اصول کلی تکنیک های جراحی

                               اصول کلی تکنیک های جراحی


   دردنیای جدید،با توجه به رشد روزافزون تکنولوژی خصوصاً در حیطه پزشکی و روش های جراحی ،نیاز اساسی برای فراگیری عواملی که بی شک باعث بکارگیری بهتر از این پیشرفت ها می شود؛مشهود است.

   دراین نوشته سعی دارم با یادآوری این عوامل توجه شما را به یک نکته کلیدی جلب کنم که «در تمام زمینه ها فقط با تلاش می توان مؤفق شد.» 

   با نگرش ویژه به کار در اتاق عمل خاطر نشا ن می کند که موضوع ذیل در تمام شئونات زندگی مثل خانه وخانواده،اجتماع،سیاست،اقتصاد و ورزش می تواند نقش ایفا  کند.

                          

1.     خصوصیات فردی و رفتاری

2.     مهارتهای عملی

3.     آمادگی


   قبل از پرداختن به موضوع دو تعریف از جراحی را مرور می کنیم :« آمبروآزپاره1582؛جراحی حرکت تند دستهای بی باک وآزموده است.» توجه کنیم به کلمات این جمله کوتاه  و پر معنی وبخاطر داشته باشیم که جراحی هنر است  وحرکت تند دستهای بی باک و آزموده به معنی شتابزدگی نیست،بلکه ناشی ازآزمودگی و شجاعتی است که بر پایه حرکات تمیز وحساب شده وبا سرعتی که دقت و فن آوری شاخ و برگ آن است.پس در اینجا "بی باکی"،بی گدار به آب زدن نیست. اما تعریف دوم:«  جراحی هنر کار کردن با دو جفت  دست است. » روشن است که باید دو فکر با هنرنمائی خود یک کار حساب شده و منطقی را انجام دهند، برای کار هنرمندانه ای که از نقطه شروع تا پایانش بر اساس قواعد خاصی است، باید از دو جفت دست یعنی دو انسان کمک گرفت،پس نقش جراح و کمک آن نقشی تنیده در هم است البته با نقش و نگاری منظم و با قاعده.

                                   

o     خصوصیات فردی و رفتاری 

    به جملات وکلمات کلیدی زیر توجه کنیم و بی تفاوت از کنار آن نگذریم ،جهت شروع از « توجه جدی به جزئیات »به عنوان توجه و تمرکز وتفکر یاد می کنیم ؛توجه جدی به جزئیات غیر از حاشیه رفتن وپرداختن به امورات بیهوده است؛اعضاء تیم جراحی این خصوصیت  را کاملاً حس می کنند. صعود از «توجه جـدی به جزئیات» رسیدن به بلندای دیگر که آن « تصمیم منطقی » است. مطمئن باشید که با توجه جدی به جزئیات با عقل سلیمی که خداوند در نهاد بشر قرار داده  تصمیم منطقی اتخاذ خواهـــــــد شد؛ تصمیمی که ارائه خدمات کمی و کیفی  مطلوبی را به همراه خواهد داشت. لازم به توضیح و یا توجیه نیست که کسی که تصمیم  منطقی می گیرد« تسلط به خود » دارد و بنابراین نا خواسته به بلندای دیگری  کـــه « مقاوم درمقابل استرس » است کشانـده می شود ؛ همه می دانند  فردی

که به خود تسلط دارد یقیناً در مقـــابل استرس مقاوم است وارمغان این مقاومت « بلوغ و پختگی » است که در شخصیت فرد حکاکی می شود،بارها شنیده ایم که می گویند:فلانی آدم پخته ای است. حتماً با خود می گوئید ره آورد بلوغ و پختگی چیست؟ بله « رهبـــری » است. رهبری تعریف گوناگونی دارد .رهبری  در تیم جراحی  از اهمیت بسزائی  برخوردار است، بد نیست که اشاره شود که رهبر یکی از ماست ،تافته ای جدا بافته نیست.رهبر،بهترین ماست، هماهنگ کننده ومسئولیت پذیر است .رهبـــر با خصوصیات فردی و رفتاری یاد شده همیشه در دل کارکنان جای دارد. 

