الزامات اقتصاد مقاومتی

طرح مسئله

اعمال تحریم های یک جانبه و محدوديت هاي مالي و تجاري همواره یکی از ابزارهای غیر قانونی نظام سلطه برای وارد آوردن فشار به نظام جمهوری اسلامی ایران در طول سی و دو سال گذشته بوده و مرتبا بر حجم این تحریم ها افزوده است.اين وضعيت با اجرای تحریم خرید نفت ، بانک مرکزی، كشتيراني ، بيمه و... از سوی نظام سلطه به اوج خودش رسيده است. در مقابل اتخاذ چنین رویکردی از سوی غرب، مقام معظم رهبری بحث اقتصاد مقاومتی را مطرح و آن را به عنوان یک روش مهم در تغییر مسیر حرکت اقتصادی کشور عنوان کردند. درباره اقتصاد مقاومتي ابتدا بايد درک صحيح از اقتصاد ملي و همچنين فضاي اقتصاد جهاني و متعاقبا فشار مضاعفي که نظام سلطه نسبت به ايران داشته است به دست آوريم . به عبارتي نظام سلطه بعد از نااميدي هايي که در فضاي تخاصم با محوريت نظامي ديد، در حوزه اقتصاد به طمع افتاد.در همين راستا اقداماتي را به صورت پازل وار براي تحت تاثير قرار دادن محيط اقتصادي با هدف‌هايي که منجر به تضعيف نظام و فشار روي آحاد مردم باشد در دستور کار قرار داده است تا با اين روش پازل خود را کامل کند.مردم ايران طي 33 سال گذشته، اثبات كرده اند كه به راحتي از هر مانعي عبور كرده و هر توطئه اي را در هم مي شكنند. با اطمينان مي توان گفت تكيه بر قدرت مردم در عرصه جنگ اقتصادي، با توجه به ظرفيت هاي كشور در حوزه هاي گوناگون، عامل مهمي براي پيروزي در اين جنگ خواهد بود. توجه جدي تمامي مسئولان به شعار سال مبني بر توليد داخلي و حمايت از كار و سرمايه ايراني، بايد راهبرد اصلي كشور در جنگ اقتصادي باشد.از سوي ديگر امكانات و تسهيلات كشور اعم از تسهيلات بانكي و... بايد در اختيار كساني قرار گيرد كه داراي روحيه جهاد اقتصادي بوده و با تمام توان، به جز اعتلاي كشور و گره گشايي از مشكلات مردم، به چيز ديگري نمي انديشند.

مفهوم شناسی

موضوع اقتصاد مقاومتی بعد از تشدید تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی کشورهای غربی مطرح شد، اقتصاد مقاومتی به این معنی است که باید در این دوره مقاومت کرد و نسبت به تلاش‌های دشمنان عکس‌العمل مناسبی داشت، تا کمترین آسیب در جریان همین امر متوجه اقتصاد کشور شود. در تعریف اقتصاد مقاومتي آمده است: تشخيص حوزه هاي فشار و متعاقبا تلاش براي کنترل و بي اثر کردن و در شرايط آرماني تبديل چنين فشارهايي به فرصت، که قطعا باور و مشارکت همگاني و اعمال مديريت هاي عقلايي و مدبرانه پيش شرط و الزام چنين موضوعي است، اقتصاد مقاومتي کاهش وابستگي ها و تاکيد روي مزيت هاي توليد داخل و تلاش براي خوداتکايي است. البته بهترین تبیین را خود شخص مقام معظم رهبری در اقتصاد مقاومتی دارند. اقتصاد مقاومتي معنايش حصار كشيدن دور خود و فقط انجام يك كارهاي تدافعي باشد؛ نه، اقتصاد مقاومتي يعني آن اقتصادي كه به يك ملت امكان ميدهد و اجازه ميدهد كه حتّي در شرائط فشار هم رشد و شكوفائي خودشان را داشته باشند. اين يك فكر است، يك مطالبه‌ي عمومي است. شما دانشجو هستيد، استاد هستيد، اقتصاددان هستيد؛ بسيار خوب، با زبان دانشگاهي، همين ايده‌ي اقتصاد مقاومتي را تبيين كنيد؛حدودش را مشخص كنيد؛ يعني آن اقتصادي كه در شرائط فشار، در شرائط تحريم، در شرائط دشمني‌ها و خصومتهاي شديد ميتواند تضمين كننده‌ي رشد و شكوفائي يك كشور باشد. 16/5/91

  ضرورت اقتصاد مقاومتي

1)  يک جهش اقتصادي در مقطع کنوني براي محقق ساختن اهداف عدالت و پيشرفت

2)  بازسازي اقتصاد کشور براساس معنويت و آموزه‌هاي ديني جهت پيش‌گيري از شکل‌گيري فسادهاي متعارف در آن و تحقق روح سند چشم‌انداز يعني هويت انقلابي اسلامي.

3)  تکميل حرکت به سوي اصلاح الگوي مصرف؛ همت و کار مضاعف و ساير شعارهاي قبلي در جهت هر چه بيشتر کارآمد نمودن نظام در راستاي تحقق اهداف سند چشم‌انداز بويژه احراز مقام اول اقتصادي در منطقه

4)  شکوفائي اقتصادي کشور جهت ايفاي نقش الگوئي ايران اسلامي براي همه عدالت‌خواهان جهان به ويژه مسلمانان

5)  تبديل ايران به يک قدرت اقتصادي قابل اطمينان و اتکا براي محرومين و مستضعفان عالم.

6)  شکل دادن استقلال اقتصادي و استغناي کشور از بيگانگان از طريق تلاش و مجاهدت ايثارگرانه و همراه با انگيزه‌هاي الهي به عنوان پيش‌نياز سند چشم‌انداز.

7)  عدم فراموشي وسيله بودن اقتصاد و هدف قرار نگرفتن آن در سند چشم‌انداز و عدم غفلت از اصالت جهاد، مقاومت، صبر، تلاش، عزت و ارزش‌هاي ناشي از آنها.

8)       رعايت جنبه‌هاي ايجابي و سلبي در تحولات اقتصادي براي رسيدن به اهداف چشم‌انداز (مثل توليد بيشتر و کاهش مصرف و واردات که لازمه آن جهاد اقتصادي است).

9)  شناخت منابع انساني و مادي و بکارگيري آنها در پياده‌سازي اهداف نظام

10)  توجه به نقش محوري اهداف اقتصادي در بين ساير اهداف نظام

11)  رهائي از خودخواهي، خودمحوري، کوته‌بيني و تحمل زحمت و مشقت براي رسيدن به مقاصد بزرگ همچون اهداف نظام

12)  ملاک قرار دادن شاخص‌هائي همچون رشد اقتصادي، ايجاد اشتغال و افزايش نرخ بهره ‌وري و توجه بيشتر به آنها به منظور زمينه سازي براي تحقق شاخص‌هاي موردنظرنظام

13)  ضرورت جبران عقب‌ماندگي‌هاي ناشي از اقتصاد  وابسته و ضعف‌هاي مربوط  به مشي اقتصادي نظام در دو دهه قبلي

14)       فرهنگ سازي در مورد کار و تلاش و فعاليت اقتصادي و ايجاد صبغه الهي و معنوي در آن

15)       خروج عرصه اقتصادي کشور از حالت تدافعي و شکل گيري حالت تهاجمي و جهادي در اقتصاد کشور

16)  مديريت راهبردي و دوره شکوفائي و رونق اقتصادي و پيشرفت به سوي اهداف متعالي اسلامي در داخل و خارج بويژه در تعامل با اقتصاد جهاني و غرب (پيشگيري از پيروي محض از الگوهاي اقتصادي موجود).

