وظايف و اختيارات هيئت مديره شركتهاي تعاوني

به نام خدا

وظايف و اختيارات هيئت مديره شركتهاي تعاوني

درس حقوق تجارت

مدرس استاد ارجمند دكتررضايي

تهيه كننده : سيامك داودي دانشجوي مقطع كارشناسي ارشد حقوق خصوصي

در مركز بين الملل دانشگاه آزاد اسلامي واحد بندر انزلي

نيمسال دوم سال تحصيلي 89 -90

 

وظايف و اختيارات هيئت مديره شركتهاي تعاوني

چكيده:

تعاوني‌ها بعنوان يکي از اشکال سازمان‌هاي مردمي داراي قابليت‌هاي فراوان جهت ايفاي نقش در حمايت اقتصادي جوامع مي‌باشند و افزون بر ويژگي ايجاد آفرينش تعاملات مثبت اجتماعي، اهميت ويژه آنها در استفاده از امکانات بالقوه کسب و کار، حمايت از کارآفريني، توليد ثروت و تأمين خدمات اجتماعي- رفاهي و طبقه‌بندي واحدهاي توليدي و خدماتي به عنوان مکمل روش‌هاي ديگر مي‌باشد. بر اساس اصل 44 قانون اساسي کشور ما، کارکرد بخش تعاون ايجاد اشتغال براي کساني است که مهارت لازم براي انجام کار و حرفه‌اي را دارند اما سرمايه کافي براي ايجاد اشتغال در اختيار ندارند. اين افراد مي‌توانند در قالب تشکل‌هاي تعاوني سازماندهي شوند و از محل تسهيلات بانکي و ساير منابع مالي، کسب وکاري را راه‌اندازي نمايند. شركت تعاوني در صورت تشكيل و ثبت داراي اركاني است كه هر كدام از اين اركان وظايفي را بر عهده دارند در اين مقاله بر روي وظايف و اختيارات هيئت مديره تاكيد شده است .

كلمات كليدي : اصول تعاوني ،تعاوني، هيئت مديره ، مجمع عمومي عادي ، مجمع عمومي فوق العاده ، اساسنامه ،وظايف و اختيارات ، بهينه 

1 - مقدمه :
رشد سريع جمعيت و ساير تحولات اجتماعي ـ اقتصادي پرشتاب در چنددهه گذشته از جمله: محدود شدن فرصتهاي استخدامي از طرف دولت، عملکرد نامطلوب نظام آموزش عالي در تربيت نيروي انساني ماهر و کارآزموده و کم توجهي به آموزش‌هاي کاربردي، فقدان ساختار مناسب در بخش خصوصي براي جذب دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها، مشکلات موجود در ساختار فرهنگي جامعه، مشکلات موجود در فضاي کسب و کار‌ها، فقدان ارتباط مؤثر ميان دانشگاه و بخش‌هاي مختلف اقتصادي، وجود مشکلات اجرايي در پياده کردن سياست‌ها و برنامه‌هاي کلان اشتغال کشور و... موجب بروز مساله بيکاري جوانان در جامعه ايراني شده است. يكي از روشهاي حل معضل بزرگ بيکاري جامعه فعلي ايران بر اساس اصل 44 قانون اساسي تشكيل شركتهاي تعاوني است . در شركتهاي تعاوني هيئت مديره به عنوان مغز تعاوني عمل كرده و نقش فرماندهي و مديريت شركت را بر عهده دارند هر چه اعضاي هيئت مديره به صورت اصلح انتخاب شوند و اين اعضاء بر اساس آنچه كه اساسنامه شركت به آنها اجازه مي دهد وظايف خود را به نحو بهتر انجام دهند مسلما آن شركت تعاوني به صورت بهينه عمل خواهد نمود .

در اين مقاله علاوه بر نحوه شناسايي اعضاء هيئت مديره توسط راي دهندگان ، سعي بر شناخت وظايف و اختيارات هيئت مديره شركت تعاوني مي باشد و همچنين در خصوص موانع كاركرد اعضاي هيئت مديره نيز تحقيق شده است و پيشنهادهايي نيز براي بهبود عملكرد هيئت مديره  شركتهاي تعاوني نيزارائه شده است.

در ابتداي مقاله  براي شناخت وظايف و اختيارات هيئت مديره در شركتهاي تعاوني در ابتدا سوالاني را مطرح نموده تا با پاسخ به اين سوالات نمايي كلي از مقاله در معرض مطالعه خواننده مقاله قرار گيرد .

سوالات تحقيق :

تعريف تعاوني و اصول تعاونيها چيست ؟

تعريف  هيئت مديره ، جايگاه و مسئوليت آن در تعاوني چيست ؟

اعضاي هيئت مديره بايد داراي چه خصوصياتي باشند ؟

چه اموري  بر عهده اولين هيئت مديره است ؟

- وظايف و اختيارات هيئت مديره چيست ؟

- شرح وظايف و اختيارات هيئت مديره به تفضيل چيست ؟

موانع موجود بر كاركرد بهينه اعضاي هيئت مديره در شركتهاي تعاوني چيست ؟

_ موارد پيشنهادي براي بهبود عملكرد اعضاء هيئت مديره توسط نگارنده مقاله

و در پايان

نتيجه گيري

2 تعريف تعاوني و اصول تعاونيها

تعاون كه مصدر باب تفاعل و به معناي يكديگر را ياري كردن و همكاري است از اصل عون به معناي ياري كردن مشتق شده است . شركت تعاوني سازماني است مركب از افراد كه به طور داوطلبانه و به منظور حصول اهداف مشترك دور هم جمع شده و يك سازمان اجتماعي و اقتصادي و در نوع خاص خود فرهنگي را بر طبق اساسنامه تشكيل داده اند و آغاز به كار كرده اندبه عبارت ديگر شركت تعاوني سازماني است مركب از گروهي كه به تشابه نيازهاي يكديگر پي برده و بر اثر رشد فكري ، خلاقيت ، عقيده و اعتقاد براي رسيدن به هدفهاي مشترك به اتحاد و همكاري با يكديگر كمر همت بسته اند . (1 )

اصول تعاونيها رهنمودهایی است که طبق آن تعاونی ها تحقق ارزش ها را عملی می سازند که بر اساس بازنگری اتحادیه بین المللی تعاون ( 1995 ) بقرار ذیل می باشند .

اصل اول : عضویت اختیاری و آزاد

تعاونیها سازمانهایی اختیاری هستند و عضویت در آنها برای تمام افــرادی که بتوانند از خدمات آنها استفاده کنند و مسئولیت های ناشی از عضویت را بپذیرند بدون تبعیضات جنسی ، اجتماعی ، نژادی ، سیاسی یا مذهبی آزاد است .

