معرفی شهرستان زرین دشت


زرین دشت

شهرستان زرین‌دشت یکی از شهرستانهای استان فارس ایران است. مرکز این شهرستان، شهر حاجی‌آباد است. جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۶۲٫۸۱۷ نفر بوده‌است


تقسیمات کشوری

شهرها: حاجی آباد و دبیران و شهرپیر

شهر: شهر پیر

دره شوراز روستاهای شهرستان زرین دشت در بخش ایزدخواست می‌باشد. روستای درهشور به لحاظ فرهنگی وآداب ورسوم و خونگرمی مردمان زبانزد است. بیش از ۲۰۰۰نفر جمعیت دارد. در فاصله ۳ کیلومتری مرکز بخش و فاصله ۱۱ کیلومتری مرکز شهرستان زرین دشت واقع شده‌است . معلمی و دیگر شغلهای اداری دیگر پیشه مردم این روستااست.

توصیف شهرستان

این شهرستان که در اوایل سده ۲۱ میلادی از شهرستان داراب جدا شد شامل دو بخش مرکزی و ایزدخواست و سه شهر حاجی‌آباد ( مرکز شهرستان)، شهر دبیران( در فاصله ی۳۲ کیلومتری) و شهربیر ( در فاصله ی۱۶ کیلومتری) است و جمعیت شهرستان حدود شصت و پنج هزار نفر است. مرکز آن شهر حاجی آباد است و مردم آن بیشتر به کشاورزی و دامداری و بازرگانی مشغولند. بسیاری از مردم این شهرستان در کشورهای حوضه خلیج فارس مخصوصا امارات متحده عربی مشغول به کارند. بیشترین درختی که در این شهرستان یافت می‌شود به طوری که می‌شود گفت این شهرستان با این درخت آذین بندی شده‌است درخت خرما می‌باشد که در زبان محلی به آن مخ و نخل هم می‌گویند و از پرطرفدارترین درخت‌ها در این شهرستان می‌باشد که این درخت هم به نوبه خود دارای انواع مختلفی می‌باشد اعم از شاهیونی، گنتال، پرکون، پیارم، لشت، خاصیون و ... مهم‌ترین منطقه کشاورزی آن اطراف شهر دبیران و تولیدات عمده آن گندم، ذرت و هندوانه‌است که از این نظر در شهرستان مقام اول را دارد.شهر دبیران جدیدابه راه ارتباطی بین شهر ستان‌های داراب-لار-جهرم وزرین دشت در امده‌است که فاصله شهرستان‌های مزکور به نصف کاهش یافته‌است مردم این شهر ستان بیشتر فارس زبان ولی جمعیتی درحدود دوازده هزار نفر ازمردم شهردبیران عرب زبان وازاعراب خمسه ساکن دراستان فارس هستند همینطور مناطقی مثل دروا و تل ریگی ترک زبان هستند.

فاصله این شهرستان بامرکز استان ۲۵۵ کیلومتراست. از نظر جغرافیای درجنوب شرقی فارس بین شهرستانهای داراب-لار-جهرم-فسا واقع شده‌است. این شهرستان دارای هوای گرم می‌باشد . زرین دشت علاوه بر شهرهای حاجی آباد- شهرپیر-دبیران و زیرآب دارای ۲۱ روستا می‌باشد که از ابتدای ورودی تل ریگی - خسویه-دروا-میانده-تاج آباد- خلیل آباد- ساچون- حیدر آباد - فرج بیگی-چاه سبز-حاجی طاهره- چاه زبر- بن دشت- دهنو- درهشور-پنج چاه- گلکویه- مزایجان- گزطویه و گلوگاه می‌باشد شهرستان به مرکزیت شهر حاجی آباد می‌باشد.


وسعت شهرستان (هکتار)


وسعت جنگلها ( هکتار)


مرتع ( هکتار )


بیابان (هکتار)


زراعت (هکتار)


تاسیسات شهری و روستایی (هکتار)

۴۶۲۶۰۰


۳۲۸


۹/۳۰۳۰۷۰


۴/۱۰۳۵۸۴


۵/۵۴۴۶۰


۷/۱۱۵۵

شهرستان زرین دشت بین طولهای جغرافیایی ۴۶ ۵۸ ۵۳ تا ۴۰ ۰۱ ۵۵ و عرضهای ۳۱ ۰۰ ۳۸ تا ۲۵ ۳۶ ۲۸ قرار دارد و از مساحت ۴۶۲۶۰۰ هکتاری ۶۲٪ مناطق کوهستانی و تپه ماهور و مابقی دشتی و پست می‌باشد این شهرستان در جنوب شرقی استان فارس و ۸٪ خاک استان و ۱ ٪ خاک کشور را شامل می‌شود

