آموزش بیلیارد

«ایت بال»
مفهوم بازی
«ایت بال» هم مثل «استریت پول» یک بازی بسیار محبوب برای مبتدیان است. در این بازی شما با یک «کیوبال» و 15 توپ رنگی بازی می کنید. توپ هایی که از 1 تا 7 شماره گذاری شده اند، به رنگ یکدست هستند؛ توپ های شماره گذاری شده از 9 تا 15 دو رنگ هستند.
توپ شماره هشت توپ خاصی است؛ رنگ آن سیاه بوده و توپ شماره 8 نام دارد. هدف از این بازی طبق قوانین تعیین شده عبارت است از پات کردن توپ شماره 8 ولی ابتدا یک بازیکن باید توپ های به رنگ یکدست را پات کند و بازیکن دیگرباید توپ های دورنگ را پات کند. اگر یک بازیکن قبل ازهمه توپ های خود، توپ شماره 8 را پات کند بازی را باخته است(به استثنای ضربه شروع). بازیکن باید اعلام کند کدامیک از توپ های خود را می خواهد پات کند.

شروع بازی
توپ ها توسط «مثلث» در ناحیه پایین میز چیده می شوند. توپی که بالاتر ازهمه توپها است روی علامت پایین گذاشته شده و توپ شماره 8 در وسط قرار می گیرد. قاعده مثلث باید با باند پایین میز موازی باشد. ضربه شروع ازبالای میز زده می شود وحداقل یک توپ باید به داخل سوراخ بیفتد و یا به باندهای کناری میز بخورد. اگر هیچیک از این دو اتفاق نیفتد حریف می تواند یکی ازاین حالت ها را انتخاب کند:
1- اگر در موقعیت مناسبی قرار دارد به بازی ادامه دهد.
2- ضربه شروع را خودش تکرارکند.
3- ازحریف بخواهد که اوضربه شروع را تکرارکند.
چنانچه با ضربه شروع توپ شماره 8 به داخل سوراخ بیفتد و هیچ خطایی هم اتفاق نیفتاده باشد بازیکن باید ضربه شروع را تکرار کند. اگر خطایی انجام شده باشد حریف ضربه شروع را تکرارمی کند و یا به بازیکن اجازه می دهد که این کاررا بکند.

بازی
هرتوپی را چه با رنگ یکدست و چه توپ دورنگ که بازیکن پات کند، این توپ مشخص کننده سری توپ هایی می شود که بازیکن باید با آنها بازی کند؛ اگر توپ به رنگ یکدست باشد بازیکن بازی را فقط با توپ های به رنگ یکدست ادامه می دهد. چنانچه توپ دو رنگ باشد فقط با توپ های دو رنگ بازی خواهد کرد. بازیکن تا آنجا به توپ ها ضربه می زند که یکی از توپ های گروه خود را پات کند. اگر یک توپ از هر گروه با ضربه شروع پات شود بازیکن به ضربه زدن به توپها ادامه می دهد. اگر بازیکن یکی از توپهای حریف را پات کند این توپ در داخل سوراخ باقی خواهد ماند و بازیکن حرکت خود را ادامه خواهد داد.
نوبت بازیکن زمانی تمام می شود که نتواند توپی را که قبلاً اعلام کرده است پات کند و یا خطایی مرتکب شود. اگر بازیکن توپی را پات کند که قبلاً آن را اعلام نکرده باشد این توپ سرجای خود بر روی علامت پایین میز گذاشته می شود و بازیکن نوبت خود را ازدست می دهد.

برد و باخت
یک بازیکن زمانی برنده است که پس از پات کردن کلیه توپهایش توپ شماره 8 را نیز پات کند. درموارد زیر بازیکن بازنده است:
1- توپ شماره 8 بی موقع و یا ازطریق انجام خطا پات شده و یا از روی میز به زمین افتاده باشد.
2- توپ شماره 8 در سوراخی پات شود که از قبل اعلام نشده باشد.
3-«کیوبال» همراه با توپ شماره 8 پات شده و یا از روی میز به زمین افتاده باشد.
4- بازیکن پس از سه بار تلاش کردن قادر به زدن ضربه شروع صحیح و بدون خطا نباشد.
5- بازیکن سه خطای پی در پی مرتکب شود.
6- بازیکن رفتارغیرورزشی داشته باشد.

توصیه های تاکتیکی
ضربه شروع غالباً نتیجه بازی را تعیین می کند. ضربه شروع برخلاف ضربات دیگری که در خلال بازی زده می شوند باید محکم و قوی باشد اما قدرت و سرعت ضربه شما باید تا آن اندازه باشد که مهارتتان اجازه می دهد. تنها به این طریق است که از امکان پات کردن برخوردار بوده و نوبت بازی خود را حفظ می کنید. علاوه بر این یک ضربه شروع قوی توپ ها را در سر تاسر میز پخش کرده و برای انجام بازی موقعیت های مناسبی برای شما فراهم می آورد. ضربه شروعی که ضعیف باشد توپ ها را پات نخواهد کرد و شما را در وضعیت نامطلوب و نامساعدی قرار می دهد زیرا توپ ها بر روی میز پخش شده اند و حریف شما می تواند به راحتی با آنها بازی کند. اگر قرعه شروع بازی به نام شما درآمده است چنانچه به ضربه شروع خود اطمینان دارید تصمیم بگیرید که این ضربه را بزنید. چنانچه تصمیم گرفته اید که ضربه شروع را بزنید از چوب مخصوص شروع بازی استفاده کنید. این چوب بیلیارد از یک ماده سفت ساخته شده و تا حدی از یک چوب بیلیارد معمولی سنگینتر است. اگر ضربه شما ضعیف است به حریف خود پیشنهاد کنید او ضربه شروع را بزند، به امید اینکه توپی را پات نخواهد کرد. امکان دیگر این است که مخصوصاً ضربه شروع را ضعیف بزنید و پخش کردن توپها را به حریف خود واگذار کنید. در صورتی که تصمیم دارید ضربه شروع را بزنید در اینجا چند توصیه به شما داریم که ارزش دارد آنها را به خاطر داشته باشید:
1- سعی کنید مستقیم به مرکز توپ ضربه بزنید و این کار را با نهایت دقت انجام دهید.
2- مطمئن شوید که به «مرکز سکون» توپ مورد نظردررأس مثلث زده اید. در نتیجه هیچ ضربه «انگلیسی» را به مابقی توپ ها نخواهید زد و توپ ها کاملاً پراکنده خواهند شد و«کیوبال» به وسط میز باز خواهد گشت.