17)  جهادي سازي مديريت و ايجاد تحول در نظام مديريت کشور به سمت مديريت نهادي و جهادي به مثابه يک الزام براي تحقق اهداف نظام.

18)  اعلام موضع و ايجاد آمادگي روحي رواني در برابر تحريم‌ها و کارشکني‌هاي دشمنان در راه پيشرفت کشور.

19)  آماده سازي زيرساخت‌هاي لازم براي هرگونه مقابله با تحريم‌ها و تهديدات اقتصادي.

20)  مقابله با فرهنگ مصرفي و غيرتوليدي در جامعه.

21)  ارائه الگوي موفق در ايجاد يک جهتش اقتصادي.

22)  نشان دادن توان آموزه‌هاي مکتبي در ايجاد تحرک اقتصادي جهادي.

23)  تعميق انقلاب اسلامي در بعد اقتصادي آن.

24)  خنثي سازي توطئه‌ها و رفع موانع در مسير رونق اقتصادي.

25)       توجه عميق به اقتصاد اسلامي و ترويج فرهنگ اقتصاد اسلامي.

26)  توجه به برنامه‌هاي دشمنان در تضعيف برنامه‌هاي اقتصادي و توطئه‌هاي اقتصادي آنان.

 نتيجه: اقتصاد مقاومتي به مثابه الزام و ضرورت جهت بقائ نظام، دستيابي به عدالت و پيشرفت وتحقق آرمان‌هاي نظام بويژه اهداف چشم‌انداز

پیشنیه اقتصاد مقاومتی

اگر خواسته باشیم به پیشینه تاریخی مقوله مقاومت بر گردیم  که ملت ما به خوبی از این آزمون سربلند بیرون آمدند در زمان دفاع مقدس است.در فرآيند جنگ تحميلي آنچه باعث اشتباه محاسباتي صدام شد، عدم توجه به امكان حضور مقاومت مردمي در قالب بسيج و سپاه بود. با فراخوان حضرت امام (ره) و حضور گسترده مردم در جبهه‌هاي نبرد، ارتش سر تا پا مسلح رژيم بعثي زمين‌گير و نهايتا مجبور به عقب‌نشيني به مرزهاي بين‌المللي شد. الان هم که در جنگ همه جانبه دشمن در بخش اقتصاد هستیم با عملیاتی کردن همان راهبرد مقاومتی می توانیم پیروز این نبرد نابرابر باشیم. در تاریخ اقتصادی ایران ثبت است که رهبر‌معظم انقلاب از سال‌ها پیش اقتصاد مقاومتی را مطرح کرده و بر ضرورت بازبینی در نظام‌های کنونی تأکید کرده بودند.خودداری از خام‌فروشی نفت و حرکت به سمت اقتصاد غیرنفتی، استفاده حداکثری از کالاهای داخلی و نهراسیدن از تحریم‌های اقتصادی نیز از دیگر نکاتی است که سال‌ها پیش، از آغاز تحریم نفتی، از سوی مقام‌معظم رهبری مورد تأکید قرار گرفته بود.اما کاربرد عین این عبارت در دیدار جمعی از کارآفرینان سراسر کشور در تاریخ 16/06/89 بود.« ما باید یک اقتصاد مقاومتی واقعی در کشور به وجود بیاوریم. امروز کارآفرینی معنایش این است. دوستان درست گفتند که ما تحریم‌ها را دور می‌زنیم؛ بنده هم یقین دارم. ملت ایران و مسئولین کشور تحریم‌ها را دور می‌زنند، تحریم‌کنندگان را ناکام می‌کنند؛ مثل موارد دیگری که در سال‌های گذشته در زمینه‌های سیاسی بود که یک اشتباهی کردند، یک حرکتی انجام دادند، بعد خودشان مجبور شدند برگردند، یکی‌یکی عذرخواهی کنند.»

مقام معظم رهبري با آگاهي كامل از جنگ اقتصادي دشمن و اهداف آن‌ها از تشديد فشارها و تحريم‌ها عليه ايران همواره تلاش كردند، به ارائه برنامه‌ها و الگوهاي مناسب جهت مقابله با اين فشارها بپردازند. با توجه به تشديد فشارها و تحريم‌هاي دشمنان در ماه‌هاي اخير آنچه بيش از پيش در سخنان اخير مقام معظم رهبري به خصوص در ماه مبارك رمضان بر آن تاكيد شده، بحث «اقتصاد مقاومتي» است، ايشان معتقدند كه يكي از راه‌هاي عبور از مقطع حساس و سرنوشت‌ساز كنوني جدي‌گرفتن اقتصاد مقاومتي است.با توجه به اين موضوع و تاكيدات مقام معظم رهبري بر مقوله اقتصاد مقاومتي به خصوص در ديداري كه با جمعي از محققان، پژوهشگران، متخصصان و نوآوران در عرصه علم و فناوري در 8 مرداد امسال داشتند ، يكي از راه‌هاي عبور از مقطع حساس و سرنوشت ساز كنوني ، جدي گرفتن اقتصاد مقاومتي بود معظم له تأكيد كردند: اقتصاد مقاومتي يك شعار نيست، بلكه يك واقعيتي است كه مي بايست محقق شود.اين كه ما عرض كرديم «اقتصاد مقاومتى»، اين يك شعار نيست؛ اين يك واقعيت است. كشور دارد پيشرفت مي‌كند. ما افقهاى بسيار بلند و نويدبخشى را در مقابل خودمان مشاهده مي‌كنيم. خب، بديهى است كه حركت به سمت اين افق‌ها، معارض‌ها و معارضه‌‌‌هائى هم دارد. بعضى از اين معارضه‌‌‌ها انگيزه‌‌‌هاى اقتصادى دارد، بعضى انگيزه‌‌‌هاى سياسى دارد؛ بعضى منطقه‌‌‌اى است، بعضى بين‌‌‌المللى است. اين معارضه‌‌‌ها در مواردى هم منتهى مي‌شود به همين فشارهاى گوناگونى كه مشاهده مي‌كنيد؛ فشارهاى سياسى،تحريم ، غير تحريم، فشارهاى تبليغاتى - اينها هست - ليكن در لابه‌‌‌لاى اين مشكلات، در وسط اين خارها، گام‌هاى استوار و همت‌ها و تصميم‌هايى هم وجود دارد كه بناست از وسط اين خارها عبور كند و خودش را به آن نقطه‌‌‌ى مورد نظر برساند؛ وضع كشور الان اينجورى است.همچنین حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار مسوولان و کارگزاران نظام، اقتصاد را موضوع بسیار مهم برای کشور و حرکت رو به جلوی آن دانستند و تأکید کردند: هدف دشمن از فشارهای اقتصادی در شرایط کنونی، لطمه زدن به «رشد و رفاه ملی» و ایجاد مشکل برای مردم به منظور دلسرد و جدا کردن آنان از نظام اسلامی است.معظم له در ادامه بیان فرمودند: از چند سال قبل مشخص بود که طراحی دشمن بر اقتصاد کشور متمرکز شده است و بر همین اساس شعارهای سال‌های اخیر همچون اصلاح الگوی مصرف، همت مضاعف ــ ‌کار مضاعف، جهاد اقتصادی و تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی به عنوان حلقه‌هایی برای ایجاد یک منظومه اقتصادی مطرح شد تا حرکت عمومی کشور در عرصه اقتصادی ساماندهی شود.ایشان راه مقابله با فشارهای اقتصادی را اجرای اقتصاد مقاومتی دانستند و در تبیین الزامات اقتصاد مقاومتی افزودند:مردمی کردن اقتصاد با اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ و توانمندسازی بخش خصوصی، کاهش وابستگی به نفت، مدیریت مصرف، استفاده حداکثری از زمان، منابع و امکانات، و حرکت براساس برنامه و پرهیز از تغییر ناگهانی قوانین و سیاستها از ارکان اقتصاد مقاومتی بشمار می‌روند. خود مقام معظم رهبری در تبیین پیشینه این بحث در دو فرازی به تشریح روند طرح این موضوع می پردازند.

