پیشنهادهایی برای شروع و پیشبرد درس ها : محصولات کشاورزی از تولید تا مصرف

- در جلسهٔ گذشته از دانش آموزان خواسته اید که هر گروه دربارهٔ یکی از محصولات کشاورزی تحقیق کنند و نتیجه را به کلاس بیاورند. برای این موضوع کارت هایی را از قبل تهیه کنید و در اختیار آنها قرار دهید.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

مثال : کارت ( 1 ) نام گروه:

نام محصول: خرما

منطقهٔ عمده کشت: ………………

شرایط کشت :……………………

کارت ) ٢ ( نام گروه:

نام محصول: خیار ، گوجه، بادمجان

منطقهٔ عمده کشت: ………………

شرایط کشت: ……………………

- روی کارت نام این محصولات را قید کنید: خرما، پسته، گندم، برنج،( خیار، گوجه فرنگی، بادمجان )پرتقال، (نخود ، لوبیاو عدس)، سیب، انار، زعفران

-هر کارت را به یک گروه بدهید. دانش آموزان را راهنمایی کنید که از کتابخانهٔ مدرسه و یا پرس وجو از بزرگ ترها تحقیق خود را انجام دهند.

معمولاً محصولاتی مانند خرما و پسته و برنج در کشور مناطق خاصی دارند امّا محصولات جالیزی تقریباً در بیشتر مناطق کشاورزی ایران کشت می شوند و دانش آموز می تواند منطقهٔ زندگی خود را هم بنویسد.

از نمایندهٔ گروه ها بخواهید پاسخ را بخوانند. در همین حال شما می توانید فعالیت شماره 1 کتاب را اجرا کنید و از بچه ها بخواهید تا غلات، حبوبات و محصولات جالیزی را طبقه بندی کنند. پس از جمع بندی موارد تحقیق دانش آموزان توضیحات تکمیلی در مورد انواع محصولات و منطقهٔ کشت آنها ارائه کنید. این توضیحات حتماً با نقشه و ارجاع دانش آموزان به نقشهٔ دیواری ونقشه های کتاب انجام شود. سپس دانش آموزان را متوجه تفاوت دو فعالیت مهم »زراعت و باغداری« کنید.

-در مرحلهٔ بعد دانش آموزان را متوجه اهمیت غلات که نقش حساس و مهمی در غذای همهٔ جوامع دارند، کنید و ازدانش آموزان بخواهید نمودار صفحهٔ 29 کتاب که تولید گندم کشور را در سال های مختلف نشان می دهد را بخوانند و فراز و فرودهارا نیز مقایسه کنند. سؤال کنید در چه سالی بیشترین میزان تولید گندم و در چه سالی کمترین میزان را داشته ایم؟

-کارت هایی را که دانش آموزان تکمیل کرده اند، دوباره به آنها برگردانید و سپس بخواهید روی یک نقشهٔ A3 استان های ایران که قبلاً کپی گرفته و در اختیار آنها گذاشته اید، نام محصول را در منطقهٔ کشت همان محصول بگذارند. برای مثال پسته را در استان های کرمان، سمنان، فارس و …، سپس از دانش آموزان بخواهید فعالیت شمارهٔ 7 کتاب را که کاربرگهٔ نقشه است به منظور تکمیل کار انجام دهند. با توضیح اینکه در تمام طول سال با شرایط گلخانه ای می توان محصولات کشاورزی تولید کرد و با توجه به اینکه بچه ها معمولاً تجربه ای از مصرف محصولات گلخانه ای )مثلاً: خیار، توت فرنگی، گوجه فرنگی و …( دارند توجه آنها را به این نوع کشت جلب کنید. ویژگی های شرکت گلخانه ای را توضیح دهید.

- از بچه ها بخواهید فعالیت 2 و 3 کتاب را به عنوان فعالیت خارج از مدرسه انجام بدهند. برای انجام این فعالیت های کاوشگری نیز از خانواده ها کمک بگیرید.