اصل دوم : کنترل دموکراتیک توسط اعضاء

 1 ) تعاونی ها سازمانهایی دموکراتیک هستند و توسط اعضای خود که فعالانه در سیاستگزاری و اتخاذ تصمیمات مشارکت مــی کنند ، کنترل می شوند مردان و زنانی که بعنوان نمایندگان منتخب خــدمت می کنند در مقابل اعضاءمسئولند

2 ) در تعاونیهای سطح اولیه ( شرکتهای تعاونی ) اعضاء از حق رأی مساوی برخور دارند ( یک عضو ، یک رأی ) و همچنین تعاونیها در سطوح دیگر به شکلی دموکراتیک سازمان می یابند .

اصل سوم : مشارکت اقتصادی اعضاء

اعضاء بطور منصفانه و با کنترل دموکراتیک سرمایه تعاونی خود را تأمین می کنند آنها معمولاً متناسب با سرمایه پرداخت شده خود که یکی از شرایط عضویت می باشد سود محدودی در صورت وجود دریافت میدارند اعضاء مازاد درآمد را برای تأمین هر یک از مقاصد زیر اختصاص می دهند : توسعه تعاونی خود حتی المقدور از طریق تخصیص ذخایری که حداقل قسمتی از آن غیرقابل تقسیم می باشد

 برخورداری اعضاء از مزايا به نسبت معاملات هر یک از آنها با تعاونی و حمایت از سایر فعالیتهایی که به تصویب اعضاء رسیده است

اصل چهارم : خودگردانی و عدم وابستگی

تعاونیها سازمانهایی خودگردان و خودیار هستند که توسط اعضاء کنترل می شوند اگر آنها با سایر سازمانها از جمله دستگاه های دولتی موافقت نامه ای امضاء کنند یا از منابع دیگر سرمایه تأمین نمایند این کار را آزاد و به شرطی انجام مـــی دهند که متضمن کنترل دموکراتیک توسط اعضاء و حافظ خودگردانی تعاونی باشد .

اصل پنجم : آموزش ، کارورزی و اطلاع رسانی

تعاونی ها برای اعضاء نمایندگان منتخب ، مدیران و کارکنان خود آموزش و کارورزی فراهم می آورند بطوری که آنها بتوانند به نحوه مؤثر به پیشرفت تعاونی خود کمک نمایند آنها عموم مردم بخصوص افراد جوان و رهبران افکار عمومی را نسبت به ماهیت و فوائد تعاونی آشنا مي كنند .

اصل ششم : همکاری بین تعاونیها

تعاونی ها از طریق همکاری با یکدیگر در سازمان های محلی ، ملی ، منطقه وبین المللی به اعضای خود به مؤثرترین طریق خدمت کرده و نهضت تعاونی را تقویت می کنند .

اصل هفتم : توجه به جامعــه

تعاونی ها با تصویب سیاست ها توسط اعضاء برای توسعه پایدار جوامع خود فعالیت می کنند . (2)

 

3 تعريف هيئت مديره ،جايگاه و مسئوليت آن در تعاوني چيست ؟

در تعريف هيئت مديره مي توان گفت كه مجموعه اي از افراد هستند كه به منظور شكل بخشيدن به فعاليتهاي مختلف به منظور انجام صحيح امور هر سازمان براي رسيدن به اهداف نهايي و اتخاذ تصميمهاي پي در پي و صحيح درباره مسائل متفاوت به منظور فائق آمدن بر مشكلات ضمن مشاركت با هم براي رسيدن به هدفهاي پيش بيني شده همكاري مي كنند . (3)

جايگاه هيئت مديره در شركت تعاوني: هيئت مديره ، رهبريت گروه را به عهده دارد. اگر آنها را با فرماندهان ارتشي قياس كنيم فرماندهان  ارتش خود را براي كسب پيروزي در جنگ رهبري مي كنند. اگر شكست بخورند ، مملكتشان شكست مي خورد.  به عبارت ديگر هيئت مديره نقش فرماندهي و مديريت يك شركت را بر عهده دارد و مغز شركت اعضاء هيئت مديره آن هستند .
در خصوص جايگاه هيئت مديريه در شركت تعاوني بايد شناختي اجمالي بر مسئوليتهاي هيئت مديريه در شركت تعاوني داشته باشيم .

مسئوليت هيئت مديره در مقابل شركت ، مسئوليت وكيل است در مقابل موكل وجه تشابه وكيل با هيئت مديره شركت تعاوني ، در نمايندگي آنها و به تبع آن ، در اماني بودن يد آنهاست ، منتهي نمايندگي ناشي از عقد وكالتي است كه بين وي و موكل معقد مي شود ، ولي نمايندگي  هيئت مديره ، مربوط به اختيارات و وظايفي است كه به موجب قانون در اثر انتخاب شدن براي مديريت و اداره امور شركت تعاوني ، بر عهده او گذاشته شده است .

نمايندگي هيئت مديره ، نمايندگي قانوني و نمايندگي وكيل نمايندگي قراردادي ناميده مي شود ، ولي چون وكيل نسبت به اسناد و اموال موكل كه در اختيار او قرار دارد و هيئت مديره نسبت به اموال و اسناد شركت تعاوني ، امانتدار و امين محسوب مي شود ، يد آنها در اين مورد يد اماني است  هيئت مديره داراي مسئوليتهايي است كه به اختصار به چند مورد آن اشاره مي شود

 الف - هيئت مديره در خصوص خسارات ناشي از تقصير هيئت مديره به تعاوني مسئول جبران خسارت است .

 ب – هيئت مديره بايد رعايت صرفه و صلاح شركت تعاوني را مد نظر قرار دهد .

ج- هر گاه هيئت مديره با سؤ نيت موجب زيان شركت شود علاوه بر مسؤليت مدني يعني ملزم بودن به جبران ضرر وارده، مسؤليت كيفري نيز متوجه اعضاي آن خواهد بود و مسئوليت اعضاي هيئت مديره در زيان وارده به شركت تعاوني مشترك است و تعيين ميزان مسئوليت هر يك بر عهده دادگاه است

 د – هيئت مديره در دوران مسؤليت خود در خصوص عدم پرداخت مالياتهاي مستقيم داراي مسئوليت تضامني هستند و به موجب قانون صدور چك هر گاه چك شركت كه به امضاي عضو هيئت مديره رسيده است ، بي محل باشد وي علاوه بر اينكه با صاحب حساب يعني شركت تعاوني و ساير افرادي كه چك را امضاء كرده اند ، متضامنا مسئول پرداخت وجه چك خواهد بود و مسئوليت كيفري نيز خواهد داشت .

ه –  هر كدام  از اعضاء هيئت مديره به صورت جمعي يا انفرادي در صورت  در صورت استعفا  تا تعيين جانشين براي آنها در در مقابل تعاوني مسئوليت دارند .

