تحدید حدود و بررسی نسبت به نوع عمومی و اختصاصی








دانشگاه آزاد اسلامی

واحد دامغان





تحدید حدود و بررسی نسبت به نوع عمومی و اختصاصی



استاد مربوطه : جناب آقای دکترعلیرضا حسنی

درس سمینار



دانشجو : وحید بائی

کارشنا سی ارشد رشته حقوق ثبت اسناد واملاک



 شما ره دانشجویی : 920630109

نیمسال اول93-94







فهرست مطالب

عنوان                                                                                                                         شماره صفحه



مقدمه

تعریف موضوع

مبحث اول : کلیات

گفتار اول : تفاوت ها

گفتار دوم : شباهتها

گفتار سوم: صورتمجلس تحدید حدود

گفتار چهارم :تهیه نقشه ی ملک مورد تحدید

مبحث دوم : تحدید عمومی ( ماده 14 قانون ثبت )

گفتار اول : آگهی تحدید و مقررات مربوط

گفتار دوم : اشتباه در آگهی تحدیدی

بند اول: اشتباهات موثر

بند دوم: اشتباهات غیرموثر

مبحث سوم : تحدید حدود خصوصی

گفتار اول : مقررات تحدید اختصاصی

گفتار دوم : روش تعیین حدود اختصاصی

گفتار سوم : نحوه انجام انتشار آگهی تحدید حدود اختصاصی

نتیجه گیری

منابع



مقدمه

حدود جمع حد است و تحدید در لغت به معنی حدود و کرانه چیزی را پیدا کردن، حد و اندازه قرار دادن ، حد و اندازه معین کردن برای چیزی ، حدود زمینی را معین کردن آمده و در حقوق ثبت املاک عبارت از تشخیص و تعیین حدهای چهارگانه (شمال، شرق، جنوب و غرب) و مشخصات کامل حدود ملک و حقوق ارتفاقی و حد فاصل با مجاورین آن به وسیله مامور رسمی است و این اقدام که در پی انتشار آگهی تحدیدی صورت می گیرد، امری اساسی و حائز اهمیت در ثبت املاک است و آن را صورت خارجی می دهد و به دو صورت عمومی و اختصاصی انجام می شود.

تعریف موضوع

تا پیش از تصویب آیین نامه قانون ثبت املاک مصوب سال 1317 در هیچ کجای قانون ثبت اسناد و املاک عبارت تعیین حدود نیامده بود و قانونگذار هر آنچه را که مربوط به حدود و ثغور ملک می شد با عبارت تحدید حدود از آن یاد می کرد و منظور عملیات تحدید حدود عمومی یا اختصاصی با هدف تثبیت حدود املاک و مطابقت آن با مجاورین بود که خود دارای شرایط و ضوابط خاصی بود که به طور پراکنده در همان قانون آمده بود به عنوان مثال در مواد 14 ، 15 ، 20 ، 140 ، 144 ، 145 و 156 قانون ثبت املاک و اسناد مصوب 26/12/1310

لیکن با تصویب آیین نامه قانون ثبت املاک نوعی آشفتگی در بیان قانونگذار در بکارگیری این دو عبارت پدیدار شد تا آنجا که قانونگذار گاه از تعیین حدود سخن می­گوید، گاه از تحدید حدود و گاه از هر دو به عنوان مثال؛ موادی که در آنها لفظ تحدید حدود به کار رفته یا منظور عملیات تحدید حدود بوده عبارت است از :

مواد 28 ، 45 ، 61 ، 66 الی 69 ، 72 ، 73 ، 75 ، 77 ، 81 الی 86 آیین نامه قانون ثبت املاک و از ماده 52 الی 86 که مراد قانونگذار همان عملیات تحدید حدود است. و همچنین مواد 10 و 15 آیین نامه اجرایی رسیدگی اسناد مالکیت معارض

 موادی که در آنها لفظ تعیین حدود به کار رفته عبارت است از: 15 ، 52 ، 54 ، 56 ، 61 ، 62 ، 67 ، 70، 71 و  76 الی 78 و همچنین مواد 17 و 19 آیین نامه اجرایی رسیدگی اسناد مالکیت معارض

