شهرک گلخانه در منطقه ازاد ارس .


250 هزار مترمربع از اراضی گلخانه ای منطقه آزاد ارس واگذار می شود /فرصت سرمایه گذاری برای دانش آموختگان کشاورزی

50 واحد 5 هزار متر مربعی از اراضی گلخانه ای واقع در محدوده جلفای منطقه آزاد ارس به فارغ التحصیلان رشته کشاورزی و سرمایه گذاران این بخش واگذار می شود.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد ارس معاون اقتصادی و سرمایه گذاری این سازمان با اعلام این خبر افزود: این اراضی که در محدوده20 هزار هکتاری جلفای منطقه آزاد ارس و در چند کیلومتری رودخانه ارس در اراضی دشت گلفرج واقع است از طریق برگزاری مزایده به متقاضیان واگذار می شود.

ایرج حاتمی تصریح کرد: هر واحد از این اراضی در 5 هزار متر مربع با ارزش هر متر یکصد هزار ریال بوده و دارای امتیاز آب و برق و گاز مستقل برای هر واحد است و دارای امتیازهای خاص منطقه آزاد ارس از جمله معافیت مالیاتی 20 ساله می باشند.

وی افزود: این اراضی فقط به فارغ التحصیلان کشاورزی واگذار می شود و در صورتیکه برنده مزایده فردی غیر کارشناس باشد لازم است یک نفر فارغ التحصیل را به ازاء هر 5 هزار مترمربع به کارگیری نماید.

وی گفت: اطلاعات جزیی تر این مزایده بزودی بر روی وبسایت سازمان منطقه آزاد ارس منتشر خواهد شد.

وی ادامه داد: با تحقق سرمایه گذاری در این مجتمع گلخانه ای شاهد بیش از 100 میلیارد ریال سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه کشاورزی در این منطقه خواهیم بود که برای 150 نفر بصورت مستقیم اشتغالزایی دارد.

معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد ارس با بیان اینکه ساخت و ساز گلخانه ها در چهارچوب نظام گلخانه ای انجام خواهد شد اظهار داشت: 30 درصد قیمت در مرحله اول و به صورت نقد دریافت و ما بقی مبلغ پس از دوره 18 ماهه تنفس و در طی اقساط 12 ماهه در یافت می شود.

دکتر حاتمی اذعان داشت: این اراضی که جزئی از مجتمع گلخانه ای 101 واحدی منطقه آزاد ارس می باشد به مساحت هر واحد گلخانه ای معادل 3هزار متر مربع سالن سرپوشیده و 2هزار مترمربع فضای باز با سیستم کشت هیدروپونیک  می باشد.

منطقه آزاد ارس در شمالغرب ايران در نقطه صفر مرزي در مجاورت با کشورهای ارمنستان، آذربايجان و جمهوري خودمختار نخجوان استقرار يافته است.
بر اساس مصوبه هیات وزیران در تاریخ 7/4/1384 به شماره 20708/ت530820 محدوده منطقه آزاد ارس شامل 9700 هکتار از اراضی منطقه می شد که براساس مصوبه جدید این هیات محترم در 14/9/1387 , محدوده این منطقه به 51 هزار هکتار شامل بخشهايي از 2 شهرستان جلفا و كليبر افزایش یافت .
این محدوده ابلاغی در بخش متصل، محدوده اصلی را از 9700 هکتار به 20500 هکتار افزایش داده است و در 3 بخش منفصل نیز قسمتی از شهرستان كليبر به وسعت 24 هزار هكتار (موسوم به قلي بيگ لو) و اراضي اطراف سد خدآفرين به وسعت 6100 هكتار و محدوده گمرك نوردوز ( مرز ایران با ارمنستان) به وسعت 240 هكتار جمعاً به وسعت 51000 هكتار كل محدوده منطقه آزاد ارس را تشكيل مي دهد.



  • موقعيت جغرافيايي، حدود و وسعت شهرستان جلفا

شهرستان جلفا در شمال غربي استان آذربايجان شرقي، بين 45 درجه و 17 دقيقه تا 46 درجه و 31 دقيقه طول شرقي و بين 38 درجه و 39 دقيقه تا 39 درجه و 2 دقيقه عرض شمالي بصورت نوار باريكي در مرز شمالي استان واقع شده و از شمال به رودخانه ارس و جمهوريهاي نخجوان و ارمنستان و آذربایجان منتهی می شود . وسعت این شهرستان 31/1670 كيلومتر مربع می باشدکه شهرستان كليبر حدود شرقي و شهرستانهاي مرند و اهر نيز همسايگان جنوبي این شهرستان محسوب مي‌شوند.
بطور متوسط عرض اين شهرستان 17 كيلومتر، و طول آن 100 كيلومتر است. شهرجلفا مركز اين شهرستان در 135 كيلومتري شمال غرب تبريز و 65 كيلومتري شمال شهر مرند قرار دارد. از نظر وسعت جلفا از شهرستانهاي كوچك استان به شمار مي‌رود و با 31/1670 كيلومتر مربع وسعت تنها 4/3 از كل مساحت استان را در پوشش خود داشته كه از ايـن نظر در رده دوازدهم قرار دارد.
بخش مركزي شهرستان جلفا، دهستانهاي شجاع و ارسي را در بر مي‌گيرد. شهر جلفا در محدودة جغرافيائي دهستان شجاع و شهر هادي شهر در محدودة جغرافيائي دهستان ارسي واقع شده‌اند . از نظر تقسيمات سياسي شهرستان جلفا داراي دو بخش با نامهاي بخش مركزي و بخش سيه رود و 5 دهستان با نامهاي ديزمار غربي، نوجه مهر، ارسي، داران، شجاع مي باشد. براساس آمار سال 1383 تعداد آباديهاي داراي سكنه شهرستان جلفا 73219 آبادي مي باشد.

