راهکارهای عملیاتی کردن بیمه کیفیت ساختمان

 

دراولین روز از برگزاری هفدهمین اجلاس هیات عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، مجتمع رسانه ای صنعت ساختمان و راه کشور، اقدام به برگزاری نشستی با عنوان «راهکارهای عملیاتی کردن بیمه کیفیت ساختمان» کرد.

به گزارش خبرنگار ما در این نشست روسای سازمانهای نظام مهندسی ساختمان قزوین، سمنان، گیلان، یزد و کرمانشاه حضورداشتند که به بیان موانع وراهکارهای پیش روی تحقق این موضوع پرداختند. در یک جمع بندی به اعتقاد این افراد استانداردسازی مصالح ساختمانی، استفاده ازنیروی انسانی دارای کارت مهارت، تغییرفرهنگ کارفرمایی، همکاری نهادهای ذی ربط و.. ازجمله شاخص ترین پیش شرط های اجرای بیمه کیفیت در ساختمان ها است.

مشروح این گزارش به شرح ذیل است:

فقدان مجری ذی صلاح ، مهمترین عامل بازدارنده

دراین نشست کیانوش نیک هوش، رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان سمنان با بیان اینکه بیمه کیفیت ساختمان فرآیندی است که درنهایت خروجی آن منجر به صدور شناسنامه فنی ملکی می شود اظهار داشت: در حال حاضر متاسفانه شاهد آن هستیم که دستگاه های متولی در صنعت ساختمان نظیر وزارتخانه راه و شهرسازی اهتمام جدی برای اجرای بهینه قوانین و ضوابط حوزه ساختمان را ندارند و با این شرایط نمی توان انتظار داشت شرکت های بیمه برای بیمه کیفیت ساختمان رغبتی داشته باشند.

وی با بیان اینکه اجرای ساختمان توسط افراد فاقد تخصص فنی عمده ترین عامل بازدارنده در ورود شرکت های بیمه گذار به این حوزه هستند در عین حال تاکید کرد: علاوه بر این نبودن یکسری زیرساخت ها نظیر مصالح ساختمانی استاندارد، مزید بر علت این موضوع شده است. بر این اساس در حالی که به موجب مبحث دوم مقررات ملی ساختمان از جمله تعهدات مجری ساختمان استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد و با کیفیت و دارای ضمانت است اما این الزام قانونی رعایت نمی شود.

 

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان سمنان با اشاره به اینکه قانون گذار پیش بینی کرده است بکارگیری برخی از مصالح ساختمانی با قید زمان مشخص در ساختمان می بایست اجرایی شودخاطرنشان ساخت: در حال حاضر با توجه به اینکه ساخت و ساز توسط افراد غیرمتخصص انجام می شود، بنابراین استاندارد بودن مصالح ساختمانی را هیچ یک از عوامل فنی دست اندرکار شامل مهندس طراح، ناظر و... نمی توانند تضمین کنند و با این تفاسیر شرکت های بیمه نمی توانند استاندارد بودن مصالح ساختمانی را تضمین کنند.

نیک هوش بکارگیری مجریان ذی صلاح در صنعت ساختمان را شاه کلید تحقق بیمه کیفیت ساختمان ارزیابی کرد و گفت: امیدواریم متولیان امر شرایط لازم را برای الزام بهره گیری از مجریان ذی صلاح در تمامی ساختمان ها الزام فراهم کنند.

 

انتقاد ازفرهنگ کارفرمایی صنعت ساختمان

در ادامه این نشست علی فرخ زاد، رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین در واکنش به سخنان نیک هوش گفت: به اعتقاد من اگر بخواهیم عوامل موثر دراجرای بیمه کیفیت ساختمان را نام ببریم نباید دایره آن را محدود به مهندسان ناظر، طراح و مجری ذی صلاح کنیم.

وی با بیان اینکه علاوه بر مجری ذی صلاح فرهنگ کارفرمایی حاکم بر نظام ساخت و ساز و نیز استادکاران از جمله عوامل بسیار تاثیرگذار در اجرایی کردن موضوع بیمه کیفیت ساختمان هستند خاطرنشان ساخت: متاسفانه فرهنگ کارفرمایی ما به گونه ای است که اعتقادی به استفاده از مجری ذی صلاح در ساختمان ندارد و در بسیاری از استان ها بکارگیری مجری ذی صلاح فقط در مقطع خاصی از فرآیند ساخت و ساز صورت می گیرد.فرخ زاد همچنین با انتقاد از وضعیت حاکم بر کنترل واردات مصالح ساختمانی گفت: متاسفانه هیچ نظارت و کنترل جدی بر مبادی ورودی مصالح ساختمانی صورت نمی گیرد و در نتیجه این امر شاهد عرضه مصالح غیراستاندارد در صنعت ساختمان هستیم.

