از واكنش بازار خودرو به تمديد مذاكرات هسته اي تا راه تشخیص روغن موتورهاي تقلبی از اصل

بررسي هفتگي بازار خودرو؛

از واكنش بازار خودرو به تمديد مذاكرات هسته اي تا عرضه روغن موتورهاي تقلبي در بازار
خداحافظي مگان از بازار ايران در اوج محبوبيت...
راه تشخیص روغن موتورهاي تقلبی از اصل چیست؟


فعالان بازار از احتمال افزایش خرید و فروش خودرو می‌گویند
واکنش بازار خودرو به تمدید مذاکرات هسته‌ای


در شرایطی که مشتریان و فعالان بازار در انتظار نهایی شدن پرونده هسته‌ای بودند، مذاکرات باز هم تمدید شد تا انتظار آنها نیز به نوعی تمدید شود.
نه اینکه بی‌رونقی بازار خودرو کشور فقط به دلیل «انتظار هسته‌ای» بوده، اما به هر حال این موضوع نیز در رکود بازار اثر داشت و مشتریان در انتظار نتایج مذاکرات نشسته بودند تا پس از اعلام نتیجه نهایی، اقدام به خرید و فروش خودرو کنند. به اعتقاد کارشناسان پیش از نهایی شدن نتیجه مذاکرات بازار خودرو نیز مانند دیگر بازارهای کشور، در شرایط رکود و انتظار قرار داشت و البته هنوز هم شرایط فعلی پابرجا است، به همین دلیل بسیاری از مشتریان برای خرید و فروش خودرو دست نگه داشتند تا ببینند تکلیف مذاکرات هسته‌ای چه می‌شود. یکی از دلایلی که مردم خرید خودرو را به بعد از اعلام نتایج مذاکرات هسته‌ای موکول کرده‌اند، احتمال حضور خودروهای جدید و خودروسازان خارجی در بازار کشور است، چه آنکه در حال حاضر برخی برندهای معتبر دنیا منتظر مختومه شدن پرونده هسته‌ای ایران هستند و حتی تا پای سرمایه‌گذاری نیز پیش رفته‌اند. رنو، پژو، اشکودا، نیسان و ... از جمله خودروسازانی به شمار می‌روند که اگر پرونده هسته‌ای ایران بسته شود، حضور فعال و گسترده‌ای در «جاده مخصوص» خواهند داشت، منتها در حال حاضر که چشم‌انداز چندان دقیق و روشنی از آینده مذاکرات ندارند، نمی‌خواهند ریسک سرمایه‌گذاری در یکی از بزرگ‌ترین بازارهای خاورمیانه را بپذیرند.
 اما هرچند نتایج مذاکرات آن طور که انتظار می‌رفت قطعی نشد، به هر حال تمدید آن امیدهایی برای ایجاد شرایط بهتر در آینده به‌وجود آورده و حتی به گفته کارشناسان، احتمال افزایش خرید و فروش خودرو نیز قوت گرفته است.

 آن طور که کارشناسان عنوان می‌کنند، بخشی از مشتریان که به اصطلاح، دیگر صبرشان سر آمده، طی روزهای آتی راهی بازار خواهند شد تا خودرویی را برای خود دست و پا کنند. آنها بر این باورند که تمدید مذاکرات تا تیرماه سال آینده منجر به آن شده که برخی مشتریان دیگر بیش از این حوصله به خرج ندهند و هر چه زودتر اقدام به خرید خودرو کنند. البته از آنجاکه احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب تا اسفند ماه نیز هست، قطعا بخشی از مشتریان نیز همچنان منتظر خواهند ماند و احتمالا برای شب عید خودرو خواهند خرید.
 اما بازار خودرو در حالی تحت‌تاثیر مذاکرات هسته‌ای قرار دارد که پس از اعلام تمدید این مذاکرات تا حداقل اسفند و حداکثر تیرماه 94، قیمت‌ها به جز در یکی دو مورد، تغییر خاصی نداشته‌اند. آن یکی دو مورد افزایش قیمت نیز بیشتر به دلیل کاهش عرضه رخ داده، وگرنه تمدید مذاکرات هسته‌ای هنوز اثر خاصی بر نمودار قیمت خودروها نداشته است.

