حسابداری شهرداریها

 

1-روش حسابداری:

از نقطه نظر مبتنی فعالیت های مالی روش حسابداری در شهرداریها روش نقدی خواهد بود بدین معنی که درآمد از جمع اقلام وصول شده تا پایان مالی و نیز هزینه از جمع اقلام پرداخت شده تا پایان دوره عمل بودجه که 15 اردیبهشت سال بعد می باشد تشکیل می شود.

در مورد درآمدهایی که عملاً برگ تشخیص و یا پیش آگهی صادر می شود و با دین مودی نسبت به آنها تحقق پیدا می کند حسابهای انتظامی تشکیل و در آنها پبت می گردد و تا اقلامی از درآمدهای مذکور که در طول سال مالی به حیطه وصول در نیامده است و لازم است در پیش بینی درآمدهای بودجه سال بعد منظور شود.

در مورد هزینه های آن قسمت که در طول سال مالی تحقق یافته پرداخت آن تا پایان دوره عمل بودجه صورت گرفته است در حساب دیون شهرداری منظور می گردد تا از محل اعتباراتی که در بودجه به عنوان پرداخت دیون پایدار و به تصویب می رسد و پرداخت شود.

جمع اقلام درآمدهای وصول نشده تا پایان سال مالی نسبت به هر یک از منابع درآمد و هزینه های تحقق یافته پرداخت نشده تا پایان دوره عمل بودجه باید در گزارش وضع مالی سالانه که همراه با تفریغ بودجه جهت رسیدگی و تصویب انجمن تسلیم می گردد درج صورت های ریز اقلام مذکور زمینه گزارش فوق الذکر شود.

 

الف-روش نگهداری حساب:

روش نگهداری حساب شهرداری طبق ماده 43 آیین نامه شهرداری باید مترادف باشد . برای اینکه روش حسابداری شهرداریهای کشور یک شکل باشد تا تنظیم آمارهای سالانه از درآمد و هزینه ها ، داراییها و بدهی شهرداری و تجزیه و تحلیل آنها را توسط وزارت کشور امکان پذیر سازد . کلیه شهرداریها باید سرفصل حسابهای درآمد و هزینه و سایر حسابهای مربوط را براساس مقررات این دستورالعمل و سایر دستور دستورالعملهای مالی شهرداریها که توسط وزارت کشور ابلاغ شده یا می شود تنظیم و از فرمهای مقرر در این دستورالعمل استفاده نمایند.

ب- حساب اختصاص:

برای فعالیت هایی که جنبه اختصاصی دارد « یعنی تمام یا قسمتی از هزینه های آن از محل درآمدهای حاصل از همان فعالیت یا برنامه و وظیفه تامین و پرداخت می شود یا ردآمد خاص برای آن اختصاص داده می شود باید در هر مورد حسابهای جداگانه تنظیم گردد» ملاک تشخیص فعالیت های اختصاصی در هر شهرداری بودجه شهرداری خواهد بود که برای هر یک از فعالیت های اختصاصی طبق دستورالعمل مربوط یک بودجه اختصاصی تنظیم و به تصویب می رسد . در مواردی که شهرداری دارای فعالیت اختصاصی و حساب برای هر فعالیت باشد در استقراض از یک حساب برای استفاده در حساب دیگر باید مققرات ماده 39 آیین شهرداریها رعایت شود.

بودجه:

بودجه کل کشور برنامه مالی دولت است که برای یکسال مالی تهیه و حاوی پیش بینی درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار و برآورد هزینه ها برای انجام عملیاتی که منجر به وصول هدف مالی دولت می شود.