ما چند سال پيش «اقتصاد مقاومتي» را مطرح كرديم. همه‌ي كساني كه ناظر مسائل گوناگون بودند، ميتوانستند حدس بزنند كه هدف دشمن، فشار اقتصادي بر كشور است. معلوم بود و طراحي‌ها نشان ميداد كه اينها ميخواهند بر روي اقتصاد كشور متمركز شوند. اقتصاد كشور ما براي آنها نقطه‌ي مهمي است. هدف دشمن اين بود كه بر روي اقتصاد متمركز شود، به رشد ملي لطمه بزند، به اشتغال لطمه بزند، طبعاً رفاه ملي دچار اختلال و خطر شود، مردم دچار مشكل شوند، دلزده بشوند، از نظام اسلامي جدا شوند؛ هدف فشار اقتصادي دشمن اين است، و اين محسوس بود؛ اين را انسان ميتوانست مشاهده كند.»

در فراز دوم معظم له بیان می فرمایند:« من سال ۸۶ در صحن مطهر علي‌بن‌موسي‌الرضا (عليه الصّلاة و السّلام) در سخنراني اول سال گفتم كه اينها دارند مسئله‌ي اقتصاد را پيگيري ميكنند؛ بعد هم آدم ميتواند فرض كند كه اين شعارهاي سال حلقه‌هائي بود براي ايجاد يك منظومه‌ي كامل در زمينه‌ي مسائل اقتصاد؛ يعني اصلاح الگوي مصرف، مسئله‌ي جلوگيري از اسراف، مسئله‌ي همت مضاعف و كار مضاعف، مسئله‌ي جهاد اقتصادي، و امسال توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه‌ي ايراني. ما اينها را به عنوان شعارهاي زودگذر مطرح نكرديم؛ اينها چيزهائي است كه ميتواند حركت عمومي كشور را در زمينه‌ي اقتصاد ساماندهي كند؛ ميتواند ما را پيش ببرد. ما بايد دنبال اين راه باشيم.»

 تفاوت اقتصاد مقاومتی با سایر مقاهیم مشابه

یک- اقتصاد مقاومتی و اقتصاد تهاجمي : اقتصاد مقاومتی یک اقتصاد دفاعی نیست، بلکه دقیقا یک استراتژی تهاجمی و رو به جلوست. رهبر معظم انقلاب در این رابطه می فرمایند: در زمينه‌ي مسائل اقتصادي، «اقتصاد تهاجمي» را مطرح كردند؛ عيبي ندارد. بنده فكر اقتصاد تهاجمي را نكردم. اگر واقعاً يك تبيين دانشگاهي و آكادميك نسبت به اقتصاد تهاجمي - به قول ايشان، مكمل اقتصاد مقاومتي - وجود دارد، چه اشكالي دارد؟ آن را هم مطرح كنيم. آنچه كه به نظر ما رسيده، اقتصاد مقاومتي بوده. البته اقتصاد مقاومتي فقط جنبه‌ي نفي نيست؛ اينجور نيست كه اقتصاد مقاومتي معنايش حصار كشيدن دور خود و فقط انجام يك كارهاي تدافعي باشد؛ نه، اقتصاد مقاومتي يعني آن اقتصادي كه به يك ملت امكان ميدهد و اجازه ميدهد كه حتّي در شرائط فشار هم رشد و شكوفائي خودشان را داشته باشند. اين يك فكر است، يك مطالبه‌ي عمومي است. شما دانشجو هستيد، استاد هستيد، اقتصاددان هستيد؛ بسيار خوب، با زبان دانشگاهي، همين ايده‌ي اقتصاد مقاومتي را تبيين كنيد؛ حدودش را مشخص كنيد؛ يعني آن اقتصادي كه در شرائط فشار، در شرائط تحريم، در شرائط دشمني‌ها و خصومتهاي شديد ميتواند تضمين كننده‌ي رشد و شكوفائي يك كشور باشد.(بيانات در ديدار دانشجويان1391/05/16)

دو- اقتصاد مقاومتی و رياضت اقتصادي: اقتصاد مقاومتی با رياضت اقتصادي متفاوت است. ریاضت اقتصادی به طرحی گفته می‌شود که دولت‌ها برای کاهش هزینه‌ها و رفع کسری بودجه، به کاهش و یا حذف ارائه برخی خدمات و مزایای عمومی دست می‌زنند. این طرح گاهی اوقات به افزایش میزان مالیات و افزایش دریافت وام‌ها و کمک‌های مالی خارجی می‌انجامد.در ریاضت اقتصادی مالیات ها  و سن بازنشستگی افزایش می یابد  و از آن طرف خدمات رفاهی از جمله مستمری، خدمات درمانی و بیمه ای کاهش می یابد. دو شاخص اصلی اشاره می شود:

1.     شرایط رویش طرح ریاضت اقتصادی: در شرایط کسری بودجه، بحران اقتصادی و شیب تند سقوط شاخص های اقتصادی

2. هدف طرح ریاضت اقتصادی: کاهش هزینه های خود و جبران کسری بودجه.