نحوه واگذاري زمين

  • 1- تکمیل فرم درخواست زمین توسط متقاضی
  • 2- دریافت نقشه و پلان کلی زمین های واگذاری از واحد عمرانی
  • 3- انتخاب زمین مورد نظر و انطباق آن با کاربری مورد تقاضا
  • 4- اعلام به واحد عمرانی یا GIS جهت دریافت کروکی
  • 5- تهیه قرارداد
  • 6- واریز وجه پیش پرداخت و دریافت اسناد توسط واحد مالی (ضمیمه قرارداد)
  • 7- پاراف مدیر مالی و کارشناس تنظیم قرارداد و معاون اقتصادی
  • 8- امضاء قرارداد توسط صاحبان مجاز
  • 9- مهر قرارداد و شماره گذاری و تاریخ گذاری
  • 10- تنظیم ابلاغیه قرارداد و شماره گذاری و تاریخ گذاری و رونوشتها
  • 11- تحویل نسخه اول قرارداد به متقاضی، یک نسخه به مالی و یک نسخه به واحد عمرانی و یک نسخه در بخش سرمایه گذاری (واگذاری زمین)

 

1
مراحل ثبت شرکت   1- ارائه مجوز فعالیت
سرمایه گذار قبل از مراجعه به ثبت شرکتها باید مجوز لازم برای فعالیت مورد نظر را از قسمت مربوطه اخذ نماید. قسمت ثبت شرکتها باید در خصوص مجوز کنترلهای زیر را اعمال نماید .   2- ارائه کلیه مدارک ثبتی
مراجعه سرمایه گذار به قسمت ثبت شرکتها و...   3- تائید اسم تجاری
تکمیل تقاضانامه تعیین نام توسط سرمایه گذارو ارائه به قسمت ثبت شرکتها   4- تکمیل کلیه مدارک ثبت نام اشخاص حقوقی
  5- پرداخت حقوق ثبتی و اختصاص شماره دبیرخانه به فرم تعیین نام اسم تجاری
حقوق ثبتی طبق مصوبات هیات مدیره از سرمایه گذار اخذ شده و مراتب فیش واریزی در طی فرم مالی به امور مالی سازمان ابلاغ میگردد .   6- بررسی مدارک ثبتی ارائه شده
بررسی مدارک ثبتی ارائه شده و اعلام نواقص به سرمایه گذار و ...   7- مراحل پایانی
تهيه پيش نويس آگهي تاسيس ثبت اظهارنامه یا شرکتنامه اشخاص حقيقي در دفتر ثبت و ...

نحوه صدور پروانه بهره‌برداري

مدارک مورد نیاز :

  • تصویر مصداق سند مالکیت و یا اجاره نامه مربوط به محل فعالیت
  • فیش واریز عوارض صدور مجوز فعالیت اقتصادی
  • تکمیل فرم درخواست مجوز سرمایه گذاری
  • ارائه پایان کار ساختمانی از معاونت عمران و توسعه شهری
  • اخذ مجوز از نهادها و سازمانهای مربوط
  • ارائه مجوز ورود ماشین آلات وتجهیزات صادر شده از اداره صنایع سازمان
  • ارائه موافقت اداره محیط زیست در خصوص پروژه مربوطه

ضمنا جهت ارائه خدمات بهتر به مراجعه كنندگان در زمينه واريز مبالغ عوارض مربوط به امور صنايع ، سرمايه گذاري، بازرگاني و گمرك در اين معاونت ، یک دستگاه ATM و POS (كارت خوان ) نصب و راه اندازي گرديده است .

فرآیند :

  1. اقدام جهت ثبت شرکت توسط متقاضی
  2. اقدام جهت خرید یا اجاره زمین و ساخت آن و ارائه پایان کار عملیات ساختمانی یا خرید یا اجاره ساختمان در منطقه
  3. دریافت فرم درخواست مجوز فعالیت اقتصادی از اداره صنایع سازمان وتکمیل آن
  4. ارائه فیش واریز وجه عوارض صدور مجوز فعالیت اقتصادی
  5. ارسال فرم استعلام از اداره محیط زیست
  6. ارسال فرم استعلام از واحد بهداشت در صورت لزوم
  7. صدور مجوز فعالیت اقتصادی یا پروانه بهره برداری

    مدارک مورد نیازجهت صدور مجوز سرمايه گذاري

  8. تکمیل فرم درخواست سرمایه گذاری
  9. ارائه طرح توجیه فنی ومالی واقتصادی
  10. دو قطعه عکس
  11. تصاویر صفحات شناسنامه فرد حقیقی یا تصویرکلیه صفحات شناسنامه مدیرعامل یا موسسین (در رابطه با اتباع خارجی تصویر مصدق کلیه صفحات گذرنامه)
  12. فیش واریزی عوارض جهت صدور مجوز سرمایه گذاری
  13. در رابطه با فعالیت های صنعتی، تولیدی و سیاحتی، ارائه فرم تکمیل شده توجیه فنی و اقتصادی
  14. تصویر موافقت کمیسیون اقتصادی

ضمنا جهت ارائه خدمات بهتر به مراجعه كنندگان در زمينه واريز مبالغ عوارض مربوط به امور صنايع ، سرمايه گذاري، بازرگاني و گمرك در اين معاونت ، یک دستگاه ATM و POS (كارت خوان ) نصب و راه اندازي گرديده است .

