آیین‌نامه ارزشیابی تحصیلی و تربیتی دوره راهنمایی تحصیلی

آیین‌نامه ارزشیابی تحصیلی و تربیتی دوره راهنمایی تحصیلی

مصوبه هفتصد و پنچاهمین جلسه شورای عالی آموزش وپرورش مورخ

ماده (1): تعاریف

ارزشیابی تحصیلی و تربیتی: ارزشیابی تحصیلی و تربیتی بخش جدایی ناپذیر فرآیند یاددهی یادگیری است که داوری و قضاوت در مورد آموخته‌ها و تغییر رفتار دانش‌آموز در جهت نیل به هدفهای آموزشی و پرورشی براساس آن صورت می‌پذیرد.

ارزشیابی تشخیصی:‌ ارزشیابی تشخیصی به منظور آگاهی از میزان آمادگی دانش‌آموزان جهت شروع مناسب تدریس مطالب جدید توسط معلم انجام می‌گیرد.

ارزشیابی تکوینی: مجموعه اقدامات و فعالیت‌هایی است که به صورت مستمر توسط معلم و دانش‌آموز و سایر ارزیابی کنندگان به منظور بهبود فرآیند یاددهی- یادگیری، در طول هر نوبت به عمل می‌آید که شامل انجام تکالیف درسی آزمون‌های عملکردی، فعالیت‌های مرتبط با درس خارج از کلاس به صورت فردی یا گروهی (فعالیت‌های پژوهشی و... ) ارزشیابی‌های باز و مشاهدات تدریجی رفتار و خودارزیابی و نظر اولیاء دانش‌آموز می‌باشد.

ارزشیابی باز: به آن نوع ارزشیابی اطلاق می‌شود که دانش‌آموزان بتوانند هنگام آزمون از کتاب درسی و سایر منابع مرتبط دیگر به صورت گروهی یا فردی نیز استفاده نمایند. بدیهی است که در ارزشیابی باز سؤالات باید جنبۀ تفسیری، تحلیلی، ترکیبی و استنباطی داشته باشد.

خودارزیابی: ایجاد فرصت و شرایط توسط معلم است تا دانش‌آموزان بتوانند در باره میزان یادگیری خود به قضاوت و ارزیابی بپردازند.

آزمون عملکردی: آزمونی است که توسط معلم صورت می‌گیرد و ناظر بر مشاهده و عمل دانش‌آموزان در انجام تکالیف محوله یا داوطلبانه است.

ارزشیابی گروهی (مشارکتی): نوعی ارزشیابی است که در فرآیند اجرایی آن، دانش‌‌‌‌آموزان صرفاً موضوع ارزشیابی نیستند بلکه بطور فعال و به صورت گروهی در امر ارزشیابی شرکت و با هم همکاری می‌کنند.

ارزشیابی پایانی: عبارت از ارشیابی‌هایی است که در پایان هریک از نوبت‌های مذکور در ماده 3 به عمل می‌آید.

ماده (2): اهداف

در دوره راهنمایی تحصیلی، ارزشیابی دانش‌آموزان مبتنی بر اصول حاکم بر ارزشیابی پیشرفت تحصیلی با تأکید بر اهداف زیر انجام می‌گردد:

2-1-  جمع‌آوری و تولید اطلاعات برای اصلاح برنامه‌ها و روشهای آموزشی

2-2-  حصول اطمینان از تحقق یادگیری در دانش‌آموزان برای ارتقای آنان به پایه‌ یا دوره تحصیلی بالاتر

2-3-  اصلاح و بهبود فرآیند یاددهی- یادگیری

2-4-  ایجاد مهارت خودارزیابی به صورت فردی و  گروهی در دانش‌آموزان

2-5-  تشخیص و پرورش استعداها، علایق و خلاقیت دانش‌آموزان به منظور راهنمایی آنان  در فعالیت‌های حال و آینده

2-6-  ایجاد التزام به رشد همه جانبه دانش‌آموزان و رعایت اصل تفاوت‌های فردی در فرآیند یاددهی- یادگیری

2-7-  امید آفرینی و تقویت اعتماد به‌نفس در دانش‌آموزان

ماده (3):

ارزشیابی تحصیلی و تربیتی دانش‌‌آموزان در نوبت‌های زیر انجام می‌شود:

الف) ارزشیابی نوبت اول (لغایت پایان دی‌ ماه)

ب) ارزشیابی نوبت دوم (لغایت پایان خرداد ماه)

ج) ارزشیابی ویژه دانش‌آموزانی که در درس یا دروسی در خرداد ماه تجدید شده‌اند و در کلاس‌های جبرانی تابستانی شرکت می‌کنند (لغایت نیمه اول مرداد ماه) .

د) ارزشیابی ویژه دانش‌آموزانی که درخرداد یا مرداد ماه قبول نشده‌اند (لغایت 20 شهریور ماه)

ﻫ) ارشیابی از غایبین موجه که حداکثر دو هفته پس از اعلام نتایج ارزشیابی‌های خرداد و شهریور انجام می‌شود.

تبصره 1- درایام ارزشیابی پایانی نوبت اول، کلاس‌های درس دایر خواهد بود. ولی مدارس می‌‌توانند با اخذ مجوز از کمیسیون خاص اداره آموزش و پرورش منطقه/ ناحیه/ شهرستان حداکثر به میزان دو هفته متوالی کلاس درس را در نوبت اول تعطیل نمایند. در این صورت مدیر مدرسه موظف است مراتب را به صورت مکتوب به اولیای دانش‌‌‌آموزان اطلاع دهد. در ایام برگزاری ارزشیابی نوبت دوم کلاس‌های درس دایر نمی‌باشد.