و- انتقال مسئوليت از هيئت مديره سابق به هيئت مديره جديد ، بايد بلافاصله بعد از آنكه اعضاي هيئت مديره اين سمت را پذيرفتند و وزارت تعاون صحت انتخابات را تاييد كرد صورت گيرد ، كليه اوراق و اسناد و دفاتر و حسابها و موجوديهاي تعاوني به هيئت مديره جديد تحويل داده شود و پس از ثبت تغييرات در اداره ثبت مربوط، صاحبان امضاهاي مجاز معرفي شوند .مراتب نقل و انتقالات بايد در صورت مجلسي قيد شود و اكثريت اعضاي هيئت مديره سابق و اعضاي هيئت مديره جديد و بازرس يا بازرسان شركت آن را امضاء كنند . اين صورت مجلس بايد جزو اسناد شركت نگه داري و حفظ شود . در صورتي كه اعضاي هيئت مديره قبلي اسناد و مدارك و اموال شركت را تحويل ندهند ، متصرف غير مجاز در اموال غير و خائن در امانت شناخته مي شوند و تحت تعقيب قرار مي گيرند .شروع خدمت هيئت مديره جديد مشروط به اين است كه مدت ماموريت هيئت مديره قبلي منقضي شده باشد ، به عبارت ديگر شروع خدمت آنها از زمان انقضاي مدت ماموريت هيئت مديره قبلي خواهد بود . (4 )

4 - اعضاي هيئت مديره بايد داراي چه خصوصيات و ويژگيهايي باشند ؟

 تعريفهاي زيادي براي واژه مديريت گفته شده است ار آن جمله مديريت عبارت است از فن هدايت ، و رهبري فعاليتهاي گروهي از افراد جامعه به منظور رسيدن به هدفي واحد .

 چندين تئوري براي مديريت وجود دارد بعضي مديريت را علمي و آموزشي تعريف مي كنند بعضي آنرا موهبت الهي و در ذات هر فرد مي دانند و بعضي مديريت را امري تجربي مي دانند از اين سه نظريه هيچكدام به طور مطلق قابل قبول نيست بلكه به نظر مي رسد افراد مستعدي كه در كسب تركيبي از سه عامل مورد اشاره كوشيده اند جزو بهترين مديران خواهند بود . (5)

ويژگي‌هاي مشترک بين کارآفرينان موفق و مديران تعاوني موفق را  مي توان اينگونه برشمرد:
  1- اعتماد به نفس :

 از مهمترین و بارزترین مشخصه یک مدیر موفق و توانمند ، اعتماد به نفس وی می باشد زیرا اگر مدیری در انجام و اداره امورات تردید داشته و مطمئن نباشد که از کدام راه می خواهد برود و در مسیر حرکت به سوی اهداف سازمان مردد باشد قطعاً موفق نخواهد بود و اگر هم موفقیتی کسب کند شانسی و یا مقطعی خواهد بود.

  2-  شناخت :

 مدیر موفق می بایست نسبت به محیط پیرامون خود و افراد حاضر در آن حداقل ،شناخت اجمالی بدست بیاورد و نسبت به افراد سازمان خود اطلاعاتی کسب نموده تا بتواند با استفاده از آن شناخت با آنان ارتباط برقرار نموده و به آنان نزدیک گردد.  

 3- جزئی نگری:

 جزئی نگر بودن به مفهوم آن نیست که یک مدیر آنقدر در جزئیات امور درگیر شود که اصل موضوع و ماجرا را فراموش کند بلکه جزئی نگری به معنای دقیق بودن و برعهده گرفتن مسئولیت است و تجربه نشان داده هر چقدر یک مدیر موفق پیشرفت می کند بواسطه آگاهی از جزئیاتی است که معمولاً یا از آن غفلت می کنند و یا اینکه به آن اهمیت نمی دهند.

  4- نو آوری:

یکی دیگر از ویژگی های مدیر موفق خلاق بودن وی می باشد و به جهت اینکه بخواهد برای کارکنانش الگو باشد باید خصوصیات خلاقیت را در خود تقویت کند و همواره سعی نماید به تفکرات تازه برسد و با طرح سئوالاتی اندیشه خود را جهت نو آوری تحریک نماید.  

 5-  شهامت:

 شهامت یعنی ریسک کردن و پذیرفتن مسئولیتها و استراتژی ها . و معمولاً مدیران موفق با پرهیز از نگرانی غیرلازم ، شهامت را در خود پدید می آورند .

بعنوان مثال ایجاد تغییر زیاد در یک محیط کار سنتی احتیاج  به شهامت دارد. اگر یک مدیر اندکی خشن نباشد و کارها را تغییر ندهد آرام  خواهد گرفت و در مسیر عادی خودش می رود که  نه تنها این دگرگونی نیست بلکه از پیشرفت او نیز جلوگیری خواهد نمود.  

 6- صراحت لهجه:

 یکی از رمزهای موفقیت یک مدیر رک گویی و بدون حاشیه صحبت کردن با افراد زیر نظر خود می باشد و  وقتی قبل از صحبت  کردن کمی اندیشه کرده و تدبیر را با آن آمیخته سازد  حتماً تاثیر آن نیز بیشتر خواهد بود.

  7- مدير اشتباه خود را قبول مي كند و در عین حال از ابرازاشتباه شرمنده نیست:

اشتباه یک خطا،یک تصور نادرست و یک لغزش است.و یک مدیر موفق وقتی یک اشتباه پیش می آید  اشتباه را مي پذيرد و تصحیح می نماید و مهم تر آنکه تکرار نمی کند و قبول یک اشتباه به معنای شرمنده بودن نیست.  

 8-  فروتنی در میان مردم:

 کسانی که اعتماد به نفس دارند در میان مردم با فروتنی رفتار می کنند و معمولاً افرادی که اعتماد به نفس ندارند فروتن نیستند مدیران موفق تقریباً بطور کامل استعداد و توانایی و ارزش خویش را در حد بالا نشان می دهند اما از ارزش و توانایی خود با فروتنی سخن می گویند و فروتن و متواضع بودن در میان مردم به معنی پرهیز از رفتار تصنعی ، فخر فروشانه و سخنان پر لاف و گزاف می باشد.

 در پایان به چند ویژگی مدیران موفق بصورت تیتر وار اشاره می گردد چون با توجه به سادگی موضوع معنا و مفهوم آن ، واضح و مبرهن می باشد ولیکن این سادگی نباید از اهمیت آنها در راه موفقیت یک مدیر بکاهد.  

9-  نقش آفرینی

 10-  خوش اخلاقی

 11- رفتار شناسی

 12 - پاکی و پایبندی به اصول رفتاری

13 - اول اندیشه سپس گفتار

 14- خوب بودن در کار و میل به رهبری

 15 -درگیر شدن به خاطر کارکنان :

 اگر یک مدیر می خواهد موفق باشد می بایست از کارکنان طرفداری نموده و از آنان حمایت کند تا کارکنانش از وی حمایت کنند

.16 – مهربانی

 17 - انعطاف پذیری

 18 – کنجکاوی

 19 -  رقابت جویی

20-  خوش ذوقي (6)

 5 اموري كه بر عهده اولين هيئت مديره است

اولين هيئت مديره بايد بلافاصله بعد از اعلام قبولي همه اعضاي خود با دعوت قبلي از اعضاي اصلي ، اولين جلسه را تشكيل دهد . در اين جلسه اعضاء از بين خود يكنفر را به عنوان نايب رئيس و يك يا دو نفر را به عنوان منشي انتخاب مي كنند براي اتخاذ تصميم ، راي اكثريت مطلق ( اكثريت بيش از نصف ) اعضاي حاضر در جلسه ضروري است . هر چند جلسات هيئت مديره با حضور بيش از نصف اعضاء رسميت پيدا مي كند بهتر است در اولين جلسه هيئت مديره كه انتخابات مزبور صورت مي گيرد همه اعضاي آن حضور داشته باشند .