موادی که در آنها هر دو لفظ به کار رفته عبارت است از: 54 ، 61 ، 67 ، 77 آیین نامه قانون ثبت املاک

از آنجاییکه در خصوص هیج یک از این دو عبارت تعریف مشخصی در قانون نمی بینیم این اندیشه به ذهن می آید که آیا بین تعیین حدود و تحدید حدود تفاوتی هست یا خیر؟

 



 لازم به یادآوری است تعیین حدود مذکور با عملیات تحدید حدود شباهتها و تفاوت هایی دارد .

مبحث اول : کلیات

گفتار اول : تفاوت ها

الف ـ  در مورد تعیین حدود آگهی تحدیدی انتشار نمی­یابد، (البته اخطار وقت معاینه محل و تعیین حدود و حقوق ارتفاقی اعیانی که از طرف اداره ثبت به مالک عرصه و مجاورین ابلاغ می­گردد می تواند در حکم همان انتشار آگهی است زیرا نفس انتشار آگهی فراهم کردن فرصت اعتراض برای مدعیان ثبت می­باشد.) لذا رعایت ملاحظات انتشارآگهی و موارد پیرامون آن در موقع تعیین حدود ضروری نمی نماید .

ب ـ آنچه را که نماینده ملاک تشخیص حدود ملک قرار می­دهد اعیانی احداثی بر اساس معرفی و متصرفات متقاضی می­باشد، اما عملیات تحدید حدود با راهنمایی متقاضی ثبت و یا قائم مقام او با در نظر گرفتن حدودی که در اظهارنامه ذکر شده و با توجه به میزان مورد تصرف وی صورت می گیرد .

گفتار دوم : شباهتها

الف ـ هدف از تحدید حدود تشخیص و تعیین حد فاصل ملک مورد تحدید نسبت به املاکی است که با آن املاک همسایگی دارد و عمل تحدید حدود به عهده نماینده و نقشه بردار است که با راهنمایی متقاضی ثبت و یا قائم مقام او با در نظر گرفتن حدودی که در اظهارنامه ذکر شده و با توجه به میزان مورد تصرف وی صورت می گیرد . بی شک هدف هر دو عملیات یکی و آن تشخیص و تعیین حد فاصل ملک مورد تحدید نسبت به مجاورین است.

ب ـ در زمان عملیات تعیین حدود به مانند تحدید حدود نماینده به اتفاق نقشه بردار ضمن رعایت مواد68 الی75 و78 الی81 آئین نامه قانون ثبت اقدام می نمایند ترتیب هر دو عملیات نیز مشابه و بدین نحو است که ابتدا اندازه و متراژ و تعریف حد شمال سپس حد شرق بعد حد جنوب و سپس حد غرب تعیین و مشخص می گردد .

ج ـ صورت جلسه تعیین حدود به مانند تحدید حدود املاک مورد تحدید بایستی با خطی خوانا وبدون قلم خوردگی و صحیح تنظیم و به امضاء مالک (در تعیین حدود مالک عرصه) و مجاورینی که حضور دارند برسد نماینده و نقشه بردار نیز خود آن را امضاء بنمایند.

د ـ در تعیین حدود به مانند تحدید حدود نقشه بردار علاوه بر ترسیم نقشه ملک و تعیین مساحت آن موظف است کل ملک را بر مبنای قیمت منطقه ای ارزیابی و برگ ارزیابی را نیز تنظیم و به امضاء مالک رسانیده و خود نیز آن را امضاء نموده تا همراه با نقشه ملک و صورتجلسه ضمینه پرونده گردد. پس از انجام عملیات نماینده مجددا موظف است مورد تقاضا را با مجاورین تطبیق و پیش نویس سند مالکیت پلاک را بطور جداگانه تهیه و ضمیمه پرونده نماید.