بازی
گاهی اتفاق می افتد که توپ های یک بازیکن در محاصره توپ های حریف قرار می گیرند. در چنین حالتی باید ابتدا سعی کنید متوجه شوید که آیا می توانید یک توپ را به گونه ای پات کنید که «کیوبال» هنگامی که برمی گردد این محاصره را بشکند. یک راه دیگر این است که یکی از توپ های خودتان را مستقیم پات کنید. گاهی توپ ها خارج ازمحاصره توپ های حریف و در مسیر یک سوراخ قرار دارند. اگر می توانید تنها از طریق یکی ازتوپ های حریف خود بازی کنید اطمینان یابید که قبل از برخورد «کیوبال» به توپ، با باند میز فاصله داشته باشید. چنانچه توپ حریف شما مسیر یک سوراخ را مسدود کرده و امکان پات کردن هیچ توپی در درون سوراخ نیست، سعی کنید با یکی از توپ های خودتان توپ حریف را پات کنید و به این ترتیب توپ شما جلوی سوراخ قرار گرفته و راه توپ حریف را سد می کند. در همین حال باید تلاش کنید طوری به «کیوبال» ضربه بزنید که در اثر آن یا بعضی از توپهای شما از محاصره توپ های حریف آزاد شوند و یا حداقل موقعیت دشواری برای حریف ایجاد شود. زمانی این موقعیت پیش خواهد آمد که با «کیوبال» طوری بازی شود که در پشت یا حلوی یکی از توپ های شما قرارگرفته و مانع از این شود که حریف به طور مستقیم با یکی از توپ هایش بازی کند. با این حال تنها زمانی باید از این روش استفاده کرد که هیچ راه دیگری را نتوان برای زدن ضربه شروع بهتر یافت. خاطر نشان کردن این مطلب اهمیت دارد که با توپ شماره 8 می توان به صورت ترکیبی با توپ حریف بازی کرد. در چنین حالتی وقتی توپ شماره 8 به داخل سوراخی بیفتد که قبلاً اعلام نشده باشد، یا هیچ توپ دیگری به آن نخورد و یا یک توپ دیگر بعداز برخورد به توپ شماره 8 به باند میز اصابت نکرده باشد یک خطا اتفاق افتاده است.

«استریت پول»
مفهوم بازی
از بسیار ی از جهات استریت پول ساده ترین نوع بازی بیلیارد است. مثل «ایت بال» در بازی «استریت پول» هم بازیکن باید از قبل اعلام کند که کدام توپ را می خواهد در کدام سوراخ پات کند. این بازی هم با 15 توپ رنگی انجام می شود. برای هر توپی که بازیکن اعلام کرده و پات می کند نه تنها یک امتیاز می گیرد بلکه برای هر توپ دیگری هم که با همان ضربه پات شده، امتیاز می گیرد. توپ هایی که به اشتباه پات شوند باید به روی علامت پایین میز برگردند. مادام که بازیکن توپ هایی را که قبلاً اعلام کرده است به طور صحیح پات کند و هیچ خطایی مرتکب نشود، نوبت بازی او ادامه پیدا می کند. برای هر خطا بازیکن یک تامتیاز از دست می دهد و نوبت به بازیکن حر یف می رسد که بازی کند. اگر فقط یک توپ رنگی بر روی میز باقی بماند 14 توپ دیگر بر روی میز برگردانده می شوند و جای توپی که در رأس مثلث قرار می گیرد خالی می ماند بازیکنی که هنگام باقی ماندن یک توپ روی میز مشغول بازی بود بازی خود را ادامه می دهد و تصمیم می گیر د به کدام توپ ضر به بزند. اگر توپ 14 و 15 باهم پات شوند دو امتیاز محسوب می شود و دوباره مثل ابتدای بازی 15 توپ روی میز چیده می شود. این بار بازیکن از جایی بازی را آغاز می کند که«کیوبال» در آنجا قرار داشته است.

شروع
توپ ها به وسیله مثلث طوری روی میز چیده می شوند که رأس مثلث بر روی علامت پایین میز قرار بگیرد. ضربه شروع از بالای میز زده می شود. قبل از ضربه شروع بازیکن حق انتخاب دارد که یا اعلام کند «ضربه ایمن» می زند و یا بگوید ضربه اش «کال شات» است. «ضربه ایمن»،«کیوبال» را در چنان موقعیتی قرار خواهد داد که حریف با یک ضربه بسیار دشوار و یا ناممکن روبه رو خواهد شد. «ضربه ایمن» بعد از شروع مستلزم آن است که دو توپ رنگی و «کیوبال» باید به باند میز اصابت کنند. چنانچه بازیکن نتواند این کار را انجام دهد حریف ادامه بازی را به دست گرفته و یا در خواست تکرار ضربه شروع را می کند. «کال شات» ضربه ای است که بازیکن باید اعلام کند قصد دارد کدام توپ را در کدام سوراخ پات کند. چنانچه این کار انجام نشود به معنای از دست دادن دو امتیاز است. ولی اگر شرایط «ضربه ایمن» تحقق یابد هیچ امتیازی کسر نخواهد شد. در چنین حالتی نوبت بازی به حریف می رسد.

چه کسی برنده است؟
بازیکنی برنده است که به حداقل تعداد امتیازی که قبل از بازی توافق شده است دست یابد.
توصیه های تاکتیکی
در «استریت پول» بر خلاف هر بازی دیگری تاکتیک نقش بسیار اساسی دارد. بدین ترتیب این موضوع به خصوص از اهمیت ویژه ای برخوردار است که نظر روشنی در مورد ترتیبی که می خواهید توپ های خود را پات کنید داشته باشید. یک بازیکن با تجربه تا جایی ادامه خواهد داد که تصویر کاملاً روشنی را از آخرین ضربه اش در ذهن داشته باشد و این موضوع می تواند تعیین کننده چگونگی زدن ضربه شروع باشد.

