همسفر با اتوبوس قاچاق



گزارش:کاظم گلخنی

چتربازان شوتی سوار

قاچاق از جمله معضلات اقتصادی است که اغلب کشورها با آن دست گریبان هستند.در استان هرمزگان نیز معضل قاچاق از سالیان دور با توجه به گستره مرزهای آبی جنوب کشور و همجواری با حوزه تجاری خصب (عمان) و شیخ نشین ثروتمند دوبی ادامه داشته و این رویه در سالهای اخیر  به لحاظ  سیاست های اقتصادی دولت ،تحریم دول غربی و شدت برخورد با قاچاقچیان،با افت و خیز زیادی همراه بوده است.

این اتوبوس قاچاقچی

 در این ایام رایج ترین شیوه حمل کالاهای قاچاق از بندرعباس به استانهای همجوار از جمله کرمان و فارس با اتوبوس های مسافربری صورت می گیرد. بنا به گفته برخی از رانندگان، بارگیری کالاهای قاچاق و جاسازی آنها به داخل اتوبوس ها  عمدتاً در بیرون از پایانه و در مکان های خلوت صورت می گیرد و جالب تر اینکه تقریباً بیشتر اتوبوس های مسیر بندرعباس به سیرجان و شیراز و حتی اصفهان روزانه علاوه بر حمل مسافر بخش زیادی از کالاهای قاچاق را به داخل کشور حمل می کنند.

پایانه جدید واقع در بلوار راه آهن هنوز راه اندازی نشده و مسافران برای تردد از پایانه فعلی که به نسبت جمعیت شهر کوچک می نماید استفاده می کنند.در این بین به محض پیاده شدن مسافران از تاکسی دلالان و کارمندان شرکت های مسافربری به شکل زننده ای به سمت مسافر بخت برگشته هجوم برده و با اصراری غیر قابل وصف او را برای گرفتن بلیط از شرکت متبوعه ترغیب می نمایند.این سو رفتار باعث گلایه مدیران شرکت های مسافربری و مسافران شده است با این وجود هنوزمدیریت تشکل صنفی شرکت های مسافربری  چاره ای برای رفتارهای زننده دلالان در ورودی ترمینال نیافته است.از سویی برخی از مسافران از حرکت با تاخیر اتوبوس ها بشدت گله مند هستند ،برخی  از رانندگان معتقدند کمبود جایگاه سوار شدن مسافرین سبب بروز بی نظمی و تاخیردر حرکت شده است و بیشتر اتوبوس ها مجبورند تا تکمیل شدن مسافر دیگر اتوبوس ها در نوبت بمانند.اما عده ای از مسافران این بهانه رانندگان را رد کرده و علت تاخیر را اتلاف وقت رانندگان برای جاسازی و بارگیری کالاهای قاچاق می دانند.

اینجا قاچاق بار می کنند.

با مساعدت و راهنمایی یکی از کارکنان پایانه که از موضوع گروه گزارش مطلع شده به انبار یکی از شرکت های مسافری پایانه هدایت می شویم.جوان راهنما که نخواست نامش فاش شود در گفتگو با خبرنگار ندای هرمزگان عنوان کرد که بعضاً بخشی از کالاهای قاچاق در داخل پایانه بارگیری می شود.وی با نشان دادن دهها صندوق نارنگی پاکستانی که از داخل انبار به اتوبوس های مسیر شیراز حمل می شدند،اضافه کرد: برای هر صندوق 2 هزارتومان دستمزد به راننده تعلق می گیرد.و هر اتوبوس  روزانه تقریبا 2 الی 3 تن بار قاچاق به دیگر استانها حمل می کند.

