تاثیر تورم بر شرکتهای بورسی

پرسش از آقای وحید از تهران: چرا رشد شدید تورم و افزیش ارزش دارایی‌‌‌‌های شرکت‌‌‌‌های بورسی درقیمت سهام آنها تاثیری نداشته است؟

پاسخ: ارزش دارايي‌‌‌‌‌های ثابت (زمین ، ساختمان، ماشین‌آلات و... ) در یک شرکت تولیدی به تنهایی نمی‌تواند عاملی مثبت در تحلیل یا ارزش‌گذاری سهام مربوطه محسوب شود. در واقع اشتباه متداول برخي سرمایه‌گذاران این است که در تحلیل خود فرض «تداوم فعالیت» را در نظر نمی‌گیرند و با اتکا به حجم دارايي‌هاي ثابت اقدام به ارزش‌گذاری سهام شرکت مي‌کنند. این در حالی است که توجه به حجم و ارزش روز اين دارايي‌‌‌ها بیشتر زمانی مورد توجه است که شرکت در آستانه انحلال قرار داشته باشد. در چنین مقطعی فروش دارايي‌ها مي‌تواند منافع سهامداران را تامین کند. اما در شرایط عادی فعالیت یک بنگاه تولیدی در زمین‌‌‌‌‌های وسیع و با ماشین‌آلات و تجهیزات فراوان، زمانی واجد ارزش است که بتواند از این امکانات در راستای تولید منفعت اقتصادی برای سهامداران استفاده کند؛ زیرا اساسا هدف از خرید دارايي‌‌‌‌‌های ثابت، کسب ارزش افزوده ناشی از رشد قیمت آنها نبوده است. از جهت ديگر بايد توجه داشت كه تورم هر چند ارزش دارايي‌هاي ثابت را بالا مي‌برد ولي با كاهش ارزش دارايي‌هاي نقدي و غيرثابت هم از لحاظ افت ارزش پول و هم از جهت افزايش هزينه‌ها اثر منفي بر دارايي‌هاي جاري دارد. با توجه به توضیحات فوق مي‌توان دریافت که چرا در شركتهاي توليدي، روند سودآوري نقش اساسی در مدل‌‌‌‌‌های ارزش‌گذاری سهام ایفا مي‌کند و عواملی نظیر ارزش دارايي‌هاي ثابت از اهمیت به مراتب کمتری برخوردار است. بدين ترتيب اثر متغيرهايي نظير تورم نيز بايد از منظر تاثير بر وضعيت سود‌‌‌آوري شركت‌‌‌ها مورد بررسي قرار گيرد. شركت‌هاي توليدي، آثار دوجانبه تورم را بر فعاليت خود مشاهده مي‌كنند. در حقيقت تورم، درآمد و هزينه‌‌‌‌هاي شركت را افزايش مي‌‌‌‌دهد و اگر برآیند اين دو تاثير در كل مثبت باشد (شتاب رشد درآمد بيش از هزينه باشد)، سودآوري شركت تحت‌تاثير امواج تورمي ‌‌‌‌بالا مي‌رود. در اين حالت اصطلاحا براي شركت «ارزش افزوده تورمي» ایجاد مي‌‌‌‌شود و البته «كيفيت سود شركت‌ها» نیز پايين مي‌آيد. بدين معنا كه در چنين شرايطي بخش زيادي از سود كسب شده ناشي از رشد واقعي نيست، بلكه به خاطر فاكتورهاي ديگري همچون آثار تورمي‌‌‌‌ايجاد شده در قيمت‌هاي فروش خواهد بود. در این وضعیت، هرگاه رشد قيمت‌‌‌‌هاي فروش به هر دليلي متوقف شود، شركت در موقعيت كاهش نسبت‌‌‌‌هاي بازدهي و متعاقب آن افت سودآوري قرار مي‌‌‌‌گیرد. وضعيتي كه در چند سال گذشته به واسطه نرخ‌گذاري دولتي‌، موجب روگرداني اقبال بازار از سهام گروه‌هاي سيمان‌، فرآورده‌هاي لبني‌، دارو، خودرو و... شده عمدتا از مصاديق اين مطلب است‌.