جدول مقایسه ای اقتصاد مقاومتی و ریاضت اقتصادی

 مولفه های ریاضت اقتصادی

مولفه های اقتصاد مقاومتی

1

کاهش مستقیم حقوق ها

عدم کاهش درآمدها بلکه افزایش درآمدها: «هدفمند کردن یارانه‌ها هم در جهت شکل دادن به اقتصاد ملى است؛ که اینها میتواند هم رونق ایجاد کند - در تولید، در اشتغال - و هم موجب رفاه شود»

2

کاهش غیر مستقیم حقوق ها از راه افزایش مالیات

عدم افزایش مالیات؛ بلکه کاهش مالیات برای برخی از بنگاه های تولیدی

3

کاهش و حذف برخی از خدمات عمومی

عدم کاهش خدمات عمومی، بلکه افزایش خدمات عمومی مانند طرح پزشک خانواده و ...

4

کم مصرف کردن به دلیل فقر  و نداری و از سر ناچاری

«مسئله مدیریت مصرف، یکى از ارکان اقتصاد مقاومتى است؛ یعنى مصرف متعادل و پرهیز از اسراف و تبذیر. هم دستگاه‌هاى دولتى، هم دستگاه‌هاى غیر دولتى، هم آحاد مردم و خانواده‌ها باید به این مسئله توجه کنند؛ که این واقعاً جهاد است. انسان میتواند ادعا کند که این اجر جهاد فى‌سبیل‌اللّه‌ را دارد.»

5

روی آوردن مردم به کالاهای خارجی به ویژه چینی به دلیل قیمت پایین آن

«از تولید داخلى استفاده کنیم؛ این را همه دستگاه‌هاى دولتى توجه داشته باشند - دستگاه‌هاى حاکمیتى، مربوط به قواى سه‌گانه - سعى کنند هیچ تولید غیر ایرانى را مصرف نکنند؛ ... خود مردم راه مصرف کالاهاى خارجى را ببندند».

6

حذف فرصتهای شغلی

عدم حذف فرصت های شغلی بلکه افزایش آن: «دلیل دومِ ما که امروز کار برامان مهم است، کارآفرینى مهم است، این است که ما امروز در مقابل یک فشار جهانى قرار داریم. دشمنى وجود دارد در دنیا که میخواهد با فشار اقتصادى و با تحریم و با این کارهائى که شماها میدانید، سلطه‌ى اهریمنى خودش را برگرداند به این کشور... ما باید یک اقتصاد مقاومتىِ واقعى در کشور به وجود بیاوریم. امروز کارآفرینى معناش این است.»

7

افزایش ناامنی اقتصادی، کاهش تولید و سرمایه گذاری و فرار سرمایه ها

افزایش امنیت اقتصادی، تولید، جذب سرمایه گذاری حتی رشد سرمایه گذاری خارجی

8

کاهش بودجه های عمرانی و سرمایه گذاری و در نتیجه طولانی شدن مدت زمان مورد نیاز برای بهره برداری و برگشت سرمایه های هزینه شده در طرح ها و ناگزیری دولت در تصمیم های مقطعی و خلق الساعة

«استفاده‌ حداکثرى از زمان و منابع و امکانات. از زمان باید حداکثر استفاده بشود. طرحهائى که سالهاى متمادى طول میکشید، امروز خوشبختانه با فاصله‌ى کمترى انسان مى‌بیند که فلان کارخانه در ظرف دو سال، در ظرف هجده ماه به بهره‌بردارى رسید. ... تصمیمهاى خلق‌الساعه[1] و تغییر مقررات، جزو ضربه‌هائى است که به اقتصاد مقاومتى وارد میشود و به مقاومت ملت ضربه میزند.»

9

حرکت دولتی سازی شرکت های ورشکسته از طریق خرید سهام افراد مانند حرکت عجیبی که در جریان بحران اقتصادی آمریکا رخ داد.

عدم دولتی سازی بلکه خصوصی سازی اقتصاد: «اقتصاد مقاومتى الزاماتى دارد. مردمى کردن اقتصاد، جزو الزامات اقتصاد مقاومتى است. این سیاستهاى اصل ۴۴ که اعلام شد، میتواند یک تحول به وجود بیاورد؛ و این کار باید انجام بگیرد.»

10

افزایش ناامنی اجتماعی و جنبش های اعتراضی

«اقتصاد مقاومتى تحریم بنزین را خنثى کرد. ... هدفمند کردن یارانه‌ههم در جهت شکل دادن به اقتصاد ملى است؛ که اینها میتواند هم رونق ایجاد کند - در تولید، در اشتغال - و هم موجب رفاه شود؛ اینها مایه رشد تولید کشور، رشد اقتصادى کشور، مایه اقتدار یک کشور است. با رشد تولید، یک کشور در دنیا اقتدار حقیقى و آبروى بین‌المللى پیدا می کند.»

11

وابستگی به استقراض و وامهای ربوی از بانکهای خارجی

«کاهش وابستگى به نفت یکى دیگر از الزامات اقتصاد مقاومتى است. این وابستگى، میراث شوم صد ساله ماست.»

12

بی ثباتی سیاسی و مخدوش شدن استقلال و اقتدار کشور

«یک واقعیت دیگر هم این است که اگر کشور در مقابل فشارهاى دشمن - از جمله در مقابل همین تحریمها و از این چیزها - مقاومت مدبرانه بکند، نه فقط این حربه کُند خواهد شد، بلکه در آینده هم امکان تکرار چنین چیزهائى دیگر وجود نخواهد داشت»

13

علائمی که تاکنون از اجرای طرح اقتصاد ریاضتی در یونان گزارش می شود، موفقیت چندانی را نشان نمی دهد.

«به نظر ما طرحهاى «اقتصاد مقاومتى» جواب میدهد. همین مسئله سهمیه‌بندى بنزین که اشاره کردند، جواب داد. اگر بنزین سهمیه‌بندى نمیشد، امروز مصرف بنزین ما از صد میلیون لیتر در روز بالاتر میرفت. ... اقتصاد مقاومتى تحریم بنزین را خنثى کرد.»


الزامات اقتصادی


1/1- توجه جدی و حمایت دائمي از بخش کشاورزی

وجود شرایط آب و هوایی چهارفصل و موقعیت جغرافیایی کشورمان بستر مناسبی برای افزایش تولید محصولات کشاورزی براي تأمین نیازهاي داخلی و صادرات را فراهم ساخته است.بخش کشاورزی در عرصه اقتصاد و امنیت غذایی دارای جایگاه ویژه ای است. از دیدگاه توسعه اقتصادی، بخش کشاورزی در فرآیند رشد و توسعه کشور وظایف مهم و اساسی را برعهده دارد.تأمین امنیت غذایی با حمایت از تولید محصولات کشاورزی در داخل بویژه کشور ما به دلیل شرایط سياسي و تحریم‌های یک جانبه بايد از سوی مسئولان و دست‌اندرکاران ذیربط به مراتب با حساسیت و دقت و توجه بیشتری دنبال شود. اگرچه طی این سال‌ها سیاست خودکفایی در تولید بسیاری از محصولات استراتژیک در دستور کار قرار داشته است و در تولید برخی محصولات از جمله گندم محقق گردید اما اين كالاي استراتژيك در فرايند چند سال با يك سري مشكلاتي مواجه شد، تا جايي كه يكي از سناتورهاي آمريكايي در اوج تحريم هاي هوشمند پيشنهاد كرد با ايجاد محدوديت در موضوع غلات مي توانيم ضربه كاري را به ايران بزنيم. جا دارد دولت و مجلس شورای اسلامی با وضع قوانین و اعمال سیاست‌های حمایتی، پشتیبانی از افزایش تولید محصولات کشاورزی و ‌كنترل واردات، مشکلات ساختاری این بخش اقدام كنند.براي تحقق و عملي ساختن اقتصاد مقاومتي يك سري اقداماتي بايد در حوزه كشاورزي صورت به گيرد تا بتوانيم در سال حمايت توليد داخلي به اهدافي كه مد نظر است راحت تر به آن برسيم از جمله اين اقدامات مي توان گفت.

