مقطع مخروطی

مقطع مخروطی


225px-Conic_sections_2.png magnify-clip-rtl.png از راست به چپ به ترتیب: هذلولی، بیضی و سهمی

مقطع مخروطی، به خمی گویند که از برخورد یک مخروط و یک صفحه حاصل شود.

معادله کلی

معادله ی یک مقطع مخروطی به صورت معادله ی درجه دو زیر بر حسب x,y بیان می شود:[۱]

ax^2 + 2hxy + by^2 + 2gx + 2fy + c = 0

پانویس

  1. Sharma, p.150

منبع

Sharma, A.K. (2005). Text Book Of Conic Section. Discovery Publishing House. ISBN 8183560008, 9788183560009. + نوشته شده توسط احمد ذوالقدر دبیر ریاضی شهرستان زریندشت در پنجشنبه 1 فروردین1392 و ساعت 8:25 قبل از ظهر | نظر بدهید puce_menu.gifبیضی

در هندسه، یک بیضی یک خم مسطح (خمی که در یک صفحهٔ اقلیدوسی تشکیل شده‌است.) است که از برخورد یک صفحه با یک مخروط ایجاد می‌شود به شرطی که خم ایجاد شده بسته باشد. برابر انگلیسی واژهٔ بیضی، ellipse از واژهٔ یونانی ἔλλειψις elleipsis به معنی falling short گرفته شده‌است. دایره حالت خاص بیضی است؛ که هنگامی بدست می‌آید که صفحهٔ عمود بر محور مخروط با آن برخورد کرده باشد. تعریف دیگر بیضی عبارت است از: مکان هندسی نقاطی از صفحه‌است که مجموع فاصله‌های آن‌ها از دو نقطهٔ ثابت به یک اندازه ثابت مثبت باشد.

بیضی‌ها خم‌های بسته و محدود از مقطع مخروط اند، این خم‌ها از برخورد یک مخروط دایره‌ای با یک صفحه که از رأس مخروط نمی‌گذرد تشکیل شده‌اند. دو نوع خم دیگر نیز از برخورد صفحه با مخروط می‌توانند ایجاد شوند، این خم‌ها همگی باز اند و تشکیل سهمی و هذلولی می‌دهند.

در تعریفی دیگر بیضی مکان هندسی نقاطی است که نسبت فاصله آن از یک نقطه (کانون بیضی)، به فاصله آن از یک خط (خط هادی) برابر با عددی ثابت و کوچکتر از یک است.


اجزای بیضی

400px-Ellipse_Properties_of_Directrix_an magnify-clip-rtl.png یک بیضی و برخی ویژگی‌های ریاضی آن.

یک بیضی یک خم بسته‌است که نسبت به محورهای عمودی و افقی خود متقارن است. دو نقطه بر روی محیط بیضی که در دو سوی مخالف هم قرار دارند، یا به بیان دیگر، دو نقطه که خط واصل میان آن‌ها از مرکز بیضی عبور می‌کند هنگامی در دورترین فاصله نسبت به هم قرار دارند که بر روی قطر بزرگ بیضی یا محور تقارن بزرگتر بیضی قرار گرفته باشند؛ و هنگامی کمترین مقدار را دارد که آن دو نقطه بر روی محور عمود بر قطر بزرگ، یعنی محور تقارن کوچکتر یا قطر کوچک بیضی قرار گرفته باشند.[۱]

نیم‌قطر بزرگ (که در شکل با a نمایش داده شده‌است) و نیم‌قطر کوچک بیضی (که در شکل با b نمایش داده شده‌است) به ترتیب نیمی از قطر بزرگ و نیمی از قطر کوچک بیضی اند که گاهی به آن‌ها شعاع کوچک (major radius) و شعاع بزرگ (minor radius) نیز می‌گویند.

همچنین در انگلیسی به آن‌ها major semi-axes و minor semi-axes نیز گفته می‌شود.

