مادر

حضرت امام خميني(ره) در پاسخ به اين سؤال كه«آيا انسان مي تواند از نظر شرعي با خويشاونداني كه بي تقوا و بي نماز ضد انقلابند از قبيل پدر، مادر، خواهر و غيره قطع رحم نمايد؟ مي فرمايند»:

«قطع رحم جايز نيست، ولي بايد آنها را با مراعات موازين،امر به معروف و نهي از منكر نمايند.»(4)

امام زين العابدين عليه السلام مي فرمايد:

«حق مادر اين است كه بداني تو را در جايي (نگه داشته) و... جابه بجا كرده (رحم) كه هيچ كس، ديگري را در آنجا حمل نكند. ميوه اي از دلش به تو خورانده كه هيچ كس به ديگري نخوراند. گوش، چشم، دست، پا، مو، پوست وهمه اعضايش را با شادماني و مراقبت سپر جان تو ساخته است. همه ناملايمات، دردها، سختي ها و غصه هاي دوران حمل را به جان خريده تا آنگاه كه دست قدرت (پروردگار) تو را (از تنگناي رحم) به پهنه زمين آورد. مادر دلخوش بود تو را سير كند و خود گرسنه بماند؛ تو را بپوشاند و خود برهنه باشد؛ تو را سيراب كند و خود تشنه باشد؛ بر تو سايه افكند و خود در آفتاب به سر برد؛ سختي كشد و تو را به ناز پرورد؛ بيدار ماند و تو را به خواب نوشين كند. او ظرف وجود تو بوده است؛ دامنش آرامگاه، پستانش مشك آب وجانش سپر بلايت بوده است. گرم وسرددنيار بخاطر تو به جان خريده است؛ تو بايد به همين اندازه ازاوتشكركني واين حق شناسي را جز به ياري و توفيق خدا نتواني.»(5)

با دقت در كلام امام(ع) در مي يابيم كه دامان مادر، بهترين، ارزنده ترين، باعاطفه ترين و دلپذيرترين بستررشد جسمي و روحي كودك است كه خداوند بزرگ او را طوري آفريده است كه با تمام وجود و از صميم قلب فرزندش را بزرگ كند.

دامان مادر مدرسه اي است كه در آن، اصول و ضوابط اوليه حيات و زيستن آموخته مي شود و تا سالها بعد آثارش در زندگي فردي و اجتماعي فرزند خواهد ماند.

او با قصّه هاي خود در كودكيِ فرزند و با نقل سرگذشت و تجربه در نوجواني و جوانيِ او، مي خواهد ميوه دلش را به گونه اي تربيت كند كه نور چشمش و يادگار صالحش باشد.

اگر شما جوانان ملاحظه مي كنيد كه بعضي مادران در برخورد با فرزندانشان راهي خطا مي روند و شما را تحقير كرده و يا اجازه هرگونه سخني را نمي دهند و بيش از حد شرعي و عرفي محدودتان مي كنند، بطور قطع از روي دلسوزي و عطوفت است نه غرض ورزي و خداي ناكرده دشمني با فرزندشان. خانواده اي كه در آن تربيت شده اند، با شيوه هاي صحيح تربيتي آشنايي نداشته و خواسته هاي بي اساس خودرادرزندگي حاكم كرده بود.

آن زمان كه ازدواج شما فرا رسيد و مادر در تهيه جهيزيه و يا انتخاب همسر براي شما مشكل تراشي كرد، و باعث شد تا خواستگاران متعددي را رد كني،به خيال خودش، خوبي شما را مي خواست.

ما مكلّفيم كه با چنين مادراني هم كه راه غلط مي روند، با احترام برخورد كنيم و آنها را رنجور و آزرده خاطر نسازيم.

اين را بدانيم كه نوع برخورد ما با مادر، زمينه ساز شيوه هاي برخورد آينده فرزندانمان با خود ماست. دختري كه مادرش را آزرده و در خلوت و جمع احترامش را نگه نداشته، در مقابل او ترشرويي كرده، در مشكلات دستش را نگرفته، به همه كارهايش انتقاد داشته و...، زماني كه خود مادرمي شود، مكافاتش را پس مي دهد و مورد آزار و اذيت و بي اعتنايي دختر و پسرش قرار مي گيرد و اين همان سخن رسول خدا (ص) است كه مي فرمايد:

«به پدران و مادرانتان نيكي كنيد تا فرزندانتان به شما نيكي كنند.»(6)

هديه در روز مادر

چند سالي است كه در روز تولد حضرت زهرا(ع)، فرزندان به عنوان قدرداني و قدرشناسي از مادران، هدايايي را به اين مربّيان و اسطوره هاي مهر و محبت، اهداء مي كنند. آن روز حال و هوايي آميخته با عطوفت و خلوص بر خانواده ها حاكم است. هر كدام به قدر توان با هديه اي كوچك و بزرگ كه در كاغذي رنگين و زيبا پيچيده شده، به نزد مادر خود رفته و زحمات و سرمايه گذاريهاي مادي و معنوي او را ارج مي نهند.