مدارك مورد نياز جهت اخذ مجوز فعاليت اقتصادي HidenGallery.jpgShowGallery.jpg
  1. تصوير مصدق آگهي تاسيس شخص حقوقي در منطقه آزاد ارس
  2. تصوير مصدق سند مالكيت محل فعاليت و يا اجاره مربوط به محل فعاليت ( در رابطه با اجاره نامه لازم است تصوير مصدق سند مالكيت موجر مربوط به مورد اجاره نيز ارائه شود.)
  3. تصوير مصدق آگهي آخرين تغييرات شخص حقوقي  ( در صورت وجود تغييرات )
  4. ارائه فرم تكميل شده خلاصه وضعيت مالي همراه با يك نسخه از صورتهاي مالي شركت مربوط به دوره قبل از تاريخ درخواست
  5. 2 قطعه عكس (3*4 ) مدير عامل شركت يا مدير شعبه شركت
  6. اصل و كپي شناسنامه مدير عامل شركت
  7. در خصوص فعاليتهاي پيمانكاري ارائه اصل و كپي قرارداد منعقده با سازمان
  8. در خصوص فعاليتهاي بازرگاني ارائه نمونه  قبض رسيد انبار يا پروانه سبز گمركي
  9. ارائه فيش واريز وجه براي :
  • فعاليتهاي خدماتي و عمراني: 400.000 ريال
  • فعاليتهاي  بازرگاني : 600.000 ريال
  • در رابطه با مجوز فعاليت موردي براي قراردادهاي منعقده سازمان با اشخاص حقيقي يا حقوقي : 1.200.000 ريال

