تحقیق درس استاد رجبی


ارتباطروابط عمومی ها با

رسانه ها


ارتباط روابط عمومي ها با رسانه ها از وظايف اصلي روابـط عمومي است. امروز روابط عمومي بدون مساعدت رسانه ها از جمله راديو، تلويزيون و مطبوعات نمي تواند اهداف خود را در معرفي برنامه ها و فعاليتهاي سازمان و اقناع و جلب مشاركت مخاطبان محقق سازد .براي اولين بار ارتباط با رسانه هـا از اواخر قرن 19 ميلادي در آمريكا پس از شروع فعاليت هاي وسيع شركتهاي نفتي و معدنكاران و به دنبال آن تضييـع حقـوق كاركنان و استثمار آنان، از سوي روابط عمومي ها مورد استفاده قرار گرفت. هدف ديگر مطبوعات و رسانه ها از اين امر كاهش تضاد بين حكومتها و مردم بود.

در زمينه رابطه روابط عمومي ها و رسانه ها دو ديدگاه وجود دارد:

* ديدگاه اول كه مبتنی بر تعارض بين روابط عمومی ها و رسانه هاست.

هدف روابط عمومي حفظ منافع سازمان كه در اين زمينـه به هر شيوه اي متوسل مي شوند اگر نياز باشد حقايق را پنهان مي كنند، دروغ مي گويند، مسائل را وارونـه جلــــوه مي دهند، برجسته سازي مي كنند، سازمان ( مديريت ) را توجيه مي كـنند و ...

در حالي كه اغلب رسانه ها تلاش مي كنند نقاط ضعف سازمان ها را بـه اطلاع مردم برسانند و معمولاً ديدگاه (رويكرد) انتقادي دارند. ايـن وضـعيت تعـارض را به حداكثر مي رساند چــرا كه روابط عمومي ها از طرح نقاط ضعف سازمـان خود ناراضي هستند.

* ديدگاه دوم مبتني بر همزيستي تفاهم و وجود اشتراك روابط عمومي ها با رسانه هـاست.

روابط عمـومي ها و رسـانـه ها نيـازهـاي متـقابل و اهداف مشتركي دارند كه از طريق يك رابطه منطقي مي توانند آن را برآورده كنند. برخي روابط عمومي و روزنامه نگاري را دو شاخـه از درخت تنومند ارتباطات مي دانند كه به جاي رقابت و ستيز، با هم و مكمل يكديگرند.

روش هاي برقراري ارتباط بين روابط عمومي ها و رسانه ها

1. تهيه و تنظيم اخبار و بيانـيه هاي مطبوعاتي و ارسال آن ها به مطبوعات و يا ساير رسانه هاي ارتباط جمعي . اين روش عمدتاً داراي دو مشكل عمده است.

الف - مشکل محتوايي كه شامل سه مورد ذيل است:- فقر ارزش هاي خبري ( تازگي، شهرت، مجاورت، استثناء، برخورد، بزرگي و تعدد و دربرگيري) - سازمان مدار و شخصيت مدار بودن اخبار « روابط عمومي ها »- كم ارزش و كهنه بودن اطلاعات موجود در بيانيه ها و ....ب - مشکل ساختاري: « اين مشکل ها عموماً به ضعف هاي فني، شكل تنظيم، نحوه ارائه اخبار و بيـــانيه هاي مطبوعاتي مربوط مي شود.

2. سفرهاي مطبوعاتي : از فنون ارتباطي كه روابط عمومي ها از آن براي اطلاع رســاني استفاده مي كنند.

روابط عمومي ها از اعزام خبرنگاران به محل اجراي طرح ها دو هدف عمده را دنبال مي كنند:

الف - ايجاد آگاهي بصري و باور علمي در اذهان خبرنگاران .

ب - تهيه خبر و گزارش توسط خبرنگاران و انعكاس آن به مردم .

