خرید وفروش طلاونقره

خريد و فروش طلا، نقره و پول‏

س 1601: اگر شمش طلا به قيمت روز به مبلغ معيّنى بطور نقدى فروخته شود، آيا جايز است كه با رضايت دو طرف يك ماهه به مبلغى بيشتر از قيمت امروزى آن فروخته شود؟ و آيا سود حاصل از فروش اين شمش، حلال است يا خير؟

تعيين قيمت در عقد بيع اعم از اينكه نقدى باشد يا نسيه، وابسته به توافق دو طرف است، بنابر اين معامله مذكور و سود حاصل از آن، اشكال ندارد، بله معامله طلا در برابر طلا، بصورت نسيه و يا گرفتن اضافه در برابر آن، جايز نيست.

س 1602: طلاسازى چه حكمى دارد؟ و در معامله طلا چه امورى شرط است؟

ساخت و فروش طلا اشكال ندارد ولى در معامله طلا در برابر طلا شرط است كه به صورت نقد بوده و ثمن و مثمن مساوى باشند و قبض هم در مجلس معامله صورت بگيرد.

س 1603: خريد و فروش اسكناس بصورت نسيه به مبلغى بيشتر از مبلغ آن چه حكمى دارد؟

در صورتى كه معامله‏ى مذكور، به قصد جدّى و با غرض عقلائى باشد مثل اين كه اسكناس‏ها از نظر كهنه و نو بودن با يكديگر فرق داشته و يا داراى علامت‏هاى مخصوص بوده و يا نرخ آنها با يكديگر، تفاوت داشته باشد، اشكال ندارد ولى اگر معامله، صورى و براى فرار از ربا بوده و در واقع براى دستيابى به سود پول باشد، شرعا حرام و باطل است.

س 1604: افرادى دراينجا وجود دارند كه سكه‏هاى پول را كه براى مكالمات تلفنى عمومى كاربرد دارند، به مبلغى بيشتر از قيمت آنها مى‏فروشند مثلا سى و پنج تومان از سكه‏هاى پول فلزى را مى‏دهند و پنجاه تومان پول اسكناس مى‏گيرند، خريد و فروش اين پولها چه وجهى دارد؟

خريد و فروش سكه‏هاى پول فلزى به قيمتى بيشتر از مبلغ آنها براى استفاده در مكالمات تلفنى و مانند آن، اشكال ندارد.

س 1605: اگر فردى پول قديمى را به قيمت پول جديد و رايج بفروشد و يا بخرد و نداند كه ارزش آن نصف ارزش پول جديد است و خريدار هم آن را به قيمت پول جديد به شخص ديگرى بفروشد، آيا بايد غابن، مغبون را از غبن خود آگاه كند؟ و آيا اين معاملاتِ غبنى صحيح هستند و آيا تصرّف در اموالى كه ازاين راه بدست مى‏آيد جايز است يا آنكه در حكم اموال مجهول‏المالك و يا مال حلال مخلوط به حرام هستند؟

خريد پولهاى قديمى به مبلغى كه فروشنده و خريدار بر آن توافق مى‏كنند، اشكال ندارد، هر چند كه قيمت آنها بسيار كمتر از قيمت پولهاى جديد و رايج باشد و بعد از آنكه مبيع ماليّت داشته و در بازار قيمت و ارزشى هر چند كمتر از پول رايج داشته باشد، معامله صحيح است هر چند غبنى باشد، و بر غابن واجب نيست مغبون را از غبن خود آگاه كند و مالى كه از طريق معامله غبنى براى غابن حاصل مى‏شود در حكم ساير اموال اوست و تا زمانى كه مغبون معامله را فسخ نكرده، جايز است در آنها تصرف كند.

س 1606: خريد و فروش بعضى از اسكناسها نه به اين عنوان كه مال هستند و يا حكايت از ماليّت و اعتبار مى‏كنند، بلكه از اين جهت كه برگه‏هاى خاصى هستند چه حكمى دارد؟ مثل اينكه پول اسكناس سبز هزار تومانى كه داراى تصوير امام خمينى «قدس‏سره»است، به مبلغ بيشترى فروخته و يا خريده شود؟

در صورتى كه خريد و فروش اين اسكناسها به قصد جدّى و به غرض عقلائى باشد، اشكال ندارد، ولى اگر بيع صورى و براى فرار از رباى قرضى باشد حرام و باطل است.

س 1607: شغل صرّافى و خريد و فروش ارزهاى كمياب چه حكمى دارد؟

فى نفسه اشكال ندارد.

