به صدا درآمدن زنگ خطر نابودی مرجان‌های خلیج‌فارس

700960711_orig.jpg معاون سازمان محیط زیست هشدار داد: اگر کشورهای ساحلی اقدام عاجلی نکنند، مرجان‌ها را از دست می‌دهیم .

در حالی که شعار امسال روز محیط زیست منطقه خلیج‌فارس و دریای عمان (راپمی) «وخامت آبسنگ‌های مرجانی» است، گزارش‌های دریافتی حاکیست حجم قابل تجهی از مرجان‌های منطقه به دلیل تغییرات آب و هوایی و افزایش درجه حرارت در کنار فعالیت‌های انسانی در معرض نابودی قرار گرفته است.

به گزارش شبکه ایران به نقل از ایسنا، مرجان‌ها نقش جنگل‌های بارانی را در دریا داشته و به عنوان ریه کره زمین محسوب می‌شوند و بالاترین تنوع‌ریستی را در مناطق مرجانی داریم از سوی دیگر تولید در مناطق مرجانی بالاست و با این که مناطق مرجانی کمتر از یک درصد از وسعت کل دریاها را به خود اختصاص می‌دهند، بیش از 60 درصد گونه‌های مختلف آبزی و ماهی بخشی یا تمام زندگی خود را در مناطق مرجانی می‌گذرانند.

سید محمد باقر نبوی، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به این که حفاظت فیزیکی از سواحل و مهمترین عامل امرار معاش مردم ساحل‌نشین دنیا برای اکوتوریسم به عنوان مهمترین خدمات مرجان‌ها به حساب می‌آید گفت: صخره‌های مرجانی پناهگاه بسیاری از ماهیان است به شکلی که صید حدود 50 درصد ماهی‌های تجاری مانند هامور، سنگسر، سرخوماهیان در مناطق مرجانی انجام می‌شود از سوی دیگر بسیاری از ماهیان تجاری مراحل لاروی خود را در مناطق مرجانی سپری می‌کنند.

وی با اشاره به این که در ایران عمدتا مرجان‌ها پیرامون جزایر دیده می‌شوند، افزود: تقریبا عمده جزایر خلیج‌فارس تا عمق 15متری و در بعضی خلیج‌ها و آبهای ساحلی مانند خلیج نایبند دارای صخره‌های مرجانی هستند.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر این که دانشمندان کل مرجان‌های منطقه خلیج‌فارس و دریای عمان را 57 گونه دانسته‌اند تصریح کرد: این در حالیست که تا کنون بیش از 50 گونه مرجانی در جزایر کیش، فارور، و بنی‌فارور و خارک و خارکو و خلیج نایبند شناسایی شده است.

وی خارک و خارکو و فارور و بنی فارور را بهترین مناطق مرجانی دانست و افزود: در عین حال در خلیج ناببند، تنب بزرگ و کوچک، ابوموسی، کیش، هندورابی، قشم، هنگام، هرمز، فارسی و در آب‌های ساحلی سواحل صخره‌ای مانند کنگان، بندر طاهری، بین نایبند تا نخیلو و ... نیز صخره‌های مرجانی مشاهده می‌شود.

وی به وسعت مناطق مرجانی در ایران اشاره کرد و گفت: برآوردهای اولیه نشان می‌دهد که حدود 300 هزار هکتار مرجان در سواحل ایرانی خلیج‌فارس و دریای عمان وجود دارد.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست تغییرات درجه حرارت آب بویژه افزایش درجه حرارت آب در منطقه خلیج‌فارس را مهمترین عامل مرگ و میر مرجان‌ها دانست و گفت: در عین حال ساخت‌وسازهای ساحلی کنترل نشده و ناپایدار مانند خشک کردن دریا، خاکبرداری در ساحل، تغییرات فیزیکی خط ساحلی، ایجاد کانال‌های مختلف، ساخت بندر و اسکله، افزایش طول باند پروازی مثلا در جزیره خارک، ایجاد تاسیسات ساحلی مانند طرح متانول خارک و عسلویه و لایروبی در دریا برای تامین کانال دسترسی به بنادر، عمق مناسب شناورها، ساخت‌وسازها و طرح‌های توسعه در سواحل نیز از دیگر عوامل تهدید مرجانهاست.

