فشکور، دهکده ای زیبا و باستانی

سابقه تاریخی و سیاسی و آثار باستانی
«فشکور »نامی است که وجه تسمیه متفاوتی برای آن بیان شده است.عده ای معتقداند نام اصلی آن «فشکیر feshkir» بوده است که هم قافیه روستای همجوار مثل طویر،کوتیر،ناتیر و دلیر می باشد.
عده ای نام آن را فشکوه feshkoh» می دانند و معتقد اند که فَش نوعی پوشش گیاهی است که در مناطق این روستا به وفور یافت  می شود و در درمان بیماری های پوستی از جمله « قارچ فشکی » موثر است به هر حال این تعابیر و تغییرات در نام ،این روستا را به «فشکور»ثبت و هم اکنون نیز به همین نام  نامیده می شود.


از شواهد و آثار به جا ی مانده در ارتفاعات و نقاط استراتژیک این روستا و همچنین از دفینه هایی که توسط افراد غیر مجاز کشف شده و قلعه های سنگی به جای مانده می توان در یافت که این روستا در قدیم الایام مورد توجه بوده و قدمت آن به ایران باستان می رسد .بافت قدیمی روستا با خانه های کاهگلی و ریسه ای که نشان از معماری قدیم است با پوشش کامل چوبی از دیگر آثار قدیمی است.
آسیاب آبی که در حاشیه رود آیسورار قرار دارد و معنای این رود هم  «سرچشمه آسیاب » می باشد.
از همه مهمتر وجود  دو امام زاده متبرک ،یکی در دل روستا همچون مرواریدی گرانبها و دیگری در بالا ترین نقطه زرین کوه (زردک) همچون تاجی درخشان خود نمایی می کنند. امامزاده فقل فصیح که زیارتگاه مشتاقان و محبان اهل بیت (ع) ،در وسط روستا قرار دارد و به شجره طیبه امام جعفر صادق(ع) نسبت داده  می شود و امامزاده فضل فاضل که در ارتفاع چهار هزار متری از سطح دریا قرار دارد .و منتسب به امام محمد باقر (ع) می باشد.
این اماکن متبرک مشتاقان زیادی دارد و همه هفته زائران بی شماری از روستاهای اطراف به زیارتگاه می روند.
روستای فشکور در سده اخیر و تاریخ معاصر ایران نقش انکار ناپذیری داشته و در کتب تاریخی از جمله تاریخ تنکابن و از استر آباد تا آستارا نیز از این روستا که نقش بسزایی در تحولات سیاسی ایران خصوصآ غرب مازندران داشته نامی به یادگار مانده است.
مبارزه با نیروهای قزاق متجاوز ،حزب تودۀ منحرف و گروهک تروریستی منافق از جمله افتخارات مردم این روسا می باشد.تشکیل حزب جنگل و همراهی با مبارزی همچو میرزا کوچک خان جنگلی برگ زرینی از افتخارات این روستا است.
مبارزه با معاندین انقلاب و حضور چشمگیر و موثر در تحولات انقلاب اسلامی خصوصاً مبارزات خیابانی سال 56 و 57 و حمایت بی دریغ از اهداف و دستاورد های انقلاب اسلامی با حضور مستمر در هشت سال دفاع مقدس و تقدیم 19 شهید ،دو مفقودالاثر ،چهار آزاده و بیش از پنجاه نفر جانباز در راه انقلاب و اسلام را به سادگی نمی توان انکار کرد.

پوشش های گیاهی و طبیعی
قسمت غربی روستا پوشیده از علف زار و بوته های گیاهی و گیاهان دارویی مثل ترم، آویشن ،چای کوهی،گل گاو زبان ، هلاله ، گونو...و قسمت شرقی آن پوشیده از جنگل انبوه با درختانی تنومند از نوع ممرز ، افرا، ملج ،و.... می باشد. مرتع زردک که به زرین کوه هم شهرت دارد نوعی پوشش گیاهی از نوع زرد لاری  برخوردار است که هم خاصیت دارویی دارد و هم بر زیبایی کوه افزوده است . وجود رود پر آب آیسورار  را نیز بر جاذبه های طبیعی  این دهکده افزوده است .  
این رود از قسمت جنوبی روستا جاری بوده و سرچشمه رود چالوس می باشد .از مناظر و مواهب طبیعی فشکور می توان به صخره های زیبا ،چشمه های فراوان و گاو سراهایی با طویله های قدیمی که قدمت هر یک از این گاو سراها بیش از صد سال می باشد و همچنین انواع و اقسام حیوانات وحشی از جمله خرس قهوه ای ،خرس سیاه ،گرگ ،شغال ،خرگوش ،آ هو ،گوزن،پلنگ ،و برندگانش مثل کبوتر چاهی ،قرقاول،کرکس ،قوش،کبک ،و بلدر چین و ... ،آ بشارهای زیبا و دشت های پر از گل را نام برد.


