موادي از آئين نامه انضباطي نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران

ماده 1_ نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران : به ستاد فرماندهي كل قوا ، ارتش ، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ، نيروي انتظامي و وزارت دفاع و سازمانهاي وابسته اطلاق مي گردد .

ماده 6_ انضباط در نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران :

التزام عملي به ولايت فقيه ، آداب و سنن و احكام اسلامي و تبعيت از فرامين مقام معظم فرماندهي كل قوا ، قوانين و مقررات و دستورات سلسله مراتب فرماندهان ، رؤسا و مديران .

تبصره 1_ دستور فرمانده : عبارت است از ملزم ساختن افراد جمعي يگان به انجام و يا خودداري از انجام كليه فعاليت هايي كه براي وصول به هدفهاي تعيين شده يگان ضروري تشخيص داده مي شود .

تبصره 2_ دستورات بايد صريح ، روشن و قابل اجراء بوده و در حدود اختيارات و يا رعايت قوانين و مقررات صادر گردد .

تبصره 3_ دستوري كه داراي تمام يا يكي از جنبه هاي زير باشد خيانت است و دستور دهنده و مجري آن ، خائن محسوب مي شوند .

1_ دستور جاسوسي به نفع دشمن و يا دولت هاي بيگانه و يا گروههاي داخلي و خارجي مخالف نظام جمهوري اسلامي ايران .

2_ دستور حمله به مؤسسات و اجتماعات مجاز و هرگونه تشكيلات ملي ، دولتي و نيروهاي مسلح و يا دستور خرابكاري در آنها .

3_ دستور حمله به مراكز و تأسيسات و ادارات رهبري .

تبصره 4_ هرگاه دستوري كه صادر مي گردد خلاف شرع مقدس اسلام و فرامين مقام معظم فرماندهي كل قوا باشد قابل اجراء نبوده و دستور دهنده ، مسئول و قابل پيگرد است ؛ ضمن آنكه عدم اجراي اين قبيل دستورات ، بازخواست نداشته و مصون از تعقيب خواهد بود .

ماده 10_ فرماندهان ، رؤسا و مديران ، مسئول برقراري انضباط بوده و كليه پرسنل تابعه موظفند برابر قوانين و مقررات ، آنان را در برقراري انضباط ياري نمايند .

ماده 11_ به منظور ايجاد انضباط مؤثر ، ملاحظات زير در نيروهاي مسلح ، لازم الاجرا مي باشد .

الف _ از هر گونه رفتار و گفتار توهين آميز بايستي جلوگيري شود .

ب _ دستورات فرماندهان ، رؤسا و مديران كه مربوط به وظايف نظامي و امور خدمتي مي باشد بايد به موقع از طرف مرئوسين به مورد اجرا گذارده شود .

پ_ در زمان جنگ و شرايط عملياتي كه پرسنل ملزم به اجراي دستورات فرماندهان هستند ، هر آئينه مرئوس تشخيص دهد كه دستورات صادره مغاير با دستورات مسلم شرع ، فرامين مقام معظم فرماندهي كل قوا ، حاكميت نظام و قوانين جمهوري اسلامي ايران از جمله قوانين و مقررات نظامي است مي بايستي بلافاصله پس از ابلاغ ، مستدلاً نظر خود را مبني بر مغايرت دستورات صادره با موارد مذكور كتباً گزارش نمايد . چنانچه فرمانده ، رئيس يا مدير مجدداً دستورات خود را كتباً ابلاغ نمود ، مرئوس موظف به اجراي آن و هم زمان ، گزارش موضوع به فرماندهان بالاتر و مراجع ذيربط ( عقيدتي سياسي و حفاظت اطلاعات ، برحسب مورد ) خواهد بود ، دراين صورت ، فرمانده ، رئيس يا مدير ، جوابگوي مسئوليتهاي ناشي از عواقب ابلاغ دستور خود مي باشد .

ماده 12_ اختيارات فرماندهان ، رؤسا و مديران ناشي از مسئوليت و وظايف محوله به آنان مي باشد كه قوانين مربوط و آئين نامه ها و دستورالعمل ها حدود آن را تعيين مي نمايند . پرسنلي كه مسئوليت و وظايف مقام بالاتر از درجه يا رتبه خود را به عنوان شغل سازماني و يا مأموريت انجام مي دهند از اختيارات مقام مزبور استفاده مي نمايند .

ماده 13_ قوام و صلاح نيروهاي مسلح ايجاب مي نمايد كه كليه پرسنل در رعايت و تحقق اصول انضباط از طريق تذكر شفاهي و گزارش تخلفات به رده بالاتر ، تلاش پيگير نموده و مسئوليت داشته باشند .

