خلبان علی زرگر وقتی در پرواز هستیم تمام تلاش مان انجام یک پرواز ایمن و راحت است

بعضی ها اعتقاد دارند شغل خلبانی آنقدر که می گویند، شغل سختی نیست. خلبان در هواپیما می نشینند و بر اساس موارد از پیش تنظیم شده، موتور هواپیما را روشن و پرواز می کنند. اگر شما هم به چنین مطلبی اعتقاد دارید با ما در یک گفتگو همراه شوید تا بدانید برای رسیدن به این شغل چقدر باید صبور بود و پشتکار داشت. آنچه در ادامه می آید گفت و گوی ما با " علی زرگر" است. وی خلبان هواپیمای فوکر است و به عنوان " مدیر کل عملیات پرواز" فعالیت دارد.
چه سالی وارد "هما" شدید؟
من در سال 1367 از طریق آزمون خلبانی وارد :هما" شدم و از سال 1367 آموزش های خود را شروع کردم.
شغل مورد علاقه شما در دوره نوجوانی چه بود؟
من از کودکی خلبانی را دوست داشتم.
ظاهرا پدر شما که جراح هستند راغب نبودند خلبان شوید. با این وجود شما این شغل را انتخاب کردید، چرا؟
البته ایشان توصیه می کرد که پزشک شوم ولی با خلبانی هم مخالف بود. متاسفانه با وجود علاقه وافر، به دلیل اینکه هیچ اطلاعاتی در این مورد نگرفتم مسیر دیگری را انتخاب کردم.
پس چگونه خلبان شدید؟
قبل از ورود به این شغل، علاوه بر تحصیل در رشته علوم سیاسی، در وازرت امور خارجه نیز مشغول به کار بودم. همزمان نیز در رشته مترجمی زبان تحصیل می کردم. در همین زمان توسط یک دوست از آگهی پذیرش خلبان "هما" مطلع شدم. با وجود اینکه اصل آگهی را نداشتم ولی با کپی آگهی که توسط یک دوست تهیه شده بود فرم را تکمیل و ارسال کردم که بعدها در آزمون وروردی قبول شدم. این در حالی بود که پدرم مخالف بود و اعتقاد داشت لین شغل استرس زیادی دارد و خطرناک است. هم اکنون نیز با وجود گذشت چند سال از فعالیت، پدر همچنان آن نگرانی پدرانه را در مورد سلامتی بنده دارد.
از اختراع برادران رایت راضی هستید؟
این اقدام جهش بزرگی در تاریخ زندگی بشر است. با شرایط امروز، اگر این اختراع اتفاق نمی افتاد زندگی به سادگی و راحتی امکان پذیر نبود. امروزه انسان ها به مدد این اختراع در زمان و مکان های مختلف حضور می یابند. فرد در کمترین زمان، مسافرتی را طی می کند که در گذسته حتی تصور آن ممکن نبود.
شغل خلبانی را با کدام یک ار مشاغل موجود جامعه می توان مقایسه کرد؟
شغل خلبانی با هیچ شغل دیگری قابل مقایسه نیست. قطعا مشاغلی حساس تر از این شغل هم وجود دارند ولی خلبانی به دلیل اینکه در یک زمان فرد مسئول جان تعداد زیادی انسان است نسبت به سایر مشاغل از حساسیت ویژه ای برخوردار است.
"خلبان هما بهترین هستند" این باوری است که در جامعه وجود دارد. نظر شما در این مورد چیست؟
واقعیتی است که مردم به آن اعتفاد دارند. در حال حاضر تعدادی از خلبانان در خارج از کشور فعالیت دارند که ما به دلایل مختلف از حضور آنها در "ایران ایر" محروم هستیم و آنها در شرکت های مطرح دنیا پرواز می کنند و جزو بهترین های شرکت خود هستند. این دسته از خلبانان، به سبب اینکه استانداردهای خلبانی را رعایت می کنند در کار خود موفق اند و این امر یکی از رموز موفقیت آنان در کار و مهمترین عامل جذب آنها در سایر شرکت های هواپیمایی است.
آیا از این تعدا افرادی با "ایران ایر" در زمینه آموزش یا تبادل تجربیات ارتباط دارند؟
بله. اغلب این همکاران در زمینه تبادل تجربیات با ما در ارتباط هستند. البته لازم به یادورآوری است تجربیاتی که این عزیزان در "هما" کسب کردند، عامل جذب آن ها در سایر ایرلاین ها بوده است. معمولا شرکت های هواپیمایی خلبان کم یا بدون تجربه را پذیرش نمی کنند تا مجدد هزینه نمایند. بلکه خلبانی را استخدام می نمایند که با تجربه و کارا باشد. خلبانان "ایران ایر" هم به همین دلیل راحت جذب می شوند.
متقاضی شغل خلبانی ویژگی خاصی باید داشته باشد؟