تبصره 2- درمناطق گرمسیری، ارزشیابی نوبت اول ودوم تشخیص کمیسیون خاص منطقه حداکثر دو هفته زودتر برگزار خواهد شد.

تبصره 3- مدرسه می‌تواند با اخذ مجوز کمیسیون خاص اداره آموزش وپروش محل از دانش‌آموزی که به ضرورت به اتفاق والدین خود به خارج از کشور عزیمت خواهد کرد، حداکثر یک‌ماه قبل از شروع ارزشیابی پایانی، ارزشیابی به عمل آورد.

ماده (4):

نوع ارزشیابی پایانی هر درس به شرح جدول پیوست می‌باشد.

ماده (5):

نمره ارزشیابی هر درس برمبنای 20 خواهد بود که سهم نمره ارزشیابی تکوینی و پایانی هریک می‌باشد لکن متناسب با ماهیت هر درس، سهم نمره تکوینی قابل افزایش خواهد بود که در راهنمایی برنامه درسی مصوب شورای عالی آموزش وپرورش مشخص می‌گردد. ضمناً چنانچه در هریک از نوبت‌های ارزشیابی، نمره دانش‌آموزی پس از محاسبه میانگین نمره ارزشیابی تکوینی و پایانی به‌صورت اعشاری بود، معلم مربوط می‌تواند با توجه به وضعیت درسی دانش‌آموز در کلاس به هر نحو که صلاح می‌داند نمره وی را سر راست کند.

تبصره 1- نمره ارزشیابی هر درس در نوبت اول با احتساب ضریب یک و در نوبت دوم با احتساب ضریب دو در کارنامه درج می‌گردد.

تبصره 2- معلم موظف است حداکثر تا پنج روز قبل از برگزاری ارزشیابی پایانی هر نوبت نمره‌ی ارزشیابی تکوینی ///////////

تبصره 3- با توجه به نقش اولیای دانش‌‌آموزان در فعالیت‌های خارج از مدرسه، معلمان می‌‌‌توانند حداکثر تا یک نمره ارزشیابی تکوینی هر درس را در هر نوبت به نظر اولیای دانش‌آموزان اختصاص دهند.

تبصره 4- در ارزشیابی‌های پس از نوبت دوم نمره هر درس به شرح زیر محاسبه می‌گردد.

نمره پایانی دروس تجدیدی (یا غایبین موجه) به‌علاوه نمره تکوینی نوبت دوم تقسیم بر عدد 2

تبصره 5- دانش‌آموزی که به علت غیبت موجه (ثبت‌نام بدون حضور در کلاس یا مجوز کمیسیون خاص اداره آموزش‌ وپرورش ///////

تبصره 6- نمره ارزشیابی تکوینی دانش‌آموزی که قبل از برگزاری ارزشیابی پایانی با رعایت مقررات از مدرسه به مدرسه //////

تبصره 7- مدیرمدرسه موظف است در طول هر نوبت حداقل یک بار (حدود یک ماه قبل از ارزشیابی پایانی) دانش‌آموز و ولی وی را از وضعیت تحصیلی دانش‌آموز در هر درس مطلع نماید.

تبصره 8- نمره ارزشیابی دانش‌آموزان در هر درس و در هر نوبت به وسیله معلم در لیست نمره‌ها ثبت و امضا می‌شود و حداکثر 10روز بعد از خاتمه ارزشیابی هر نوبت تسلیم دفتر مدرسه می‌گردد.

ماده (6):

ارزشیابی پایانی پایه‌های اول ودوم و نوبت اول پایه سوم داخلی است و توسط مدرسه برگزار می‌شود. ارزشیابی پایانی نوبت دوم و تجدیدی پایه سوم راهنمایی به‌صورت هماهنگ با سؤالات واحد و برنامه معین که توسط سازمان آوزش وپرورش استانها طرح و در مدرسه برگزار می‌شود.

تبصره 1- معاونت آموزش وپرورش عمومی می‌تواند در هریک از پایه‌های تحصیلی دوره راهنمایی، سؤالات ارزشیابی پایانی نوبت دوم یک یا دو ماده دری را طرح کرده و با اطلاع قبلی به استانها ارسال نماید.

تبصره 2- راحی سؤال موضوع تبصره 1 این مادّه برای مراکز آموزشی تابعه سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان و سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور حسب مورد به سازمان ذی‌ربط واگذار می‌شود.

تبصره 3- ارزشیابی غایبین موجه دروس هماهنگ (تبصره 1) به‌صورت داخلی و توسط مدرسه برگزار می‌شود.

ماده(7):

ارزشیابی پایانی نوبت اول از مطالب تدریس شده همان نوبت و ارزشیابی پایانی نوبت دوم و پس از آن از تمام محتوای کتاب درسی به عمل می‌آید.

تبصره- در مراکز آموزشی تابعه سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان محتوای جزوات تکمیلی نیز در طراحی سؤال لحاظ می‌شود.

