آیین نامه دانشگاه ازاد

فصل اول : شرايط ورود به دانشگاه

 ماده 1 : شرايط ورود به دانشگاه آزاد اسلامي در دوره هاي كارداني، كارشناسي، كارشناسي ناپيوسته، و كارشناسي ارشد پيوسته، به شرح زير است:

داشتن شرايط عمومي ورود به آموزش عالي، برابر مصوبات مربوط.

2-1- نداشتن منع قانوني از نظر خدمت وظيفه عمومي.

3-1- داشتن گواهينامه پايان تحصيلات متوسطه نظام قديم و يا گذراندن دوره پيش دانشگاه نظام جديد مورد تأييد وزارت آموزش و پوروش براي دوره هاي كارداني،‌ كارشناسي پيوسته، كارشناسي ارشد پيوسته، يا برابر آن براي آموزش هاي حوزوي ( مطابق مصوبات شوراي عالي انقلاب فرهنگي) و گواهينامه دوره كارداني رشته مربوط برحسب مورد از دانشگاه آزاد اسلامي يا ديگر مؤسسات آموزش عالي مورد تأييد دانشگاه آزاد اسلامي ، وزارت فرهنگ و آموزش عالي يا وزارت بهداشت،‌درمان و آموزش پزشكي براي دوره كارشناسي ناپيوسته، همچنين داشتن مدرك قابل قبول براي كارداني پيوسته.

دارندگان مدرك معادل فوق ديپلم يا معادل ليسانس نمي توانند در آزمون  ورودي دوره كارشناسي ناپيوسته و كارشناسي ارشد ناپيوسته شركت نمايند. مگر آن دسته از فارغ التحصيلان خارج از كشور كه در مدرك تحصيلي ارزيابي شده آنان اجازه ادامه تحصيل در مقطع بالاتر قيد شده باشد.

4-1- پذيرفته شدن در آزمون ورودي.

 

فصل دوم : ثبت نام

ماده 2 : پذيرفته شدگان در آزمون ورودي در مهلت هاي تعيين شده طبق اطلاعيه هاي مربوط براي ثبت نام و انتخاب واحدهاي درسي به واحدهاي دانشگاهي ذيربط مراجعه نمايند.

ماده 3 : عدم مراجعه پذيرفته شدگان آزمون ورودي براي ثبت نام در نخستين نيمسال تحصيلي در مهلت مقرر، پس از اعلام نتايج آزمون، انصراف تلقي خواهد شد.

تبصره‌ : در مواردي كه دلايل تأخير در ثبت نام داوطلب پذيرفته شده، توسط سازمان مركزي موجه تشخيص داده شود، برابر دستوالعمل مربوط اقدام مي گردد.

ماده 4 : دانشجويان موظفند در مهلت هاي تعيين شده در تقويم دانشگاهي براي ثبت نام و انتخاب واحد درسي به واحدهاي دانشگاهي مربوط مراجعه نمايند: در صورتي كه تأخير در ثبت نام از ساعات هر درس بيشتر نشود، نام نويسي دانشجو با نظر مدير گروه آموزشي مربوط و تأييد شوراي آموزشي واحد دانشگاهي امكان پذير است. در اين حال مدت تأخير جزو حدّ نصاب غيبت دانشجو محسوب مي شود.

تبصره : دانشجوياني كه پس از انقضاي مهلت تعيين شده در هر نيمسال براي ثبت نام مراجعه كنند، حق انتخاب واحد در آن نيمسال را نخواهند داشت. ليكن در صورت موافقت شوراي آموزشي واحد دانشگاهي مدت غيبت با رعايت ماده 39 اين آيين نامه به عنوان مرخصي تحصيلي جزو سنوات مجاز آنان محسوب  مي گردد. در اين حال دانشجو موظف به پرداخت شهريه ثابت تعيين شده باشد.

ماده 5 :تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی به صورت حضوری و تمام وقت است. مگر برای دوره هايی که رسماً مستثنی شده باشند.

ماده 6 : دانشجو در يک زمان، حق نام نويسی و ادامه تحصيل در بيش از يک رشته و در هر رشته بيش از يک گرايش در يک يا چند دانشگاه يا مؤسس آموزش عالی يا در نظام آموزش تمام وقت يا پاره وفت نخواهد داشت، در صورت تخلف از ادامه تحصيل در يکی از رشته های انتخابی به تشخيص کميسيون موارد خاص آموزشی و دانشجويی دانشگاه محروم و سوابق تحصيلی وی در آن رشته باطل اعلام می شود و دانشجو موظف به پرداخت هزينه انصراف، مطابق تعرفه تعيين شده به دانشگاه  می باشد.

 

فصل سوم : نظام آموزشی

ماده 7 : آموزش در دانشگاه آزاد اسلامی براساس نظام واحدی است.

ماده 8 : در نظام واحدی ارزش هر درس با تعداد واحدهای آن درس، سنجيده  می شود و قبولی يا ردی دانشجو در يک درس به همان درس محدود می گردد.

ماده 9 : يک واحد درس نظری، مقدار درسی است که مفاد آن طی 16 جلسه يک ساعتی آموزش داده می شود. اين زمان برای هر واحد درسی عملی و آزمايشگاهی 32 ساعت، کارگاهی 48 ساعت و عمليات صحرايی 64 ساعت می باشد.

تبصره : اجرای دوره های کارآموزی و کارورزی در موارد مربوط براساس مدت تعيين شده درسرفصل مصوب و آيين نامه های مربوط به دانشگاه خواهد بود.

ماده 10 : هر سال تحصيلی، مرکب از دو نيمسال تحصيلی و برحسب لزوم يک دوره تابستانی است. هر نيمسال تحصيلی شامل 16 هفته و هر دوره تابستانی شامل 6 هفته آموزش است.

تبصره : مدت امتحانات پايان هريک از دو نيمسال تحصيلی و دوره تابستانی، جزو مدت آموزش محسوب نمی شود.

ماده 11 : يک واحد درس نظری، طی نيمسال تحصيلی در 16 جلسه يک ساعتی و در طول دوره تابستانی در 6 جلسه سه ساعتی تدريس می شود، به همين نحو مجموع ساعات تدريس يک واحد درس عملی آزمايشگاهی ، کارگاهی و عمليات صحرايی بر حسب انجام آنها در طول نيمسال يا دوره تابستانی به ترتيب در 16 هفته و 6 هفته تقسيم می شود.

تبصره : در موارد استثنايی و ضروری به پيشنهاد واحد دانشگاهی ذيربط و تصويب سازمان مرکزی دانشگاه، می توان يک واحد درسی را در مدتی کوتاه تر از 16 هفته تدريس نمود، مشروط بر اينکه مجموع ساعات هر واحد درسی از حدّ مقرر خود کمتر نشود.