   تندر ترمز نمی‌گیرد
 به بازار برویم و ببینیم حال و هوای آن پس از اعلام تمدید مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 به چه شکل است.
 آن طور که نمایشگاه‌داران خودرو پایتخت می‌گویند، در یکی دو روز گذشته، فقط تندر-90 و مگان و پژو 206 تیپ 5 بوده‌اند که با تغییر قیمت روبه‌رو شده و سایر خودروها نوسان خاصی را به خود ندیده‌اند.  البته تندر در مدل اتومات و فیس لیفت (پارس تندر) خود افزایش قیمت داشته، چه آنکه مدل اتومات یک میلیون تومان افزایش قیمت را تجربه کرده است. با این حساب، هم‌اکنون برای خرید تندر-90 اتومات باید 54 میلیون و 500 هزار تومان هزینه کرد. در حال حاضر، اما تندر-90 مدل E2 که ظاهرا افزایش قیمتی را تجربه نکرده است، 43 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. این در شرایطی است که پارس تندر (فیس لیفت تندر-90) هم‌اکنون 44 میلیون و 500 هزار تومان به فروش می‌رسد و این به معنای افزایش قیمت نیم میلیون تومانی پارس تندر است.
 گفته می‌شود در حال حاضر تندر-90 اوضاع تولید مناسبی ندارد و تیراژ روزانه اش در دو شرکت تولید کننده، به حدود 30 دستگاه رسیده و با توجه به تیره شدن رابطه رنو با خودروسازان ایرانی، هیچ بعید نیست تولید این محصول متوقف شود. دیگر رنویی بازار ایران یعنی مگان نیز مدت‌هاست اوضاع مناسبی در تولید ندارد و حتی به تازگی اعلام شده که این خودرو دیگر در «جاده مخصوص» به تولید نخواهد رسید. ظاهرا رنویی‌ها تمایل دارند که مگان دوباره در ایران به تولید شود، اما یکسری اختلافات میان آنها و خودروسازان ایرانی وجود دارد که مانع بازگشت مگان به «جاده مخصوص» شده است. به گفته فعالان بازار، در حال حاضر مگان را با قیمت 110 میلیون تومان هم نمی‌شود در بازار پیدا کرد و اگر همین 110 میلیون تومان را فرض بگیریم، مگان حدود 6 میلیون تومان افزایش قیمت را تجربه کرده است که برای خود رکوردی به حساب می‌آید. اما دیگر خودرویی که با تغییر قیمت روبه‌رو شده، پژو 206 تیپ 5 است که 500 هزار تومان ارزانی را به خود می‌بیند. این محصول هم‌اکنون 37 میلیون و 200 هزار تومان خرید و فروش می‌شود.
  فعالان بازار اما در مورد قیمت دیگر خودروهای بازار، واژه «تثبیت»را به کار می‌برند و تاکید می‌کنند که نمودار قیمتی بیشتر خودروهای داخلی نوسان خاصی را طی یکی دو روز گذشته نداشته است. در این بین، تیبا در مدل صندوقدار خود قیمتی برابر با 24 میلیون تومان دارد و این یعنی قیمت تیبا تغییر خاصی را به خود نمی‌بیند.   مدل صندوقدار پژو 206 نیز که همان V8 باشد، قیمتی برابر با 37 میلیون و 800 هزار تومان دارد که این موضوع از ثبات قیمت آن حکایت می‌کند. در بين ديگر مدل‌هاي پژو، هم‌اکنون پژو ۴۰۵ با قيمتي برابر با 31 میلیون و 500 هزار تومان به فروش مي‌رسد که البته این قیمت به مدل SLX آن مربوط می‌شود.405 در مدل GLX خود نیز قیمتی برابر با 28 میلیون تومان دارد. همچنین پژو پارس نیز که تغییر قیمت خاصی نداشته، هم‌اکنون با قیمتی معادل 37 میلیون و 800 هزار تومان در مدل داشبورد جدید و دو ایربگه خود خرید و فروش می‌شود.  این خودرو مدلی تک ایربگه و فاقد داشبورد جدید است که 34 میلیون و 700 هزار تومان به فروش می‌رسد. از سوی دیگر سمند مدل LX نیز در حال حاضر 28 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود و مدل سورن آن نیز قیمتی برابر با 35 میلیون تومان دارد. رانا هم که روزهای با ثباتی را در بازار سپری می‌کند، قیمت آن هم‌اکنون 32 میلیون و 500 هزار تومان است.
 در بین پرایدها نیز مدل 131 قیمتی برابر با 19 میلیون و 900 هزار تومان دارد و مدل 132 هم 20 میلیون و 200 هزار تومان به فروش می‌رسد. از سوی دیگر پراید 111 یا همان مروارید نیز در حال حاضر قیمتی حدود 20 میلیون و 700 هزار تومان دارد.

