رله های الکتریکی

رله های الکتریکی

رله نوعی کلید الکتریکی است که با هدایت یک مدار الکتریکی دیگر باز و بسته می‌شود.

رله را جوزف هنری در سال ۱۸۳۵ اختراع کرد.

از آنجا که رله می‌تواند جریانی قوی‌تر از جریان ورودی را هدایت کند، به معنی وسیع‌تر می‌توان آن را نوعی تقویت کننده دانست.

در گذشته رله‌ها معمولاً با سیم‌پیچ ساخته می‌شد و از جریان برق برای تولید میدان مغناطیسی و باز و بسته کردن مدار سود می‌برد. امروزه بسیاری از رله‌ها به صورت حالت جامد ساخته می‌شوند و اجزای متحرک ندارند. انواع رله های قدرت عبارت‌اند از : رله دیستانس ، رله دیفرانسیل و رله بوخهولتز

رله سنجشی : ‏ ‏رله ایست که بادقت و حساسیت معینی در موقع تغییر کردن یک کمیت الکتریکی و یا ‏یک کمیت فیزیکی دیگری شروع به کار کند. چنین رله ای برای مقدار معینی از یک ‏کمیت مشخص تنظیم می شود و اگر ان کمیت از مقدار تعیین و تنظیم شده کمتر ویا ‏بیشتر باشد رله ان تفییرات را می سنجد رله سنجشی بر دو نوع است: ساده و مرکب. ‏ ‏رله سنجشی ساده اغلب دارای یک سیم پیچی تحریک شونده می باشد که در اثر ‏تغییر جریان ویا ولتاژ تحریک و موجب وصل شدن کنتاکتی می شود.(رله حرارتی و رله ‏جریان زیاد و رله فشار کم) رله سنجشی مرکب دارای دو سیم پیچی تحریک شونده ‏میباشد مثل رله ای که نسبت ولتاژ و جریان را می سنجد (رله سنجش مقاومت ظاهری) ‏به کمک چنین سنجشی می توان ان قسمت از شبکه را که اتصالی شده است از مدار جدا ‏کرد رله دیستانس. ‏ ‏رله زمانی :‏ ‏رله زمانی نه تنها در حفاظت تأسیسات الکتریکی بلکه در خود کار کردن انها نیز مورد ‏استعمال بسیار دارد رله زمانی هیچ وقت به تنهایی به کار برده نمی شود بلکه با رله ‏سنجشی با حفاظت شبکه الکتریکی مصرف می شود و مورد استعمال ان در موقعی است ‏که تاخیری عمدی در عمل قطع و وصل مورد نظر باشد.


رله جهت یاب :‏ ‏برای کنترل و سنجش جهت توان و نبرو در شبکه الکتریکی و یا قسمتی از شبکه ‏جریان متناوب از رله جهت یاب استفاده می شود تعیین جهت نیرو برای حفاظت محلی و ‏سلکتیو در اغلب شبکه ها کاملاً ضروری و لازم است به کمک رله جهت یاب می توان فقط ‏ان قسمت از شبکه که خسارت دیده و معیوب شده از مدار خارج کرد حتی می توان از این ‏رله جهت حفاظت ژنراتور و توربین در موقع برگشت وات و نیرو نیز استفاده نمود در ‏جریان دائم برای تعیین و مشخص کردن نیرو تنها سنجش جریان کافی است و احتیاج به ‏سنجش توان ندارد.
تصویری از یک رله مینیاتوری :


 

رله در حقیقت یک سوئیچ الکترونیکی می باشد که به وسیله جریان الکتریسیته قطع یا وصل می شود.
برای درک طرز کار رله کافی است به شکل زیر دقت نمایید. در مدار نشان داده شده در حالت عادی، نقطه شماره 1 به نقطه شماره 3 متصل می باشد و جریان در مدار قرمز رنگ به وجود نمی آید و لذا لامپ خاموش خواهد ماند.

حال اگر کلید A متصل گردد، جریان در مدار سبز رنگ برقرار خواهد شد و لذا سیم پیچ نشان داده شده در شکل آهنربا می گردد. در این حالت نیروی مغناطیسی آهنربای ایجاد شده باعث خواهد شد تا قطعه فلزی متصل به نقطه 1 به سمت آهنربا جذب شود و به نقطه 2 متصل گردد. در این حالت جریان در مدار قرمز رنگ برقرار خواهد شد و لامپ روشن خواهد شد.

با قطع نمودن جریان توسط کلید A نیز آهنربای ایجاد شده از بین خواهد رفت و فنر موجود، قطعه فلزی آبی رنگ را از نقطه 2 جدا خواهد نمود.

در حقیقت با استفاده از رله می توان توسط یک جریان ضعیف برق، یک جریان قوی را قطع و وصل نمود.

برای مثال آهنربای رله را می توان به وسیله یک برق 12 ولت نسبتاً ضعیف کنترل کرده و با آن برق 220 ولت شهر یا حتی ولتاژهای بالاتری را قطع و وصل نمود.

در شکل زیر اجزاء یک رله مشاهده می شوند.

رله ها در سایزهای مختلف ساخته می شوند.

رله ها انواع مختلف و کاربردهای گسترده ای دارند

 


مطالب مشابه :


مدار الکتریکی :

جلسه اول. مدار الکتریکی: یک حلقه از عناصر الکتریکی را مدار الکتریکی گویند. حلقه: حلقه یا باز




رله های الکتریکی

رله نوعی کلید الکتریکی است که با هدایت یک مدار الکتریکی دیگر باز و بسته می‌شود.




مدار الکتریکی کلید تبدیل سوم راهنمایی

کار وفناوری یاسوج - مدار الکتریکی کلید تبدیل سوم راهنمایی - وبلاگ آموزشی-علمی-تفریحی




مدار الکتریکی ساده

فیزیک دبیرستان - مدار الکتریکی ساده - من ازپایان نمی ترسم هراس من زتسلیم است




برچسب :