  به حساب سيبا شماره  0106060297005 - بانك ملي- به نام منطقه آزاد ارس


طرح احداث گلخانه برای تولید میوه های خارج از فصل

مقدمه احداث گلخانه برای تولید میوه های خارج از فصل و همچنین گل و گیاهان زینتی از قرن 17 میلادی در اروپا آغاز و در سالهای اخیر به منظور استفاده بهینه از منابع خاک وآب و یا اشتغال زایی در سراسر جهان گسترش یافته است.
این صنعت در استان اصفهان از سال 1340 در منطقه فلاورجان با گلخانه های چوبی شروع شــــده و هم اکنون با احداث گلخانه های مدرن در سراسر استان, انواع محصولات نظیر خیار, گوجه فرنگی, فلفل دلمه ای رنگی, طالبی آناناسی, توت فرنگی, انواع گلهای شاخه بریده مانند رُز, ژربرا و....... در حال تولید است که علاوه بر تأمین بازارهای داخلی استان, به سایر استانها و مقداری نیز به خارج از کشور صادر می گردد.
برای اطلاع رسانی مناسب به متقاضیان احداث گلخانه در استان, سازمان جهادکشاورزی اصفهان مجموعه ای تحت عنوان (آشنایی با کشت های گلخانه ای) تدوین نموده که حاوی اطلاعات اجمالی از انواع محصولات گلخانه ای سازه ها و چگونگی صدور پروانه تأسیس گلخانه می باشد. که امید است مورد استفاده علاقه مندان تولیدات محصولات گلخانه ای قرار گیرد.
1- تعریف گلخانه: گلخانه بخش محدودی از فضاست که در آن کلیه عوامل محیطی قابل کنترل بوده و برای کشتهای متراکم و تولید محصول خارج فصل و یا خارج از محیط طبیعی گیاه احداث میگردد. 2- انواع گلخانه ها : گلخانه ها از نظر نوع تو لید و نوع تیپ سازه دارای انواع مختلفی به شرح ذیل می باشند. تقسیم بندی بر اساس نوع تولید: 1-2- گلخانه های تولیدی سبزی و صیفی شامل محصولاتی نظیر خیار, گوجه فرنگی, توت فرنگی, فلفل, بادمجان, طالبی, سبزیجات برگی(ریحان- شاهی و........) می باشد.
2-2- گلخانه های تولید گل و گیاهان زینتی برای تولید انواع گلهای شاخه بریده(رُز- ژربرا – گلایول – داودی) وگلهای آپارتمانی می باشد.
3-2- سالنهای گلخانه ای تولید قارچ دکمه ای و قارچ صدفی
از نظر نوع سازه گلخانه ها به دو دسته چوبی یا سنتی و مدرن یا فلزی تقسیم می شوند.
4-2- گلخانه های چوبی
اسکلت اصلی این گلخانه ها از چوب با پوشش پلاستیک مـی باشد. ارتفاع در ایـن سازه هـا 2 تا 3 متر و سیستم گرمایی و تهویه مناسبی ندارد و بدلیل ارتفاع پایین مناسب کشت محصولاتی نظیر خیار و گوجه فرنگی نمی باشد. مزیت این گلخانه ها قیمت ارزان احداث هر واحد آن می باشد ولی بدلیل نامناسب بودن محیط داخلی برای رشد گیاه معمولاً میزان تولید در واحد سطح در مقایسه با گلخانه های مدرن بسیار کمتر است. بدلایل ذکر شده این نوع گلخانه ها توسعه نیافته است و گلخانه های چوبی که قبلاً احداث شده به تدریج به گلخانه های مدرن تبدیل می شوند.
5-2- گلخانه های فلزی یا مدرن
اسکلت این گلخانه ها از فلز است که معمولاً با پلاستیک های ضد اشعه ماوراء بنفش (uv) پوشش و دارای سیستم گرمایشی و تهویه مناسب می باشد. ارتفاع این نوع گلخانه ها بیش از 5/4 متر است و بدلیل شرایط مناسب رشد گیاه در اینگونه سازه, عملکرد در واحد سطح نسبت به گلخانه های چوبی افزایش دارد.
اتصال قطعات در گلخانه های فلزی بوسیله پیچ ومهره(پرتابل)و یا استفاده از جوش می باشد. هزینه واحد گلخانه های پرتابل نسبت به سیستم جوشی 20-15% بیشتر است ولی نصب آن آسانتر و تغییرات در سازه راحت تر است.
6-2- سالنهای گلخانه ای تولید قارچ های خوراکی: 
کارگاههای تولید قارچ های خوراکی با بلوک, آجر, سیمان, بصورت یک ساختمان معمـولی ســاخته می شود و در آن امکانات گرمایشی, سرماساز و رطوبت ساز تعبیه می شود.
بعضی از کارگاههای تولید قارچ بصورت گلخانه ای احداث میگردد ولی با توجه به اینکه رشد قارچ به نور ناچیزی نیاز دارد. پوشش های گلخانه ها از نوع پلاستیک های رنگی که نور ناچیزی باید از آن عبور کند انتخاب می شود.
قارچ های خوراکی که در ایران پرورش داده می شوند عبارتند از قارچ دکمه ای و قارچ صدفی, تولید قارچ دکمه ای علاوه بر سالنهای پرورش نیاز به کارگاه تولید کمپوست دارد که تولید کمپوست آلودگی محیط را به همراه دارد. لذا باید این کارگاهها در خارج از مناطق مسکونی و با مجوز سازمان حفاظت محیط زیست احداث شود.
بستر پرورش قارچ صدفی کاه وکلش غلات است و چون نیازی به کمپوست ندارد موجب آلودگی محیط نمی شود و در مناطق مسکونی هم می توان به پرورش آن اقدام نمود و نیازی به مجوز سازمان حفاظت محیط زیست ندارد.
3- انواع بسترهای کاشت محصولات گلخانه ای
بستر کاشت در گلخانه ها به دو صورت خاکی و یا هیدروپونیک(بدون خاک)هستند که در کشت خاکی ریشه گیاه در خاک قرار میگیرد که در این روش مدیریت تغذیه آسان و نیاز به دانش فنی زیادی ندارد ولی مقداری از مواد غذایی مصرفی از دسترس گیاه خارج و بیماریهای خاکزی همواره کشت را تهدید می کند.
در کشت هیدروپونیک ریشه گیاه در موادی نظیر پرلایت, پشم سنگ, لیکا, ماسه و....... قرار داده می شود و مواد غذایی مستقیماً در دسترس گیاه قرار میگیرد که این روش مصرف آب را کاهش, بیماریهای خاکزی کم و عملکرد را در واحد سطح افزایش می دهد امّا نیاز به دانش فنی بالا و مدیر کارآزموده و متخصص دارد و هزینه ساخت هم 20-15 درصد افزایش می یابد.
4- عملکرد تولیدات گلخانه ای
مهمترین مزیت تولیدات گلخانه ای نسبت به تولید در فضای باز عبارتند از: اشتغالزایی بالا, مصرف آب کم و افزایش تولید در واحد سطح. 


جدول شماره(2)عملکرد تعدادی از محصولات گلخانه ای 

عملکردسالانه در1000مترمربع(تن)