 

فصل چهارم : نظام درسی

ماده 12 : هر درس، بخش مستقلی از برنامه آموزشی است که در يک موضوع مشخص و برای يک نيمسال تحصيلی ارايه می شود.

ماده 13 : دروس دانشگاهی از لحاظ محتوی به دروس عمومی، پايه اصلی و تخصصی تقسيم می شود.

1-13 – دروس عمومی ، به منظور توسعه اطلاعات و معلومات عمومی دانشجويان عرضه می شود.گذراندن اين دروس برای عموم دانشجويان الزامی است.

2-13- دروس پايه به منظور تقويت بنيه  علمی و ايجاد زمينه مناسب برای پذيرش دروس اصلی و تخصصی ارايه می شود.

3-13- دروس اصلی ، اساس و مبنای دروس تخصصی رشته را تشکیل می دهد.

4-13 – دروس تخصصی ، به منظور افزایش توان علمی و عملی دانشجو در رشته مربوط تدریس می گردد.

ماده 14 : هر درس از نظر تبادل با درس یا دروس دیگر به دو صورت وابسته و مستقل مستقیم می شود.

1-14- درس مستقل ، درسی است که انتخاب آن منوط به گذراندن درس دیگری نیست.

2-14 – درس وابسته ، درسی است که انتخاب آن با گذراندن و یا انتخاب درس یا دروس دیگری ملازمه دارد. از این حیث، دروس وابسته از نظر انتخاب به دروس پیش نیاز ( انتخاب درس مقدم) و دروس هم نیاز ( انتخاب همزمان دروس) تقسیم   می شود.

ماده 15 : درس از جنبه انتخاب، به الزامی و اختیاری تقسیم می شود.

1-15- درس الزامی، درسی است که گذراندن آن در طول دوره برای دانشجو اجباری است و با دروس دیگر قابل تعویض نمی باشد.

2-15- درس اختیاری، درسی است که دانشجو به اختیار خود از بین دروس مربوط انتخاب می کند.

ماده 16 : درس از لحاظ نحوه تدریس به نظری و عملی و نظری – عملی تقسیم    می شود.

1-16 – درس نظری، حاوی مجموعه ای از دانش هاست که به صورت خطابه، کنفرانس ، سمینار و بحث و گفتگو تعلیم داده می شود.

2-16- درس عملی ، حاوی مجموعه مهارت هایی است که انتقال آنها محتاج به تمرین ، عملیات کارگاهی آزمایشگاهی، بیمارستانی و صحرایی است.

3-16 – درس نظری – عمیل مجموعه دانش ها و مهارت هایی است که به هر دو صورت فوق توأماً تدریس می شود.

ماده 17 : در تمامی واحدهای دانشگاهی برای یک رشته معین، برنامه درسی مصوب یکسانی به اجرا گذاشته می شود.

 

فصل پنجم : تعداد واحد های درسی و طول مدت تحصیل

ماده 18 : تعداد واحدهای درسی لازم برای گذراندن هریک از دوره های کاردانی و کارشناسی ناپیوسته، کارشناسی پیوسته و کارشناسی ارشد پیوسته ، بر حسب رشته تحصیلی، براساس سرفصل مصوب تعیین می گردد.

تبصره : در مورد برنامه های آموزشی که تاکنون به تصویب شورای عالی برنامه ریزی نرسیده است، برنامه های مصوب سازمان مرکزی دانشگاه ، ملاک عمل خواهد بود.

ماده 19 :  تعداد واحدهای انتخابی دانشجوی تمام وقت در یک نیمسال تحصیلی  نمی تواند از 12 واحد کمتر و از 20 واحد بیشتر باشد.

تبصره 1 : در نیمسال هایی که دانشجو خارج از اراده خود، کمتر از 17 واحد درسی داشته باشد آن نیمسال جزو سنوات تحصیل دانشجو محسوب می گردد، ولی اگر میانگین نمرات دروس اخذ شده کمتر از 12 باشد، مشروط به حساب نمی آید.

تبصره 2 : در مواردی که دانشجو برای فراغت از تحصیل حداکثر 24 واحد درسی باقی مانده داشته باشد، حتی اگر در نیمسال قبل از آن مشروط شده باشد، می تواند با رعایت مقررات کله واحدهای درسی، باقیمانده را در یک نیمسال انتخاب کند، مشروط بر اینکه در بین دروس باقی مانده بیش از یک درس پیشنیاز و درس یا دروس وابسته به آن وجود نداشته باشد. در غیر اینصورت ترم آخر دانشجو محسوب نمی شود.

تبصره 3 : در مواردی که دانشجو برای فراغت از تحصیل، تنها یک درس نظری مردودی باقی مانده داشته باشد، می تواند فقط برای یکبار خارج از تقویم دانشگاهی در فرصتی که از طرف گروه آموزشی مربوط تعیین می شود، درس مزبور را از طریق معرفی به استاد، حداکثر در همان نیمسال بگذراند و در صورت عدم موفقیت، ضمن ثبت نمره دانشجو در همان نیمسال، موظف است در نیمسال بعد در صورت داشتن سنوات، انتخاب واحد نموده، در کلا س های همان درس شرکت و در پایان نیمسال با سایر دانشجویان امتحان بدهد.

تبصره 4 : دانشجویی که میانگین نمرات نیمسال قبل او 17 یا بیشتر باشد، می تواند با تصویب گروه آموزشی مربوط تا 24 واحد درسی را انتخاب کند.

تبصره 5 : در دوره کارشناسی ارشد پیوسته، ارایه دروس مربوط به مقطع کارشناسی ارشد، تابع مقررات و ضوابط آیین نامه آموزشی مقطع مربوط می باشد.

تبصره 6 : گذراندن دروس وصایای حضرت امام (ره) و روخوانی قرآن کریم علاوه بر دروس موضوع ماده 18 برای کلیه دانشجویان الزامی است.

ماده 20 – حداکثر واحدهای انتخابی مجاز برای دوره تابستانی 6 واحد است.

تبصره : دانشجو در دوران تحصیل می تواند با موافقت واحد مبدأ ، دوره تابستان خود را در یک واحد دانشگاهی دیگر بگذراند.

ماده 21 : حداکثر مدت مجاز تحصیل دانشجوی تمام وقت در دوره های کاردانی و کارشناسی ناپیوسته 3 سال، کارشناسی پیوسته 6 سال و کارشناسی ارشد پیوسته 9 سال است.

در صورتی که دانشجو نتواند واحدهای دوره را بر حسب مورد در حداکثر مدت مجاز تحصیل، با موفقیت بگذراند، از ادامه تحصیل محروم می شود.

