گیاه نخود


                           گیاه نخود
 
مقدمه:


مبدأ و عملکرد در واحد سطح : مبدأ گیاه نخود مربوط به نواحی مدیترانه ، آسیای مرکزی، هند ، اتیوپی ، ترکیه،افغانستان ، مکزیک ، ایران میباشد . میانگین عملکرد نخود در واحد سطح در ایران برابر550 کیلوگرم و در جهان برابر 650 کیلو گرم میباشد.

 والد وحشی نخود است.cicerre ticulatumladiz
 
مشخصات گیاهشناسی:
 
  از نظر نوع پلوئیدی نخود دیپلوئید است. .2n=16
مشخصات بذر : یکساله،دو لپه ای و اکثرا خود گرده افشان است و از نظر نوع جوانه زنی هیپوژیل میباشد.وزن هزار دانه آن 250 گرم است.بصورت های مختلف خوابیده،بوته ای و ارقام جدید نیز برافراشته و پا بلند،ارتفاع بوته به طور متوسط 50-30 سانتیمتر و بعضی تا 100 و بندرت تا 150 سانتی متراست.با انشعابات متعدد و پوشیده از کرک های ظریف.ریشه راست و سریع الرشد و منشعب که انشعابات فرعی بیشتر در لایه های سطحی در حالی که ریشه های اصلی تا بیش از دو متر نفوذ میکند. برگ هامرکب شانه ای با گوشوارک ومتناوب ، گل ها نا منظم وکامل که به صورت یک یا دو وبندرت 5 تا روی گیاه قرار گرفته اند. رنگ گلها سفید ، ارغوانی ،آبی روشن وآسمانی وصورتی می باشد. دارای 5 کاسبرک ، 5 گلبرگ ، 10پرچم ویک مادگی یک برچه ای ، گل آذین جانبی (5-1 گل) وگل های منفرد یا خوشه ای ، نوع میوه نیام یا غلاف به طول 3-0.5 سانتیمتر که 3-1 عدد دانه درون آن وجود دارد.
 
سازگاری :


در مورد نیازی آبی باید ذکر کرد که این گیاه مقاوم به خشکی بوده ودارای دو تیپ زمستانه وتابستانه است .

خاک مناسب برای زراعت این گیاه باید لومی ودارای اهک کافی بوده وبافت های سنگین رسی مرطوب برای این گیاه مناسب نیستند.اگر خاک مورد استفاده حاصلخیز ودارای رطوبت بسیاربالای باشد ،باعث افت در تشکیل دانه می گردد.
این گیاه گیاهی روز بلند وتوانایی تحمل سرما تا 9- درجه سانتیگراد را دارا می باشد.دمای پایه برای جوانه زنی آن 5درجه سانتی گراد ودمای مینیمم برای رشد آن 15درجه سانتیگراد ودمای ماکزیمم30درجه سانتی گراد ودمای اپتیمم برای رشد آن 20درجه سانتیگراد می باشد ولی بهترین دمای رشد آن 30-25 .phمناسب خاک برای نخود 8-6 می باشد وتاحدی مقاوم به شوری است.
 
 
ارقام :


نخود مقاوم به خشکی بوده و میتوان دیم یا آبی آنرا کشت کرد.این گیاه دارای رشد نامحدود است.

Cicer.reticulatum,C.bijugum,C.echinuspermum              
 
کاشت :

روش کاشت :

جهت کاشت نخود ابتدا بستر را بصورت جوی و پشته آماده می کنیم و بذر را درطرفین پشته می کاریم (به علت اینکار در گیاه عدس اشاره شده است). کاشت بذر عدس با فاصله10-5 سانتی متری روی ردیف و در عمق 5 سانتیمتر(2 الی 3 برابر اندازه نخود) صورت می گیرد. البته میتوانیم با نوک بیلچه یک شیار طولی در دو طرف پشته ایجاد کنیم و بذرها را داخل شیار بریزیم و روی بذرها را با خاک بپوشانیم. در این روش پس ازرشد گیاه نیاز به تنک کردن وجود دارد. فاصله ردیف در طرفین نسبت به سطح زمین باید به اندازه ای باشد که به هنگام آبیاری،آب به بذرها نرسد(یعنی 2 سانتی متر بالاتر از محل داغاب) که هدایت آب به بذرها توسط لوله های مویین خاک صورت میگیرد.