محیط بیضی

محیط بیضی به کمک انتگرال‌های کامل بیضوی نوع دوم قابل محاسبه‌است. البته فرمول صریحی همانند مساحت بیضی که برابر A=\pi  a  b می‌باشد برای محیط بیضی وجود ندارد. و محیط بیضی تنها بوسیلهٔ سری نامتناهی قابل محاسبه‌است:

C = 2\pi a \left[{1 - \left({1\over 2}\right)^2\varepsilon^2 - \left({1\cdot 3\over 2\cdot 4}\right)^2{\varepsilon^4\over 3} - \left({1\cdot 3\cdot 5\over 2\cdot 4\cdot 6}\right)^2{\varepsilon^6\over5} - \dots}\right]\,\!

یا

C = - 2\pi a \sum_{n=0}^\infty {\varepsilon^{2n}\over 2n - 1} \prod_{m=1}^n \left({ 2m-1 \over 2m}\right)^2 \,\!

در روابط فوق \varepsilon خروج از مرکز بیضی است. در ضمن خروج از مرکزیت بیضی برابر با فاصلهٔ دو کانون تقسیم بر قطر اطول(۲a) می‌باشد.

پانویس

منابع

  1. Haswell, Charles Haynes (1920). Mechanics' and Engineers' Pocket-book of Tables, Rules, and Formulas. Harper & Brothers. http://books.google.com/books?id=Uk4wAAAAMAAJ&pg=RA1-PA381&zoom=3&hl=en&sig=3QTM7ZfZARnGnPoqQSDMbx8JeHg. Retrieved 2007-04-09.
  • دکتر محمدرضا پورنکی، دکتر یحیی تابش. هندسه تحلیلی و جبرخطی. تهران ۱۳۸۴. ISBN 964-05-0951-5
+ نوشته شده توسط احمد ذوالقدر دبیر ریاضی شهرستان زریندشت در پنجشنبه 1 فروردین1392 و ساعت 8:22 قبل از ظهر | نظر بدهید puce_menu.gifهذلولی

هذلولی



170px-Hyperbola_%28PSF%29.png magnify-clip-rtl.png تصویری از یک هذلولی

به مکان هندسی مجموعه‌ای از نقاط در یک صفحه که تفاضل فاصله‌های هریک از آن‌هااز دو نقطهٔ ثابت در صفحه (کانون‌ها) مقداری ثابت باشد هُذلولی گویند.

معادله استاندارد

معادله ی هذلولی به مرکز (h,k) به فرم استاندارد به صورت زیر است:[۱]

\begin{cases}     \displaystyle\frac{(x-h)^2}{a^2} - \frac{(y-k)^2}{b^2}=1 & \mbox{horizontal transversive axis} \\    \displaystyle\frac{(y-k)^2}{a^2} - \frac{(x-h)^2}{b^2}=1 & \mbox{vertical transversive axis}  \end{cases}

پانویس

  1. Larson & Hostetler, p.463

منابع

Larson, Ron; Robert P. Hostetler (2010). Trigonometry. Cengage Learning. ISBN 1439049076, 9781439049075.


مطالب مشابه :


بیضی کیست ؟؟؟ چیست ؟؟؟ مساحتش چیست ؟؟؟

دو نقطه بر روی محیط بیضی که در دو سوی و محیط بیضی تنها بوسیلهٔ سری نامتناهی قابل محاسبه




سوال بپرسید وجوابتان را بگیرید

جهت محاسبه‌ی مساحت یک شکل هندسی در مثلا در مورد محیط بیضی اینچنین است که فرمولی جهت




بیضی سنجی

آزمایشگاه بیضی بیضی‌سنجی محاسبه می‌گردند و با مدل تأثیر شرایط محیط، تغییر




فرمول محاسبه حجم اشکال هندسی

بنابراین هر چند هدف از ایجاد این محیط علمی آموزشی استفاده ی فرمول محاسبه = مساحت بیضی.




مقطع مخروطی

دو نقطه بر روی محیط بیضی که در دو سوی و محیط بیضی تنها بوسیلهٔ سری نامتناهی قابل محاسبه




برچسب :