تبصره 1: دانشجویانی که علاوه بر دروس برنامه آموزشی مصوب، ملزم به گذراندن تعدادی دروس دیگر به عنوان دروس جبرانی و یا پیش نیاز دانشگاهی باشند. به ازای هر 8 واحد درسی اضافی یکنیمسال به سقف سنوات مجاز تحصیل آنان اضافه  می گردد.

تبصره 2 : در شرایط خاص، در صورتی که ادامه تحصیل دانشجو از نظر قانونی بلامانع باشد، با معرفی به موقع واحد دانشگاهی ذیربط ( حداقل 2 ماه قبل از انقضای مهلت مقرر) و تصویب شورای آموزشی دانشگاه ( سازمان مرکزی ) می تواند حداکثر مدت مجاز تحصیل دوره های کاردانی و کارشناسی ناپیوسته را یک نیمسال و دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد پیوسته را دو نیمسال افزایش دهد.

 

فصل ششم : حضور و غیاب دانشجو

ماده 22 : حضور دانشجو در تمامی برنامه های درسی اعم از نظری، عملی، عملی و کار آموزی و کارورزی و دیگر فعالیت های آموزشی الزامی است.

ماده 23 : غیبت غیر موجه دانشجو در بیش از ساعات هریک از دروس نظری، عملی یا نظری – عملی، کارورزی و کارآموزی در طول نیمسال ، موجب گرفتن نمره صفر از آن درس خواهد بود و نمره مزبور تحت هیچ شرایطی از کارنامه حذف نخواهد شد.

ماده 24 : غیبت موجه دانشجو در بیش از ساعات هریک از دروس نظری، عملی یا نظری- عملی کارآموزی و کارورزی در طول نیمسال موجب حذف آن درس می شود. در این حال در ستون نمره، کلمه حذف درج می گردد. در این صورت استثنائاً رعایت حداقل 12 واحد در نیمسال لازم نیست، اما نیمسال مزبور به عنوان نیمسال کامل جزو سنوات تحصیلی دانشجو محسوب می گردد.

چنانچه میانگین نمرات امتحانی دانشجو در هر حال کمتر از 12 باشد، براساس ماده 37 این آیین نامه مشروط محسوب می شود.

تبصره 1 : حذف درس بر اثر غیبیت موجه، موجب بازپرداخت شهریه پرداختی دانشجو اعم از ثابت و متغیّر نخواهد بود.

تبصره 2 : در مورد دروسی که شامل دو قسمت نظری و عملی باشد، در صورتی که غیبت دانشجو از ساعات مربوط به هریک از دو قسمت تجاوز کند، دانشجو برای تمام آن درس غایب محسوب می شود.

ماده 25 : غیبت تا حدّ مجاز ( اعم از موجه و غیر موجه) دانشجو را از انجام تکالیف درسی، آزمایشگاهی و عملیات مربوط معاف نمی کند.

ماده 26 : میزان غیبت ها براساس گزارش های حضور و غیاب هفتگی استادان به اداره آموزش محاسبه می شود.

ماده 27 : غیبت موجه در جلسه امتحان هر درس، موجب حذف آن درس می شود و غیبت غیر موجه به منزله نمره صفر در امتحان آن درس خواهد بود.

تبصره : در موارد زیر، غیبت دانشجو از کلاس درس، زمایشگاه و..... و جلسه امتحان به تشخیص گروه آموزشی مربوط و در غیاب گروه به تشخيص شوراي آموزشي واحد دانشگاهي موجه محسوب مي شود:

الف ) بيماري شديد با تأييد پزشك معتمد واحد دانشگاهي.

ب‌ ) وضع حمل با ارايه گواهي و تأيي پزشك معتمد واحد دانشگاهي.

ج‌ ) فوقت پدر، مادر، خواهر، برادر، همسر و فرزند.

د ) شركت در مسابقات علمي ، ورزشي و هنري در سطوح ملي و بين المللي.

 

فصل هفتم : حذف و اضافه درس

ماده  28 : دانشجو مي تواند پس از آغاز هر نيمسال تحصيلي در مهلتي كه در تقويم دانشگاهي تعيين شده است، حداكثر دو درس انتخابي خود را در صورت موافقت گروه آموزشي مربوط حذف كند و يا براي دروس ديگري علاوه بر آنچه قبلاَ انتخاب كرده است با رعايت سقف مقررات ثبت نام نمايد.

ماده 29 : دانشجو مي تواند تا پنج هفته قبل از پايان نيمسال تحصيلي فقط يكي از درس هاي نظري خود را با رعايت ماده 23 حذف كند، مشروط به اينكه واحدهاي درسي باقي مانده وي از 12 واحد كمتر نشود.

تبصره : عدم حضور دانشجو در جلسه امتحان درسي كه براساس اين ماده حذف كرده‏ غيبت موجه منظور مي گردد و در شمول ماده 24 خواهد بود.

ماده 30 : حذف كليه واحدهاي انتخابي در يك نيمسال تنها در صورتي مجاز است كه دانشجو بنا به تشخيص شوراي آموزشي واحد دانشگاهي ذيربط قادر به ادامه تحصيل در آن نيمسال نباشد و غيبت دانشجو در هيچ يك از دروس از مجموع ساعات آن درس تجاوز نكند. در اين حال نيمسال مزبور به عنوان مرخصي محسوب  مي گردد.

 

فصل هشتم : ارزشيابي تحصيلي دانشجو

ماده 31 : ارزشيابي تحصيلي دانشجو در هر درس توسط استاد آن درس براساس ميزان حضور و فعاليت دانشجو در كلاس، انجام تكاليف درسي، نتيجه امتحان بين نيمسال و همچنين پايان نيمسال صورت مي گيرد.

ماده 32 : معيار ارزشيابي نمره است و نتيجه ارزشيابي دانشجو در فاصله صفر تا بيست قرار مي گيرد.

ماده 33 : حداقل نمره قبولي در هر درس 10 مي باشد. دانشجويي كه در هريك از دروس الزامي مردود شود ملزم به تكرار آن درس است.

تبصره : باري درس يا دروسي كه شامل دو قسمت نظري و عملي است و داراي يك كد در سر فصل مي باشد، ارزشيابي هر قسمت به صورت مستقل صورت مي گيرد، ولي ميانگين آنها ملاك ارزشيابي است، مشروط بر اينكه دانشجو در امتحان هر دو قسمت درس شركت كرده باشد. در صورتي كه در يك قسمت درس نمره، كمتر از 10 احراز شده باشد اما ميانگين آنها 10 يا بالاتر باشد، نياز به تكرار درس نخواهد بود. اما چنانچه ميانگين آنها كمتر از 10 باشد دانشجو بايد هر دو قسمت درس را محدداَ بگذراند.