   اپتیما گران شد
 آن طور که فعالان بازار می‌گویند، خودروهای وارداتی هم روزهای نسبتا با ثباتی را تجربه می‌کنند، هرچند در مواردی محدود، افزایش قیمت‌هایی نیز در بازار وارداتی‌ها طی هفته جاری، رخ داده است. به‌عنوان مثال، کیا اپتیما در حال حاضر 139 میلیون تومان به فروش می‌رود که این موضوع از افزایش قیمت چهار میلیون تومانی آن حکایت دارد. همچنین اسپورتیج نیز با توجه به افت قیمت دو میلیون تومانی اش، در حال حاضر 146 میلیون تومان به فروش می‌رسد.
 در بین دیگر خودروهای وارداتی نیز سوناتای مدل 2015 قیمتی برابر با 165 میلیون تومان دارد و کرولا نیز با قیمت 135 میلیون تومان به فروش می‌رسد. همچنین هیوندایی مدل  I40 با قیمتی برابر با 162 میلیون تومان به فروش می‌رود و مدل IX35 هم 141 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. هیوندایی مدلی به نام النترا نیز در بازار ایران دارد که برای خرید آن باید 112 میلیون تومان هزینه کرد. همچنین یاریس‌هاچ بک نیز در حال حاضر 95 میلیون تومان به فروش می‌رسد و اوریون نیز خودرویی 217 میلیون تومانی است.



پیش‌فروش تندر-90 متوقف ‌شد

عضو ناظر شورای رقابت با بیان اینکه خودروسازان تا زمانی که به تعهدات خود عمل نکرده‌اند حق پیش‌فروش ندارند، گفت:‌ پیش‌فروش تندر-90 از سوی خودروسازان بر اساس تصمیم شورای رقابت متوقف شد.
 علی مددی با اشاره به نارضایتی که در بین مردم در تامین تندر-90 پیش فروش شده وجود دارد، اظهار کرد: ایران خودرو و سایپا اقدام به پیش فروش حجم بالایی از خودروی تندر-90 کنند، در حالی که نتوانستند در این زمینه به تعهدات خود عمل کنند و محصول پیش‌فروش شده را سر موعد مقرر به مشتری تحویل دهند.
 وی اضافه کرد: با توجه به حجم عظیمی از نارضایتی‌ها که در اثر این اقدام در بین مردم به‌وجود آمده مدیران عامل این دو شرکت خودروساز برای پاسخگویی دعوت شدند که عدم تامین تعدادی از قطعات این خودرو از سوی طرف خارجی را دلیل عدم تامین محصولات پیش‌فروشی خود اعلام کردند. نماینده مردم میانه در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اینکه آیا عدم پیش فروش این محصول زمینه افزایش قیمت آن را فراهم نخواهد کرد، گفت: متاسفانه ایران خودرو و سایپا به عنوان تولیدکنندگان این محصول بدون در نظر گرفتن توان تولیدی خود اقدام به پیش فروش تعداد زیادی از محصول تندر-90 کرده‌اند که عدم تحویل به موقع آنها نیز بازار را ملتهب خواهد کرد.