اولين هيئت مديره مكلف است بلافاصله بعد از انتخاب شدن و اعلام قبولي اعضاء فرد واجد شرايطي را از بين اعضاي شركت تعاوني يا خارج از آنها را به مدت دو سال به عنوان مدير عامل انتخاب كند ( منظور از شرايط مزبور شرايطي است كه در ماده 38 قانون براي مدير عامل مقرر شده است و معلومات و تجربياتي كه مدير عامل بايد با توجه به نوع تعاوني براي اداره امور آن داشته باشد )

اولين هيئت مديره بايد براي تكميل پرونده فهرست اسامي و مشخصات كامل اعضاي شركت يا اتحاديه جديد التاسيس ،ايضا فهرست اسامي و مشخصات كامل اعضاي هيئت مديره بازرس يا بازرسان و مدير عامل را تهيه و به وزارت تعاون تسليم كندعلاوه بر تكاليف مذكور ،تعيين و معرفي صاحبان امضاي مجاز (امضاي يك يا دو نفر از اعضاي هيئت مديره به اتفاق مدير عامل ) براي انعقاد قراردادها و صدور چك و امضاي ساير اسناد تعهد آور شركت يا اتحاديه تعاوني ، از اموري است كه اولين هيئت مديره بر عهده دارد.

مرتب و ضبط نمودن اوراق و مدارك مربوط به تشكيل تعاوني و پرونده داوطلبان عضويت كه هيئت موسس به اولين مجمع عمومي عادي تسليم كرده است و نيز ضبط اوراق مربوط به همين مجمع كه بر عهده منشي هيئت مديره است ،از اموري است كه بايد تحت نظارت اولين هيئت مديره باشد .

لازم است كليه تصميمات هيئت مديره در صورت جلسه آن قيد گردد اين تصميمات در دفتري به نام دفتر صورتجلسات هيئت مديره درج مي شود و به امضاي حاضران در جلسه مي رسد، مخصوصا صورت جلسه اي كه براي اولين جلسه هيئت مديره تهيه مي شود ، به علت تصميماتي كه به شرح سابق الذكر در آن اتخاذ مي شود از اهميت بيشتري برخوردار است و بايد در تهيه آن بيشتر دقت شود ( نسخه اي از اين صورت جلسه بايد به وزارت تعاون تسليم گردد )

نكته اي كه بايد ياد آوري شود و آن اين كه به تصريح قانون ، هر يك از دستگاه ها و شركتهاي دولتي ، بانكها ، شوراهاي اسلامي و سازمانهاي عمومي كه در شركتهاي تعاوني مشاركت يا سرمايه گذاري كرده اند ، مي توانند نماينده اي براي شركت در جلسات هيئت مديره به عنوان ناظر داشته باشند ، ضروري است كه هيئت مديره به هر يك از ارگا نهايي كه در شركت تعاوني مشاركت يا سرمايه گذاري كرده اند ، تاريخ ، محل و دستور جلسه اولين جلسه خود را اطلاع دهد تا اگر مايل باشند نماينده اي براي حضور در آن اعزام كنند . ناگفته نماند كه حضور نماينده مذكور در جلسه هيئت مديره به عنوان ناظر است و وي حق راي ندارد.

هيئت مديره پس از اعلام قبولي مكلف است با انجام تشريفات مقرر براي ثبت تعاوني اقدام كند براي اين امر هيئت مديره به يكي از اعضاي خود يا مدير عامل ، وكالت با حق توكيل به غير مي دهد كه اقدامات لازم را براي ثبت انجام دهد.

آيين نامه اجرايي قانون بخش تعاوني براي انجام اقدامات لازم جهت ثبت تعاوني مهلت معين كرده و مقرر داشته است كه اولين هيئت مدير ه پس از اعلام قبولي اعضاي آن مكلف است ظرف يكماه از تاريخ جلسه اولين مجمع عمومي عادي اقدامات ضروري براي ثبت تعاوني را به انجام برساند. ( 7 )

6- وظايف و اختيارات هيئت مديره

هيئت مديره جز در مواردي كه اتخاذ تصميم در باره آنها در صلاحيت  مجامع عمومي قرار دارد با رعايت قوانين و مقررات جاري و اساسنامه ، صلاحيت اداره امور تعاوني را داراست و در همين زمينه قانون وظايف و اختيارات هيئت مديره را به شرح ذيل تعيين مي كند .

-   دعوت  از مجمع عمومي عادي و فوق العاده

-  اجراي اساسنامه و تصميمات مجامع عمومي و ساير مقررات مربوطه

- تعيين و نصب ، عزل و قبول استعفاي مدير عامل و نظارت بر كارهاي وي وپيشنهاد ميزان حقوق و مزاياي مدير عامل و آيين نامه مربوط به وظايف و اختيارات وي به مجمع عمومي عادي برا ي تصويب.

قبول درخواست عضويت داوطلبان

- اخذ تصميم درباره انتقال سهم اعضاء به يكديگر

- دريافت استعفاي هر يك از اعضاي هيئت مديره ( قبول استعفاي جمعي اعضاء هيئت مديره در صلاحيت مجمع عمومي فوق العاده است )

-  نظارت بر هزينه هاي جاري شركت تعاوني و رسيدگي به حسابها و ارائه نتايج آن به بازرس يا بازرسان و تسليم به موقع گزارشهاي مالي و ترازنامه و حساب سود وزيان به مجمع عمومي عادي .

(  توضيح د ر خصوص ترازنامه (ترازنامه یا بیلان عبارتست از صورتحسابی است که وضعیت مالی یک موسسه را در یک زمان مشخص نشان می‌دهد.

ترازنامه معمولاً در پایان یک دوره مالی و یا در پایان هر ماه تهیه می‌گردد. در ترازنامه سه قلم اطلاعاتی دارایی، بدهی و سرمایه مشخص می‌گردد.

ترازنامه به زبان ساده مشخص می‌نماید که یک موسسه چه میزان دارایی دارد: زمین، ساختمان، اثاثه، وجه نقد در صندوق و... همگی میزان دارایی موسسه را نشان می‌دهند. بدهکاران به شرکت نیز جز دارایی‌های شزکت محسوب می‌گردند. زیرا بدهکاران نیز در نهایت با پرداخت پول به صندوق شرکت و یا پرداختهای از نوع دیگر (چک و...) موجب افزایش دارایی شرکت می‌گردند.

