خلاصه اي از تاريخچه پيدايش طيور در ايران

پيدايش جنس گالوس که اجداد پرندگان اهلي امروزه مي باشند و در حال حاضر نيز به صورت وحشي در جنگلهاي موطن خود يافت مي شوند به 8 ميليون سال قبل تخمين زده  مي شود ،حال آنکه وجود مرغ اهلي بين 2تا6 هزار سال قبل از ميلاد مسيح در کشور هندوستان و چين ثابت شده است.در آن زمان از پرندگان بيشتر براي راه اندازي جنگ بين آنها و تفريح استفاده مي شده است  .

بامهاجرت اقوام آريايي به فلات ايران در حدود هزار سال قبل از ميلاد ،مرغ به ايران نيز وارد شد. در زمان ساسانيان مصرف گوشت مرغ و ساير طيور ويژه درباريان بود.

تا قبل از حمله اسکندربه ايران ،اروپاييان با مرغ آشنا نبودند و طبق مدارک موجود حدود 800 سال قبل از ميلاد، يونانيان در ايران با مرغ آشنا شده و به همين دليل يوناييان به مرغ پرنده پارتي مي گفتند .

تصور بر اين است که گسترش نگهداري طيور به سمت اروپا از طريق هندوستان صورت گرفته و گسترش آن به قاره آمريکا ابتدا با استيلاي اسپانياييهاو سپس مهاجرت انگليسيها ،فرانسويها و هلنديها به آن قاره صورت گرفته باشد.

در کشور ايران مرغداري تا قبل از سال 1331به صورت صنعت نبوده و بر اساس آمار موجود تعداد 8/31 ميليون قطعه انواع ماکيان و آن هم به صورت سنتي در منازل روستايي نگهداري مي شد.

در سال 1333سازمان دامپروري جهت وارد نمودن نژادهاي نيو همشاير، پليموت سفيد ،ردايلند و گل باقلايي به ايران اقدام کرد ،ولي به دليل عدم آگاهي و ورود بيماريهاي شايع و عدم توانايي کنترل اين بيماريها موجبات دلسردي و رکود صنعت مرغداري در ايران  فراهم شد.  

در سال 1334کارشناسان موسسه رازي موفق به ساختن واکسن موثر بر عليه نيوکاسل گرديدند و در سال 1339توسط شرکت نارمک ، تخم مرغ جوجه کشي وارد ايران گرديد،ولي به دليل عدم آشنايي به سيستمهاي جديد و نيز تکنيک ضعيف ماشينهاي موجود و در نتيجه عدم بازدهي مطلوب ،اين مورد نيز متوقف گرديد. به طور کلي سرعت رشد پرورش طيور در ايران از سال 1341 به بعد مي باشد،که در آن زمان ظرفيت ماشينهاي جوجه کشي شرکت نارمک به 5/2ميليون تخم در سال رسيد.

در سال 1342وزارت کشاورزي و بخش خصوصي شروع به توليد گله هاي مرغ مادر نمودند.د رسال 1351شرکت ماکيدام با ظرفيت توليد 8 هزار تن تخم مرغ  و 24000تن گوشت مرغ  و 226300تن خوراک مرغ تاسيس گرديد و در سال 1353مجتمع عظيم سيمرغ براي توليد گوشت مرغ ، تخم مرغ و غذاي مرغ  مجهز به تشکيلات مرغ مادر ، جوجه کشي و توليد جوجه يک روزه و تشکيلات کشتارگاه و سردخانه ها در تهران ، اصفهان ، کرمان ، يزد و خراسان به صورت مجموعه اي زنجيره اي به فعاليت پرداخت ، به طوري که به عنوان يکي از موسسات منحصر به فرد در خاورميانه درآمد.در سال 1355 کشتارگاه و تشکيلات بسته بندي و ذخيره تخم مرغ پرديس در کرج با ظرفيت توليد 45 تن  گوشت مرغ در روز و ذخيره 60 تن بوجود آمد و در سال 1356براي اولين بار اجداد تخمي توسط شرکت مرغک وارد ايران شد.همچنين در سال 1361تشکيلات توليد لاينهاي گوشتي توسط وزارت کشاورزي در بابل کنار مازندران شروع به فعاليت نمود و اين طرح در سال 1370به بهره وري زسيد.و در سال 1362 مجتمع پرورش اجداد گوشتي در موسسه زياران وابسته به وزارت کشاورزي در نزديک قزوين به جود آمده و در سال 1371به بخش خصوصي نيز اجازه فعاليت در زمينه پرورش اجداد گوشتي داده شد. در نهايت همواره به دليل در اختيار نداشتن منابع علمي کافي ،صنعت طيور ايران در زمينه تامين تخم مرغ جوجه کشي ،دارو ،واکسن و غذا به شدت وابسته به واردات و صرف منابع ارزي کشور بوده است.ولي امروز به دليل اقدامات بسيار جهت کسب دانش لازم و وجود کارشناسان متخصص و متعهد در اين امر شاهد رشد چشمگيري در همه زمينه ها بوده ايم.