معروف‌ترین چهره شرکت‌کننده در همایش صنعت خودرو ایران

 مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 در شرایطی تمدید شد که هفته آینده قرار است دومین همایش بین‌المللی صنعت خودرو ایران برگزار شود و حالا خیلی‌ها می‌پرسند با این شرایط، تکلیف میهمانان خارجی این همایش چه خواهد شد؟ آیا با وجود عدم دستیابی به توافق نهایی بر سر پرونده هسته‌ای ایران، باز هم این همایش با حضور میهمانان معتبر خارجی برگزار خواهد شد؟ همین پرسش‌ها بود که دبیر همایش بین‌المللی صنعت خودرو را روز گذشته میزبان خبرنگاران کرد تا پاسخگوی ابهامات شود و آخرین اخبار همایش را در اختیار رسانه‌ها قرار بدهد.
ساسان قربانی، معروف‌ترین چهره شرکت کننده در همایش بین‌المللی صنعت خودرو، ایران را قائم‌مقام رنو دانست و گفت: البته قائم‌مقام شرکت پژوسیتروئن نیز دیگر میهمان ویژه همایش خواهد بود و این در حالی است که رئیس انجمن جهانی خودروسازان برخلاف سال گذشته، امسال در همایش شرکت نخواهد کرد. وی با اشاره به تمدید مذاکرات هسته‌ای و تاثیر آن بر روند برگزاری همایش، افزود: برنامه‌ریزی‌ها برای برگزاری همایش بین‌المللی صنعت خودرو ایران به‌گونه‌ای بود که این همایش تا حدود زیادی مستقل از نتیجه مذاکرات ایران با 1+5 باشد و به نحوی برنامه‌ها تدوین شود که مذاکرات روی اتفاقات آن و حضور میهمانان موثر نباشد؛ هرچند اگر هم مذاکرات به نتیجه مثبت می‌رسید، به طور قطع تاثیر بیشتری روی حضور خارجی‌ها در ایران داشت. وی با بیان اینکه با روشن شدن نتیجه مذاکرات 1+5، شرکت‌های آمریکایی از حضور در همایش منصرف شده‌اند، اظهار کرد: البته احتمال دارد که برخی نمایندگان آنها راهی ایران شوند. وی در پاسخ به سوالی مبنی‌بر تاکید مدیرعامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران بر آغاز مشارکت خودروسازان داخلی با خارجی‌ها حداقل با 40 درصد ساخت داخلی نیز گفت: این موضوع بارها و بارها از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسات شورای سیاستگذاری خودرو مورد تاکید قرار گرفته است؛ بنابراین ایران با مزیت بسیار نیروی انسانی و قطعه‌سازی مناسب، باید از توان داخلی برای تولید خودرو استفاده کند. قربانی همچنین درخصوص احتمال انعقاد قرارداد میان خودروسازان داخلی با خارجی‌ها در دهم آذرماه، خاطرنشان کرد: بسیاری از خودروسازان ایرانی مذاکرات خود را با طرف‌های خارجی شروع کرده اند و برخی از صحبت‌ها به مراحل پایانی خود رسیده است؛ بنابراین دور از ذهن نیست که در این روز، مذاکرات به نتیجه رسیده و نهایی شود. وی از حضور 70 فعال عرصه خودرو و قطعه‌سازی از فرانسه، 62 نفر از چین، 58 نفر از ترکیه، 47 نفر از کره، 37 نفر از ژاپن، 31 نفر از آلمان و 24 نفر از ایتالیا در دومین همایش بین‌المللی صنعت خودرو خبرداد و گفت: همچنین میهمانانی از تایوان، امارات، اتریش، اسپانیا، سوئد، روسیه، پرتقال، اوکراین، عربستان، آمریکای شمالی، نیجریه، بلژیک، کوبا، مالزی، رومانی، قراقستان و بلغارستان نیز حضور خواهند یافت. قربانی در ادامه از حضور 17 سفیر کشورهای خارجی در ایران در این کنفرانس بین‌المللی خبرداد و گفت: در حاشیه این کنفرانس، 7 اتاق مذاکره خصوصی فعال خواهد بود که محلی برای مذاکره شرکت‌های خودروساز ایرانی با خارجی‌ها و ملاقات‌های معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت است.


وجه مشترک دو همایش

 کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که دومین همایش بین‌المللی صنعت خودرو ایران همچون سال گذشته، در فضای انتظار و تردید برگزار‌شود. سال گذشته در شرایطی اولین همایش بین‌المللی صنعت خودرو کشور برگزار شد که تنها چند روز به مذاکرات نهایی وین باقی مانده بود. هر چند این مذاکرات به توافق دوجانبه میان ایران و کشورهای 1+5 منجر شد، اما آنچه کارشناسان و دست‌اندرکاران صنعت خودرو به برگزار‌کنندگان این همایش گوشزد می‌کردند، برگزاری همایش پس از به ثمر رسیدن مذکرات بود.
به این ترتیب اولین همایش بین‌المللی صنعت خودرو در فضایی مملو از تردید و انتظار برای مذاکرات هسته‌ای برگزار شد. این فضا بر حضور مدعوین همایش نیز تاثیرگذار بود؛ به‌طوری‌که حاضرین در همایش بیشتر از مدیران میانی شرکت های معتبر بودند حال آنکه شرکت‌های چینی حضوری پر شور را در این همایش رقم زدند، اما دستاوردهای این همایش نیز چندان قابل توجه نبود و نارضایتی بسیاری از کارشناسان و دست‌اندرکاران صنعت خودرو را به همراه داشت. در این بین با توجه به توافقات هسته‌ای سوم آذر سال گذشته این کارشناسان تاکید می‌کردند که اگر همایش بعد از مذاکرات برگزار می‌شد به‌طور حتم دستاوردهای ویژه‌ای نیز به همراه داشت. به این ترتیب همایش امسال نیز قرار است در فضایی مملو از تردید و انتظار برگزار شود، حال آنکه برخی از دست‌اندرکاران، امیدهای زیادی به این همایش نسبت به همایش اول دارند.


