زنگ ورزش

ساعات ورزش را چگونه بگذرانیم در حالي که اهميت و تاثير شگرف مقوله ورزش و تربيت بدني در زندگي برهيچ کس پوشيده نيست، هم اکنون در جامعه ايران اين امر با چالش ها و مشکلات عديده اي روبرو است. بي شک عدم توجه به ورزش مي تواند نقش مخربي در عرصه هاي مختلف داشته باشد. از جمله اين تاثيرات منفي مي توان به افزايش بيماري ها در نتيجه رکود و ايستايي بدن و در نهايت صرف هزينه هاي هنگفت درمان اشاره کرد. ازدياد بيماري هاي رواني نيز مي تواند ناشي از بي توجهي به ورزش به عنوان يکي از عوامل باشد. در مقابل اشتغال فکري و جسمي جوانان و نوجوانان به ورزش در کنار آثار سلامت بخش آن، عامل بازدارنده اي در جهت جلوگيري از اسارت آنان در دام انواع ناهنجاري هاي اجتماعي است.
    در اين ميان ورزش در مدارس به عنوان بخش مهمي از پيکره تربيت بدني مطرح شده و با لحاظ مدت نسبتا طولاني تحصيل مي تواند حداقل در تعيين مسير زندگي اشخاص موثر باشد. اين قسمت نيز از مشکلات عاري نبوده و چالش هاي خاص به خود را دارد. در اين راستا نگارنده اهتمام دارد در مقاله پيش رو پس از برشمردن چالش ها، راهکارهايي را جهت رفع آن و در نهايت ارتقاي وضعيت ورزش مدرسه اي ارائه نمايد.
    امروزه در مدارس ايران از ابتداي تحصيل تا پايان دوره متوسطه ساعت ورزش در برنامه درسي دانش آموزان گنجانده مي شود و تقريبا يک هجدهم اوقات هفتگي آنان را در بر مي گيرد. همان طور که ملاحظه مي شود زمان پرداخت به تربيت بدني در مدارس بسيار ناچيز است.چرا که با لحاظ مطالب مطروحه در مقدمه ميان اوقات تخصيص يافته به تقويت بنيه علمي و فرهنگي دانش آموزان با زمان مختص به تقويت قواي جسماني آنان فاصله بسيار زيادي وجود دارد. اگرچه اندک توجهي به هدف تعليم و تربيت در مدارس فاصله مذکور را توجيه مي نمايد اما افزايشي هرچند کم مغايرتي با اهداف فوق نخواهد داشت. حتي مي توان با تنظيم برنامه اي در تمامي ايام هفته و به طور مداوم دقايقي را به تربيت بدني اختصاص داد. در يک نمونه عملي به جاي برنامه فشرده دو ساعت در يک روز مي توان هر روز حدود بيست دقيقه را به اين امر اختصاص داد تا با توجه به اهميت استمرار در ورزش دانش آموزان بتوانند بهره بهتري بگيرند.
    در بحث زمان ورزش نکته قابل توجه ديگر اين است که در اکثر مدارس تعيين زنگ ورزش در تنظيم ساعات هفتگي از آخرين اولويت برخوردار است. به عبارتي تنظيم کنندگان ساعات کلاسي در ابتدا دروس ديگر را وارد نموده و در آخر ساعاتي که بلااستفاده مانده است را به ورزش اختصاص مي دهند. پرواضح است که حل کارشناسانه مسائل فوق قدمي بس موثر در افزايش بهره وري از ساعت ورزش خواهد بود.
    گاهي در برخي مدارس مشاهده مي شود آموزگار محترمي که به عنوان دبير ورزش انجام وظيفه مي نمايد در شاخه اي غير از تربيت بدني و يا امور ورزشي تخصص دارد. اين مر با توجه به تخصصي شدن امور قابل قبول نيست خصوصا اينکه سازمان آموزش و پرورش به عنوان متصدي امر، تعدادي را به صورت تخصصي جهت تصدي امر خطير تعليم و تربيت در رشته هاي تربيت بدني يا امور ورزشي در مراکز تربيت دبير و تربيت معلم، پرورش نموده و وارد سيستم عملي تدريس مي نمايد.
    علاوه بر اين قشر، طيف وسيعي از فارغ التحصيلان رشته هاي مرتبط مراکز آموزش عالي و جوياي کار هم وجود دارند که سازمان مذکور مي تواند از تخصص آنها بهره مند گردد که البته اخيرا تلاش هاي چشمگيري در اين زمينه صورت گرفته است. به هرحال يک دبير غيرمتخصص هرچه قدر دلسوز هم باشد نمي تواند مانند يک دبير اهل فن ايفاي نقش نمايد کما اينکه او هم در تخصص خود بهتر عمل خواهد کرد.
    به روز کردن اطلاعات و توانمندي هاي معلمان و انطباق يافته هاي آنان با آخرين متدهاي دنيا از طريق برگزاري کارگاههاي آموزشي ضمن خدمت هم امري مفيد است که البته در اکثر نهادها از اين شيوه استفاده مي شود.