3. پاسخگويي به سوالات خبرنگاران و ارائــه اطلاعات موردنيــاز به آن ها و ترتيب دادن مصاحبه هاي اختصاصي .

ده گام برای ارتباط بهتر با رسانه ها

1- مدیران روابط عمومی در درجه اول باید تلاش کنند تا ارتباط خود را با رسانه ها عمق بخشیده و با خبرنگاران حوزه مربوطه، ارتباطی صمیمانه داشته باشند .

2- اخبار مثبت سازمان خود را از طریق رسانه ها منعکس نمایند. شایسته است پس از انعکاس خبر با یک تماس تلفنی از خبرنگار یا خبرنگاران تشکر نمایید .

3- نگران طرح برخی مسائل و مشکلات سازمان خود در رسانه ها نباشید؛ چرا که همه سازمان ها از مشکلاتی به ویژه ساختاری و وجود قوانین دست و پا گیر رنج می برند .

4- پس از ارائه عملکرد مثبت خود در رسانه ها، مدیر سازمان را متقاعد کنید تا برخی از اخبار سازمان توسط وی در یک یا چند رسانه طرح شود .

5 - جلساتی را ترتیب دهید که به اتفاق مدیر سازمان بتوانید با مدیران مسوول و یا سردبیران جراید ملاقات نمائید. این ملاقات علاوه بر پیوند صمیمی سازمانتان با جراید به آشنایی بیشتر صاحبان مطبوعات کمک خواهد کرد .

۶- مسائلی که فراگیری بیشتری دارد و آحاد مردم را پوشش می دهد با برگزاری کنفرانس خبری با حضور رییس و معاونانش مطرح کنید.

7- کارشناسان سازمانتان را ترغیب نمایید تا مقالات علمی خود را برای انعکاس در رسانه ها دراختیارتان قرار دهند.

8- یکی از محل های درآمد مطبوعات ، آگهی های تبلیغاتی سازمان ها ی مختلف می باشد سعی کنید برخی خدمات خود را در قالب آگهی به رسانه ها ارائه دهید .

9-اگر حدس می زنید خبرنگاران حوزه کاری شما آشنایی کافی با فعالیت های سازمانتان ندارند حتماً تور ویژه ای را برای بازدید آنها تدارک ببینید .

10- به عنوان روابط عمومی همواره تلاش کنید تا در جریان ریزترین وقایع سازمانتان باشيد و طوري عمل كنید که خبرنگاران به عنوان منبع موثق و آگاه به شما مراجعه كنند. بدیهی است اگر در چند مورد پیاظهار بی اطلاعی کنید خبرنگار از شخص دیگری استفاده خواهد کرد.

منافع مشترک روابط عمومی و رسانه

رسانه ها به عنوان یک امکان بالقوه، مناسب ترین فرصت ها را برای ارتباط روابط عمومی با جامعه و افکار عمومی فراهم می سازند.

اگر چه روابط عمومی ها امکانات گوناگونی را برای انتقال اطلاعات و اخبار و تصمیم گیری ها و برنامه ریزی ها ی سازمان متوبع خود را در اختیار دارند ولی هیچکدام کارآیی رسانه ها را برای ارسال پیام ندارند و از همه مهمتر اینکه رابطه تنگاتنگ روابط عمومی ها و رسانه های جمعی می تواند بهترین حلقه واسطه اطلاع رسانی بین دولت و اقشار مختلف مردم باشد

روابط عمومی و ارتباط با رسانه ها

به طور کلی دو نوع نگرش در زمینه ارتباط روابط عمومی با رسانه ها وجود دارد که هر کدام مبتنی بر فلسفه و کارکردهای خاصی هستند