ضربه شروع
حتی برای یک بازیکن با تجربه هم مشکل است که با ضربه شروع، توپ را پات کند. بنابراین اگر ممکن است، بگذارید حریف این ضربه را بزند. ولی، اگر باید ضربه شروع را بزنید ناامید نباشید. همیشه می توانید «ضربه ایمن» را انتخاب کنید. با این حال برای موفق بودن علاوه بر مهارت چند پیش شرط را هم باید رعایت کنید. از این موضوع مطمئن شوید که توپ ها به طور کامل و دقیق با مثلث روی میز چیده شده اند. یعنی قاعده مثلث باید کاملاً موازی با باند میز بوده و همه توپ ها با یکدیگر تماس داشته باشند. یک انحراف کوچک می تواند اثر ضربه شروع را از بین برده و از این رو فرصت را به حریف بدهد. «کیوبال» را بر روی خط بالا (در نقطه وسط میان باند و علامت بالا) بگذارید. توپ را سمت راست یا چپ میز هرطور که ترجیح می دهید قرار دهید. حالا سعی کنید با یک ضربه آرام و ملایم به بیرون ترین توپ سمت راست در ردیف اول ضربه بزنید. «نقطه تماس» باید نقطه ای باشد که در خط مستقیم با بقیه توپ های همان ردیف قرار دارد. از یک طرف اهمیت دارد که به توپ هدف خیلی آرام ضربه زده شود تا توپ مسیر خود را به طرف باند میز طی کرده و برگردد. اما از یک طرف دیگر این ضربه باید به اندازه -ای قوی باشد که قدرت برخورد آن، توپ را به سمت چپ ردیف توپ ها ببرد. علاوه بر این، قدرت این ضربه باید به اندازه ای باشد که «کیوبال» در برگشت خود به بالای میز برود. یک ضربه «پیچ جلو» با کمی چرخش به طرف راست این کار را انجام خواهد داد. این کار باعث افزایش حرکت رو به جلوی توپ پس از برخورد با باند میز می شود.

ادامه بازی
یک بازیکن باید همیشه سه نکته مهم را به خاطر داشته باشد:
1- یک توپ هدف را انتخاب کنید و ببینید آیا می توانید آن را پات کنید.
2- اگر می توانید توپ را پات کنید تعیین کنید که آیا می توانید در همان حال توپ دیگری را آزاد کنید.
3- با در نظر گرفتن ضربه بعدی خود، تعیین کنید که چه موقعیتی برای «کیوبال» بهترین موقعیت است.

«ضربه ایمن»
همیشه این امکان وجود نخواهد داشت که این سه نکته با موفقیت دنبال شوند. اگر هیچ شانسی بای پات کردن توپ وجود نداشته باشد یا چنانچه موقعیت روی میز طوری باشد که هیچ امکانی برای ضربه زدن نباشد همیشه می توانید به «ضربه ایمن» متکی باشید. در چنین حالتی «کیوبال» و یا توپ رنگی دیگری باید به باند میز اصابت کند. باید از قبل «ضربه ایمن» را اعلام کرده باشید و الًا نوبت خود را از دست خواهید داد.
اگر با زدن این ضربه توپی پات شود این توپ باید مجدداً بر روی علامت پایین بر روی میز قرار گیرد. در صورتی که یک توپ رنگی بر روی میز باقی بماند دو امکان خواهید داشت:
یا اعلام «ضربه ایمن» بکنید و توپ را پات کنید(که امتیاز محسوب نخواهد شد) و«کیوبال» را در دشوارترین وضع ممکن برای حریف قرار دهید.
یا کاری کنید که توپ رنگی «کمانه» کند که بازهم وضعیت دشواری برای حریف پیش می آید. با وجود این به خاطر داشته باشیدکه حریف شما هم می تواند با اعلام یک «ضربه ایمن» پاسخ دهد.

«ناین بال»
هرچندکه «ایت بال» هنوز هم محبوب ترین بازی بیلیارد محسوب می شود- این بازی عمدتاً توسط مبتدیان و کسانی بازی می شود که این بازی را فقط به منظور سرگرمی انجام می دهند و کسانی که «استریت پول» بازی می کنند این بازی را بزرگ ترین بازی تکنیکی می پندارد، با این حال ممکن است بعضی ها فکرکنند که «ناین بال» صرفاً بازی «خودی ها» است. اما در آمریکا و همینطور در سرتاسراروپا مدتهاست که «ناین بال» جزء اساسی این ورزش شده است و حتی در برخی موارد، پیشرفت کرده و در ردیف اول هم قرار گرفته است. دلیل این موضوع روشن است:
«ناین بال» یک بازی سریع و «تماشاگر پسند» است و درنتیجه تنها بازی بیلیارد است که برای آن مسابقات قهرمانی درسطح جهان برگزارمی شود.

مفهوم بازی
«ناین بال» با «کیوبال» و9 توپ رنگی که از 1 تا 9 شماره گذاری شده اند بازی می شود. نخستین توپی که باید با آن بازی شود همیشه باید کمترین شماره را داشته باشد. در آغاز بازی طبیعتاً این توپ، توپ شماره 1 است. چنانچه در جریان بازی، مثلاً توپ های 1،2،5 پات شوند، باید پیش از پات کردن توپ دیگری، حداقل توپ شماره3 را پات کنید.

ضربه شروع
با یک چهارچوب لوزی شکل، توپ ها به ترتیب خاصی روی میز قرار می گیرند. ضربه شروع از ناحیه بالای میز زده می شود. با زدن ضربه شروع، این موارد باید اتفاق بیفتد: ابتدا باید به توپ شماره 1ضربه زده شود و حداقل یک توپ رنگی دیگر هم به باند میز بخورد. چنانچه بازیکن توپ شماره 1 را پات کند، مجاز است بعد از آن، چند توپ دیگر را پات کند و نوبت بازی خود ر ا ادامه دهد. همه توپ هایی که پات می شوند همان جا می مانند. بازیکنی که توپ شماره 9 را پات کند، بازی را برده است. اگر بازیکن در زدن ضربه اول اشتباه کند یا مرتکب خطا شود چندامکان برای حریف وجود خواهد داشت:
راه اول: حریف می تواند تقاضای نوبت بازی را با موقعیتی به دست گیردکه با«کیوبال» در همان جایی که بر روی میز قرار دارد بازی را ادامه دهد.
راه دوم: حریف می تواند تقاضای تغییر وضعیت توپهای روی میز راداشته باشد. یعنی می تواند برای زدن ضربه، هرجایی راکه می خواهد انتخاب کند. اگر در این حالت،توپ شماره1 در ناحیه بالای میز است، بر روی علامت پایین میز قرار داده می شود.
راه سوم: این است که حریف یا مجدداً توپها را روی میز می چیند و ضربه شروع را میزند و یا بازیکن می خواهد که ضربه شروع را تکرار کند.

برنده بازی
بازیکنی برنده است که بتواند در ابتدا، توپ شماره 9 را پات کند.

