پهنه بندی خشکسالی

2فاضلي و همكاران (1388) در مقاله اي تحت عنوان پهنه بندي افت ناشي از خشكسالي اخير در منابع آب زيرزميني دشت زيدون، در استان خوزستان به مطالعه پرداختند. آنها جهت بررسي تاثير خشكسالي بر منابع آب زيرزميني دشت زيدون از تحليل هيدروگراف آبخوان، مقايسه داده هاي نوسانات سطح ايستابي آبخوان در سال هاي آبي 86-85 و 87-86 ، مقايسه نقشه تغييرات سطح ايستابي ، ميزان تغييرات را در اين دو دوره و همچنين از داده هاي بارش ماهيانه جهت بررسي رابطه خشكسالي و منابع آب زيرزميني استفاده كردند. هيدروگراف واحد آبخوان با توجه به داده هاي تغييرات سطح ايستابي چاه هاي پيزومتري موجود و شبكه تيسن تهيه گرديد. با توجه به كمبود اطلاعات در مورد سطح ايستابي در منطقه، هيدروگراف واحد از سال 81 تا 87 براساس 7 پيزومتر و هيدروگراف سال هاي86-85 و 87-86  براساس 22 پيزومتر ترسيم گردید. ترسيم نقشه هاي پهنه بندي افت نشان داد كه در اكثر بخش هاي دشت افت مشاهده مي شود، حداقل ارتفاع  سطح ايستابي مربوط به بخش هاي مركزي وشمال غربي به دليل برداشت بيش از حد و به دليل تمركز چاه هاي بهره برداري و حداكثر ارتفاع مربوط به جنوب شرقي بود که به علت برگشت آب كشاورزي خيزي در سطح آب مشاهده شد.

 

1.   بذرافشان و همکاران، (2010) با مقایسه و محاسبه دو شاخص SPI و RDI روی هشت ایستگاه ساحلی ایران با پنج اقلیم متفاوت واقع در دریای خزر و خلیج فارس به این نتیجه رسیدند که این دو شاخص با ضریب هم­بستگی بالای 9/0 مشابهت زیادی با هم دارند

2.   حسین پور نیکنام و همکاران (1389) به پیش بینی خشکسالی یک ساله با استفاده از مدل فازی، سری های زمانی خشکسالی و شاخص های اقلیمی (مطالعه موردی: زاهدان) پرداختند و نتایج آن ها نشان می دهد که سری ها زمانی شاخص SPI، نمایان گر وجود نوعی بی نظمی شدید به طور محسوسی در اواخر دوره آماری مورد بررسی مشهود است.

3.   شکیبا و همکاران (1389). با استفاده از شاخص بارش استاندارد به مطالعه خشکسالی و تأثیر آن بر منابع آب زیرزمینی در شرق استان کرمانشاه پرداختند. نتایج تحقیق آن ها نشان داد که شاخص SPI شاخص تقربیا مناسبی جهت بررسی اثرات خشکسالی بر منابع آب زیرزمینی است و وجود ضریب همبستگی بالا بین مقدار SPI و عمق آب زیر زمینی دلیل مناسب برای تأیید موضوع است.

4.   انصاری وهمکاران(1389) در پژوهشی که درمورد پايش خشكسالي با استفاده از شاخص بارندگي و تبخير و تعرق استاندارد شده (SEPI)، توسعه يافته براساس منطق فازي انجام شد، پايش خشكسالي ايستگاه همديدي مشهد با شاخص SEPI نشان مي­دهد كه در مقياس هاي زماني 1 تا 3 ماهه فراواني وقوع خشكسالي زياد و تداوم اين پديده كوتاه است، اما با افزايش مقياس زماني از فراواني وقوع خشكسالي كاسته شده ولي تداوم خشكسالي­ها افزايش يافته است.

5.   برنا و همکاران (1389) به کمک شاخص SIAP، PN و RAI به بررسی خشکسالی های استان خوزستان پرداختند و نتایج آن ها نشان داد که بر اساس دو شاخص SIAP و RAI فراوانی خشکسالی های بسیار شدید در ایستگاه دزفول بیشتر از آبادان است و تنها در شاخص PN فراوانی خشکسالی بسیار شدید ایستگاه آبادان بیشتر از دزفول دیده شد. همچنین در سه شاخص مذکور شدیدترین خشکسالی ایستگاه دزفول در سال 1964 و در ایستگاه آبادان در سال های 1964، 1973 و 2005 اتفاق افتاده است

6.   انصاری وهمکاران(1389)در پژوهشی که درمورد پايش خشكسالي با استفاده از شاخص بارندگي و تبخير و تعرق استاندارد شده (SEPI)، توسعه يافته براساس منطق فازي انجام شد، پايش خشكسالي ايستگاه همديدي مشهد با شاخص SEPI نشان مي­دهد كه در مقياس هاي زماني 1 تا 3 ماهه فراواني وقوع خشكسالي زياد و تداوم اين پديده كوتاه است، اما با افزايش مقياس زماني از فراواني وقوع خشكسالي كاسته شده ولي تداوم خشكسالي­ها افزايش يافته است.