ماده 44_ هريك از پرسنل نيروهاي مسلح بايستي وظيفه خود را خوب بشناسد و آئين نامه ها و مقررات مربوطه را به طور كامل و با نهايت علاقه قرار گيرد و آنها را با دقت به مرحله اجراء در آورد .

ماده 48_ هريك از پرسنل نيروهاي مسلح بايستي همواره با هوشياري و رعايت اصول و مقررات مربوطه را به طور كامل و با نهايت علاقه فرا گيرد و آنها را با دقت به مرحله اجرا درآورد .

ماده 48_ هريك از پرسنل نيروهاي مسلح بايستي همواره با هوشياري و رعايت اصول و مقررات حفاظتي ، در حفظ اسراري كه دراختيار اوست كوشا باشد و حتي در شرايط بحراني با نهايت فداكاري از افشاي آنها جلوگيري نمايد و در برخورد با موارد مشكوك ( از قبيل براندازي ، جاسوسي ، خرابكاري ، مواد ايجاد نارضايتي ) ، مراتب را بلافاصله به مقام مافوق مسئول گزارش نمايد .

ماده 49_ پرسنل نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران از عضويت يا وابستگي به احزاب و گروههاي سياسي ممنوع بوده و حق فعاليت در جهت برنامه ها و تبليغات آنان را ندارند .

ماده 55_ هرگونه بي انضباطي ، سستي و سهل انگاري درخدمت ، غيرقابل اغماض بوده ، فرماندهان ، رؤسا و مديران موظفند با هوشياري ، علل نارساييها را در يافته و سريعاً با استفاده از اختيارات قانوني و اعمال مديريت از آن جلوگيري نمايند .

ماده 61_ فرماندهان ، رؤسا و مديران موظفند در كشف و شناسايي فعاليتهاي سياسي ممنوعه پرسنل و نفوذ جريانات و تشكل هاي سياسي در يگان ، سازمان و قسمت خود ، با حفاظت اطلاعات مربوطه ، همكاريهاي لازم را معمول دارند .

ماده 69_ هيچ يك از پرسنل نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران نبايد :

الف _ جنگ افزار و تجهيزات خود و يگان مربوطه را كه هنوز قابل استفاده بوده و يا ممكن است مورد استفاده دشمن قرار گيرد رها نمايد .

ب _ با دشمن ارتباط غيرمجاز برقرار كند .

ج _ عملي كه مغاير اصول حفاظتي باشد انجام دهد .

د _ موجب تضعيف روحيه ديگران شود .

ه_ خود را تسليم دشمن نمايد .

ماده 106_ هرگونه ارتباط با اتباع بيگانه و يا تردد به اماكن مربوط به بيگانگان براي پرسنل نيروهاي مسلح ممنوع بوده مگر براساس مأموريت و با كسب مجوز از حفاظت اطلاعات يگان مربوطه باشد .

تبصره _ در برخوردها و ارتباطات غيرمترقبه ، پرسنل مكلفند بلافاصله مراتب را به حفاظت اطلاعات گزارش نمايند .

ماده 110_ انجام هر فعل يا ترك فعلي كه برخلاف مقررات و دستورات و نظم و ترتيب و شئون جامعه نيروهاي مسلح باشد ، تخلف ناميده شده و تخلفاتي كه تنبيه آن در اختيار فرماندهان ، رؤسا و مديران گذشته شده است ، تخلفات انضباطي ناميده مي شود .

ماده 111_ هدف از تنبيه ، اصلاح افراد متخلف و تنبه و آگاهي ديگران مي باشد و تنبيه نبايد جنبه انتقامي داشته باشد .

ماده 112_ چون قدرداني از خدمات فوق العاده و اعمال برجسته افراد خدمتگزار و همچنين تنبيه عناصر خطاكار ، از عوامل مؤثر فرماندهي و مديريت است ، لذا فرماندهان ، روسا و مديران بايد در تشويق و تنبيه پرسنل تحت امر ، اصول زير را كاملاً مورد توجه قراردهند .

الف _ هر فرمانده درهنگام تنبيه يا تشويق زير دستان خود ،علاوه بر سمت فرماندهي بايد نقش يك نفر قاضي را ايفا نمايد ، يعني مانند بازپرس ، تمام دلايلي كه بر له يا عليه زيردست است سنجيده سپس عمل ارتكابي را با نوع و ميزان تنبيه يا تشويق تطبيق داده مثل يك قاضي درحدود اختيارات خود دستور صادر نمايد .

ب _ در تعيين تنبيه يا تشويق بايد سوابق خدمتي و روحيه زيزدستان و اوضاع و احوال و علل ارتكاب اعمال و ميزان آگاهي متخلف از مقررات خدمتي و آثار ناشي از عدم اجراي آنها مورد توجه قرار گيرد .