AB6.jpg

توصیه های تاکتیکی
ضربه شروع
در زدن ضربه شروع، به توپ محکم ضربه بزنید. در مقایسه با «ایت بال» و «استریت پول» در «ناین بال» امکان خوبی برای پات کردن هر دو توپ گوشه لوزی دارید. مهمترین شرط این است که به مرکز توپ شماره 1 بزنید. تا آنجاکه می شود محکم ضربه را بزنید ولی کنترل هم داشته باشید. علاوه بر این بعد از ضربه شروع «کیوبال» باید همیشه به وسط میز برگردد. این کار را می توان با ضربه «درجا» به بهترین نحو انجام داد. آن قدر محکم ضربه نزنید که «کیوبال» از روی میز به زمین بیفتد و یا پات شود. مهم نیست که ضربه خود را از کدام نقطه می زنید همیشه از این موضوع اطمینان حاصل کنید که نیروی ضربه را به طور صحیح محاسبه کرده و به مرکز توپ شماره 1 می زنید. مشکلی که در«ناین بال» وجود دارد این است که سخت می توان به یک توپ هدف دسترسی داشت. معمولاً توپی را که باید دفعه بعد پات کنید پشت توپ دیگری قرار دارد، یا «بلوکه» شده است و یا در وسط بقیه توپ ها قرار گرفته است شاید هیچ راه دیگری نداشته باشید مگر آنکه ضربه را از روی باند میز بزنید و سعی کنید مجموعه توپ ها را پراکنده کنید. توصیه ما این است که تا آنجا که می توانید این کار را تمرین کنید؛ با انجام تمرین در این زمینه، در چنین موقعیت هایی بهترین راه را خواهید داشت.

«فایو- اند- ناین بال»
«فایو- اند ناین بال» نوعی بازی «ناین بال» است. قوانین آن مبتنی بر بازی «ناین بال» بوده و این بازی را می توان مرحله مقدماتی «ناین بال» محسوب کرد، گو اینکه فقط بازیکنان مبتدی نیستند که به آن علاقه دارند. هرچند که در اروپا این بازی رسماً جایی در تورنمنت ها ندارد، با این حال، به عنوان نوعی بازی «ناین بال» از آن استقبال می شود.
مفهوم بازی
در اینجا هم شما با 9 توپ بازی می کنید که، در آغاز، به شکل لوزی روی میز چیده می شوند. توپ شماره 1 بر روی علامت پایین میز قرار می گیرد، توپ شماره 9 در وسط و توپ شماره 5 درعقب گذاشته می شود.
درابتدا باید با توپی بازی کرد که کمترین شماره رادارد. چنانچه ضربه موفقیت آمیز بود و توپ دیگری پات شد، صرفنظرازشماره آن، بازیکن نوبت بازی خود را حفظ می کند و به بازی ادامه می دهد. درصورتی که بازیکن نتواند به توپی که کمترین شماره را دارد ضربه بزند یا مرتکب خطا شود و یا در پات کردن موفق نباشد، نوبت خود را از دست خواهد داد.

بازی
بازیکن با پات کردن توپ های 5 و9 برای هرکدام یک امتیاز می گیرد. اگر قبل از آنکه نوبت پات کردن توپ های 5 و9 باشد و بازیکن این دو توپ را پات کند باز هم برای هرکدام یک امتیاز می گیرد اما این دو توپ به روی میز بازگردانده شده و بر روی علامت پایین میز قرار می گیرند. اگر توپهای 5 و9 سرنوبت خود پات شوند داخل سوراخ باقی می مانند و بازی تمام می شود. هرتوپ دیگری که پات شود، به روی میزبرگردانده نخواهد شد. اگر بازیکن نتواند توپی را که کمترین شماره رادارد پات کند. خواه اصلاً این کار را نتواند بکند و خواه قادر به انجام آن به عنوان نخستین انتخابش نباشد خطا مرتکب شده و نوبت خود را از دست می دهد. حالا حریف میتواند «کیوبال» را در هر جای میز که بخواهد قراردهد. این کار می تواند فایده زیادی برای حریف داشته باشد، زیرا از فرصت بسیار مناسبی برای به دست آوردن امتیازهای متوالی برخوردار خواهد بود.

مثالی در مورد بازی «فایو- اند- ناین بال»

بازیکن الف به طور صحیح و موفقیت آمیز توپ های 1 و 7 را پات کرده است. هیچ امتیازی به او تعلق نمی گیرد ولی نوبت خود را حفظ می کند. در ضربه بعدی با توپ شماره 3 بازی می کند و توپ شماره 9 را پات می کند. 1 امتیاز به او تعلق می گیرد و توپ شماره 9 به روی میز برگردانده می شود.
حالا بازیکن الف یک «ضربه ایمن» می زند و ضر به او به توپ شماره 3 برخورد می کند و«کیوبال» کنار باند قرار می گیرد. حالا نوبت بازی بازیکن ب است. او با توپ شماره 3 بازی کرده و سپس توپ شماره 5 را پات می کند. او هم یک امتیاز می گیرد و توپ شماره 5 به روی میز بازگردانده شده و روی «نقطه پایین» میز قرار داده می شود. اگر توپ شماره 9همچنان در همان جای خودش قرار داشته باشد توپ شماره 5 نزدیک به توپ شماره 9 روی میز گذاشته می شود. حالا بازیکن ب خطا مرتکب می شود و بازیکن الف «کیوبال» را هر جای میز که بخواهد می گذارد. او«کیوبال» را جایی می گذارد تا بتواند به آسانی توپ شماره 3 را پات کند. بعد با توپ شماره 4 بازی می کند و هر دو توپ 4 و 5 را پات می کند. یک امتیاز دیگرمی گیرد و توپ شماره 5 مجدداً به روی میز بازگردانده می شود. با زدن ضربه سوم توپ 5 را که حالا کمترین شماره را دارد پات می کند. بنابراین این توپ به روی میزبازگردانده نمی شود.امتیاز بازیکن الف، 3 به 1می شود. به طورکلی توپ ها باید همیشه به ترتیب پات شوند.این «انحراف ها» سودمند هستند زیرا بازیکن از امتیاز بیشتری برخوردار می شود. به علاوه راه خوبی برای تمرین «کارومز»،«کمانه کردن» و تعیین موقعیت توپ هستند. با این حال سعی کنید مر تکب خطا نشوید چون حریف می تواند هرجاکه بخواهد «کیوبال» را قرار دهد و به او امتیاز خواهید داد.

توصیه هایی در مورد تکنیک ها

1- یک موضوع را نباید از نظر دور داشت، اهمیت عادت به حالت صحیح بدن و گرفتن و حرکت دادن درست چوب بیلیارد. همیشه از این موضوع مطمئن شوید که دست چپ شما محکم روی میز قرار گرفته و تکیه گاه مطمئنی است و از لغزش چوب بیلیارد شما جلوگیری می کند. شاید بخواهید از کمک یک همبازی استفاده کنید تا به شما اطمینان دهد که بازوی راست شما به بالا و پایین حرکت نمی کند. منشأ حرکت چوب بیلیارد آرنج دست است و چوب باید تنها در جهتی حرکت کند که شما می خواهید.

