جستجو و نجات در ارتفاع و فضاهای معلق

بسم الله الرحمن الرحیم

معاونت آموزش و پژوهش جمعیت هلال احمر استان آذربایجان شرقی

 

دوره آموزش تخصصی:

جستجو و نجات در ارتفاع و فضاهای معلق

 

نام پروژه:

انواع روشهای بالاکشی مصدوم و بار

 

نگارنده:

سامان نظامی

 

زمستان 88

 

 

مقدمه:

یاری و مدد به هر اندازه و شیوه نمود شکوفایی درک انسان توانمند نسبت به همنوعان محتاج و درمانده در گردش زندگانی است[1] .

اﻓﺮاد و ﺟﺎﻣﻌﻪ در ﻗﺒﺎل ﻳﻜﺪﻳﮕﺮ ‫ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﺖ ﻫﺎﻳﻲ را ﺑﺮﻋﻬﺪه دارﻧﺪ ﻛﻪ اﻳﻦ ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﺖ ﻫﺎ ﻧﺸﺄت ﮔﺮﻓﺘﻪ از ﻗﻮاﻧﻴﻦ، ﻋﺮف و ﻳﺎ ‫اﻋﺘﻘﺎدات آدﻣﻲ اﺳﺖ. ﻛﻤﻚ ﺑﻪ ﻫﻢ ﻧﻮع ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﺘﻲ ﻧﻴﺴﺖ ﻛﻪﻗﺎﻧﻮن ﺑﺮ ﮔﺮدن ﻓﺮد ﮔﺬارده ‫ﺑﺎﺷﺪ ﺑﻠﻜﻪ ﻫﺮ اﻧﺴﺎنی ﺑﺮ ﭘﺎﻳﺔ اﻋﺘﻘﺎدات ﻣﺬﻫﺒﻲ و عرفی ﺧﻮد ﻛﻤﻚ ﺑﻪ اﻧﺴﺎن ﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ ‫ﺑﻪ ﻧﻮﻋﻲ ﻳﻜﻲ از ﺟﻨﺒﻪ ﻫﺎي اﻣﻨﻴﺖ اﻧﺴﺎﻧﻲ آﻧﻬﺎ ﺑﻪ ﻣﺨﺎﻃﺮه اﻓﺘﺎده اﺳﺖ را ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻚ ‫ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﺖ ﻓﺮدي ﻗﻠﻤﺪاد ﻣﻲ ﻛﻨﺪ[2].

امدادگرانی که در سازمان هلال احمر عضو شده­اند به نوبه­ی خود مسولیت فردی خود را در قبال همنوعان پذیرفته­اند و با شرکت در کلاسهای و دوره­های آموزشی خود را برای شرکت در ماموریت­های امداد و نجات آماده می­کنند.  امداد و نجات کوهستان از جمله عملیاتهای است که توسط اعضا سازمان هلال احمر صورت میگیرد و امداد و نجات در ارتفاع و فضاهای معلق از جمله وظایف تیم امداد و نجات کوهستان است.

امداد و نجات  در ارتفاع و فضاهای معلق از جمله عملیات­هایی می­باشد که امدادگر می­بایستی از مهارت، دانش و تجربه کافی برخوردار باشد. یک امداد گر ماهر با انتخاب تکنیکهای مناسب و در نظر گرفتن امکانات موجود و ضرورتهای ایجاد شده در طی یک عملیات امداد و نجات ایمنی و سرعت عملیات را بالا خاهد برد. از جمله عملیاتهای امداد و نجات  که در ارتفاع و فضاهای معلق انجام می­گیرد بالا کشی می­باشد که می­تواند شامل مصدوم و یا هر نوع بار دیگری باشد. تکنیکهای مختلفی برای بالاکشی وجود دارد که هر کدام از آنها را می­توان با توجه به شرایط و نیازهای موجود استفاده کرد. در  این پایان نامه سعی شده است روشهای مختلف بالا کشی مورد استفاده در کوهنوردی آورده شود. امیدوارم مطالب جمع آوری شده برای خواننده مفید واقع گردد. 

کلیات:

   تعریف بالا کشی: در امداد و نجات کوهستان به عمل انتقال بار به سمت بالا با استفاده از  طناب و ابزارهای فنی، بالاکشی گویند.