وی با ذکر مثالی گفت: در نتیجه رویه مذکور شاهد آن هستیم در برخی از مناطق کوهستانی، آهن آلات خریداری شده و به مرحله جوشکاری رسیده اما درزمان اجراء به دلیل غیراستاندارد بودن به تایید مهندس ناظر نرسیده است.

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان قزوین در عین حال با طرح این سوال که چرا دستگاه های مربوطه در مبادی ورودی سخت گیری های جدی را ندارند که در نهایت در مرحله مقصد و بهره برداری مشکلات عدیده ای ایجاد نشود؟ تصریح کرد: در مبادی ورودی، توزیعی و تولیدی مصالح ساختمانی می بایست کنترل های لازم صورت گیرد تا نظام مهندسی فقط در مرحله مقصد وارد شود و اقدام به کنترل مصالح ساختمانی کند.

فرخ زاد در همین حال انتقاداتی را متوجه اداره استاندارد و نیز وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت کرد و اظهار داشت: متاسفانه دستگاه های مذکور به وظایف و مسئولیت های خود در این زمینه به درستی عمل نمی کنند و با این شرایط، تا زمانی که اراده و اعتقاد جدی به این موضوع وجود نداشته باشد نمی توان انتظار داشت مسئله استانداردسازی مصالح ساختمانی که پیش شرط اصلی تحقق بیمه کیفیت ساختمان اجرایی شود.

وی همچنین بهره گیری از کارگران دارای پروانه مهارت را از جمله دیگر الزامات بیمه کیفیت ساختمان دانست و گفت: براساس قانون نظام مهندسی ساختمان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف شده از طریق سازمان های فنی و حرفه ای نسبت به شناسایی افراد شاغل در صنعت ساختمان، آموزش و صدور کارت مهارت برای آنها اقدامات لازم را انجام دهد. این در حالی است که این الزام قانونی تحت تاثیر مشکلات تامین اعتبار اجرایی نشده است.

فرخ زاد در همین حال به انتقاد از فرهنگ حاکم بر کارفرمایی صنعت ساختمان به عنوان یکی از موانع بازدارنده در اجرای بیمه کیفیت ساختمان پرداخت و تاکید کرد: متاسفانه کارفرمایان صنعت ساختمان اعتقادی به مسائل بنیادی حوزه ساختمان شامل مقاوم سازی، ایمن سازی و... ندارند و با این شرایط نمی توان انتظار داشت شرکت های بیمه بخواهند به مسئله بیمه کیفیت ساختمان ورود پیدا کنند،این در حالی است که با فرهنگ سازی های لازم می بایست این اعتقاد در کارفرمایان صنعت ساختمان نهادینه شود.

وی همچنین مجموعه مهندسان را از دیگر عوامل دخیل در اجرای بیمه کیفیت ساختمان دانست و تاکید کرد: در کنار تمامی مذکور، نباید از مجموعه مهندسان نیز غافل شد و آنها بدون شک نقش اساسی در اجرای بیمه کیفیت ساختمان دارند.

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان قزوین ادامه داد: در هر حال مجموعه ای از عوامل مختلف همراه با همکاری و تعامل بین دستگاه های ذی ربط و نیز بسترسازی از طریق فرهنگ سازی امکان تحقق اجرای بیمه کیفیت در ساختمان ها را مهیا می کند.

فرخ زاد در عین حال با بیان اینکه بیمه کیفیت ساختمان در واقع انتهای کار پروسه ساختمان است تاکید کرد: فقط در صورتی که تمامی زیرساختهای لازم فراهم شود می توان انتظار داشت که خروجی آن به اجرای بیمه کیفیت ساختمان منجر شود.

 

سه عامل بازدارنده دراجرای بیمه کیفیت ساختمان

در ادامه این نشست، علاوه بر این هادی الماسی رییس سازمان نظام مهندسی استان گیلان همچنین گفت: اجرای بیمه کیفیت ساخت مان مستلزم فراهم شدن شرایطی است که تا این بسترها فراهم نشود عملیاتی کردن این موضوع امکان پذیر نیست.