2- همچنین به یاد داشته باشید که با نیروی خیلی زیاد ضربه نزنید. ضربه های قدرتمند بخصوص برای مبتدیان به ضربات غیر دقیق منتهی می شود. همچنین اهمیت دارد که پس از زدن ضربه قسمت بالای بدن خود را یک دفعه راست نکنید بلکه لحظه ای در همان حالت باقی بمانید و با چشمان خود مسیر «کیوبال» و توپ هدف را دنبال کنید.

3- سعی کنید نگاه خود را به نقطه تماس دو توپ بدوزید. این تنها راهی است که می توانید اشتباه خود را متوجه شوید یا دقت ضربات خود را ارزیابی کنید. اگر این موارد را دقیقاً در نظر داشته باشید هیچ چیز نمی تواند مانع شما در انجام یک بازی موفق شود.

4-  بازی بیلیارد بازی تاکتیکی است. معمولاً مبتدی مرتکب این اشتباه می شود که فقط به ضربه جلوی خودش توجه می کند و از وضعیت توپ های دیگر روی میز غفلت می ورزد. بازیکنان خوب موقعیت راتشخیص می دهند. آنها موضع همه توپ های روی میز را بررسی کرده و طبق آن، ضربات بعدی خود را می زنند. تا آنجا که می شود در همان اوایل باید به وضعیت توپ ها توجه کنید.

5- همیشه به دو یا سه مرحله جلوتر فکر کنید. در خلال جلسات تمرین خود، وقتی در روش های مختلف ضربه به «کیوبال» قدری بیشتر جا افتادید به تعیین موضع بعدی توپ بیشتر تأکید کنید. به تمرین این کار و هر کار دیگری که باید یاد بگیرید بپردازید و آنگاه خود را برای نکات ظریف تر و دقیق تر آماده کنید. به عبارت دیگر در ابتدا تعداد زیادی توپ روی میز قرار ندهید. توصیه می کنیم به تمرین «استریت پول» و «ناین بال» بپردازید زیرا در هر دو مورد با هر توپ بازی می کنید.

6- هنگام تمرین، با گچ موضع «کیوبال» و توپ هدف را علامت گذاری کنید و از همان موضع چند راه مختلف را امتحان کنید. این کار دقت شما را بالا برده و متوجه خواهید شد که در یک وضعیت خاص فقط به یک طریق نمی توانید بازی کنید.

7- همچنین به تمرین زدن «ضربات ایمن» بپردازید. یعنی ضربات دفاعی که در آنها یک بازیکن سعی می کند «کیوبال» را در موقعیتی قرار دهد تا حریف با یک ضربه مشکل یا نا ممکن روبه رو شود. گاهی قادر نخواهید بود بدون انجام یک اشتباه یا خطا توپ را پات کنید.

8- سعی کنید به توپ ضربه مجاز بزنید ولی به این هم توجه داشته باشید که توپ خود را در وضعیتی قرار دهید تا حریف با موقعیت دشوار روبه رو شود. زمان زدن «ضربات ایمن» باید توپ حریف راه توپ شما را سد کرده و یا توپ شما در محاصره توپ های حریف باشد.

9- سعی کنید «کیوبال» شما خیلی به باند میز نزدیک نباشد (مگر آنکه بخواهید «ضربه ایمن» بزنید!). چون در این صورت زدن ضربه بعدی مشکل خواهد بود و دست خود را هم نمی توانید به صورت ثابت و محکم روی میز تکیه گاه قرار دهید.

10- قبل از آغاز هر بازی، بازیکنان تعیین می کنند که چه کسی ابتدا به توپ ضربه بزند: هر بازیکن توپ را از بالای میز به طرف پایین می زند و بازیکنی که توپش به نزدیک ترین جای بالای میز برگردد، بازی را شروع می کند. در «ناین بال» و «استریت پول» زدن ضربه اول مزیت دارد ولی فقط در صورتی که مطمئن باشید به تکنیک زدن ضربات شروع مسلط هستید.

11- اگر می خواهید بازی خود را بهتر کنید به دنبال یافتن یک بازیکن با تجربه و ماهر باشید. چنین بازیکنی می تواند اشتباهات شمارا تصحیح کرده و در مورد بازی، شما را راهنمایی کند؛ از او خیلی چیزها می توانید یاد بگیرید.

