شهر اراک

اراك مركز و مهم‌ترين شهرستان استان مركزي است كه از شمال به شهرستان ساوه، از باختر به شهرستان‌های همدان و ملاير، از خاور به محلات، از شمال خاوری به شهرستان های تفرش، آشتيان و قم و از جنوب به شهرستان های خمين و سربند محدود می‌شود. دشت فراهان در بخش قابل توجهي از تاريخ زنديه مركز سپاهيان و چريك هاي طرفدار زنديه بوده و به همين علت آن‌چه كه بعدها در زمان تاسيس حكومت نوبنياد قاجاري اهميت مي يابد تامين امنيت اين منطقه بوده است لذا در سال 1189 هجري شمسي برحسب تقاضاي سپهدار و موافقت فتح‌علي‌شاه تصميم بر ايجاد يك شهر در محل فعلي شهر اراك گرفته شد و پايه هاي تشكيل شهرستان اراك شكل گرفت. كشاورزی يكی از رشته‌های مهم اقتصادی شهرستان اراك است كه به علت داشتن خاك خوب، آب كافی و دشت های وسيع از رونق زيادی برخوردار بوده و بسياری از فرآورده های آن از قبيل گندم، جو، تره بار، انگور، بادام و سيب جنبه صادرات دارند. شهرستان اراك در دهه های گذشته برای جلوگيری از مهاجرت های بی رويه به تهران، تبديل به يك قطب صنعتی قوی و جاذب نيروی كار شد، به طوری كه اكنون يكی از مراكز مهم صنعتی كشور محسوب مي‌شود. آتشكده برزو، عمارت و منزل حسن‌پور و كاروان سراي شاه عباسي اراك مهم‌ترين و معروف‌ترين مكان‌هاي ديدني اين منطقه را تشكيل مي‌دهند.

مکان های دیدنی و تاریخی


آتشكده‌برزو، عمارت‌و منزل حسن‌پور و كاروان سراي شاه عباسي اراك مهم‌ترين و معروف‌ترين مكان‌هاي ديدني اين منطقه را تشكيل مي‌دهند. 


صنايع و معادن


شهرستان اراك در دهه های گذشته برای جلوگيری از مهاجرت های بی رويه به تهران، تبديل به يك قطب صنعتی قوی و جاذب نيروی كار گرديد، به طوری كه اكنون يكی از مراكز مهم صنعتی كشور محسوب می گردد. علی رغم اينکه بعضی رشته های آن کاملا نوپا می باشد، بسيار فعال و از بازدهی اقتصادی خوبی برخوردار است. صنايع كارگاهی و كارخانه ای اراك در يك رده بندی كلی شامل انواع صنايع می‌شود كه كارخانه‌هاي ماشين سازی، كمباين سازی، آلومينيوم سازی، كابل سازی، پتروشيمی و پالايشگاه بيش ترين اهميت را دارند. علاوه بر اين ها كارخانجات مواد غذايی، نساجی و پوشاك سلولزی، شيميايی، كانی غير فلزی و برق، ريخته گری، ماشين سازی، تجهيزات، خودروسازی و نيروی محركه و صنايع سنگين در اين شهرستان فعاليت دارند. به طور کلی نزديك به 700 واحد كارخانه و كارگاه صنعتی در اين شهرستان وجود دارد که بيش تر كارخانه های صنعتی استان را در بر می گيرند.
از معادن شهرستان اراك می توان معدن آهن منگنز شمس آباد، سنگ آهك تخت زرد و سنگ لاشه قايناروق را ام برد. علاوه بر اين معادن تعدادی سنگ تراورتن، سنگ مرمر و مرمريت در نقاط مختلف شهرستان وجود دارد. رونق صنايع، معادن، كشاورزی و دام‌داری سبب رونق در امر بازرگانی منطقه شده است. گندم، جو، نباتات علوفه ای، انگور، كشمش، سيب، گردو، دام زنده، انواع فرآورده های لبنی، پوست، پشم، مرغ، سيمان، انواع ماشين آلات كشاورزی و صنعتی، نفت تصفيه شده، ‌قند، توليدات شيميايی و فلزی، گيوه، قالی، سنگ آهن، و انواع سنگ های لاشه آهكی از جمله صادرات اين شهرستان می باشند.  