به نظر من کسی که وارد این حرفه می شود باید هوش و ذکاوت بالایی داشته باشد. قدرت تصمیم گیری به موقع، منظم بودن و صبر و تحمل از جمله خصوصیات ویژه این شغل است. خلبانی شاید تنها شغلی است که فرد از بدو ورود تا زمان بازنشستگی همواره تحت آموزش و امتحان قرار دارد و در طول سال دوباره از نظر پزشکی و علمی مورد ارزیابی قرار می گیرد و در صورت موفقیت می تواند به  کار خود ادامه دهد. بنابر این خلبانی مستلزم پشتکار بسیار است.
فارغ از مسئولیت مدیر کل عملیات پرواز، یک روز خود را به عنوان خلبان چگونه آغاز می کنید؟
ما طبق برنامه تنظیمی واحد تنظیم برنامه عملیات پرواز می کنیم. در صورتی که پرواز، مسیر داخلی باشد یک ساعت زودتر برای دریافت فایل پروازی شامل: اطلاعات مسیر، فرودگاه مقصد، فرودگاه اضطراری، هوای مسیر و ارتفاعات مختلف و دستگاه ناوبری مسیر پروازی در دسیپچ حاضر می شویم تا در صورت نیاز تمهیدات لازم برای موقع ضروری از پیش اتخاذ شود. پس از هماهنگی موارد یاد شده برای تحویل و انجام پرواز در هواپیما مستقر می شویم. بعد از استقرار در هواپیما و بررسی و کنترل دستگاه های ناوبری، آمادگی پذیرش مسافر برای سوار کردن که معمولا 30 دقیقه قبل از ساعت پرواز است به ترافیک اعلام می شود. بعد سوار شدن مسافر و دریافت مجوز و در صورت نداشتن تاخیر، پرواز راس ساعت مقرر انجام می شود یک پرواز ایمن و راحت برای مسافران تامین می گردد. در صورت نیاز برای تغییر مسیر یا ارتفاع، بعد از هماهنگی با برج مراقبت، این کار انجام می شود.
چند ساعت در هفته پرواز می کنید؟
بر اساس مقررات سازمان هواپیمایی کشوری، خلبان می تواند 8 ساعت در روز پرواز نماید. البته در حال حاضر استاندارد پرواز 8 ساعت است ولی قوانین آن در دست تغییر است.
به سمت کاهش یا افزایش پرواز پیش می رود؟
در سیستم جدید، محدودیت ساعت روزانه حذف می شود ولی زمان موظف افزایش می یابد. پرواز به 8 ساعت و زمان توقف به 14 ساعت تغییر یافته است و این زمان از reporting time در دیسپچ شروع و تا 30 دقیقه بعد از آخرین پرواز روزانه ادامه دارد. طبق مقررات جهانی زمان 8 ساعت پرواز تقریبا حذف شده است ولی زمان موظف توسط فاکتور های مختلف محدود می شود. به عنوان مثال اگر پرواز در شب بین ساعت 10 تا 4 صبح باشد، زمان موظف یک یا دو ساعت کاهش می یابد. در صورتی که تعداد نشست و برخاست هواپیما بیش از 3 دفعه باشد به ازای هر کدام، 30 دقیقه از زمان موظف کم می شود. در واقع نوعی برنامه رزی شده که زمان پرواز 8 ساعت شود.
به نظر می رسد این قانون در جهت حفظ و سلامتی خلبان اجرا می شود؟
بله، در مواقعی که پرواز با تاخیر جزو زمان هایی است که خلبان فعال است.
انجام پروازهای غیر برنامه ای چگونه است؟
این گونه پروازها دارای مقرراتی در Peration Manual (OM) هستند که توسط سازمان هواپیمایی کشوری تایید می شوند. واحد تنظیم برنامه موظف است این گونه پروازها را قبل از ساعت 9 شب از طریق امکانات ارتباطی (ایمیل، فاکس و sms ) به خلبان اعلام نماید تا فرد خود را برای پرواز آماده نماید.
در این گونه مواقع برای ناوگان های مختلف 2 تا 4 گروه پروازی به صورت stand by در دو شیفت صبح و بعد از ظهر همواره آماده هستند. گروه اول از ساعت 12 نیمه شب تا ساعت 16 روز بعد و گروه دوم از ساعت 12 تا 24 شب در stand by قرار دارند.
شب قبل از پرواز، اعلام می شود هوای مسیر شما توفانی پایدار است در این موقع چه می کنید؟