فهرست اصطلاحات

«استاپ بال» (ضربه درجا)(Stop ball):
ضربه به زیر توپ سفید که پس از برخورد به توپ هدف آن را به جلو رانده ولی خود سرجایش باقی می ماند.
«استریت پول» (Straight pool):
بازی که درآن هرضربه ازقبل اعلام می شود. برای هر توپی که پات شود، یک امتیاز به بازیکن داده می شود. معمولاً، این بازی تا 100 یا 125 امتیاز بازی می شود.
«اسنوکر»(Snooker):
نوعی بازی بیلیارد که بر روی میز بزرگتر با توپ ها و سوراخهایی کوچکتر از آنچه در بازی های دیگر معمول است انجام می شود. در انگلستان این بازی از محبوبیت بسیار زیادی برخورداراست، حتی ازفوتبال هم محبوب تراست.
«پیچ جلو»(Forward spin):
ضربه به قسمت بالای مرکز «کیوبال». «کیوبال» پس از برخورد به توپ هدف، دنبال آن می رود.
«پیچ عقب»(Back spin ):
ضربه به قسمت پایین مرکز«کیوبال».«کیوبال» پس از برخورد به توپ هدف، در همان مسیری که رفته، بر می گردد.
«ایت بال»(Eight ball):
نوعی بازی بیلیارد که در آن یک بازیکن با توپ های به رنگ یکدست و بازیکن دیگر با توپ های دو رنگ بازی می کند. برای بردن بازی پس از آنکه بازیکن با موفقیت توانست توپ های خود را پات کند، توپ شماره 8 را باید پات کند.
«بلوکه شدن» (Frozen):
وقتی توپ هدف به توپ رنگی دیگر، «کیوبال» و یا باند میز برخورد می کند.
«کیوبال» (توپ سفید) (Cue ball):
توپ سفید و بدون شماره که با چوب بیلیارد به آن ضربه زده می شود.(در همه بازیهای بیلیارد کیوبال سفیدرنگ نیست).
«تکیه گاه قرار دادن دست» (Bridge):
قراردادن دست برروی میز به عنوان تکیه گاه برای چوب بیلیارد
«تکیه گاه مکانیکی» (Mechanical Bridge):
یک نوع چوب که انتهای آن برآمدگی داشته و زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که تکیه گاه قراردادن دست برای زدن ضربه کافی نباشد.
«توپ هدف»:
توپی که با«کیوبال»به آن ضربه زده می شودو به داخل سوراخ می افتد(پات می شود).
«خطای تکنیکی»:
خطاهای تکنیکی عبارتند از: بازی عمدی با توپ حریف، اندختن «کیوبال» به داخل سوراخ و تماس لباس بازیکن با توپ
«پات کردن» (Pot,Pocketing):
انداختن توپ در سوراخ.
ضربه «انگلیسی» (English):
ضربه به قسمت راست یا چپ نقطه مرکزی توپ و ایجاد چرخش در آن.
ضربه «ایمن» (Safety shot):
ضربه ای که از طریق آن بازیکن سعی می کند «کیوبال» را درچنان موقعیتی قرار دهد تاحریف با یک ضربه مشکل یا ناممکن روبه رو شود.
ضربه «ترکیبی» (Combination shot):
پات کردن یک توپ هدف از طریق ضربه زدن با «کیوبال» به توپ دیگر که بدین ترتیب توپ هدف را پات می کند.
ضربه «شروع» (Breack):
ضربه شروع بازی.
ضربه «غیرمستقیم» (Indirect hit):
یا ضربه به باند- برخورد «کیوبال» با باند میز پیش از آنکه به توپ هدف بخورد.
ضربه «مستقیم» (Direct hit):
ضربه به مرکز کیوبال و توپ هدف.
«کاروم»(Carom):
بایک ضربه،«کیوبال» به ترتیب به دو توپ می خورد.
«کاروم بیلیارد» (Carom billiards):
یکی از چند نوع بازی بیلیارد که با 3 توپ بر روی میز بدون سوراخ بازی می شود.
«کمانه کردن» (Banking):
برخورد توپ هدف با باند میز و برگشت آن.
«ناین بال» (Nine ball):
یک نوع بازی بیلیارد که با9 توپ بازی می شود- با توپ ها باید به ترتیب شماره بازی شود. هدف بازی پات کردن توپ شماره 9 است.

آموزش اسنوکر (مبتدی)

ميز

ابعاد ميز استاندارد اسنوکر حدود دوازده فوت در شش فوت است. کناره هاي ميزهاي مختلف متفاوت است. پاکتها همشکل بوده و داراي قطر سه و نيم اينچ مي باشند.

تمام ميزها در بازي متفاوت عمل مي کنند که به دليل تاثير دما و رطوبت محيط بازي است. بعضي ميزها داراي پارچه هاي نو با پرزهاي زياد هستند، در صورتيکه بعضي ميزها داراي پارچه هاي بدون پرز و لخت هستند.

لبه هاي ميز هم متفاوت هستند. بعضي از آنها نو بوده و موقع ضربه خوب عمل مي کنند در حاليکه بعضي از آنها کهنه هستند و عکس العمل کمي دارند. ارتفاع لبه ها نيز ممکن است متفاوت باشد، که در اين صورت ضربه هاي با سرعت بالا را خنثي کرده يا توپ را به خارج ميز پرتاب مي کند.

ابزارهاي ديگر اسنوکر عبارتند از:

1-  دو عدد رست

2-  يک رست بلند

3- يک عدد دسته اضافي

 4- بيست و دو توپ که شامل پانزده توپ قرمز و يک توپ سفيد، توپ زرد، توپ سبز، توپ قهوه اي، توپ آبي، توپ صورتي و توپ مشکي مي باشد.

 5- روي ميز استاندارد اسنوکر شش نقطه و يک منطقه نيمدايره (D) علامت گذاري شده است. به ترتيب امتياز، نقاط شماره گذاري شده، عبارتند از: نقطه زرد (دو امتياز)، نقطه سبز (سه امتياز)، نقطه قهوه اي (چهار امتياز)، نقطه آبي (پنج امتياز)، نقطه صورتي (شش امتياز) و نقطه مشکي (هفت امتياز).

پانزده توپ قرمز به شکل يک مثلث بلافاصله پشت توپ صورتي قرار مي گيرد.

توپها

توپهاي استاندارد براي ميز اسنوکر شامل پانزده توپ قرمز، شش توپ رنگي و يک توپ سفيد است. قطر استاندارد توپها دو اينچ و يک شانزدهم اينچ است.

در گذشته توپهاي اسنوکر را منحصراً از عاج سنگين مي ساختند. خوشبختانه اين موضوع سريعاً منتفي شد و بعد از جنگ جهاني دوم با توپهاي کريستالي سبکتر جايگزين شد که از پودر استخوان ساق پاي گاو ساخته مي شد.

توپهاي کريستالي بعد از آن با توپهاي کريستالي بهتري جايگزين شد که کاملاً از مواد سنتزي و مصنوعي ساخته مي شد. بعد از آن از توپهاي آراميت استفاده شد که هنوز هم استفاده مي شود.

توپهاي آراميت کاملاً مناسب بازي مدرن است. از آنجايي که عکس العمل آنها نسبت به ضربه هاي چرخشي و محکم خيلي خوب است در نتيجه باعث فراهم کردن فرصتهاي بهتر براي کنترل پيشرفته توپ سفيد مي شود.

چوب اسنوکر

اگر مي خواهيد در بازي اسنوکر پيشرفت کنيد و بازي خود را بهبود بخشيد، داشتن و بازي کردن با چوب خودتان خيلي ضروري است . چوب اسنوکر مهمترين عنصر در بازي شما است و بايد به دقت انتخاب شود تا کاملاً با نيازهاي شما هماهنگي داشته باشد.

اين شايد يک حرف تکراري باشد ولي خيلي جالب است که بعضي از افراد هميشه با چوبهاي مختلف بازي مي کنند و از اينکه چرا بازيشان بهبود نمي يابد گله مند هستند. من بازيکنان آماتور شايسته اي مي شناسم که چوبهاي مختلفي دارند که از آنها در حالتهاي مختلف استفاده کرده و اغلب اوقات بازي خودشان را خراب مي کنند.

تمام چوبها در بازي متفاوتند و معمولا مدتي طول مي کشد تا شما به چوب خودتان عادت کنيد. فقط تمرين مستمر با همان چوب مي تواند بازي شما را بهبود بخشد.