ج _ قبل از تعيين تشويق يا تنبيه ، فرمانده ، رئيس يا مدير بايد تأمل و تعمق كافي نموده و پس از اين كه اجراي آن را ضروري تشخيص داد ، با قاطعيت و سريعاً آن را اجرا نمايد تا زير دستان تصور ننمايند فرمانده ، رئيس يا مدير در تعيين تشويق يا تنبيه دچار ترديد و دودلي است .

د _ تشويق يا تنبيه بايد مبتني بر مصالح خدمتي بوده و خالي از هرنوع حب و بغض باشد .

ه_ تشويق فقط در ازاي خدمات فوق العاده ، اعمال برجسته و حسن انجام وظيفه پرسنل تحت امر به عمل مي آيد و انجام خدمت عادي نبايد موجب تشويق يا امتيازي گردد .

و _ تشويقات و تنبيهات انضباطي بايد به منظور بهبود خدمت و انضباط عمومي بوده و طوري انجام گردد كه زير دستان به بيطرفي و عدالت فرماندهان ، رؤسا و مديران معتقد گردند .

ز_ تأخير در اجراي تنبيه يا تشويق ، موجب تقليل اثرات آن مي گردد .

ح _ هرگاه فرمانده را در مقابل زير دستانش تنبيه يا سرزنش نمايند ، موجب سلب اعتماد زيز دستانش خواهد شد . تنبيه و سرزنش فرمانده در مقابل زيردستان فقط در صورتي مجاز است كه خطاي متخلف ، مستوجب تنبيه فوري بوده يا براي تنبيه ديگران ضروري تشخيص داده شود .

ط _ فرماندهان ، رؤسا و مديران موظفند علل بي انضباطي و ناراحتي هاي مرئوسين خود را جستجو نموده و در رفع آن اقدام نمايند .

ي _ براي تخلف يا تقصيري كه تشخيص متخلف يا متخلفين مقدور نيست نبايد عده اي را دسته جمعي تنبيه كرد . زيرا نسبت به افراد با انضباط بي عدالتي شده و آنان را از خدمت دلسرد كرده و اعتماد آنان را نسبت به فرماندهان ، رؤسا و مديران سلب مي نمايد .

ك _ پرسنلي كه از قسمتي به قسمت ديگر مأمور مي شوند براي خدمات برجسته و يا تخلفاتي كه مرتبط يا مأموريت انجام مي دهند مستقيماً از طرف فرماندهان ، رؤسا و مديران محل مأموريت ، برحسب مورد ، تشويق يا تنبيه مي شوند و در ساير موارد ، اجراي تشويقات و تنبيهات ، مربوط به فرماندهان ، رؤسا ومديران سازمان اصلي آنان خواهد بود .

تبصره _ در كليه موارد ، اعمالي كه منجر به تشويق يا تنبيه پرسنلي مي گردد ، فرماندهان ، رؤسا و مديران بايستي علت تنبيه و تشويق را به پرسنل تفهيم نموده و در اسرع وقت آن را به مورد اجرا گذارند .

ماده 114_ پرسنل نيروهاي مسلح به مقتضاي حسن انجام وظيفه ، ابراز رشادت ، لياقت ، ايثار و فداكاري ، ابتكار و خلاقيت و انجام خدمات فوق العاده ، حسب مورد به صورت فردي يا جمعي به شرح زير مورد تشويق قرار مي گيرند:

الف _ تشويق شفاهي

ب _ تشويق كتبي

ج _ تشويق در دستور قسمتي

د _ تشويق در دستور نيرو يا سازمان

ه_ تشويق در فرمان

و _ مرخصي تشويقي حداكثر به مدت 30 روز در سال

ز _ پاداش و جوايز

ح _ اعطاي نشان

ط _ رفع اثرات مترتبه تنبيهات

ي _ ارشديت

تبصره : اعطاي درجه تشويقي از طريق ارشديت به ميزاني كه منجر به نيل به درجه بالاتر گردد انجام مي شود .

ماده 116_ موارد زير تخلف محسوب شده و درباره مرتكبين آنها تنبيهات انضباطي برابر جداول نوع تخلفات اعمال مي گردد .

الف _ عدم آراستگي ، نامناسب بودن وضع ظاهري و عدم توجه به نظافت شخصي .

ب _ عدم رعايت ادب ، عدم سلسله مراتب و احترامات نظامي و اداري .

ج _ بدرفتاري نسبت به پرسنل جمعي

د _ بي توجهي به آموزش ( فرماندهان و مسئولين نسبت به آموزش و دانشجويان ، دانش آموزان نسبت به فراگيري آموزش )

ه_ بي توجهي و عدم رعايت زمان حضور در محل خدمت يا مأموريت و غيبتي كه منجر به فرار نگردد .