صنایع و منابع اقتصادی ،انسانی و....
با توجه به قدمت تاریخی و حضور موثر در تحولات سیاسی  و اجتماعی و مقید بودن به احکام و مبانی اسلام و انقلاب افراد بیشماری نقش داشتند و هم اکنون نیز افراد زیادی از این روستا در امور کشوری مناصب حساس و بالایی دارند.
شغل اصلی مردم کشاورزی دامداری می باشد ،محصولاتی مانند حبوبات ،گردو، فندق و سبزیجات نیز از فعالیت های اصلی این مردم است .
صنایع دستی مانند گلیم بافی ، کاموا بافی، چادر شب دوزی،فرش بافی و نمد زنی و صنایع چوبی هم اکنون نیز رایج بوده ،ولی متاسفانه به علت عدم حمایت از سوی دولتمردان و بانیان حمایت از صنایع دستی ،مهاجرت به شهرو شهر نشینی و جاذبه های کاذب زندگی شهری صنایع فوق را به بوته فراموشی می سپارد. مردم این روستا که دهکده ای ییلاقی کوهستانی می باشد هم اکنون در روستای« سینوا» که در چهار کیلومتری جنوب شهر چالوس زندگی می کنند و تنها ایام تابستان را در ییلاق سپری  می کنند و این امر در کاهش تولید و ترویج صنایع  دام و کشاورزی موثر بوده است .روزگاری لبنیات زردک شهرت خاصّی داشت ،عسل فشکور نمونه بود و چادر شب های رنگارنگ در جهاز عروسان دیده می شد ولی متاسفانه در حال رکود و فراموشی می باشد .

ورزش و بازی های محلی
علاقمندی مردم این روستا به ورزش از قدیم الایام بوده است . ورزش های تیر انداز ی،اسبدوانی ،کوهپیمایی و پیاده روی در تاریخ این روستا وجود دارد. انجام بازی های محلی با نام های محلی که هر یک جذابیّت خاص خود را دارد و تا چند سال پیش در بین جوانان مرسوم بوده است در حال حاضر کمتر و اصلاَ انجام نمی شود.
بازی هایی مثل «کمرقیش کایی» ،«کلده کو»،«رسن بالینگتک» ،«رسن کایی»، «باکله  باکله جیرک »،«توپ چالینگتک» و ... که متاسفانه می رود که به فراموشی سپرده شود.
کشتی از جمله ورزش های مورد علاقه این روستا بوده از قدیم تا کنون بوده است .پهلوانان قدیمی مانند :پهلوان کریم بابایی،پهلوان بهرام بابایی ،پهلوان علی اعظم زال نژاد ، و... قهرمانانی مثل علی بابوکوهستانی، عرفان صادقی ،مهرشید زال نژاد ، و رزمی کاران فعال و قهرمان کشور مانند:بهنام بصیری ، هادی زال نژاد ، محسن صادق کوهستانی و مصطفی صادق کوهستانی نشان از علاقه شدید مردم به امر ورزش بوده است .
تشکیل و حمایت  از دو تیم فوتبال «شاهد سینوا» و «صنعتگران شهرآرا» و بازیکنان و مربیان  بومی که پله های ترقی را پیموده و حتی در لیگ های استان مازندران نیز خوش درخشیدند.
معرفی جوانانی مانند: امید زال نژاد ، هادی طبرسی ، نعیم بابایی ، عبدلرضا زال پور ،در اردوهای تیم ملی نوجوانان ، جوانان ،امید و تیم های باشگاهی کشور و داورانی در حد ملی و بین المللی مانند: علی بابایی، سعید بابایی ، غلام رضوی و ... از افتخارات ورزش این روستا می باشند.

خصوصیات آب هوا
این روستا به علت قرار گرفتن در ارتفاعات سلسله جبال البرز و نزدیکی به علم کوه از شرایط آب و هوایی سرد و کوهستانی برخوردار است.
حتّی در فصل تابستان نیز باید جهت گرم کردن بدن و منازل از بخاری هیزمی استفاده کرد. پوشش مه غلیظ که مناطق بسیار زیبا و رویایی بوجود می آورد از دیگر خصوصیات آب و هوای این دهکده می باشد.بارش سنگین برف در زمستان که گاهی به بیش از یک متر می رسد نیز از جاذبه های آن می باشد.

 


مطالب مشابه :


اتصالات در صنایع چوب

صنایع چوب و کاغذ چوبهای یک تکه را بدان لحاظ نمی توان در ساخت وسایل چوبی بکار برد که اولا:




زمستان رفت و روسياهي به زغال ماند.

دهکده الیــــت دوزی، فرش بافی و نمد زنی و صنایع چوبی هم اکنون نیز رایج بوده، ولی




شناسنامه روستای الیت

سرزمین الیت صنایع دستی که گذشته در روستا وجود داشته: نمدمالی-ظروف چوبی مثل گال دم-کچه و




فشکور، دهکده ای زیبا و باستانی

املاک الیت صنایع و منابع فرش بافی و نمد زنی و صنایع چوبی هم اکنون نیز رایج بوده




اهالی روستاي سینوا ، وارثان مردانی بزرگ

املاک الیت شود از گلیم بافی ، کاموا بافی، چادر شب دوزی ، فرش بافی و نمد زنی و صنایع چوبی




«کارآئی قارچ کش آلیت(فوزتیل آلومنیوم) بر علیه گموز مرکبات در گیلان» : "Citrus gummous"

صنایع غذایی از طریق آوند چوبی Painting بوسیله قارچ کش آلیت به نسبت 500 گرم دریک لیتر آب




سیسمونی - راهنمای خرید سیسمونی

در صنایع چوب اتصالات جدید الیت دیگر محل اتصال مصنوعات چوبی با استفاده از




نمایشگاه مطبوعات و کباب چوبی

خاطرات آشپزی من - نمایشگاه مطبوعات و کباب چوبی - - خاطرات آشپزی من




برچسب :