طراحی روی پارچه؛ منبع درآمد مسلمانان مالایی

همواره اگر به پوشش‏های اسلامی و بومی مسلمانان در میان برخی ملیت‏ها، اقوام و کشورهای دارای دین مبین اسلام توجه ویژه‏ای مبذول داشته شود، به این نکته خواهیم رسید که این نوع پوشش‏ها علاوه بر اینکه توانسته‏اند آموزه‏های مذهبی و دینی مسلمانان را به عینه تحقق بخشند، قدمت بسیار طولانی هنر اسلامی را نیز حفظ کرده‏اند.

 

* طراحی روی پارچه؛ هنری کهن در بستر مدرنیته

در برهه کنونی اگر از هنر طراحی روی پارچه در مالزی سخن گفته شود، خیلی دور از انتظار نیست که بسیاری بگویند مگر می‏شود در کشور پیشرفته‏ای همچون مالزی، چنین آثاری با همان شیوه‏های قدیمی و بسیاری کهن مردم این کشور خلق شود؟

در بررسی نحوه دوخت پارچه‏های سنتی در کشور مالزی به این نکته خواهیم رسید که طراحی روی پارچه دیگر امروز "هنری کهن در بستر مدرنیته" در این کشور است و تمام آنچه به عنوان توسعه، پیشرفت، رشد اقتصادی، مدرنیته و . . . در مالزی مطرح می‏شود، نتوانسته است بر انگیزه مسلمانان این کشور در تولید پارچه‏های بومی‏شان تاثیر بگذارد.

مسلمانان مالایی گرچه در مجتمع‏های متعدد، متنوع و بسیار بزرگ خود در شهرهای مختلفشان با ارائه تولیدات کشورهای جهان در زمینه پوشش، لباس و مد مواجه هستند، اما به هیچ وجه قبول نکرده‏اند که با وجود این شتاب در پیشرفت و رسیدن به بازارهای جهانی باید هنر دیرینه و میراث پدری خود را کنار بگذارند.

تعارضی که امروز در کارگاه‏های کوچک مالایی‏ها در حومه شهرها و روستاهای مالزی با برج‏های سر به فلک کشیده و مجتمع‏های بزرگ خرید در این کشور دیده نمی‏شود، چیزی نمی‏تواند باشد مگر تجلی هنر دینی در کالبد مسلمانان مالایی!

 

 

13910509000805_PhotoA.jpg

 

* نگرش اشتغال‏زایی به طراحی روی پارچه

دولت و مسئولان مالزیایی بی‏تردید دریافته‏اند که در این کشور، طراحی روی پارچه می‏تواند علاوه بر حفظ سنت‏های اسلامی در پوشش به خصوص زنان این کشور، راهی برای اشتغال‏زایی قشر قابل توجهی از بومیان به ویژه بخش اعظمی از آنان که دارای ذوق هنری هستند، باشد.

طراحی روی پارچه در مالزی رشته‌ای کاملاً ذوقی و هنری تلقی می‏شود که حتی دانش‌آموزان نیز قادر خواهند بود تا این رشته را انتخاب کنند؛ البته افرادی می‏توانند در این راه کار خود را ادامه دهند که اهل حوصله، دارای ذوق هنری و آشنا به شرایط اجتماعی، روحیات و ارزش‌های اعتقادی مردم بومی باشند.

یک دانشجوی طراحی و دوخت پارچه در مالزی که اتفاقاً در کارگاه کوچکی در حومه شهر کوالالامپور به کار در رشته خود می‏پردازد، در گفت‏وگو با خبرنگار اعزامی فارس به مالزی می‏گوید: هنر طراحی روی پارچه تا حدود زیادی ذاتی است و مالزیایی‏ها هنگامی که می‏خواهند پارچه‏های بومی و سنتی خود را تولید کنند، عمدتاً هیچ طرح از پیش مشخص شده‏ای ندارند.