    نکته ديگري که در مورد دبيران گرامي اهميت دارد توجه سازمان هاي ذي صلاح به معيشت و رفاه آنان است. تربيت دانش آموزان که نسل بعدي و ضامن بقا و پيشرفت ايران اسلامي هستند به دستان توانمند آموزگاران شريف و گرانقدري سپرده شده است که خالصانه مشغول انجام وظيفه هستند. در اين رهگذر نهادهاي مختلف از جمله دولت و مجلس مي توانند با در نظر گرفتن امکانات رفاهي بيشتر براي اين عزيزان موجب حذف دغدغه هاي معيشتي از آنان شده و در نتيجه زمينه اختصاص تمام ظرفيتشان به تعليم و تربيت را فراهم آورند. دبيران زحمتکش تربيت بدني نيز از اين امر مستثني نيستند. توجه به نکته فوق زماني اهميت مي يابد که امروزه نظاره گر عده کثيري از معلمان شريف و متعهدي هستيم که جهت تامين مخارج خود به شغل دوم روي آورده اند.
    در حالي که تخصيص امکانات مناسب و مطابق با استانداردهاي بهداشتي- پزشکي از ضروريات ارتقاي ورزش مدرسه اي مي باشد. وضعيت مدارس به گونه اي است که حداقل امکانات ورزشي نيز در آنها يافت نمي شود. با مراجعه به برخي آموزشگاه ها نظاره گر وسايل مندرس و غيراستانداردي هستيم که حتي براي سلامت استفاده کنندگان هم مضر است. به عبارت ديگر اگر در مدارس بهترين ساعتها به زنگ ورزش اختصاص يابد و دبيران متخصص با عالي ترين شرايط رفاهي مشغول به تدريس شوند اما امکانات ضروري وجود نداشته باشد مثلث ارتقا ناقص خواهد بود.
    بدين ترتيب تخصيص اعتبارات لازم جهت تجهيز مدارس به امکانات ورزشي و نوسازي وسايل موردانتظار است. البته در کنار اين مهم راهکارهاي ديگري همچون هماهنگي و استفاده مدارس از امکانات ورزشي ساير سازمانها نيز وجود دارد. به عنوان نمونه آموزش و پرورش مي تواند طي هماهنگي با سازمان تربيت بدني امکان استفاده مدارس را از ظرفيت هاي بالاي نهاد مذکور فراهم آورد. بررسي علمي و معرفي ورزشهاي ارزان و مناسب هم مي تواند تا حدودي راهگشاي کمبود تجهيزات باشد “حداکثر استفاده از امکانات موجود”.
    پس از برشمردن مسائل مربوط به معلم و امکانات مي بايست عنصر ديگر تعليم يعني دانش آموز را مورد بررسي قرار داد. در اين بخش ضرورت دارد دانش آموزان با اهميت ورزش و فوايد آن آشنا شوند.
    مدرسه به عنوان خانه دوم هر شخصي مکاني است که او با استعدادها و توانايي هاي خود بيشتر آشنا شده، مسير آتيه اش را مي يابد. چه بسا قهرمانان ملي بسياري که از طريق ورزش مدرسه اي وارد عرصه قهرماني شده اند. در جهت دستيابي به هدف فوق دبيران محترم مي توانند زمان محدودي از برنامه خود را به القاي موضوع به مخاطبين اختصاص داده و يا از کتابچه و بروشور استفاده نمايند.
    اتخاذ سياست هاي تشويقي از طريق معلم، مدرسه و در نهايت سازمان آموزش و پرورش مي تواند تاثير درخور توجهي در افزايش بهره وري ورزشي داشته باشد. به عنوان نمونه هاي عملي توزيع خوراکي هاي بهداشتي و يا وسايل ورزشي در ساعت ورزش، اهداي جوايز و برگزاري منظم مسابقات مطرح مي گردد.
    از ديگرچالش هاي ورزش مدارس که از عديده ترين آنهاست وجود نوعي تشويش و بي برنامگي در ساعات تربيت بدني است. کنترل حضور و غياب دانش آموزان و حتي دبيران در اين ساعت از حساسيت کمتري نسبت به ساير دروس برخوردار است که اين خود به عاملي براي کاهش بهره وري عملي مبدل شده است. نظارت دقيق تر، تنظيم يک برنامه درسي مدون از طرف نهاد تدوين کتب سازمان آموزش و پرورش و به طور کلي بها دادن به واحد تربيت بدني از ضروريات امروزي سيستم آموزشي جمهوري اسلامي ايران مي باشد.
    در پايان نگارنده با مدنظر قرار دادن چالش ها، راهکارهايي را براي رفع آنها به شرح ذيل بر مي شمرد با اميد اينکه موثر واقع شود.
    1- تنظيم يک برنامه زمانبندي مناسب با تاکيد بر اهميت استقرار در مقوله ورزش
    2- اهتمام در جهت بهبود جايگاه تربيت بدني در نگاه معلم و دانش آموز
    3- نظارت و کنترل بيشتر در ساعات ورزش
    4- اختصاص امکانات ورزشي مناسب و بسترسازي جهت استفاده از امکانات ساير نهادها
    5- بهره گيري از متخصصين تربيت بدني
    6- تلاش براي ايجاد تمرکز ظرفيت معلمان شريف در تدريس
    7- به روز نمودن شيوه هاي تدريس و يافته هاي دبيران
    8- اتخاذ سياست هاي تشويقي
    9- برنامه ريزي براي هدفمند کردن ورزش مدرسه اي
    10- مطالعه سيستم ساير کشورها با هدف دستيابي به برنامه جامعه آموزشي 