به جای مگان، خودرو جایگزین دریافت کنید

  مگان در اوج محبوبیت با مشتریان ایرانی خداحافظی کرد. هر چند توقف خط تولید مگان به‌خصوص برای مشتریانی که با پیش ثبت‌نام این خودرو فرانسوی هنوز در انتظار دریافت آن هستند، ناگهانی و دور از انتظار بود اما مسائل پشت پرده شرکت رنو پارس و سایپا مانع از ادامه تولید این خودرو در کشورمان شد. در این زمینه برخی از مسوولان شرکت رنوپارس با اشاره به بدهی شرکت‌های خودروساز ایرانی عنوان می‌کنند که به دلیل بدهی بالا قادر به تامین قطعات خودروهای تولیدی در شرکت‌های خودروساز داخلی نیستند.
در حال حاضر شرکت‌های ایرانی در حدود 900 میلیون یورو به شرکت رنو بدهکارند این در حالی است که یک منبع آگاه در یکی از شرکت‌های خودروساز در گفت‌و‌‌گو با خبرنگار «دنیای اقتصاد» عنوان می‌کند که بدهی خودروسازان به شرکت رنو پارس بسیار اندک است این در شرایطی است که شرکت رنو در این زمینه به دنبال بهانه‌گیری است. در هر صورت آنچه مشخص است این شرکت فرانسوی به‌رغم اینکه با مشکل نقل و انتقالات پولی به واسطه تحریم‌های بین‌المللی روبه‌روست هنوز نتوانسته طلب خود را از شرکت‌های خودروساز داخل بگیرد. در این زمینه یک دست‌اندرکار صنعت خودرو معتقد است که خودروسازان کشورمان با باز شدن فضای سیاسی کشور و همچنین علاقه‌مندی برخی از خودروسازان معتبر برای حضور در بازار ایران به دنبال تجدید قرارداد با شرکت رنو هستند تا بلکه بتوانند هم بدهی خود را به نوعی با شرایط بهتری با رنو صاف کنند و هم بتوانند امتیاز بیشتری از این شرکت بگیرند. اما سوالی که اینجا مطرح می‌شود این است که چرا خودروسازان داخلی به‌رغم اختلافات با شرکت رنو، قراردادهای جدیدی برای تولید خودرو با این شرکت منعقد کرده‌اند؟ به‌طور مثال هم ایران خودرو و هم سایپا قرار است که تا پایان سال خودروهایی از محصولات رنو در ایران تولید کنند بنابراین چرا تولید مگان در ایران ادامه پیدا نکرد. در این زمینه برخی از مسوولان شرکت‌های خودروساز عنوان می‌کنند که شرکت‌های خودروساز با رنو مشکل ندارند بلکه مشکل اصلی با رنو پارس است.

اما شرکت رنو با رنو پارس چه تفاوتی دارد؟
 رنوپارس همان شرکتی است که در قالب قرارداد پلت‌فرم مشترک X90، تاسیس و قرار شد قطعات موردنیاز محصولات رنو در ایران را تامین و پشتیبانی کند. به‌عبارت بهتر، رنو پارس هم‌اکنون از یکسو مسوولیت هماهنگی همکاری‌های میان رنو با خودروسازان ایرانی را دارد و از سوی دیگر بر تولید محصولات این شرکت فرانسوی در ایران‌خودرو و پارس‌خودرو نظارت می‌کند. اما اگر بخواهیم ریشه مشکل خودروسازان داخلی با رنوپارس را دریابیم، باید حساب دو شرکت ایران‌خودرو و سایپا را از یکدیگر جدا کنیم، چه آنکه هر یک از این شرکت‌ها چالش خاص خود را با رنوپارس دارند؛ هرچند در یک مساله با هم مشترک هستند و آن تامین قطعات تندر-90 است اما اظهارنظرها و گله و شکایات خودروسازان ایرانی و رنوپارس گویای این نکته است که مشکل اصلی دو شركت با رنوپارس، به تامین قطعات مربوط می‌شود، چه آنکه خودروسازان می‌گویند این شرکت نتوانسته به تعهدات خود در قبال تامین قطعات تندر-90 و مگان (محصولات تولیدی رنو در ایران) تمام و کمال عمل کند. به گفته خودروسازان، طبق قرارداد فی‌مابین باید سالانه 300 هزار دستگاه تندر-90 در ایران به تولید می‌رسید (150 هزار دستگاه توسط ایران‌خودرو و 150 هزار دستگاه توسط پارس‌خودرو)، حال آنکه در حال حاضر روزانه تنها حدود 60 دستگاه از این محصول در ایران تولید می‌شود؛ با این حساب، اگر تعداد روزهای کاری خودروسازان کشور را 250 روز در نظر بگیریم، تولید یک سال تندر-90 (در صورت تداوم شرایط فعلی و تولید روزانه 60 دستگاه)، 15 هزار دستگاه خواهد بود؛ یعنی یک بیستم آنچه باید طبق قرارداد تولید می‌شد. در مقابل این ادعای خودروسازان، رنوپارسی‌ها نیز دلایل خود را برای عمل نکردن به تعهدات شان دارند و حرف آنها این است که مجموعه اتفاقات پیش‌بینی نشده، ارسال قطعات به ایران‌خودرو و پارس‌خودرو را با تاخیر و مشکل همراه کرده است. آنها در این مورد دو دلیل ارائه می‌کنند: اول «مشکلات مربوط به تحریم» و دوم «بدحسابی خودروسازان». به گفته رنو پارسی‌ها، تحریم بانک مرکزی ایران از همان ابتدا کار را برای نقل و انتقال پول سخت کرد، اما این شرکت (رنوپارس) تا جایی که امکان داشت، از مانع تحریم عبور و اجازه خوابیدن خط تولید را نداد؛ حالا اما شرایط به حدی سخت شده که نمی‌توان مانند گذشته، به تامین قطعات پرداخت.