تعداد دوره کشت درسال

نوع محصول

25-30 تن  

خیار

15-20 تن 

گوجه فرنگی  

15-20 تن  

فلفل  

17-22 تن  

طالبی  

12-8 تن  

گیاه دائمی4ساله  

توت فرنگی  

150-180هزارشاخه  

گیاه دائمی6ساله  

گل رز  

180-200 هزارشاخه 

گیاه دائمی3ساله  

ژربرا  

200-220 هزارشاخه  

گیاه دائمی6ساله  

آلسترومریا  

200-250 هزارشاخه  

یک ساله  

لیسیانتوس  

60 تن  

10-8 دور 

قارچ صد 

100 تن 

6- 4 دوره 

قارچ دکمه ای  



حداقل سطح اقتصادی یک گلخانه 2500مترمربع می باشد که نیاز به 3000مترمربع زمین مناسب جهت احداث گلخانه دارد.
5- شرایط لازم برای احداث گلخانه
برای احداث هر گلخانه باید موارد ذیل مد نظر قرار گیرد. 
1-5- محل مناسب احداث گلخانه
خاک محل احداث گلخانه باید دارای بافتی متوسط, زهکشی مناسب, فاقد شوری و قلیائیت, آهک و گچ باشد. محل گلخانه حتی الامکان نزدیک جاده های اصلی یا دارای جاده های مناسب باشد. شیب های تند, محلهای بادگیر مکان مناسبی برای احداث گلخانه نیستند. ابعاد زمین باید طوری انتخاب شود که بتوان گلخانه ها را در جهت شمال – جنوب در آن احداث نمود.
2-5- وجود آب کافی با کیفیت مناسب
حداقل آب مورد نیاز برای 1000مترمربع گلخانه در هر شبانروز در فصل تابستان(پیک مصرف)10-8 مترمکعب است که با توجه به میزان آب موجود, سطح گلخانه قابل احداث را میتوان مشخص کرد. علاوه بر مقدار آب, کیفیت آب از عوامل مهم در تولید محصولات گلخانه ای است.
تحمّل گیاه نسبت به املاح موجود در آب آبیاری متفاوت است. مهمترین عامل محدود کننده برای کشت های گلخانه ای شوری یا EC آب است.
EC قابل تحمّل برای گیاهان در جدول(شماره3)بیان گردیده است.
میزان EC اگر از مقادیر ذکر شده بیشتر گردد عملکرد محصول کاهش می یابد. علاوه بر EC, میزان سدیم قابل جذب(S.A.R),کلر, بیکربنات موجود در آب هم در عملکرد محصول مؤثرند لذا لازم است قبل از احداث گلخانه از آب مورد استفاده, آزمایش کاملی بعمل آید.
EC مناسب برای کشت محصولات گلخانه ای


جدول شماره (3)

EC قابل قبول ds/m

نوع محصول

خیار 

2/5 

گوجه فرنگی 

توت فرنگی  

1/3  

گل رز  

1/5  

آلسترومریا  

لیسیانوس  

2  

گلایول  

6- تجهیزات و ادوات مورد نیاز در گلخانه ها
از تجهیزات و ادوات مورد نیاز گلخانه میتوان به سیستم گرمایشی, سرمایشی, ژنراتور و....... اشاره نمود.
الف- انواع سیستم گرمایشی:
1- سیستم مرکزی: سیستم شوفاژ(برای گلخانه های بالای 4/.هکتار) در این سیستم از بخار آب یا آب داغ استفاده می شود.
2- سیستم موضعی: بخاری شامل سه دسته, بخاریهای منفرد یا تراکمی– بخاریهای کنوکسیونی یا همرفتی– بخاریهای تابشی با انرژی پایین.
ب- انواع سیستم سرمایشی:
1- سیستم خنک کننده تابستانه:
1-1- سیستم خنک کننده فن وپد: متداولترین سیستم تابستانه در گلخانه ها به شمار می رود.
(Fan and pad evaporative coding system)
2-1- سیستم خنک کننده تبخیری(مه پاش)
(Fog evaporating cooling system)
2- سیستم خنک کننده زمستانه
2-1- سیستم تیوپ– پنکه (fan tube ventilation)
7- سایر تجهیزات مورد نیاز گلخانه
1- ژنراتور (برق اِضطراری) 2- ترموستات 3- سیستم آبیاری تحت فشار
8- آفات و بیماریهای مهم گلخانه ای در مناطق مرکزی
اسامی برخی از آفات و بیماریهای مهم که معمولاً به محصولات سبزی و صیفی و گل و گیاهان زینتی خسارت وارد می سازند به شرح ذیل می باشد.
الف- آفات گلخانه ای
مینوز
تریپس
شته ها
زنجرکها
مگس سفید
اشت خیار در گلخانه     

 طور کلی در مقابل ما دو راه برای کشت بذر قرار دارد. یکی کشت مستقیم و کشت به صورت خزانه که از این دو راه به خاطر صرفه جویی در استفاده از امکانات گلخانه ای و مراقبت بیشتر و بهتر تا جوانه زدن بهتر است از کشت در خزانه بهره گیری کرد.      

انتخاب زمان کشت :

قبل از هر اقدامی در مورد کشت خیار ابتدا بهتر است اطلاعاتی از قبیل آمار هواشناسی منطقه نظرات و تجربیات مهندسین کشاورزی و کشاورزان با تجربه و مهمترین مورد قیمت این محصول در بازار کسب کرده و آنگاه زمان کشت را انتخاب نمایید زیرا زمان کشت در بهره برداری محصول تاثیر مستقیم داشته و باعث بالا رفتن روحیه کار و تلاش می گردد. مثلا در مناطق جنوبی کشور زمان کشت از اوائل مهرماه شروع می شود و در خرداد ماه سال بعد برداشت محصول پایان می یابد. و در مناطق شمالی و مرکزی کشور که در آذر ماه و دی ماه دارای هوای ابری و سرد می باشند زمان کشت را به نحوی انتخاب می کنند که این زمان یا آخر فصل برداشت و یا آغاز کشت باشد . به طور کلی زمان هایی که شرایط جوی نامساعد است باید از دوره کشت حذف گردد و اگر چنین کاری صورت نگیرد و زمانهای نامساعد در میان زمان برداشت قرار گیرد کشت با مشکلات عدیده ای روبرو می شود.

انتخاب بذر:

بعد از انتخاب زمان کشت باید بذر مناسب و خوبی انتخاب کنیم که بر اساس تقسیم بندی اقلیم های مناسب صورت می گیرد.مثلا برای مناطق جنوبی که زمان کشت از اوائل مهرماه شروع می شود و تا آخر خرداد سال بعد می توان برداشت محصول داشت و یا مناطق شمالی و مرکزی که کار کشت از اوائل دی ماه شروع می شود بذرهای تک گل پیشنهاد می شود که دارای برگ های کوچک و مقاوم به سرما بوده و جهت دوره های طولانی مناسب می باشد ولی در اقلیم های که دو فصل کشت دارند بهتر است از واریته های پرگل که محصول زیادی در زمان کوتاه دارنداستفاده گردد.

