معرفی تقریرات حدیثی مقطع ارشد دانشکده علوم حدیث قم

آسیب شناسی روایات تفسیری

در این درس با آفتهای احادیث تفسیری که بیشتر در تفاسیر اهل سنت وجود داشته و از آنجا به تفاسیر شیعه منتقل شده آشنا می شویم. نسبتهای ناروا به انبیاء و بیان صفات محدود کننده برای ذات ربوبیت و داستانهای ذیل آیات قرآن و برخی مطالب کلامی ذیل آیات شریفه از مباحث مطرح شده در این درس بود که حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر رفیعی ارایه کردند. همچنين انواع روايات تفسيري ضعيف و تحليل نوع ضعف آنها از ديگر مطالب اين درس بود.

سند شناسی

این درس را حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد کاظم رحمان ستایش ارایه کردند. مبانی سند شناسی و مستندات آن در این درس مورد بحث قرار گرفت. نظم قابل تحسین مطالب از ویژگیهای این درس بود.

بررسی تطبیقی منابع رجالی

در این درس حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد کاظم رحمان ستایش به بررسی منظم و فنی منابع رجالی شیعه و اهل سنت پرداخته آنها را با یکدیگر مقایسه کرده و کاربردهای عام و خاص هر یک و اشکالات و قوتهای آن را بحث نمودند. نظم و روشمندی مباحث از ویژگیهای اصلی این درس پرفایده بود.

قرآن در روایات اهل بیت علیهم السلام

حجت الاسلام و المسلمین دکتر ناصر رفیعی در این درس به بیان فضایل و فواید و کارکردهای قرآن از زبان اهل بیت علیهم السلام و نیز روش تفسیری اهل بیت پرداختند.

روش فهم حدیث

این درس را استاد گرامی حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر عبد الهادی مسعودی ارایه کردند. ایشان مراحل مختلف فهم حدیث را بیان نموده و مثال­های خوبی ذکر کردند. ویژگی اصلی این درس استفاده مناسب آن از مباحث علم اصول فقه و قواعد فقهیه در فهم حدیث بود. هم­چنین از قواعد علم منطق هم در درس استفاده می­شد و مجموعه اینها، عمق خوبی به بحث ها بخشیده بود.

پژوهش های حدیثی معاصر

در این درس با محورهای تحقیقات حدیثی عصر حاضر آشنا می شویم. همچنین صاحبان برترین آثار حدیثی معاصر و روش کاری آنها را می شناسیم. این درس را حجت الاسلام آقای مهریزی ارایه کردند.

آسیب­شناسی حدیث

این درس را استاد گرامی حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر مسعودی تدریس کردند. ویژگی این تدریس نگاه­های خوب حوزوی به مطالب بود. به­کارگیری صحیح قواعد علم اصول و تجربیات فقهی در شناسایی آسیب­های حدیث و تطبیق معتدلانه آن بر مصادیق، از نقاط روشن این درس بود.

اختلاف الحدیث

این عنوان از مهمترین و مشکل­ترین و پرکاربردترین مباحث علم الحدیث است که در همه موضوعات حدیثی دارای اثر می­باشد. مهارت در این موضوع نیاز به تمرین مستمر و فراوان دارد. این موضوع به همان اندازه که مهم است یادگیری ناقص و دست و پا شکسته­اش خطرناک است. یکی از مهمترین دروس دانشکده حدیث که استاد گرامی حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد احسانی­فر مطرح کردند درس اختلاف الحدیث بود که متاسفانه به صورت غیر رسمی برگزار شد. تقریرات این درس از مهمترین نگاشته­های بنده در دانشکده علوم حدیث است.

حوزه ها و مکاتب حدیثی

در این درس با حوزه های حدیثی شیعه و اهل سنت و نیز مکاتب حدیثی آشنا می شویم. حوزه های حدیثی مثل قم، بغداد و ... و مکاتب حدیثی مثل عقل گرا، نص گرا و ... است. این درس توسط جناب آقای مهریزی ارایه شد و نگارنده، مطالب درس را در جزوه­ای تقریر کرده ام.

مبانی جرح و تعدیل

مبانی جرح و تعدیل از مباحث علم رجال است که در آن مبانی تضعیف و توثیق روات بحث می­شود؛ صرف نظر از اینکه چه رواتی تعدیل یا تضعیف شده­اند. در حقیقت مبانی جرح و تعدیل در حکم علم اصول نسبت به علم فقه است.

این بحث را در کلاس­های حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد کاظم رحمان ستایش تقریر نمودم.

تفسیر اثری

تفسیر اثری با گرایش تطبیقی، عنوان دو ترم کلاس استاد گرامی حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد احسانی­فر بود که یک ترم به تفسیر روایی شیعه و یک ترم به تفسیر روایی اهل سنت اختصاص داشت. ویژگی این دروس علاوه بر گرایش تطبیق بر متون، دقت­های عمیق آن بود. استاد گرامی در درس با به کار گیری قواعد منطق و اصول فقه و مخصوصا مباحث الفاظ و تعادل و تراجیح در تفسیر قرآن روش قویمی را به شاگردان یاد دادند. این روش در همه جلسات مورد تمرین قرار می­گرفت به گونه ای که اگر کسی با کلاس همراهی می­کرد در طول این 32 جلسه مبانی کلی روش تفسیر روایی را می­آموخت. ویژگی دیگر روش کار استاد، فاصله مبانی ایشان با مبانی اخباریون است که نقاط میز بین روش خود و روش اخباریون را به طور واضح بیان نموده و در کلاس بر آن ممارست می­کردند.

تقریرات این درس را در 60 صفحه نگاشته­ام.

 


مطالب مشابه :


منابع کارشناسی ارشد - علوم قرآن و حدیث

ارشد علوم قرآنی و حدیث پاسخ علم الحدیث دانشگاه تهران+ جزوات دانشکده علوم حدیث;




معرفی تقریرات دوره فشرده علوم و معارف حدیثی دانشکده حدیث

دوره فشرده علوم و معارف حدیثی. اولین دوره فشرده علوم و معارف حدیثی که سال 1382 در دانشکده حدیث




مفردات قرآن1 (جلسه سوم 8مهر1393)

بولتن جامع علوم قرآن و حدیث. دانشکده اصول دین دروس فی علم اللغه از صبحی صالح در




معرفی تقریرات حدیثی مقطع ارشد دانشکده علوم حدیث قم

ویژگی اصلی این درس استفاده مناسب آن از مباحث علم اصول فقه و حدیث و تطبیق دانشکده حدیث




احادیث پیامبراکرم(ص) در مورد علم و علم آموزی و تعلیم آن

در مورد علم و علم آموزی و تعلیم آن - رشته فقه و حقوق اسلامی دانشکده. رشته فقه و حقوق اسلامی .




علوم قرآن

بولتن جامع علوم قرآن و حدیث. دانشکده اصول دوم اینکه ما در اینجا تاریخ این علم را می




راه‏اندازی دوره فوق دکترای علوم قرآن و حدیث

تفاهم‌نامه امضاء شده میان انجمن علوم قرآن و حدیث و دانشکده و تولید علم و نظریه




جلسه چهارده سیره پیشوایان دینی(اصل شرح صدر)

دانشجویان دانشکده مجازی علوم حدیث. انسانی که نور علم و حکمت دارد وبه توحید و معرفت اللهی




مصطلحات حدیثی

دانشکده الهیات ومعارف (از کتاب علم تتبع و جستجوی طرق حدیث در کتب دیگر ـ تا حدیث اگر




برچسب :