۱) نگرش اول: در این نگرش روابط عمومی را در نقطه مقابل رسانه ها قرار داده و به نوعی این دو در حال رقابت با یکدیگر هستند بنابراین منافع و مصالح آنها نیز با یکدیگر متفاوت و گاهی حتی مغایر است در این نگرش اعتقاد بر این است که روابط عمومی ها علی الاصول حافظ منافع سازمان خود بوده و در پی موفق و کارآمد نشان دادن آن و سرپوش گذاشتن بر ضعف ها. سوء مدیریت ها. فسادها و به طور کلی اخبار بد و رویدادهای منفی سازمان است. بنابر این روابط عمومی در این نگرش از توسل به شیوه های مختلف برای پنهان کاری اخبار ناگوار و جلوگیری از دستیابی رسانه ها به اطلاعات واقعی و شکل گیری انتفاد بر ضد سازمان ترسی ندارد. این نگرش روابط عمومی را در خدمت حفظ و تثبیت وضع موجود شروع و موجه جلوه دادن مدیریت های مورد نظر و به زبان عامیانه در باغ سبز نشان دادن می دانند. در این نگرش هر چه مسئول روابط عمومی فریب کار٬ دروغ گوتر و پنهان کارتر باشد٬ محبوب تر و مطلوبتر است. اما این شیوه در دراز مدت راه به جا یی نمی برد. این شیوه رابطه میان روابط عمومی و رسانه به یک جنگ تن به تن و رقابت سنگین نزدیک است و در وجه اجتماعی نیز آسیب های فراوانی به منافع اجتماعی و منابع ملی وارد می شود. زیرا یک سازمان اجتماعی یک واحد منفعل و بی ارتباط با سازمانها و نهادهای دیگر نیست. و نمی تواند باشد بنابراین حفظ منافع کوتاه مدت یک مدیر یا سازمان نه تنها ضامن بقاء آن سازمان در دراز مدت نیست بلکه ممکن است در تضاد با مصالح بزرگتر یعنی منافع کلان ملی نیز قرار گیرد.

۲) نگرش دوم: روابط عمومی و رسانه دو شاخه ای از درخت تنومند ارتباطات و دو حلقه از این زنجیره هستند که بجای رقابت و ستیز با همدیگر در خدمت هم و مکمل یکدیگر هستند. در این نگرش هر یک از این دو نهاد نیازها و منافع متقابلی دارند که ارتباط آنها با یکدیگر می تواند برطرف کننده این نیازها و تامین کننده منافع متقابل باشد. بنابراین شناخت مسئولیت ها و جایگاه هر کدام به وسیله دیگری و استفاده از راهکارهای مناسب برای ارتباط گیری بدون توسل به بده و بستان های مخرب و بدور از انتظارهای نامعقول و غیر منطقی طرفین یک ضرورت اجتناب ناپذیر است در این نگرش روابط عمومی از یک سو و رسانه ها از سوی دیگر اهداف و منافع متقابلی دارند که به آن اشاره می کنیم

اهداف و منافع متقابلی که روابط عمومی و رسانه از ارتباط متقابل با یکدیگر به دست می آورند.

۱) دست یابی زمان و فضای رایگان در رسانه ها برای انتشار اخبار و اطلاعاتی که روابط عمومی به هر علت اعلام و انعکاس آن را ضروری می داند: نا گفته پیداست که زمان در رسانه های الکترونیک مانند رادیو و تلویزیون و فضا و مکان در مطبوعات عنصر محدود و گران قیمت است که اگر روابط عمومی بخواهد مثلا برای پخش آگهی های خود از آن استفاده کند باید هزینه گزافی را بپردازد اما با تولید و پردازش خبرهای مورد نیاز و استفاده از رسانه می تواند زمان و فضا را به صورت رایگان در اختیار بگیرد. و این امتیاز بزرگیست. از این گذشته تاثیر مطالبی که به صورت خبر٬ مصاحبه و گزارش از طریق روابط عمومی ها در رسانه ها بیشتر می شود. بیشتر از مطالب و اطلاعاتی است که به شکل آگهی منتشر می شود زیرا مردم می دانند که آگهی در قبال پرداخت هزینه چاپ یا پخش می شود اما در مورد اخبار و اطلاعات رسانه ای گزینش رسانه را دخیل می دانند و ناخود آگاه احساس می کنند که اخبار و اطلاعات باید دارای ارزش هایی باشند که بوسیله روزنامه و یا سایر رسانه ها انتخاب و منتشر می شود.

