بررسی بازار انار - چاپ شده در مجله اتاق بازرگانی ایران

- هجوم آمریکا به بازار انار
در اين جلسه رئيس اتاق بازرگاني مشهد با ارائه گزارشي از وضعيت کنوني انار ايران در تجارت جهاني گفت: در روزگاري نه چندان دور ظرفيت عرضه اين محصول به حدي بود که ۱۰۰ درصد فروش آن با گشايش اعتبار انجام  می شد.
«غلامحسين شافعي» گفت: در حالي که روزگاري بيش از ۹۰ درصد بازار انار کشوري مانند کره جنوبي در اختيار ايران بود، امروز جاي ايران را در اين بازار آمريکا گرفته است.
شافعي با تاکيد بر اين مطلب که امروز هيچ  کالايي به اندازه انار در بازار جهاني دچار بحران نشده است گفت: آخرين گزارش ها از ژاپن و کره حکايت از تدارک گسترده آمريکا براي از بين بردن جايگاه ايران در بازار انار دارد در حالي که مسوولان صادرات خارجي کشور هيچ گونه همکاري با ما ندارند.
وي گفت: پس از آن که در سال ۸۶ سرمازدگي و افزايش ۳۰۰ درصدي قيمت اين محصول، امکان صادرات انار را از تجار ايراني گرفت به مسئولان دولتي گوشزد کرديم که کشور آمريکا با تعيين ۴۰ سنت يارانه براي صادرات هر کيلوگرم انار درصدد است ايران را زمين بزند اما متاسفانه توجهي به اين حرف ها نشد.
شافعی اضافه کرد: همان زمان مي خواستيم با خريد انار از افغانستان در حفظ بازارهاي جهاني خود بکوشيم اما متاسفانه وقتي با ما همکاري شد که ديگر زمان برداشت انار در افغانستان به پايان رسيده بود.
او ادامه داد: اگر همين امروز هم حمايت هاي لازم از اين محصول انجام شود قادر خواهيم بود ظرف مدت کوتاهي دوباره جايگاه خود را به دست آوريم اما در غير اين صورت ۴ سال ديگر شاهد ريشه کن شدن درختان انار و کشت محصولات ديگر به جاي آن خواهيم بود.
شافعی درخواست کرد تا دولت برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان به خاک سیاه نشسته حداقل بازپرداخت تسهیلات بانکی را به مدت دوسال فریز کند و یا یارانه پلکانی برای مدت سه یا چهار سال برای نجات صادرکنندگان انار اختصاص دهد.
وی همچنین از تشکیل کمیته مشترک تولید و صادرات برای انار خبر داد.
در ادامه اين جلسه «جمال رازقي» نايب رئيس کميسيون کشاورزي اتاق بازرگاني ايران هم علت بحران فعلي انار را قيمت تمام شده دانست و گفت: رقباي ما در بازارهاي جهاني با استفاده از اين ضعف درحال حذف ما از بازار کشورهاي مختلف اند.
رئيس اتحاديه صادرکنندگان و واردکنندگان ميوه و تره بار و صيفي جات کشور از تورم ۲۰۰درصدي قيمت ها در ۱۰سال گذشته سخن گفت و تصريح کرد: اگر يک صادرکننده در اين ۱۰سال ۳۰درصد جايزه صادراتي گرفته باشد و ۲۵ درصد هم نرخ ارز افزايش يافته باشد، در واقع در اين مدت ۱۴۵درصد تورم را تحمل کرده است .
«سيدرضا نوراني» افزود : آمريکا تعرفه صادراتي فروش انار خود را در کره جنوبي بعد از مدت ها رايزني به صفر رسانده و امروز ما تنها با کمک دولت مي توانيم در بازارهايي مانند آسياي شرقي حضور يابيم.
وي گفت ايران با وجود همه مشکلاتي که پيش آمده همچنان اولين توليدکننده انار در سطح جهان است اما طي ۳سال اخير در بازارهاي جهاني به جايي رسيده ايم که با آن که ۳سال پيش اولين صادرکننده اين محصول بوديم، در حال حاضر هيچ جايگاهي نداريم.

- کنستانتره انار ایران از نفس افتاد
«فرشيد گوهري» يکي از صادرکنندگان انار نیز تورم و نرخ ارز را از مهم ترين مشکلات اين محصول دانست و گفت: با آن که انار آمريکا حتي ارزش مزه کردن را هم ندارد، تجار اين کشور با حمايت دولتمردان خود بازارهاي خارجی ايران را تسخير مي کنند.
وي با اشاره به تعرفه ۴۵درصدي انار ايران در کره گفت: در شرايط برابر کره اي ها ترجيح مي دهند انار از آمريکا بخرند چون در قبال آن تعرفه اي پرداخت نمي کنند.
این صادرکننده تصريح کرد: اگر دولت کمک کند به راحتي
مي توانيم از طريق کشوري چون آفريقاي جنوبي صادرات انار خود را توسعه دهيم.
گوهری گفت: متاسفانه در بخش هاي گمرکي به صادرکنندگان به چشم يک قاچاقچي نگاه مي کنند و حمايتي از ما انجام
نمي شود.