طول معمول چوب حدود پنجاه و هشت اينچ است.  بهترين چوبهاي اسنوکر از چوب درخت زبان گنجشک (ASH) و چوب درخت افرا (Maple) ساخته مي شود. چوبهاي اسنوکر ساخته شده از درخت زبان گنجشک داراي رگه هاي تيره تر از چوب درخت افرا مي باشد که به اين وسيله مي توان آنها را از هم تشخيص داد. اين رگه ها مي تواند ديد شما را در هنگام بازي و ضربه بهبود بخشيده و به شما کمک کند تا چوب را در هر ضربه در يک جهت بگيريد. چوب ساخته شده از درخت افرا داراي رگه هاي ملايمتري است. وزن توصيه شده براي چوب اسنوکر حدود هفده اونس است و چوب مخصوصا در بدنه اش بايد توازن داشته باشد. وزن عمده چوب در دسته چوب است که از دوازده تا هجده اينچ از پايه چوب فاصله دارد که به دليل سنگين تر بودن دسته چوب است.

قطر نوک چوب (Tip) متفاوت است ولي اندازه استاندارد آن ده ميليمتر است.  بعضي از افراد با چوبهاي داراي نوک نه ميليمتري بازي کرده و بعضي از افراد از نوکهاي با قطر يازده ميليمتر استفاده مي کنند ولي براي مبتدي ها نوکهاي با اندازه هاي بيشتر توصيه مي شود.

يک حلقه فلزي بايد در انتهاي چوب وجود داشته باشد که نوک چرمي روي آن قرار مي گيرد. اين حلقه فلزي انتهاي چوب را از شكستن محافظت کرده و همچنين موقعي که نوک چوب را عوض مي کنيم مانع از کنده شدن چوب مي شود.

نگهداري از چوب خودتان خيلي مهم است به دليل اينکه در بازي شما خيلي تاثير دارد. علاوه بر آن اگر چوب را خوب نگهداري کنيد تا سالها دوام مي آورد. از قرار دادن چوبتان در دماي بالا و يا دماي پايين جلوگيري کنيد. چوب را با پارچه مرطوب تميز کنيد و قبل از بازي با چوب دست خود را بشوييد. هرگز چوب را به صورت عمودي به ديوار تکيه ندهيد که اين موضوع باعث کج شدن چوب مي شود.

رفتار

همانند بازي گلف، بازي اسنوکر نيز داراي استاندارد بالايي از آداب و رفتار براي تمام بازيكنان در تمام مراحل و همه وقت مي باشد. اين آداب و رفتار هم در مسابقات محلي بين دو مبتدي و هم در بازيهاي مهم مسابقات حرفه اي و جهاني رعايت مي شود.

1- با حريفتان در ابتدا و انتهاي مسابقه دست بدهيد.

2- با داور در ابتدا و انتهاي مسابقه دست بدهيد.

3- در تمام بازيها تمام خطاهاي خودتان را اعلام کنيد.

4- در راستاي ضربه حريفتان نايستيد.

5- در مورد شانس حريفتان در حين بازي حرف نزنيد.

6- در مورد شرايط بازي در حين بازي شكايت نکنيد.

7- در حين بازي کبريت و يا سيگار روشن نکنيد.

8- در هر مرحله از بازي وقتي که شما ضربه اي را از دست داديد يا حريفتان در حال بازي است، تسليم نشويد. صبر کنيد تا حريفتان بازي خودش را انجام دهد، بعد تسليم شويد.

9- با داور يا حريفتان بحث نکنيد.

10-  موقعي که حريفتان در حال بازي است سعي کنيد، سرفه نکنيد.

استاندارد رفتاري همچنين در موقع تمرين در باشگاه اسنوکر نيز مهم است:

1- به ديگر بازيکنان احترام بگذاريد و صدا را به حداقل برسانيد.

2- وقتي که کسي دارد ضربه مي زند دور ميز حرکت نکنيد.

3- هرگز در بازي ديگران دخالت نکنيد مگر اين که از شما خواسته شود نظر بدهيد.

4- ميز و ابزار را نگهداري کنيد و ميز را به همان صورتي که مي خواهيد تحويل بگيريد، ترک کنيد.

5- سيگار نکشيد و سکه را روي ميز نچرخانيد.

تعويض نوک چوب

شما براي تعويض نوک چوب به يک تيغ، يک نوک جديد، کاغذ سمباده و چسب فوري نياز داريد.

نوک قديمي چوب را با تيغ از سر فلزي چوب جدا کنيد. (شکل يک)

تا آنجايي که ممکن است تيغ را نزديک حلقه فلزي برده و نوک قديمي چوب را بدون آسيب زدن به حلقه فلزي و يا چوب جدا کنيد. سطح نوک چوب را با چرخاندن آهسته تيغ بر روي سطح آن خراش داده و تميز کنيد. (شکل دو)

کاغذ سمباده را محکم بر روي سطح نوک چوب قرار داده و آن را به آرامي بچرخانيد تا سطح نوک چوب کاملاً صاف و متوازن شود. (شکل سه)

 

کاغذ سمباده را روي سطح صافي قرار داده و نوک جديد را روي آن گذاشته و انتهاي صاف آن را خراش دهيد تا موقعي که کاملاً صاف و نرم شود. (شکل چهار)

يک قطره کوچک از چسب را بر روي سطح نوک چوب قرار دهيد. (شکل پنج)

نوک جديد را به آرامي بر روي سطح نوک چوب قرار دهيد. (شکل شش)

نوک جديد را فشار دهيد و مواظب باشيد که از وسط نوک چوب حرکت نکند. (شكل هفت)

چسبهاي فوري در عرض چند ثانيه محکم مي شوند ولي شما براي اطمينان بيشتر 5 دقيقه صبر کنيد. کاغذ سمباده را دور کناره نوک جديد که چسبيده به حلقه فلزي است بچرخانيد. با استفاده از کاغذ سمباده ظريف تر نوک جديد را به سمت پايين خراش دهيد تا شکل يک گنبد کروي را پيدا کند. (شکل هشت)

قبل از ضربه نوک چوب را گچ بزنيد. شايد نوک جديد صاف و اسفنجي به نظر برسد اين مورد طبيعي است. سعي کنيد تا موقعي که قانع نشديد که نوک جديد چوبتان آماده است، ضربه هاي محکم نزنيد مخصوصاً ضربه برگشتي خيلي پايين.

 اصطلاحات

1- آدرس (address) : نقطه شروع ضربه. لحظه اي که نوک چوب به توپ سفيد نزديک شده است.

2- زاويه ها (angles) : خطهايي که بين توپها به سمت پاکتها تصور مي شود.