 سرنوشت مگان
 ظاهرا مشکلاتی که رنو پارس با شرکت سایپا داشت منجر به قطع تولید مگان در ایران شد. مگان خودرو محبوب ایرانی‌ها است، که خیلی زود با خط تولید پارس خودرو وداع کرد. اما حالا معاون فروش و بازاریابی گروه خودروسازی سایپا به مشتریانی که از پیش برای خودرو مگان پیش‌ثبت‌نام کرده بودند اعلام کرده که پیش‌خریداران مگان در صورت تمایل می‌توانند 3 خودرو سراتو، CS35 یا Eado را به عنوان خودرو جایگزین دریافت کنند. علی قادری با اشاره به اینکه 5500 خودرو مگان پیش فروش شده تاکید کرده که متاسفانه به دلیل عمل نکردن تعهدات از سوی شرکت رنو و تحویل ندادن قطعات، موفق به تولید این خودرو نشدیم. وی ادامه داده که از 5500 خریدار خودرو مگان، تعداد 4400 نفر تاکنون خودرو جایگزین مدنظر را دریافت کردند. معاون فروش و بازاریابی گروه خودروسازی سایپا این موضوع را مورد تاکید قرار داده که تاکنون خریداران مگان می‌توانستند باقی محصولات سایپا از جمله پراید و تیبا را به‌عنوان خودرو جایگزین دریافت کنند و از این به بعد می‌توانند از سراتو با گیربکس دنده‌ای، CS35 و Eado به‌عنوان خودرو جایگزین استفاده کنند. وی در ادامه همچنین قیمت خودروهای مذکور را نیز مورد اشاره قرار داده و تاکید کرده که قیمت سراتو با گیربکس دنده‌ای 70 میلیون تومان، CS35 معادل 83 میلیون تومان و Eado معادل 80 میلیون تومان تعیین شده است. بنابراین در صورت تمایل پیش‌خریداران مگان این خودروهای جایگزین به آنها تحویل شده و مابه‌التفاوت نیز محاسبه خواهد شد.


تثبیت تعرفه واردات خودرو صلاح نیست

 در حالی که معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از پیشنهاد این وزارتخانه برای تثبیت تعرفه واردات خودرو در سال آینده خبر داده است یک کارشناس صنعت خودرو این اقدام را برخلاف مصالح مصرف‌کنندگان می‌داند.
علی خاکساری اظهار کرد: برای بهبود عملکرد خودروسازان نیازمند کاهش تعرفه واردات خودرو در سال آینده هستیم. وی با بیان اینکه متاسفانه بالا بودن تعرفه واردات خودرو موجب ایجاد انحصار به نفع خودروسازان داخلی شده است، خاطرنشان کرد: انحصار باعث شده خودروسازان محصولات مربوط به سه دهه پیش را همچنان تولید کرده و با قیمت‌های بالا تحویل مصرف‌کنندگان دهند. این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: این در حالی است که اگر در سال‌های گذشته تعرفه واردات خودرو در حد مناسبی کاهش می‌یافت انحصار خودروسازان داخلی کمتر شده و این شرکت‌ها مجبور می‌شدند در راستای افزایش کیفیت و کاهش قیمت محصولات خود اقدام کنند. وی افزود: در حال حاضر خودروسازان توجهی به منافع مصرف‌کنندگان ندارند؛ زیرا مطمئن هستند هرچه تولید‌کنند به فروش می‌رسد؛ بنابراین برای رفع این مشکل چاره‌ای جز کاهش واردات خودرو در سال آینده وجود ندارد. خاکساری با بیان اینکه خودروسازان هزینه‌های سربار زیادی داشته و سوء‌مدیریت نیز باعث رشد هزینه‌های تمام شده تولید خودرو در کشور شده است تصریح کرد: کاهش تعرفه موجب می‌شود این شرکت‌ها هزینه‌های غیر‌لازم و بعضا ناشی از سوء‌مدیریت خود را کاهش داده و در راستای رقابت‌پذیری با خودروسازان خارجی حرکت کنند. این کارشناس صنعت خودرو اظهار کرد: متاسفانه حفظ تعرفه واردات خودرو به‌دلیل حمایت از صنعت داخلی صورت می‌گیرد، اما عملا این هدف محقق نشده و تنها دستاورد تعرفه بالا تنبل شدن خودروسازان داخلی و ادامه روند نامناسب فعالیت آنها بوده است. هم‌اکنون تعرفه واردات خودروهای با حجم موتور پایین و متوسط معادل
 40 درصد و با حجم موتور بالا معادل 55 درصد است.