آخرالامر می توان اینگونه نتیجه گرفت : تعیین حدود اولین عملیاتی است که می بایست نماینده ثبت و یا کارشناسان ثبت در هر معاینه محل انجام داده و بر همین اساس و با همان هدفی که در بالا آمد بر تثبیت حدود ملک مورد نظر واقف شوند و چنانچه با تعیین حدود مطابقت حدود در محل با سوابق ثبتی محرز شد نسبت به ادامه عملیات اقدام گردد در غیر این صورت توقف عملیات صورت گرفته و به موضوع تا حصول نتیجه و مطابقت رسیدگی می­شود. لاکن تحدید حدود عملیاتی است مستقل ،که در مرحله خاصی از عملیات منتج به صدور سند مالکیت از سوی قانون ثبت (موضوع مواد 14 ، 15 ، 20 ، 140 ، 144 ، 145 و 156 قانون ثبت املاک و اسناد) مقرر شده و دارای ضوابط و شرایط خاص خود می باشد . 



 گفتار سوم : صورتمجلس تحدید حدود

برای تعیین حدود ملک صورتمجلسی تنظیم می شود و این صورتمجلس برابر مواد 72، 73، 74 و 75 آیین نامه قانون ثبت باید مشتمل بر مطالب زیر باشد و به امضاء نماینده ی ثبت و کلیه حاضرین برسد و اگر بعضی از حاضرین نخواهند امضا کنند این نکته در صورتمجلس قید می شود و اگر حاضرین یا بعضی از آنان امضا نداشته باشند علامت انگشت خواهند گذاشت

1- تعیین روز و ماه و یا روزهایی که عملیات تحدید حدود در آن واقع شده است

2- اسم و مشخصات و محل اقامت اشخاصی که حضور داشته اند

3- حدود و مشخصات ملک با ذکر طول ابعاد و مساحت آن

4- اسم و مشخصات اشخاصی که اعتراض نموده اند

5- ذکر حقوقی که دیگران در آن ملک دارند به طور صریح

6- ذکر علامات و تعداد و فواصل آنها

7- تذکر دادن به معترضین که دادخواست اعتراض خود را تنظیم و به اداره ثبت محل تسلیم نمایند

8- نام و مشخصات نماینده و نقشه بردار ثبت

گفتار چهارم: تهیه نقشه ی ملک مورد تحدید

برابر مواد 70 و 75 اصلاحی آیین نامه نقشه ی کامل ملک نیز باید وسیله ی نقشه بردار ثبت ترسیم شود و اگر قبلاً بدون نقشه ی کامل تحدید شده باشد باید قبل از ثبت ملک در دفتر املاک نقشه ی آن طبق صورتمجلس تحدید حدود ترسیم یا تکمیل شود. مقیاس نقشه طبق ماده 79 آیین نامه قانون ثبت در دهکده ها یک پنجهزارم و در قرا و قصبات یک ده هزارم است و در فاصله هایی که حد غیرطبیعی مستقیم باشد ممکن است با مقیاس یک بیست هزارم ترسیم شود. [1]



مبحث دوم : تحدید عمومی ( ماده 14 قانون ثبت )

گفتار اول : آگهی تحدید و مقررات مربوط

طبق ماده 14 قانون ثبتی برای تحدید عمومی املاک واقعه در هر بخش به ترتیب قید شده در آگهی نوبتی، ماه و روز تحدید حدود را تعیین و با انتشار آگهی به مجاوران اعلام می شود که اگر بخواهند در وقت مقرر در محل و جلسه تحدید حدود حاضر شوند یا اگر نسبت به حدود یا حقوق ارتفاقی ملک مورد تحدید حقی برای خود قائل اند به تجویز ماده 20 قانون ثبت ظرف 30 روز از تاریخ تحدید اعتراض و گواهی دادخواهی از مراجع صلاحیت دار قضایی به اداره ثبت تسلیم نمایند. آگهی مذکور که آگهی تحدید حدود یا آگهی ماده 14 است، از روی آگهی نوبتی تهیه می شود.