كدام هديه مي تواند بيدار خوابي هاي مادر را جبران كند؟ كدامين لباس و جواهر مي تواند، جاي آغوش گرم و صميمي و ارزنده مادر را بگيرد؟ چه هديه اي مي تواند در مقابل سختي هاي دوران بارداري و زايمان مادر قرار گيرد؟ آيا تاكنون با خود انديشيده ايم كه اين هديه را با چه انگيزه اي به مادر تقديم مي داريم؟ آيا به رسم عادت و حال و هواي روز مادر است يا به قصد تواضع و قدرشناسي از اوست؟ طبعا اگر به انگيزه قدرشناسي و تواضع باشد از حالت رقابت و مسابقه خارج شده و به اندازه توان مالي خود، هديه اي را كه در خور موقعيت مادر باشد، تهيه مي كند و به او تقديم مي دارد.

مادر و خانه سالمندان

در زندگي ماشيني امروز و در زواياي انديشه هاي افراد غرب زده و به دور از عاطفه و انسانيت، هديه به مادر، سپردن او به «خانه سالمندان» است؛ خانه اي كه افرادي همدرد و رنجور در آن گرد آمده اند و بر گذشته پرزحمت و آينده مبهم خود و بي توجهي برخي فرزندان خويش،مي انديشند و تمامي آرزوهاي خود را نقش بر آب مي بينند. چنين مادري كه مورد بي مهري فرزندان قرارگيرد، ضمن ابتلاء به افسردگي، چه بسا گرفتار بيماريهاي رواني ديگر شود.

او در حقيقت بيمار رواني نيست، بلكه از محبت فرزندان محروم است. او به ياد مي آورد زماني را كه بخاطر راحتي فرزندانش، آسايش خويش را از دست داده و بخاطر خوب خوابيدن آنها، خواب شيرين شبانه را بر خود حرام كرده است، اما اكنون فرزندانش بخاطر راحتي خود، او را از خانه ایشان رانده اند.

در آسايشگاه سالمندان، غذاي جسم مادر تأمين است اما از غذاي روح و روان محروم است؛ او آرزو مي كند روز و شب را در كنار فرزندان و نوادگان باشد و از وجود آنها كه ثمره زحمات چند ساله اش هستند لذت ببرد.

خواهر و برادر!

آيا مي دانيد كه مادر شما به اختيار و انتخاب خودش بيمار و سالمند نشده است؟ آيا مي دانيد كه پيري و سالمندي او خارج از اختيار خود اوست؟ گذشت زمان و مشكلات زندگي و سختيهاي طفوليت و خردسالي فرزند او را پير كرده است. پس بياييد به پاس تلاشهاي مخلصانه اين مادر، مقامش را ارج نهيم و با نگاه تند و سخن نادرست، دلش را نيازاريم و در هر حال و هر وضع احترامش كنيم كه خدا و پيامبر(ص) سفارشش را نموده اند.

اينها كه گفتيم نه به اين معناست كه پدر هيچ نقشي در تربيت فرزندان نداشته و زحمتي را متحمل نشده است، بلكه اگر پدر نبود، مادر در بزرگ كردن و تربيت فرزندش توان كامل نداشت. پدر بود كه به مادر روحيه داد، او را آرام كرد، كمكش نمود تا توانست با رغبت و علاقه فرزند را بزرگ كند. بسياري از كارهاي سنگين خانه و درمان و هزينه هاي سنگين فرزندان بر دوش پدر بود، پدر است كه زمينه ساز شخصيت اصلي فرزندان و پشتوانه اي قوي و نيرومند بوده است اما آنچه كه بر آن تأكيد داريم اين است كه مشكلات، زجر كشيدنها، بيداري و كم خوابيها، سرمايه گذاريهاي مادي و معنوي بيشتر متوجه مادر بوده است و الاّ قدرداني و سپاس از پدر و مادر و احترام و اكرام آنها در كنار عبادت خدا آورده شده وبي احترامي به هر كدام كيفر دنيوي و اُخروي دارد.

به اميد آنكه تمامي زنان به تبعيت از سرورشان حضرت فاطمه زهرا عليهاالسلام مادراني نمونه باشند و فرزنداني صالح و در خدمت اسلام و امت مسلمان تربيت نمايند.ان شاءالله

1- عيون اخبارالرضا، ج2، ص258.

2- اصول كافي، ج2، ص162.

3- اصول كافي، ج2، ص162.

4- استفتاءات امام خميني،ج1،ص488بخش امربه معروف ونهي ازمنكر.

5- تحف العقول، ترجمه آيت ا... جنتي، ص415.

6- بحار، ج74، ص65.


مطالب مشابه :


چرا و چگونه بايد از شريک زندگي مان قدرداني کنيم؟

آیدین - چرا و چگونه بايد از شريک زندگي مان قدرداني کنيم؟ - مشاوره و روان شناسی - آیدین




روش هاي آموزش قدرشناسي به کودکان

بانک مقالات و تحقیقات آموزشی - فرهنگی - روش هاي آموزش قدرشناسي به کودکان - Educational And Cultural Articles




مادر

طبعا اگر به انگيزه قدرشناسي و تواضع باشد از است و الاّ قدرداني و سپاس از پدر و




سبک جدید خبرنویسی همشهری

روزانه - سبک جدید خبرنویسی همشهری - روزنامه نگاری، ارتباطات و روابط عمومی




همسرم متشكرم!

آموزش كامل مسائل جنسي و روابط زناشويي - همسرم متشكرم! - مطالب اين وب قطعا خواندني و جذاب است




تشكر و قدرداني شهردار شهریار از حضور حماسي

ویژه نامه نقش نو - تشكر و قدرداني شهردار شهریار از حضور حماسي - سرپرستی غرب استان تهران




برچسب :