از طرفی در ترازنامه میزان بدهی سازمان نیز مشخص می‌گردد. هر سازمان ممکن است به افراد مختلف بدهی داشته باشد (حساب بستانکاران) و یا موسسه ممکن است با صدور چکهای مختلف اسناد پرداختنی مختلفی داشته باشد. خلاصه اطلاعات بدهی موسسه و در نهایت سرمایه تشکیل موسسه نیز در قسمت بدهیهای ترازنامه مشخص می‌گردد. علت امر این است، که شرکت همواره به صاحب سرمایه بدهکار می‌باشد. در حقیقت بدهی و سرمایه دیون یک موسسه را به افراد حقیقی یا حقوقی دیگر مشخص می‌کند.

ترانامه بر اساس اصل زیر استوار است:

دارایی = بدهی + سرمایه به این اصل، معادله اصلی حسابداری می‌گویند.)  (8 )

- تهيه و تنظيم طرحها ، برنامه و بودجه و ساير پيشنهادها و تسليم آنها به مجمع عمومي عادي براي اخذ تصميم .

- تعيين نماينده از بين اعضاء شركت تعاوني براي حضور در جلسات مجامع عمومي اتحاديه هاي تعاوني و شركتهايي كه شركت تعاوني در آن عضويت و مشاركت دارد .

- تهيه دستورالعملهاي داخلي شركت تعاوني و تقديم آن به مجمع عمومي عادي براي تصويب .

- تعيين نماينده يا وكيل با حق توكيل به غير در دادگاهها ، مراجع قانوني و ساير سازمانها .

- تعيين و معرفي صاحبان امضاء مجاز ( يك يا دو نفر از اعضاء هيئت مديره به همراه مدير عامل ) براي امضاي قراردادها و اسناد تعهد آور.

- انجام ساير اموري كه به موجب قانون يا اساسنامه و ساير مقررات بر عهده هيئت مديره گذاشته شده است ، از جمله پيشنهاد اخراج عضو به مجمع عمومي عادي ( موضوع ماده 13 قانون بخش تعاوني را مي توان نام برد )

- اولين هيئت مديره مكلف است ظرف يكماه از تاريخ برگزاري اولين مجمع عمومي عادي براي ثبت  شركت در مراجع ذيصلاح اقدام نمايد ( 9 )

 7 - شرح وظايف و اختيارات هيئت مديره

-  هيئت مديره با تصميم اكثريت اعضاء براي تشكيل مجامع عمومي دعوت به عمل مي آورد ، ولي لازم به ذكر است كه دعوت مجامع عمومي از اختيارات مطلقه هيئت مديره نيست و وزارت تعاون و بازرسان نيز در مواردي مي توانند از اعضاء براي تشكيل مجامع عمومي دعوت كنند .

- اجراي تصميمات مجامع عمومي بر عهده هيئت مديره است ، زيرا مجمع عمومي ركن تصميم گيرنده و هيئت مديره ركن اداره كننده است هيئت مديره مكلف است مقررات قانوني و اساسنامه شركت و مصوبات مجامع عمومي را در اداره امور شركت مرعي دارد و در اين چهارچوب مديريت كند .

- انتخابات مدير عامل بر عهده هيئت مديره است ، در واقع هيئت مديره مكلف به انجام اين امر است  هيئت مديره مي تواند مدير عامل را عزل كند در اين صورت چون شركت تعاوني بايد مدير عامل داشته باشد هيئت مديره مكلف است مدير عامل را براي شركت تعيين كند. هر گاه مدير عامل استعفا دهد قبول آن با هيات مديره است به طور كلي اخذ تضمين از مدير عامل و ابواب جمعي وي و كاركنان از وظايف هيئت مديره است . ضوابط و معيارهاي لازم براي ميزان اين تضمين و ميزان حقوق و مزاياي مدير عامل و كاركنان و نيزآيين نامه مربوط به وظايف و اختيارات مدير عامل را هيئت مديره براي تصويب به مجمع عمو مي عادي پيشنهاد مي كند

- قبول درخواست عضويت از داوطلبان جديد و تصميم گيري درباره آنها با ملحوظ داشتن شرايطي كه براي عضويت شركت تعاوني در قانون و اساسنامه شركت مقرر است در صلاحيت هيئت مديره است ، علاوه بر آن هيئت مديره براي قبول عضو جديد بايد مقدورات و ظرفيت شركت را مراعات كند . بررسي وجود شرايط عضويت در بدو تاسيس شركت تعاوني بر عهده هيئت موسس است .

- اخراج عضو جزو اختيارات هيئت مديره نيست و اين امر در صلاحيت مجمع عمومي عادي است اخراج عضو موكول به شرايطي است كه در قانون مقرر شده است هيئت مديره باا رائه دلايل و تحقق شرط لازم مي تواند اخراج عضو را از مجمع عمومي عادي در خواست كند .

- اعضاي شركت تعاوني مي توانند سهم خود را به اعضاي همان شركت انتقال دهند اين انتقال با موافقت هيئت مديره ميسر است و هيئت مديره بايد در تصميم گيري در باره آن منع مصرح در آيين نامه مربوطه را داير بر اينكه ميزان سهام هيچيك از اعضاء نبايد بيش از پانزده درصد كل سرمايه شركت باشد مراعات كند

- هيئت مديره بايد بر هزينه هاي جاري تعاوني نظارت تامه داشته باشد و اين نظارت غالبا استصوابي است . توضيح اينكه نظارت عبارت است از مراقبتي كه ناظر بر اقدام به عملي اعمال مي كند و به دو صورت است استصوابي و اطلاعي .

- نظارت استصوابي ،مراقبت ناظر بر اقدام به عملي و تصويب آن قبل از اقدام است در نظارت استصوابي اقدام به عمل موكول است به موافقت ناظر ، به نحويكه بدون كسب اين موافقت نبايد هيچگونه اقدامي صورت گيرد در نظارت اطلاعي ناظر بر اقدام به عملي اطلاع دارد ، ولي موافقت وي لازمه آن عمل نيست .

- رسيدگي به حسابها و تهيه گزارشهاي مالي و نيز ارائه گزارش مربوط به هزينه هاي جاري و نتايج حاصل از رسيدگي به حسابها به بازرس يا بازرسان و ارائه گزارشات لازم به مجمع عمومي از وظايف هيئت مديره است .

- تهيه و تنظيم بودجه ، طرحها و برنامه ها و هزينه عمليات در سال بعد و ارائه آنها به بازرس يا بازرسان نيز از وظايف هيئت مديره است علاوه بر آن هيئت مديره بودجه تنظيمي و هزينه هاي پيش بيني شده و طرحها و برنامه هاي مذكور را بايد براي تصويب به مجمع عمومي عادي تسليم كند.

- هيئت مديره بايد از بين اعضاي شركت تعاوني نماينده اي براي حضور در جلسات مجامع عمومي شركتهاي تجارتي و اتحاديه هاي تعاوني كه شركت تعاوني در آنها مشاركت يا عضويت دارد تعيين و معرفي كند ناگفته نماند كه هيئت مديره عند الاقتضا بايد گزارشي در باره تغييرات حاصل در سرمايه در دوره مالي قبل و گزارشي در خصوص ميزان مبلغ مربوط به بازپرداخت قيمت سهام اعضايي كه از شركت تعاوني خارج شده اند به مجمع عمومي عادي ارائه دهند .