 


داشت :


تاریخ آبیاری اول : شنبه11/2/92

نحوه آبیاری : آب را از شاهراه وارد جوی کرده و انتهای جوی را می بندیم تا آب به محل زیر بذر برسد سپس راه را باز میکنیم تا آب به مابقی جوی ها برسد.
تاریخ آبیاری دوم : شنبه 14/3/92
تاریخ آبیاری سوم : چهارشنبه 18/2/92
تاریخ آبیاری چهارم : چهارشنبه 25/2/92
چهارشنبه 1/3/92 ، شنبه 11/3/92 ، شنبه 18/3/92 ، چهارشنبه 22/3/92 ، چهارشنبه 29/3/92 ، چهارشنبه 5/4/92 ، چهارشنبه 12/4/92 ، دوشنبه 17/4/92 در این تاریخ ها وجین،سله شکنی و آبیاری صورت گرفت.

 
نخود به 3-2 بار وجین نیاز داشته و اولین وجین بعد از 45روز از کاشت صورت گرفت .روش مناسب  آبیاری آن غرقابی می باشد ولی باید توجه کرد که آب زیاد از پشته ها بالا نیامده و محصول را مستقیماً خیس نکند ؛ بلکه تا 3 سانتیمتری از رسیدن به خود گیاه آبیاری قطع شود تا این آب به طور غیرمستقیم وبه وسیله لوله های موئین (ریشه موئین ) به تدریج به گیاه برسد .
کود دهی : در مورد کود دهی نیاز این گیاه به کودهای ازت به اندازه 20-15 کیلوگرم در هکتار،کود فسفر خالص به اندازه 50 کیلوگرم در هکتار و 50 کیلوگرم پتاس خالص نیاز دارد. باید توجه کرد که زردی اوایل رشد این گیاه بدلیل کمبود ازت میباشد.

مهمترین آفات نخود آفت پیله خوار نخود می باشد که بصورت شیمیای وبا استفاده از روش های بیولوژیکی کنترل می شود.

از روش های بیولوژیکی یعنی موجود زنده دیگری که دشمن آن آفت باشد.

 
 
برداشت :


این مرحله بعد از زرد شدن 90 درصد غلاف هاست . باید توجه داشت که نباید رشد نخود را به تأخیر انداخت چون باعث ریزش محصول می گردد.از لحاظ تجربی بهترین زمان برداشت نخود زمانی است که در صورت فشرده شدن زیر دندان بشکند ولی له نشود.برداشت آن با دست وکمباین  امکان پذیر است،برای برداشت با دست می توان ساقه ها را درو نمود وسپس برای خشک کردن در محلی نگهداری نمود وسپس برای جدا کردن دانه ها وکلش اقدام به خرمن کوبی کرد . میوه (غلاف) نخود کاشته شده توسط گروه در تاریخ 5/4/92 مشاهده شد.

 
موارد مصرف :


این گیاه عمدتاً دارای مصارف انسانی بوده وبه منظوربرداشت واستفاده از دانه کشت می شود وسرشار از مواد معدنی ومغذی برای انسان به شرح زیر است: پروتئین ، کربوهیدرات ، سلولز ، کلسیم ، آهن ، فسفر و  انواع A B  C ویتامین های موجود در آن است. جزء مواد غذایی دیر هضم بوده وباعث زخم معده می گردد.

  


مطالب مشابه :


نخود فرنگی

کاشت نخود فرنگی نخود فرنگی محصول فصل سرد است بنابراین موقع کاشت نخود فرنگی از اوایل تا




کشت مکانیزه نخود دیم

شرکتهای کشاورزی کرمانشاه - کشت مکانیزه نخود دیم , عکس, شرکتهای خدمات مشاوره ای و فنی مهندسی




کاشت، پرورش، ارزش غذائی و نگهداری مطر( نخود سبز)

کشاورز (keshawarz) - کاشت، پرورش، ارزش غذائی و نگهداری مطر( نخود سبز) - دراینجاصرفأ زراعت، غذا و




نخود

ترویج - نخود 5- تاریخ کاشت : تاریخ کاشت مناسب 15 آبان تا 15آذر می باشد . 6- نیاز آبی :




آموزش کشت نخود انتظاری

مجله جامع کشاورزی و فضای سبز - آموزش کشت نخود انتظاری کاشت : در کشت




کشت انتظاری نخود و عدس دیم

مطالب کشاورزی - کشت انتظاری نخود و عدس دیم - ارائه اطلاعات علمی. عملی. کاربردی. اخبار




گیاه نخود

گیاهپزشکی - گیاه نخود - افات و بیماری ها گیاهپزشکی. افات و کاشت : روش کاشت :




زراعت نخود فرنگی

بوغدا - زراعت نخود فرنگی - وبلاگ تخصصی کشاورزی (مکانیزاسیون, عملیات آماده سازی زمین و کاشت.




بهبود عملیات زراعی و کشت نخود انتظاری و بهاره در کردستان

سورسور امیرآباد - بهبود عملیات زراعی و کشت نخود انتظاری و بهاره در کردستان - وبلاگ تخصصی




برچسب :