جاذبه های گردشگری شهرستان چناران


جاذبه های گردشگری شهرستان چناران


11112545151514.JPG

 

شهرستان چناران با 3350 كيلومتر مربع وسعت در 75 كيلومتري شمال غرب مشهد وقع شده است. اين منطقه در محدوده دامنه‌هاي جنوبي رشته كوه هزار مسجد قرار گرفته است و رشته كوه هزار مسجد در شمال رشته كوه بينالود در جنوب دشت چناران واقع شده و از بركت فراواني آبريز رشته كوه‌هاي مذكور سرزميني آباد و حاصلخيز مي‌باشد.

  شهرستان چناران از شمال و شمال غربي و شرقي به شهرستان‌هاي درگز و قوچان، از شرق به شهرستان كلات از جنوب به شهرستان‌هاي مشهد و از جنوب غربي و غرب به شهرستان نيشابور محدود گرديده است.

براساس بررسي‌هاي باستان‌شناسان در دشت چناران و به ويژه در تپه باستاني "قياس‌آباد" و كشف سفالينه‌هاي دست‌ساز با خمير قرمز و لعاب آلوئي و نقوش هندسي سياه رنگ سابقه سكونت آدمي و زيستگاهي اين سرزمين را به تمدن محصور در جنوب تركمنستان در شمال خراسان منسوب مي‌نمايد كه از هزاره پنجم تا اواخر هزاره سوم قبل از ميلاد تاريخ‌گذاري شده است. چناران با عنايت به موقعيت جغرافيايي خود همواره سرزميني آباد و حاصلخيز بوده است و از شهرهاي كهن سال آن شهر "رادكان" از اهميت بسزايي برخوردار مي‌باشد، رادكان تا پيش از حمله مغولان يكي از شهرهاي مهم ناحيه توس به شمار مي‌آمده ليكن پس از ايلغار مغولان به تدريج از شهري آباد به شكارگاهي براي حكام مغول بدل گشت و رفته رفته متروك ماند.

City%20002.jpg


*** مسجد جامع رادكان***

بناي تاريخي – مذهبي "مسجد جامع رادكان" در 15 كيلومتري شمال غرب چناران در حاشيه خيابان اصلي روستاي "رادكان" واقع شده است، مسجد مزبور شامل يك شبستان ستون‌دار و حياطي مستطيل شكل مي‌باشد، شبستان مسجد با وسعت تقريبي 3300 متر مربع داراي 12 ستون و 12 نيمه ستون بوده و محراب ساده‌اي نيز در ضلع جنوب غربي در رديف مياني فضاي آن تعبيه شده است. "مسجد رادكان" فاقد هرگونه عناصر تزييني است و تنها كتيبه موجود در مسجد مزبور مويد بنيان آن در سال 1332 ق و مضمون اين كتيبه راجع به وقفيات مسجد رادكان است. به نقل از مولف مطلع الشمس، رادكان در سال 1162 ه.ق مورد توجه رضا قلي ميرزا پسر نادرشاه قرار گرفت و قلعه‌اي خشت و گلي با يازده برج در آن جا ساخته شد كه مسجد جامع رادكان نيز در ميانه آن بنيان گرديده بود

 

radkan%20b.jpg

 


*** ميل رادكان***

اين ميل در نزديكي شهرستان چناران و 85 كيلومتري غرب مشهد واقع شده است، ارتفاع آن 35 متر، قطر داخلي‌اش 14 متر و قطر خارجي‌اش 20 متر مي‌باشد، منظر بيروني بنا تا ارتفاع 2.5 متري به شكل 12 ضلعي و از آن جا تا زير گنبد به صورت 36 ترك نيم ستوني ساخته شده است. ميل رادكان داراي گنبدي مخروطي شكل است كه ساختمان آن احتمالا در سال 607 ه.ق به پايان رسيده است. بنابر تحقيقات انجام يافته اين بنا كاربرد تقويمي و نجومي نيز داشته است.