ماده (8):

برای دارندگان نقص عضو مؤثر در ارزشیابی کتبی، شفاهی و عملی، مدیر مدرسه با اطلاع اداره آموزش وپرورش متبوع، تسهیلاتی متناسب با نقص عضو فراهم می‌نماید. این گونه افراد در صورت لزوم از ارزشیابی دروس عملی که از نظر جسمی قادر به انجام نمی باشند معاف می‌شوند. در چنین صورتی اگر درس یا دروس مذکور دو نوع ارزشیابی(کتبی، شفاهی، عملی) داشتته باشد، برای ارزشیابی کتبی یا شفاهی نمره 20 منظور می‌شود و اگر ارزشیابی درس صرفاً عملی باشد نمره‌ای منظور نخواهد شد، در این حالت صورت جلسه‌ای به امضای مدیر و دو نفر از معلمان تنظیم و تسهیلات فراهم شده مستند به این ماده در آن درج می‌شود. علاوه برآن لازم است موضوع در ستون ملاحظات دفتر ثبت ارزشیابی وکارنامه تحصیلی این قبیل دانش‌آموزان در این خصوص توضیح داده شود.

تبصره 1- ارزشیابی عملی درس تربیت بدنی برای دانش‌‌آموز موضوع این ماده باید متناسب با توانایی جسمی وی توسط معلم مربوط انجام شود. شیوه نامه مربوط توسط وزارت آموزش وپرورش تهیه و ابلاغ خواهد شد.

تبصره 2- دانش‌آموز استثنایی (نابینا جسمی- حرکتی) و دانش‌‌آموزی که در زمان برگزاری ارزشیابی و یا قبل از آن دچار ////

تبصره 3- چنانچه دانش‌‌آموزی به دلیل بیماری خاص قادر به حضور در جلسه ارزشیابی پایانی نباشد. با درخواست ولی و ارایه گواهی پزشک و با نظر مدیر، یکی از معلمان درخارج از مدرسه از وی ارزشیابی به عمل می‌آورد.

تبصره 4- با توجه به شرایط خاص جسمانی دانش‌آوز، مدرسه می‌تواند با تأیید شورای مدرسه، اقدام به برگزاری ارزشیابی دروس خاص به صورت چند گزینه‌ای، املاء صحیح و غلط، تخصیص وقت اضافی، متناسب سازی سؤالات برای دانش‌‌آموزان استثنایی، جایگزین کردن نمره بخش کتبی به جای شفاهی یا بالعکس برای وی نماید.

تبصره 5- دانش‌آموزان استثنایی که به علت اختلال تکلمی شدید قادر به خواندن نیستند(به استثنای دانش‌‌آموزان ناشنوا)، از ارزشیابی درس قرائت فارسی معاف می‌باشند.

تبصره 6- دانش‌‌آموزانی که دارای اختلال جسمی- حرکتی، نابینایی و ناشنوایی هستند، از آموزش و ارزشیابی درس آموزش دفاعی معاف می‌باشند.

ماده (9):

ارزشیابی تعلیمات دینی دانش‌آموزان اقلیت‌های دینی مذکور در قانون اساسی برابر شیوه نامه‌های وزارت آموزش وپرورش انجام و نمره آن در دفاتر ثبت ارزشیابی و کارنامه آنان قید می‌شود. دانش‌آموزان مذکور از شرکت در ارزشیابی درس قرآن معاف هستند و در کارنامه آنان برای این درس نمره‌ای منظور نخواهد شد.

تبصره- در صورت تمایل دانش‌آموز به شرکت در ارزشیابی تعلیمات دینی اسلامی منعی برای شرکت وی نخواهد بود.

ماده (10):

ارزشیابی از رفتار دانش‌‌آموز در هر نوبت براساس میزان مقررات از سوی او، توسط مدیر و با نظرخواهی از معاون، مربی تربیتی، اولیای دانش‌آموزان و براساس گزارشهای واصله از معلمان و سایر کارکنان مدرسه انجام می‌شود. گزارش وضعیت انضباط به صورت کیفی بوده و شامل یکی از موراد "عالی" ، "بسیار خوب"، "خوب" و "نیاز به راهنمایی و تلاش بیشتر" می‌باشد.

تبصره 1- نحوه و سهم هریک از عوامل مذکور در تعیین نمره انضباط را شورای مدرسه تعیین می‌کند.

تبصره 2- در مواردی که وضعیت انضباطی دانش‌آموز حاکی از "نیاز به راهنمایی و تلاش بیشتر است"، موارد به ولی وی گزارش می‌شود.

تبصره 3- وضعیت انضباط در محاسبه معدل ارزشیابی منظور نمی‌شود ولی در کارنامه تحصیلی و دفتر ثبت ارزشیابی درج می‌گردد.

تبصره 4- برای شرکت کنندگان در ارزشیابی ورودی (تعیین پایه)، داوطلبان آزاد، طرح جامع، دانش‌آموزانی که از جهش //////

ماده (11):

چنانچه معلم مربوط ظرف 5 روز پس از انجام هر ارزشیابی پایانی، بههر علتی اوراق ارزشیابی را تصحیح نکند، مدیر مدرسه ضمن گزارش موضوع به اداره آموزش وپرورش متبوع باید به تشخیص خود، اوراق ارزشیابی راجهت تصحیح در اختیار یکی از معلمان واجد شرایط قرار دهد.