شايان ذکر است طبق آمار موجود جهاني در سال1997ايران از نظر توليد گوشت در رده چهاردهم قرار دارد.

جانورشناسي

طبقه بندي زيست شناسي

ـــ‌ شاخه: طنابداران Chordatcv

ـــ رده: پرندگان Aves

ـــ زيررده: نومرغان يا پرندگان حقيقي Neornithes

ـــ راسته: ماكيان شكل Galliformes

ـــ زيرراسته: ماكيان Gally

ـــ خانواده: ميخك داران Phasiaridie

ـــ جنس: گالوس Gallus

ـــ گونه: دامستيكوس Domesticus

گفته مي شود كه همه نژادهاي مرغ ازچهارنوع وحشي زيرحاصل شده اند:

1) مرغ جنگلي قرمز( گالوس – گالوس) Gallus_Gallus

2) مرغ جنگلي سيلان( گالوس ــ لافايتي) Gallus_Lafaytte

3) مرغ جنگلي خاكستري( گالوس – سونراتي) Gallus_Sorenati

4) مرغ جنگلي جاوه(گالوس ــ واريوس) Gallus_Various

اصول طبقه بندي نژادي مرغ

 طبقه بندي براساس تفاوتهاي ظاهري، صفات واعضاء بدن

1) رنگ:

درنژادهاي گوناگون متفاوت مي باشد:

ساده: تمام پرها داراي يك رنگ هستند وهيچگونه رنگ ديگري درپروبال ديده نمي شود. اين رنگهاعبارتنداز: سياه، سفيد، قهوه اي، قرمزوطلايي.

مخلوط: قسمتي ازپرداراي يك رنگ و قسمتي ديگرداراي رنگ ديگري است، مثل نژاد سوسكس سفيد كه بدن سفيد واطراف گردن ودم سياه است.

مركب: درروي يك پر دويا چند رنگ ساده به اشكال مختلف كنار يكديگرقراردارند.

انواع مختلف آن عبارتنداز: حاشيه دار، گل باقلائي، خالدار، لك دار و پرتوي

 

2) تاج:

درنژادهاي مختلف اشكال متفاوتي دارد.

ـــ ساده: نژادهاي پليموت روك ، مينوركا و لگهورن

ـــ گلسرخي: نژادهاي ويندوت وهامبورگ

ـــ نخودي: نژاد براهما

ـــ هفت يا V شكل: نژاد هودان

ـــ توت فرنگي شكل: مالايا

ـــ بالشي شكل ، گل آلاله اي و…

 

3) ريش: اين زائده ممكن است دراز، پهن ويا باريك با لبه هاي گرد وتيزباشد.

4) سر: شكل عمومي سر، بويژه وضع قرارگرفتن تاج وريش ، بزرگي وكوچكي وشكل آن ونيزرنگ زايده گوش وسايرخصوصيات سرمي تواند سبب تفكيك نژادي باشد.

5) ساق پا: ساق پاممكن است پرداريا بي پر، بلند ويا كوتاه وازنظررنگ ممكن است زرد، سفيد، آبي ويا سياه باشد.

6) شكل عمومي بدن: هرنژادي داراي هيكل وشكل مخصوص بوده وپرها به شكل خاصي مي رويند به طوري كه دونژاد ممكن است تاج وشكل، صورت ورنگ مشابه باشند ولي از نظر شكل عمومي فرق داشته باشند


مطالب مشابه :


کشتارگاه مرغ :

کشتارگاه مرغ : دانشگاه علوم پزشکی اصفهان(معاونت غذا و دارو) دهکده صنایع غذایی




تصفیه فاضلاب کشتارگاه مرغ

شیمی و صنعت Chemistry & Industry - تصفیه فاضلاب کشتارگاه مرغ - علمی scientific




ضوابط احداث کشتارگاه

ضوابط احداث کشتارگاه. من داود هستم که از دانشگاه خوراسگان اصفهان و در رشته مهندسی علوم




خلاصه اي از تاريخچه پيدايش طيور در ايران

وجود مرغ اهلي بين تشکيلات کشتارگاه و سردخانه ها در تهران ، اصفهان ، کرمان




خط مشی وبرنامه های دکترعامری

احداث کشتارگاه مرغ در مرکز ایران و نزدیکی با شهرهای مهم و استراتژیکی چون نطنز و اصفهان




آغاز پرورش شتر مرغ در استان مرکزی

آغاز پرورش شتر مرغ در های مرکزی، اصفهان و سمنان بزرگ از این کشتارگاه موجب رونق و




سوسیس باطعم احشای مرغ

welcome to yeŞil - سوسیس باطعم احشای مرغ - دانشیار تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اظهار داشت: با




برچسب :