1/1/1- حمايت دولت از بخش كشاورزي همچون ساير كشورها ؛محصولات کشاورزی به دلیل نقش مهمی که در تأمین امنیت غذایی دارند، در تمام کشورهای دنیا از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. طبق آمارهاي موجود همه كشورها سياست هاي حمايتي و يارانه اي را در بخش كشاورزي دنبال مي كنند. گسترده‌ترین مذاکرات سازمان جهانی تجارت موسوم به مذاکرات دور دوحه با محور آزادسازی تجارت محصولات کشاورزی بود كه سال‌هاست بین کشورهای عضو WTO در جریان است، به دلیل پافشاری دولت‌ها بر تداوم حمایت‌ها از این بخش و عدم تمایل به بازکردن بازارها بر روی محصولات کشاورزی خارجی تقریباً به بن‌بست رسیده و پیش‌بینی می‌شود به خاطر تداوم حمايت هاي دولتي مذاکرات در بخش كشاورزي بي نتيجه باشد.

2/1/1- عدم تخطي از قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی؛ قانون بهره وري كشاورزي در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و اجرای آن بلافاصله از سوی وزارت جهاد کشاورزی آغاز شده است اما آنچه لازم است يادآوري شود جدي گرفتن قانون و تحت تاثير فشارهاي رانت خواران قرار نه گرفتن است.در اجرای این قانون ارزشمند،‌ با درخواست وزارت کشاورزی،‌ وزارت بازرگانی برای ثبت سفارش واردات 168 قلم ردیف ممنوعیت، 54 ردیف اخذ مجوز و 155 ردیف افزایش نرخ تعرفه و 29 ردیف سهمیه‌بندی مشخص کرد. همچنین میانگین تعرفه واردات محصولات کشاورزی که در سال 87 معادل 6/27 درصد بود در سال 89 به 29 درصد و سال 90 به 33 درصد افزایش یافته است.

3/1/1- مديريت بر واردات محصولات کشاورزی؛‌ کنترل واردات محصولات کشاورزی از طریق تشدید ضوابط و استانداردهای لازم يكي از كارها است كه تا حدي شروع شده و دستاوردهای مؤثری هم به دنبال داشته است اما اين روند بايد دقيق تر دنبال شود. افزایش تعرفه محصولات کشاورزی هنگام برداشت محصول داخلی،‌ ایجاد الزام برای دریافت مجوز از وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و بهداشت برای واردات انواع محصولات کشاورزی و دامی،‌ تشکیل ستاد‌های استانی و منطقه‌ای برای تنظیم بازار ،‌ تأمین اعتبار برای بازار رسانی برخی محصولات بویژه صیفی‌جات و پرداخت یارانه به حلقه‌های مختلف تولید و توزیع محصولات کشاورزی داخلی و رقابتی کردن قیمت آنها از جمله اقداماتی است که در راستای مدیریت واردات این محصولات توسط وزارت بازرگانی به اجرا در آيد.

4/1/1- عملياتي ساختن ظرفيت هاي  بسيار بالاي كشاورزي در ايران؛ آخرین آمارهای ارائه شده از سوی سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی سازمان ملل نشان می دهد ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مهم محصولات کشاورزی در جهان است.ایران در صدر تولید کنندگان پسته در جهان معرفی شده و رتبه نخست تولید این محصول را به خود اختصاص داده است اما در زمینه تولید 21 محصول دیگر جزء هفت کشور نخست دنیا قرار دارد.جایگاه دومین تولید کننده خرما و دومین تولید کننده زردآلوی جهان به ایران اختصاص دارد.رتبه سومی تولید بادام، گیلاس، خیار، و هندوانه نیز در جهان به ایران اختصاص داده شده است و این کشور در زمینه تولید چهار محصول سیب، به، گردو و صمغ طبیعی نیز در رتبه چهارم جهان قرار گرفته است.آمارهای فائو نشان می دهد ایران از نظر تولید پیله کرم ابریشم و انجیر نیز رتبه پنجم جهان، از نظر تولید هلو، لیموترش، و پیاز رتبه ششم و از نظر تولید گوجه فرنگی، فندق، پرتقال، آلو، کیوی، و نعناع رتبه هفتم جهان را به خود اختصاص داده است.رتبه جهانی ایران در تولید 7 محصول دیگر به این شرح اعلام شده است: عسل طبیعی 11، چای،بادمجان و سیب زمینی 14، گندم 18، جو و سویا رتبه20  را داراست.بدین ترتیب ایران در تولید 29 محصول مهم کشاورزی در میان 20 کشور نخست دنیا قرار گرفته است.این در حالی است كه محصول مهم زعفران که ایران بزرگترین تولید کننده آن در جهان است در آمارهای فائو لحاظ نشده است.پس با این ظرفیت موجود می توان بخش عظیمی از اقتصاد مقاومتی را به راحتی تحقق بخشید.در كنار همه اين مطالب‌ بخش کشاورزی امروز با مشکلات زیرساختی متعددی از جمله پائین بودن ضریب کشت،‌ سنتی بودن کشت و بالابودن هزینه‌های تولید به سبب خرد بودن اراضی دست به گریبان است که لازم است دولت و مجلس در سایه رهنمودهای مقام معظم رهبری‌ براي عملياتي نمودن اقتصاد مقاومتي،‌ با تعامل و همکاری بیشتر در مسیر رفع آنها تلاش کنند.اگر شرایط تولید در بخش کشاورزی پایدار شود و با تدابیر و سیاست های مناسب مورد توجه قرار گیرد نقش بسزایی در اقتصاد کشور دارد، با تزریق سرمایه در بخش کشاورزی علاوه بر پایداری تولید در این بخش، اشتغالزایی، موقعیت فعلی کیفیت و کمیت محصولات تولیدی ارتقا می یابد. با توجه به موقعیت مناسب ایران برای تولید و خودکفایی همه نوع محصولات کشاورزی و دامی، بخش کشاورزی اقتصادی تر خواهد بود و ایران به عنوان يكي از صادركننده هاي محصولات کشاورزی  در دنيا تبديل خواهد شد.  با اين حال يك سري اقدامات اساسي بايد صورت بگيرد از جمله آنها ؛ تحقق کامل بسته های حمایتی بخش کشاورزی در روند قانون هدفمندی یارانه ها ، تسریع در اجرایی شدن قانون بیمه کشاورزان ، اصلاح برخی قوانین و آیین نامه ها و دستورالعمل های مغایر با یکدیگر، رفع ناهماهنگی میان برخی وزارتخانه های متولی بخش کشاورزی ، احیاء تقویت نظام صنفی و تبدیل به قانون شدن آن ، تصویب طرح انتزاع وظایف کشاورزی در مجلس و افزایش قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله راهكارها براي تحقق مهم ترين شاخص اقتصاد مقاومتي است. در پايان اين بخش بايد به اين نكته بسيار مهم توجه داشت كه بعد از شدت تحريم ها و كاهش فروش نفت و مديريت بر منابع ارزي كشور ،قرار شد حدود 30 ميليارد دلار ارز براي خريد دو گروه از كالاها با نرخ مرجع 1226 تومان در نظر گرفته شود .وقتي به كالاهاي گروه اول يك نگاه اجمالي بيندازيم مي بينيم همه اين كالاهاي اساسي كه مورد نياز مصرف روزانه مردم هم است مرتبط با بخش كشاورزي و يا اينكه متولي آن وزارت جهاد كشاورزي است.كالاهايي همچون گوشت قرمز، مرغ، شكر، دانه سويا، ذرت دامي و برنج، شير خشک صنعتي، گوسفند زنده از جمله آنهاست پس با جدي گرفتن بخش كشاورزي نياز نيست رقم 30 ميليارد دلاري آنهم در اين شرايط بسيار حساس براي كالاهاي كشاورزي تخصيص يابد.