و _ تظاهر به بيماري و عدم سلامت ( تمارض ) در صورتي كه به تأييد پزشك نظامي برسد .

ز _ عدم احساس مسئوليت و بي تفاوتي در خدمت و عدم رعايت قوانين و مقررات ، آئين نامه ها ، بخشنامه ها ، دستورالعمل ها و ساير دستورات .

ح _ سستي و سهل انگاري درانجام وظيفه و اجراي دستورات در زمينه هاي عملياتي و اداري و تداركاتي .

ط _ تأخير غيرموجه و عدم دقت در ارائه گزارشات و حقايقي كه درانجام مأموريت يگان مؤثر است و اظهارات و گزارشات خلاف واقع و كتمان حقيقت و سستي و سهل انگاري در مقابله با تبليغات و عمليات رواني دشمن .

ي _ پخش شايعات در جهت تخريب روحيه پرسنل خودي .

ك _ سستي و سهل انگاري درامور نگهباني ، پاسداري ، ديده باني ، ديده وري در مناطق رزمي ، غيررزمي و حياتي كشور .

ل _ قصور و تقصير در حفظ و نگهداري جنگ افزار، تجهيزات ، مهمات و هرگونه اموال و اسرار و اسناد نظامي و دولتي و تسليم مدارك و اسناد به افرادي كه حق دريافت آن را ندارند .

م _ ارتكاب اعمال و رفتار برخلاف شئون نظامي كه به موجب مقررات تعيين و ابلاغ مي گردد و تظاهر به خلاف شرع بين .

ن _ قصور و تقصير و سهل انگاري در به كارگيري توان و امكانات دفاعي جهت انجام مأموريت در مقابل دشمن .

س _ قصور و تقصير در جلوگيري از فرار و از هم پاشيدگي پرسنل جمعي و همچنين جمع آوري پرسنل پراكنده به هنگام رزم .

ع _ قصور و تقصير و سهل انگاري در حفظ مواضع و مناطق استحفاظي در مقابل دشمن و اشرار ، قاچاقچيان و سارقين مسلح و عوامل ضد انقلاب .

ماده 117_ تنبيهاتي كه به علت تخلفات پرسنل اعمال مي شود به شرح زير است :

الف _ توبيخ شفاهي

ب _ توبيخ كتبي

ج _ توبيخ در دستور قسمتي

د_ توبيخ در دستور نيرو يا سازمان

ه_ توبيخ در فرمان

و _ خدمت شبانه روزي در قسمت ، حداكثر تا 30روز

ز_ بازداشت غيرقابل تمديد در بازداشتگاه حداكثر تا 30روز

ح _ كسر حقوق حداكثر به ميزان يك پنجم و حداكثر به مدت چهارماه

ي _ بدون كاري حداكثر تا سه ماه

ك _ محروميت از ترفيع به مدت محدود و حداكثر دو سال در زمان صلح و چهارسال در زمان جنگ

ل _ تنزيل درجه يا رتبه براي مدت محدود يا دايم

م _ معافيت از خدمت

ن _ اخراج از خدمت

تبصره :اعمال تنبيهات مذكور در بندهاي (ز) و (ح ) اين ماده منوط به تفويض اختيارات سوي مقام معظم فرماندهي كل قوا به فرماندهان مي باشد كه با تصويب اين آئين نامه از طرف معظم له به منزله تفويض اختيار مندرج در تبصره 1 ماده 103 قانون ارتش و مقررات مشابه در سپاه و نيروي انتظامي با توجه به جداول حدود اختيارات به فرماندهان ، رؤسا و مديران خواهد بود .

ماده 118_ فرماندهان ، رؤسا و مديران مي توانند در حدود اختيارات ، تنبيهات انضباطي مندرج در اين آيين نامه را كه اجراي آن مستلزم انجام تشريفات نيست ، نسبت به پرسنل متخلف در يگان يا قسمت تابعه خود مستقيماً به موقع اجرا نگذارند ، ولي اگر متخلف جزو يگان يا قسمت ديگر باشد بايد تنبيه او را با ذكر علت از فرمانده ، رئيس يا مدير يگان متبوع فرد متخلف درخواست نمايند .

تبصره _ هرگاه پرسنل به هر علت ديگري از قسمت خود به دور باشد و مرتكب تخلف گردد فرمانده اي كه در حوزه مسئوليت او تخلف ارتكاب يافته درصورت محرز بودن تخلف ميتواند به علت بعد مسافت از قسمت سازماني متخلف كه اجرا مقررات موجب تأخير در تنبيه متخلف مي گردد با رعايت حدود اختيارات برطبق مقررات نسبت به تنبيه متخلف اقدام و نتيجه را به قسمت وي اعلام نمايند .