ماده (12):

مهلت اعتراض به نمرات ارزشیابی پایانی، حداکثر 5 روز پس از اعلام نتیجه آن نوبت خواهد بود. مدیر مدرسه موظف است اوراق ارزشیابی معترضان را جهت تجدید نظر در اختیار معلم مربوط و یا به تشخیص خود در اختیار معلم مربوط و یک نفر دیگر از معلمان همان درس قرار دهد. در صورت اعتراض مجدد و یا اختلاف نظر، نظر معلم سوم از همان درس تعیین کننده و لازم‌الاجرا است.

تبصره- نمرات ارزشیابی تکوینی و نمرات درس شفاهی و عملی قابل اعتراض نیستند و نمره اعلام شده قطعی است.

ماده (13):

دانش‌آموزی در خرداد ماه قبول شناخته می‌شود که دارای شرایط زیر باشد:

الف) معدل کل وی کمتر از ده نباشد.

ب) نمره ارزشیابی نوبت دوم او در هیچ یک از مواد درسی بدون ضریب کمتر از ده نباشد.

ج) نمره سالیانه وی در هیچ یک از مواد دری کمتر از 30 نباشد.

تبصره 1- نمره سالیانه هر درس حاصل جمع نمره نوبت اول و دو برابر نمره نوبت دوم خواهد بود.

تبصره 2- معدل کل دانش‌آموز عبارت است از مجموع نمره سالیانه همه دروس (به جز انضباط) تقسیم بر سه برابر تعداد مواد درسی آن پایه.

تبصره 3- در مدارس راهنمایی وابسته به سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان، دانش‌آموزی حق ادامه تحصیل در این مدارس را خواهد داشت که دارای شرایط زیر باشد:

الف) معدل کل وی در خرداد ماه کمتر از 14 نباشد.

ب) نمره ارزشیابی نوبت دوم وی در هیچ یک از مواد درسی بدون ضریب کمتر از 12 نباشد.

ج) نمره سالیانه وی در هیچیک از مواد درسی کمتر از 36 نباشد.

ماده (14):

هرگاه معدل کل دانش‌آموزی در خرداد ماه در پایه‌های اول، دوم و سوم راهنمایی حداقل ده(10) باشد ولی در یک درس نمره کمتر از ده و یا معدل کل وی حداقل دوازده(12) باشد ولی در دو درس نمره کمتر از ده کسب کند، قبول شناخته می‌شود.

تبصره 1- دانش‌آموز در طول دوره راهنمایی می‌تواند در هر درس دو بار از مفاد این ماده استفاده کند. استفاده برای بار دوم از این ماده در هر درس، منوط به کسب حداقل نمره 5 می‌باشد.

تبصره 2- استفاده دانش‌آموز از مفاد  این ماده در خرداد ماه به شرط اجراز بند ج ماده 13و درخواست کتبی ولی دانش‌آموز بلامانع است.

تبصره 4- مدیران مدارس موظفند با همکاری اولیا و برنامه‌ریزی لازم، زمینه جبران ضعف درسی این قبیل دانش‌آموزان را فراهم آورند.

تبصره 5- در مدارس راهنمایی وابسته به سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان، پس از برگزاری ارزشیابی نوبت دوم یا شهریور ماه، دانش‌آموزی که معدل کل وی حداقل 15باشد در یک درس و یا معدل کل وی حداقل 17 باشد در 2 درس نمره بین 10تا 12 داشته باشد می‌‌تواند در این مدارس ادامه تحصیل دهد.

ماده(15):

دانش‌‌آموزی که نمره ارزشیابی نوبت دوم یا نمره سالیانه وی در درس یا دروسی به حد نصاب قبولی نرسیده باشد تجدید شناخته می‌شود و باید در نوبت تجدیدی در ارزشیابی آن درس یا دروس شرکت کند. نمرات نوبت تجدیدی در ستون تجدیدی با ضریب دو درج می‌گردد و به جای نمره خرداد ماه همان درس یا دروس در معدل کل محاسبه و در صورت احراز شرایط مندرج در بندهای الف وب ماده 13 و یا ماده 14 قبول شناخته می‌شود.[1].

ماده (16)

ارزشیابی تجدیدی هر دانش‌آموز در همان شهرستان یا منطقه آموزشی برگزار می‌شود که ارزشیابی نوبت دوم را گذرانیده است؛ در صورتی که دانش‌آموز به دلیل موجه نتواند در ارزشیابی تجدیدی مدرسه مربوط شرکت نماید با اخذ گواهی عکس‌دار (حاوی مشخصات و مواد تجدیدی) از مدرسه مربوط و با معرفی اداره آموزش وپرورش مقصد می‌تواند در ارزشیابی تجدیدی یکی از مدارس شرکت نماید. نمره‌های تجدیدی چنین دانش‌آموزی از طریق اداره آموزش وپرورش مقصد، به اداره آموزش وپرورش مبداء جهت ابلاغ به مدرسه‌ای که دانش‌آموز قبلاً تحصیل می‌کرده است ارسال می‌گردد تا مدرسه مذکور باتوجه به نمره‌های دیگر وی و رعایت سایر مقررات اعلام نتیجه نماید.

ماده (17):

چنانچه دانش‌آموزی در ارزشیابی پایانی نوبت اول یا دوم درسی غیبت غیر موجه داشته باشد، نمره پایانی آن درس صفر محسوب می‌شود و نمره وی ر آن درس از میانگین نمره ارزشیابی تکوینی آن نوبت و نمره صفر تعیین خواهد شد.