خلبان به گونه ای آموزش دیده که پرواز خود را از شب قبل آغاز می کنئ و با توجه به اطلاعات دریافتی، برای پرواز آماده می شود. یک خلبان خوب همیشه خود را با مرور مسایل پرواز فردا آماده می کند. به محض دریافت این خبر کتب ویژه را برای آمادگی مطالعه می نماید. مهم ترین فاکتور خلبان خوب این است که شرایط و هواپیما جلوتر باشد. اگر این گونه نباشد مواردی را فراموش می کند. از طرفی طی آموزش های مختلف، شرایط متفاوت آب و هوایی برای ما تعریف شده است. در مواقع این چنین محدودیت هایی در چارت فرودگاهی و مسیرهای پروازی وجود دارد. در صورتی که شرایط پرواز از محدودیت ها بالاتر باشد و به نوعی خطرناک باشد پرواز انجام نمی شود. همچنین در دوره های این بخش، آموزش های لازم در مورد مدل های مختلف هوایی داده شده است. اگر هوا موقت، منطقه ای، استوار و ماندگار باشد، در هر شکل اقدامات و پیش بینی های لازم تعریف شده است. به عنوان مثال، پدیده گرد و غبار سال گذشته، جزو مواردی بود که پرواز کنسل می شد. در برخی مواقع هوای منطقه زودگذر است بنابراین پرواز انجام می شود در غیر این صورت اگر پرواز به منطقه رسیده و هوای بد همچنان حاکم باشد، به فرودگاه اضطراری می رویم تا جریان هوا عبور نماید.
معمولا هر چند ساعت گزار ش هوا دریافت می شود؟
گزارش های هواشناسی هر یک ساعت به فرودگاه ارسال می شود اگر مواردی در این فاصله رخ دهد از طریق اطلاعیه های خاص واحد دیسپچ یا دستگاه های رادیویی به خلبان در حال پرواز گزارش می شود یا به مرکز کنترل پرواز شرایط خاص را به خلبان اعلام می نماید تا وی تصمیم مقتضی را اتخاذ نماید.
از انتخاب این شغل راضی هستید؟
بله، اگر باز هم قرار باشد مجددا شغلی را انتخاب کنم اولین انتخاب من خلبانی است.
انتخاب این شغل را به فرزندتان توصیه می کنید؟
خیر، من اعتقاد داردم اگر برای انتخاب این شغل علاقه نباشد، فرد از این انتخاب دل زده می شود. از طرفی به دلیل اینکه خودم بارها استرس کاری را در زمان های مختلف، به خانواده تحمیل می کنم، تمایل ندارم فرزندم چنین وضعیتی داشته باشد.
دوست داشتید ناخدای کشتی بودید؟
نه، به خاطر اینکه مدت زیادی از خانواده دور می شدم، دوست ندارم. البته کار آنها یک حسن دارد. آنها می توانند خانواده را همراه خود ببرند و به همین منظور تمامی امکانات برای آنان فراهم می شود.
کلمه استارت (start) برای شما خوشحال کننده است؟
اگر تمامی شرایط پرواز فراهم باشد، خیلی خوشحال کننده است. چون ما خلبان ها دوست داریم بیشتر در آسمان باشیم. بیشتر مشکلات در زمین است. از این رو تا زمانی که روی زمین هستیم درگیر مشکلات متفاوت می شویم. بنابراین وقتی استارت می زنیم از تمامی مشکلات فارغ می شویم.
پرواز تاخیر دارد. عکس العمل شما در این مواقع چیست؟
در هر شکل ناراحت می شوم. اولین تاثیر این مقوله روی خلبان است. ولی تامین ایمنی و انجام یک پرواز ایده آل هدف اصلی است. بنابراین برای تحقق این اهداف باید صبور بود. بحث دیگری مسافر است. مسافران بیشتر از این رخداد نارحت می شوند و لذا در این ایام سعی می کنم با مسافر این گونه صحبت کنم که "اگر شما یک ساعت زودتر آمدید ما 2 ساعت قبل شما آمدیم. وقتی شما هواپیما را ترک می کنید، ما حداقل چند پرواز دیگر در روز باید انجام دهیم" به تعبیری با این صحبت سعی می کنم ناراحتی آنان تا حدودی کاهش دهم.
"خلبان در پرواز بهتر است با مسافر صحبت کند" این یک تفکر است به آن اعتقاد دارید؟
بله، ارتباط زبانی خلبان با مسافر مورد تایید همه است. در حال حاضر در این مورد شرکت هواپیمایی کارهای مطالعاتی بسیاری انجام دادند و برخی نیز کارهایی در این زمینه اجرا کردند. "هما" هم در این راستا تجربه چندین شرکت هواپیمایی را مورد بررسی قرار داده که در صورت تایید و نهایی شدن، آن را اجرا خواهد کرد. هم اکنون در رویه آموزش عملیات این بحث گنجانیده است. لازم به یاد آوری است دستورالعملی بدین منظور تهیه شده که که در ناوگان پهن پیکر اجرا می شود. البته بعد از پایان بررسی ها، بر اساس ویژگی های جامعه، انانسی برای تمامی ناوگان تهیه و اجرا خواهد شد.