ویژگی لازم برای یک روش ایدآل بالا کشی برای استفاده در امداد ونجات:

الف) در صورت بروز هر گونه مشکل مصدوم یا بار سقوط نکند، به عبارتی دیگر سیستم خود قفل شونده یا یک طرفه باشد.

ب) کل سیستم و اجزا آن قابلیت تحمل حداقل 22 کیلونیوتن را داشته باشد.

ج) نیروی لازم برای بالاکشی حداقل باشد.

د) پیچیده نباشد و برای برپایی آن از تعداد ابزار کم و ساده استفاده شود. 

انواع روشهای بالا کشی با قرقره:

در این قسمت انواع روشهای بالا کشی با کاربرد عمومی از ساده ترین روش با ذکر تجهیزات مورد نیاز توضیح داده می­شود و در ادامه روشهای بالا کشی مناسب  برای عملیات امداد و حمل مجروح توضیح داده خواهد شد .

1-     روش یک به یک ( 1-1 ) مستقیم :  ساده ترین روش بالاکشی می­باشد که برای بار با وزن کم مناسب می­باشد و بجز طناب نیاز به ابزار فنی دیگری ندارد. در حالت بالاكشي مستقيم براي بالا كشيدن 10 کیلوگرم وزن ما به 10 کیلو نیوتن نيرو احتياج داريم[3] .    

 

2-     روش قرقره ثابت:  استفاده از قرقره در روش مستقیم برای تعویض جهت نیروی کشش انجام می­گیرد و تاثیری در مقدار نیروی مورد نیاز برای بالا کششی ندارد. نکته مهم اینکه نیروی وارد شده به محل اتصال قرقره ( کارگاه) دو برابر وزن بار است[4]. 

 

3-     روش قرقره متحرک:  در این روش قرقره به بار متصل می­گردد و یک سر طناب ثابت می­گردد. در این روش نیروی مورد نیاز برای بالاکشی نصف وزن بار است و همچنین نیروی وارده به طناب و محل تثبیت طناب (کارگاه)  نصف وزن بار است[4].

 

4-     روش قرقره­های مرکب: در قبل روش با استفاده از  یک قرقره ثابت می­توان جهت نیرو را عوض کرد [4].

 

 با استفاده از قرقره­های متعدد و ترکیب آنها می­توان نیروی لازم برای بالاکشی را کاهش داد. به عنوان مثال می­توان با استفاده از  ترکیب 4 قرقره نیروی بالاکشی را به 4/1 کاهش داد [4].

روشهای شرح داده شده در قسمت قبل همگی به صورت دو طرفه عمل می­کنند  و در صورت رها کردن طناب بار و یا وصل شده به سیستم سقوط خواهد کرد. یک سیستم بالاکشی که برای امداد و نجات استفاده می­گردد باید خود قفل شونده یا یک طرفه عمل کند. برای ایجاد این قابلیت از ابزاره­ی فنی و گره­ها برای یک طرفه کردن سیستم­های بالاکشی استفاده می­گردد. در زیر چند روش یک طرفه کردن سیستم­های کشش ذکر شده است.

 

روشهای یک طرفه کردن در سیستم­های بالا کشی:

 

1-     گره پروسیک Prusik knot : این گره در کوهنوردی، سنگ نوردی و ... کاربرد زیادی دارد و خاصیت آن چفت شدن بروی طناب است و بنابه همین خاصیت در بالاکشی هم کاربرد دارد.  در شکل زیر مراحل ایجاد گره پروسیک یا اتوبلوک نشان داده شده است. در صورت وارد شدن نیرو به کارابین این گره بروی طناب قفل خواهد[5].

 


 

2-     گره مشار The Klemheist : این گره نیز مانند گره پروسیک خاصیت قفل شونده دارد و مزیت این گره نسبت به گره پروسیک در رفع راحت تر چفت شدگی بر روی طناب است. همچنین عملکر بهتری بروی طنابهای خیس و مرطوب دارد و نسبت به گره پروسیک راحت­تر زده می­شود[6]. این گره را با تسمه نیز می­­توان روی طناب زد. نحوه­ی زدن گره مشار در تصویر زیر نشان داده شده است[5].