شایان ذکر است که بسیاری از کشاورزان بدون توجه به نوع واریته و زمان کشت آن و تنها به علت پر گل بودن آن اقدام به کشت در فصولی می نمایند که مناسب حال آن بذر نیست در نتیجه با مشکلاتی مواجه می شوند که برای آنها اندکی ناشناخته و غریب می نماید.کشاورزانی که آشنایی با خواص واریته های مختلف ندارند اشتباه عمده ای را مرتکب می شوند و آن این است که واریته های پر گلی را که برای فصول بهاره کشت نموده اند و محصول خوب و زیادی برداشت کرده اند مجددا برای کشت پائیزه انتخاب می کنند. با شروع فصل سرما و کوتاه شدن طول روز تعداد زیادی میوه های کوچک در هر بوته مشاهده می کنند که به علت ریز ماندن میوه ها بر روی ساقه محصولی برداشت نمی کنند و با تصوراتی که دارند کود و سم را به گیاه تحمیل می کنند در حالی که بذر های تک گل بوده و از آن میوه کمتری مشاهده می کنند اما محصول بیشتری برداشت می شود.

نحوه کشت :

پس از انتخاب بذر باید فکر نحوه کشت باشیم به طور کلی در مقابل ما دو راه برای کشت بذر قرار دارد. یکی کشت مستقیم و کشت به صورت خزانه که از این دو راه به خاطر صرفه جویی در استفاده از امکانات گلخانه ای و مراقبت بیشتر و بهتر تا جوانه زدن بهتر است از کشت در خزانه بهره گیری کرد. برای کشت مستقیم زمین باید رطوبت کافی داشته و به اصطلاح گاورو باشد و بهتر است زیر و روی بذر به مقدار مورد نیاز بیته موس ریخته شود.

بهترین خاک برای کشت در گلدانهای نشاء ماده ای طبیعی به نام بیته موس می باشد که در بازار انواع خارجی و ایرانی آن یافت می شود.اگر محل قرار گرفتن سینی نشاء دارای درجه سانتی گراد حرارت بوده و نور و رطوبت کافی وجود داشته باشد پس از ? تا ? روز بذر جوانه می زند و چنانچه شرایط مناسب نبوده و عوامل نور و گرما و رطوبت به صورت دلخواه نباشد اولا در زمان جوانه زنی تاخیر ایجاد می شود و ثانیا در جریان رشد گیاه نیز اختلالاتی پدیدار خواهد شد. توصیه می شود این نوع بذرها را به علت گرانی آنها ساعت قبل از کاشت در زمین و یا گلدان در یک پارچه نخی و یا پنبه ای در دمای درجه سانتی گراد نگهداری کرد. باید دقت کرد قبل از این کار بذرها ابتدا در آب ولرم خیسانده شوند از طرفی باید مراقبت های لازم را به عمل آورد تا گیاه جوان بدون آفت و بیماری به زمین منتقل شود.

انتقال نشاء به زمین اصلی :

وقتی بذرها سبز شدند و رشد کافی نمودند باید آنها را به زمین گلخانه منتقل کنیم.بدین منظور حفره هایی که با فاصله معین و بر اساس تراکم بوته در متر مربع محاسبه شده است بر روی بسترها تعبیه می کنیم که دقیقا به اندازه حجم خاک گلدانهای سینی نشاءمی باشد. آنگاه با احتیاط کامل نشاء را همراه با خاک گلدان از گلدانها جدا کرده و در حفره ها قرار می دهیم.در اینجا باید مراقب باشیم تا به ریشه ها آسیبی وارد نیاید. بعد از انتقال نشاء به زمین آبیاری را شروع می کنیم . به یاد داشته باشیم مدت قرار گرفتن نشاء در گلدان نباید از حد معمول تجاوز کند زیرا در این صورت است که ریشه به علت حجم کم خاک دچار مشکل شده و از رشد طبیعی باز می ماند و در نتیجه گیاه از ابتدا ضعیف خواهد بود و پس از آن هم رشد درستی نخواهد داشت.

تراکم بوته ها :

به منظور دستیابی به بیشترین برداشت محصول از متر مربع تراکم بوته ها حائز اهمیت است.بعضی از کشاورزان و گلخانه داران بر این باورند که اگر تعداد بوته در واحد سطح بیشتر باشد محصول بیشتری می توانند برداشت کنند.بر اساس تجارب بدست آمده در گلخانه های خاکی برای واریته های موجود تراکمی برابر با بوته بنابر تجربه شخصی فصل کاشت و نوع واریته از نظر کوچکی و بزرگی برگ در نظر می گیرند که در این مورد می توان از کشاورزان با تجربه و کارشناسان مربوطه کمک گرفت.

ناگفته نماند که این کار دلایل فنی و مهمی دارد که از جمله می توان میزان نوردهی و جذب مواد مغذی خاک در فصول سرد را نام برد.پس به خاطر اینکه بوته ها از نور کافی برخوردار بوده و رشد مناسبی داشته باشند باید به گونه ای کاشت شوند که به روی یک دیگر کمتر سایه بیاندازند و به عبارتی دیگر موجب جلوگیری از تابش نور کافی به گیاه نشوند از طرفی در فصول سرد میزان غذا رسانی خاک به ریشه کمتر می شود و اگر تراکم هم در چنین وضعیتی زیاد باشد طبیعی است که به ریشه مواد کافی نخواهد رسید.