آگهی مذکور باید حاوی نام و نام خانوادگی و پلاک اعم از فرعی با اصلی و نوع و مساحت و محل وقوع ملک باشد و منتشر نمی شود. مگر بعد از انتشار لااقل نوبت اول آگهی نوبتی (ماده 66 آیین نامه)

طبق ماده 67 آئین نامه، فاصله بین انتشار آگهی مزبور و روز تعیین حدود نباید کمتر از 20 روز و بیشتر از 60 روز باشد.

با عنایت به ماده 61 آیین نامه آگهی تحدیدی شامل پلاک های متعددی خواهد بود و حتی الامکان برای هر ملکی نباید یک آگهی تحدید جداگانه تهیه کرد آگهی املاکی که برای تحدید در نظر گرفته می شود باید به تعداد و با رعایت اهمیت ملک و استعداد نمایندگان لااقل برای ده الی بیست شماره از املاک شهری و اعیانی و قطعات مفروزه یک آگهی منتشر و متوالیاً تحدید شود.

آگهی تحدیدی علاوه بر انتشار در یکی از جراید تعیین شده، به صورت اعلان، پشت سفید در معابر و محل وقوع ملک مورد تحدید الصاق می­گردد، ( ماده 54 آئین نامه ) به علاوه زمانی که مورد تحدید در مجاور اماکن باستانی باشد به اعتبار بند 268 مجموعه بخشنامه های ثبتی باید یک نسخه از آگهی تحدید حدود به مراجع ذی ربط ارسال شود. و زمانی که مورد تحدید در مجاورت قبرستان ها و بستر مسیل ها باشد با توجه به مفاد فراز (ب) بند 264 مجموعه بخشنامه های ثبتی باید علاوه بر ارسال یک نسخه از آگهی تحدیدی به مراجع ذی ربط از نماینده آن مراجع دعوت شود تا از تجاوز احتمالی متجاوزین به پلاک های عمومی فوق الذکر جلوگیری شود به علاوه حسب بند 291 و 363 مجموعه مرقوم ادارات ثبت مکلفند یک نسخه از آگهی تحدیدی و نوبتی را به ادارات راه آهن و اداره کل مطبوعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال دارند.

و حسب دستور مندرج در بند 293 مجموعه بخشنامه ها، ادارات ثبت مکلفند یک نسخه از آگهی تحدیدی را جمع آوری و در آخر هر سال مجلد نموده در بایگانی نگهداری نمایند[2].

گفتار دوم : اشتباه در آگهی تحدیدی

با توجه به توضیح صفحه 80 فهرست اشتباهات موثر و غیرموثر در آگهی تحدیدی به قرار زیر است :

بند اول : اشتباهات موثر

1- اشتباه در شماره پلاک اعم از اصلی یا فرعی یا عدم ذکر هر یک از آن ها

2- اشتباه یا عدم ذکر نام یا نام خانوادگی متقاضی ثبت یا قائم مقام قانونی وی .

3- اشتباه در محل وقوع ملک و همچنین عدم ذکر محل وقوع ملک

4- اشتباه در نوع ملک همچنین عدم ذکر نوع ملک

5- عدم رعایت ماده 14 قانون ثبت، بدین ترتیب که در انتشار آگهی تحدیدی رعایت ترتیب شماره املاک نشده باشد.

6- عدم رعایت ماده 67 آئین نامه قانون ثبت که باید فاصله انتشار آگهی تحدیدی و روز تحدید حدود کمتر از 20 روز و بیش از 60 روز نباشد.

7- در صورتی که با وجود اطلاع اداره از وقوع معامله قبل از انتشار آگهی تحدیدی، آگهی تحدیدی به نام فروشنده منتشر شده باشد.

بند دوم: اشتباهات غیرموثر

1- اشتباه در مضاف الیه نام خانوادگی یا عدم قید آن

2- عدم قید و یا اشتباه در ذکر نام و نام خانوادگی بعضی از شرکاء مشروط بر این که حداقل نام و نام خانوادگی یکی از متقاضیان صحیح آگهی شده باشد.

3- اشتباه در ذکر مقدار مورد تقاضا اعم از اینکه بیشتر یا کمتر آگهی شده باشد.

4- اشتباه در نشر آگهی به نام فروشنده، در صورتی که اطلاع اداره از موضوع معامله پس از انتشار آگهی تحدیدی باشد.