تبصره- در دروسی که ارزشیابی آنها به صورت (کتبی، شفاهی یا عملی)‌ صورت می‌پذیرد، نمره دانش‌آموز به صورت زیر محاسبه می‌شود:

نمره تکوینی آن نوبت به‌علاوه نمره صفر بخشی که غایب بوده به‌علاوه نمره پایانی بخشی که حاضر بوده تقسیم بر عدد 3

ماده (18):

دانش‌آموزی که به علت غیبت موجه در نوبت اول یا دوم یا هر دو نوبت در یک یا چند و یا تمام مواد درسی نمره ارزشیابی نداشته باشد، نمرات ارزشیابی نوبت بعدی و یا ارزشیابی مرداد یا شهریور ماه وی برای نوبت اول یا دوم منظور می‌گردد و برابر شرایط مواد 13و14 اعلام نتیجه می‌شود.

ماده (19):

اگر دانش‌آموزی با عذر موجه در ارزشیابی هیچ یک از مواد درسی نوبت دوم و شهریور ماه شرکت نکند، صرفنظر از اینکه در نوبت اول نمره داشته یا نداشته باشد، آن سال تحصیلی برای وی وقفه تحصیلی محسوب می‌گردد.

ماده(20):

چنانچه دانش‌آموزی بدون عذر موجه در فاصله زمانی بعد از ثبت‌نام و قبل از برگزاری ارزشیابی نوبت اول مدرسه را ترک کند هرچند که نمره ارزشیابی تکوینی داشته باشد آن سال تحصیلی برای وی ترک تحصیل تلقی شده و کارنامه مردودی صادر نمی‌گردد. اگر دانش‌آموزی بعد از برگزاری ارزشیابی نوبت اول بدون عذر موجه مدرسه را ترک کند و در هیچ یک از ارزشیابی مواد درسی نوبت دوم و شهریور ماه شرکت نکنند آن سال تحصیلی برای وی کارنامه مردودی صادر می‌گرد.

ماده(21):

از دانش‌آموزی که در ارزشیابی نوبت دوم و یا شهریورماه در یک یا چند ماده درسی غیبت موجه داشته باشد با پیشنهاد مدیر مدرسه و موافقت شورای مدرسه تا دو هفته پس از پایان آن نوبت، ارزشیابی به عمل می‌آید.

ماده(22):

غایبین موجه داوطلب آزاد در ارزشیابی نوبت دوم و شهریورماه می‌توانند در صورت موافقت کمیسیون خاص اداره آموزش وپروش محل، تا دو هفته پس از پایان ایام ارزشیابی، در ارزشیابی درس یا دروس مربوط شرکت کنند.

ماده (23):

از دانش‌آموزان تجدیدی که در کلاس‌های جبرانی تابستانی شرکت می‌نمایند، بلافاصله پس از امام دوره با رعایت سایر مقررات مربوط ارزشیابی به‌عمل می‌آید. نمره قبولی این‌گونه دانش‌آموزان در ستون شهریورماه درجه خواهد شد.

ماده (24):

دانش‌آموزانی که ارزشیابی آنان به علل مختلف از قبیل حوادث غیرمترقبه یا بلایای طبیعی برگزار نشده و یا اوراق ارزشیابی آنان مفقود یا معدوم گردیده است می‌توانند با تایید کمیسیون خاص اداره آموزش وپرورش منطقه در اولین فرصت و حداکثر تا یک‌ماه پس از پایان ایام ارزشیابی در ارزشیابی مجدد شرکت نمایند.

ماده (25):

دانش‌آموزانی که به دلایل موجه از قبیل شرکت در المپیادها و دوره‌های آموزشی مربوط، مسابقات علمی، فرهنگی، ورزشی و نظایر آن و با تشخیص کمیسیون خاص اداره آموزش وپرورش موفق به شرکت در ارزشیابی مربوط نمی‌شوند، می‌توانند علاوه بر استفاده از ماده 21 در نوبت ارزشیابی بعدی شرکت کنند. قبولی آنان به عنوان قبولی در ارزشیابی نوبت قبل محسوب خواهد شد.

ماده (26): کلیه کسانی که یکی از بستگان درجه اول آنها در طول سال تحصیلی شهید، اسیر یا مفقود می‌گردد و همچنین دانش‌آموزانی که یکی از بستگان درجه اول آنها در فاصله یک ماه قبل از آغاز ارزشیابی نوبت دوم یا شهریورماه فوت می‌شود، در آن نوبت ارزشیابی مردود نخواهند شد. این قبیل افراد می‌توانند علاوه بر نوبت‌های ارزشیابی مذکور در یک نوبت ارزشیابی دیگر همراه با غایبین موجه شرکت کنند.

ماده (27)

نمره ارزشیابی نوبت‌های اول، دوم و تجدیدی و وضعیت انضباط حداکثر یک ماه پس از خاتمه ارزشیابی در دفتر ثبت ارزشیابی مدرسه و کارنامه تحصیلی دانش‌آموزان در ستون‌های جداگانه به صورت رایانه‌ای ثبت می‌شود.

تبصره- کارنامه دانش‌آموزان و دفتر ثبت ارزشیابی مدرسه حداکثر یک ماه پس از اعلام نتیجه قطعی ارزشیابی به امضای مدیر و مسئول ثبت نمرات می‌رسد و با مهر مدرسه مهر می‌گردد.