-در صفحهٔ 32 کتاب دو مهارت مهم مصاحبه کردن و رسم نمودار از فعالیت های کاوشگری آموزش داده می شود. ابتدا از دانش آموزان بخواهید فعالیت شماره 5 را که طرح سؤال برای مصاحبه با یک باغدار است انجام دهند. سپس فعالیت شماره 6 را که مربوط به مهارت حسابی و عددی و ترسیم نمودار است انجام دهند.

مساحت باغ آقای رضوانی متر مربع 20,000 10,000 × 2 هر هکتار 10,000 متر مربع

دانش آموزان با انجام این فعالیت پی می برند که از مهارت های ریاضی در زندگی روزمره استفاده کنند.

برای رسم نمودار روی کاربرگه از بچه ها بخواهید که ابتدا میزان محصول را از روی جدول شمارش کنند. برای مثال درسال ( 86- 1385) 5عدد پرتقال نمایانگر تولید 50 تن پرتقال در آن سال است. بنابراین بچه ها از محور عمودی عدد 50 را انتخاب و محور را رسم و سپس آن ستون را رنگ آمیزی کنند.

نکته : در این درس توجه به کار کشاورزی به عنوان یک فعالیت پاک و شریف مورد تأ کید است. بچه ها را به مشاغل مربوط به کشاورزی ترغیب کنید. اهمیت و ارزش این شغل را با توجه به نقل حدیث از امام جعفر صادق )ع( آشکارتر نمایید. از دانش آموزان بخواهید فعالیت را انجام دهند. سخن امام جعفر صادق )ع( تأیید اهمیت کار کشاورزی است. زیرا از یک طرف با زحمت و تلاش انسان همراه است و از طرف دیگر با بهره گیری انسان از نعمت های الهی مرتبط است.

عن الصادق )ع( قال : «ازرعوا و اغرسوا و اللهُ ماعَمِل الناسُ عملاً اَحَلَّ و لا اطیب منه»

سفینه. البحار صفحۀ 549

نکته : پیشنهاد می شود در فرایند آموزش این درس از دو روش زیر نیز بهره گیری شود: 1 بچه ها را به یک باغ یا مزرعه ببرید تا از نزدیک با کشاورز و باغدار گفت وگو کنند و فعالیت کشاورزی را ببینند. بردن دانش آموزان به مزارع گلخانه ای اطراف شهرها نیز بسیار مفید خواهد بود.

2 در صورتی که خانواده یا اقوام دانش آموزان در مشاغل مرتبط با کشاورزی فعالیت می کنند، از آنها دعوت کنید تا دقایقی در کلاس حضور یابند و به پرسش های دانش آموزان درباره کشاورزی پاسخ دهند.

سفر محصولات کشاورزی

فرایند چگونه محصولات کشاورزی به دست ما می رسد را تدریس کنید. در این مرحله بهتر است ابتدا از گروه ها بخواهید چند محصولی را که در مورد آن تحقیق کرده و روی نقشه مکان یابی کرده اند انتخاب کنند و مسیری را که این محصولات طی می کنند تا به دست آنها برسد، رسم کنند.

اجازه دهید از طریق پرسش و پاسخ، دانش آموزان خودشان به این موضوع برسند که برای طی این مسیر به وسایل حمل و نقل، انبار و سردخانه، مغازه برای فروش و غیره نیاز داریم و ضمناً این مسیر با کمک و همکاری مشاغل طی می شود زیرا یکی از اهداف درس آشنایی با مشاغل مرتبط می باشد.

به منظور تعمیق یادگیری فرایند تولید به مصرف از دانش آموزان بخواهید کاربرگهٔ شماره 9 کتاب را انجام دهند.

6

8

7

4

1

5

2

3

بچه ها را راهنمایی کنید تصویرهای کاشت و داشت و برداشت را رنگ آمیزی کنند یعنی تصویر ( 1) کاشت تصویر ( 2) داشت و تصویر 3 و 4 برداشت.