7.   نگارش و همکاران (1389)، با استفاده از شاخص SPI به مطالعه خشکسالی های کوتاه مدت شهرستان زاهدان پرداختند. نتایج تحقیق آن ها نشان می دهد که SPI کوتاه مدت (سه ماه) به تغییرات بارندگی ماهانه سریعا پاسخ می دهند. بنابراین می تواند کاهش بارندگی ماهانه را بخوبی نمایش دهند. بنابراین در کشاورزی و زراعت های مختلف یک ساله می توان از نتایج آن استفاده نمود.

8.   محمدیان و همکاران (1389) به مقایسه پایش خشکسالی با استفاده از شاخص SPI، DI و PNPI و پهنه بندی آن ها در استان خراسان شمالی پرداختند. نتایج تحقیقشان نشان داد که شدیدترین خشکسالی ها به ترتیب درسال های 1990 و 2001 اتفاق افتاده است، و به رغم تفاوتی که در هر یک از روش های پایش در تعیین وضعیت خشکسالی وجود دارد، ولی روند کلی در بیشتر آن ها یکسان است، هر چند ممکن است مراتب خشکسالی متفاوت بدست آمده باشد.

9.   عامري و همكاران(1389)، با استفاده از شاخص درصدي از بارش، خشكسالي استان كرمان را در يك دوره 30 ساله و براي كل ايستگاه‌هاي باران‌سنجي بررسي كرد كه نتايج اين پژوهش نشان داد كه روش درون‌يابي تابع شعاعي (RBF)  براي تهيه نقشه پهنه‌بندي شدت خشكسالي استان فارس مناسب‌تر از ساير روش‌ها شناخته شد.

10. فضل اولی و همکاران (1389) با بکارگیری شاخص­های خشکسالی­ SPI، ZSI، CZI، MCZI در استان مازندران در 58 ایستگاه نشان دادند که تفاوت معنی­دار میان شاخص­های خشکسالی محاسبه شده برای کلیه ایستگاه­ها وجود دارد.

11. میر موسوی وهمکاران(1389)روش تابع پایه شعاعی از جمله روش های درون­یابی می باشد که در آن سطح تحمین از مقادیر مشاهده ای عبور می کند. این روش حالتی از شبکه عصبی مصنوعی است. از دیگر خصوصیات این روش این است که مقادیر بیش از ماکزیمم مقادیر مشاهده­ای و یا کمتر از مینیمم مقادیر مشاهده­ای در سطح تخمین وجود دارد

 

12. بنی­مهد و خلیلی (1390) بررسی و مقایسه­ای بین شاخص­های خشکسالی SPI و EDI در ایستگاه­های منتخب استان مازندران انجام دادند و نشان دادند که تداوم خشکسالی و شدت خشکسالی براساس شاخص EDI به ترتیب بیشتر و کمتر از مقادیر بازبینی شده توسط شاخص SPI می­باشد.

13. بذرافشان و همکاران (1390) با استفاده از شاخص بارش استاندارد به تحلیل و بررسی خشکسالی استان گلستان پرداختند. آن ها جهت بررسی خشکسالی ها از 22 ایستگاه باران سنجی (هواشناسی و تماب) که حاوی 25 سال آمار (1976 – 2000) در مقیاس زمانی 6، 9، 12 و 24 ماهه استفاده نمودند و نتایج آن ها نشان داد که بیشترین شدت خشکسالی بدست آمده در دوره 6 ماهه مربوط به سالیان تپه و در دوره 9، 12 و 24 ماهه مربوط به ایستگاه پل جاده می باشد. و مقادیر SPI در سال های خشکسالی شدید در مقایس های زمانی با استفاده از تکنیک زمین آمار بر پهنه استان تصویر و طبقه بندی گردید.

