تب كيو «Q Fever»

مقدمه :

تب كيو يك بيماري عفوني حيوانات و انسان است كه بوسيله باكتري تحت عنوان كوكسيلا برنتي ايجاد مي شود . اين ارگانيزم بسيار پايدار و بادوام است و مي تواند ماهها در محيط باقي بماند ، گوسفند ،‌بز و گاو مي توانند ناقل اين ارگانيزم باشند و باكتري بوسيله اين حيوانات در مدفوع ، ادرار ، شير و ترشحات و پرده هاي جنيني حاصل از زايمان دفع شود . حيوانات ناقل ارگانيزم معمولا بدون اينكه علائمي از بيماري را نشان دهند باعث آلودگي محيط مي شوند .

تب كيو در حيوانات :

كوكسيلا برنتي بيشتر در نشخواركنندگان (گاو ، گوسفند و بز) وجود دارد، اما مي تواند از حيوانات وحشي و حيوانات خانگي نيز جداسازي شود ، گوسفندان معمولا بيشتر آلوده مي شوند، پس از آنها بزها و با فراواني كمتر گاوها مبتلا مي شوند . كنه ها نيز مي توانند ناقل بيماري باشند ، اما كنه هابيشتر از نظر انتقال تب كيو بين حيوانات و انسان حائز اهميت مي باشند . كوكسيلا برنتي مي تواند از طريق مدفوع ، ادرار و شير در حيوانات آلوده دفع شود . در هر حال ترشحات واژينال و مايعات رحمي ميشها و دامهاي ماده آلوده در طي زايمان ناقل مقدار زيادي از كوكسيلا برنتي مي باشند، دفع باكتري در ترشحات واژينال مي تواند تا روزها و هفته ها پس از زايمان ادامه داشته باشد . اين موضوع در دامها بسيار حائز اهميت است كه مايعات و غشاهاي زايماني مي توانند ظاهرا سالم باشند در حالي كه حاوي ارگانيزم بيماري مي باشند . گاهگاهي عفونت منجر به بروز نشانه هاي قابل رويت بيماري معمولا در گوسفند و بز مي شود . ميش هاي ماده آلوده ممكن است سقط داشته باشند و يا نوزادان ضعيف بدنيا بياورند . تب كيو مي بايست بعنوان يكي از دلايل همه گيري هاي سقط جنين در گله ها و بويژه گله هاي بز مطرح باشد، هنگاميكه دامهاي ماده دچار سقط جنين ناشي از تب كيو مي شوند ارگانيزم عامل بيماري به مقدار بسيار زياد در ترشحات رحمي ، جفت و جنين سقط شده وجود دارد ،در جنين هاي سقط شده هيچ ويژگي خاصي مشاهده نمي شود اما جفت ممكن است در مواردي از ابتلا به تب كيو بطور قابل مشاهده اي ضخيم شود . تشخيص سقط هاي ناشي از تب كيو به انجام تستهايي از جنين و جفت حيوانات سقط كرده نيازمند است . تشخيص سقط ناشي از تب كيو از طريق انجام تستهاي آزمايشگاهي جنين و جفت حيواناتي كه دچار سقط شده اند ميسر است ، در اين راستا تشخيص هاي دامپزشكي بطور تيپيك بوسيله استفاده از مقاطع ميكروسكوپي از بافتهاي عفوني و نيز استفاده از PCR و الايزا ارگانيزم بيماري را تعيين مي نمايند . سقط هاي ناشي از تب كيو اساسا در گوسفندان مجددا عود نمي كنند اما بزها در صورت عود عفونت مي توانند دچار سقط در زايمانهاي متوالي شوند  .

درمان دامهاي ابستن بوسيله تتراسيكلين ممكن است ريسك سقطهاي بعدي را كاهش دهد اما بطور كامل مشكل را برطرف نمي نمايد . پيشگري از تب كيو در حيوانات دشوار است چرا كه احتمال دارد حيوانات عفوني علائمي نداشته باشند، جداسازي حيوانات تازه خريداري شده از دامهاي آبستن تا زماني كه همه حيوانات آبستن زايمان نمايند مي بايست صورت گيرد . جدا نمودن حيوانات سقط كرده از گله و مشورت با يك دامپزشك جهت تعيين عامل سقط حائز اهميت مي باشد، پاكيزه نمودن بستر و تجهيزات آلوده به بافتها و مايعات ناشي از سقط و سوزاندن آنها نيز مي بايد مد نظر قرار گيرد . دستكاري اين مواد توسط افراد مي بايست با احتياط هاي محافظت كننده بهداشتي انجام گيرد، تميز كردن تجهيزات آلوده و شستشوي سطوح با آب و صابون و مواد ضدعفوني كننده نظير ضدعفوني كننده هاي فنلي (ليزول) نيز در جلوگيري از شيوع آلودگي ميسر است .

تب كيو در انسان :

عفونت در انسانها غالبا در كساني كه در تماس با گاو ، گوسفند هستند رخ مي دهد ، بنابراين معمولترين منبع عفونت براي انسانها آلودگي حرفه اي (شغلي) به كوكسيلا برنتي مي باشد، اين رخداد معمولا در كشاورزان ، دامپزشكان ، كساني كه با دامهاي اهلي سروكار دارند ، پرسنل كشتارگاه ها و مراكز تحقيقاتي كه با گوسفند ، بز و گاو در ارتباطند ديده مي شود ،گاهي نيز تب كيو در اشخاصي كه با حيوانات تماس نداشته اند ديده شده است، انتقال ارگانيزم از طريق باد و تماس با خاك و وسايل آلوده از ديگر روشهاي آلودگي انسان است .