5- انتشار آگهی تحدید حدود اختصاصی قبل از انتشار آگهی ماده 14 قانون ثبت.



گفتار سوم : روش تحديد حدودعمومي

هدف از تحديد عمومي تشخيص و تعيين حد فاصل ملك مورد تحديد نسبت به املاكي است كه با آن املاك همسايگي دارد عمل تحديد حدود به عهده نماينده و نقشه بردار است كه با راهنمايي متقاضي ثبت و يا قائم مقام او با در نظر گرفتن حدودي كه در اظهارنامه ذكر شده و با توجه به ميزان مورد تصرف وي صورت مي گيرد و روش انجام آن بدين شرح است:

پس از انتشار آگهي تحديدي و قبل از فرا رسيدن موعد تحديد رئيس اداره نماينده و نقشه برداري را جهت انجام عمليات تحديد حدود تعيين و دستور مي دهد ابلاغ لازم براي انها صادر شود.

امور اداري ابلاغ لازم را صادر و پس امضاء مسئول اداره و درج شماره بر آن به ضميمه يك نسخه از آگهي تحديد آن را به نماينده ونقشه بردار تسليم مي دارد، بديهي است چنانچه قطعاتي از املاك مورد تحديد خارج از شعاع30 كيلومتر باشد پرداخت فوق العاده نماينده و نقشه بردار و هزينه سفر آنها در تحديد عمومي به عهده ثبت محل مي باشد كه بايستي از اعتبار مربوطه پرداخت گردد.

نماينده قبل از شروع عمليات تحديد پرونده هاي مندرج در آگهي تحديدي را از بايگاني تحويل گرفته و رسيد آنها را به بايگاني تسليم مي دارد.

با شروع زمان عمليات تحديد نماينده به اتفاق نقشه بردار همه روزه نسبت به تحديد حدود املاك مندرج در آگهي به ترتيب تاريخ ضمن رعايت مواد68 الي75و78 الي81 آئين نامه قانون ثبت اقدام مي نمايند ترتيب تحديد حدود بدين نحو است كه ابتدا اندازه و متراژ و تعريف حد شمال سپس حد شرق بعد حد جنوب و سپس حد غرب تعيين و مشخص مي گردد.

صورت جلسه تحديد حدود املاك مورد تحديد همه روزه بايستي با خطي خوانا وبدون قلم خوردگي و صحيح تنظيم و به امضاء مالك و مجاوريني كه حضور دارند برسد نماينده و نقشه بردار نيز خود آن را امضاء بنمايند.

نقشه بردار علاوه بر ترسيم نقشه ملك و تعيين مساحت آن موظف است كل ملك را بر مبناي قيمت منطقه اي ارزيابي و برگ ارزيابي را نيز تنظيم و به امضاء مالك رسانيده و خود نيز آن را امضاء نموده تا همراه با نقشه ملك و صورتجلسه تحديد ضمينه پرونده گردد.

پس از انجام عمليات تحديد نماينده مجدد موظف است مورد تحديد را با مجاورين تطيبق و پيش نويس سند مالكيت هر پلاك را بطور جداگانه تهيه و ضميمه پرونده نمايد.

در پيش نويس سند مالكيت كه وسيله نماينده تهيه مي شود علاوه بر قيد مشخصات كامل املاك و شماره پلاك و محل وقوع ملك و حدود و مشخصات آن جريان كامل پرونده بايستي در قسمت مربوطه از ابتدا تا عمليات تحديد ذكر و نماينده نظر نهائي خود را در خصوص صدور سند مالكيت اعلام و آن راپس از اتمام تنظيم پيش نويس اسناد مالكيت نماينده گزارش ختم عمليات تحديد را به رئيس ثبت ارائه و او نيز دستور ثبت صورت جلسات تحديدي در دفتر انديكاتور صادر مي نمايد. پس از ثبت صورت جلسات تحديدي در دفتر انديكاتور پرونده ها به ضميمه صورت جلسه تحديد و برگ ارزيابي و نقشه ملك و پيش نويس سند مالكيت به بايگاني تحويل داده مي شوند[3].