ماده 34 : نتايج امتحانات هر درس بايد حداكثر تا 10 روز پس از تاريخ امتحان آن درس اعلام گردد.

تبصره 1 : پس از اعلام نتايج، دانشجو مي تواند حداكثر تا يك هفته درخواست تجديد نظر در نمره امتحانات خود را به گروه آموزشي مربوط تسليم كند.

تبصره 2 : نمره امتحاني پس از اعلام نهايي به اداره آموزش واحد دانشگاهي مطلقاَ قابل تغيير نيست.

تبصره 3 : نتايج كلي امتحانات هر نيمسال بايد حداكثر يك هفته قبل از نام نويسي نيمسال بعد اعلام شده باشد.

ماده 35 : در مواردي مانند پروژه، تمرين دبيري، كارآموزي، كارورزي ، عمليات صحرايي و دروسي كه براساس برنامه آموزشي مصوب توأم با پروژه ارايه مي شود، در صورتي كه به تشخيص استاد و تأييد گروه آموزشي مربوط تكميل آنها در طول يك نيمسال ميسر نباشد، نمره درس ناتمام تلقي مي گردد. نمره ناتمام بايستي تا پايان نيمسال بعد به نمره قطعي تبديل گردد.

تبصره : نمره قطعي به جاي نمره ناتمام در كارنامه دانشجو وارد مي شود و محاسبه ميانگين نمرات دانشجو در آن نيمسال موكول به قطعي شدن نمره ناتمام است. در اين حال، تعداد واحد انتخابي دانشجو براي نيمسال بعد براساس ميانگين نمرات قطعي و جمع واحدهاي دروس مربوط بدون منظور كردن نمره ناتمام تعيين مي شود.

ماده 36 : در پايان هر نيمسال، ميانگين نمرات دانشجو در آن نيمسال و ميانگين كل نمرات او تا پايان همان نيمسال و همچنين در پايان دوره تحصيلي ميانگين كل نمرات دانشجو محاسبه مي شود. براي محاسبه ميانگين، تعداد واحدهاي هر درس در نمره آن درس ضرب مي شود و مجموع حاصل ضرب ها، بر تعداد كل واحدهايي كه دانشجو براي آنها نمره قبولي يا ردي دريافت داشته است تقسيم مي شود.

ماده 37 : ميانگين نمرات دانشجو در هر نيمسال نبايد كمتر از 12 باشد، در غير اين صورت نام نويسي دانشجو در نيمسال بعد به صورت مشروط خواهد بود.

تبصره 1 : نيمسالي كه در آن، دانشجو به هر دليل تعداد واحد درسي كمتر از حد نصاب مقرر در ماده 19 انتخاب كرده باشد به عنوان يك نيمسال تلقي مي گردد.

تبصره 2 : دوره تابستاني از شمول تبصره يك مستثني است.

تبصره 3 : اداره آموزش هر واحد دانشگاهي بايد قبل از شروع ثبت نام هر نيمسال، مراتب مشروط شدن دانشجو را به او و گروه آموزشي مربوط اعلام نمايد.

تبصره 4 : دانشجويي كه به صورت مشروط، نام نويسي مي كند، جز در آخرين نيمسال تحصيلي، حق انتخاب بيش از 14 واحد درسي را در آن نيمسال ندارد.

ماده 38 : دانشجويان با ورودي سال تحصيلي 77 – 76 و بعد به دوره هاي كارداني و كارشناسي ناپيوسته كه در دو نيمسال اعم از متوالي يا متناوب و دانشجويان دوره هاي كارشناسي و كارشناسي ارشد پيوسته كه در سه نيمسال متوالي يا چهار نيمسال متناوب مشروط شوند( ميانگين نمرات نيمسالي آنان كمتر از 12 باشد) در هر مرحله اي از تحصيل كه باشند از برنامه تحصيل محروم مي گردند.

تبصره 1 : دانشجويان ورودي قبل از سال تحصيلي 77 – 76 دوره هاي كارداني و كارشناسي ناپيوسته كه در دو نيمسال اعم از متوالي يا متناوب و دانشجويان دوره هاي كارشناسي و كارشناسي ارشد پيوسته، كه در سه نيمسال متوالي يا چهار نيمسال متناوب ميانگين نمرات نيمسالي آنان كمتر از 12 و ميانگين كل نمرات آنان تا پايان آن نيمسال كمتر از 10 باشد در هر مرحله اي از تحصيل كه باشند، اخراج مي گردند، اما اگر ميانگين كل آنان حداقل 10 باشد، تا زماني كه ميانگين هيچ يك از نيمسال هاي بعدي شان كمتر  از 10 نشود، مي توانند به تحصيلات خود ادامه دهند.

تبصره 2 : دانشجوي دوره كارشناسي ارشد پيوسته در طول تحصيل تا سقف واحدهاي دوره كارشناسي تابع مقررات اين آيين نام است و در دروس كارشناسي ارشد تابع آيين نامه كارشناسي ارشد ناپيوسته خواهد بود.

تبصره 3 : دانشجويان دوره كارداني و كارشناسي ناپيوسته در صورت تمايل براي بالا بردن ميانگين كل نمرات خود مي توانند در يك نيمسال حداكثر تا 14 واحد از درس هايي را كه با نمره كمتر از 12 قول شده اند و دانشجويان دوره كارشناسي حداكثر در دو نيمسال تا سقف 20 واحد درسي تكرار كنند، مشروط بر اينكه مدت تحصيل آنان با احتساب اين مدت از حد نصاب مقرر تجاوز نكند.

 

فصل نهم : مرخصي تحصيلي

ماده 39 : دانشجو مي تواند در هريك از دوره هاي كارداني و كارشناسي ناپيوسته،‌ حداكثر دو نيمسال و در دوره هاي كارشناسي پيوسته و كارشناسي ارشد پيوسته، چهار نيمسال از مرخصي تحصيلي استفاده كند.

تبصره 1 : استفاده از مرخصي تحصيلي در چند نيمسال متوالي بلامانع است. با اين همه دانشجو موظف است براي هر نيمسال درخواست خود را مطابق ماده 40 اين آيين نامه به واحد دانشگاهي ذيربط تسليم نموده و موافقت لازم را براي مرخصي تحصيلي درهمان نيمسال كسب كند.

تبصره 2 : مدت مرخصي تحصيلي جزو حداكثر مدت مجاز تحصيل دانشجو در هر دوره محسوب مي شود.