۲) دست یابی به اخبار و اطلاعات سهل الوصول٬ رایگان و تازه بوسیله رسانه ها: بسیاری از اوقات رسانه ها برای دست یابی مستقل به اطلاعاتی که به وسیله روابط عمومی ها به صورت بیانیه٬ مصاحبه و غیره در اختیار آنها قرار می گیرد می باید زمان٬ هزینه و نیروی انسانی زیادی را صرف کند. در حالی که از طریق روابط عمومی ها می توانند در این ابعاد نیز صرفه جوی کنند و اخبار مربوط به برنامه ریزی ها٬عملکردها و تصمیم های سازمانها را به سرعت و به راحتی به دست آورند. البته طبیعی است همه اخباری که بوسیله روابط عمومی ها برای رسانه ها ارسال می شود واجد ویژگی های لازم از قبیل تازگی٬ فراگیری و اهمیت برای مخاطبان نیستند. اما حجم اخبار ارسالی از سوی روابط عمومی ها برای رسانه ها معمولا آن قدر زیاد است که رسانه ها به ویژه مطبوعات می توانند مهمترین و با ارزش ترین آنها را انتخاب و منتشر کنند.

حلقه ارتباط روابط عمومی با مطبوعات:

عمل به شرح وظایف روابط عمومی ها که بیشتر مربوط به فعالیت مطبوعاتی اداره مربوطه می باشد می تواند ارتباط روابط عمومی را با مطبوعات برقرار کند.

1- تهیه و تنظیم بیانیه های مطبوعاتی: بیانیه های مطبوعاتی متون تنظیم شده ای حاوی اطلاعات، پیامها و اخبار مربوط به یک سازمان هستندکه از سوی روابط عمومی ها به عنوان خبر تهیه و از طریق گوناگون در اختیار رسانه ها قرار می گیرد.

2- برگزاری نشست های مطبوعاتی و فواید آن: نشست و مصاحبه مطبوعاتی معمولا زمانی از سوی یک سازمان برگزار می شود که به علل مختلف این اقدام ضروری می نماید از جمله در مورد اعلام برنامه ها، تصمیم های مهم مربوط به عملکرد پاسخگویی به سوالها یا شایعات یا ابهامات و ...

3- پاسخگویی به سوالات خبرنگاران و ارائه اطلاعات مورد نیاز به آن ها و ترتیب دادن مصاحبه های اختصاصی

4- تهیه جوابیه برای رسانه ها در قالب توضیح، تکذیب و تصحیح: روابط عمومی ها در این زمینه باید با آگاهای کامل و احساس مسئولیت عمل کنند

5- تولید اخبار ابتکاری روابط عمومی ها: می تواند بویژه زمانی که سازمان از نظر خبری فعال نیست و نمی تواند حضور چشم گیری در عرصه اطلاع رسانی داشته باشد، مفید واقع شود.

6- نشست های دوستانه با اربابان جراید و رسانه ها

7- ارسال پیام در مناسبتهای مختلف برای خبرنگاران، مدیران مسئول،جراید و دیگر رسانه ها

وابستگی متقابل رسانه و روابط عمومی:

درصد قابل توجهی از اطلاعات مورد استفاده رسانه های امروز از منبع روابط عمومی ها تامین می شود و خبرنگاران و گزارشگران بیشتر وقت خود را صرف پردازش اطلاعات دریافتی از منابع مختلف می کنند.