 

2326544.jpg

 


*** بند اخلمد***

اين بنا در 17 كيلومتري جنوب غربي شهر چناران و 5 كيلومتري شمال روستاي "اخلمد" قرار دارد، برخي از صاحب‌نظران بنيان اين سازه را به عهد تيموري و برخي ديگر به دوران صفويه نسبت مي‌دهند. "بند اخلمد" بر روي سنگ‌هاي آهكي دوران دوم زمين‌شناسي با مصالح سنگ، آجر و ملات ساروج ساخته شده است، طول بند 225 متر و عرض آن در تاج 11 متر و در بستر رودخانه 13.5 متر و ارتفاع آن 12 متر است. اين بند آب مورد نياز كشاورزي پاياب بند در دشت مشهد را تامين مي‌نموده و در افزايش آب‌هاي زيرزميني منطقه نيز موثر بوده است.

45676-110057.JPG


*** دره آبشار اخلمد***

اين منطقه در 17 كيلومتري جنوب غربي شهر چناران در جوار روستاي "اخلمد" واقع گرفته است، دره نه چندان عريض اخلمد، با ديواره‌هاي سنگي بلند و پوشش گياهي متراكم در كف همواره خالق مناظري بديع بوده است. در ابتداي اين دره باغات فراوان ميوه به چشم مي‌خورد كه تابستان‌ها مورد استفاده اهالي منطقه و بالاخص مردم مشهد قرار مي‌گيرد. در انتهاي اين دره، آبشاري با شكوه جريان دارد كه بسياري از گردشگران از ميان آن عبور نموده تا از آن آبشار رفيع و زيبا ديدن كنند. اين آبشار 23 متر ارتفاع دارد. ***

4.jpg

 

Akhlamad-42.jpg

 

3.jpg

 


بناي آرامگاه خواجه عبدالرحمن گهواره‌گر***

بناي مشهور به مقبره "خواجه عبدالرحمن گهواره‌گرگ بر فراز تپه‌اي نه چندان مرتفع در حاشيه شرقي در روستاي "نوزاد" به فاصله 3 كيلومتري از گلمكان قرار گرفته است. اين بنا را نيز قبرهاي قديمي پوشش داده است. به استناد تذكره‌ها خواجه عبدالرحمن گهواره‌گر از عرفا و سوفيان مورد اعتماد منطقه‌اي گلمكان بوده و خود نيز مريد عارفان نامدار آن دوران از جمله مولانا رضي الدين ماياني و شيخ حافظ بهاالدين عمر ابردهي بوده است. در كتاب جوهر الاسرار و طرائق الحقائق كنيه وي ابوالقاسم و پيشه وي همين گهواره‌سازي ذكر شده است. براساس شواهد معماري روند تكامل آرامگاه عبدالرحمن از يك سكوي ساده آغاز گرديده و در قرون بعدي بدون تخريب و دخل و تصرف گنبد و بارگاهي بر آن افزوده شده است.


 

*** بلغورخانه مزار شيخ عبدالرحمن گهواره‌گر***

بناي بلغورخانه در فاصله 30 متري شمال شرقي بناي مزار عبدالرحمن گهواره‌گر قرار دارد، به نظر مي‌رسد زوار براي رسيدن به بالاي تپه ابتدا به اين مكان وارد شده و آنگاه از راه پله‌ها يا مسير شيب‌داري به طرف مزار بالا مي‌رفته است. بررسي نوع ساختار معماري و مصالح به كار گرفته قدمت اين بنا را تا حدود دهم يا كمي دورتر قطعي مي‌كند. استفاده از طاق‌هاي جناقي و كمخيز و سه گنبد عرقچيني، تناسب و تقارن در پلان بر ساخت آن در دوره صفوي اشاره دارد. اين بنا شامل ساختماني آجري به طول 11.20 متر و عرض 10.20 متر مي‌باشد و زيرسازي ساختمان به شكل سنگ‌ چين بوده و بخش‌هاي فوقاني به صورت آجرچين با ملات گچ و گل ساخته شده است.  

balghoorkhane%20chenaran.jpg

 


 

**** چشمه گيلاس***

نام قديمي اين مكان "گلسب" بوده و در فاصله تقريبا 25 كيلومتري چناران و 50 كيلومتري شمال غربي مشهد و 21 كيلومتري غرب آرامگاه فردوسي قرار گرفته است. در عهد تيموري به همت امير علي شيرنوايي، آب اين چشمه به سوي شهر مشهد هدايت شده و از صحن عتيق مي‌گذرد. "چشمه گيلاس" يكي از مناطق ييلاقي شهرستان چناران است كه با هواي خنك و پاكيزه خود تابستان‌ها همچون مامني براي گردشگران و طبيعت‌دوستان است.