ماده 119_ به محض اين كه دستور تنبيهي صادر مي شود ، مقامي كه تنبيه را مقرر داشته است بايد بدون تأخير ، مراتب را به متخلف ابلاغ نمايند .

تبصره _ درمواردي كه متخلف ، عهده دار نگهباني يا پاسداري باشد ممكن است تنبيه او به بعد از خاتمه نگهباني و يا پاسداري موكول گردد .

ماده 120 _ تنبيهات پرسنل بايد در سوابق خدمتي آنان منعكس گردد .

ماده 121 _ هرگاه فرمانده ، رئيس و يا مدير متوجه گردد اختيارات او از لحاظ اجراي تنبيهات به اندازه اي نيست كه بتواند تنبيه مناسبي نسبت به متخلف اعمال كند ، در حدود اختيارات ، متخلف را تنبيه نموده و نسبت به تنبيه بيشتر از اختيارات خود از مقام بالاتر تقاضا مي نمايد .

ماده 122_فرماندهان ، رؤسا و مديران قسمتهاي مستقل ( مانند گردان و تيپ) مي توانند از اختيارات مقام يك رده بالاتر استفاده نمايند .

ماده 123_ پرسنلي كه از قسمتي ديگر مأمور مي شوند براي تخلفاتي كه مربوط به انجام مأموريت آنان مي باشد مستقيماً از طرف فرماندهان ، رؤسا و مديران محل مأموريت تنبيه مي شوند و در ساير موارد ، اجرا تنبيه مربوط به فرمانده ، مدير يا رئيس اصلي آنان خواهد بود .

تبصره _ درمورد مأموريت به سازمانهاي كشوري ، اعمال تنبيه انضباطي موكول به اعلام تخلف از طرف سازمان كشوري به قسمت اصلي پرسنل متخلف بوده و در دستور تنبيه از طرف فرمانده مربوطه صادر
مي گردد .

ماده 124_  پرسنلي كه در بيمارستانهاي نيروهاي مسلح تحت معالجه مي باشند هرگاه مرتكب تخلفي شوند كه مستلزم تنبيه انضباطي باشد ، مدير بيمارستان چگونگي را به فرمانده ، رئيس يا مدير مربوطه اطلاع داده و تقاضاي تنبيه خاطي را مي نمايد . اجراي تنبيه مقرره پس از بهبودي و رفع نقاهت خواهد بود .

ماده 125_ پرسنلي كه به بازداشت در بازداشتگاه تنبيه مي شوند بدون خدمت بوده و تا پايان تنبيه نبايد هيچ يك از وظايف مربوط به شغل خود را انجام دهند .

ماده 126_ پرسنلي كه به خدمت شبانه روزي در قسمت تنبيه مي شوند پس از انجام خدمات محوله بايد درقسمت مربوطه باقي بمانند .

ماده 127_ براي پرسنل از درجات سنواتي داخل به بالا و معادل آن كه به بازداشت در بازداشتگاه تنبيه
مي شوند نگهبان گمارده نمي شود و مجاز به استفاده از لباس نظامي خواهند بود .

ماده 128 _ براي پرسنلي كه به بازداشت در بازداشتگاه تنبيه و به مناسبت اهميت تخلف ويا به موجب اوامر صادره بايد تحت مراقبت قرار گيرند يا به دستور مقامات قضايي بازداشت و زنداني مي گردند بايستي نگهبان گمارده شود .

تبصره _ مشمولين اين ماده در تمام مدتي كه در بازداشتگاه مي باشند مجاز به استفاده از لباس نظامي نمي باشند.

ماده 129_ ايام بازداشتي پرسنل وظيفه كه در طي خدمت مقرره به بازداشت در بازداشتگاه تنبيه مي شوند جزو خدمت قانوني آنان محسوب نمي گردد .

ماده 130_ هرمقامي كه تنبيهي مقرر مي دارد مي تواند ضمن ابلاغ ، اجراي آن را تا مدت سه ماه به تعويق اندازد . هرگاه دراين مدت كسي كه تنبيه شده است مرتكب تخلف ديگري نشود اجرا و اثرات تنبيه مذكور به كلي منتفي و در صورتي كه در مهلت مزبور مستوجب تنبيه ديگري گردد اين تنبيه يا تنبيه اولي توأماً اجرا خواهد شد . اين مهلت فقط به متخلفيني داده مي شود كه داراي رفتار شايسته بوده و احتمال مي رود از اين فرصت استفاده نموده و خبط و خطاي خود را با انجام خدمت جبران نمايد .