مندرجات صورت مجلس تحدید حدود (ماده 72 آئین نامه اصلاحی 8/11/1380 قانون ثبت)

صورت مجلس باید حاوی مطالب زیر باشد و به امضاء نماینده و نقشه بردار و کلیه حاضرین برسد :

1- تعیین روز و یا روزها که عملیات تحدید حدود در آن انجام شده.

2- مساحت و نوع ملک و چگونگی تصرف

3- اظهار مدعیان و معترضان حاضر و اسم و مشخصات و محل اقامت اشخاصی که حضور داشته اند و به معترضان خاطرنشان شود که اعتراض خود را کتباً به اداره ثبت محل تسلیم نمایند.

4- حقوقی که مورد تحدید به عنوان حقوق ارتفاقی در مجاوران دارد و بالعکس به طور صریح

5- امضاء نماینده و مهندس و شخص معرف

6- قید ذکر طول ابعاد و علامات و تعداد آن ها و فواصل آن ها با قید شماره های مجاور

7- قید نام و آدرس ملک مورد تحدید

8- ذکر عبارت آگهی تحدید حدود و شماره روزنامه ای که آگهی در آن درج شده و گواهی صحت انتشار با ذکر اشتباه در آگهی مزبور

با عنایت به موارد مذکور و استنباط از ماده 1278 قانون مدنی صورت مجلس تحدیدی از شمول اسناد رسمی می نماید و لذا به لحاظ اعتبار قانونی و اهمیت فوق العاده ای که دارد:

برابر ماده 73 آئین نامه، قلم خوردگی و کم و زیاد کردن عبارات آن به طور کلی ممنوع است و اگر اصلاح و توضیحی لازم باشد، زیر صورت مجلس نوشته و به نمونه امضاء متقاضی و مامورین تحدید می رسد . اگر بعضی از حاضرین نخواهند نمونه امضاء کننده این نکته در صورت مجلس قید می شود و کسانی که نمونه امضاء ندارند علامت انگشت خواهند گذاشت. رسیدگی به اشتباهات صورت مجلس تحدیدی یا عملیات تحدیدی در صلاحیت هیأت نظارت است[4].



مبحث سوم : تحدید حدود خصوصی

گفتار اول : مقررات تحدید اختصاصی

تحدید حدود اختصاصی در موارد زیر صورت می پذیرد:

الف- پس از انتشار آگهی تحدید عمومی (ماده 14) نسبت به شماره ای که تعیین حدود نشده یا آگهی آن تجدید یا به هر علت دیگر تحدید حدود آن باطل یا تجدید شود؛ در صورتی که به استناد تبصره ذیل ماده 15 قانون ثبت نتوان آن را تحدید نمود، مالک آن به اعتبار قسمت اخیر ماده 61 آئین نامه می­تواند با پرداخت هزینه­قانونی درخواست صدورآگهی تحدید حدود اختصاصی کند. این آگهی که به درخواست مالک منتشر می شود، آگهی اختصاصی نامیده می شود.

ب- املاکی که مجهول­المالک هستند و یا در جریان ثبت اند اما تحدید حدود نشده­اند و تصمیم هیات­های حل اختلاف(موضوع ماده 2 قانون اصلاح و حذف موادی از قانون ثبت) به قبول ثبت یا صدور سند مالکیت یا انتقال اعلام می­گردد. طبق تبصره­های 4 و 5 قانون مرقوم تحدید حدود آن­ها به طور اختصاصی انجام می­شود. [5]

گفتار دوم : روش تعیین حدود اختصاصی

در روز تحدید حدود یا قبل از آن ، رئیس اداره ، نماینده و نقشه برداری را جهت انجام عملیات تحدید تعیین و ابلاغ لازم را صادر می­نماید. سپس نماینده و نقشه بردار در معیت متقاضی به محل وقوع ملک عزیمت و عیناً به نحوی که در تحدید عمومی گفته شد، اقدام به تحدید حدود می نمایند. کلیه مقرراتی که در تحدید عمومی ذکر شده درخصوص موضوع الزامی است. [6]