- 50 درصد باغات انار كشور جوان‌سازي شده است

anar

همچنین «محمد جهانسوز» در جلسه كميسيون كشاورزي اتاق بازرگانی و صنایع و معادن مشهد با موضوع انار، گفت: ايران از نظر ميزان توليد انار رتبه اول را در دنيا دارد لذا اين محصول اهميت حياتي در کشور دارد.
وي از ايران به عنوان كشور انار نام برد و گفت: ايران از تنوع ژنتيكي بالايي در توليد انار برخوردار است و حدود 760 رقم انار در ايستگاه تحقيقاتي بيان شده است كه مي توان به آن به عنوان يک فرصت و تهديد نگاه كرد.
جهانسوز با تاکيد بر اينکه توجه به صادرات يكي از اركاني است كه بايد جايگاه خاصي داشته باشد، افزود: واردات يك اشتغال براي كشور واردكننده است اما صادرات در واقع رشد، شكوفايي و
اشتغال زايي را براي كشور به همراه دارد.
معاون امور توليدات گياهي وزير جهاد كشاورزي با تاكيد بر اينكه مي توان تهديد را به فرصت تبديل كرد، گفت: از هزار هكتار، سه هزار هكتار به آبياري تحت فشار تبديل شده که اين يک فرصت است.
جهانسوز ادامه داد: توجه به بهره‌وري تا توسعه و حمايت از تشكل‌ها و توجه به بازار و تجارت، ارتقاي بهداشت، خدمات، كسب وكار، دادن تسهيلات و اصلاح قوانين و ايجاد قوانين تسهيل‌دهنده در برنامه‌ پنجم توسعه در نظر گرفته شود.
معاون امور توليدات گياهي وزير جهاد كشاورزي در ادامه با اعلام اينکه امسال در كل كشور در هر شهرستان يك مركز به اجراي اوليه الگوي كشت ملزم است، افزود: مساله بسيار كليدي، تطبيق آمار و اطلاعات كشاورزي كشور با پيشرفته‌ترين متدهاي جهاني است که در استان‌هاي سمنان و فارس اجرايي شده و اين خود زيربنايي‌ترين اقدام كشاورزي ايران است.
جهانسوز با اشاره به اينكه دو برنامه 5 ساله براي اجراي الگوي كشت لازم است، گفت: اگر مي‌خواهيم هميشه اول بمانيم بايد با علم، عمليات، تفكر و حيات جلو برويم و در توليد و عرصه‌هاي جهاني قوي حركت كنيم تا فاصله را نگه داريم.
وی تاکيد کرد: بايد با كار و تلاش جلو رويم و بدانيم که بخش خصوصي اين انگيزه و پتانسيل را در خود دارد و بخش‌هاي دولتي نيز بايد روي اين قضيه جدي‌تر شوند.
جهانسوز دو شرط ارزاني جنس و كيفيت بالا را براي ورود به بازار جهاني لازم دانست و عنوان كرد: بايد با سعي و تلاش به سويي حرکت کنيم كه با حضور همگاني عرصه جهاني را مورد توجه قرار دهيم و بازار را به دست آوريم.
معاون امور توليدات گياهي وزير جهاد كشاورزي گفت: اميدواريم فشار از صادركنندگان برداشته شود. وي گفت: بايد براي محصول انار سه برنامه کوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت تنظيم شود که بودجه اي براي برنامه کوتاه مدت براي سال آينده پيش‌بيني شده است. وي از صندوقي تحت عنوان ملي توسعه در مجلس خبر داد و گفت: قرار است 20 درصد درآمد نفتي در آن حساب ذخيره شود و به طرح‌هاي زاينده بخش خصوصي تعلق گيرد.
«خباز» اظهار كرد: بايد بازرگانان را دريابيم تا توليد رونق يابد و وضع مطلوب را درست طراحي کنيم.
خباز، سخنگوي کميسيون کشاورزي مجلس هم با تاييد مشکلات گمرکي در صادرات انار و محصولات مشابه گفت: براي رفع اين مشکلات بايد برنامه هاي کوتاه، ميان و بلندمدت در قالب بودجه سال آينده و برنامه ۵ساله تدابيري  طراحي شود.وي تاکيد کرد: نبايد دست و پاي صادرکنندگان را بست اما از آن ها  انتظار حفظ جايگاه خود را داشت.
او با بیان اینکه در این نشست جای خالی نماینده گمرک و وزارت بازرگانی احساس می‌شود، افزود: اگر تا تیرماه سال آینده از نشست مشهد نتیجه‌ای عاید انار و زعفران نشود به نظرم تنها وقت را تلف کرده‌ایم.

 


مطالب مشابه :


شرکت در همایش راهکارهای توسعه صادرات شهرستان کاشان

نائب رئیس اتاق بازرگانی کاشان و رایزنان بازرگانی منتخب کشورهای کرهجنوبی، اندونزی




کره جنوبی

کره جنوبی نام رسمی راهنمای تجارت با کره جنوبی، موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی.




بررسی بازار انار - چاپ شده در مجله اتاق بازرگانی ایران

از سوی دیگر کره جنوبی نیز مهمترین وارد به همت اتاق بازرگانی و صنایع و




کره جنوبی چگونه به ثروت و قدرت رسید؟

الگوی توسعه کره جنوبی. اتاق بازرگانی




تجربه توسعه در کره جنوبی

اتاق بازرگانی کره جنوبی در دسامبر 1997 مبلغ 21 میلیارد دلار از صندوق بین‌المللی پول




بازار شناسی کره شمالی

کره جنوبی ، چین و تایلند در دکترمحمدنهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی وصنایع ومعادن




اولین دوره از سمینارهای "از بیمه گری تا توانگری"

کانادا، یونان، کره جنوبی، سنگاپور، دبی، تایلند - عضو اتاق بازرگانی ایران و کانادا




برچسب :