به گفته وی فعالیت‌های صید و صیادی شامل صید ماهی‌های تزئینی در مناطق مرجانی به شکل صید ماهیان مرجانی با برهم زدن تعادل زیستگاه و لنگراندازی قایق‌های صیادی، صید ماهی‌های تجاری در مناطق مرجانی با استفاده از گرگور و لنگراندازی، توراندازی د مناطق مرجانی، کندن و قاچاق مرجان‌ها برای آکواریوم‌سازان، گردشگری ناپایدار، ورود آلودگی‌ها و افزایش کدورت شامل لایروبی، ساخت‌وساز ساحلی و خشک کردن دریا در کنار احداث جزایر مصنوعی در امارات از دیگر عوامل اصلی تخریب مرجانهاست.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست افزایش کدورت را یکی از عوامل جدی تخریب مرجان‌ها دانست و گفت: کنترل لحظه‌ای میزان کدورت آب در ساخت و سازهای ساحلی اخیرا در برخی کشورهای منطقه مانند قطر مد نظر قرار گرفته است و سازمان حفاظت محیط زیست نیز برای نخستین بار در کشور در طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار و احداث دایک آن با نصب دستگاه‌های سنجش میزان کدورت آب را به صورت لحظه‌ای تحت کنترل قرار داد به شکلی که زمانی که میزان کدورت از حد تحمل مرجان‌ها بیشتر می‌شد عملیات را تا کاهش کدورت متوقف می‌کرد.

وی افزود: این اقدام موجب شد که میزان خسارات وارده به مرجان‌ها به حداقل برسد. معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست به موضوع دمای آب اشاره کرد و گفت: در آب‌های ساحلی به دلیل کم عمق بودن دمای آب به راحتی افزایش می‌یابد به شکلی که در دو سال گذشته به دلیل گرمای بیش از حد، دمای 36 درجه سانتیگراد نیز در این آبها ثبت شد. این در حالیست که حداکثر دما در این مناطق باید 27 درجه سانتیگراد باشد.

وی تصریح کرد: بیشترین مرگ و میر مرجان‌ها در عمق 5 تا 6 متری رخ داده است و بیشترین تخریب مرجان‌ها در نایبند و کیش به ثبت رسیده است.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در عین حال بر ساماندهی و کنترل ساخت‌وسازهای ساحلی، جلوگیری کامل از خشک کردن دریا، ساماندهی اسکله‌سازی و بندرسازی در دریا با سازه‌های جدید و شناور، مدیریت لایروبی و لایریزی، ساماندهی صید و صیادی، لنگراندازی، توقف کامل صید ماهی‌های تزئینی و قاچاق مرجان‌ها تاکید کرد و گفت: در صورتی که هرچه سریعتر اقدام عاجلی در این خصوص توسط تمامی کشورهای ساحلی خلیج‌فارس صورت نگیرد شاهد نابودی مرجان‌های این منطقه خواهیم بود.


مطالب مشابه :


کیش و بنزین

جزیره کیش - کیش و بنزین هر درجه حرارت که افزایش یابد منفعت زیادی نصیب این صنعت می‌کند.




به صدا درآمدن زنگ خطر نابودی مرجان‌های خلیج‌فارس

جزیره کیش - به صدا معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست تغییرات درجه حرارت آب




جمعه سوزان جزیره کیش

متاسفانه دیروز جمعه از ساعت ۱۴ برق منطقه سفین کیش تا ساعت ۴ با درجه حرارت و




جدیدترین اخبار شهر زیرزمینی تور کیش

تور کیش تور. تور کیش درجه حرارت داخل تونل ها در سراسر سال بين 22 تا 25 درجه سانتيگراد است و




رطوبت 100درصدي باعث لغو دو پرواز كيش شد

جزیره کیش - رطوبت روز شنبه موجب رطوبت 100 درصدی شده است.درجه حرارت فعلی 26 درجه سانتی گراد




جدیدترین اخبار شهر زیرزمینی تور کیش

شهر زير زميني كاريز کیش درجه حرارت داخل تونل ها در سراسر سال بين 22 تا 25 درجه سانتيگراد




گرين راس (thalassoma lunare) در جزیره کیش

جزیره کیش - گرين راس وسيله صيد : قلاب دستي ،‌ تورهاي گوشگير ثابت كف و گرگور درجه حرارت : 26-24




برچسب :