- تهيه دستورالعمل داخلي و پيشنهاد آن براي تصويب به مجمع عمومي عادي ، تعيين نماينده يا وكيل با حق توكيل به غير براي حضور در سازمانها يا اقامه دعاوي شركت تعاوني يا دفاع از شركت در دادگاهها و تعيين صاحبان امضاي مجاز براي امضاي قراردادها و اسناد مربوط به شركت از ديگر وظايف و اختيارات هيئت مديره است .

- هيئت مديره مي تواند براي سرمايه گذاري يا به كار انداختن وجوه مازاد بر نياز شركت به طريقي كه مجمع عمومي عادي تصويب مي كند اقدام كند و نيز مي تواند با تصويب اين مجمع ، براي اجراي برنامه هاي مصوب و توسعه عمليات و رفع تنگناهاي مالي به استقراض و تحصيل اعتبار و دريافت قرض الحسنه و غيره روي آورد ناگفته نماند كه پس از تصويب مجمع عمومي سالانه ، مراقبت در كسر مبالغ مربوط به ذخيره قانوني و اندوخته احتياطي و منظور كردن آن در حسابهاي مربوط و كسر مبلغ راجع به حق تعاون و آموزش و واريز آن به صندوق تعاون از وظايف هيئت مديره است . هيئت مديره مي تواند عندالاقتضا طرح ادغام شركت را براي تصميم گيري به مجمع عمومي فوق العاده پيشنهاد كند ( علاوه بر هيئت مديره ، بازرس يا بازرسان و حداقل يك سوم اعضاي شركت تعاوني مي توانند ادغام آن را به مجمع عمومي فوق العاده پيشنهاد كنند ).

- يكي ديگر از وظايف هيئت مديره اين است كه مراقبت كند تا اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زيان سال متكي به دفاتر قانوني شركت تعاوني حداكثر تا آخر تير ماه هر سال به حوزه مالياتي مربوط تسليم و ماليات متعلقه پرداخت شود .

- وظايف و اعمال اختيارات هيئت مديره به صورت جمعي صورت مي گيرد ، زيرا وظايف و اختيارات را قانون به هيئت مديره تكليف و تفويض كرده است نه به اعضاي آن.براي اينكه اقدامات هيئت مديره جمعي باشد، لازم است در جلسه رسمي هيئت مديره با اكثريت مقرر ( اكثريت مطلق اعضاي حاضر ) در باره آنها تصميم گيري شود و در صورت جلسه مربوطه قيد گردد . هيچ يك از اعضاي هيئت مديره حق ندارد از اختيارات هيئت مديره به صورت فردي استفاده كند يا منفردا به امري كه مربوط به وظايف هيئت مديره است اقدام نمايد ، مگر در موارد خاص كه با تصويب هيئت مديره قبلي هيئت مديره ، به صورت كتبي اختياراتي به وي داده باشد هر گاه عضو هيئت مديره بدون داشتن اختيارات لازم اقدامي كند اين امر در مقابل اشخاص ثالث معتبر خواهد بود ، زيرا ظاهرا عضو هيئت مديره در اقدام خود ماذون از طرف هيئت مديره است و معقول و معمول نيست كه اشخاص ثالث در هر مورد ماذون بودن عضو مذكور راجويا شوند ، لذا هر گاه عضو هيئت مديره بدون داشتن اختيار لازم اقدامي كند كه از آن حقي براي ديگران نسبت به شركت تعاوني يا تكاليفي براي شركت در برابر اين اشخاص ايجاد شود ،شركت تعاوني و هيئت مديره مسئول آن خواهند بود و نمي توانند به استناد به اينكه عضو هيئت مديره بدون داشتن اختيار اقدام كرده است ، از آن معاف شوند . عضو مذكور در برابر هيئت مديره مسئول است و هيئت مديره مي تواند براي جبران زيان وارده به وي رجوع كند .

- نمايندگي يا وكالتي كه هيئت مديره براي انجام كاري به عضوي واگذار كرده است قابل واگذاري به غير نيست ، مگر اينكه در اين مورد، از طرف هيئت مديره وكيل در توكيل غير باشد .

-  هيئت مديره مي تواند قسمتي از اختيارات خود را با اكثريت سه چهارم آرا به مدير عامل تفويض كند توضيح اينكه هيئت مديره مي تواند قسمتي از اختيارات خود را به مدير عامل واگذار كند نه همه آن را. اكثريت سه چهارم نسبت به همه اعضاي هيئت مديره است ، نه اعضاي حاضر در جلسه رسمي .

- معاملات هر يك از اعضاي هيئت مديره با شركت تعاوني مربوط ، تابع مقررات و ضوابطي است كه در چهارچوب دستورالعمل وزارت تعاون ، به تصويب مجمع عمومي عادي مي رسد.

- هيچ يك از اعضاي هيئت مديره نمي توانند سمت بازرسي يا مديريت عامل و يا عضويت هيئت مديره شركت تعاوني ديگري با موضوع و فعاليت مشابه را بپذيرد .

- رسيدگي و تصميم گيري در باره گزارش بازرس يا هر يك از بازرسان در مورد تخلفات هيئت مديره بر عهده مجمع عمومي فوق العاده است .

- وزارت تعاون در صورت احراز تخلف در اداره امور شركت تعاوني مي تواند مراتب را به دادگاه اعلام كند . دادگاه موظف است خارج از نوبت به موضوع رسيدگي كند و در صورتي كه در رسيدگي مقدماتي تخلف هيئت مديره احراز شود حكم تعليق مديران شركت تعاوني را صادر كند ، در اين صورت وزارت تعاون موظف است به طور موقت افرادي را براي تشكيل مجمع عمومي عادي و انتخاب هيئت مديره جديد منصوب كند .(10)

 8 موانع موجود بر كاركرد بهينه هيئت مديره در شركتهاي تعاوني

از منظر آسیب‌شناسانه در حال حاضر شرکت‌ها و اتحادیه‌های تعاونی با مشکلات و چالش‌های عدیده‌ای همچون عدم مشارکت اعضاء، پایین‌بودن سطح کارایی مدیران، فقدان نظارت اعضا و بازرسان، پایین‌بودن سطح بهره‌وری، کیفیت نامناسب محصولات و ارائه خدمات ، عدم همدلی بین مدیران ، بازرسان ، اعضاو .....دست به گریبان هستند . مدیران تعاونیها عموماً فاقد دانش و مهارت‌های مدیریتی نو می‌باشند، بازرسان به وظایف نظارتی خود به نحو احسن عمل نمی‌نمایند، اعضا از نقش و جایگاه خود آگاهی لازم را ندارند، مجامع عمومی به صورتی بسیار بی رونق برگزار می گردد . قیمت تمام شده محصولات تعاونی بالاتر از بخش خصوصی است، کارکنان فاقد مهارتهای لازم برای بهرمندی از روشهای نوین تولیدمی باشند .