وی در تشریح مهمترین عوامل ذی مدخل در اجرای بیمه کیفیت ساختمان گفت: بهره گیری از مصالح ساختمانی استاندارد، استفاده از نیروهای انسانی دارای کارت مهارت و نیز عملکرد بهینه مهندسان از جمله شرایط اصلی اجرایی کردن بیمه کیفیت ساختمان است.

الماسی با انتقاد از نبود استاندارد و کیفیت لازم در مصالح ساختمانی گفت: در حال حاضر مصالحی وارد عرصه ساخت و ساز می شود که حتی استاندارد ندارند و این مسئله باعث شده که هیچ مهندسی نمی تواند کیفیت مصالح به کار رفته در ساختمان را تضمین کند. بنابراین نبود کیفیت در مصالح ساختمانی، نخستین عاملی است که کیفیت ساختمان را از بین می برد.

وی عامل دوم در کاهش کیفیت ساختمان ها را مربوط به کمبود نیروهای استادکار دانست و گفت: این مسئله به بحرانی برای کشور تبدیل شده است. به بیان ساده جوانان به محض فارغ التحصیلی از دانشگاه ها کت و شلوار می پوشند و دیگر به هیچ وجه وارد امور عملیاتی نمی شوند. بنابراین ما در کشور نه با کمبود مهندس بلکه با کمبود استادکار مواجهیم.

الماسی با تاکید بر اینکه دولت برای جلوگیری از رشد بی رویه شمار فارغ التحصیلان از دانشگاه ها باید چاره اندیشی کند، گفت: اگر قرار باشد همه مهندس باشند، پس چه کسی باید کارهای عملیاتی و اجرایی را انجام دهد؟ نیروهای مولد کشور روز به روز در حال کاهش و نیروهای مقلد و کت وشلوارپوش در حال افزایش است.

وی سومین عامل موثر بر کیفیت ساختمان را مربوط به استاندارد نبودن نظارت دانست و تصریح کرد: متاسفانه در بحث نظارت بر ساخت و سازها به دلایل مختلف از جمله پایین بودن نرخ خدمات مهندسی و عدم حضور ناظران با مشکلات بسیاری مواجهیم. لذا هیچ کارفرما و مهندسی نمی تواند متعهد شود که ساختمان ساخته شده، با کیفیت است.

الماسی خاطرنشان کرد: در چنین وضعیتی که کارفرمایان، مهندسان یا استادکارانی که خود ساختمان را ساخته اند، نمی توانند آن را از بابت کیفیت تضمین کنند، بیمه با حق العمل محدود، چگونه می تواند ساختمان را تضمین کند. بنابراین باید به عوامل موثر بر کیفیت ساختمان و استانداردسازی توجه کنیم.

 

سازندگان باید توانایی مالی داشته باشند

در ادامه این نشست محمد شریفی پور، رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کرمانشاه ضمن تایید سخنان الماسی گفت: البته معتقدم که باید عامل دیگری را به سه مورد مذکور اضافه کرد و آن مربوط به مکانیزم ساخت و ساز در کشور است. یعنی کارفرمایان متعددی با توان مالی بسیار متفاوت در کشور فعالند. متاسفانه هر فردی با کمترین اندوخته مالی وارد ساختمان سازی می شود و به دلیل ناتوانی مالی، امکان استفاده از مصالح باکیفیت را ندارد.

وی با تاکید بر این چالش در روند ساختمان سازی گفت: ساختمان ها را باید نیروهای توانمند از نظر مالی و تخصصی بسازند و هر فردی نباید به محض اینکه اراده کرد، ساختمان بسازد. همچنین دولت باید برای افزایش توان مالی متفاوت مالکان تسهیلاتی ارائه کند تا افراد توانمند در این عرصه فعال شوند. البته نه به این معنا که سازنده صرفا با اتکا به وام حداقل ساخت پی را آغاز کند و امیدوار به فراهم کردن نقدینگی در در مراحل بعدی به روش های ممکن باشد. حتی برعکس این قظیه صادق است؛ یعنی برخی کارفرمایان توان مالی بالایی دارند، اما نمی توانند در بازار مصالح واقعا استاندارد پیدا کنند و دستشان در این زمینه باز نیست.

شریفی پور همچنین تصریح کرد: در جامعه ای که به این گستردگی ساخت و ساز انجام می شود و هیچ گونه معیاری نیست که مشخص کند ساختمان ها در چه سطحی و با چه مصالحی ساخته شده اند، بیمه چگونه این مسئولیت را برعهده بگیرد؟ بنابراین شرکت بیمه هم نمی تواند تضمین کیفیت کند.