روغن موتورهای تقلبی بازار را قبضه کرده‌اند

 تصفیه روغن‌موتورهای سوخته و استفاده مجدد از آنها اگرچه در تمام دنیا مرسوم است، امااتفاقی که در بازار روغن موتور کشور در حال رخ دادن است، کمی از جریان مرسوم در دنیا متفاوت است.
بر این اساس درحالی‌که رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لاستیک، روغن ترمز و فیلتر از تقلبی بودن ۵۰ درصد از روغن‌موتورهای موجود در بازار می‌گوید، یک کارشناس تولید روغن موتور عقیده دارد اگر روغن‌های مصرف شده به روش‌های صحیح استاندارد‌سازی شود، پیامد منفی برای خودرو نخواهد داشت. این کارشناس به آخر هفته «دنیای اقتصاد» می‌گوید: روغن‌های تصفیه لزوما بد نیستند اما حتما باید استانداردهایی در تصفیه این روغن‌ها رعایت شود که متاسفانه دلال‌های این کار برای کسب سود بیشتر استانداردها را رعایت نمی‌کنند. او در ادامه می‌گوید: برای تصفیه روغن‌‌های سوخته باید برخی افزودنی‌های مجاز را به این روغن‌ها افزود و بعد آن را به فروش رساند، اما در بازار فعلی این افزودنی‌ها برای سالم‌سازی روغن سوخته اضافه نمی‌شود، برای مثال در روغن سوخته کمی روغن واسکازین اضافه می‌کنند مشتری هم که از تقلبی بودن روغن خبر ندارد وقتی چنین روغنی را در خودرو می‌ریزد متوجه می‌شود که کمی کف کرده و به ناسالم بودن روغن پی می‌برد. بر این اساس تحقیقات نشان می‌دهند که بخش زیادی از روغن موتور و ترمزی که در بازار عرضه می‌شود از روغن سوخته خودروها است، روغن‌هایی که باید کنار گذاشته شوند اما از سوی دلالان خریداری می‌شود و با تغییر و افزودن مواد مختلف به آن در بسته‌بندی‌های جذاب و با برندهای بنام مجددا در چرخه فروش قرار می‌گیرد.به گفته یک کارشناس تولید روغن، افراد سودجو با مراجعه به مراکز تعویض روغنی و خرید قوطی‌های خالی روغن موتور و همچنین روغن‌های سوخته مجددا این قوطی‌ها را پر کرده و به فروش می‌رسانند. به گفته این کارشناس دلا‌ل‌ها با صرف هزینه‌ای حداکثر پنج هزار تومانی این روغن‌های تقلبی را با سودی تا سقف ۲۰ هزار تومان به فروش می‌رسانند.