ماده (28):

قبول شدگان ساعی و برجسته پایه اول راهنمایی تحصیلی با رعایت شرایط زیر و تقاضای کتبی ولی خود می‌توانند در ارزشیابی شهریور ماه پایه دوم راهنمایی شرکت نمایند و در صورت موفقیت به صورت جهشی به پایه سوم راهنمایی ارتقاء یابند:

الف) معدل کل پایه اول آنان حدال 18 و نمره نوبت دوم آنان در هر درس حداقل 15 باشد.

ب) در ارزشیابی شهریور ماه پایه دوم در هیچ‌یک از مواد درسی نمره کمتر از 16 کسب ننماید.

تبصره 1- نمرات قبول شدگان ارزشیابی جهشی در ستون شهریور ماه دفتر ثبت ارزشیابی و کارنامه تحصیلی ثبت، و با ذکر استناد به مفاد این ماده مهر و امضا می‌شود.

تبصره 2- شرایط جهش در مدارس راهنمایی تحصیلی وابسته به سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان به شرح ذیل می‌باشد:

الف) معدل کل دانش‌آموز حداقل 19 بوده و در ارزشیابی نوبت دوم در هیچ‌یک از مواد درس نمره کمتر از 18 نداشته باشد.

ب) در ارزشیابی مربوط به جهش تحصیلی که در شهریور ماه برگزار می‌شود، در هیچ‌یک از مواد درسی نمره کمتر از 17 کسب ننماید.

ماده (29):

افراد مشروحه زیر با رعایت حداقل سن متعارف که برای پایه‌های اول تا سوم دوره راهنمایی تحصیلی به ترتیب 11، 12 و 13سال تمام می‌باشد، می‌توانند با درخواست کتبی و تأیید مراجع مربوط ومعرفی اداره آموزش وپرورش منطقه/ ناحیه/ شهرستان در ارزشیابی ورودی (تعیین پایه تحصیلی) که از کلیه درسهای مربوط به آن پایه به عمل می‌آید- در اولین نوبت رسمی ارزشیابی، همراه با سایر دانش‌آموزان شرکت کنند و در صورت قبولی د رکلیه درسهای هر پایه مدرک قبولی برای آنان صادر می‌شود و با رعایت شرایط مجاز به ادامه تحصیل خواهند بود.

1-  افرادی که قسمتی از تحصیلات خود را در مدارس خارجی گذرانیده‌اند و مدرک تحصیلی آنان قابل ارزشیابی در کمیسیون ارزشیابی مدارک تحصیلی خارجی نمی‌باشد و یا هیچ‌گونه مدرک تحصیلی که میزان تحصیلات خارجی آنها را مشخص کند نداشته باشند.

2-  افرادی که له دلیل عدم دسترسی به مدرسه یا بیماری نتوانسته‌اند به موقع وارد مدرسه شوند.

3-  دانش‌آموزانی که بخشی از مدارک تحصیلی آنان در اثر حوادثی از قبیل سیل، زلزله، جنگ، آتش‌سوزی و... از بین رفته و هیچگونه سابقه‌ای از مدارک آنان وجود نداشته باشد.

4-  افرادی که در ادامه تحصیل آنان فاصله ایجاد شده است مشروط بر آنکه دارای مدرک پنجم ابتدایی باشند.

تبصره 1- ارزشیابی ورودی (تعیین پایه) در دوره راهنمایی تحصیلی طبق مفاد این آیین‌نامه به صورت یک نوبتی است //////

تبصره 2- نمرات ارزشیابی ورودی (تعیین پایه) قبول شدگان در ستون ملاحظات دفتر ارزشیابی آن سال و کارنامه تحصیلی آنان ثبت می‌شود. شماره معرفی‌نامه با اشاره به ماده 29 این آیین نامه در ستون ملاحظات درج و توسط مدیر مدرسه امضائ و مهر می‌شود.

تبصره 3- چنانچه مدارک تحصیلی خارجی دانش‌آموزی جهت ارزشیابی ناقص باشد و تا پایان ارزشیابی خرداد ماه پایه تحصیلی قطعی دانش‌آموز توسط کمیسیون ارزشیابی مدارک خارجی مشخص نشود، ارزشیابی خرداد و شهریور وی به عنوان ارزشیابی ورودی (تعیین پایه) محسوب خواهد شد و چنانچه دانش‌آموز در ارزشیابی شهریور ماه قبول نشده می‌‌تواند جهت تعیین پایه در ارزشیابی دروس پایه پایین‌تر به صورت یک نوبتی شرکت کند.

تبصره 4- در مورد دانش‌آموزان استثنایی، به حداقل سن متعارف در هر پایه تحصیلی در این ماده 2 سال اضافه می‌شود.

ماده (30):‌

دانش‌آموزانی که به دلایل مختلف از قبیل عدم دسترسی به مدرسه، تکرار پایه و وقفه تحصیلی در شرایط سنی بالاتر از سن متعارف پایه تحصیلی خود قرار دارند، می‌‌توانند در صورت قبولی در ارزشیابی خرداد ماه با حداقل معدل (14)، در شهریورماه همان سال تحصیلی در ارزشیابی پایه بالاتر در مدرسه قبلی یا مدرسه جدیدی که برای ادامه تحصیل ثبت‌نام کرده‌اند، به صورت یک نوبتی شرکت کنند و در صورت احراز شرایط قبولی به پایه بعدی ارتقاء یابند.