کشاورزی و دام داری


كشاورزی يكی از رشته‌های مهم اقتصادی شهرستان اراك است كه به علت داشتن خاك خوب، آب كافی و دشت های وسيع از رونق زيادی برخوردار بوده و بسياری از فرآورده های آن از قبيل گندم، جو، تره بار، انگور، بادام و سيب جنبه صادرات دارند. به طور كلی حدود 30 هزار هكتار باغ در اين شهرستان وجود دارد ومهم ترين منابع آب شهرستان چشمه ها، چاه های عميق ونيمه عميق، قنات ها و رودخانه ها هستند. دام‌داری و دام‌پروری از جمله فعاليت‌های مهم اقتصادی شهرستان اراك محسوب شده و با دو روش سنتی و صنعتی صورت می گيرد. به طور كلی دام های شهرستان اراك مشتمل بر گوسفند، بز و گوساله هستند. هم چنين پرورش‌طيور از جمله مشاغلی است كه در روستاها بسيار رايج بوده و مرغ از جمله اقلام صادراتی اين شهرستان به شمار می رود.  


مشخصات جغرافيايي


اراك از شهرستان های استان مركزی است كه از شمال به شهرستان ساوه، از باختر به شهرستان‌های همدان و ملاير، از خاور به محلات، از شمال خاوری به شهرستان های تفرش، آشتيان و قم و از جنوب به شهرستان های خمين و سربند محدود می‌شود. مركز شهرستان اراك از نظر جغرافيايی بين 49 درجه و 38 دقيقه تا 49 درجه و 46 دقيقه درازای خاوری و 34 درجه و 4 دقيقه تا 34 درجه و 7 دقيقه ی پهنای شمالی و ارتفاع 1750 متری از سطح دريا واقع است. شهرستان اراك از سه بخش وفس، خنداب و مركزی تشكيل شده است. رودخانه های قره‌چای،قره‌كهريز و رود شهراب از مهم ترين رودهای اين شهرستان محسوب می شوند.
مسيرهاي دسترسي به اين منطقه عبارتند از:
- راه آسفالته درجه يك اصلی اراك – قم به سمت شمال خاوری به درازای 130 كيلومتر
- راه آسفالته درجه يك اصلی اراك – اصفهان به سمت جنوب خاوری به درازای 288 كيلومتركه شهرهای مهمی چون خمينی شهر(61 كيلومتری) و گلپايگان (100 كيلومتری) و نجف آباد در مسير آن قرار دارند.
- راه آسفالته درجه يك اصلی اراك – خرم آباد به سمت جنوب باختری به درازای 237 كيلومتر
- راه آسفالته فرعی اراك – تفرش به سمت شمال خاوری به درازای 85 كيلومتر 