"جین‏تانگ دی‏سون" می‏افزاید: کارگاه‏های طراحی روی پارچه در مالزی به طور عمومی دارای چند بخش کاری است و ابتدا باید یک هنرمند بومی، طرح‏های مد نظر خود را روی پارچه‏های دوخته شده و سفید بزرگ اجرا کند.

وی اضافه می‏کند: این طرح اولیه که به تدریج نهایی و کامل می‏شود، در حقیقت ایده فی‏البداهه یک هنرمند بومی است که پشت سر هم و بدون هیچ نظم منطقی و خاصی خلق می‏شود.

این دانشجوی طراحی و دوخت پارچه در مالزی اعتقاد دارد: زیبایی اکثر پارچه‏های بومی در مالزی به خاطر این طراحی بدون فکر و پیشینه ذهنی هنرمندان آن است که در آخر کار، طرحی ارائه می‏دهد که تا کنون در هیچ جای دنیا نظیر آن کشیده نشده است.

دی‏سون ادامه داد: هنرمندان مالزیایی در طراحی پارچه‏های خاص خود خصوصیات اقلیمی، آداب و رسوم و باورهای مردمشان را به کار می‏گیرند که می‏توان نمود آن را در رنگ‌ها و طرح و اشکال مختلف روی پارچه‏ها دید.

وی گفت: امروز رشته طراحی و دوخت پارچه در مالزی با صنعت نساجی گره خورده است و دولت به آن به عنوان یکی از صنایع مهم و اشتغال‌زای کشور می‏نگرد.

این دانشجوی طراحی و دوخت پارچه در مالزی درباره آینده کاری خود نیز بسیار امیدوار است و می‏افزاید: دانشجویان مالزیایی پس از اتمام تحصیلات خود در این زمینه، به ارائه خدمات مشاوره‌ای به نهادها، کارخانه‏ها، مؤسسات آموزشی و تولیدی و نیز شرکت‏های تولید پارچه می‏پردازند.

دی‏سون اضافه کرد: همچنین دانش‏آموختگان این بخش، قادر خواهند بود تا در زمینه طراحی لباس مناسب برای مسلمانان ایده‏های خود را در اختیار تولیدی‏های بزرگ پارچه قرار دهند.

 

 

13910509000806_PhotoA.jpg

 

* باتیک؛ پارچه مخصوص مسلمانان مالایی

مسلمانان مالایی، پارچه مخصوصی برای پوشش خود تولید می‏کنند که "باتیک" نام دارد. این محصول، پارچه لطیفی بوده که با دست طراحی می‏شود، با هنر دستان بومیان مالزیایی نقاشی شده و با قالب چاپ می‏شود.

انواع سنتی و معاصر باتیک در مالزی وجود دارد و مالزیایی‏ها علاوه بر بهره‏گیری از این پارچه در دوخت لباس‏های بومی، استفاده‏های دیگری نیز می‏کنند و کیف، لوازم پارچه‏ای منزل مانند رومیزی، روتختی و روبالشتی با این پارچه‏ها نما می‏گیرند.

یکی از راهنمایان بومی در مالزی در این زمینه می‏گوید: باتیک را می‏توان نوعی چاپ سنتی بر روی پارچه دانست که ظرافت‏های خاصی در آن به کار برده می‏شود.

"اسماعیل کرکوک" اضافه کرد: طرح پارچه‏های باتیک باید ابتدا توسط یک هنرمند بسیار ماهر بر روی پارچه‏های سفید کشیده شود و سپس نقاشان، روی طرح را با رنگ‏ها و قلم موهای خود کامل کنند.

وی تصریح کرد: سپس عملیات چاپ به ‌وسیله "واکس باتیک" که در اصل، مایعی داغ از ترکیب موم و پارافین است، وارد مرحله تکامل می‏شود.

این راهنمای بومی در مالزی اضافه کرد: کارگران کارگاه‏های مالزی با ابزاری فلزی به نام "کنتینگ" بر روی پارچه‌ای که از پیش برای این کار آماده شده است، آنقدر می‏کشند تا طرح به ثبات نسبی برسد.