1/2- جلوگيري از خام فروشي نفت؛ تحريم نفت فرصت مناسبي است تا به جاي خام فروشي نفت، با تبديل نفت به محصولات متنوع پتروشيمي، بنزين و انرژي هاي ديگر ، ضمن ايجاد ارزش افزوده و تامين نيازهاي داخلي در اين عرصه، به راحتي محصول نهايي در بازار جهاني صادر كنيم. جلوگيري از خام فروشي نفت يكي از خواسته هاي مقام معظم رهبري از مسئولان اقتصادي كشور بوده است:«ما اين نفت را ضايع مي كنيم؛ البته اين، كار امروز و ديروز نيست؛ دهها سال است كه بناي اقتصاد و پيشرفت كشور روي اين روش گذاشته شده است و يك شبه هم نمي شود آن را عوض كرد. من ده، دوازده سال پيش به مسئولان آن روز گفتم آن روزي انسان در قضيه نفت احساس رضايت مي كند، كه كشور قادر باشد با اختيار خودش اعلام كند كه من مصلحت مي دانم امروز توليدم را فلان قدر كم كنم،... امروز مي خواهم صادرات نفتم را اين قدر كم كنم و نفت را در كارهاي غيرسوخت مصرف كنم- سوخت، بدترين استفاده از نفت است و دنيا الي ماشاء الله استفاده هاي بهتر از سوخت نفت را كشف مي كند و پيش مي رود- آن روز ما مي توانيم خوشحال باشيم و به نفت خشنود باشيم.» حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تولید ثروت از طریق منابع تمام‌شدنی همچون نفت را خودفریبی خواندند و بيان كردند:«خام‌فروشی دامی است كه میراث سال‌های متمادی قبل از انقلاب است و متأسفانه كشور گرفتار آن شده است و باید تلاش شود كه ملت ایران از این تله نجات پیدا كند.»با توجه به فناوريهاي پيچيده و روز دنيا كشورهاي صنعتي از هربشكه نفت خام حداقل 220 دلار و حداكثر 1370 بهره برداري مي كنند ما هم اگر با نگاه اقتصاد مقاومتي خام فروشي نفت را كم يا قطع كنيم ارزش افزوده بيشتري  به دست مي آوريم.

1/3- اصلاح ساختار مالياتي؛ يكي از روش هاي معقول اقتصادي فراهم سازي بسترها براي تحقق نظام مالياتي در كشور است كه دولت با طيب خاطر مي تواند روي درآمدهاي آن حساب باز كند. اگرچه در طرح تحول اقتصادي يكي از هفت نظام، اصلاح ماليات بود و قدم هاي خوبي هم برداشته شد و در سال گذشته 92 درصد بودجه مالياتي(28 هزار ميليارد تومان) تحقق پيدا كرد اما هنوز فاصله درآمد مالياتي ما با ميانگين جهاني و بسياري از كشورها فاصله زيادي دارد. اما در اين بين موضوع فرار مالياتي اهميت خاصي دارد كه بايد براي آن تدابير ويژه ايي صورت بگيرد چون برخي برآوردها نشان مي دهد ميزان فرار مالياتي حداقل دو برابر درآمد مالياتي بالقوه فعلي است.

1/4- خصوصی سازی ؛ یکی از الزامات اقتصاد مقاومتی چابک سازی اقتصاد می باشد که این مهم بدون  مشارکت بخش خصوصی  امکان پذیر نمی گردد . کارکردهای  بخش  خصوصی  اقتصاد ، دولت را از  تنبلی و کم تحرکی خارج کرده و با انگیزه بالا  بر راندمان کار  تاثیر گذار می باشد . ابلاغ سیاستهای  اصل 44 از سوی مقام معظم رهبری در سال 1384  به منظور شتاب بخشیدن به اقتصاد  در واقع به میدان آوردن ظرفیت  بخش  خصوصی در اقتصاد می باشد . اصل مذکور  و همچنين قانون چشم انداز و برنامه هاي توسعه اقتصادي با هدف خصوصي سازي و آزاد سازي فعاليت هاي اقتصادي براي سبک سازي دولت و برداشتن بندهاي غيرضروري براي اينکه دولت بتواند به وظايف خطير و مهم خود بپردازد به تصويب رسيد.  مقام معظم رهبری بارها در حمایت از بخش خصوصی راهبردهایی را بیان کردند که باید به بخش خصوصي كمك كرد.« اينكه ما «اقتصاد مقاومتي» را مطرح كرديم، خب، خود اقتصاد مقاومتي شرائطي دارد، اركاني دارد؛ يكي از بخشهايش همين تكيه‌‌ي به مردم است؛ همين سياستهاي اصل 44 با تأكيد و اهتمام و دقت و وسواسِ هرچه بيشتر بايد دنبال شود؛ اين جزو كارهاي اساسي شماست. در بعضي از موارد، من از خود مسئولين كشور ميشنوم كه بخش خصوصي به خاطر كم‌‌تواني‌‌اش جلو نمي‌‌آيد. خب، بايد فكري بكنيد براي اينكه به بخش خصوصي توانبخشي بشود؛ حالا از طريق بانكهاست، از طريق قوانين لازم و مقرراتِ لازم است؛ از هر طريقي كه لازم است، كاري كنيد كه بخش خصوصي، بخش مردمي، فعال شود.» 3/5/91