متوسط بارندگی سالیانه بر اساس آمار سی ساله ۴/۲۳۲ میلی متر می‌باشد متوسط درجه حرارت نیز ۷/۲۲ است . حداکثر نزولات جوی در ماههای دی و بهمن نازل می‌شود تعداد پنج گنبد نمکی از مشخصه منحصر به فرد است و محدودیت‌های فراوانی در منطقه ایجاد نموده‌است وجود سایتهای مناسب آنغوزه از مهمترین پتانسیل‌های بلقوه‌است که با مدیریت صحیح و برنامه ریزی اصولی می‌توان براحتی آنرا وارد چرخه اقتصادی شهرستان نمود .ساختار و سازندهای زمین‌شناسی عمدتا مربوط به دوران دوم و سوم زمین‌شناسی بویژه متاثر از گروه فارس (میشان، آغاجاری و گچساران) می‌باشد.

منطقه دارای دشتهای موازی با کوهستانهای نسبتا منظم است اقتصاد مردم بیشتر وابسته به طبیعت موجود است به طوریکه از جمعیت ۶۵۰۰۰ نفری شهرستان بیش از ۷۰٪ از این جمعیت وابسته به منابع طبیعی می‌باشند دامپروری و کشاورزی رونق نسبتا مناسبی دارد.

در این شهرستان ۰۰۰/۴۶۰ راس دام وجود دارد که تمامی آنها به منابع طبیعی وابسته‌اند به لحاظ صنعتی توسعه نیافته و از نظر معدن نیز فقیر می‌باشد شهرستان زرین دشت در دسته مناطق خشک دسته بندی می‌شود و از نظر معدل درجه حرارت ۷/۲۲، معدن باران سالیانه ۴/۲۳۲، ایرناکی ۶۵-۴۵ روز ماکزیمم مطلق درجه حرارت ۷/۴۷ در مردادماه، مینمم درجه حرارت ۸/۳ در دیماه – پتانسیل تبخیر سالیانه ۱/۳۶۴۹ میلی متر می‌باشد.

شهرستان زرین دشت با توجه به وضعیت خاص زمین‌شناسی به لحاظ منابع و سفره‌های زیر زمینی بسیار فقیر بوده و همچنین بر اثر بهره برداری بی رویه غیر مجاز علاوه بر کمیت، کیفیت این منابع را نیز به شدت تحت تاثیر قرار داده‌است در راستای تغذیه این سفره‌ها تعداد ۲۵ طرحهای تغذیه مصنوعی انجام که طرح تغذیه مصنوعی مزایجان با حجم آبگیری ۰۰۰/۱۰۰/۲ مترمکعب از شاخص‌ترین پروژه‌های اجرا شده‌است.

با اکتشافاتی که در برخی از مناطق شهرستان زرین دشت صورت گرفت آثاری بدست آمد که حکایت از بازگشت قدمت این منطقه به دوران سامانیان دارد، اکنون این آثار بدست آمده در موزه پارس (زندیه) شیراز نگهداری می‌شود . زبان اکثر مردم شهرستان فارسی است و تنها در چند روستای این شهرستان مردم به زبان ترکی تکلم می‌نمایند . در شهر دبیران نیز بیش از نیمی از مردم عرب زبان می‌باشند .

از آثار تاریخی این شهرستان می‌توان به : ۱- تل سفیدک , ۲- میل نقاره خانه ,۳- برکه سفید ۴- قلعه مزایجان اشاره نمود .

این شهرستان از نظر فرهنگی در قبل از انقلاب وضعیت بسیار مطلوبی داشته و یکی از وقایع مهم فرهنگی که مردم شهرستان همیشه از آن بعنوان یک افتخار یاد می‌کنند، شرکت در انجمن انصار به همراهی حضرت آیت ا... مرحوم سید عبدالحسین لاری در انقلاب مشروطیت می‌باشد.

پس از انقلاب نیز این شهرستان در زمان وقوع جنگ تحمیلی با تقدیم بیش از ۱۶۰ شهید، ۲۰ آزاده و هزاران جانباز و رزمنده وظیفه خود را در دفاع از میهن اسلامی بخوبی ادا نموده‌است.

از محورهای توسعه فرهنگی شهرستان می‌توان به تاسیس و راه اندازی مراکز آموزش عالی نظیر دانشگاه آزاد اسلامی، پیام نور، دانشکده فنی و ... اشاره نمود.

شهرستان زرین دشت به مرکزیت شهر حاجی آباد [نقشه هوایی] در جنوب شرقی استان فارس واقع گردیده و از جهات اربعه با شهرستانهای لار، جهرم، فسا و داراب هم مرز می‌باشد و با مرکز استان بالغ بر ۳۰۰ کیلومتر فاصله دارد . از نظر اقلیمی نیز در منطقه گرم و خشک و کم بارش قرار داشته بطوریکه میانگین بارش در این شهرستان حدود ۲۰۰ میلی متر در سال می‌باشد .