اتوبوس مسیر بندرعباس به شیراز حدود 1 ساعت تاخیر داشته و صدای اعتراض مسافران بلند شده است با این حال هنوز بارگیری نارنگی های پاکستانی تمام نشده است.صاحب بارهای قاچاق پیرمردی خوش مشرب است وی با این عنوان که هنوز هیچکدام از بارهای میوه اش در طول مسیر دچار مشکل نشده ،بارنامه اش را نشان داد و گفت: در این چند روزه 10 تن میوه به شیراز فرستاده ام و خدا را شکر تا امروز ایرادی مشاهده نشده است.پیرمرد خنده کنان افزود:نارنگی های تولید خودمان گران است اما نارنگی های پاکستانی هم کیفیت بهتری دارد و هم ارزان تر است.

بعد از توجیهات عجیب و غریب پیرمرد قاچاق چی با یکی از اتوبوس های مسیر شیراز که حامل چند تن بار نارنگی قاچاق است همسفر می شویم .وقتی با راننده اتوبوس موضوع در میان می گذاریم بی رودربایستی عنوان می کند که همانند بیشتر همکارانش  قاچاق حمل می کند.راننده که جوانی شیرازی است در ادامه افزود: اتوبوس های مسیر بندرعباس اغلب مدل سیروسفر و مدرن هستند و هرکدام بین 400 تا 450 میلیون تومان قیمت دارند و شما در نظر بگیرید برای راننده اتوبوس که ماهی 700 تا 800 هزار تومان دستمزد می گیرد یا برای صاحب اتوبوس که 400 میلیون سرمایه وسط گذاشته چندان به صرفه نیست که فقط مسافرجابجا کند.!

راننده اتوبوس به ازدحام کامیون ها درجایگاههای سوخت اطراف بندرعباس اشاره کرد و گفت: درد اصلی ما قاچاق گازوییل است ،بیشتر این کامیونها که در این صف های طویل مشاهده می کنید دارای چند باک اضافه هستند و معمولاً فروش گازوییل قاچاق به حرفه اصلی خیلی از کامیون داران تبدیل شده است.

عواقب قاچاق

وقتی ازراننده درباره عواقب قاچاق و تاثیر آن بر اقتصاد کشور سوال کردیم چندان تحت تاثیر قرار نگرفت و عنوان کرد:حتم بدانید که همیشه این کار با ترس و لرز همراه است و کسانی که بارقاچاق حمل می کنند خواهی نخواهی گرفتار قانون می شوند ومجبورند چند برابر جریمه بدهند. با این حال این رویه هزار ترفند و مکر دارد و با توجه به منفعتی که دارد قاچاق ادامه دارد.

راننده اتوبوس سپس به مسیر بندرعباس به لار اشاره کرد و بیان داشت: قبلا اغلب اتوبوس های حامل بار قاچاق از جاده بندرعباس به شیراز استفاده می کردند اما با راه اندازی جاده لار بیشتر رانندگان اتوبوس این جاده را بیشتر ترجیح می دهند و بخش عمده بار قاچاق فعلاً از این مسیر عبور می کند. در ادامه این گفتگو راننده جوان اتوبوس به سخت گیریهای فصلی برخورد با قاچاق و تاثیرات ناشی از آن اشاره کرد و بیان داشت:سال گذشته در طول چند روز تعداد زیادی از اتوبوس های حامل بار قاچاق ضبط و روانه دادگاه شدند.همین سخت گیری باعث شد تا قیمت اجناس قاچاق مثل گوشی های تلفن همراه گران تر شود.

از شوتی ها تا چتربازان

چند ساعتی از این سفر پرماجرا را پشت سر گذاشته ایم و راننده خون گرم شیرازی با اعتماد به نفس بیشتری سخن می راند وی در ادامه به  تنوع اقلام قاچاق و نحوه انتقال آن پرداخت و عنوان کرد: در ابتدای دهه 70 تنوع قاچاق شامل انواع و اقسام کالاها بود از انواع سیگار گرفته تا لوازم آرایشی از تجهیزات ماهواره و رایانه گرفته تا انواع لوازم برقی خانگی در سبد قاچاق قرار می گرفت .به همین خاطر واژه چتربازی سرزبانها افتاد.