بودجه از زمان شروع تا خاتمه دارای چهار مرحله به شرح زیر است :

1-مرحله تهیه و تنظیم بودجه

2-مرحله تصویب بودجه

3-مرحله تفریغ بودجه

4-مرحله اجرای بودجه

 

تهیه و تنظیم بودجه:

شهرداری مکلف است منتهی تا روز آخر دیماه بودجه سالانه خود را به انجمن پیشنهاد نماید . همچنین شهردار موظف است به محضپیشنهاد بودجه به شورای شهر با استفاده از اختیاری که بر طبق ماده 38 قاونو شهرداری به او تفویض شده موضوع را تا حصول نتیجه پیگیری نموده و حداقل هفته ای سه روز تقاضای تشکیل جلسه انجمن را بنماید و شخصا‍ً نیز در جلسات حضور یافته و توضیحات لازم را درباره اقلام مندرج در بودجه بدهد.

تصویب بودجه:

بودجه پیشنهادی شهرداری زمانی قابل اجرا می باشد که از تصویب شورای شهر بگذرد و در این رابطه شورا نیز باید قبل از اسفند ماه آن را رسیدگی و تصویب نماید ، بنابراین موعد تصویب نهایی بودجه سالیانه و به وسیله شورای شهر و ابلاغ آن به شهرداری طبق ماده 67 قانون حداکثر تا اول اسفند ماه سال قبل می باشد و در صورتی که شورا در راس موعد مذکور به وظیف قانونی خود در این مورد عمل نکند شهردار موظف است مراتب را به استاندار یا فرماندار اطلاع بدهد تا بر طبق ماده 41 اصلاحی قانون شهرداری اقدام لازم معمول گردد . بودجه پیشنهادی پس از تصویب جهت اجرا به شهرداری ابلاغ خواهد شد . شهردار مکلف است نسخه ای از بودجه را حداکثر تا 15 روز بعد از تصویب به وسیله فرمانداری به وزارت کشور ارسال دارد.

اجرای بودجه :

همانطورکه اشاره شد بودجه پس از تهیه و تنظیم و تصویب جهت اجرا به شهرداری ابلاغ می گردد این مرحله که بودجه به عنوان یک برنامه از قوه به فعل درآمده و طی آن عایدات برابر قانون وصول و مخارج در پس اجرای فعالیت و برنامه ها با رعایت کامل مقررات تعهد و پرداخت می گردد.

پیش بینی درآمد یا سایر منابع اعتبار در بودجه مجوزی برای وصول از اشخاص تلقی نمی گردد و در هر مورد احتیاج به مجوز قانونی دارد و همچنین وجود اعتبار در بودجه مصوبه به خودی خود برای اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی ایجاد حق نمی کند و استفاده از اعتبارات باید با رعایت مقررات مربوط به خود به عمل آید.

اجرای بودجه از لحاظ انجام هزینه خود به دو مرحله تقسیم می گردد:

الف-مرحله اداری و حقوقی شامل : ثبت عملیات و فعالیت های مالی شهرداری در دفتر روزنامه و نقل آن به دفاتر کل و معین ، تهیه تراز عملیات ماهیانه ( تراز آزمایشی ) انجام اصلاحات در پایان دوره انعکاس دائمی و موقت در پایان دوره مالی و نقل حسابهای دائمی از طریق تراز اختتامیه و تراز افتتاحیه به سال بعد و بالاخره تهیه و تنظیم گزارشهای مالی و صورت حسابهای نهایی در پایان سال مالی همراه با ضمائم مربوطه به آن ، اجرای این مرحله با برقراری یک سیستم صحیح حسابداری که در فاصله زمانی مناسب نظارت مستمر بر امور مالی را ایجاد نماید امکان پذیر است .