14. عیوضی و همکاران (1391) به بررسی و تعیین مناسب ترین نمایه خشکسالی اقلیمی در سطح استان گلستان پرداختند. به همین منظور از داده های 20 ایستگاه باران سنجی با دوره ی آماری مشترک 30 ساله استفاده نمودند و بعد از محاسبه و کمی سازی وضعیت رطوبتی با استفاده از چهار نمایه DI، PNPI، SPI و ZSI به منظور بررسی و تعیین مناسبترین نمایه از کمینه بارندگی در هر ایستگاه استفاده شد و نتایج آن نشان داد که به جز دو ایستگاه، تمام ایستگاه های مورد مطالعه وقوع خشکسالی بسیار شدید با وقوع کمینه بارندگی مقارن بوده است.

 

 

 

 

خليلي, ع. و ج. بذرافشان ( 1382): ارزيابي کارايي برخي شاخصهاي خشکسالي هواشناسي در نمونه‌هاي مختلف اقليمي ايران. نيوار, انتشارات سازمان هواشناسي کشور.

رضیئی، طیب، علیرضا شکوهی، بهرام ثقفیان.(۱۳۸۱). پیش بینی شدت، تداوم و فراوانی خشکسالی با استفاده از روشهای احتمالاتی و سریهای زمانی در استان سیستان و بلوچستان بیابان جلد 8 سال 1382 .

زارع ابیانه ، حمید ،علی اکبر محبوبی(1383) . بررسی وضعیت خشکسالی و روند آن در منطقه همدان بر اساس شاخص های آماری ،شماره 64 پژوهش و سازندگی.

یوسفی، نصرت ا...، سهراب حجام، پرویز ایران نژاد.( ١٣٨٦). برآورد احتمالات خشکسالی و ترسالی با استفاده از زنجیره مارکف و توزیع نرمال ( مطالعه موردی قزوین) پژوهشهای جغرافیایی –شماره 60تابیتان 1386 ص 128-121۳.

 

-انصافي مقدم،طاهره، 1386،ارزيابي چندشاخص خشكسالي اقليمي وتعيين مناسب ترين شاخص درحوضه درياچه مك،فصلنامه تحقيقات مرتع وبيابان،جلد 14 ،شماره 2.

بداق جمالی، ج.جوانمرد، س. و شیر محمدی، ر.1381 . پایش و پهنه بندی وضعیت خشکسالی استان خراسان با استفاده از نمایه استاندارد شده بارش، فصلنامه تحقیقات جغرافیایی، شماره 67،4-24.

مساعدي،ابوالفضل.خليلي زاده،مجتبي.استادكلايه،امين محمدي، 1387،پايش خشكسالي هواشناسي درسطح استان گلستان،مجله علوم كشاورزي ومنابع طبيعي،جلد 15،شماره 2.

رضیئی، ط. شکوهی، ع.ثقفیان، ب.و دانش کار پ.1382.پایش پدیده خشکسالی در ایران مرکزی با استفاده از نمایه SPI. مجموعه مقالات سومین کنفرانس منطقه ای و اولین کنفرانس ملی تغییر اقلیم، اصفهان،204 -213.

Bordi, I., A. Sutera. 2004. Drought variability and its climatic implications, Global and Planetary Change.40(1,2):115-127.

Thompson, S.A., 1999, Hydrology for water Management, Balkema, Rotterdam Netherlands.

 

Mckee, T.B., Doesken, N.J., and Kleist, J. 1993.The Relationship of drought Frequency and Duration to Time Scales.Preprints 8 tdh Conference on Applied Climatology. PP:179-184.

 

 

 

 

اختري، ر.، مهديان، م. ح.،  مريد، س.، (1385). "تحليل مكاني شاخص‌هاي خشكسالي SPI و EDI دراستان تهران"، تحقيقات منابع آب ايران ، 3.

اميدوار، ك.، مهر آفرين، ر.،  (1388). " بررسي خشكسالي در ايستگاه هاي خرم آباد و بروجرد با استفاده از شاخص هاي در صد از بارش ميانگين RU, SPI, SIAP". دومين همايش ملي اثرات خشكسالي و راهكارهاي مديريت آن، 31-30 ارديبهشت، اصفهان.

انصاري، ح.، داوري، ك.، (1386). "پهنه بندي دوره خشك با استفاده از شاخص بارندگي استاندارد شده درمحيط GIS مطالعه موردي استان خراسان". مجله پژوهش‌هاي جغرافيايي، شماره3، صفحات 108-97.

رضيئي، ط.، شكوهي، ع.ر.  ثقفيان،  ب.، (1382)."پيش بيني شدت، تداوم و فراواني خشكسالي با استفاده از روش‌هاي احتمالاتي و سري‌هاي زماني(مطالعه موردي استان سيستان و بلوچستان)". مجله بيابان، شماره2.