وجه تسميه و پيشينه تاريخي


بررسی‌های تاريخی نشان‌گر آن است كه‌تا پيش‌از پيدايش شهر «سلطان‌آباد»(اراك) در محدوده منطقه جغرافيايی اين شهرستان که تا سال 1316«ولايت عراق» نام داشت، با وجود 680 آبادی و حدود پانصد هزار نفر جمعيت، شهر با اهميتی پديد نيامده است. كمتر از دو قرن پيش در زمان حكومت فتحعلی شاه قاجار ولايت عراق شاهد نا امنی ها و شورش های متعدد اهالی فراهان، گلپايگان و چهار لنگ عليه حكومت قاجار بود. قشون حكومتی به فرماندهی يوسف خان گرجی قلعه «زلف آباد» را كه محل تجمع مخالفين دولت بود با خاك يكسان كرده و جمعيت آن را قلع و قمع و پراكنده ساختند و طرح ايجاد شهر جديدی را پی ريزی نمودند. بدين منظور در نقطه خوش منظره و با صفايی كه نسبت به منطقه مركزيت و به اطراف و جوانب تسلط داشت و از امكانات ارتباطی و منابع آب و قنوات بهره مند بود، مكان شهر جديد انتخاب شد. اين نقطه كه انتهای محال فراهان بود و سابقا دهی به نام «دسكره» يا «دستجرد» در آن وجود داشت، «سلطان آباد» نام گرفت و كانون مبادلات منطقه شده و جمعيت هشت قلعه موجود در پيرامون به شهر جديد انتقال يافتند. اين شهر ابتدا «قلعه سلطان آباد»، سپس «شهر نو» و بعد از آن شهر «سلطان آباد» نام گرفت و در سال 1316 هـ . ش با عبور راه آهن سراسری از كنار آن، به اراك تغيير نام داد. اراك از آغاز ايجاد تاكنون همواره در معرض دگرگونی بوده و تحولات فراوانی يافته است. اين شهر تا اوايل 1270 هـ . ق نقش نظامی داشت و محل سكونت سپهدار عراق بود. اولين نقطه عطف در تحولات «سلطان آباد» زمانی آغاز گشت كه در دوره حكومت ميرزا حسن خان، شهر از حالت نظامی خارج و به تدريج كاركرد تجاری و صنعتی يافت و قالی بافی رونق گرفت و زمينه توسعه صنعتی آن نيز فراهم شد. در زمان فتحعلی شاه، مقارن شروع جنگ جهانی اول و فرو پاشی حكومت قاجاريه، قوای روسيه شهر های ساوه، سلطان آباد و مناطق اطراف آن ها را به تصرف در آورند. پس از خاتمه جنگ جهانی اول و تحولات سياسی كشور، سلطان آباد نيز در معرض دگرگونی های اين دوره قرار گرفت. اين روند در دهه‌های بعدی نيز ادامه يافت، به طوری كه امروزه شهر اراك به يكی از قطب های صنعتی ايران تبديل شده است.ارگ فرنگي

اراک یکی از شهرهای ایران و مرکز استان مرکزی است. این شهر مرکز شهرستان اراک نیز می باشد. اراک با جمعیتی برابر با ۴۳۸٬۳۳۸ نفر (سرشماری سال ۱۳۸۵) قطب جمعیتی استان و پانزدهمین شهر پرجمعیت ایران به حساب می‌آید.[۱][۲]شهرستان اراک در جنوب غربی استان تهران و در فاصله 288 کیلومتری آن قرار دارد.این شهر از شمال به شهرستان ساوه، از شمال غربی به همدان و از مغرب به شهرستان ملایر، خمین، و الیگودرز و از شرق به محلات و از شمال شرقی به تفرش و آشتیان محدود می باشد.[۳]