ماده 40 : تقاضاي مرخصي تحصيلي بايد به صورت كتبي، حداقل دو هفته قبل از شروع نام نويسي توسط دانشجو، به اداره آموزش واحد دانشگاهي ذيربط تسليم گردد. اداره آموزش موظف است پس از بررسي وضعيت تحصيلي دانشجو، قبل از اتمام مهلت نام نويسي، موافقت يا عدم موافقت با درخواست دانشجو را كتباَ به وي ابلاغ كند.

تبصره : آموزش واحد، زماني با درخواست مرخصي موافقت مي نمايد كه دانشجو از نظر گذراندن بقيه دروس دوره ،‌ دچار مشكل نگردد و نهايتاَ از افزايش سقف سنوات استفاده نكند، مگر در موارد ذكر شده در تبصره ماده 27 و بندهاي ذيل آن.

 

فصل دهم : انصراف از تحصيل

ماده 41 : دانشجو در صورت تمايل مي تواند درخواست انصراف از تحصيل كند. دانشجوي منصرف از تحصيل، بايستي هزينه انصراف را برابر آخرين دستورالعمل مربوط بپردازد. دانشجوي انصرافي مي تواند به فاصله يكماه از تاريخ درخواست، انصراف خود را پس بگيرد.

تبصره : پس از صدور حكم انصراف، تقاضاي بازگشت به تحصيل دانشجو پذيرفته نيست و رابطه چنين دانشجويي با دانشگاه قطع مي گردد. در صورت مشمول بودن دانشجو، واحد دانشگاهي مكلف است مراتب را پس از يكماه به اداره وظيفه عمومي اطلاع دهد.

ماده 42 : ترك تحصيل بدون كسب اجازه، انصراف از تحصيل محسوب مي شود و دانشجوي منصرف حق ادامه تحصيل را نخواهد داشت.

تبصره : در موارد استثنايي كه ترك تحصيل دانشجو موجه باشد، بايد حداقل يكماه قبل از پايان همان نيمسال دلايل آن به دانشگاه ارايه شود. در صورت تأييد موجه بودن ترك تحصيل توسط دانشگاه، آن نيمسال جزو مرخصي تحصيلي دانشجو محسوب مي شود.

فصل يازدهم : انتقال

ماده 43 : انتقال دانشجو به معني تغيير محل دانشجو از يك مؤسسه آموزش عالي يا واحد دانشگاهي به يكي از واحدهاي دانشگاهي ديگر در همان رشته و همان مقطع است.

ماده 44 : انتقال دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامي به دو صورت زير انجام مي شود:

الف : انتقال از يك واحد دانشگاهي به واحد دانشگاهي ديگر.

ب : انتقال از مؤسسات آموزش عالي به واحدهاي دانشگاهي دانشگاه آزاد اسلامي.

تبصره : منظور از مؤسسات آموزش عالي، كليه دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي تابع وزارتخانه، مؤسسات دولتي و ساير مراكز آموزش عالي مورد تأييد وزارت فرهنگ و آموزش عالي يا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي است.

ماده 45 : انتقال دانشجو از يك واحد دانشگاهي ديگر با توافق واحدهاي مبدأ و مقصد و موافقت سازمان مركزي دانشگاه منوط به داشتن كليه شرايط زير است:

1-45- ادامه تحصيل متقاضي در واحد مبدأ از نظر مقررات آموزش بلامانع باشد.

2-45 – متقاضي حداقل 12 واحد درسي را در دوره هاي كارداني و كارشناسي ناپيوسته و 24 واحد را در دوره هاي كارشناسي و كارشناسي ارشد پيوسته با موفقيت گذرانده باشد.

3-45 – متقاضي حداقل ميزان 30 درصد كل واحدهاي دوره، واحد درسي باقي مانده داشته باشد.

4 -45 – ميانگين كل نمرات واحدهاي گذرانده متقاضي حداقل 12 باشد.

5 – 45- نمره آزمون ورودي متقاضي از نمره آزمون آخرين فرد پذيرفته شده همان سال ورود فرد در رشته مربوط در واحد دانشگاهي مقصد كمتر نباشد.

6 -45 – تقاضاي انتقال دائم و موقت، فقط از پانزدهم ارديبهشت ماه تا پايان تير ماه هر سال تحصيلي از سوي سازمان مركزي پذيرفته مي شود.

تبصره 1 : انتقال دانشجو هنگامي صورت قطعي مي يابد كه دانشجو پس از موافقت سازمان مركزي دانشگاه با واحد دانشگاهي مبدأ تسويه حساب قطعي كرده باشد. در مواردي كه دانشجو بنا به ضرورت از طرف واحد دانشگاهي مبدأ به واحد ديگر منتقل مي گردد، از پرداخت هزينه انتقال معاف است، اما در صورتي كه اين قبيل دانشجويان متقاضي انتقال به واحد ديگري غير از واحد تعيين شده توسط سازمان مركزي باشند، مشمول پرداخت هزينه انتقال خواهند بود.

تذكر 1 - براي محاسبه هزينه انتقال 20 واحد درسي يك نيمسال محسوب مي شود، لذا تعداد نيمسال هاي مورد محاسبه از تقسيم تعداد واحدهاي درسي باقي مانده بر 20 به دست مي آيد.

تذكر 2 – واحدهاي درسي باقي مانده، چنانچه 10 واحد درسي يا بيشتر باشد، يك نيمسال محسوب مي شود.

تبصره 2 : انتقال دانشجوياني كه به دستگاههاي اجرايي خاص تعهد دارند، با رعايت شرايط اين ماده و اعلام موافقت دستگاه اجرايي ذيربط امكان پذير است.

تبصره 3 :  انتقال دانشجو از واحدهاي دانشگاهي مستقر در شهر تهران، كرج، شهر ري، رودهن، ورامين به هريك از واحدهاي دانشگاهي واقع در ديگر شهرستان ها از رعايت مفاد بند 5 – 45 مستثني است.

تبصره 4 : انتقال از واحدهاي دانشگاهي شهرستان ها به واحدهاي دانشگاهي مستقر در استان تهران و همچنين از واحدهاي دانشگاهي كرج، شهر ري، رودهن، ورامين به واحدهاي مستقر در شهر تهران حتي به صورت انتقال موقت مجاز نيست، مگر اينكه دانشجو پس از پذيرفته شدن در آزمون ورودي، واجد يكي از شرايط ذيل باشد.

الف ) معلول با مبتلا به بيماري صعب العلاج شده باشد، به نحوي كه نتواند مستقلاَ زندگي خود را اداره نمايد و اقامت وي در حوزه جغرافيايي واحد دانشگاهي مقصد اجتناب ناپذير باشد.