رضيئي، ط.، شكوهي، ع.ر.، ثقفيان، ب.، (1386). "بررسي الگوي زماني و مكاني خشكسالي‌هاي هواشناسي در استان سيستان و بلوچستان". مجله علمي كشاورزي. جلد30. شماره 1.

سبهاني، ه.، ملكيان، ا.، (1388)." بررسي خشكسالي در استان خوزستان با استفاده از شاخص SPI و "SIAP.  دومين همايش ملي اثرات خشكسالي و راهكارهاي مديريت آن، 31-30 ارديبهشت، اصفهان.

سميعي، م.، ثقفيا،ن ب.، مهدوي، م.، (1385). "آناليز منطقه اي شدت خشكسالي هيدرولوژيكي در حوزه‌هاي آبخيز استان تهران". مجله منابع طبيعي ايران، شماره 1، جلد 59 ، صفحات 39-27.

قويدل، رحيمي ي.، (1384). " آزمون مدل‌هاي ارزيابي خشكسالي و ترسالي براي ايستگاه‌هاي استان آذربايجان شرقي". مجله منابع طبيعي ايران، شماره 1، جلد 58، صفحات 530-517.

لطفي، م.، (1388). " بررسي وضعيت خشكسالي بر اساس تعدادي از شاخص هاي آماري در شهرستان كرج". دومين همايش ملي اثرات خشكسالي و راهكارهاي مديريت آن، 31-30 ارديبهشت، اصفهان.

مفيدي پور، ن.، اونق، م.، شيخ، و.ب.، (1389). "ارزيابي خشكسالي حوزه آبخيز اترك به منظور مديريت بهينه منابع آب". ششمين همايش ملي علوم و مهندسي آبخيزداري و چهارمين همايش ملي فرسايش و رسوب، 9-8 ارديبهشت، دانشگاه تربيت مدرس. ساري.

مقدسي، م.، پايمرد، ش.، مريد، س.، (1384). "پايش مكاني خشكسالي 78-1377 تا 80-1379 استان تهران با استفاده از شاخص‌هاي SPI، DI، EDI و سيستم اطلاعات جغرافيايي". فصلنامه مدرس علوم انساني،

نحوي نيا، م.ج.، حاجي‌هاشمي جزي، م.ر.، پارسي نژاد، م.، بندك، ع.، (1388). "پايش خشكسالي مناطق شمالي ايران از ديدگاه شاخص‌هاي متعدد خشكسالي هواشناسي". دومين همايش ملي اثرات خشكسالي و راهكارهاي مديريت آن، 31-30 ارديبهشت، اصفهان.

نصري، م.،  مدرس، ر.، (1386). "تحليل ناحيه اي خشكسالي منطقه اردستان بر اساس دو شاخص خشكسالي". مجله پژوهش و سازندگي در منابع طبيعي، 76 176-167

Agnew, C. T., (2000)." Using SPI to identify drought". Drought Network News 12, 6-11.

Hayes, M.J., Svoboda, M.,  Comte, D.L., Redmond, K.T., Pasteris, P., (2007). "Drought monitoring: new tools for the21st century". In: D.A. wilhite, Editor, Drought and Water Crisis. Science, Technology, and Management Issues, Taylor & Francis, Boca Raton, 53-69

Loucks, D.P., Gladwell, J.S., (1999). "Sustainability Criteria for water Resources System", Cambridge university.

Mckee, T.B.,  Doesken, N.J.,  Kleist, J., (1993). "Drought monitoring with multiple time scales. Preprints", Eighth Conf. on Applied Climatology, January 17-22, Anaheim, CA, American. Meteorological. Society, 179-184.

Moreira, E.E.,  Coelho, C.A.,  Paulo, A.A., Pereira, L.S., Mexia, J.T., (2008). 'SPI-based drought category prediction using log linear models," J. Hydrology, 345,116-130.

 

 

 

 

چناری ، م . 1385 ، "بررسی تغییرات چند نمایه مختلف خشکسالی  با استفاده از زنجیره مارکف در نمونه اقلیمی البرز جنوبی" . پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران .

خلیقی سیگارودی . ش ، "بررسی نمایه های ارزیابی پدیده ترسالی و خشکسالی ( مطالعه موردی ، استان مازندران )" ، فصل نامه علمی – پژوهشی تحقیقات مرتع و بیابان ایران ، جلد 16، شماره 1، صفحات 44 تا 54 .

قویدل رحیمی . ی ، "کاربرد نمایه های مبتنی بر بارش در مطالعه خشکسالی و ترسالی ها ( مطالعه موردی : استان آذربایجان شرقی ) "، فصلنامه پژو هش و سازندگی در منابع طبیعی ،  شماره 65، زمستان 1383 ، صفحات 47 تا 56 .