3- برک (break) : ترتيبي از ضربه هاي امتيازآور. ميزان امتياز حاصل از بازي در هر مرحله از بازي قبل از اينکه نوبت بازي به حريف برسد.

4- پاي پشتي (back foot) : پايي که در موقع ايستادن صحيح در پشت قرار مي گيرد.

5- چرخش به عقب (backspin) : حالتي که در آن توپ سفيد در نقطه پايين تر از مرکز توپ مورد ضربه قرار مي گيرد و توپ سفيد پس از برخورد به توپ ديگر بر مي گردد.

6- حرکت رو به عقب (back swing) : حرکت رو به عقب چوب اسنوکر قبل از ضربه.

7- ماهوت (baize) : پارچه اي که کف ميز را مي پوشاند.

8- خط مرزي (baulk line) : خط راستي که در امتداد نقاط زرد و قهوه اي کشيده شده است.

9- سطح (bed) : سطح ميز که روي آن بازي مي شود.

10- برک آف (break off) : ضربه اول بازي که توپ سفيد از منطقه نيمدايره به توپهاي قرمز برخورد مي کند.

11- پل (bridge) : موقعيت و شکل دستي که روي ميز قرار گرفته و چوب روي آن به سمت توپ حرکت مي کند.

12- بازوي پل (bridge arm) : بازويي که بر روي ميز قرار گرفته و بدن بازيكن را در هنگام ايستادن و ضربه زدن ثابت نگه مي دارد.

13- انتهاي چوب (butt end) : به انتهاي سنگين توپ گفته مي شود.

14- گچ (chalk) : ماده اي که براي ليز نخوردن نوک چوب بر روي توپ، به نوک چوب مي مالند.

15- پاک کردن ميز (clearance) : ترتيبي از ضربه هاي داراي امتياز که در آن بازيکن تمام توپهاي باقيمانده روي ميز را درون پاکتها مي‌اندازد.

16-  دسته يا گروه (cluster) : وقتي که تعدادي از توپهاي قرمز به هم چسبيده يا به هم نزديک باشند بکار مي رود.

17- چوب (cue) : وسيله اي چوبي که براي ضربه زدن به توپ استفاده مي شود.

18- حرکت چوب (cue action) : روشي که بازيکن، چوب را قبل از ضربه به عقب و جلو حرکت مي دهد.

19- بازوي چوب(cue arm) : بازويي که چوب را کنترل مي کند.

20- توپ سفيد (cue ball) : تنها توپي که در موقع بازي بوسيله چوب ضربه مي خورد.

21- نوک چوب (cue tip) : قطعه کوچک چرمي که در انتهاي باريک چوب قرار دارد.

22- ديواره يا کناره ميز (cushion) : لبه لاستيکي انعطاف پذير کناره ميز.

23- منطقه نيمدايره (D) : نيمدايره اي که بر روي خط مرزي قرار داشته و محلي که تمام ضربه هاي توپ سفيد، وقتي که توپ سفيد در اختيار بازيکن است از آن منطقه شروع مي شود.

24- ضربه برگشتي عميق (deep screw) : وقتي که ضربه اي خيلي محکم به پايين توپ سفيد زده مي شود و باعث برگشت خيلي زياد توپ سفيد پس از برخورد مي شود.

25- دوبل (double) : وقتي که توپ مورد نظر را پس از برخورد به ديواره ميز به درون پاکت مي اندازند.

26-  پرتاب (drag) : حرکت رو به جلوي توپ سفيد وقتي که به پايين توپ ضربه وارد مي شود.

27- روش (drill) : روش و نحوه هر ضربه.

28- ديد دوگانه (even sighted) : وقتي که چوب را زير چانه به طور کاملاً مساوي بين دو چشم قرار بگيرد.

29- دنباله (extension) : ابزاري که به انتهاي چوب وصل مي شود تا طول چوب را افزايش دهد.

30- ميزان جلو رفتن (follow through) : ميزان جلو رفتن چوب پس از ضربه.

31- ضربه خطا (foul stroke) : حرکت يا ضربه اي که قوانين را نقض کند و باعث جريمه مي شود.

32- توپ آزاد (free ball) : حالتي که مي توان هر توپي را مورد هدف قرار داد. اين مورد بعد از ضربه خطايي که منجر به حالت اسنوکر مي شود رخ مي دهد.

33- اتصال تمام توپ (full-ball contact) : پوشاندن تمام توپ مورد نظر در موقع ضربه به توپ سفيد.

34- دست گرفتن چوب (grip) : روشي که چوب را در دست کنترل کننده چوب، مي گيرند.

35- اتصال نيم توپ (half-ball contact) : پوشاندن نصف توپ مورد نظر در موقع ضربه به توپ سفيد.

36-  ضربه خفيف (kick) : ضربه اي که در آن توپ سفيد خيلي خفيف به توپ مورد نظر برخورد مي کند.

37- چسبيده (kiss) : اتصال بين توپ سفيد با توپ مورد نظر.

38- چپ چشم (left eyed) : وقتي که چشم چپ بازيکن قويتر است.

39- پل حلقوي (loop bridge) : بالا بردن انگشت اشاره به صورتي که چوب بين آن حرکت کند. معمولا در موقع ضربه زدن از بالاي ديواره ميز، استفاده مي شود.

40- رست طولاني (long rest) : يک نوع رست طولاني که براي ضربه هاي دور استفاده مي شود.

41- ماس (masse) : زدن ضربه به صورت عمودي در يک سوي توپ سفيد که باعث حداکثر چرخش مي شود.

مطالب مشابه :

آموزش اسنوکر (مبتدی)

ورزشکاران بدون مرز - آموزش اسنوکر (مبتدی) - گفتار نیک کردار نیک پندار نیک - ورزشکاران بدون مرز




اصطلاحات

کتاب اسنوکر - اصطلاحات - آموزش اسنوکر Cloth: پارچه روی میز که سبز رنگ است. Nap: پرز پارچه که باید




PDF اسنوکر

کتاب اسنوکر - pdf اسنوکر - آموزش اسنوکر نوشته شده در چهارشنبه بیست و نهم آبان 1392ساعت 0:53 توسط




آموزش بیلیارد

وبلاگ اختصاصي مهران داوري فر - آموزش بیلیارد - مدرس و دبير زيست شناسي . «اسنوکر»(Snooker):




آموزش ضربه صحیح در بیلیارد

باشگاه بیلیارد گلها - آموزش ضربه صحیح در بیلیارد - بیلیارد ورزشی برای سایت جهانی اسنوکر;




برچسب :