مطالب مشابه :


دانلود ::: بروشور هاي آموزشي هيئت كوه نوردي و صعود هاي ورزشي استان تهران

كوهستان تهران - دانلود ::: بروشور هاي آموزشي هيئت كوه نوردي و صعود هاي ورزشي استان تهران -




ورزش و سلامتی

مجله مدیریت ورزشی - ورزش و سلامتی - «ورزش‏ براى همه يك فريضه عمومى است.» امام خامنه ای - مجله




ورزش و پیشگیری استرس شغلی

مجله مدیریت ورزشی - ورزش و پیشگیری استرس شغلی دانلود کامل بروشور ورزش و کاهش استرش




دانلود رایگان کتاب کوهنوردی، جزوه و بروشور کوهنوردی و ورزشی مرتبط با کوهنوردی

فهرست مرجع کوهنوردان - معرفی کوهنوردان - دانلود رایگان کتاب کوهنوردی، جزوه و بروشور




زنگ ورزش

دانلود آزمون در اين ميان ورزش در مدارس به عنوان بخش داده و يا از کتابچه و بروشور




دانلود ضرب مرشدارغوانی

وبلاگ رسمی زورخانه شهدای شهیدیه(میبد ) - دانلود ضرب مرشدارغوانی - زورخانه شهدای شهیدیه(ورزش




برچسب :