گفتار سوم: نحوه انجام انتشار آگهی تحدید حدود اختصاصی

املاکی که به واسطه عدم حضور مالک یا جهات دیگر در اجرای ماده 14 قانون ثبت(تحدید عمومی) تحدید نشده یا باصطلاح از تحدید خارج شده باشند در صورتیکه به استناد تبصره ذیل ماده15 قانون ثبت نتوان آنها را تحدید نمود در این صورت به در خواست متقاضی ثبت یا قائم مقام قانونی او و هزینه شخصی وی با ذکر علت می توان نسبت به آن ملک تحدید حدود اختصاصی بعمل آورد.

   ١- قبول درخواست متقاضی مبنی بر تقاضای تحدید اختصاصی به هزینه شخص او.

2- دستور ثبت تقاضا در دفتر اندیکاتور از طرف مسئول اداره وارجاع به بایگانی.

3- ثبت در دفتر اندیکاتور و ارسال به بایگانی.

4- بررسی پرونده توسط بایگانی و ارسال به حسابداری جهت پرداخت هزینه‌های قانونی در صورت امکان تحدید.

5- اخذ هزینه‌های قانونی در شعبه حسابداری.

6- اعاده پرونده به بایگانی و تهیه پیش نویس آگهی توسط مسئول بایگانی و اعلام وقت تحدیدی به متقاضی.

7- بررسی و امضا آگهی توسط مسئول اداره و صدور آن.

8- ارسال آگهی به اداره ارشاد اسلامی محل جهت درج در یکی از روزنامه‌های محلی یا کثیرالانتشار تعیین شده.

9- وصول آگهی درج شده در روزنامه وتطبیق آن با پیش نویس آگهی تحدیدی و گواهی صحت و سقم آن وسیله مسئول بایگانی.

10- ارسال یک نسخه از آگهی‌ها به ادارت ذیربط و انتشار در معابر عمومی.

11- وصول گزارش الصاق آگهی تحدیدی در محل و اماکن عمومی و ثبت در دفتر اندیکاتور.

12- ارسال سوابق آگهی به بایگانی جهت ضبط در پرونده و ادامه عملیات بعدی.

13- مراجعه متقاضی در روز تحدید به ثبت محل و صدور ابلاغ ماموریت نماینده و نقشه بردار.

14- عزیمتنماینده و نقشه­بردار به محل جهت انجام عملیات­تحدیدی به همراه پرینت اولیه نقشه کاداستر.

15- تنظیم صورت مجلس تحدید حدود وسیله نماینده و ترسیم نقشه و تنظیم برگ ارزیابی وسیله نقشه‌بردار و ارزیاب همزمان و پیاده نمودن موقعیت ملک در نقشه کاداستر.

16- بررسی و تطبیق با مجاورین و تهیه پیش نویس سند مالکیت مورد تحدید وسیله نماینده.

17- گزارش انجام عملیات تحدید به رئیس اداره.

18- دستور ثبت صورت جلسه تحدید در دفتر اندیکاتور وسیله مسئول اداره و ثبت آن در دفتر اندیکاتور.