نکته : درست مصرف کنیم

از نکات کلیدی این درس نگرش صحیح دانش آموزان به مصرف بهینه و صحیح است. برای این بخش توصیه می شود بحث گروهی در کلاس ترتیب دهید و بگذارید از طریق بحث و اظهارنظر اهداف ارزشی، درونی شود. شما می توانید برای آغاز بحث سؤالی را مطرح کنید برای مثال: آیا تاکنون به مهمانی هایی رفته اید که در آن غذا اسراف شده باشد؟ آیا در محیط کوچه و خیابان و خانه به مواردی از اسراف غذا برخورد کرده اید؟ نظر شما چیست؟

-با استفاده از روش های تأثیرگذار دانش آموزان را به اهمیت کمک به افراد مستمند و گرسنگان ترغیب کنید. شکرگزاری از خداوند در هنگام خوردن غذا یکی از آداب پسندیده است که در سایر ادیان نیز وجود دارد، اما شاید کمتر به عادتی برای ما تبدیل شده باشد. به همین دلیل توصیه می شود این امر به خوبی آموزش داده شود.

- در این بخش از آموزش شما قویاً نیاز به همراهی خانواده دارید. سعی کنید خانواده ها را به وسیله نامه یا جلسه حضوری در جریان موضوع مصرف صحیح و پرهیز از اسراف قرار دهید و از آنها بخواهید که خود آنها این موارد را در خانه رعایت کنند.

-فعالیت های شماره 8 و 10 جنبه خلاقیت دارند. از بچه ها بخواهید در باره محصولی که دوست دارند بکارند فکر کنند و دلایل خود را بازگو نمایند.

-درست کردن پوشه و یا جمع آوری خبر از روزنامه ها و مجله ها نیز جزء فعالیت های خارج کلاس است که به هدف تعمیق یادگیری های بچه ها دربارهٔ کشاورزی و بیان احساس و واکنش فردی آنها نسبت به موضوع مصرف صحیح غذا طراحی شده است و شایسته است توسط دانش آموزان انجام شود.


مطالب مشابه :


نمونه سوالات مطالعات اجتماعی درسهای 1و2و3 و...

آرش پس از مدتها تحقیق در مورد محصولات کشاورزی • غلّات ،حبوبات و محصولات جالیزی سه




امتحان اجتماعی

چه کسی سال ها در آن جا مشغول تحقیق 2.حبوبات 3.محصولات باغی 4.محصولات جالیزی کدام یک از




پیشنهادهایی برای شروع و پیشبرد درس ها : محصولات کشاورزی از تولید تا مصرف

شماره 1 کتاب را اجرا کنید و از بچه ها بخواهید تا غلات، حبوبات و محصولات جالیزی تحقیق




اهمیت بیمه محصولات کشاورزی

در تحقیق ویلیامز و - حذف محصولات غیر اقتصادی از چرخه تولید افزایش تولید محصولات جالیزی




استان خراسان جنوبی

استان خراسان جنوبی رتبهٔ اول تولید محصولات باغی زرشک و حبوبات، محصولات جالیزی و




تحقیق حرفه وفن واحد 8 روش های آبیاری در کشاورزی

تحقیق حرفه بعدی وصل می شود و برای کشت گیاهان جالیزی و سیفی از محصولات زراعی




سوالات مطالعات اجتماعی ششم ابتدایی دروس 9-1

13- محصولات جالیزی چه متخصصان کشور ما تلاش می کنند تا با مطالعه و تحقیق و ساختن دستگاه




شهرستان داراب را بهتر بشناسیم

از نظر تولید محصولات باغی و دیم محمدی و محصولات جالیزی حضور چند و تحقیق دانش




تحقیق دانش آموزان ششم

تحقیق در مورد صیفیجات . تره بار یا صیفیجات نام عمومی برخی محصولات گیاهی و خوراکی جالیزی




علف هرز ˈ گل جالیز ˈ در مزارع توتون به صورت بیولوژیک کنترل شد

تحقیق و پژوهش در این گیاه سالانه به طور متوسط 40 درصد باعث کاهش محصولات جالیزی در مزارع می




برچسب :