خبرسازی و کمک خبری روابط عمومی ها را یارانه های غیر مالی اطلاعاتی می گویند به این دلیل یارانه به شمار میروند که دستیابی به این منبع خبری برای کاربران ارزانتر تمام می شود که در صورت عم دسترسی به این منابع آنان ناچارند وقت و پول بیشتری صرف کسب اخبار کنند.

در این بین گزارشگران و خبرنگاران هستند که در باره آنچه ارزش خبری دارد به صورت شخص داوری می کنند و تصمیم می گیرند که چه چیزی را منتشر کنند و چه چیزی را کنار بگذارند و مانند فیلتر و غربالگری اطلاعات عمل می کنند.

دروازه بانان خبری با تصمیم گیری درباره ارزش های خبری به اطلاعات ارائه شده از سوی روابط عمومی ها اعتبار و اهمیت می بخشند.

شرایط موفقیت روابط عمومی در آزمون رسانه ها:

میان دست اندرکاران روابط عمومی و روزنامه نگاران همواره حیطه های عدم توافق، اختلاف و اصطحکاک وجود دارد اما این امر به آن معنا نیست که بین این دو نمی توان یک رابطه مستحکم با احترام متقابل و اصول اطلاع رسانی بنا کرد.

مواردی برای تفاهم کاری بین روابط عمومی روسانه ها:

حقایق را تحریف نکیند_ تماس برای رفع اشکال_ تشکر از خبرنگار_ چگونگی ارسال هدایا _ محدود کردن نامه های ارسالی

موانع بین روابط عمومی و رسانه ها:

برقراری و توسعه ارتباط بین رسانه هایی که از وظایف اصلی روابط عمومی هاست. امروزه روابط عمومی بدون مساعدت و همکاری وسایل ارتباط جمعی اعم از مطبوعات و رادیو و تلویزیون نمی تواند اهداف خود را به ویژه اجرای برنامه ها و تبلیغات تامین کند. با این حال نیازمندی روابط عمومی به رسانه ها یک روی سکه است و روی دیگر آن را باید نیازمندی های رسانه ها به اخبار روابط عمومی ها دانست.

عدم همکاری روابط عمومی با رسانه، ضمن اینکه آنها را از یک منبع خبری و اطلاعاتی عمده محروم می کند راه های دسترسی سریع و آسان رسانه ها به مسئولان را نیز مسدود می سازد.

البته این دو فصل های مشترک دیگری هم دارند مانند: استفاده از فنون و ابزار مشترک که در هر دوی ان ها مشترک است مثل استفاده از عکاسی، تصویربرداری، نویسندگی، خبرنویسی، گزرش نویسی، گرافیک و طراحی و ...

اما نحوه مشکل ارتباطی این دو از آنجا نشان می گیرد که روابط عمومی ها به دنبال برجسته سازی نقاط قوت و پوشاندن نقاط ضعف در عملکرد سازمان متبوع خود هستند در حالی که اغلب رسانه ها می کوشند نقاط ضعف سازمان ها را به اطلاع مردم برسانند تا آنها را به سوی برطرف کردن نقاط ضعف خود بکشانند.

همچنین نارسایی های نرم افزاری و سخت افزاری هر دو طرف هم مورد توجه قرار می گیرد که مانع از توسعه همکاری بین این دو نهاد می شود.

بعضی از روابط عمومی ها اعتبار ویژه ای به تلویزیون می دهند و مطبوعات را مورد بی مهری قرار می دهند که تداوم چنین برخوردهایی سبب می شود که سایر نشریات و رسانه ها اعتماد خود را به چنین کارگزارانی از دست دهند.