ب ) دانشجوي دختر كه ازدواج كند و همس روي در حوزه جغرافيايي واحد دانشگاهي مقصد ساكن و شاغل باشد.

ج ) فرزندان اعضاي هيأت علمي تمام وقت دانشگاه ها اعم از دانشگاه آزاد اسلامي، دانشگاه و مؤسسات آموزش عالي( قابل ذكر است كه اعضاي هيأت علمي ساير مؤسسات آموزش عالي با مرتبه استادياري به بالا مورد نظر مي باشد).

تبصره 5 : انتقال دانشجويان رشته هاي علوم پزشكي، مطلقاَ ممنوع است به استثناي بند ب تبصره 4 ماده 45.

تبصره 6 : در بررسي تقاضاي انتقال در صورت كثرت تقاضا و محدوديت پذيرش واحدهاي دانشگاهي، اولويت هايي به شرح زير منظور خواهدشد.

الف) تقدم خواهران نسبت به برادران.

ب ) گذراندن واحدهاي درسي بيشتر.

ج ) داشتن ميانگين بالاتر.

ماده 46 : انتقال دانشجويان دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالي كشور به دانشگاه آزاد اسلامي با رعايت شرايط مندرج در بندهاي 3،2،1 و 4 ماده 45 اين آيين نامه امكان پذير است.

تبصره 1 : دانشجويان انصرافي ساير دانشگاه ها و مؤسسات عالي متقاضي ادامه تحصيل در دانشگاه آزاد اسلامي، در صورتي كه ادامه تحصيل آنان از نظر خدمت وظيفه عمومي و ساير مقررات مورد عمل دانشگاه بلامانع باشد، مي توانند در هريك از واحدهاي دانشگاه آزاد اسلامي ادامه تحصيل دهند، در اين حال برگ انصراف دائم از تحصيل اين قبيل دانشجويان به منزله موافقت مؤسسه مبدأ محسوب مي گردد.

تبصره 2 : چنانچه پذيرش دانشجو در واحد دانشگاهي مورد تقاضا به هر دليل ممكن نباشد، سازمان مركزي با توجه به امكانات، واحد مقصد را تعيين مي كند.

ماده 47 : مراحل اجرايي مربوط به انتقال دانشجو، اعم از انتقال از يك واحد دانشگاهي به واحد ديگر يا  از يك مؤسسه آموزش عالي به دانشگاه آزاد اسلامي به شرح ذير مي باشد:

1-47 – دانشجو بايد درخواست انتقال خود را كتباَ حداقل سه ماه قبل از شروع سال تحصيلي به واحد دانشگاهي مبدأ تسليم كند.

2- 47 – واحد مبدأ در صورت موافقت يا انتقال، حداكثر ظرف يك هفته از تاريخ وصول تقاضا، موافقت خود را همراه تقاضا و ريز نمرات دانشجو به واحد مقصد ارسال مي دارد و واحد مقصد مكلف است حداكثر ظرف يك هفته از تاريخ دريافت مدارك، نظر خود را همراه با كليه مدارك به سازمان مركزي دانشگاه ارسال نمايد. سازمان مركزي تصميم نهايي را به واحدهاي مبدأ و مقصد اعلام مي كند.

تبصره 1 : دانشجويان ساير مؤسسات آموزش عالي بايد تقاضاي انتقال، موافقت مؤسسه مبدأ يا برگ انصراف، ريز نمرات و ساير مدارك مورد نياز را در مهلت اعلام شده فوق به سازمان مركزي دانشگاه آزاد اسلايم تسليم كند.

تبصره 2 : در صورت موافقت سازمان مركزي دانشگاه با انتقال، اعلام نظر نهايي منوط به پرداخت هزينه مربوط توسط متقاضي و ارايه رسيد بانكي از طريق واحد ذيربط به دفتر امور دانشجويي دانشگاه مي باشد.

تبصره 3 : دفتر امور دانشجويي پس از بررسي مدارك، حداكثر يك هفته قبل از اتمام مهلت نام نويسي نيمسال مربوط نتيجه را به واحد دانشگاهي ذيربط اعلام مي كند.

ماده 48 : دانشجوياني كه از يك واحد دانشگاهي به واحد ديگري در همان رشته و مقطع تحصيلي قبلي ( بدون تغيير رشته و تغيير گرايش و بدون شركت در آزمون ورودي و با مجوز سازمان مركزي) منتقل مي گردند، تمام نمرات درسي آنان اعم از قبولي يا ردي و سوابق آموزشي آنان از لحاظ مشروطي و موارد ديگر، عيناَ در سوابق آنها در واحد مقتصد ضبط و در كارنامه وي ثبت مي گردد. در اين حال كليه واحدهاي درسي گذرانده شده قبلي با نمره ده و بالاتر، در واحد مقصد پذيرفته       مي شود. اين قبيل دانشجويان مشمول پرداخت هزينه انتقال برابر آخرين تعرفه دانشگاه خواهند بود.

تبصره : واحدهاي درسي گذرانده شده دانشجويان انتقالي موضوع ماده 48 كه توأم با تغيير رشته يا تغيير گرايش باشند و نيز دانشجوياني كه از طريق شركت در آزمون مجدد، پذيرفته مي شوند با رعايت مفاد ماده 67 اين آيين نامه توسط گروه آموزشي ذيربط و متشكل از حداقل سه عضو هيأت علمي آن رشته در واحد دانشگاهي مقصد معادلسازي مي گردد. از اين قبيل دانشجويان هزينه انصراف برابر آخرين تعرفه دانشگاه دريافت خواهد شد.

ماده 49 : مدرك فراغت  از تحصيل دانشجوي انتقالي در هر حال توسط واحد دانشگاهي مقصد صادر مي شود.

ماده 50 : انتقال دانشجو در طول مدت تحصيل فقط براي يكبار مجاز است.

ماده 51 : در صورتي كه انتقال توأم با تغيير رشته گرايش باشد، رعايت مقررات مندرج در فصول انتقال و تغيير رشته الزامي است.

 

فصل دوازدهم : دانشجوي ميهمان

ماده 52 : دانشجو مي تواند برخي از دروس خود را در يكي از واحدهاي دانشگاهي با دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالي مورد تأييد وزارت فرهنگ و آموزش عالي يا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي به عنوان ميهمان بگذارند. تحصيل به صورت ميهمان مشروط بر اينكه دانشجو در واحد مبدأ حداقل 12 واحد درسي را با موفقيت گذرانده باش دبا توافق واحدهاي دانشگاهي مبدأ و مقصد و موافقت سازمان مركزي دانشگاه امكان پذير است.

ماده 53 : تحصيل دانشجو به صورت ميهمان در نيمسال اول تحصيل مجاز است.