بيشتر انسانها بوسيله استنشاق ارگانيزم كوكسيلابرنتي آلوده مي شوند ، هنگامي كه يك حيوان عفوني دچار سقط مي شود از طريق آئروسلها اين آلودگي صورت مي گيرد . همچنين ورود باكتري بيماري به انسان مي تواند در صورت مصرف شير غيرپاستوريزه يا شير بدست آمده از حيوانات عفوني كه ظاهرا علائمي از بيماري را نشان نمي دهند رخ دهد . پاستوريزاسيون ارگانيزم را از شير و محصولات شير از بين مي برد، حتي احتمال دارد عامل بيماري در شير غيرپاستوريزه كه به پنير تبديل مي شود بطور كامل غيرفعال نشود .

بيشتر انسانهايي كه به عامل تب كيو آلوده مي شوند نشانه ها و علائم عفونت را نشان نمي دهند و عفونت را به كمك يك پاسخ ايمني موثر برطرف مي نمايند،  اگر نشانه ها ظاهر شوند بيشتر انسانها علائمي شبيه آنفلوانزا را بين 1 تا 3 هفته پس از مواجه شدن با عامل بيماري تجربه مي كنند، افراد بيمار ممكن است علائم تب ، سردرد ، خستگي ، درد عضلاني ، سرفه ، اسهال و استفراغ داشته باشند، نومونيا و بندرت عفونت كبد از مشكلات بالقوه بيماران مي باشند، بيشتر بيماران يا خود به خود بهبود مي يابند يا به درمان با آنتي بيوتيكهاي مخصوص پاسخ مي دهند . مرگ و مير غير متداول است تا زمانيكه عوارض و مشكلات بيماري بوجود نيامده باشد .

بعلاوه كسانيكه دچار نقص دريچه هاي قلبي يا گرفتگي عروق كرونر هستند در ريسك بالايي از بروز اندوكارديت در صورت ابتلا به بيماري مي باشند (زمانيكه عفونت به قلب و دريچه هاي قلبي راه يابد) ، اندوكارديت اغلب رخ نمي دهد مگر اينكه چندين ماه از بروز عفونت سپري شده باشد . تب كيو مي تواند بوسيله آنتي بيوتيك هاي معين درمان شود، در صورت بروز نشانه ها و علائمي كه مشكوك به بيماري مي باشند مي بايست با پزشك مشاوره صورت گيرد. افراد بيماري كه با گله هاي گوسفند و بز در ارتباط بوده اند مي بايست دقيقا تحت معاينه و مشورت در جهت رديابي برخورد اين افراد با ويروس عامل بيماري قرار گيرد . در هر صورت تشخيص بيماري جهت درمان موثر آن بسيار كمك كننده است .

پيشگيري :

1-مصرف شير و محصولات شيري پاستوريزه گاو و گوسفند و بز

2-محدود نمودن تماس با گوسفند و بز در حين زايمان ، كساني كه در ريسك بالا از مشكلات جدي ناشي از تب كيو قرار دارند شامل زنان باردار ، كساني كه پيوند عضو داشته اند يا دچار عوارق قلبي و دريچه هاي قلبي غير نرمال مي باشند و همچنين كساني كه ضعف ايمني دارند يا از داروهاي تضعيف كننده ايمني استفاده مي نمايند است، اين افراد بايد بطور جدي از تماس با گوسفند و بز بويژه در حين زايمان اجتناب نمايند .

3-استفاده از وسايل حفاظت شخصي ، دستكش ، عينك و ماسك محافظ مي تواند در حين تماس با گوسفندان و بزها و كود و بستر آنها محافظت كننده باشد،  ارگانيزم بيماري مي تواند بوسيله گوسفند و بز آلوده در حين زايمان به محيط منتقل شود و استفاده از اين پوشش ها در حين زايمان دام از انتقال آلودگي توسط مايعات و غشاهاي جنيني به انسان ممانعت مي نمايد .

مواد و ضايعات حاصل از زايمان مي توانند حاوي مقادير زيادي از ارگانيزم بيماري باشند، اين مواد و باقي مانده ها مي بايست سوزانيده شوند و يا بعنوان زباله هاي عفوني پرخطر تلقي شوند . استفاده از لباسهاي آلوده به مايعات و كود حيوانات سقط كرده توسط كساني كه در ريسك بالاي بيماري تب كيو هستند نيز نبايد انجام گيرد .

 


مطالب مشابه :


تاثیر ماه بر زایمان و فحلی حیوانات

شنيده ايم .يكي از اين تاثيرات تاثير ماه بر حيوانات اطلاعات مربوط به زمان زايمان و




تب كيو «Q Fever»

دامپزشکی شهرستان جوانرود - تب كيو «Q Fever» - مقدمه : تب كيو يك بيماري عفوني حيوانات و انسان




توليد مثل اسب

زايمان در اصطبل يا در چراگاه در اين رابطه، قاعده مشخصي وجود ندارد و بيشتر به سليقة صاحب اسب




توليد مثل در گاو

نرخ زايمان عبارت است از تعداد گوساله هاي به نقش و اهميت حيوانات ماده در توليد مثل ، بيشتر




حيوانات هم خود را بيمه مي کنند!

وبلاگ خصوصی سجاد رزمگیر - حيوانات هم خود را بيمه مي کنند! - اجتماعی-علمی




حيوانات هم خود را بيمه مي کنند!

دانستنی هایی در مورد حیوانات!! - حيوانات هم خود را بيمه مي کنند! -




نوروز جشن طبيعت نه پادشاهان

و تصاوير انسان و حيوانات را مكروه دانسته اند كه از شير روزهاي زايمان حيوانات




مراقبتهاي قبل و بعد از زايمان درگاوميش

مروج دامپروری - مراقبتهاي قبل و بعد از زايمان درگاوميش - آموزشی و ترویجی




برچسب :