تبصره 1_ هرگاه مجموع دوتنبيه از حدود مقرر در پيوستهاي اين آئين نامه تجاوز نمايد ، در اين صورت تنبيه در دونوبت و به فاصله هشت روز اجرا خواهد شد .

تبصره 2_ لغو تمام يا قسمتي از تنبيه انضباطي كه مقرر شده از طريق مقام تنبيه كننده ابلاغ مي شود .

ماده 131_ تنبيه مرئوسين به كسر حقوق با توجه به نكات زير عمل مي گردد :

الف _ كسر حقوق حداكثر به ميزان يك پنجم حداكثر به مدت چهارماه .

ب _ موقعي اين تنبيه اعمال مي شود كه اثر آن بنا به تشخيص فرمانده ، رئيس يا مدير ازتنبيهات ديگر ، غير از انتظار خدمت و بدون كاري بيشتر باشد .

ج _ به ازاي هر روز غيبت غيرموجه ، كسر حقوق معادل وجوه دريافتي يك روز .

ماده 132_ تنبيه شدگان مي توانند نسبت به رفتار يا تنبيهاتي كه بنا حق و يا غير قانوني درباره آنها مقرر شده اول به مقامي كه تنبيه را تعيين نموده شكايت نمايند ؛ در صورت عدم رسيدگي ، به يك رده بالاتر از مقامي كه تنبيه را تعيين نموده شكايت نمايند ولي اين شكايت بايد انفرادي به عمل آمده و از طرف اشخاص ديگر يا به طور اجتماع نباشد و رونوشت آن را به مقام تنبيه كننده ارسال دارد .

تبصره _ شكايت راجع به تنبيهات ، مانع از اجراي تنبيه مقرره نخواهد شد .

ماده 133 _ شكايت راجع به تنبيهات فقط موقعي مجاز است كه 24 ساعت از اجراي تنبيه گذشته باشد و دراين صورت شخص شاكي بايد از مقامي كه تنبيه را مقرر داشته تقاضاي ملاقات نموده و اعتراض خود را بيان
نمايد .

ماده 134_ مقاماتي كه تنبيه را مقرر داشته اند مي توانند حين اجراي تنبيه انضباطي ، چنانچه متخلف رفتار شايسته داشته باشد از بقيه يا قسمتي از تنبيه صرفنظر نمايند .

ماده 135_ رسيدگي به تخلفات پرسنل كه فرمانده نيروي مربوطه براي آنان پيشنهاد محروميت از ترفيع ، تنزيل درجه يا رتبه ، معافيت از خدمت يا اخراج از خدمت مي دهد و همچنين رسيدگي به شكايت پرسنل از
رده هاي بالاتر در امور خدمتي ، درهيئتهاي مندرج در مواد 104و 105 قانون ارتش و هيئتهاي مشابه در ستاد فرماندهي كل قوا ، سپاه و نيروي انتظامي به عمل مي آيد .

تبصره _ ذينفع نسبت به آراي قابل اجرا هر دو هيئت ( هيئت مندرج در مواد 104 و 105 قانون ارتش و هيئتهاي مشابه در ستاد فرماندهي كل قوا ، سپاه و نيروي انتظامي ) مي تواند به مراجع صالحه قضايي تظلم نمايد .

ماده 136_ هرفرد از پرسنل نيروهاي مسلح مي تواند از اعمال و رفتار غيرقانوني فرماندهان ، رؤسا و مديران و ساير مقامات نسبت به خود ، به طور كتبي يا شفاهي با رعايت مقررات اين فصل شكايت نمايد .

ماده 137_ درصورتي كه شكايت كتبي باشد ، بايد شاكي با ذكر مشخصات خود ، آن را امضاء ، درغير اين صورت به آن ترتيب اثر داده نخواهد شد .

ماده 138_ شكايت بايد از طريق سلسله مراتب به عمل آيد . چنانچه موضوع شكايت مربوط به فرمانده ، رئيس يا مدير مستقيم شاكي باشد ، ابتدا شكايت به وي ارسال و در صورت عدم رسيدگي ، شكايت به يك رده بالاتر در سلسله مراتب ارسال يا منعكس مي گردد و چنانچه شكايت مربوط به مقام بالاتر از فرمانده ، رئيس يا مدير مستقيم شاكي باشد ، از طريق سلسله مراتب خود ارسال مي گردد و در صورت عدم رسيدگي ، شاكي
مي تواند مراتب را با مدارك مستند و با رعايت مقررات مواد 104 و 105 قانون ارتش و مقررات مشابه در سپاه و نيروي انتظامي به مبادي ذيربط ارسال دارد .