تبصره : کارنامه و دفتر ارزشیابی تحصیلی برای شرکت کنندگان در ارزشیابی موضوع این ماده به صورت یک نوبتی تنظیم می‌‌گردد.

ماده (31):

دانش‌آموزانی که تا پایان شهریورماه شرایط قبولی پایه سوم راهنمایی تحصیلی را احراز نمی‌کنند، می‌‌توانند در ارزشیابی نوبت دی‌ماه سال تحصیلی بعد به‌صورت داوطلب آزاد در ارزشیابی دنباله دروس خود شرکت کنند و درصورت کسب شرایط قبولی، گواهینامه پایان تحصیلات دوره راهنمایی تحصیلی را دریافت نمایند.

تبصره 1- این مصوبه شامل آن دسته از دانش‌آموزان مدارس روزانه که تا پایان شهریورماه دارای حداقل 16سال تمام می‌باشند و همچنین دانش‌آموزان مدارس بزرگسالان، داوطبان آزاد، بزرگسالان شرکت کننده در ارزشیابی جامع ودارندگان کارنامه مردودی سال سوم راهنمایی درسالهای قبل می‌شود.

تبصره 2- افرادی که در ارزشیابی دی‌ماه شرایط قبولی پایه سوم راهنمایی تحصیلی را کسب می‌کنند به شرط دارا بودن سایر شرایط، می‌توانند از نیم‌سال دوم در دبیرستانهای بزرگسالان ثبت‌نام کرده و ادامه تحصیل دهند.

تبصره 3- سئولات ارزشیابی این گونه دانش‌آموزان از تمام محتوای کتاب‌ةای درسی مربوط طرح خواهد شد.

ماده (32):

ارزشیابی داوطبان آزاد دوره راهنمایی تحصیلی با رعایت بندهای زیر برگزار می‌شود:

الف) مواد و تبصره‌هایی از این آیین‌نامه که ناظر بر تحصیلات ضمن صال تحصیلی دانش‌آموزان است، شامل داوطلبانه آزاد نخواهد بود.

ب) برای داوطلبان آزاد نمره ارزشیابی تکوینی منظور نمی‌شود.

ج) داوطلبان آزاد از ارزشیابی انضباط و دروس ورزش و پرورشی معاف‌اند و برای آنان در این دروس نمره‌ای منطور نمی‌شود.

د) داوطلبان آزاد از گذراندن بخش عملی درس آمادی دفاعی معاف بوده و نمره بخش نظری به عنوان نمره این درس منظور خواهد شد.

ﻫ) داوطلبان آزاد و دانش‌آموزان مدارس بزرگسال پایه اول راهنمایی تحصیلی که واجد شرایط مندرج در ماده 28 این آیین‌نامه می‌باشند می‌‌توانند شهریورماه در ارزشیابی جهشی شرکت کنند و در صورت احراز شرایط مندرج در ماده مذکور به پایه سوم راهنمایی ارتقاء یابند.

ماده (33): ارزشیابی جامع

دارندگان مدرک قبولی پایه پنجم ابتدایی مشروط بر آنکه حداقل 18 سال تمام سن داشته

باشند، می‌‌توانند در زمان برگزاری ارزشیابی نوبت دوم یا شهریورماه پایه سوم راهنمایی

تحصیلی به‌صورت داوطلب آزاد در ارزشیابی جامع شرکت کنند و در صورت موفقیت کارنامه قبولی پایه سوم راهنمایی تحصیلی را دریافت نمایند.

تبصره 1- سؤالات دروس تعلیمات دینی، اجتماعی، تاریخ و جغرافیا در ارزشیابی جامع از کتاب‌های هر سه پایه دوره راهنمایی تحصیلی به نسبت 5 نمره از پایه دوم و 10 نمره از پایه سوم طرح می‌شود. سؤالات سایر دروس همانند سؤالات دانش‌آموزان پایه سوم راهنمایی تحصیلی خواهد بود.

تبصره 3- نتیجه ارزشیابی جامع، مطابق مقررات مربوط به داوطلبان آزاد و مفاد این آیین‌نامه اعلام خواهد شد.

ماده (34):

به قبول شدگان پایه سوم راهنمایی علاوه بر کارنامه، گواهینامه پایان تحصیلات دوره سه ساله راهنمایی تحصیلی نیز اعطاء می‌شود.

ماده (35):

دفتر ثبت ارزشیابی تحصیلی و تربیتی مدرسه باید حداکثر یک‌ماه پس از آخرین ارزشیابی در آن سال پلمپ شده و توسط فردی که از سوی اداره آموزش وپرورش مأمور می‌شود بررسی، مسدود، مهر و امضاء گردد.

ماده (36):

ارزشیابی دانش‌آموزان دوره عمومی بزرگسالان و مدارس ایرانی خارج از کشور طبق مفاد این آیین‌نامه انجام می‌گیرد.

تبصره- درس آموزش دفاعی از جدول مواد درسی مدارس ایرانی خارج از کشور و درس ورزش از جدول مواد درسی دوره راهنمایی تحصیلی بزرگسالان (شبانه) حذف می‌شود.

ماده (37):

اوراق ارزشیابی‌های پایانی نوبت دوم و تجدیدی حداکثر به مدت شش ماه بعد از پایان سال تحصیلی نگهداری و سپس برابر مقررات امحاء می‌شود، ولی دفاتر ثبت ارزشیابی مدرسه به ‌طور دائم نگهداری می‌شود. کارنامه تحصیلی دانش‌آموز نیز تا مدتی که برابر مقررات تحویل ولی وی نشده است باید در مدرسه حفظ گردد.