س 1608: خريد اوراق قرضه دولتى چه حكمى دارد؟ و آيا شرعا خريد و فروش اين اوراق جايز است؟

اگر مقصود استقراض دولت از ملّت از طريق چاپ و فروش اوراق قرضه ملّى باشد، مشاركت مردم در قرض دادن به دولت از طريق خريد اين اوراق اشكال ندارد و هنگامى كه خريدار، اوراق قرضه ملّى را مى‏فروشد تا پول خود را بدست آورد، اگر به همان قيمتى كه از شخص ديگر يا از دولت خريده و يا به قيمتى كمتر از آن بفروشد، اشكال ندارد.


مسائل متفرّقه تجارت‏

س 1609: در بعضى از كارخانه‏ها اقدام به تركيب و ساخت وسايل از قطعات مختلفى كه در كارخانه‏هاى ديگر ساخته شده‏اند، نموده و به اسم محصول يكى از دولتهاى معروف خارجى براى فروش به بازار عرضه مى‏كنند، آيا عمل مذكور غشّ و تدليس محسوب مى‏شود؟ و بر فرض كه اينگونه باشد، آيا در صورت جهل مشترى به موضوع، معامله‏اى كه بر روى اين وسايل صورت گرفته، صحيح است يا باطل؟

اگر داخلى يا خارجى بودن قطعه‏هاى مزبور و يا خود آن وسيله با مشاهده براى مشترى قابل شناسايى و تميز باشند، بر تركيب و ساخت آنها عنوان تقلّب و تدليس صدق نمى‏كند ولى اعلان و اخبار خلافِ واقع راجع به آنها كذب و حرام است و اگر بيع بر كالاى مذكور با وصفى كه مخالف واقع است صورت بگيرد، معامله صحيح است ليكن اگر مشترى بعد از آن از واقعيت امر مطلّع شود، اختيار فسخ خواهد داشت.

س 1610: آيا جايز است صاحبان كارخانه‏ها و فروشگاهها حروف خارجى بر تابلوهاى فروشگاههاى خود بنويسند؟ و يا براى جلب توجه مشتريان و خريداران بر روى لباسهاى كودكان، حروف و تصاوير خارجى چاپ كنند؟

اگر به قصد فريب و گول زدن مشترى نباشد و ترويج فرهنگ بيگانه نيز به حساب نيايد، اشكال ندارد ولى مراعات قوانين جمهورى اسلامى لازم است.

س 1611: تقلّب و دروغ و فريب در معامله با غير مسلمانان براى دستيابى به فائده مالى يا علمى بيشتر (درصورتى كه متوجه نباشند) چه حكمى دارد؟

دروغ و فريب و تقلّب در معاملات جايز نيست، هر چند طرف مقابل غيرمسلمان باشد.

س 1612: گرفتن چه مقدار سود در فروش كالا مجاز است؟

سود گرفتن حدّ معيّنى ندارد، بنابراين تا وقتى كه به حدّ اجحاف نرسيده و بر خلاف مقرّرات دولت هم نباشد، اشكال ندارد، ولى افضل بلكه مستحب آن است كه فروشنده به آن مقدار سودى كه هزينه‏هايش رإ؛ژط«««««««««« تأمين مى‏كند، اكتفا نمايد.

س 1613: شخصى اقدام به فروش آبِ‏تحت مالكيت خود به اشخاص متعدد با قيمتهاى مختلف نموده است، مثلا قسمتى از آن را به فردى به قيمت ده هزارتومان فروخته و قسمت ديگر به همان مقدار را به فرد ديگرى به قيمت پانزده هزار تومان فروخته است با توجه به اينكه همه آنها از يك قنات يا چاه هستند، آيا ما حق اعتراض به تفاوت قيمت آبها را داريم؟

اگر فروشنده، مالك آب و يا شرعا نسبت به آن ذيحق باشد، ديگران حق اعتراض به تفاوت قيمت‏ها را ندارند.

س 1614: اگر كالايى را از يك شركت تعاونى به قيمت دولتى كه كمتر از قيمت آن در بازار آزاد است، خريدارى كنم، آيا جايز است اين كالا را در بازار آزاد به قيمتى بيشتر از قيمت خريد حتّى سه برابر آن، به فروش برسانم؟

در صورتى كه فروش آن از طرف دولت ممنوع نباشد و افزايش قيمت آن هم به حدّ اجحاف به مشترى نرسد، اشكال ندارد.