نام گذاری


اراک در گذشته سلطان‌آباد نام داشت.[۴] چون یکی از اهداف بنای شهر، ایجاد مرکزی نظامی وقلعه‌ای جنگی در بین بخشهای، فراهان، دولاخور، کزاز، سربند، چرا و کاپله با چاپلق بوده‌است، نخست نام شهر یا قلعه نوبنیاد «قلعه سلطان آبادٍ» بوده‌است که پس از چندی واژه «قلعه» حذف گردیده و فقط با نام سلطان آباد نامیده می‌شد.در قرون اولیه اسلامی پس از تسلط بر حکومت ساسانیان تیسفون و دیگر بخشهایی از ایران که اطراف پایتخت ساسانی بودند یعنی نواحی بین دو رود دجله و فرات را عراق نام نهادند و در قرن دوم اسلامی هم ناحیه بین همدان، ری و اصفهان و عراق عجم می نامیدند. بمرور زمان «سلطان آباد عراق» به شهر عراق تبدیل گردیده تمام اسناد موجود تا سال ۱۳۱۷ خورشیدی که در دست است نام این شهر عراق بوده‌است. این شهر در دوره رضاشاه اراک نام گرفت.درسال ۱۳۱۷ هنگام بهره برداری راه آهن سراسری ایران و اتصال راه آهن شمال و جنوب بود که کلیه ایستگاههای راه آهن شمال تا جنوب را با نام شهرها و روستاهای کنار آنها نامگذاری نمودند، که از آن سال نام این شهر از عراق به اراک تبدیل شده‌است. برای واژه «اراک» معانی گوناگونی ذکر گردیده‌است که تعدادی از آن‌ها عبارت‌اند از: پایتخت، باغستان، نخلستان و شهرستان. بعضی کلمه «اراک» را برگرفته از ایراک که معرب آن کلمه عراق است، دانسته‌اند. زیرا در بازه‌های زمانی خاصی به اراک، عراق عجم نیز گفته شده که به واسطه تلفظ اکثر خارجی‌ها که عراق را ایراک تلفظ می‌کرده‌اند، کم کم بصورت اراک تغییر یافته‌است.[نیازمند منبع]

 تاریخچه


شهر اراک از نظر تاریخی نسبت به سایر شهرهای استان از قدمت چندانی برخوردار نیست. زمان احداث شهر اراک به دوره قاجار و سلطنت فتحعلی شاه می‌رسد. در اوایل سلطنت قاجار در عراق عجم بعلت وسعت زیاد و جمعیت فراوان همواره ناامنی و اختلافات محلی بروز می‌کرد و این امر از لحاظ سیاسی و اقتصادی برای حکومت مرکزی بروز مشکل می‌کرد. در زمان فتحعلی شاه قشونی به نام عراق تشکیل گردید و فتحعلی شاه به فکر سربازگیری از مردم این سامان افتاد. یوسف خان گرجی شپهدار لشکر عراق از فتحعلی شاه تقاضا نمود که برای مرکز قشون عراق عجم قلعه‌ای نظامی احداث کند. به همین جهت تأسیس ساختمان اولیه شهر به‌صورت قلعه‌ای به نام سلطان آباد، شروع و در سال ۱۲۳۱ هجری(۱۸۰۸ میلادی) به پایان رسید. اراک از معدود شهر های ایران است که طبق نقشه ساخته شده. مهندس تریزر فرانسوی که به همراه ژنرال گاردان از سوی ناپلئون به ایران آمده بود، اراک را مطابق شهر نیس فرانسه طراحی کرد. چنان چه بازاری به شکل صلیب یادگاری از اعتقادات اوست. شهر قدیم اراک دارای چهار دروازه بوده بازار کنونی اراک شبکه ارتباطی داخلی این دروازه‌ها بود و راه‌های اصلی و خارجی از این دروازه‌ها آغاز می‌شد.این دروازه‌ها عبارتند از:

  • دروازه شهرجرد در مشرق
  • دروازه رازان در شمال
  • دروازه حاج علینقی در غرب
  • دروازه قبله در جنوب

با عبور راه آهن از اراک و احداث خیابان و گذرگاه‌های جدید توسعه شهر در قسمت جنوب و جنوب غربی آغاز شد.براساس آمار کتاب ایرانشهر در سال ۱۳۲۰ ش، جمعیت اراک ۵۱۰۰۰ نفر بود. از این تاریخ اراک نیز مانند سایر شهرهای کشور توسعه یافت. در سال‌های صلح و آرامش دیوارهای حفاظتی شهر برداشته شد و شهر اراک و نقشه منظم اولیه آن بی رویه رو به توسعه نهاد. موقعیت ترابری اراک مهمترین عامل توسعه شهر در سال‌های اخیر بوده‌است.[نیازمند منبع]