جمعیت شهرستان بر اساس برآورد سازمان مدیریت و برنامه ریزی در سال ۸۱ , ۶۷۵۰۴ نفر بوده که از این تعداد , ۳۸۸۴۶ نفر روستا نشین می‌باشند (۵۳٪)

درصد جمعیت فعال : ۲۳٪

نرخ بیکاری : ۱۲٪

نرخ باسوادی : ۸۷٪

آمار ایثارگران شهرستان

تعداد شهداء: ۱۶۰ نفر

تعداد آزادگان: ۲۰ نفر

تعداد جانبازان: ۲۷۰ نفر

آموزش و پرورش

  • دراین شهرستان 2 مرکز آموزش عالی وجود دارد.1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد زرین دشت -2- دانشگاه پیام نور واحد زرین دشت

تعداد مدارس ابتدایی: ۶۱ واحد

تعداد مدارس راهنمایی: ۳۵ واحد

تعداد مدارس متوسطه نظری: ۲۲ واحد

فنی و حرفه‌ای: ۱ واحد

پیش دانشگاهی: ۱۲ واحد

کار و دانش: ۲ واحد

- تعداد دانش آموزان: کودکستان ۴۰۰ نفر

ابتدایی: ۷۴۰۶ نفر

راهنمایی: ۵۳۶۳ نفر

فنی و حرفه‌ای: ۳۱ نفر

متوسطه: ۳۵۵۶ نفر

کار و دانش: ۱۸۳ نفر

پیش دانشگاهی: ۶۴۱ نفر

مراکز مذهبی

۱- تعداد مساجد: ۵۲ واحد

۲- تعداد حسینیه ۴۴ واحد

۳- تعداد امامزادگان: ۵ امامزاده

وضعیت زنان شهرستان

تنها حدود کمتر از ده درصد از زنان شهرستان اشتغال دارند، از نظر سواد ۶۷٪ از زنان این شهرستان باسوادند، پدیده طلاق نسبت به سالهای گذشته افزایش داشته‌است.

مراکز هنری و کتابخانه‌ها

تنها یک کتابخانه عمومی دولتی در سطح شهرستان و در مرکز شهرستان وجود دارد.

تقسیمات شهرستان زرین دشت

شهرستان زرین دشت به دو بخش و چهار شهر حاجی‌آ باد، زیرآب و دبیران و شهرپیر و پنج دهستان و ۱۶۴ آبادی تقسیم شده‌است. ویژگیهای شهرستان زرین دشت و شهرهای تابعه عنوان واحد مقدار وسعت شهرستان کیلومتر مربع ۴۵۶۹ متوسط ارتفاع شهر از سطح دریا متر متوسط درجه حرارت سالیانه حداقل درجه سانتیگراد حداکثر درجه سانتیگراد میانگین بارندگی سال ۸۰ میلیمتر میانگین بارندگی سال ۸۱ میلیمتر میانگین ۳۰ ساله میلیمتر


مطالب مشابه :


فاصله شهرستانهای استان فارس

جغرافیا - فاصله شهرستانهای استان فارس - آشنایی با جغرافیای ایران وجهان




نقشه راههای ایران ( بزرگ نمایی کنید)

اداره کل منابع طبیعی استان فارس فاصله بین شهرستانهای استان (معرفی شهرستانهای فارس)




موقعیت شهرستانهای فارس

پرجمعیت ترین شهرستانهای استان فارس می باشد که الیه جنوبی استان فارس در فاصله 500




جمعیت شهرستانهای استان فارس

فاصله ی شهرهاازهم جمعیت شهرستانهای استان فارس. wikipedia.




استان فارس

استان فارس فاصله ی شهرهاازهم. جمعیت شهرستانهای استان فارس. لینک




فاصله شمال(حاجی اباد) هرمزگان با فارس (لار) كاهش مي‌يابد

فاصله شمال(حاجی بزرگ (شهرستانهای بستک،بندر لنگه آباد به شهرستان لار در استان فارس 190




آمار کلی از زرین دشت:

شهرستان زرین‌دشت یکی از شهرستانهای استان فارس در فاصله ۳ فارس بین شهرستانهای




معرفی شهرستان زرین دشت

شهرستان زرین‌دشت یکی از شهرستانهای استان فارس در فاصله ۳ در جنوب شرقی استان فارس




سد درودزن ---------- فارس

سازمان مدیریت و برنا مه ریزی استان فارس فاصله بین شهرستانهای (معرفی شهرستانهای فارس)




برچسب :