تهديد ديگري كه در اقتصاد تورمي، سود‌‌‌آوري شركت‌‌‌ها را تحت تاثير قرار مي‌‌‌‌دهد به سياست‌‌‌‌هاي ارزي كشور مربوط مي‌‌‌‌شود. در صورتي كه نرخ ارز متناسب با اختلاف تورم داخلي و خارجي تغيير نكند، واردات ارزان تهديد جدي براي صنايع داخلي تلقي خواهد شد. در كشور ما قريب به هشت سال متوالي است كه نرخ ارز در محدوده ثابتي نوسان مي‌‌‌‌كند اما تورم رسمي‌‌‌‌كه توسط بانك مركزي اعلام مي‌شود، همواره دورقمي‌‌‌‌ بوده است‌. سياست تثبيت نرخ ارز همراه با تورم دورقمي ‌‌‌‌به اين معنا است كه كالاي خارجي به نرخ تقريبا ثابت وارد كشور مي‌‌‌‌شود در حالي كه هزينه توليد با رشد سرسام‌‌‌آوري مواجه شده است‌. بدين ترتيب با توجه به اينكه نرخ تورم در ايران بالاتر از كشورهايي است كه با ما مبادلات وسيع تجاري دارند‌، كالاهاي صادراتي ايراني براي كشورهاي خارجي به تدريج گران‌تر خواهد شد و در نتيجه صادرات كاهش مي‌يابد‌. از سوي ديگر كالاهاي ساخت كشور خارجي براي مصرف‌كننده ايراني ارزان‌تر خواهد شد و در نتيجه واردات نيز افزايش مي‌يابد‌. برآيند اين شرايط، انتظار كاهش در سودآوري شركت‌‌‌‌هاي داخلي را ايجاد مي‌‌‌‌كند كه اين مساله به نوبه خود قيمت سهام مربوطه را كاهش مي‌‌‌‌دهد. تاثير ديگر تورم در بازار سرمايه در P/E سهام شركت‌‌‌ها آشكار مي‌‌‌‌شود. در شرايط تورمي، نرخ بازده مورد انتظار سرمايه‌‌گذاران در قياس با سطح تورم به طور طبيعي بالاتر است. بنابراين سرمايه‌‌گذاران براي مقدار بيشتري از سود پول كمتري پرداخت خواهند كرد. اين موضوع موجب تنزل قيمت سهام نسبت به سودآوري شركت‌‌‌ها و در نهايت كاهش P/E خواهد شد. علت اصلي كاهش ميانگين P/E بازار سهام در كشورهايي كه اقتصاد تورمي‌‌‌‌دارند در مقايسه با كشورهايي كه نرخ تورم در آن‌‌‌ها پايين است عمدتا از همين مساله ناشي مي‌‌‌‌شود. با توجه به اين موارد مي‌‌‌‌توان گفت به طور كلي رشد تورم (به ويژه در اقتصادهايي كه نرخ تورم در آن‌‌‌ها دو رقمي‌‌‌‌است) نمي‌‌‌‌تواند به عنوان يك عامل مثبت در راستاي افزايش كميت و كيفيت سودآوري شركت‌‌‌ها تلقي شود. به همين جهت انتظار افزايش قيمت سهام با توجيه رشد نرخ تورم منطقي نخواهد بود. البته بايد توجه داشت كه اين يك بررسي كلي (با اتكا بر فعاليت شركت‌‌‌‌هاي توليدي) بوده و براي تحليل دقيق تر بايد آثار تغييرات نرخ تورم را در هريك از صنايع و شركت‌‌‌ها به طور مجزا بررسي كرد.
[email protected]


مطالب مشابه :


تاثیر تورم بر شرکتهای بورسی

تاتی تاتی یک " نانو سهامدار " با سهام و اوراق بهادار و معاملات قیمت ریز معاملات




آموزشی

ریز معاملات شنبه هفته جاری ارزش معاملات روزانه بورس در حالی به حدود 69 میلیارد تومان




حمایت از بازار با جیب سهامداران

معاملات بورس - حمایت از بازار با جیب سهامداران - پر بیننده ترین وبلاگ تحلیلی بورس تهران




نظریه امواج الیوت

معاملات بورس - نظریه امواج الیوت - پر بیننده ترین وبلاگ تحلیلی بورس تهران - معاملات بورس




سیگنال خرید

بورس و سهام - سیگنال خرید ریز معاملات




شنیده های بازار

ریز معاملات لذا لازم است بانک ها برای انجام معاملات خارجی و ارتباطات ببیشترافزایش




دانلود رایگان کتاب مدیریت مالی 1 و 2

ریز معاملات بورس اوراق




برچسب :