آب و هوا


آب و هوای اراک خصوصیات اقلیمی فلات مرکزی ایران را داراست با زمستان های سرد و مرطوب و تابستان های گرم و خشک کوههای اطراف اراک و دریاچه میقان و دشتفراهان در آب و هوای این منطقه اثر کرده و ویژگیهای به آن بخشیده است ابرها و جریانات غربی در پاییز و زمستان بیشتر رطوبت خود را در ارتفاعات مغرب منطقه به خصوص رشته زاگرس از دست می دهد یک جبهه هوای سرد که در زمستان هوای اراک را اشغال می کند و بر اثر ارتفاعات اطراف وشاید فشار زیادی که دریاچه میقان ایجاد می کند مدت زیادی میهمان این منطقه خواهد بود.

آب و هوای اراک متغیر است زمستان ها ، اکثرا" طولانی و از 4 تا 6 ماه به درازا می کشد وبهار و پاییز فصول کوتاهی هستند تابستان در تیر و مرداد ظاهر می شود مدت روزهای یخبندان از 65 تا 120 روز در سال های مختلف متغیر است میزان بارندگی در سال های مختلف متفاوت است و بین 230 تا 638 میلی متر در سال می باشد متوسط بارندگی حدود 300 میلی متر بوده است.[۵]

 مردم


جمعیت اراک بر پایه نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۸۵ برابر با ۴۳۸٬۳۳۸ نفر بوده است[۶].جمعیت اراک در اوایل دهه 40 که سرآغاز موج دوم توسعه صنعت(صنایع ماشینی و کارخانه‌ای) است حدود ۶۰ هزار نفر بوده‌است که در چهار دهه گذشته بامتوسط رشد ۸/۳درصد به حدود نیم میلیون نفر در دهه ۸۰افزایش یافته‌است.جمعیت اراک طی چهار دهه‌گذشته حدودا ۱۰برابر شده است، این درحالی‌است با نرخ رشد ۴درصدی کشور در اوایل دهه ۶۰جمعیت باید در هر ۱۷سال یکبار دو برابر شود. نرخ رشد جمعیت استان مرکزی در سالهای ۶۵ - ۷۵به ۱درصد کاهش یافته اما این نرخ در مناطق شهری با ۳/۴۸درصد کماکان بالا بوده در حالی که در مناطق روستایی نرخ رشد جمعیت ۲/۲۷- درصد بوده‌است که حکایت از مهاجرت گسترده از مناطق روستایی به شهرها دارد.[۷] اهالی این شهرستان عمدتاً به فارسی صحبت می‌کنند.[نیازمند منبع]



[۸]
مردان سن زنان۱۲٬۶۶۸  بیشتر از ۷۵  ۶٬۴۹۷۱۰٬۷۷۱  ۷۰-۷۴  ۵٬۶۱۰۱۱٬۵۴۲  ۶۵-۶۹  ۵٬۷۷۹۱۳٬۰۲۲  ۶۰-۶۴  ۶٬۳۱۸۱۵٬۸۴۸  ۵۵-۵۹  ۷٬۶۴۴۲۴٬۱۴۰  ۵۰-۵۴  ۱۲٬۰۷۰۳۱٬۸۲۶  ۴۵-۴۹  ۱۶٬۱۱۵۳۸٬۲۷۲  ۴۰-۴۴  ۱۹٬۹۵۱۴۴٬۳۶۸  ۳۵-۳۹  ۲۲٬۷۳۸۵۰٬۶۵۰  ۳۰-۳۴  ۲۶٬۱۸۵۶۴٬۳۶۴  ۲۵-۲۹  ۳۲٬۵۹۹۸۲٬۵۲۵  ۲۰-۲۴  ۴۰٬۷۵۷۷۶٬۳۳۶  ۱۵-۱۹  ۳۸٬۲۰۱۵۵٬۱۷۵  ۱۰-۱۴  ۲۸٬۳۲۸۴۲٬۹۴۵  ۵-۹  ۲۲٬۰۹۸۴۱٬۲۵۰  ۰-۴  ۲۱٬۰۷۸