نتیجه گیری

تحدید حدود املاک به معنی معین کردن اندازه و حدود اربعه زمین مورد ثبت است؛ چرا که حد به معنی کنار و کناره، ضلع، اندازه و حد فاصل میان دو چیز می باشد و تحدید نیز به معنی حد چیزی را معین کردن می باشد. برای تحدید حدود املاک، بعد از تقاضای ثبت ملک، تقاضاکنندگان ثبت و مجاورین برای روز تعیین حدود، به وسیله اعلان احضار می شوند. این اعلان لااقل 20 روز قبل از تحدید حدود، یک مرتبه در جراید منتشر می شود؛ به علاوه، مطابق نظامنامه وزارت عدلیه، در محل نیز اعلانی منتشر خواهد شد. اگر تقاضاکننده؛ خود یا نماینده اش،  در موقع تحدید حدود، حاضر نباشد، ملک مورد تقاضا با حدود اظهارشده از طرف مجاورین تحدید خواهد شد. هر گاه مجاورین نیز در موقع تحدید حاضر نشوند و به این جهت، حدود ملک تعیین نگردد، اعلان تحدید حدود نسبت به آن ملک تجدید می شود و اگر برای مرتبه دوم نیز تقاضاکننده و مجاورین هیچیک حاضر نشوند و تحدید به عمل نیاید، حق الثبت ملک دو برابر می شود. هرگاه حدود مجاورین از نظر عملیات­ثبتی تثبیت و معین باشد، تحدید حدود بدون­انتشارآگهی با تبعیت از حدود مجاورین به عمل خواهد آمد و در صورتی که یک یا چند حد ملک مورد تحدید از اموال­عمومی مربوط به دولت و شهرداری یا حریم قانونی آنها باشد، تحدیدحدود با حضور نمایندگان سازمانهای ذیربط به عمل خواهد آمد و عدم حضور نماینده مزبور مانع انجام تحدید حدود نخواهدشد. مطابق ماده 80 آئین نامه، در اراضی بیاض غیرمحصور که حد فاصل نداشته باشد، باید در اطراف زمین، به عمق نیم گز ( در مقیاس امروز حدود نیم متر ) از طرف مالک پی حفر شود.



منابع

1.      تفکریان، محمود، حقوق ثبت املاک (1) ، نگاه بینه، 1390

2.      حقیقت، علی، ثبت املاک در ایران، کتابخانه گنج دانش، 1391

3.      شهری، غلامرضا، حقوق ثبت اسناد و املاک،جهاد دانشگاهی واحد علامه طباطبایی، 1389

4.      میرزایی، علیرضا، محشی قانون ثبت، انتشارات بهنامی، 1385



[1]  شهری، غلامرضا، حقوق ثبت اسناد و املاک،جهاد دانشگاهی واحد علامه طباطبایی، 1389، ص 38
[2]  حقیقت، علی، ثبت املاک در ایران، کتابخانه گنج دانش، 1391، ص 86 [3]  تفکریان، محمود، حقوق ثبت املاک (1) ، نگاه بینه، 1390، ص 35
[4]  حقیقت، علی، ثبت املاک در ایران، کتابخانه گنج دانش، 1391، ص 90
[5]  حقیقت، علی، ثبت املاک در ایران، کتابخانه گنج دانش، 1391، ص 91
[6]   میرزایی، علیرضا، محشی قانون ثبت، انتشارات بهنامی، 1385، ص 145


مطالب مشابه :


کتابشناسی برگزیده حقوق

حقوق ثبت اسناد و املاک. تهران: مؤسسه انتشارات جهاد دانشگاهی (ماجد)، 1377، 288 ص.




جایگاه حقوقی اعتبار اسناد مالکیت اموال غیرمنقول درحقوق و رویه قضایی ایران( قسمت اول)

(غلامرضا مشهدی-حقوق ثبت اسناد و املاک چاپ بیستم-انتشارات جهاد دانشگاهی حقوق ثبت و




تحدید حدود و بررسی نسبت به نوع عمومی و اختصاصی

کارشنا سی ارشد رشته حقوق ثبت و املاک،جهاد دانشگاهی واحد قانون ثبت، انتشارات




اعاده دادرسي

وبلاگ حقوق ثبت نسبت به ارائه و بازرگانی، تهران، انتشارات جهاد دانشگاهی، 1384




لزوم تعهدات قولنامه ای و ضمانت اجرای آن

، منتخب آرا دیوانعالی کشور پیرامون مسائل و موازین حقوق ثبت انتشارات جهاد دانشگاهی




بررسی مراجع اعتراض ثبتی در حقوق ایران

رسالت و هدف حقوق ثبت حقوق ثبت کاربردی ،(انتشارات خط ( انتشارات جهاد دانشگاهی واحد




ادامه مبحث معامله حقوقی معارض

1- غلامرضا شهری ، حقوق ثبت اسناد و املاک، چاپ نهم ، انتشارات جهاد دانشگاهی واحد علامه




برچسب :