ماده 54 : دانشجو مجاز است در طول مدت تحصيل حسب مورد، يك نيمسال در دوره هاي كارداني و كارشناسي ناپيوسته، دو نيمسال در دوره كارشناسي پيوسته و سه نيمسال در كارشناسي ارشد پيوسته به صورت ميهمان تحصيل نمايد.

ماده 55 : در مواردي كه واحد دانشگاهي مبدأ نتواند بعضي از دروس اجباري دوره را در يك نيمسال معين عرضه نمايد، دانشجو مي تواند با صلاحديد واحد دانشگاهي مبدأ و موافقت واحد دانشگاهي مقصد فقط براي يكبار در طول دوره تحصيل، كمتر از حداقل واحدهاي درسي مجاز تعيين شده در يك نيمسال را در واحد يا واحدهاي ديگر دانشگاهي بگذراند. در اين حال دانشجو موظف به پرداخت شهريه ثابت به واحد مبدأ و شهريه متغيير آن دروس را به واحد مقصد خواهد بود.

ماده 56 : انتخاب واحدهاي درسي دانشجوي ميهمان بايستي از نظر گروه آموزشي مربوط در واحد دانشگاهي مبدأ انجام شود.

تبصره : دانشجوي ميهمان علاوه بر پرداخت شهريه ثابت و متغير هر نيمسال به واحد دانشگاهي مقصد، بايستي شهريه ثابت آن نيمسال را به واحد مبدأ‌و هزينه انتقال موقت را برابر آخرين دستورالعمل مربوط از طريق واحد مبدأ به سازمان مركزي دانشگاه بپردازد.

ماده 57 : واحدهاي گذرانده شده دانشجوي ميهمان در واحدهاي دانشگاهي مقصد، عيناَ در كارنامه دانشجو ثبت مي شود و نمرات آنها در محاسبه ميانگين نيمسال و ميانگين كل نمرات وي منظور گردد.

تبصره : واحد مبدأ، الزاماَ نمرات دروس گذرانده شده دانشجوي ميهمان را از واحد مقصد استعلام و پس از اطمينان از صحت آن در سوابق تحصيلي دانشجو منظور مي نمايد.

ماده 58 : در هر صورت مدرك فراغت از تحصيل دانشجوي ميهمان توسط واحد دانشگاهي مبدأ صادر خواهد شد.

 

فصل سيزدهم : تغيير رشته

ماده 59 : دانشجو در طول دوران تحصيل در صورت داشتن كليه شرايط زير با موافقت واحد دانشگاهي مربوط و تصويب سازمان مركزي مي تواند به رشته ديگري در همان گروه آزمايشي‌ ( منظور آزمون ورودي ) تغيير رشته دهد.

1 – 59 – ادامه تحصيل متقاضي در رشته قبلي از نظر مقررات آموزشي بلامانع باشد.

2-59 متقاضي حداقل 12 واحد در دوره كارداني و 24 واحد در دوره كارشناسي را گذرانده باشد.

3- 59 – ميانگين كل واحدهاي گذرانده متقاضي كمتر از 12 نباشد.

4-59- نمره آزمون ورودي متقاضي از نمره آزمون آخرين فرد پذيرفته شده در رشته مورد تقاضا در همان سال ورود فرد به دانشگاه كمتر نباشد.

5-59 – با توجه به حداكثر مدت مجاز تحصيل متقاضي امكان گذراندن واحدهاي درسي رشته جديد را داشته باشد.

تبصره 1 : تغيير رشته دانشجوياني كه به دستگاه هاي اجرايي خاص تعهد دارند، با رعايت كليه شرايط اين ماده و اعلام موافقت دستگاه اجرايي ذيربط امكان پذير است.

تبصره 2 : تغيير رشته دانشجويان دوره كارشناسي ناپيوسته مجاز نيست.

تبصره 3 : تغيير رشته به رشته هايي كه در ضوابط گزينش آنها محدوديت ورودي پيش بيني شده، موكول به احراز شرايط مربوط است.

ماده 60 : دانشجو درهريك از مقاطع تحصيلي تنها يكبار مي تواند تغيير رشته دهد.

ماده 61 : در صورت موافقت با تقاضاي تغيير رشته، دانشجو موظف است در اوايل نيمسال، در رشته جديد نام نويسي كند.

تبصره :‌عدم نام نويسي دانشجو در رشته جديد به منزله انصراف از تغيير رشته تلقي مي گردد و دانشجو در طول دوران تحصيل حق تغيير رشته مجدد نخواهد داشت.

ماده 62 : چنانچه تغيير رشته دانشجو، انتقال وي را از يك واحد دانشگاهي به واحد دانشگاهي ديگر ايجاب كند، متقاضي علاوه بر دارا بودن شرايط تغيير رشته، بايد واجد شرايط انتقال نيز باشد.

ماده 63 : واحدهاي درسي گذرانده شده دانشجو، توسط گروه آموزشي رشته مورد تقاضا، بررسي و برابر ضوابط ( ماده 67 آيين نامه ) معادلسازي مي گردد.

تبصره 1 : چنانچه تعداد واحدهاي درسي يا دروس پذيرفته شده از دانشجو، بيش از تعداد واحدهاي درسي همان درس يا دروس در رشته جديد باشد،‌ تعداد واحدهاي آن درس يا دروس در رشته جديد محاسبه خواهد شد.

تبصره 2 :  دوس پذيرفته شده، در كارنامه دانشجو ثبت و نمرات آنها در محاسبه ميانگين كل نمرات در پايان تحصيل منظور مي گردد.

تبصره 3 : در صورتي كه تعداد واحدهاي پذيرفته نشده دانشجو در حدي باشد كه امكان گذراندن واحدهاي مورد نياز رشته جديد را در طول مدت مجاز تحصيل از دانشجوسلب كند، تغيير رشته عملي نخواهد شد.

ماده 64 : چنانچه دانشجو در دوران تحصيل دجار بيماري يا سانحه اي گردد كه توانايي ادامه تحصيل در آن رشته و با بهره گيري از كارآيي حاصل از آن را طبق نظر كميسيون پزشكي دانشگاه از دست بدهد، مي توان براساس مفاد اين فصل به رشته ديگري كه متناسب با نزديك ترين رشته از لحاظ نمره آزمون در همان گروه آزمايشي باشد، تغيير رشته دهد. در اين حال دانشجو از رعايت مقررات ماده 59 ( به استثناء بند1 ) و ماده 62 اين آيين نامه معاف مي باشد.

