حاج اسفندیار جمشیدی

شادروان حاج اسفندیار جمشیدی دشمن زیاری(ره) بزرگمرد و کلانتر ایل بزرگ دشمن زیاری از چهره های سرشناس  و بزرگان ایلات جنوبی ایران می باشند. وی در منطقه دشمن زیاری (کهگیلویه) تولد یافتندتحصیلات دوران ابتدائی خود را در قلعه رئیس مرکز بخش چاروسا و نزد عمه اش بی بی نازی همسر علیمراد خان فتحی (بزرگ خان ایل طیبی) سپری نمودو به لحاظ نبوغ و استعدادی که داشت  دوران راهنمایی را نیز خیلی سریع  فراگرفت. ایشان به همراه خسرو خان  بویراحمدی (فرزند شکرالله خان ضرغام الدوله) جزو تنها بزرگانی بودند که به علم و دانش و آگاهی  اهمیت می دادند. پدر حاج اسفندیار جمشیدی دشمن زیاری امامقلی خان  دشمن زیاری ُ مردی شجاع و متهور و در عین حال آگاه و دانشمند بود که سابقه درخشانی در مبارزه با استبداد رضاخان داشتند . وی توان و امان را از ارتشیان رضاخان و نیروهای انگلیسی گرفته بود. امامقلی خان دشمن زیاری اولین خان استان کهگیلویه و بویراحمد بود  که به خاطر دفاع از حیثیت و ناموس   کشورش با انگلیسیها  در جنوب ایران قیام کرد. ایشان به مدت ۵ سال در داراب (ازشهرهای استان فارس)  و درقلعه ارتشیان رضاخان حبس شدندسپس  به شیراز انتقال یافتند و در زندان کریم خان اعدام شدند. پیکر این بزرگمرد را در مکان نامعلومی خاکسپاری کردندو در حالی که  خاله ایشان بی بی شهناز همسر خان قشقایی  و دختر خداکرم خان بویراحمدی حاضرشد تمام اموال و دارایی های خود را به ارتشیان  انگلیس و ایران تحویل دهد اما آنها جسد را تحویل ندادند.(امامقلی فرزند نصیر خان  دشمن زیاری وبی بی کتا ضرغامپور دختر خداکرم خان ضرغام الدوله می باشند)

درحالی که فشارها و بحرانهای سیاسی و نظامی  ایل دشمن زیاری را تا مرز نابودی کشانده بود مردان وزنان ایل با ارسال طومار و در نهایت با زور و اجبار و اصرار فراوان اسفندیار خان دشمن زیاری را که در شهر بهبهان در حال تحصیل در مقطع دبیرستان بود ُبه منطقه دشمن زیاری آوردند و او را به رهبری  خود برگزیدند.  حاج اسفندیار خان جمشیدی  فردی دانشمند پاک دامن و متعبد بودند  بطوریکه تمامی سوره های قرآن کریم و ادعیه های مذهبی را از حفظ بودند و اعتقاد راسخی به  شریعت و مذهب داشتند.روایت هست زمان محمد رضاشاه پهلوی  خوانین جنوب ایران به کاخ  نیاوران دعوت شدند و میهمانی باشکوهی ترتیب داده شد و مجلس آراسته شده بود به انواع تشریفات و نوشیدنیها و..مرحوم حاج اسفندیار جمشیدی سفره را ترک گفته و به شاه می گوید نماز خانه کدام سمت است ؟

مرکز فرماندهی و رهبری ایل دشمن زیاری قلاع تاریخی و باستانی کلات و قلعه دختر بودند و سبب نامیدن  قلعه دختر که قدمت آن به زمان شاپور ساسانی برمی گردد از آن رواست که هیچ مهاجمی نتوانست آن را فتح کند و تا کنون بکر مانده(مانند دختر باکره) . مرحوم حاج اسفندیار جمشیدی دشمن زیاری با تدبیر ایل دشمن زیاری را از بحران خارج و به اوج شکوه و عظمت رساندند . بی تردید ایشان محبوب ترین رهبر این ایل بزرگ بوده  چرا که در مراسم  تشیع  پیکر ایشان در شهر دهدشت  و در سال ۱۳۷۶شاهد بزرگترین اجتماع انسانی و مردمی بودیم.

نوشته شده توسط حامد جمشیدی

 


مطالب مشابه :


آدرس سایت پایگاه علوم اجتماعی کشوری

علوم اجتماعی و اجتماعي و روانشناسی استان کهگیلویه وبویراحمد و مدرس و تحقیقات




تمدید ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی

کهگیلویه وبویراحمد: پردیس علوم و تحقیقات کهگیلویه و




آدرس و شماره تلفن دانشگاههای آزاد سراسر کشور قسمت3

استان کهگیلویه وبویراحمد: شهرستان کهگیلویه(دهدشت) 3228938،3221628: علوم داروئی: 8




جزوه چاپی پایگاه داده پیشرفته

انجمن علمی برق و کامپیوتر استان کهگیلویه وبویراحمد. دانشجویان کامپیوتر علوم تحقیقات س و




مقاله "روانشناسی در لغت"

سرگروه درس علوم اجتماعي و روانشناسی استان کهگیلویه وبویراحمد و مدرس و تحقیقات




ماورا

وبلاگهای استان کهگیلویه و بویر احمد نظام مهندسی کهگیلویه وبویراحمد. علوم تحقیقات.




استان کهگیلویه وبویراحمد

استان کهگیلویه وبویراحمد. متخصصین علوم کشاورزی و منابع موسسه تحقیقات




نمونه پاورپوینت درس پژوهی

این وبلاگ جهت ارائه مطالب علوم اجتماعی و استان کهگیلویه وبویراحمد و




حاج اسفندیار جمشیدی

علوم تحقیقات استانداری کهگیلویه وبویراحمد.




معرفی (جناب دکتر رضا چمن)در روستای مندان

· عضو هیئت مؤسس مرکز تحقیقات علوم رفتاری و اجتماعی روستاهای استان کهگیلویه وبویراحمد




برچسب :