تفریغ بودجه:

در پایان سال مالی و در پایان دوره عمل بودجه ، امور مالی نسبت به بستن حسابهای موقت و دائمی شهرداری و نقل مانده از طریق تراز افتتاحیه اقدام و صورت حسابهای بهای مالی را تهیه و مراتب را جهت تصویب تفریغ بودجه تا آخر اردیبهشت ماه سال به شورای شهر گزارش خواهد نمود. شورای شهر نیز باید تا آخر خرداد ماه آن را رسیدگی نماید همچنین شهرداری مکلف است نسخه ای از تفریغ بودجه را حداکثر تا 15 روز بعد از تصویب به وسیله فرمانداری به وزارت کشور ارسال دارد. موجب ماده 46 و آیین نامه شهرداری ها مصوب تیرماه 1346 رسیدگی و ممیزی حساب شهرداریها در سه مرحله به شرح زیر انجام خواهد گردید:

الف-حسابرسی به وسیله شهرداری قبل و بعد از خرج به وسیله کارکنان ثابت شهرداری که اطلاعات کافی در امور مالی و حسابداری داشته باشند.

ب-حسابرسی به وسیله حسابداران متخصص که از طرف شورای شهر انتخاب خواهند شد در موقع تفریغ بودجه شهرداری مکلف است نتجه گزارش حسابرسان مذکور را همراه تفریغ بودجه در اجرای مفاد ماده 67 و تبصره آن به شورای شهر و وزارت کشور ارسال دارد.

ج-رسیدگی نهایی به وسیله شورای شهر از طریق بررسی گزارشهای مالی و گزارش حسابرسان مذکور در بند ب ماده فوق بدین ترتیب انجام مرحله اول یعنی تهیه و تنظیم بودجه از اختیارات شهرداری و مرحله دوم تصویب بودجه از اختیارت شورای شهر مرحله سوم یعنی اجرای بودجه به وسیله شهرداری مرحله چهارم که نظارت بر بودجه است در آغاز توسط شهرداری و سپس مستقیم و غیر مستقیم به وسیله شورا انجام می گیرد.

 

 

طبقه بندی بودجه :

بودجه در شکل نوین خود به شرح زیر طبقه بندی گردیده است :

 

طبق بندی عملیات

*طبقه بندی درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار

*طبقه بندی هزینه ها

*طبقه بندی واحد سازمانی

*طبقه بندی در سرفصلها ی مربوط در دفتر کل از طریق دفتر روزنامه ، بستن حسابها .

این مطالب چکیده از روند شهرداری ها می باشد که شهرداری ایزدشهر نیز از این مراحل پیشبرد اهداف خود استفاده می نماید.

این مطالب که بخشی هم در آینده به سمع و نظر مخاطبان خواهد رسید جمع بندی کلی از معنا و مفهوم حسابداری در شهرداریها می باشد که سعی می شود در آنیده به تعاریف این اصطلاحات و همراه با مثالها و ثبتهایی که باعث آشنایی مخاطبان با نحوه حسابداری و کلیات آن می شود.

                                                                                          محمد هادیزاده


مطالب مشابه :


گزارش کار در شهرداری...

حسابداری - گزارش کار در شهرداری - مقالات درسی-آموزشی




حسابداری شهرداری ها

حسابداری یکی از خرده نظام هایی هست که در ارتباط و تعامل با سایر سیستم ها نظیر، بودجه ریزی




حسابداری هزینه در شهرداریها

حسابداري شهرداريها - حسابداری هزینه در شهرداریها - تملك دارايهاي سرمايه اي - حسابداري




حسابداری شهرداریها

1-روش حسابداری: از نقطه نظر مبتنی فعالیت های مالی روش حسابداری در شهرداریها روش نقدی خواهد




شناسایی استفاده کنندگان گزارش‌های مالی شهرداری

حسابداری - شناسایی شناسایی استفاده کنندگان گزارش‌های مالی شهرداری، نیازهای اطلاعاتی




سازمان شهرداری تهران

به وبلاگ گروه حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی شهرداری تهران نیز با اگاهی از این مهم




دانلود پایان نامه حسابداری در شهرداری ها

مقالات حسابداری و مقالات حسابرسی( pacu ) - دانلود پایان نامه حسابداری در شهرداری ها - مقالات




انتشار صورتهای مالی شهرداری تهران در سال 85

حسابداری - انتشار صورتهای مالی شهرداری تهران در سال 85 - حسابداری وحاکمیت شرکتی




برچسب :