ImageHandler.jpeg

 

cheshmegilas.jpg

 


*** رباط سيدآباد***

اين رباط تاريخي در مجاورت روستاي "سيد‌آباد" در بخش جنوبي شاه‌راه مشهد - قوچان به فاصله تقريبي 18 كيلومتري شمال غرب شهر چناران واقع شده است، با عنايت به اسلوب و ويژگي‌هاي معماري به كار رفته در اين بنا در جمله نوع قوس‌ها، مي‌توان بنيان آن را به عصر صفويه نسبت داد. رباط مزبور از نوع سرپوشيده بوده و فضاي داخلي آن داراي 8 ستون مي‌باشد كه پوشش سقف بر روي آنها قرار گرفته است. بناي مزبور فاقد هرگونه عناصر تزييني مي‌باشد و احتمالا در دوره‌هاي بعد اصطبلي به ضلع غربي بنا افزوده شده است.

robat%20seid%20abad%20chenaran.jpg

 


*** قبرستان پايين ده***

اين قبرستان در جنوب شهر گلمكان و در ابتداي مسير خاكي آن به روستاي "اسجيل" واقع شده است. محدوده مذكور به دليل داشتن قبور متعدد از حدود سده هشتم هجري تا زمان حاضر به لحاظ تاريخي داراي اهميتي بسيار است و چون در پايين دست گلمكان قرار گرفته به قبرستان پايين ده يا سرپل مشهور شده است. در اين قبرستان بيش از 100 سنگ قبر به صورت پراكنده به جا مانده كه قديمي‌ترين سنگ قبر موجود به تاريخ 771 ه.ق باز مي‌گردد و در محدوده جنوبي قبرستان قرار گرفته است.

ghabrestan%20chenaran.jpg

 


*** چشمه سبز***

"چشمه سبز" در حدود 15 كيلومتري شهر چناران و 60 كيلومتري غرب مشهد در دامنه كوه‌هاي به هم پيوسته بينالود قرار گرفته است، اين منطقه طبيعي با هواي سرد و پاكيزه در تابستان يكي از مكان‌هاي ييلاقي شهرستان چناران محسوب مي‌گردد. حتي گردشگران بسياري به وقت فصل گرما از مشهد مقدس به دامنه اين چشمه پناه مي‌آورند.

36715566.jpg

 

dsc_3566.jpg

 


غار پرده رستم***

اين پديده طبيعي در شهرستان چناران واقع شده و يكي از مهمترين جاذبه‌هاي طبيعي و گردشگري شهرستان چناران به شمار مي‌رود، غار پرده رستم داراي ديواره‌هاي زيبا و ديدني از جنس سنگ آهك مي‌باشد و در زمره غارهاي آهكي به شمار مي‌آيد.

2eb5tcmk0kqlfc1nm8eu.jpg

 

ynghewajn4m34hbvzkc.jpg

 


مطالب مشابه :


جمعیت چناران: شهر چناران نهم استان و شهرستان هشتم استان

چناران 24 - جمعیت چناران: شهر چناران نهم استان و شهرستان هشتم استان دانشگاه سناباد چناران




سایت های گوناگون

مرکز اطلاع رسانی و رایانه - سایت های گوناگون - (کتابخانه عمومی باقرالعلوم (ع) چناران) - مرکز




2 روش تشخیص اصل بودن گوشی موبایل

(ع) چناران) - مرکز اطلاع رسانی و پورتال دانشجويي سناباد چناران ===== بورس کالا




چناران میقات الرضا (ع)دروازه ورود به بهشت رضوی

نهاد امامت جمعه چناران (میقات الرضا ) - چناران میقات الرضا (ع)دروازه ورود به بهشت رضوی -




جاذبه های گردشگری شهرستان چناران

کافی نت جزیره چناران - جاذبه های گردشگری شهرستان چناران دانشگاه سناباد چناران.




فعالسازی GPRS ایرانسل

مرکز اطلاع رسانی و رایانه - فعالسازی gprs ایرانسل - (کتابخانه عمومی باقرالعلوم (ع) چناران




درباره من

تارنمای شخصی امیرحسین فرجادنسب - درباره من - مدرس دانشگاه (مؤسسه آموزش عالی سناباد چناران)




معرفي 8 سايت كاربردي!

مرکز اطلاع رسانی و رایانه - معرفي 8 سايت كاربردي! - (کتابخانه عمومی باقرالعلوم (ع) چناران




برچسب :