آبیاری اولیه :

برای آبیاری گلخانه بهتر است از سیستم تحت فشار به صورت قطره ای استفاده کنیم.در این روش که بهترین نوع آن استفاده از نوارهای آبیاری است که از حدر رفتن آب جلوگیری می کند. بر اساس برنامه ای منظم به آبیاری گیاه خواهیم پرداخت زیرا آبیاری به صورت سنتی ضمن بالا بردن مصرف آب و همچنین رطوبت گلخانه مواد غذایی در خاک را شسته و دسترسی ریشه را به این مواد کم کرده.شایان ذکر است که آبیاری گیاه بر اساس سن گیاه بافت خاک و زمان مصرف متفاوت است.

برای مثال می توان گفت که خاک در زمستان به آب کمتری نیازمند است تا در فصل تابستان ولی در هر صورت باید به طور یکنواخت و دوره های منظم آبیاری کرد و مسلما در خاک های سبک مقدار آبیاری کمتر و فاصله زمانی بین آن نیز کمتر خواهد بود. توصیه می شود در هنگام آبیاری زمین را برای مدت طولانی به حالت اشباع قرار ندهیم و حتما رطوبت ?? درصدی را در فاصله دو آبیاری رعایت نمایید به عبارت دیگر برای تناوب آبیاری زمانی اقدام به آبیاری نمایید که رطوبت خاک به ??? رسیده باشد ضمنا این را هم بدانید که گیاه خیار در زمانی که به گلدهی می رسد نیاز بیشتری به آب دارد.

برخی از کشاورزان معتقدند بعد از اینکه گیاه جوان ? برگ حقیقی خود را کامل کرد باید یک دوره تشنگی به گیاه داد.چون اعتقاد دارند ریشه گیاه در حالت تشنگی به طور طبیعی به دنبال یافتن آب به عمق خاک نفوذ می کند و این حرکت ریشه باعث افزایش حجم ریشه می شود. به هر حال گیاه پس از دوره تشنگی و آبیاری پس از آن رشد سریعی خواهد داشت.

در زمان رشد بوته باید نخهای گلخانه را آماده کرده و بر فراز بوته ها به سیم های مهار در فضای سقف گلخانه متصل نمود تا در هنگام رشد سریع بوته ها به طور منظم به دور نخ ها بسته شود برای بستن بوته ها به دور نخ ها روش های مختلفی وجود دارد می توان پائین نخ ها را به سیم مهار در پائین گیاه بست و یا اینکه نخ اضافه را به دور قرقره های سیمی پیچانده و بر روی سیم مهار قرار داد و یا اینکه به وسیله کلیپس های مخصوص که به اندازه قطر ساقه گیاه است و به انتهای نخ ها بسته می شود ارتباط ساقه و نخ را بدون گره زدن به گیاه برقرار نمود شایان ذکر است که نباید در مرحله نخ کشی بی توجهی نمود زیرا غفلت در این کار باعث شکستن ساقه گیاه می شود و سبب آسیب جدی به گیاه خواهد شد.

آبیاری :

آبیاری گلخانه برای خاک های سبک می تواند به روش نشتی باشد یعنی با ایجاد جوی و پشته آبیاری صورت می گیرد. در صورت استفاده از سیستم های قطره ای که با لوله های مخصوص صورت می گیرد نیازمند یک محاسبه دقیق هستیم زیرا معمولا وسط خط لوله از فشار آب کمتری برخوردار است و به این علت آبیاری به صورت یکنواخت انجام نمی شود.آبیاری قطره ای باید به صورتی باشد که پیازرطوبتی بین دو قطره چکان به یکدیگر متصل شود . همانطور که می دانید روزانه مقدار معینی اب زمین تبخیر می شود که باید در موقع مناسب تامین گردد.در صورتی که نسبت به آب یک منطقه مشکوک باشیم با آزمایش آب تصمیم نهایی را اتخاذ می کنیم مقادیر مجاز EC در آب براساس میلی موس تامین می شود EC کمتر از ? بسیار خوب EC بین ? تا? مناسب و EC ? تا ? کمی زیاد EC ? تا ? زیاد و EC بالاتر از ? بسیار زیاد غیر قابل قبول می باشد.

● هرس اولیه :

در بته خیار تا زمانی که ارتفاع گیاه به ?? سانتی متر نرسیده هیچگونه هرسی را انجام نمی دهیم . اما پس از اینکه بوته به ارتفاع ?? سانتی متری رسید شاخه های فرعی و میوه و گلهای آن را به تدریج حذف می کنیم. با این کار به گیاه اجازه می دهیم که تمام انرژی تولیدی توسط گیاه صرف رشد ساقه و برگهای اولیه شود و بدین وسیله گیاه قوی و شاداب باشد از ارتفاع ?? سانتی متر به بعد شاخه های فرعی را حذف کنیم ولی با توجه به فصل کاشت و نظر برخی کارشناسان و کشاورزان با سابقه برخی به شاخه های فرعی اجازه می دهند رشد نمایند و بر اساس واریته و فصل کاشت طول شاخه های فرعی را تنظیم می کنند. قابل ذکر است که در فصل بهار جوانه انتهایی شاخه های فرعی را بعد از ظهور برگ پنجم حذف می کنند به یاد داشته باشید که هرس اولیه گیاه تاثیر مستقیم و بسیار خوبی در رشد و بار دهی بوته خواهد داشت البته مشروط بر اینکه به طور صحیح و اصولی انجام گیرد.