تا به حال فرود اضطراری داشته اید؟
بله، در مسیر تبریز به استانبول سیستم تهویه هوا دچار دود شد و به جهت اهمیت مشکل به تبریز برگشتیم و بعد از رفع آن مجددا پرواز کردیم.
در این موقع چه حسی پیدا می کنید؟
احسای ناخوشایندی است. انسان با هدف است. در آموزش خلبان بازرگاتی بحثی وجود دارد و آن اینست که هدف شما صرفا رسیدن از نقطه A به نقطه B نیست. بلکه هدف ایمن رسیدن به نقطه B است. به همین جهت زیاد احساس ناراحتی نمی کنیم چون ایمنی بسیار مهم است. در صورتی که مشکل حاد وجود داشته باشد یا هوا مناسب نباشد و خارج از استاندارد، بهتر است پرواز برای ایمنی بیشتر باز گردد.
 از خاطرات خود در طول مدت پرواز بگویید؟
خاطرات خوب و بد در این شغل زیاد است. خاطره بدی که هیچ گاه فراموش نمی کنم سانحه هواپیمایی 727 بود که منجر به از دست دادن استاد خلبان مرحوم "تقی خانی" شد. خاطره خوب، پروازی بود که به عنوان کمک خلبان میزبانی مقام معظم رهبری بودم.
اتفاقی جدیدا برایم اتفاق افتاد و جالب پرواز بود. پروازی در مسیر یزد به تهران داشتم که دیسپچ اعلام کرد خانواده ای در جاده دچار سانحه شدند و وضعیت جسمانی وخیمی دارند و درخواست کرد پرواز تا زمان رسیدن مصدومان به فرودگاه تاخیر نماید. تصمیم گیری سختی بود. با وجود مسافر در هواپیما تصمیم گرفتم این کار را انجام دهم بنابراین شرایط را برای مسافران توضیح دادم. وقتی علت تاخیر را عنوان کردم آنها نه تنها اعتراضی نکردند بلکه کادر پرواز را تشویق کردند که برایم بسیار جالب بود.
در حال حاضر ناوگان فوکر چند خلبان و کمک خلبان دارد؟
 تعداد 66 خلبان و 55 کمک خلبان در ناوگان فوکر فعالیت دارند
در ایران خانم خلبان داریم؟
بله، یک خانم به عنوان در شرکت آسمان فعالیت دارد. اخیرا هواپیمایی ماهان دو خلبان زن جذب کرده است و خانم "شهلا ده بزرگی" نیز سال هاست استاد خلبان هستند. یک خانم مهندس پرواز نیز در هواپیمایی "ایران ایر تور" فعالیت دارد. هم اکنون از تعداد خلبانان موجود در دنیا تعداد کمی خلبانان موجود در دنیا تعداد کمی خلبان زن هستند. به عنوان مثال از 10 هزار خلبان  مرد 200 خلبان زن هستند.
وقت آزادتان را چگونه می گذرانید؟
در حال حاضر با توجه به مشغله کاری وقت آزاد ندارم.
اهل مطالعه کتاب هستید؟ آخرین کتابی که خواندید چه نام داشت؟
بله، خیلی زیاد کتاب می خوانم آخرین کتاب هم "بیوتن" نام داشت. سرگذشت یکی از  جانبازان دفاع مقدس است که بعد از پایان جنگ به یکی از کشورها مهاجرت می کند. داستان سرگذشت وی در دو جامعه است.
به کدامیک از رشته های ورزشی بیشتر علاقه دارید؟
من عاشق فوتبال هستم. از دوران نوجوانی فوتبال بازی می کردم ولی این اواخر کمترشده است. ورزش های دیگر مثل شنا، دوچرخه سواری و تیر اندازی باتراپ را نیز در فرصت های موجود انجام می دهم.
وکلام آخر......
امیدوارم  "ایران ایر" به عنوان شرکت حامل پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران همیشه سربلند و پیش از پیش در مسیر پیشرفت و ترقی قدم بردارد.
سولات یک کلمه ای
از خلبان زرگر خواستیم نظرش را درباره کلمات زیر با کوتاهترین جواب بگوید. او نیز چنین گفت؛
بوئینگ 747: روی دست آن نیامده
آقای آل بویه (از خلبانان پیشکسوت "هما"): بسیار محترم و متبحر
پرواز: آزادی
تاخیر: خسران
هوای پرتلاطم: جنگیدن 
فرود: نقاشی
مسافر: خدمت گذاری
ایرباس 380: غیر قابل استفاده
سکان: انتخاب مسیر
آسمان:پرواز
کمک خلبان:خلبان دوم 
ایران: تمام وجود ما
هما:پرچم کاری(شغلی)
دیدن جهان: آرزوی همیشگی
پرنده: مقایسه با همواپیما
سفیر:سفرای خوبی باشیم
بهترین فرودگاه ایران:به نظرم نداریم
زیباترین فرودگاه ایران:گرگان
زیباترین فرودگاه جهان:آمستردام 
بهترین فرودگاه برای تقرب ایران:مهرآباد