 تعاونی ها در فروش محصولات تولیدی با مشکلات فراوانی مواجه هستند و ..... اینها واقعیتهایی است که در درون تعاونی ها قابل مشاهده است و آمار تعاونی های راکد و غیر فعال نیزگویای این مطلب می‌باشد.
رفع مشکلات تعاونی ها نیازمند مجموعه اقدامات هماهنگ و سنجیده‌ای است که آموزش نیروی انسانی از مهمترین این اقدامات است. آموزش ارزانترین و کارآترین ابزاری است که پاسخگوی بسیاری از نارسائیها می‌باشد. اصولاً نهضت تعاون بدون آموزش تحقق نمی‌یابد، یا اینکه به تدریج ویژگی تعاونی‌بودن خود را از دست خواهد داد. اندیشمندان تعاون معتقدند تعاونی‌ها با آموزش متولد می‌شوند، با آموزش شکل می‌گیرند و با آموزش موفق می‌شوند. قانون و مقررات عامل موفقیت تعاونی‌ها نیست بلکه معجزه آموزش می‌تواند هر تحول سازنده‌ای را به ارمغان بیاورد.
از آنجائیکه آموزش با روح و روان افراد سروکار دارد . شایسته است این امر به افراد دارای صلاحیت و مهارت‌های برجسته در امور آموزشی سپرده شود . اجرای برنامه‌های آموزشی در قالب یک نظام آموزشی مدون و منطبق با ویژگی‌های فراگیران و نیازهای سازمانی از جمله این ضرورت‌ها است. در غیر اینصورت فعالیت آموزشی، نزد مجریان در حد انجام وظیفه اداری تنزل می‌نماید و نزد فراگیران به امری اجباری ، غیر مفید و کسل‌کننده تبديل مي گردد (11)

يکي ديگراز دلايل عدم رشد و موفقيت کارآفرينان، وجود مقررات دست ‌و پاگير اداري، وجود بوروکراسي اداري و مقررات بعضاً زائد و وجود فشارهاي دروني و خارجي تحميلي مي‌باشد که موجب به وجودآمدن محدوديت‌هاي فراواني در جهت نيل به ساده‌ترين اهداف اقتصادي مي‌شود. چنين محيطي باعث سرخوردگي و حتي فرار کارآفرينان مي‌شود زيرا آنان جايي براي بيان و ابراز ايده‌هاي خود نمي‌يابند و خود را درکمند بوروکراسي و روابط ناسالم سازمان‌هاي تصميم‌گيرنده مي‌بينند. به همين دليل آنها نيز به خيل جامعه بي‌تحرک و ساکني مي‌پيوندند که حاصل شرايط و محدوديت‌هاي موجود مي‌باشد.

سياستهاي اقتصادي دولت نيز در عملكرد بهينه اقتصادي تعاونيها بسار مهم است به عنوان مثال اگر دولت تصميم بگيرد كه نرخ ارز را بالاتر از حد معمول نگه دارد اين امر سبب رونق صادرات و كاهش واردات خواهد بود و تعاونيهاي توليدي قدرت رقابت با توليدات مشابه خارجي را خواهند داشت و توليدات زيادتر منجر به رشد و شكوفايي تعاونيها خواهد بود در حال حاضر يكي از موانع اساسي بر سر راه رشد تعاونيهاي توليدي پايين بودن نرخ ارز مي باشد چون دستمزدها و ساير هزينه هاي توليد روز به روز افزايش مي يابد و در عوض ارز حاصل از صادرات ارزش چنداني براي صادر كننده ندارد در نتيجه صادرات زيانده خواهد بود و واردات به نفع وارد كننده مي باشد . . ، تغييرزود هنگام سياستهاي اقتصادي در كشور و نبودن يك برنامه ثابت براي پيشبرد و گسترش تعاونيهاكه به سبب تغييرات سريع در سياستهاي اقتصادي مي باشد مي تواند مانع عملكرد بهينه تعاونيها  باشد ، از ديگر عاملهايي كه باعث مانع در رشد بهينه شركتهاي تعاوني مي باشد در ارتباط با قانون كار است تبعات حقوقي و قانوني اين قانون عملا باعث مي شود كه كارفرمايان تمايل كمتري به استخدام افراد داشته باشند و تعيين حداقل دستمزد هر ساله چالشي بحث برانگيز ميان مسئولان و كارگران و مديران شركتهاي تعاوني مي باشد كه شرح آن نياز به نحقيقات تخصصي خاص در اين زمينه مي باشد . (12)

_ موارد پيشنهادي براي بهبود عملكرداعضاء هيئت مديره توسط نگارنده تحقيق

- استقرار سيستمي توسط اولين هيئت مديره تااين سيستم باعث شود هيئت مديريه اي كه توسط اعضاء انتخاب مي شوند به شيوه هاي مناسب شناسايي شوند، مثلا سابقه كار آنان در نظر گرفته شود بنحويكه سابقه خوبي در كارآفريني و نوآوري داشته باشند به طور كلي موارد مندرج در بند( 4) مقاله  بسيار مهم است كه مي تواند به انتخاب اصلح ترين اعضاء هيئت مديره كمك نمايد .

- در اساسنامه شركت تعاوني بايد اختيارات اعضاء هيئت مديره و مدير عامل تا جائيكه قوانين اجازه مي دهد ، افزايش يابد تا  اعضاء هيئت مديره بتوانند در تصميم گيريها براي بهبود عملكرد تعاوني بهينه تر عمل نمايند .

- اندیشمندان تعاون معتقدند تعاونی‌ها با آموزش متولد می‌شوند، با آموزش شکل می‌گیرند و با آموزش موفق می‌شوند. قانون و مقررات عامل موفقیت تعاونی‌ها نیست بلکه معجزه آموزش می‌تواند هر تحول سازنده‌ای را به ارمغان بیاورد.  لذا هر چه به جنبه آموزشي اعضاي هيئت مديره توجه شود در بهبود عملكرد تعاوني مؤثرتر خواهد بود .

- اگر شركتهاي تعاوني را با هم مقايسه كنيم شركتي موفق ترين است كه در آن روحيه تعاون و همكاري به معناي واقعي ميان اعضاء آن رواج دارد لذا هيئت مديره بايد موظف باشد راهكاري را مدون نمايد تا در شركت تعاوني با شاخصهاي علمي در مقاطع مختلف، روحيه تعاون و همكاري اندازه گيري شود و موانع موجود بر اين امر شناسايي و به حداقل برسد .

- هيئت مديره هر شركت تعاوني بايد خود را جزئي از خانواده كل هيئت مديره هاي تعاونيهاي كل كشور بدانند لذاپيشنهاد مي شود در مقاطع مثلا سالانه اعضاي هيئت مديره تعاونيها در كل كشور با هم  طي سميناري ملاقات داشته باشند و با بررسي موانع و مشكلات موجود در تعاونيهاي خود اين مشكلات را دسته بندي نموده و به مراجع ذيصلاح انتقال دهندو اين مشكلات و موانع را تا رفع آن از مقامات ذيصلاح پيگيري نمايند .