برداشت محصول :

از مواردی که باید در انجام آن دقت بسیاری کرد تا آسیبی به گیاه وارد نشود نحوه چیدن خیار از بوته است که به دلایلی با اهمیت است شیوه اصولی و صحیح چیدن خیار از بوته این است که آن را به سمت بالا کشیده تا بدین وسیله از ساقه جدا شود این عمل باعث می شود که بقایا یا دنباله میوه بر روی ساقه باقی نماند زیرا باقی ماندن این قسمت بر روی ساقه باعث پوسیدگی ساقه می شود و از طرفی دنباله میوه علاوه بر اینکه وزن میوه را سنگین تر می کند باعث جلوگیری از نرم شدن سریع میوه هم می شود امروزه در اکثر گلخانه ها دیده می شود که خیار را به وسیله قیچی از شاخه جدا می کنند این کار زمانی می تواند مشکل آفرین باشد که قیچی آلوده به بیماریهای قارچی و ویروسی خاصی باشد. در این حالت امکان انتقال بیماری از یک بوته به بوته دیگر زیاد است. بد نیست بدانید به تازگی دستگاهی اختراع شده است که به وسیله اشعه می تواند میوه را از ساقه جدا کند.ولی تا زمانی که دسترسی به این وسائل امکان پذیر باشد بهتر است حتاالمقدور میوه با دستکش چیده شود ضمنا از ابزارهایی استفاده کنید که اطمینان داشته باشید آلوده نیستند.

  پائین کشی بوته ها :

زمانی که بوته ها به سقف مفید گلخانه می رسند باید پائین کشیده شوند.نکته ای که در این دوره حائز اهمیت است هرس برگهای فرسوده تر و پیر تر در طول دوره برداشت است.به طوری که هنگام پائین کشیدن بوته برگهای پائینی ضمن اینکه عمر خود را سپری کرده اند تعداد کمی نیز برای هرس کردن باقی مانده باشد. باید همواره به یاد داشته باشید که هرس برگهای فرسوده در هر نوبت نباید بیش از ? برگ در بوته باشد و حداقل ?? تا ?? برگ روی بوته باقی بماند. هرس برگ های فرسوده باید در طول دوره و به تناوب انجام گیرد که در هنگام پائین کشی مشکلی پیش نیاید و ضمنا متوجه باشیم برگهایی که هرس می کنیم نباید از تعداد برگهای تولید شده بیش تر باشد. به هر حال بعد از هرس برگ های مسن تر و رسیدن بوته به سقف? ? روش برای هرس بوته خیار مرسوم است.

اول اینکه با حذف برگهای پائینی و شل کردن نخ ها از قرقره که به سیم مهار متصل است ساقه را به صورت گرد در روی زمین قرار داده البته گاهی ساقه ها به جای اینکه روی زمین قرار گیرند بر روی شاسی های مخصوصی که با فاصله ?? سانتی متر تعبیه شده اند قرار می گیرند. زمانی که بوته به انتها می رسد به دو شاخه فرعی اجازه می دهیم که رشد خود را ادامه دهند و دوباره به سمت پائین حرکت کنند.

این دو شاخه فرعی را مانند شاخه های اصلی در نظر می گیریم و پس از رشد این شاخه ها جوانه ای انتهایی شاخه اصلی را حذف می کنیم و سوم اگر در پایان فصل کشت با فرا رسیدن هوای گرم مصادف باشد می توان به جای پائین کشیدن بوته ها آن را بر روی سیم ها انداخته تا مانند سایبانی در گلخانه عمل کند در این حالت باید کاملا مراقب بود که بوته ها در موقع خم شدن شکسته نشوند و بعد ها دچار ضایعات و بیماری نگردند.

 

                       

                       

 

           

 

 

 

منبع :

 

شرکت دشت ناز جیرفت  



مطالب مشابه :


احداث گلخانه

آب + خاك = زندگی - احداث گلخانه ۱- سند مالکیت اعم از رسمی, قولنامه ای و یا اجاره نامه ۶ ساله




مدارک مورد نیاز برای صدور پروانه تأسیس گلخانه های گل و گیاهان زینتی

باغبان باشی - مدارک مورد نیاز برای صدور پروانه تأسیس گلخانه های گل و گیاهان زینتی - باغبانی




سازه گلخانه ها

3-2- سالنهای گلخانه ای تولید قارچ در مورد زمینهای اجاره ای میزان حق آبه نیز یا در اجاره




بررسی شاخص¬های مکانیزاسیون در کشت گلخانه¬ای گل رز:

منابع ارشد دکتری 1394 - 1393 - بررسی شاخص¬های مکانیزاسیون در کشت گلخانه¬ای گل رز:




آشنایی با مشاغل انواع گلخانه و شرايط احداث آن

ذیلا اطلاعات مختصری در مورد كشت گلخانهای گوجه‌فرنگی كه امید قولنامه ای و یا اجاره نامه




شهرک گلخانه در منطقه ازاد ارس .

250 هزار مترمربع از اراضی گلخانه ای منطقه آزاد ارس تصویر مصداق سند مالکیت و یا اجاره




چگونگي استفاده از تسهيلات بانكي براي احداث گلخانه

3-2- اجاره نامه حتي الامكان بصورت محضري باشد و در شرايط صدور پروانه تأسيس گلخانه هاي گل و




برچسب :