1/5- هدفمند شدن ارز مسافرتي؛ يكي از اقدامات بجا و منطقي بانك مركزي، تغييرات جديد در مقررات ارزي است كه بسيار بر روند عملياتي شدن اقتصاد مقاومتي تأثير دارد. بانك مركزي در ابلاغيه اي، شرايط فروش ارز مسافري به جز شهرهاي زيارتي [در عراق و عربستان] به ميزان 200 دلار با تأييد سازمان حج و زيارت، بقيه را حذف كرده است. ساليانه 7 ميليارد دلار ارز مسافرتي از كشور خارج مي شد در حالي كه هيچ توجيه اقتصادي براي آن وجود نداشت که تنها با یک تصمیم ، پنج ميليارد دلار در مصارف ارزي صرفه جويي مي شود.» اين آمار در صورتي بهتر درك مي شود كه بدانيم اخيراً واحد اطلاعات اكونوميست برآورد كرده است به دليل فشار تحريم ها و محدوديت مالي و تجاري بر ضد اقتصاد ايران، جمهوري اسلامي در مدت زمان يك سال 14 ميليارد و 200 ميليون دلار با كاهش صادرات مواجه مي شود. در اين صورت، يك سوم كمبود منابع ارزي پيش بيني شده با يك تصميم كارشناسي و منطقي جبران مي شود.

1/6- واگذاري ارز مرجع به كالاهاي اولويت دار؛ يكي ديگر از اقدامات صورت گرفته براي تحقق اقتصاد مقاومتي، اولويت گذاري كالا ها به 10 گروه و تخصيص ارز با نرخ مرجع 12260 ريال به برخي از اولويت هاي اساسي است. دولت چند ماه پيش اعلام كرد مبلغ 30 ميليارد دلار براي واردات كالاها تخصيص داده است. در اين بخش، كالاها به 10 گروه تقسيم شدند كه كالاهاي اساسي كشور كه به نوعي با زندگي روزانه مردم مرتبط است در جايگاه اول و دوم قرار گرفتند. مسئولان به صراحت به سيستم بانكي اعلام كردند كه در مرحله اول تأمين ارز مرجع، ارجحيت با جايگاه هاي اول و دوم است و چنانچه بانك ها بتوانند مشكل نقل و انتقالات ارزي را حل وفصل كنند، اولويت هاي بعدي نيز مي توانند ارز 1226 توماني دريافت كنند. مرتبه اول شامل كالاهاي اساسي نظير؛ گوشت قرمز، گوشت مرغ، گوسفند زنده، جو، ذرت، دانه سويا، كنجاله، روغن خام، شكر خام و شيرخشك صنعتي؛ و مرتبه دوم نيز شامل كالاهايي نظير؛ داروهاي ساخته شده، مواد اوليه دارو و تجهيزات پزشكي كه در داخل كشور توليد نمي شود، است. اولويت هاي بعدي هم در صورت تأمين منابع و حل نقل و انتقال پول، اگر ارز با نرخ مرجع باشد خوب است.

1/7- اصالت "تولیدمحوری" در سياست گذاري ها؛ تولیدمحوری باید شاقول سیاست‌گذاری‌های اقتصادی كشور باشد. یعنی باید در سیاست‌های ارزی، در سیاست‌های پولی و مالی، در سیاست‌های تجاری و در سیاست‌های بانكی و مالیاتی برای تولید اولویت قائل باشیم. تجلی ملموس این مطلب این‌گونه خواهد بود كه اگر جایی ناچار بودیم بین تولیدگرایی و مصرف‌گرایی انتخاب كنیم، باید تولید را مقدم بداریم. این مطلب مثلاً در اجرای سیاست هدفمندی یارانه‌ها می‌تواند تجلی بسیار ملموسی داشته باشد. در مجموع سیاست‌گذاری‌ها باید به سمتی برویم كه توان برنامه‌ریزی مدیران ما افزایش یابد. به این معنی كه از تغییرات ناگهانی در سیاست‌ها اجتناب كنیم تا مدیران ما بتوانند برای آینده برنامه‌ریزی كنند.

1/8- بهره وری؛ بهره وري موضوعي است كه از ابعاد مختلف به آن نگريسته شده و هر روز كاربرد و اهميت آن بيش از پيش روشن مي شود. بهره وري موضوع مشتركي در اقتصاد و مديريت به شمار مي رود.با توجه به محدوديت منابع و نامحدود بودن نياز هاي انساني ، افزايش جمعيت و رقابت شديد در اقتصاد جهاني ، بهبود بهره وري نه يك انتخاب بلكه يك ضرورت مي باشد. بي گمان رشد و توسعه اقتصادي امروزه جوامع مختلف در نرخ رشد بهره وري آنها نهفته است . كوشش براي افزايش نرخ بهره وري ، كوشش براي زندگي و رفاه بهتر براي افراد و جامعه است. براي رسيدن به فرداي بهتر بايد رشد بهره وري را به طور مستمر دنبال نمود. در دنياي رقابت آميز امروز كشور هايي برنده خواهند بود كه بتوانند دانش ، بينش و رفتار بهره وري را در مديران و كاركنان خود ايجاد نمايند.در برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی هم توجه جدی به بهره وری شده است و یک و سوم  رشد اقتصادی ایران باید از سهم بهره وری به دست آید.