 

 


 

3-     گره گاردا  Garda Hitch:  این گره با استفاده از دو کارابین ساده ایجاد می­شود و به صورت یک طرفه عمل می­کند. در هنگام استفاده از این گره باید توجه کرد که این گره فقط در یک جهت قفل شونده است و سمت بار باید در جهت قفل شونده گره وارد شود. نحوه­ی ایجاد گره گاردا در شکل زیر توضیح داده شده است [5].

 

4-     استفاده از ابزارهای قفل شونده: استفاده از ابزارهای قفل شونده بجای گره­های گفته شده موجب تسریع در عملیات و همچنین کاهش اصطکاک مابین طنابها می­گردد. از جمله ابزارهای یک طرفه یومار، مینی ترکشن، پروترکشن، کرول، تی بلوک، شانت، قری­قری، آیدی و... می­توان نام برد. همانطور که قبلا هم گفته شد در سیستم های نجات به دلیل حفظ ایمنی از ابزارهایی استفاده میکنیم که مطابق استانداردهای معتبر بین المللی قابلیت تحمل حداقل نیروی 22 کیلونیوتن را اشته باشند. بنابر این فقط از ابزارهای قفل شونده مانند قری­قری، آیدی و شانت با توجه به نیروی قبل تحمل­شان مجاز به استفاده هستیم.

حال با استفاده از یک سیستم قرقره­ای و بکار گیری  روشهای یک طرفه کردن می­توان یک سیستم بالاکشی مناسب برای امداد و نجات را ایجاد کرد. 

 

ایجاد سیستم­های بالاکشی:

 

1-     سیستم بالاکشی فلاشین­زوگFlaschenzug ساده با استفاده از کارابین و طنابچه اتوبلوک: یکی از ساده­ترین روشهای بالاکشی می­باشد که با حداقل ابزار انجام می­گیرد. شکل زیر نحوه ایجاد این سیستم بالاکشی را نشان می­دهد.

 

 

 

 

 

 

با استفاده از قرقره در محل­های A,B این سیستم می­توان اصطکاک را کمتر کرد و نیروی لازم برای بالا کشی را کاهش داد.

2-     سیستم بال کشی فلاشین­زوگ با استفاده از گره گاردا و طنابچه اتوبلوک:

در این سیستم گره گاردا عمل یک طرفه کردن را انجام می­دهد و از گره پروسک برای اعمال نیروی بالاکشی استفاده می­گردد. در صورتی که طول طناب بار دار زیاد باشد، بعد از هر مرحله بالاکشی، گره پروسیک بر روی طناب باردار لغزانده شده و به موقعیت پایین­تر انتقال داده­ می­شود و سپس عمل بالاکشی دوباره انجام داده می­شود.

    بجای گره­ گاردا می­توان از ابزارهایی که یک طرفه عمل می­کنند مانند قری­قری و آیدی استفاده کرد.

 

 

 

 

 

3-      سیستم بالا کشی فلاشین­زوگ با استفاده چند قرقره:

در این حالت به کمک قرقره ­ها سعی شده است با نیروی کمتر عمل بالا کشی انجام گیرد. توجه شود که محل گره­های پروسیک قبل از خروج طناب اصلی از قرقره خواهد بود. شکل زیر نحوه برقراری این روش بالاکشی را نشان می­دهد.

در قسمت A از گره گاردا برای یک طرفه کردن استفاده شده است و از دو گره پروسیک برای اعمال نیروی کشش به طناب بار دار استفاده شده است[7].

 

 

 

 

 

 

4-     سیستم بالاکشی موفلاژ Mouflage  ساده : به این سیستم بالاکشی مارین Mariner نیز گفته می­شود. تفاوت این روش با روش فلاشین­زوگ در استفاده از طناب دوم است. نحوه برپایی این کارگاه در شکل زیر نشان داده شده است[5].

 

 

 

 

 

 

 

 در این تصویر قبل از ابزارهای بادامکی استفاده شده است که استفاده از آنها در عملیات امداد توصیه نمی­شود.