 راه تشخیص روغن تقلبی از اصل چیست؟
 شاید تنها راه تشخیص این روغن‌های تقلبی از اصل این باشد که ارتفاع قوطی‌های روغن‌های تقلبی چند میلی‌متر از روغن‌های اصلی کوتاه‌تر است. یک کارشناس با توضیح این مطلب می‌گوید: دلیل کوتاه‌تر بودن قد قوطی‌های تقلبی این است که درهای آنها پس از تعویض مانند درهای کارخانه‌ای نیستند. اما سود تولید روغن‌های موتور تقلبی به‌قدری چشمگیر است که حتی در ابعاد کارخانه‌‌ای به تولید می‌رسد به این ترتیب که در حال حاضر کارخانه‌هایی غیرقانونی برای تولید این روغن‌ها فعالیت دارند.
عباس سماواتی رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لاستیک، روغن ترمز و فیلتر در همین زمینه در پاسخ به این سوال که آیا اتحادیه تاکنون با عرضه روغن غیر استاندارد برخوردی کرده است؟ می‌گوید: بارها فهرست متخلفان به سازمان‌های حمایت و استاندارد اعلام شده است، اما در این خصوص یا کاری از سوی مسوولان این بخش انجام نشده یا جریمه‌ها به حدی ناچیز بوده که سیاست بازدارندگی نداشته است، بنابراین اعلام اسامی این افراد تنها باعث هدر رفتن وقت ما و ایجاد کدورت شده است.
 گفته‌های سماواتی در حالی است که یک کارشناس عقیده دارد چنانچه قوطی‌های روغن در مغازه‌های تعویض روغنی معدوم شوند، امکان استفاده مجدد از آنها وجود نخواهد داشت اما متاسفانه شاید بیش از ۹۰ درصد از مراکز تعویض روغنی قوطی‌های خالی شده را به بهترین شکل حفظ می‌کنند تا با فروش آنها درآمد بیشتری کسب کنند.
 به گفته سماواتی روغن‌های سوخته از واحد‌های صنفی به قیمت هر بشکه 230 هزار تومان جمع آوری می‌شود که منبع تامین آن تعویض روغن خودروها است.

 آسیب‌های میلیونی از یک قوطی روغن تقلبی
 به این ترتیب تولیدکنندگان غیرقانونی با خرید روغن سوخته و تغییر شکل ظاهری آن به صورت غیراستاندارد و با بسته‌بندی‌های شکیل و علامت استاندارد محصولات خود را با قیمت‌های بالا می‌فروشند و واحد‌های صنفی هم امکان شناسایی آن را ندارند. این روغن‌ها گیربکس، دیفرانسیل و ترمز خودرو را درگیر می‌کند و به مرور زمان خودرو با آسیب جدی روبه رو می‌شود.با توجه به نقش پررنگی که روغن موتور در سلامت موتور خودرو دارد کارشناسان به صاحبان خودرو توصیه می‌کنند که روغن‌های موتور مورد نیاز خود را از مراکز مجاز تهیه کنند، زیرا استفاده از یک روغن‌ موتور تقلبی می‌تواند آسیب‌های میلیونی به خودرو وارد کند. همان‌طور که اشاره شد بخش‌هایی مانند موتور، گیربکس و دیفرانسیل خودرو مستقیما با روغن موتور در ارتباط هستند حال تصور کنید استفاده از یک روغن موتور نامناسب چه هزینه‌های سرسام آوری برای تعمیر بخش‌های یاد شده می‌تواند به بار بیاورد. در این میان کارشناسان عقیده دارند احتمال تقلبی بودن برخی برندهای خارجی موجود در بازار بیشتر از برندهای داخلی است، زیرا بسیاری از این برندهای خارجی نمایندگی خاصی در کشور ندارند و امکان سوءاستفاده از آنها بیشتر است. از سویی از آنجا که همواره اطمینان بیشتری به تولیدات خارجی در میان مصرف‌کنندگان وجود دارد، این موضوع نیز تبدیل به محلی برای سوءاستفاده سودجویان شده است درحالی‌که به نظر می‌رسد در رابطه با روغن موتور تولیدات داخلی از اطمینان بیشتری برخوردار باشند.
 رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لاستیک، روغن ترمز و فیلتر نیز در همین زمینه می‌گوید: روغن‌های خارجی موجود در کشور باید به صورت تحت لیسانس و به همراه برگ سبز تولید شوند اما متأسفانه هیچ کدام از آنهایی که ادعای تولید تحت لیسانس دارند، برگ سبز ندارند و در دسته تقلبی‌ها قرار می‌گیرند.


مطالب مشابه :


از واكنش بازار خودرو به تمديد مذاكرات هسته اي تا راه تشخیص روغن موتورهاي تقلبی از اصل

مقرر به مشتری تحویل مگان، خودرو خودرو و پارس‌خودرو را با تاخیر و مشکل




درخواست افزایش دوباره قیمت خودرو

نقد و بررسي اخبار خودرو موردنیاز با تاخیر به خود را آماده تحویل به سازمان




خبر هايي از دنياي خودرو سازان داخلي و خارجي

سوناتا و تأخیر از 3 ، رنو مگان، کیا s300 اطلس خودرو اعلام کرد: تحویل فوری




برچسب :