ماده 139_ رسيدگي به شكايات واصله نبايد به اشخاص يا مقامي كه از آنها شكايت شده است احاله گردد . شكايت از جانب شخص ديگر و شكايت دسته جمعي و همچنين شكايت از سختي تنبيه انضباطي اعمال شده در مواردي كه در حدود اختيارات تنبيه كننده بوده است ممنوع مي باشد .

ماده 140_ پرسنل نيروهاي مسلح مجاز نمي باشند هنگام عهده دار بودن پاسداري ، آمادگي و نگهباني و همچنين حين آموزش ، مبادرت به شكايت نمايند ، مگر آنكه مورد سؤال قرار گيرند .

ماده 141_ در مورد شكايات واصله ، حداكثر تا يك ماه بايد رسيدگي و پاسخ به شاكي داده شود .

ماده 142_ چنانچه پس از رسيدگي به شكايات معلوم شود كه موضوع شكايت بي اساس بوده و ارسال آن مبني بر سوء نيت بوده است برحسب مورد ، شاكي تنبيه يا تحت تعقيب قانوني قرار خواهد گرفت . چنانچه مشخص شود كه شكايت بر حق بوده ، فرمانده ، رئيس يا مدير نبايد براي شاكي ايجاد مشكل نمايد .

ماده 143 _ در كليه قسمتها از رده گروهان به بالا بايد دفتري به منظور ثبت كليه شكايات و نتيجه رسيدگي به آنها وجود داشته باشد .

اين دفاتر در موارد لزوم به وسيله فرماندهان ، مديران و رؤسا و بازرسان ، مورد بررسي قرار خواهد گرفت .

ماده 144_ هرفرد از پرسنل نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران مسئوليت دارد در صورت اطلاع از وقوع توطئه يا خرابكاري در سازمان هاي نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران ، حيف و ميل وسايل نظامي و اموال دولتي ، سوء استفاده از اعتبارات مالي و نظاير آن ، مبادرت به گزارش نموده و آن را بدون رعايت سلسله مراتب ، برحسب مورد به مقامات و سازمانهاي ذيربط در نيروهاي مسلح منعكس نمايد .

تبصره _ در صورتي كه گزارش درباره ارسال خبر مربوط به سوء قصد ، خرابكاري و جاسوسي و يا امور امنيتي در بخشهاي نيروهاي مسلح باشد ، از نظر اهميت موضوع بايستي مستقيماً سازمان حفاظت اطلاعات يگان خود را در جريان قرار دهد .

پيوست جداول تنبيهات مندرج در آئين نامه انضباطي

1_ تخلفات انضباطي :

تقصير ( سهل انگاري در اجراي قوانين ، مقررات و دستورات نظامي و اداري ) يا قصور (كوتاهي غيرعمدي ) دراجراي وظايف محوله .

2_ آراستگي :

مرتب و كامل و پاكيزه بودن وضع ظاهري پرسنل براساس آئين نامه ها و دستورالعمل هاي مصوبه مربوط به لباس ، علايم نظامي ، درجات و نظاير آن در نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران .

3_ رعايت ادب و شئون نظامي :

حسن معاشرت و حفظ حرمت ديگران برابر عرف و عادت و موازين اسلامي و احترامات نظامي .

4_ شئون نظامي :

اعمال و رفتاري كه نمايانگر قدر ، مرتبه و منزلت پرسنل نيروهاي مسلح بوده و براساس آئين نامه ها ، دستورالعملها ، بخشنامه ها و دستورات شفاهي فرماندهان ، مشخص مي گردد و پرسنل ملزم به رعايت آنها
مي باشند .

5_ منظور از خلاف شرع بين ، عدم رعايت واجبات شرعي است كه اين عمل باعث بي اعتنايي يا هتك حرمت و شئونات اسلامي مي شود ، مانند تظاهر به روزه خواري ، ترك نماز وساير واجبات شرعي .

تبصره _ در مورد غير مسلمانان ، رعايت ظواهر ( عدم تظاهر به روزه خواري در ايام ماه مبارك رمضان و نظاير آن ) لازم است .

6_ نحوه استفاده و برخورداري كارمندان از جداول تنبيهات با در نظر گرفتن مواد 34 و 35 و36 ) آيين نامه انضباطي و تطبيق رتبه آنان با درجات نظامي انجام مي پذيرد .

7_ پرسنل وظيفه به جاي تنبيه انتظار خدمت و بدون كاري ، به اضافه خدمت تنبيه و همچنين در خصوص غيبت غيرموجه مادامي كه منجر به فرار نگرديده باشد به ازاي هر روز غيبت در زمان صلح به 2 روز و در زمان جنگ ، حداكثر به 9 روز اضافه خدمت تنبيه مي گردند . ضمناً سرباز و سرجوخه وظيفه از تنبيه كسر حقوق ، انتظار خدمت و بدون كاري مستثني خواهند بود .