تعارض ها:

1- تعارض اهداف: روابط عمومی به دنبال برجسته سازی و رسانه ها به دنبال نقطه ضعف

2- پیشینه تاریخی: عدم تولید اخبار نو و کامل از طرف روابط عمومی ها می باشد

3- موانع فرهنگی اجتماعی: برخی از مسئولان مانع از ایجاد ارتباط می شوند زیرا آن را نوعی ریا و تظاهر می دانند

4- گرایش مطبوعات به مصاحبه با افراد بالای هرم قدرت در سازمانها

علل بی اعتمادی روابط عمومی و رسانه ها با یکدیگر:

رسانه ها و روابط عمومی ها کاملا مکمل یکدیگرند و نیازها و منافع متقابلی دارند

ارتباط آن ها با یکدیگر مکی تواند تامیین کننده منافع و نیازهای متقابل آن ها باشد و لی به عللی که نیاز به بررسی جداگانه دارند ارتباط این دو نهاد با یکدیگر تاکنون به شکل ایده آل ایجاد نشده است.

طبیعتا روابط عمومی ولو با صرف هزینه های فراوان نمی تواند بدون کار رسانه ای با مردم ارتباط برقرار کند و این نیز یک امر سملم است که روابط عمومی باید با رسانه ها صادق و رو راست باشد.

پس سنگ بنای ایجاد عدم اعتماد بین روابط عموی ها و رسانه ها در همین موارد بنیان گذاشته می شود بعضی مواقع روسای سازمانها چنین نقشی را به روابط عمومی ها تحمیل می کنند آن ها بر این باورند که روابط عمومی اساسا باید به تصویر سازی مثبت از سازمانش بپردازد در صورتی که اگر آنها عملکرد مطلوبی داشته باشند جامعه دیر یا زود به تصویر مثبتی از آنها دست خواهد یافت.

منابع: http://babapour.blogfa.com/post-50.aspx

- راهبردهای عملی روابط عمومی، تالیف هوشمند سفیدی

- تئوری و عمل در روابط عمومی و ارتباطات، تالیف علی میرسعید قاضی

- روابط عمومی و ارتباط با رسانه، تالیف هوشمند سفیدی

- درسنامه روابط عمومی، تالیف پائولا ماتنز کوهن، ترجمه سیدمحمود هاشمی

- کارکردهای روابط عمومی، تالیف کاظم متولی

- روابط عمومی و تبلیغات، تالیف کاظم متولی

- روابط عمومی ستون خیمه سازان، تالیف مجید محمدپور

- فنون روابط عمومی، تالیف هوشمند سفیدی

- سایت های اینترنتی



مطالب مشابه :


به نام خدا های شعری: ( 164 مورد) + دعای شروع کلاس

به نام خدا های شعری: که چنين طرح d3 می‌زدی / طرح خود بر روی cd می‌زدی؟ تا




تحقیق درس استاد رجبی

به نام خدا. روابط عمومي ها از اعزام خبرنگاران به محل اجراي طرح ها دو هدف عمده را دنبال مي




طرح درس روزانه (بصورت مختصر )

به نام خدا طرح لطا یف احکامی . در باره یکی از فقیهان وعلما که برای خدا نزدیکتر بود به




کار آفرینی

به نام خدا - کار آفرینی 1- دادن محصول به عنوان جایز 2- تخفیف در فروش 3- طرح مسابقه درباره محصول




آیا تقوای حقوق ارحام به معنای طرح دوستی با آنهاست ؟

به نام خدا آیا تقوای رعایت حقوق ارحام به معنای طرح دوستی با آنهاست ؟ در این صورت اگر چه مراد




نمونه سوالات قانون کار

به نام خدا. فرق لایحه و طرح را شرح دهید؟ پیشنهادقانون میتواند ازسوی نمایندگان مجلس




لیست کتاب ها

به نام خدا. /گوجه فرنگی های سبز/مینو کریم زاده/طرح نو /گور به گور/ویلیام فاکنر/چشمه




به نام خدا

یزدان کلانتری نژاد وکیل پایه یک دادگستری وکارشناس ارشد حقوق خصوصی این وبلاگ به منظور طرح




برچسب :