صنایع ومعادن


استان مرکزی از جمله استانهای صنعتی کشور محسوب می‌شود، وجود صنایع مادر در اراک این شهر را به یکی از قطبهای صنعتی کشور مبدل کرده‌است همچنین وجود کارخانه‌های چشمگیر و تولیدی شهرستان ساوه نیز خود گویای این مهم است.تاریخچه ایجاد صنعت با فناوری ماشینی دراستان مرکزی به‌اوایل دهه ۴۰ باز می‌گردد، نخستین کارخانه صنعتی استان، کارخانه قند شازنداست که بیش از نیم قرن سابقه دارد.[۱۰] مهمترین کارخانه‌های صنعتی استان عبارتند از:

  • نیروگاه بخاری 1300 مگاواتی
  • لاستیک سازی پارس (تایر پیروزی)
  • شرکت ماشین سازی اراک سازنده انواع دیگهای بخارفایر تیوب و واتر تیوب - پل - مخازن - فلنچ - شیرآلات سرچاهی - هیتر - فیلتر و هر سازه ای که در ذهن بگنجد در این شرکت قابل سخت میباشد.
  • آلومینیوم سازی (ایرالکو)
  • کارخانه واگن پارس (سازنده انواع لوکومتیو و واگنهای باری، مسافری و مترو)
  • کابل سازی
  • کمباین سازی ایران(ایران جاندیر سابق)(سازنده ماشین آلات کشاورزی مثل تراکتور در سابق - کمباین - بیلر و موور)
  • کارخانه هپکو(سازنده ماشین آلات راه سازی)
  • کارخانه‌های سازنده پروفیل و لوله‌های آبیاری آلومینیومی
  • کارخانه‌های آونگان (سازنده پایه فلزی انتقال نیرو)
  • کارخانه ادوات کشاورزی
  • کارخانه تولید نورد آلومینیوم
  • کارخانه قند شازند
  • رنگ روناس
  • پالایشگاه
  • پتروشیمی
  • آذرآب
  • گروه صنعتی ساعی
  • لجور، لجورهیدرولیک و توسن سازان اراک
  • صنایع شیرسازی گدازش
  • حاصل چین
  • ناحیه صنعتی خیرآباد
  • شهرک صنعتی ناحیه دو (ایبک آباد)
  • شهرک صنعتی ناحیه یک واقع در ضلع شرقی اراک
  • شرکت کوشاوران - تولیدکننده برتر کمک فنر در خاورمیانه

در استان مرکزی ۱۱۲ معدن محتلف وجود دارد که بیشترین آن مربوط به مصالح ساختمانی است، از مهمترین معادن استان مرکزی می‌توان از : سنگ آهن در شمس آباد اراک، معادن سرب، روی، منگنز، بارتیتین، سنگ تراورتن، گچ و سنگ نمک را می‌توان یاد کرد. در اطراف شهر نیمور محلات معادن تراورتن بسیار زیاد است.

 دانشگاهها و مراکز آموزشی


 پارک‌ها


  • پارک امیر کیبر

مشاهیر اراک



نوشتار مرتبط: رده:اهالی اراک

از مشاهیر و علمای دینی که در اراک تحصیل کرده‏ اند یا در استان مرکزی متولد شده‏اند می‏توان به خمینی بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی ایران، آیت‌ الله العظمی اراکی، آیت‌ الله آقا نورالدین حسینی، ملا احمد نراقی، ملا مهدی نراقی اشاره کرد٬ همچنین اسامی تعدادی از مورخین، سیاستمداران ٬ فرهنگیان ،هنرمندان و اندیشمندان اراک به شرح زیر می‏باشد:

 نقاط دیدنی


 مجموعه تاریخی بازار اراک


 