8_ تنبيهات محروميت از ترفيع ، تنزيل درجه يا رتبه ، معافيت از خدمت و اخراج ، صرفاً به پيشنهاد فرمانده نيرو يا رئيس سازمان و با رعايت مقررات مواد 104و 105 قانون ارتش جوهوري اسلامي ايران و مقررات مشابه در سپاه و نيروي انتظامي اعمال مي گردد و تنها در زمان جنگ و مناطق عملياتي فرماندهان نيرو يا رئيس سازمان مي توانند با رعايت ( بند 13 پيسوت جداول تنبيهات ) آئين نامه انضباطي اقدام نمايند .

9_ فرمانده ، رئيس يا مدير مي تواند در مورد تنبيهات خارج از حدود اختيارات خود ، به مقامات بالاتر پيشنهاد نمايد .

10_ مقابله نيروهاي نظامي و انتظامي در برخورد بااشرار و قاچاقچيان ، سارقين مسلح و عوامل ضد انقلاب ، در حكم مقابله با دشمن در زمان جنگ خواهد بود .

11_ درصورتي كه پرسنل توأماً مرتكب جرم و تخلف شوند ، رسيدگي به تخلفات آنان براساس اين آئين نامه بوده و اعمال تنبيه انضباطي به همين منظور ، مانع تعقيب جزايي و رسيدگي به جرم آنان در مراجع قضايي نخواهد بود .

12_ اختيارات مقامات گروهباني و استواري و كارمندان هم رتبه آنان ، براساس روش جاري ابلاغي فرمانده ، رئيس يا مدير مربوطه اعمال مي گردد .

13_ علاوه برحدود اختيارات واگذاري در جداول تنبيهات ، فرماندهان و رؤسا مي توانند در زمان جنگ براي اعمال تنبيهات از اختيارات مقام يك رده بالاتر و در مناطق عملياتي از اختيارات مقام دو رده بالاتر ( حداكثر تا رده ارتشبدي ) استفاده نمايند .

14_ در زمان جنگ و در مناطق عملياتي ، فرماندهان نيرو يا سازمان ، علاوه بر اختيارات مندرج در جدول مربوطه مي توانند پس از كسب مجوز از مقام معظم فرماندهي كل قوا بدون رعايت تشريفات در مواد 104 و 105 قانون ارتش جمهوري اسلامي و مقررات مشابه در سپاه و نيروي انتظامي تنبيهات زير را اساساً اعمال
نمايند .

الف _ تا در جه سرهنگي داخل به تناسب درجه حداكثر تا 4 سال به محروميت از ترفيع تنبيه نمايند .

ب _ تا درجه ستواندومي داخل به تنزيل يك درجه حداكثر تا چهارسال تنبيه نمايند .

ج_ در موارد معافيت از خدمت و اخراج و ساير موارد ، برابر تبصره هاي 7و8 ماده 104 قانون ارتش جمهوري اسلامي ايران و مقررات مشابه در سپاه و نيروي انتظامي ( پيشنهاد به فرمانده كل قوا يا ارجاع به دادگاههاي نظامي زمان جنگ ) اقدام نمايند .

15- هم طرازي مقاماتي كه تنبيه را مقرر مي دارند و پرسنلي كه در درجات مختلف مورد تنبيه قرار مي گيرند ، برابر مفاد ماده 34 همين آئين نامه ، در سپاه پاسداران نيروي انتظامي رعايت خواهد شد .


مطالب مشابه :


قاعده تخییر (دوران امر بین محذورین)

مقالات حقوقی - قاعده تخییر (دوران امر بین محذورین) - - مقالات حقوقی




تيپ هاي بدني و جرم تيپ هاي بدني و جرم *

مقالات حقوقی - تيپ هاي بدني و جرم تيپ هاي بدني و جرم * - - مقالات حقوقی




کیفیات موثر در تعیین میزان مجازات ( قسمت اول )

مقالات حقوقی - کیفیات موثر در تعیین میزان مجازات ( قسمت اول ) - - مقالات حقوقی




اکراه و اشتباه در حقوق مدنی و جزا

مقالات حقوقی - اکراه و اشتباه در حقوق مدنی و جزا - - مقالات حقوقی




سوءبرداشت از یک رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

مقالات حقوقی - سوءبرداشت از یک رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری - - مقالات




موادي از آئين نامه انضباطي نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران

مقالات حقوقی - موادي از آئين نامه انضباطي نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران




بررسي چالش‌هاي استفاده از دوربين‌هاي مداربسته؛

مقالات حقوقی - بررسي چالش‌هاي استفاده از دوربين‌هاي مداربسته؛ - - مقالات




برچسب :