مطالب مشابه :


مجموعه سی آی پی در ترمینال دوم فرودگاه مهرآباد گشایش یافت

مجموعه سی آی پی در ترمینال دوم فرودگاه مهرآباد خـروجى فـرودگــاه پــروازهـاي




انتصاب رییس جدید حراست فرودگاه سنندج

پــروازهـاي خـروجى فـرودگــاه بين المللي مهرآبــاد. عمومی فرودگاه سنندج، مراسم




برج موبایل فرودگاه همدان سرویس دهی پروازهای ورودی، خروجی و عبوری را تسهیل می کند

پــروازهـاي خـروجى فـرودگــاه بين المللي مهرآبــاد. با حضور مدیرعامل شركت فرودگاه های




پرواز کرمانشاه - اصفهان برقرار می‌شود

پــروازهـاي خـروجى فـرودگــاه بين المللي مهرآبــاد. پــروازهـاي ورودي فـرودگــاه بين




تركیه فرودگاه جدید در استانبول می سازد

پــروازهـاي خـروجى فـرودگــاه بين المللي مهرآبــاد. فرودگاه بین المللی آتاترك كه در




10 فرودگاه برتر جهان+عکس

پــروازهـاي خـروجى فـرودگــاه بين المللي مهرآبــاد. فرودگاه دنور که در سال 1996 آغاز به




انتصاب مدیران جدید و قدردانی از مدیران سابق فرودگاههای یاسوج و شهر كرد

پــروازهـاي خـروجى فـرودگــاه بين المللي مهرآبــاد. پــروازهـاي ورودي فـرودگــاه بين




مشخصات هواپيماي بوئينگ 727

پــروازهـاي خـروجى فـرودگــاه بين المللي مهرآبــاد. پر جمعیت که فرودگاه های کوچکی




مشخصات ايرباس 320

پــروازهـاي خـروجى فـرودگــاه بين المللي مهرآبــاد. پــروازهـاي ورودي فـرودگــاه بين




خلبان علی زرگر وقتی در پرواز هستیم تمام تلاش مان انجام یک پرواز ایمن و راحت است

پــروازهـاي خـروجى فـرودگــاه بين پــروازهـاي ورودي فـرودگــاه بين المللي مهرآبــاد.




برچسب :