س 1615: اينجانب از توليد كنندگان وسايل الكترونيكى هستم، آيا جايز است آنها را به هر قيمتى كه مى‏خواهم و بازار عرضه و تقاضا، آن را قبول مى‏كند، بفروشم؟

فروش كالايى كه قيمت معيّنى از طرف دولت ندارد، به قيمتى كه مورد توافق خريدار و فروشنده است و اجحاف به خريدار هم نباشد، اشكال ندارد.

س 1616: سرمايه‏دارى از نظر اسلام چه حكمى دارد و حدود آن كدام است؟ آيا امكان دارد فردى با وجود پرداخت حقوق فقرا و مساكين بسيار ثروتمند شود؟ و آيا مبارزه اسلام با سرمايه‏دارى، فقط شامل افرادى مى‏شود كه خمس و زكات نمى‏دهند يا اينكه شامل مسلمانانى كه خمس و زكات مى‏دهند، هم مى‏شود؟ و آيااصولا ممكن است انسان با پرداخت حقوق شرعى اموالش، به اوج ثروت برسد؟

حقوق شرعى متعلّق به اموال ثروتمندان، منحصر به خمس و زكات نيست و اسلام نيز مخالف افزايش ثروت نيست به شرطى كه جمع آورى مال از راههاى مشروع صورت بگيرد و فرد هم ملتزم به پرداخت همه حقوق متعلّق به اموالش باشد و آن را در راههايى كه شرعا حلال و به نفع اسلام و مسلمين هستند، بكار بگيرد و اشكال ندارد كه انسان با رعايت اين امور به ثروت بالائى دست يابد.

س 1617: نزد ما متعارف است كه شخصى فرد ديگرى را مكلّف به خريد ماشينى براى او كند و وى هم ماشين را مثلا به قيمت يك ميليون تومان بخرد، سپس به آن شخص مى‏گويد كه ماشين را به قيمت يك ميليون و صد هزار تومان خريده است و آن مقدار زيادى را در برابر كوشش و زحمتى كه براى خريد ماشين كشيده است در نظر مى‏گيرد، آيا اين معامله صحيح است؟

اگر از طرف فرد ديگرى، وكيل در خريد ماشين براى او باشد، در اينصورت خريد ماشين به قيمت مورد معامله براى موكّل واقع مى‏شود و وكيل حق ندارد مبلغ بيشترى را از او مطالبه كند. بله، مى‏تواند براى وكالت خود، مطالبه اجرت نمايد، ولى اگر ماشين را براى خودش خريده باشد و سپس بخواهد آن را به فردى كه به او توصيه خريد ماشين نموده بود بفروشد، مى‏تواند به قيمتى كه بر آن توافق مى‏كنند به او بفروشد و جايز نيست نسبت به قيمت خريد ماشين دروغ بگويد، اگر چه دروغ گفتن معامله را باطل نمى‏كند.

س 1618: بعضى از برادران در تعميرگاههاى ماشين كار مى‏كنند، گاهى فروشندگان ماشين به آنان مراجعه كرده و درخواست تعمير سطحى ماشين خود را مى‏كنند تا هزينه كمترى داشته باشد، به اين گمان كه سالم بودن ظاهر ماشين براى فروش به مشترى كافى است، آيا اقدام به انجام آن كار توسط تعميركاران جايز است؟

اگر منجر به تدليس شود و تعميركار بداند كه صاحب ماشين آن را از مشترى مخفى مى‏كند، جايز نيست.


مطالب مشابه :


خرید وفروش طلاونقره

خريد و فروش خريد و فروش سكه‏هاى پول فلزى به در اينصورت خريد ماشين به قيمت مورد




كرايه ماشين عروس 700 هزار تومان، لباس عروس 800 هزار تومان

كه در حال خريد و تهيه خواستند و گل فروش نيز ماشينهاي قديمي و به موازات




ماشين‌كاري به كمك ليزر و چشم‌انداز آينده آن

در آينده فروش ماشينهاي ليزر است و ماشينهاي هيبريد قديمي‌تر است و عملكرد




عوامل موثر در انتخاب ماشين كشاورزي مناسب از ميان ماشين هاي مشابه

ماشين قديمي يا يك ماشين از فروش قبل از خريد هر طراحي و ساخت ماشين هاي




بازیافت گوشي هاي تلفن همراه، معادن پنهان طلا

خريد و فروش ماشين آلات و تجهيزات و نقره هستند و كارت هاي حافظه قديمي انواع




کشاورزی مکانیزه

منظور خريد تراكتور و بعضي داخلي و ماشين هاي مختلف به فروش مي




برچسب :