2- الزامات فنی مهندسی

1/2- تقويت شركت هاي دانش بنيان

یکی از محورهای مهم رویکرد اقتصاد مقاومتی حرکت به سمت اقتصاد دانش‌بنیان است.مبنای تولید ثروت در دنیا به تولید علم و فناوری و استفاده از آنها وابسته است که جمهوری اسلامی نیز توسعه زیادی در حوزه علم و فناوری و دانشگاه‌ها به دست آورده است.با وجود اینکه قرار بود در پایان سال 1404 به رتبه اول تولید علم در منطقه دست یابیم، امروز این موفقیت حاصل شده و این امر نیز به دلیل همت و تلاش جوانان در دانشگاه‌های کشور است.براساس آمار و شاخص‌های جهانی ایران توانسته امروز رتبه اول تولید علم را در منطقه و رتبه اول رشد علم را در دنیا به دست آورد که این موفقیت‌ها جایگاه ویژه‌ای برای جمهوری اسلامی ایجاد کرده است.اما خلاء اصلی ما این است که نتوانسته‌ایم آثار این رشد و توسعه علمی را در سطح جامعه شاهد باشیم.رفتن به سمت اقتصاد دانش‌بنیان یعنی اینکه بتوانیم از توسعه و انباشت عظیم علمی در کشور برای رفع مشکلات و رسیدن به شاخص‌های توسعه اقتصادی استفاده کنیم.سال‌ها است که اقتصاد کشور ما مبتنی بر نفت است و با فروش آن اداره می‌شود، اما نفت هم روزی تمام می‌شود.باید اقتصاد کشور را از اتکا به نفت و درآمدهای نفتی خارج کنیم و به سمت حوزه‌هایی مانند اقتصاد دانش‌بنیان برویم.شركت ها و موسسات دانش بنيان به منظور هم افزايي علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمي و اقتصادي (شامل گسترش و كاربرد اختراع و نوآوري) و تجاري سازي نتايج تحقيق و توسعه (شامل طراحي و توليد كالا و خدمات) در حوزه فناوري هاي برتر و با ارزش افزوده فراوان به ويژه در توليد نرم افزارهاي مربوط تشكيل شده اند. منظور از توليد ثروت از دانش در شركت هاي دانش بنيان اين است كه اين شركت ها بتوانند با توليد محصولات علمي، ارزش افزوده آنها را هم افزايش دهند.امروزه دانش مهم ترين دارايي يك كشور است و سرمايه هاي فكري ابزار اصلي توسعه و پيشرفت محسوب مي شوند. بر اين اساس،باید حمايت هاي ويژه اي نظير معافيت از پرداخت ماليات، عوارض، حقوق گمركي، سود بازرگاني و عوارض صادراتي، تأمين تمام يا بخشي از هزينه توليد، عرضه يا به كارگيري نوآوري و فناوري با اعطاي وام كم بهره يا بدون بهره و ... از اين شركت ها صورت بگيرد. از منظر مقام معظم رهبري، يكي از بهترين مظاهر و موثر ترين مولفه هاي اقتصاد مقاومتي، شركت هاي دانش بنيانند كه مي توانند اقتصاد مقاومتي را پايدار تر كنند. رهبر معظم انقلاب اسلامي، رشد اقتصادي حقيقي را در گرو توليد ثروت از طريق دانش و علم مي دانند و مي فرمايند: «اگر شركت هاي دانش بنيان جدي گرفته شوند و از توسعه كمي و كيفي آنها حمايت شود، به واسطه ثروت آفريني از طريق علم، اقتصاد كشور به شكوفايي حقيقي خواهد رسيد.» در حال حاضر بيش از سه هزار شركت دانش بنيان در پارك هاي علمي و فناوري كشور فعاليت دارند و با توجه به قانون حمايت از شركت هاي دانش بنيان، تعداد آنها تا پايان برنامه پنجم توسعه به 20 هزار شركت افزايش مي يابد.بدون ترديد براي تحقق اقتصاد مقاومتي يکي از مهم ترين الزامات و اقدامات ما بايد استفاده از علم و فناوري در توليدات باشد.تلاش ما بايد به اين نکته معطوف شود که نتايج تحقيقات ما به طور قطع به ثروت تبديل شود، اين موضوعي است که مقام معظم رهبري نيز بارها بر آن تاکيد کرده اند، اما متاسفانه در حال حاضر با وجود آن که در زمينه توليدات علمي رشد خوبي را شاهد هستيم، در بحث توليد ثروت از علم در وضعيت مناسبي قرار نداريم و در زمينه توليد فناوري و تجاري سازي فناوري ها و عرضه آن در بازار وضعيت مطلوبي را شاهد نيستيم در حالي که در جهان امروز تنها کشورهايي به رشد و شکوفايي مي رسند که از نظر پيشرفت علمي و همچنين توليد ثروت از علم، جايگاه قابل قبولي را در جهان به دست آورده اند. حال اگر این شتاب علمی به تجارت علم بیانجامد جهش اقتصادی صورت می گیرد. مقام معظم رهبری در خصوص تجاری‌سازی تولید علم مي فرمايند« اگر زنجیره تولید دانش، تبدیل دانش به فناوری، تولید محصول و در نهایت تجاری‌سازی علم تكمیل شود، مسیر تولید علم به تولید ثروت ملی كشور و پاسخگویی به نیازهای ملت منتهی خواهد شد.»(1/1/90)

2/2- اتکا به تکنولوژی؛ اتکاء به تکنولوژی به افزایش مقاومت اقتصاد منجر می شود نکته مهمی است که باید درآمد دولت از نفت جدا شود، گرچه در سالهای اخیر بحث‌های مختلف شده، اما نه به این معنا که صد در صد از نفت جدا شویم و این منابع خدادادی را نادیده بگیریم، بلکه باید ارزش افزوده بیشتری از نفت به عنوان ثروت ملی به دست آید.یک بخش از ارزش افزوده نفت در تولید مشتقات و تقویت تکنولوژی صنعت نفت است.به طور مثال ژاپن که دارای یک اقتصاد برتر است،نوعا مواد اولیه ندارد و آنها را وارد می‌کند، اما چون دانش و تکنولوژی دارد، این مواد اولیه را تبدیل به مواد با ارزش می‌کند و مرتب تکنولوژی و خدمات فنی و مهندسی می‌فروشد پس یک استراتژی مهم کشور می‌تواند این باشد که به صادرات خدمات فنی و مهندسی و تکنولوژی توجه کند.این نکته هم را باید گفت افزایش توان داخلی و اتکاء به اقتصاد داخل به معنای قطع ارتباط با خارج نیست که این نشدنی است، اما باید شاهرگ حیاتی اقتصاد در دست مهندسان ایرانی باشد و رهاسازی اقتصاد از نفت، باید تولید مشتقات نفتی، ارتقاء تکنولوژی و افزایش خدمات مهندسی


مطالب مشابه :


نحوه رسيدگي شکايات در دفاتر خدمات الكترونيک قضايي

الکترونیکی، سامانه‌ای با عنوان سامانه الکترونیکی خدمات قضایی "سخا" در قوه قضاییه




سیستم اطلاعات مدیریت منابع انسانی

سامانه خدمات الکترونیکی (سخا) نیز وظیفه سازمان ، و فناوری : نظام




دفاتر خدمات قضایی

دفاتر خدمات نظام وظیفه. سامانه سخا سال گذشته در رابطه با خواسته‌ها در شهر تهران




آغاز فاز دوم ارائه خدمات الکترونیک قضایی-مطالبات مربوط به اعسار و درخواست مهریه

انجام وکالت و ارایه خدمات جزییات مربوط به خرید خدمت و نظام وظیفه مشاوره حقوقی با




لجستیک

سامانه خدمات الکترونیکی (سخا) و نظام‏یافته که با تأمین، وظیفه این قسمت




کارکنان توانمند و سازمان های امروز

سامانه خدمات الکترونیکی نسبت به سازمان و وظیفه‌ای که نظام پیشنهادها در سازمان.




تعريف برخي کلمات و واژه هاي خاص

سامانه خدمات الکترونیکی (سخا) سازمان‌هایی هستند که بخشی از نظام قضائی یک کشور




الزامات اقتصاد مقاومتی

سامانه خدمات الکترونیکی غیر قانونی نظام سلطه برای افزایش خدمات عمومی مانند




جایگاه توسعه مدیریت در تعالی سازمان محمد پارسا حسین زاده

جایگاه توسعه مدیریت در تعالی سازمان خدمات الکترونیکی (سخا) نظام اداری از سامانه




اقتصاد مقاومتی چیست و تفاوت آن با ریاضت اقتصادی کدام است؟

سامانه خدمات الکترونیکی برخی خدمات و مزایای عمومی دولتی، سازمان‌های




برچسب :