کرکوک ادامه داد: بعد از آن، هنرمند داخل نقوش طراحی شده را با قلم‌موهای بسیار ظریف خود رنگ‌آمیزی می‌کند.

وی تصریح کرد: واکس یا همان مایع مقاوم، از پخش شدن رنگ به قسمت‌های دیگر پارچه جلوگیری می‌کند و این قسمت‌ها رنگ را در خود جذب نمی‌کند. این واکس در انتهای کار با جوشاندن پارچه در آب جوش و سودا از روی پارچه شسته می‌شود و بدین ترتیب نقش باتیک شکل می‌گیرد.

این راهنمای بومی در مالزی اضافه کرد: هنر دوخت پارچه باتیک بیش از 2 هزار سال قدمت دارد و حتی در سایر نقاط جهان نیز به آن پرداخته می‏شود.

 

 

 

13910509000807_PhotoA.jpg

* باتیک؛ لباس رسمی در مهمانی‌ها

به گزارش فارس؛ در کتب فرهنگ و تمدن مالزی آمده است که "در مالزی نقوش باتیک معمولن شامل طرح‌های هندسی، نقش گل‌ها و درختان و طرح پروانه‌ای است و از پارچه‌های مختلفی مثل کتان، لینن، پارچه‌های نازک و ابریشم مصنوعی استفاده می‌شود؛ در حالی‌که در قدیم فقط از پارچه ابریشم برای این کار استفاده می‌شد."

"باتیک در مالزی معمولاً در اندازه‌های چهار متر برای لباس خانم‌ها و دو متر برای لباس آقایان در نظر گرفته می‌شود. مردم این کشور باتیک را به عنوان لباس رسمی در مهمانی‌ها و مراسم مذهبی می‌پوشند و آن را به‌عنوان یکی از مهم‌ترین صنایع دستی این کشور معرفی می‌کنند."

 

* سونکیت؛ نمونه ارزشمند پارچه بومی مالزی

"سونکیت" نیز که یکی دیگر از پارچه‏های بومیان مالایی است، در حقیقت نمونه ارزشمند پارچه بومی مالزی محسوب می‏شود.

سونکیت، پارچه‏ای زربافت یا نقره‏بافت خیره‏کننده بوده و به شکب زیبایی، فقط جنبه تزیینی دارد.

این نوع پارچه با توجه به ویژگی‏های خاص آن، نیازمند هنرمندانی تواناست تا با مهارت و دقت بافته شود.

این نمونه ارزشمند پارچه بومی مالزی در دوخت لباس‏های سنتی و لباس‏های شب به کار گرفته می‏شود.

 

=========================

گزارش و عکس از: مرتضی مزینانی‏صفابین

=========================


مطالب مشابه :


طراحی روی پارچه؛ منبع درآمد مسلمانان مالایی

پارچههای سنتی طرح پارچههای باتیک باید ابتدا توسط یک هنرمند بسیار ماهر بر روی پارچه




مدل لباس های سنتی

مدل لباس های سنتی دوزی شده از پارچه ساتن زرشکی روی حریر و لباس از پارچه های




نحوه طراحی روی پارچه های مختلف(اشنایی با هنرهای سنتی ایران)

نحوه طراحی روی پارچه های مختلف(اشنایی با هنرهای سنتی براي زمينه طرح واز درجات




نمايشگاه طراحي پارچه و لباس هاي طرح سنتي در نگارخانه مهتاب

نمايشگاه طراحي پارچه و لباس هاي طرح هنرهای سنتی اسلامی، موزه‌های پارچه های




رودوزی‌های سنتی

رودوزی‌های سنتی کرده، سپس طرح را روی پارچه توری می الوان روی پارچه های




لباس های طرح ایرانی

لباس های طرح عنصر ساده سنتی روی سینه شده را از پارچههای سنتی انتخاب کنید




آموزش گونی دوزی : کوسن و روتختی گونی بافی

دوخت انواع کوسن و روتختی با طرح های سنتی به این صورت روی پارچه قرار داده با طرح های




برچسب :