تبصره : در مواردي كه نقص عضو يا بيماري دانشجو به گونه اي باشد كه وي در هيچ يك از رشته هاي گروه آزمايشي مربوط نتواند ادامه تحصيل دهد، شوراي آموزشي واحد دانشگاهي مربوط، پس از بررسي كامل تقاضاي دانشجو، پيشنهاد خود را در مورد تغيير رشته دانشجو به گروه آزمايشي ديگر به همراه مدرك مورد استناد جهت طرح در شوراي آموزشي دانشگاه به سازمان مركزي ارسال مي كند، تصميم شوراي آموزشي دانشگاه لازم الاجرا خواهد بود.

ماده 66 : آموزش واحد دانشگاهي حداكثر ظرف مدت يك هفته از تاريخ دريافت تقاضا، درخواست متقاضي را مورد بررسي قرارداده و پرونده تكميل شده دانشجو را به همراه ريز نمرات، بر حسب مورد به گروه آموزشي مورد تقاضا يا شوراي آموزشي واحد دانشگاهي ارسال مي كند. گروه يا شوراي آموزشي واحد دانشگاهي موظف است حداكثر دو هفته از تاريخ دريافت مدارك، نتيجه را به آموزش واحد دانشگاهي اعلام كند. در صورت موافقت با تغيير رشته ، واحد دانشگاهي مراتب را به همراه كليه مدارك، جهت تصويب نهايي به سازمان مركزي ارسال مي كند. سازمان مركزي موظف است حداكثر يك هفته قبل از شروع نام نويسي، نتيجه را به واحد دانشگاهي اعلام دارد

 

فصل چهاردهم : معادلسازي واحدهاي درسي گذرانده شده پذيرفته شدگان آزمون ورودي

ماده 67 : معادلسازي واحدهاي درسي گذرانده شده، پذيرفته شدگاني كه قبلاَ دروسي را در يكي از واحدهاي دانشگاهي و ساير مؤسسات آموزش عالي معتبر داخل و خارج از كشور گذرانده اند، مشروط به شرايط زير است :

1-67 – دانشجو با توجه به سوابق تحصيلي خود، مجاز به تحصيل در رشته جديد باشد.

2-67 – دانشجو از طريق آزمون سراسري وارد دانشگاه يا مؤسسه آموزش عالي مربوط شده باشد.

3-67 – نمرات دروس گذرانده شده دانشجو در مقاطع تحصيلي يكسان حداقل 12 و از مقاطع تحصيلي پايين تر به بالاتر 14 باشد.

4-67- دروس گذرانده شده قبلي از نظر تعداد واحد درسي كمتر از تعداد واحد درسي دوره جديد نباشد.

5 – 67 – بيش از 5 سال از پايان آخرين نيمسال تحصيلي وي تا زمان پذيرش در مؤسسه آموزش عالي جديد نگذشته باشد. در غير اينصورت دروس عمومي با حداقل نمره 14 و ساير دروس با حداقل نمره 16 گذرانده شده باشد.

6-67- محتواي آموزشي دروس گذرانده شده، حداقل 80 درصد با محتواي دروس مشابه در رشته جديد مطابقت داشته باشد.

تبصره 1 : حداكثر تعداد واحدهاي قابل پذيرش معادل واحدهاي درسي دوره جديد خواهد بود.

تبصره 2 : معادلسازي دروس، توسط گروه آموزشي ذيربط در واحدهاي دانشگاهي پذيرنده دانشجو با رعايت موارد فوق انجام مي شود.

تبصره 3 : نمرات دروس پذيرفته شده، عيناَ در كارنامه دانشجو ثبت مي شود و در تعيين ميانگين نيمسال محاسبه نمي گردد، ولي در محاسبه ميانگين كل نمرات در پايان دوره منظور خواهد شد.

تبصره 4 : به ازاي هر 20 واحد درسي معادلسازي و پذيرفته شده، يك نيمسال و كسري از واحدهاي باقي مانده كه از 12 واحد كمتر نباشد نيز يك نيمسال از مدت مجاز تحصيل كسر مي گردد.

تبصره 5 : هزينه معادلسازي هر واحد درسي برابر شهريه متغير درس مربوط، مطابق با آخرين دستورالعمل شهريه مي باشد.

 

فصل پانزدهم : فراغت از تحصيل

ماده 68 : دانشجويي كه يكي از دوره هاي كارداني، كارشناسي ناپيوسته، كارشناسي پيوسته و كارشناسي ارشد پيوسته را باتوجه به مجموعه شرايط زير گذرانده باشد، فارغ التحصيل شناخته شده و مي تواند مدرك خود را دريافت نمايد.

1-68- از طريق شركت و قبولي در آزمون سراسري دانشگاه آزاد اسلامي و يا براساس آيين نامه انتقال، به دوره راه يافته باشد.

2-68 – كليه واحدهاي درسي رشته مربوطه يا برابر سرفصل مصوب و طبق برنامه معمول دانشگاه آز


مطالب مشابه :


آشنایی با مجموعه قوانین دانشگاه های آزاد سراسر کشور : تغییر رشته / انتقال / انصراف/ مرخصی/ انتخاب وا

دانشگاه آزاد اسلامی تغییر رشته / انتقال / انصراف برای اطلاع از کلیه قوانین ومقررات




تعیین هزينه انصراف و ترک ‌تحصيل در دانشگاه آزاد

معاون دانشجویی دانشگاه آزاد در آزمون دانشگاه آزاد پذیرفته شوند از هزینه انصراف




مطالب آموزشی(16)

ماده 50 : دانشجو در صورت تمايل مي تواند درخواست انصراف از تحصيل نمايد. دانشجوي منصرف از تحصيل




نحوه بازگشت ترک‌تحصیلکرده‌ها به دانشگاه/ 3 راه ادامه تحصیل انصرافیها

کارنامه های دانشگاه آزاد گذشته اما مجدداً به دانشگاهی که از آن انصراف داده است




ميزان شهريه پذيرفته شدگان کاردانی دانشگاه آزاد

و عدم ثبت‌نام به منزله انصراف از تحصیل در مقطع شدگان کاردانی دانشگاه آزاد,




به دليل صادرنشدن رواديد دو نفر از همراهان؛ دانشگاه آزاد اسلامی ازشركت درمسابقات جهانی انصراف داد

رييس فدراسيون بين المللي ورزش هاي بين دانشگاهي (ifius) از انصراف دانشگاه آزاد اسلامي براي شركت




آیین نامه دانشگاه ازاد

ترك تحصيل بدون كسب اجازه، انصراف از تحصيل محسوب ها اعم از دانشگاه آزاد اسلامي




قهرمان تكواندو جهان از دانشگاه تهران انصراف مي‌دهد

قهرمان تكواندو جهان از دانشگاه تهران انصراف معتمد از دانشگاه آزاد به دانشگاه سراسري آمده




برچسب :