وی همچنین با انتقاد از اینکه فشار ساختمان سازی کاملا به مهندسان وارد می شود، گفت: آیا مگر تمام خودروهایی که ایران خودرو تولید می کند، صددرصد استاندارد است؟ متاسفانه فشار بسیاری به مهندسان تحمیل می شود و در سازمان های نظام مهندسی که رسالت آنها ارتقای کیفیت ساختمان ها است، این مسئله پررنگ شده، در حالی که در سایر بخش ها این گونه نیست.

شریفی پور در عین حال با بیان اینکه صدور شناسنامه فنی ساختمان حالت صوری پیدا کرده است، خاطرنشان کرد: بخش های مختلف شناسنامه فنی ملکی باید توسط عوامل اجرایی مرتبط پر شود. در حالی که چون این عوامل را در اختیار نداریم، همه این بخش ها فقط توسط مهندس ناظر پر می شود که وی نیز در حد تشخیص خود شناسنامه را تکمیل و امضا می کند.

 

جای خالی مهندسان مجری در هدایت نیروهای کار

همچنین سید حسین اعلایی، رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان یزد لازمه تضمین کیفیت ساختمان ها را ورود جدی وزارتخانه های مرتبط به بخش ساختمان دانست و تاکید کرد: برای مثال باید بر نحوه تولید مصالح ساختمانی، کنترل و نظارت اعمال شود.

وی ادامه داد: یکی از مشکلات در صنعت ساختمان جای خالی مهندسان مجری است. یعنی نیروهای انسانی برای هدایت کارگران، بناها، جوشکاران و... نداریم. یعنی مهندسان کت و شلوارپوش حاضر به هدایت و آموزش اجرای صحیح به آنها نیستند. این جای خالی باید پر شود که مسئولیت آن در اختیار آموزش و پرورش و وزارت علوم است.

اعلایی در پایان خاطر نشان کرد: بهتر است دانشگاه ها به جای فارغ التحصیل کردن بی رویه مهندسان، تکنسین تربیت کنند و به این ترتیب اشتغال زایی هم ایجاد می شود. درواقع شان و شئونات فقط با مهندس شدن پر نمی شود و در صورتی که شئونات را با اشتغال پر کنیم، مشکلات اجرایی بخش ساختمان حل می شود و می توانیم به بیمه کیفیت نیز دست پیدا کنیم.

وی همچنین اظهار داشت: متاسفانه چون کسب درآمد و پول در جامعه به فرهنگ تبدیل شده است، تعداد مجریانی که به فکر ساخت و ساز کیفی هستند، کم و کیفیت فعالیت ها بسیار پایین است.

صما


مطالب مشابه :


نتيجه انتخابات هيئت مديره سازمان نظام مهندسي ساختمان استان كرمانشاه

نتيجه انتخابات هيئت مديره سازمان نظام مهندسي ساختمان سازمان نظام کرمانشاه




توزیع کارت اعتباری ویژه اعضاء باشگاه مهندسین با همکاری بیمه ملت

باشگاه رفاهی کرمانشاه نظام مهندسی ساختمان ،سازمان نظام پزشکی،سازمان نظام مهندسی




لیست خلاصه کارهای انجام شده توسط هیئت مدیره دوره سوم از تاریخ 07/04/87

کانون کاردانهای فنی ساختمان کرمانشاه ای سازمان تأمین شهرداریها و نظام مهندسی




در گفتگوی«صما» با برخی از روسای نظام مهندسی ساختمان استان ها مطرح شد: چرخ شناسنامه فنی بدون مجری ذی

و سازمان نظام مهندسی با ساختمان استان کرمانشاه نظام مهندسی ساختمان




راهکارهای عملیاتی کردن بیمه کیفیت ساختمان

هیات عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان نظام مهندسی ساختمان استان کرمانشاه ضمن




سایت های اینترنتی سازمان های نظام مهندسی ساختمان استان های مختلف

سازمان نظام مهندسی ساختمان سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کرمانشاه; سازمان نظام




معرفی وبلاگ ارشد ریاضی-دانلود کتاب-رازی کرمانشاه-87 (http://mathematic87.blogfa.com)

مهندسی عمران راه و ساختمان دانلود رایگان نمونه کلمات کلیدی آزمون نظام مهندسی سازمان




تصاویر آثار باستانی بیستون کرمانشاه

سازمان نظام مهندسی سازمان نظام مهندسی ساختمان در 30 کيلومتري شرق کرمانشاه و در




برچسب :