فرج زاده . م ، 1374 خشکسالی در ایران ، دانش کشاورزی ، نشریه دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز ، جلد 5 ، شماره 1 و 2 ، صفحات 31 تا 52 .

سرحدی، علی، سلطانی، سعید و مدرس، رضا (1387). "ارزیابی و تحلیل گستره خشکسالی در استان اصفهان بر پایه چهار شاخص مهم خشکسالی"، نشریه دانشکده منابع طبیعی، جلد 61، شماره 3، صفحات 570-555.

 حجام، سهراب، خوشخو، يونس، شمس­الدين وندي، رضا (1387). "تحليل روند تغييرات بارندگي­هاي فصلي و سالانه چند ايستگاه منتخب در حوزه مركزي ايران با استفاده از روش­هاي ناپارامتري"، پژوهشهاي جغرافيايي، جلد 40، شماره 64، صفحات 168-157.

 

 

امیدوار،ک .، خسروی، ی.، (1388)." ارزیابی کریجینگ در تعیین مدلی بهینه جهت پایش شاخص بارندگی استاندارد در محیط GIS (مطالعه موردی: استان یزد)"، دومین همایش ملی اثرات خشکسالی و راهکارهای مدیریت آن، اصفهان، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان.

 

Biau, Gerard, Zorita Ednardi, Von Storch Hans and Wackernagel (1999). “Estimation of precipitation by Kriging”. in the EOF Journal of Climate, Vol.12  

1-امیدوار،ک .، خسروی، ی.، (1388)." ارزیابی کریجینگ در تعیین مدلی بهینه جهت پایش شاخص بارندگی استاندارد در محیط GIS (مطالعه موردی: استان یزد)"، دومین همایش ملی اثرات خشکسالی و راهکارهای مدیریت آن، اصفهان، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان.

23-عساکره، ح.،(1378)، "کاربرد روش کریجینگ در میان یابی بارش"، جغرافیا و توسعه، شماره 12،صص 44-25

4-عليزاده، ا. (1381)." اصول هيدرولوژي کاربردي"، انتشارات دانشگاه فردوسي مشهد، چاپ چهاردهم.

 

 

 

5-Biau, Gerard, Zorita Ednardi, Von Storch Hans and Wackernagel (1999). “Estimation of precipitation by Kriging”. in the EOF Journal of Climate, Vol.12  

[6]-Glantz, M.H. and Katz, R.W (1977).When Is a DROUGHT”, Nature 267:192-30

Loukas A., Vasiliades L.N.R: Dalezios N.R.( 2003). “ Intercomparison of meteorologicaldrought indices for drought assessment and monitoring in Greece”. Proceeding of the 8International Conference on Environmental International Conference on Environmental Science and Technology. Lemons Island and Greece, 8–10 September 2003.

 Morid S., Smakhtin, V.,Moghaddasi, M.( 2006). “ Comparison of seven meteorological indices for drought monitoring in Iran”. International Journal of Climatology 26: 971–985.


مطالب مشابه :


دعوای مالک و مستاجر سالانه چند نفر را به دادگاه‌ها می کشاند؟

بسیج حقوقدانان استان آذربایجان شرقی. وبلاگ تخصصي بسيج حقوقدانان استان آذربايجان شرقي .




دانلود آمار جامع دهستانها و روستاهای کشور (سالهای 1375 و 1385)

دانلود سالنامه آماری استان (سالهای 1375 و 1385) آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، مرکزی




هرم سني جمعیت ارسباران به هزار نفر در سال 1385

هرم سني جمعيت ورزقان در سال 1385. آذربایجانشرقی با 385 سالنامه آماری استان آذربایجان




لایه های SHP تقسیمات استانی ایران از سال 1351 تاکنون

دانلود سالنامه آماری استان مرکزی، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، زنجان (1385) در




توسعۀ عجب شير ، از شعار تا عمل

ریزی استان آذربایجان شرقی معلوم 1.سالنامه آماری استان زمستان 1385




پهنه بندی خشکسالی

استان آذربایجان شرقی سالنامه آماری ، دفتر تحقیقات و برنامه ریزی استانداری استان




پهنه بندی خشکسالی

استان آذربایجان شرقی سالنامه آماری ، دفتر تحقیقات و برنامه ریزی استانداری استان




آشنایی با مناطق حفاظت شده ی استان یزد

گروه علوم اجتماعی استان آذربایجان شرقی. سالنامه های آماری جنوب شرقی، استان را به دو




برچسب :