بازار اراک یکی از بناهای نخستین شهر اراک است. بنای اولیه این بازار را حاکم وقت اراک (سپهدار اعظم) که نام مسجد و مدرسه‌ای در بازار نیز به نام وی می‌باشد در اوایل قرن ۱۳ گذاشت. با این همه بنای مجموعه بزرگ بازار اراک شامل حمام، مسجد، مدرسه، آب انبارها، گذرها و کاراوانسراها در زمان فتحعلی شاه قاجار و توسط یوسف خان گرجی در سال ۱۲۲۸ هجری قمری در بافت مرکزی سلطان آباد (نام قدیم اراک) بنیان گذاشته شد.[۱۱]

بنای تاریخی مدرسه سپهدار


نوشتار اصلی: مدرسه سپهدار

این مدرسه علوم دینی یکی از بناهای موجود در مجموعه بازار اراک است.این مجموعه در دوره قاجار و همزمان با ساخت مجموعه بازار ساخته شد. افرادی همچون خمینی در این مدرسه تحصیل کرده‏اند.[۱۲]


 بنای تاریخی حمام چهارفصل


این حمام که در دوره قاجار ساخته شده‌است دارای سه بخش مردانه، زنانه و قسمت اقلیتهای مذهبی می‏باشد.نام آن به خاطر تابلوهای کاشی که در ارتباط با چهار فصل سال نقاشی شده و در چهار طرف سربینه حمام مردانه نصب بوده، می‌باشد.این حمام اکنون به موزه تبدیل شده‌است.[۱۳]

 شهربازی لاله


شهربازی طوفان


سایر نقاط دیدنی



مسجد جامع اراک.

 صنایع دستی


قالی در اراک به گفته سیسیل ادوارز زمانی از اهمیت و اعتبار و فراوانی برخوردار بود و رقیب قالی کرمان بود.از دیگر صنایع دستی اراک می‏توان به گیوه دست دوز اشاره کرد.

سوغات


باغ اراك در سال 55

Arak0.jpg

اراك مركز و مهم‌ترين شهرستان استان مركزي است كه از شمال به شهرستان ساوه، از باختر به شهرستان‌های همدان و ملاير، از خاور به محلات، از شمال خاوری به شهرستان های تفرش، آشتيان و قم و از جنوب به شهرستان های خمين و سربند محدود می‌شود. دشت فراهان در بخش قابل توجهي از تاريخ زنديه مركز سپاهيان و چريك هاي طرفدار زنديه بوده و به همين علت آن‌چه كه بعدها در زمان تاسيس حكومت نوبنياد قاجاري اهميت مي يابد تامين امنيت اين منطقه بوده است لذا در سال 1189 هجري شمسي برحسب تقاضاي سپهدار و موافقت فتح‌علي‌شاه تصميم بر ايجاد يك شهر در محل فعلي شهر اراك گرفته شد و پايه هاي تشكيل شهرستان اراك شكل گرفت. كشاورزی يكی از رشته‌های مهم اقتصادی شهرستان اراك است كه به علت داشتن خاك خوب، آب كافی و دشت های وسيع از رونق زيادی برخوردار بوده و بسياری از فرآورده های آن از قبيل گندم، جو، تره بار، انگور، بادام و سيب جنبه صادرات دارند. شهرستان اراك در دهه های گذشته برای جلوگيری از مهاجرت های بی رويه به تهران، تبديل به يك قطب صنعتی قوی و جاذب نيروی كار شد، به طوری كه اكنون يكی از مراكز مهم صنعتی كشور محسوب مي‌شود. آتشكده برزو، عمارت و منزل حسن‌پور و كاروان سراي شاه عباسي اراك مهم‌ترين و معروف‌ترين مكان‌هاي ديدني اين منطقه را تشكيل مي‌دهند.


ادامه مطلب

منابع- ویکی بدیا وتراول



مطالب مشابه :


ابلاغیه کارشناسان طرح پیشگیری و کاهش طلاق شهرستان اراک

ابلاغیه کارشناسان طرح پیشگیری و کاهش طلاق شهرستان اراک. شماره:2467/1/30. تاريخ:10/2/ ... فاطمه زاهدي رئيس محترم دانشگاه علمي و كاربردي بهزيستي استان مركزي.




