تعویض دنده بدون گرفتن پدال کلاچ

ممكن است در طول مدت رانندگی هر شخصی ، بلاخره يكروز بعلت اشكال در خودرويش، بعنوان يك ضرورت تعويض دنده بدون گرفتن كلاچ مورد احتياج قرار بگيرد .
در خودروهای جديد با استفاده از سيم فولادی چند رشته و يا در انواعی ديگر پمپی هيدروليك ، با فشار دادن پای راننده بر روی پدال كلاچ ، كار اتصال نيمه و يا جدا كردن كامل صفحه كلاچ از ديسك كلاچ را، با  اهرم سر دو شاخه ائی كه دارای بلبرينگ است انجام ميگردد ؛ به اينصورت با فشردن پدال كلاچ بصورت نيمه قدرت حركتی موتور را به چرخها بصورت مضاعف اعمال ميكنيم و  يا با گرفتن كامل پدال ، بار و فشار موتور و چرخها را، از روی چرخ دنده های جعبه دنده برداشته و باعث جدائی در اتصال، بين موتور و چرخها ميشويم .
سيم فولادی چند رشته و  لوازم پمپ و بلبرينگ اهرم دوشاخه كلاچ ، قبل از خراب شدن علائم غير عادی به راننده ابلاغ ميكنند ، مثلاً تفاوت در براه انداختن خودرو به نسبت قبل از خرابی  آن و يا حركت پدال  بصورت خش خشی و يا تغيير در محل قرار گرفتن پدال كلاچ  و يا ايجاد سر وصدای زياد هنگام گرفتن پدال كلاچ ؛  اما با توجه نكردن راننده برای تعمير ممكن است ناگهان پدال كلاچ از كار بيفتد و  عمل كلاچ گيری را انجام ندهد . فرض ميكنيم در اين وضعيت، ضمن اينكه هيچ وسيله ائی كه بتواند خودرو شما را تا تعميرگاه بكسل كند وجود ندارد و علاوه بر آن تعميركار و يا مغازه يدكی فروشی نيز در دسترس نميباشد . پس چگونه تا رسيدن به اولين تعميرگاه حركت كنيم . ؟!
در حاليكه موتور خودرو خاموش است دسته دنده را در وضعيت دنده يك قرار بدهيد .پس از آن پدال گاز را تا نيمه بفشاريد و با سوئيچ موتور را روشن كنيد ، بمحض روشن شدن موتور ، شما بايد آماده جهيدن و حركت ناگهانی خودرو خود باشيد ، بنابراين جلوی مسير  كسی و يا چيزی نباشد . اينك با خودرويتان در دنده يك در حال راه رفتن هستيد، اما حواستان باشد هر بار ترمز كردن بمنظور ايستادن كامل، باعث خاموش شدن موتور خودرو خواهد شد و در اينصورت مجبوريد عمل قبل را ، تكرار كنيد . اگر مسيرتان تا رسيدن به تعميرگاه طولانی است و نميتوانيد با سرعت كم در دنده يك حركت كنيد، پس بنابراين لازم است به دنده دو و يا بالاتر نيز برويد .
بد نيست  كه بدانيم، با گرفتن پدال كلاچ بشكل نيمه فشرده ، باعث فاصله كم لغزشی بين صفحه ای از جنس لنت ترمز  و ديسك فلزی دواری ميشويم ،  اين عمل گشتاور بيشتری برای حركت خودرو توسط موتور  ايجاد ميكند. اما با گرفتن كامل پدال كلاچ، اين صفحه و ديسك كاملاً از هم فاصله گرفته و رابطه بين موتور و چرخها كه بين آنها گيربكس قرار گرفته  بطور كامل قطع ميشود ؛  اين عمل باعث برداشتن فشار بر روی چرخدنده های گيربكس نيز ميگردد  و به همين علت با حركت دسته دنده ، راننده ميتواند براحتی، باعث اتصال چرخدنده محور اصلی گيربكس  به چرخدنده ديگری مثلاً دنده دوم  يا سوم شود  البته برای سهولت اتصال از چرخ دنده واسطی  كه از جنس فلز برنج است نيز كمك گرفته شده است .      
اما وقتی پدال كلاچ از كار افتاده فشار بر روی چرخ دنده ها  برای تعويض دنده وجود دارد  پس بايد چكار كنيم ؟!
برای انتقال حركت از موتور به چرخها ، گامهای زبانه ائی شكل چرخدنده محور اصلی گيربكس، در دل گامهای چرخ دنده ها قرار ميگيرد و زمانيكه گاز ميدهيد از يك سمت زبانه چرخدنده محور اصلی به چرخ دنده ،دنده درگير ، برای گردش حول محور فشار وارد ميكند و هنگاميكه گاز نميدهيد از طرف چرخها نيرویی به سمت موتور برای گردش اجباری موتور وارد ميشود و به اينصورت جهت اعمال قدرت و فشار بر زبانه های چرخ دنده ها دائم عوض ميشود . برای تعويض دنده بدون كلاچ ، بايد از لقی بين گامها ی چرخدنده های درگير زمانی استفاده كنيم كه فشار بر گامها ی آنها از طرف موتور و يا چرخها وجود ندارد .
سازندگان جعبه دنده ها ، سعی در ساخت انواعی دارند كه مقدار لقی مجاز بين زبانه های چرخ دنده های آنها كمتر باشد و اصطلاحاً جعبه دنده های سنكرونيزه توليد ميكنند . مزايای چرخ دنده های سنكرونيزه كوچك و كم سرو صدا و بالا بودن عمر روغن آنها و تحمل گشتاور بيشتر چرخدنده ها بر اثر تكيه با پهنای بيشتر و كاملتر گامهای آنها به يكديگر و روانتر شدن  حركت دسته دنده برای جا انداختن دنده مورد احتياج بعلت تطابق بهتر گامها  است . اما با اين حال برای جلوگيری از افزايش قيمت تمام شده و افزايش حرارت سايشی به نسبت گيربكسهای قديمی باز هم مقدار لقی كمی بين گامهای اتصال چرخ دنده ها ی سنكرونيزه ، نيز وجود دارد، بنابر اين شما بايد از اين مقدار لقی برای سهولت خروج از دنده به خلاص و يا ورود به دنده ديگر استفاده كنيد .
ناگهان پايتان را از پدال گاز برداريد و همزمان دسته دنده را به وضعيت خلاص ببريد . حالا دنده در وضعيت خلاص است و خودرو شما مثلاً 20 كيلومتر سرعت دارد و لازم است دنده را به دو منتقل كنيد
اينك چون گاز نميدهيد ،  اعمال قدرت گردشی به چرخدنده محور اصلی گيربكس ،توسط چرخها وارد ميشود و شما بايد دور چرخدنده سمت موتور را كه  مثلاً دنده دو مورد نظرتان است را با آن يكی كنيد تا دسته دنده حركت و جا بيفتد ؛ شروع به گاز دادن بكنيد و به دسته دنده نيز فشار بيشتر از زمانيكه خودرو سالم بود وارد كنيد . در يك دور معين موتور دنده بلاخره بدون صدا و يا  با يك صدای قيژ مانند جا ميفتد ( اين صدای قيژ كه به آب هويج گيری معروف است مربوط به صدای دنده برنجی است كه كارش همسو كردن گامهای دنده ها برای جا افتادن است ) . نگران نباشيد گيربكس خودرويتان با بيش از ده ها قيژ دچار اشكال ميشود نه با چند تا قيژی كه مجبور بوديد با آن كنار بيائيد .