5-     سیستم بالاکشی موفلاژ دوبل Double Mouflage Mariener : برای تبدیل سیستم بالاکشی موفلاژ ساده به موفلاژ دوبل، کارابین متصل کننده طنابچه به کارگاه را باز کرده و با یک طنابچه اتوبلوک، در قسمتی که طناب اصلی  از عبور از کارگاه عبور کرده است، به طناب اصلی متصل می­کنیم. برای یک طرفه کردن سیستم می­توان از گره گاردا و یا ابزارهای یک طرفه نیز استفاده کرد[8]. مراحل کار به این ترتیب است که بعد از هر مرحله کشش، گره پروسیک سمت بار و وسط طناب باید جابجا شود و عمل کشش دوباره انجام گیرد.

 

مزیت این روش به روش فلاشین­زوگ در این است که در صورت کوتاه بودن طناب اصلی می­توان آن را ثابت کرد و از طناب دوم برای بالاکشی استفاده کرد.

 

6-     تبدیل روش بلاکشی موفلاژ ساده به روش موفلاژ دوبل: در شکل زیر مراحل سه گانه تبدیل بلاکشی به روش موفلاژ ساده در حالتی که طناب اصلی کوتاه است را به روش موفلاژ دوبل نشان می­دهد [9].

 

  منابع:

1-      مقاله روزنامه کیهان، نويسنده حسن آقايي، تاريخ نشر 12/12/1387.

2-      ﻧﻘﺶﺳﺎزﻣﺎن ﻫﺎي ﻣﺮدم ﻧﻬﺎد در ‫ﮔﺴﺘﺮش اﻣﻨﻴﺖ اﻧﺴﺎﻧﻲ، ‫ﻓﺮﺷﺎد رﻓﻴﻌﻲ∗، ﻣﻨﺼﻮر ﺻﺒﺎغ ﮔﻞ و رﻋﻨﺎ اﺑﺮاﻫﻴﻤﻲ، همایش بین المللی امنیت انسانی در غرب آسیا، تاریخ ٦ و ٧ آذرماه ١٣٨٧، دانشگاه بیرجند.

3-  سایت www.parsaei.com

4-        سایت en.wikipedia.org

5-        طرح درس مربیگری درجه3 سنگنوردی ، فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی، 1385

6-        سایت www.animatedknots.com

7-     سایت  www.marclemo.com

8-     سایت  www.stickut.com/shishablog

9-     سایت  esccany.free.fr

 

 


مطالب مشابه :


مانور امداد و نجات در ارتفاع در مراکز صنعتی

SEA Cave - مانور امداد و نجات در ارتفاع در مراکز صنعتی - غار سنگ کوه (غار دریایی)




گزارش دوره پیشرفته امداد در ارتفاع- مشهد

عنوان: دوره پیشرفته امداد در ارتفاع تاریخ: 20 – 24 مهرماه 1388. مکان: مشهد – اخلومد. مدرس: مجید




خواب آلودگی در ارتفاع،خواب مرگ وتخلیه انرژی

امداد و نجات - خواب آلودگی در ارتفاع،خواب مرگ وتخلیه انرژی - سازمان امداد و نجات استان گلستان




گزارش دوره امداد در ارتفاع

SEA Cave - گزارش دوره امداد در ارتفاع - غار سنگ کوه (غار دریایی)




مانور امدادو نجات در ارتفاع در مراکز صنعتی

مانور امدادو نجات در ارتفاع در تیم جمعیت هلال احمر شامل 6 نفر در غالب تیم نجات و امداد




دوره پیشرفته امداد در ارتفاع با حضور مربی از پارک ملی یوسمیتی:

موسسه علمی پزشکی کوهستان ایرانیان - دوره پیشرفته امداد در ارتفاع با حضور مربی از پارک ملی




دور امداد در ارتفاع و فضای معلق

قصه من و کوه - دور امداد در ارتفاع و فضای معلق - روزگاری که انسان از اقوام یک شاخه بود




جستجو و نجات در ارتفاع و فضاهای معلق

امداد و نجات در ارتفاع و فضاهای معلق از جمله عملیات­هایی می­باشد که امدادگر می­بایستی از




داستان یک حادثه و امداد و نجات کوهستان و تجربیات آن

موسسه علمی پزشکی کوهستان ایرانیان - داستان یک حادثه و امداد و نجات کوهستان و تجربیات آن




برچسب :