مشخصات همکاران طرح در بهزیستی استان مرکزی

معاون محترم پشتيباني و منابع انساني بهزيستي استان مركزي. مسئول كميته ... مشاور جوان و رئيس محترم دانشگاه علمي و كاربردي بهزيستي استان مركزي. عضو كميته




لیست آدرس وب دانشگاهها و مراکز آموزش عالی ایران

دانشگاه علم و صنعت اراك · http://www.iustarak.ac.ir ..... http://www.ea-uast.ac.ir · دانشگاه جامع علمی- کاربردی واحد استان چهارمحال و بختياری · http://www.chp-uast.ac. ir.




تاريخ‌ و محل‌ ‌ توزيع‌ كارت‌، تاريخ و محل برگزاري آزمون جامع وارزيابي حرفه اي

12 مارس 2009 ... ... بدين وسيله به اطلاع كليه داوطلبان آزمون جامع وارزيابي حرفه اي دانشگاه جامع علمي- كاربردي ... بينا و ناشنوا) مي‌باشند، مي بايست با ارائه معرفي نامه از سازمان بهزيستي و توانبخشي به ... مركزي, اراك, اراك- ميدان شريعتي ـ دانشگاه اراك.




آغاز ثبت‌نام آزمون كارشناسي پیوسته و ناپیوسته ترمی علمي كاربردي

23 آوريل 2012 ... وي با اشاره به شرايط شركت در آزمون كارشناسي دوره ترمي دانشگاه علمي ..... دريافت فرم مخصوص معلولين به سازمان بهزيستي محل اقامت خود مراجعه و




164 تشکل دانشجویی خواستار اخراج موسوی از تربیت مدرس شدند

۵۲- بسیج دانشجویی دانشگاه علوم بهزیستی ۵۳- بسیج ... ۶۰- بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی اراک ۶۱- بسیج ... ۶۲- بسیج دانشجویی دانشگاه علمی کاربردی مرکز




معرفي كلان شهر اراك؛ساختار شهري

دانش و آرامش - معرفي كلان شهر اراك؛ساختار شهري - خانه اي امن براي ميزباني از فرزندان ... دانشگاه پیام نور اراک; دانشگاه جامع علمی کاربردی استان مرکزی; آموزشکده علمی کاربردی شرکت ماشین سازی اراک; آموزشکده علمی کاربردی علوم بهزیستی; آموزشکده




2 اطلاعيه سازمان سنجش در رابطه با آزمونهاي دانشگاه جامع علمي - كاربردي

7 سپتامبر 2010 ... 2 اطلاعيه سازمان سنجش در رابطه با آزمونهاي دانشگاه جامع علمي - كاربردي ... مي بايست با ارائه معرفي نامه از سازمان بهزيستي و توانبخشي به نماينده سازمان ... 15 خرداد- ابتداي پل شهر صنعتي- مركز آموزش علمي- كاربردي جهاد كشاورزي اراك.




تاريخ‌ و محل‌ ‌ توزيع‌ كارت‌، تاريخ و محل برگزاري آزمون جامع وارزيابي حرفه اي

به گزارش روابط عمومي دانشگاه جامع علمي كاربردي ، كارت هاي ورود به جلسه براي ... بهزيستي و توانبخشي به نماينده سازمان سنجش آموزش كشور مستقر در محل توزيع ... اراك- خيابان جهادسازندگي(هپكو)– روبروي اداره كل دادگستري- دانشگاه جامع علمي كاربردي.




شهر اراک

دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک; دانشگاه علمی کاربردی جهاد دانشگاهی; دانشگاه علمی کاربردی شرکت ماشین سازی اراک; دانشکده ی فنی مهندسی امیرکبیر; هنرستان فنی نام




برچسب :