هر چه گيربكس خودرو كهنه و كار كرده تر باشد ، لقی و خلاصی بين دنده ها بيشتر است و اگر مهارت در استفاده از خلاصی بين دنده ها داشته باشيد ، تعويض دنده راحتتر و بدون صدای كمتر و يا كلاً بدون صدا خواهد بود .


Click the image to open in full size.




مطالب مشابه :


تعویض دنده بدون گرفتن پدال کلاچ

ماشین ها - تعویض دنده بدون گرفتن پدال کلاچ - مبحث هایی در مورد طراحی و رابطه ی آن با شغل آینده




جعبه دنده ها

جعبه دنده 1 گشتاور توليدي توسط موتور پس از انتقال توسط کلاچ به جعبه دنده مي رسد.




مشخصات فنی پراید اتوماتیک (AMT ) +تصاویر

به گزارش «عصرخودرو» هر راننده‏ ای سبک خاصی دارد و در دور موتور خاصی دنده لذا بدون نیاز




جعبه دنده

نمایندگی ایران خودرو شهرستان گرمی - جعبه دنده - فروش خودرو - خدمات پس از فروش - مقاله




کلاچ های اصطکاکی

کلاچ به طور موقت ارتباط بین موتور و جعبه دنده را به این ترتیب ، درگیر کردن دنده ها بدون




جعبه دنده 2

تاير بدون هوا و فاصله نسبت انتقال دنده ها خيلي زياد باشد، در حين تعويض دنده دور موتور به




آشنايي کامل با جعبه دنده خودرو ( قسمت دوم )

مهندسي مكانيك - آشنايي کامل با جعبه دنده خودرو ( قسمت دوم ) - این وبلاگ سعی در معرفی و نمایش




موتور بدون سوخت در كشور ساخته شد

'علي مراد خاني' گفت: اين موتور بدون سوخت با سازوكار رتور فنر حلزوني و چرخ دنده هاي انتقال




برچسب :