گلیم

برسی انواع گلیم از نظر نوع بافت<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

گليم بافته اي است داري، بدون پرز كه با نخ پشمي، پنبه اي يا كنفي با در گيري تار و پود بافته مي شود. به اين ترتيب كه از نخ پنبه اي به عنوان تار و از نخ پشمي رنگارنگ به عنوان پود استفاده مي شود. در گليم بافي نقشه كاربرد چنداني ندارد و معمولا" نقش آفريني به طور ذهني انجام مي شود. گليم هاي هر منطقه طرح و رنگ ويژه اي دارد، كه با توجه به بافت آن از بافته هاي ديگر مجزا مي شود. گليم بيش از قالي سابقه و قدمت دارد . در واقع قالي در اثر تكامل گليم، طي قرنهاي متمادي پديد آمده است. براي بافت گليم از دارهاي عمودي و افقي استفاده مي شود، اما نسبت به بافت قالي به ابزار كار و مواد اوليه محدودتري نياز است. بافت گلیم در کل به چهار دسته متعادل، پود نما، متصل و پیچشی تقسیم می گردد:

 

بافت متعادل

ساده‌‌ترين نوع بافت از زمانی که انسان بافتن را آموخت بافتمتعادل است که تاروپودها از زير و روى يکديگر رد شده و درهم بافته مى‌شود..در این روش بافت معمولا حد فاصله نخ های چله با یکدیگر کم است. اين نوعبافت معمولاً تک‌‌رنگ است و جنبهٔ تزئينى ندارد. اين بافت گاهى روى کناره‌هاىغيرتزئينى قالى‌هاى گليم باف، گره باف و در آستر خورجين‌ها ديده مى‌شود.

 

بافتپودرو یا پود نما

این بافت به دو دسته ساده و چاکدار تقسیم می شود.در بافت پود رو تعداد پودها بيش از تارهاست و تارها ديده نمى‌شود و رنگ اين نوع گليم را پودها تعيين مى‌کند. اين شيوه بطور گسترده در گليم‌بافى مناطق مختلف جهان استفاده مى‌شود. در این روش به طور معمول فاصله تار های چله از یکدیگر به اندازه 1.5 برابر قطر نخ تار است. پشت و روی گلیم هایی که با این روش بافته می شوند یکسان است. در شیوه پودنمای چاکدار با تغییر رنگ پود برای ایجاد نقش فواصلی بین تارهای چله ایجاد می گردد و نقوش به صورت پلکانی بر سطح گلیم آشکار می شود. نقوشي که در این نوع گلیم استفاده می شود غالبا" هندسي است. در این روش شکاف بین تارها به هنگام بافت نباید طولانی گردد چون به استحکام گلیم لطمه وارد میکند.

                                         

                                              بافت چاکدار

پود نمای متصل

بافت پود نمای متصل مشابه روش چاکدار است. اما پود های غیر همرنگ به دور یک تار پیچیده می شوندو از این رو چاک و شکافی در بافته ایجاد نمی شود.با اینکه پود ها در محل شکاف از یکدیگر عبور کرده و بافته گلیم را متصل می نمایند.

                 

                                                بافت متصل

بافت پیچشی

در اين شيوه علاوه بر نخ تار و نخ پود از پودي نازك نيز در بافت استفاده مي شود و در واقع پود به حالت پيچش از ميان نخهاي تار عبور نموده، سپس با عبور پود نازك و كوبيدن آن با شانه، عمل در گيري نخ هاي تار و پود قطعي مي شود. اين شيوه بافت كه بسياري از صاحب نظران آن را حدواسطي ميان گليم بافي و قالي بافي دانسته اند، در واقع آخرين منزلگاه تكامل گليم بافي به قاليبافي مي باشد. بافت گليم معروف به ورني در آذربايجان شرقي و نيز بافت گليم معروف به شيريكي پيچ در استان كرمان بدين شيوه است. اين نوع گليم ها را كه به شيوه پود پيچي بافته مي شوند سوماك نام نهاده اند. گاهي روي گليم ها راسوزن دوزي مي كنند، اين گليم ها به گليم سوزني شهرت دارند.

                                       

                                     بافت پیچشی ازنوع وارونه پیچ

 


مطالب مشابه :


گلیم و انواع آن

انواع گليم : بدينصورت كه از روي نقشه قالي، بر روي چله گليم گره زده مي شود و در پايان پرز




گليم بافي

انواع دار عمودي: 1) دار ثابت: در اين روش نقشة گليم به صورت كامل طراحي مي شود. 2) نقشة ( قدي)




آموزش بافت گلیم

انواع نقشه كه بافندگان عشاير و گاه روستايي به نوعي از گليم مي دهند.اين نوع گليم از دور




* معرفی انواع گليمهای ايران

انواع گليم هاي ايراني : ورني و سوماک فرش نما بدون نقشه و به شکل ذهني با انگشتان هنرمند زنان




گلیم

برسی انواع گلیم گليم بافته اي است داري، بدون در گليم بافي نقشه كاربرد چنداني ندارد و




مراحل بافت گلیم:

انواع گليم : بدينصورت كه از روي نقشه قالي، بر روي چله گليم گره زده مي شود و در پايان پرز




34 - مشاغل خانگي (طراحي فرش)

در اين شغل كليه طرح ها و نقشه هايي كه بايستي بر روي انواع زيرانداز (قالي، گليم، گبه،




ایرانگردی-گردشگری-نقشه-ایران-تور-سفر

ایرانگردی-گردشگری-نقشه می توان به بافت انواع قالی های محلی، گليم، جاجيم، چوقای




برچسب :