ماده (38):

با متخلفان در ارزشیابی،‌ طبق آیین‌نامه رسیدگی به تخلفات امتحانی مصوب شورای عالی آموزش وپرورش رفتار می‌شود.

ماده (39):

نظارت بر برگزاری ارزشیابی‌های پیشرفت تحصیلی دوره راهنمایی تحصیلی داخل و خارج از کشور بر عهده معاونت آموزش وپروش عمومی و با همکاری معاونت توسعه مشارکتهای مردمی می‌باشد.

تبصره- نظارت بر ارزشیابی‌های پیشرفت تحصیلی دوره راهمایی مراکز آموزشی

سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان و سازمان آموزش وپرورش استثنایی

کشور(حسب مورد) به عهده سازمان مربوط خواهد بود.

ماده (40):

با تصویب این آیین‌نامه مقررات مغایر لغو می‌شود.

نوع ارزشیابی پایانی هر درس در دوره راهنمایی تحصیلی

ردیف

نام درس

نوع ارزشیابی

ملاحظات

1

قرآن

کتبی- شفاهی

 

2

تعلیمات دینی

کتبی

 

3

عربی

کتبی- شفاهی

ملاحظات

4

تعلیمات اجتماعی

کتبی

10 نمره کتبی- 10 نمره شفاهی

5

تاریخ

کتبی

 

6

جغرافیا

کتبی

15 نمره کتبی- 5 نمره شفاهی

7

قرائت فارسی (خواندن و درک مطالب و دستور زبان فارسی)

شفاهی

 

8

املاء فارسی

کتبی

 

9

انشاء فارسی

کتبی

 

10

قرائت و مکالمه زبان خارجی

شفاهی

 

11

دستور، درک مطلب، املاء و جمله‌نویسی زبان خارجی

کتبی

 

12

ریاضیات

کتبی

 

13

علوم تجربی

کتبی- عملی

 

14

شناخت حرفه وفن

کتبی- عملی

15 نمره کتبی- 5 نمره عملی

15

هنر

عملی

8 نمره کتبی- 12 نمره عملی

16

ورزش

کتبی- عملی

 

17

آموزش آمادگی دفاعی

کتبی

 

18

پرورشی

کتبی- نظری وعمل

5 نمره کتبی- 15 نمره نظری وعملی و حضور فعال دانش‌آموز

19

انضباط

-

 

1-    ارزشیابی درس پرورشی برابر رأی ششصد و چهل وسومین جلسه شورای عالی مورخ 2/10/78 انجام می‌شود.

 

باسمه تعالی

ساعات تدریس، هفتگی و نوع ارزشیابی پایانی دروس دوره راهنمایی تحصیلی

 

 

 

ردیف

 

درس

ساعات تدریس هفتگی

نوع ارزشیابی پایانی

پایه اول

پایه دوم

پایه سوم

کتبی- شفاهی

1

قرآن

2

2

2

کتبی- شفاهی

2

تعلیمان دینی

2

2

2

کتبی

3

عربی

2

2

2

15نمره کتبی- 5 نمره شفاهی

4

تعلیمان اجتماعی

1

1

1

کتبی

5

تاریخ

1

1

1

کتبی

6

جغرافیا

1

1

1

کتبی

7

قرائت فارسی(خواندن و درک مطلب ودستور فارسی)

3

3

3

شفاهی

8

املای فارسی

1

1

1

کتبی

9

انشای فارسی

1

1

1

کتبی

10

قرائت و مکالمه زبان انگلیسی

1

2

2

شفاهی

11

دستور، درک مطلب، املا و جمله‌نویسی، زبان انگلیسی

1

2

2

کتبی

12

ریاضیات

5

4

4

کتبی

13

علوم تجربی

4

4

4

15نمره کتبی- 5نمره عملی

14

شناخت حرفه وفن

3

3

3

8نمره کتبی- 12نمره عملی

15

هنر

2

1

1

عملی

16

ورزش

2

2

2

عملی- شفاهی

17

آموزش آمادگی دفاعی

ـــ

ـــ

2پسران

کتبی

2دختران

18

پرورشی

2

1

1

کتبی- عملی

جمع ساعات

34

33

34پسران

 

2دختران

ساعات خدمات آموزشی و پرورشی فوق برنامه

2

3

2پسران

3دختران

 

 

 

 


مطالب مشابه :


اندازه گیری و ارزشیابی در علوم تربیتی

وسایل کمک آموزشی دست سازو مقالات ومطالبی که در زمیـنه شغلی برای معلمان پيش آزمون و




آیین‌نامه ارزشیابی تحصیلی و تربیتی دوره راهنمایی تحصیلی

های خارج از مدرسه، معلمان می‌‌‌توانند مركزتحقيقات معلمان (پيش دبستاني)




دســـتورالعمـــل مـــالي مـــدارس

تحصيلي شامل پيشدبستاني، هنرستان و برگزاری آزمون ورودی و مركزتحقيقات معلمان




علل افت تحصیلی ریاضی دوره ابتدایی وپیشگیری ازآن-قسمت ششم

وسایل کمک آموزشی دست سازو مقالات ومطالبی که در زمیـنه شغلی برای معلمان پيش فرضها و




برچسب :