- در شركتهاي تعاوني هر عضو داراي يك راي است كه بر اساس اين رايها اعضاي هيئت مديره و بازرسان انتخاب مي شوند و تصميمات مهمي بر اساس اين آراء در مجامع شركتها گرفته مي شود به نظر مي رشد براي دست يابي به بهترين نتيجه در تعاونيها بايد سيستمي در نظر گرفته شود كه راي افراد متخصص در تعاوني داراي ضريبي بالاتر از اعضاي عادي گرددتا راي آنان مساوي با راي تمام افراد تعاوني نباشد اين امر نتايج بهتري در انتخاب اعضاء مناسب براي هيئت مديره يا در تصميمات متاخذه در مجامع خواهد داشت .

- کنترل دموکراتيک تعاوني توسط اعضاء که در اصول تعاونيها به آن اشاره شده است، فضاي مناسبي را به منظور ارضاي حس "استقلال‌طلبي" يا "نياز به استقلال" بعنوان يک نيروي انگيزشي مهم براي کارآفرينان فراهم مي‌آورد. بررسي منابع موجود در زمينه کارآفريني نشان مي‌دهد که نظام خشک ديوان سالاري به هيچ وجه مورد رضايت‌خاطر کارآفرينان نيست و استقلال‌طلبي يکي از ويژگي‌هاي مهمي است که سبب مي‌شود کارآفرينان به اهداف و روياهاي خود دست يابند. به همين دليل هيئت مديره بايد بكوشد ضمن ايجاد  فضاي دموكراتيك در تعاوني ، آزادي عمل براي کارآفرينان به ارمغان ‌آورد تا كارآفرينان بتواننددريک بستر مناسب، در تعاوني به صورت بهينه خدمت كنند.

 10 - نتيجه گيري :

- وجه مشترك همه سازمانهاي انساني آن است كه هر سازمان از اجتماع افرادي تشكيل شده كه به طور گروهي تحت رهبري واحد و با امكانات محدود به منظور رسيدن به هدف خاصي همكاري مي كنندلذا افراد تشكيل دهنده تعاوني بايد سعي نمايند نخست با وظايف و اختيارات هيئت مديره آشنا شوند سپس با بررسي هاي آگاهانه نسبت به انتخاب اعضاء هيئت مديره اقدام نمايند اين افراد بايد توانايهاي لازم را جهت تصدي پست ياد شده داشته باشند  و بعد از انتخاب آگاهانه افراد هيئت مديره بايد به آنان اعتماد نمايند و اختيارات لازم را به آنان در مجامع مربوطه تفويض نمايند چرا كه  هيئت مديره مغز تعاوني بوده و وظيفه هدايت صحيح تعاوني را با توجه به شرح وظايف مندرج در اساسنامه بر عهده دارد .

- هيئت مديره طبق اصول تعاونيها و اساسنامه تعاوني  بايد مديريت نمايد و اصلح ترين مدير عامل را براي شركت تعاوني در نظر بگيرد ، همچنين هيئت مديره بايدسعي نمايد  راهكاري را اجرايي كند تا در شركت تعاوني با شاخصهاي علمي در مقاطع مختلف، روحيه تعاون و همكاري اندازه گيري شود و موانع موجود بر اين امر شناسايي و به حداقل برسد . هيئت مديره به نقش آموزش در ميان اعضاء تعاوني به ديده اهميت بنگرد و سعي نمايد همواره خود را به دانش روز مديريت برساند .

- هيئت مديره بايد هدفهاي فردي و گروهي اعضاء تعاوني را به نحوي برآورده نمايد تا قيمت تمام شده كالاها و خدمات توليدي در مقايسه با ساير كالاهاي رقيب متناسب و در توسعه اقتصادي كشور نقش موثر خود را ايفا كند. (13 )

 

11 فهرست منابع و ماخذ:

(1 ) مقاله آشنايي با مديريت و وظايف هيئت مديره شركتهاي تعاوني روستائي ، نقي محمد عليزاده كارشناس تعاوني روستايي آذربايجان شرقي

(2 ) سايت وزارت تعاون

http://www.icm.gov.ir/aboutus-base-fa.html

(3)  مقاله آشنايي با مديريت و وظايف هيئت مديره شركتهاي تعاوني روستائي ، نقي محمد عليزاده كارشناس تعاوني روستايي آذربايجان شرقي 

(4 ) حقوق تعاونيها حسني ، حسن چاپ سوم ،تابستان 1389 صفحه  - 143،150

( 5 ) مقاله آشنايي با مديريت و وظايف هيئت مديره شركتهاي تعاوني روستائي ، نقي محمد عليزاده كارشناس تعاوني روستايي آذربايجان شرقي

(6 )سايت  http://www.qomprisons.ir/index.php?Module=SMMArticles&SMMOp=View&SMM_CMD=&PageId=17

( 7 ) حسني، حسن – حقوق تعاونيها چاپ سوم تابستان 1389 صفحه 31-32

(8 ) سايت:

http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D8%B2%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87

( 9 ) حسني، حسن – حقوق تعاونيها چاپ سوم تابستان 1389 صفحه 139-138

( 10 ) حسني، حسن – حقوق تعاونيها چاپ سوم تابستان 1389 صفحه 139-143 ، 156-157

( 11 ) سايتhttp://www.icm.gov.ir/article-fa-1.html.

(12 ) نظر شخصي نگارنده مقاله

(13 ) مقاله تعاون شماره 139 فروردين 1382 وكيل حيدري ساربان صفحه آخر بر گرفته از سايت مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي




 

 

 

 

 

 

 



مطالب مشابه :


وظايف و اختيارات هيئت مديره شركتهاي تعاوني

وظايف و اختيارات هيئت مديره شركتهاي تعاوني شركت تعاوني در صورت هر چند جلسات




3- مشاغل دانشجویی (بازرس شرکت تعاونی)

مي آيد و از همه مهمتر آشنايي با اساسنامه شركتهاي تعاوني مي به صورت جلسات




گزارش بازرس.به مجمع عمومی عادی صاحبان سرمایه.شرکت تعاونی مسکن فرهنگيان مشگين شهر

دبير علوم احتماعي مدارس مشگين شهر وبازرس شركت تعاوني جلسات حضور داشته شركتهاي




اساسنامه شرکت تعاونی

در اين صورت مي بر تعاوني‌ و حضور در جلسات بين تعاوني و ساير شركتهاي




نمونه اساسنامه شركت تعاوني مسكن

نمونه اساسنامه شركت تعاوني با ساير شركتهاي تعاوني، موضوع جلسات مجامع عمومي




اساسنامه شرکت های تعاونی

حال بر يك يك اعضاي شركتهاي تعاوني تعاوني به دو صورت بر تعاوني‌ و حضور در جلسات




مجمع عمومي فوق العاده

براي اين نوع مجمع عمومي، در قانون بخش تعاوني و اساسنامه شركتهاي تعاوني صورت عدم مغايرت




مبانی کلی شرکتهای تعاونی ( تحقیقی کامل در مورد تعاونی همراه با فهرست و منابع )

تعاريف صاحب نظران شركتهاي تعاوني از فعاليت تعاوني در صورت وجود جلسات مرتب




برچسب :