چتربازان عمدتاً زنان سرپرست خانواری از اهالی استان های فارس و کرمان بودند و معمولاً با سرمایه ای حدود 100 تا 200 هزار تومان مبادرت به خرید جنس قاچاق به خصوص سیگار می کردند و سپس با اتوبوس ها و وانت هایی که به شوتی معروف شدند از بندرعباس راهی شیراز و کرمان می شدند.در ادامه کمک راننده نیز وارد گود گفتگو شد و با شرح داستانهایی از فلاکت زندگی چتربازان،عنوان کرد: در آن سالها، وانت های سایپا و تویوتا به شدت مورد پسند قاچاق چیان واقع شده بود.به رانندگان وانت های حامل قاچاق ،شوتی می گفتند. رانندگان شوتی با توجه به میزان زیاد بار قاچاقی که همراه داشتند، برای فرار از قانون به مهارت رانندگی خود تکیه می کردند. کمک راننده سپس نیش خندی زد و ادامه داد: بیشتر رانندگان شوتی در تعقیب و گریز با پلیس به ته دره ها سقوط کردند وهیچکدامشان عاقبت به خیر نشدند. داستان چتربازان و شوتی ها تا ابتدای دهه 80 ادامه داشت اما این روند با کاهش تنوع اقلام قاچاق به شدت کاهش یافت و به خاطره ها پیوست.

ایستگاه آخر

اگرچه برخورد با کالای قاچاق از مدتها قبل و در قالب برنامه های مختلف ادامه داشته است اما این روند تا کنون ادامه داشته است در همین زمینه دولت تلاش دارد تا از چند روز دیگر از فروش کالاهای بدون بارکد رهگیری که در اصل ممانعت از فروش کالاهای خارجی قاچاق است جلوگیری به عمل آورد.اینکه در این زمینه دولت تا چه حد توانمند ظاهر خواهد شد باید تا اجرایی شدن این قانون منتظر ماند. اما داستان قاچاق  پدیده ای امروزی نیست  و از سالیان بسیار دور و در اشکال مختلف ادامه داشته است.

 در پایان این سفر چند ساعته ؛گروه گزارش در نیمه راه به سفر خود پایان داد و اتوبوس حامل چند تن بارکالای قاچاق را همراه با مسافرانش به دست تقدیر سپرد.

 


مطالب مشابه :


اخذ ویزای شینگن .مطمئن.دقیق.سریع

سیروسفر نوین - اخذ ویزای شینگن .مطمئن.دقیق.سریع - اخذ ویزای کشورهای حاشیه خلیج فارس و شینگن




اهداف سیروسفر

اهداف سیروسفر. جاي جاي کشور و همچنين سواحل گسترده برکرانه درياي مازندران و خليج فارس و




شعر شهادت امام جواد ع

خبرگزاری فـارس . خبـرگزاری شـفاف . ســا یت صـــر تاخدا سیروسفر داشت همه شب وز




تغذیه مادردر دوران شیردهی

سیروسفر. تکناز سایت اجتماعی فارس




نکته های درس 19 (حافظ) از بخوانیم کلاس پنجم

هدیه شما خلیج زیبای تاابد فارس وهدیه ما نظرات نمی دهند اجازت مرابه سیروسفر




برداشت و استفاده از کلیه مطالب با ذکرمنابع و نام نگارنده آزاد می باشد.(مدیر وبلاگ)

مانند استرومردخای در همدان و یا ارامگاه کوروش کبیر در پاسارگاد فارس و و سیروسفر به




همسفر با اتوبوس قاچاق

اتوبوس های مسیر بندرعباس اغلب مدل سیروسفر و مدرن هستند های فارس و کرمان بودند




معرفی حافظ شیرازی

شهر شیراز به یمین دولت شیخ ابواسحق اینجو حکمران فارس از امنیت و را اجازه سیروسفر




برچسب :