     براستی نقش "خصوصیات فردی و رفتاری"در حیطه کار در اتاق عمل چیست؟مسلح بودن تیم جراحی به این خصوصیات چه دستاوردی دارد؟

                               

o     مهـــــــارت های عملی 

    مجموعه کارکنان اتاق عمل در ایفای نقش خویش از« چابکی و تحرک طبیعی»برخوردارند.سرعت همراه با دقت و تکنیک لازمی انکار ناپذیر است .در مواقع حساس موضوع "روانی حرکتــی" نقش خود  را  نمایان میکند،در کار تیمی اگر یکی از اعضاء کند باشد،نتیجه مطلوب حاصل نخواهد شد. حتماً با  "دوامدادی"  اشنا هستید،دونده ای

می دود و مسئولیت خود را به هم تیمی خود می سپارد وآن دیگری با سرعت ودقت واستفاده ازقواعد بازی به هم تیمی دیگر می رسد .در مجموع  تیم "هدف و منافع مشترک" دارد. تصور کنید یکی از اعضاء تکروی کند و یا از هوشیاری و هوشمندی برخوردار نباشد و کند عمل کند،چه می شود! کار تیمـــی عزم جمعی می طلبد.

   در"مهارتهای عملی" پس از چابکی و تحرک طبیعی « مهارت های کسب شده » بسیار حائز اهمیت است . بر می گردیم  به "دوامدادی"  دونده ای که انفرادی خوب می دود اما در کار تیمی مهارت کسب شده ندارد، مؤفق نیست. مهارت های کسب شده بی شک چابکی و تحرک طبیعی به همراه خواهد آورد که به سود بیمار خواهد بود.نکته قابل اشاره در مهارتهای عملی« حرکات اقتصادی صرفه جویانه» است ،اگر مهارت پیشانی عملیات باشد مطمئن باشید

 کـه از امکانات و منابع اعم از نیروی انسانی و تجهیزات به نحوه احسن استفاده می شود و از همه مهمتر از اتلاف وقت جلوگیری شده و در این بین با بکار گیری صحیح از امکانات بـــار کمتری به دوش بیمار گذاشته خواهد شد.  

                                         

o     آمادگـــــی 

      همانطور که از معنی کلمه می توان دریافت، مقدماتی است جهت رسیدن به یک هدف، آمادگی در تمام شئون زندگی لازم است  و در حیطه کــــــــار در اتاق عمل به مواردی اشاره

می شود:« دانش پــــــزشکی شامل آناتومی ،پاتوفیزیولوژی وفارماکولوژی  » جهت آمادگی کار در اتاق عمل از ضروریات غیر قابل اجتناب است ،با شناخت آناتومی و پاتوفیزیولوژی دانستن روش ها و فنون جراحی تسهیل می شود.

     از ارکان دیگر آمادگی « مطالعه در مورد بیمار » است،بیمار را باید شناخت واین شناخت بی شک در حیطه فعالیت های شغلی است. مسلماً اگر ندانیم  بیمار چه مشکلی دارد،چه نوع عملی در پیش دارد، چــــه موضوعی باعث وحشت و اضطراب او شده و.... نمی توانیم  فعالیتی  در جهت  آمادگی  ارائه خــدمات داشته باشیم.

پس  با توجه  به آگاهی از دانش پزشکی و شناخت  روش ها وفنون جراحی باید در خصوص بیمــــار مطالعه داشت.آماده سازی بیمار از نظر روانی اجتماعی از نکات بسیار مهم است که گاهی توجه جدی به آن نمی شو د،در این خصوص  بیشتر به کودکان توجه  می شود،اما آمادگی وآماده سازی روانی ممکن است به یک مهندس سرشناس فلان رشته نیز نیاز اساسی باشد.

   آخرین نکته ای که در خصوص "آمادگی" مطرح می شود « پیش بینی های لازم » است.روشن است که با طی کردن مسیر آمادگی به راحتی می توان بدون اینکه "نسترآداموس

پیشگوی" بود،پیش بینی لازم را کـــرد .

به طور مثال فردی به دنبال ضربه شدید به قفسه سینه دچار هموتوراکس شده است و نیـــــاز به "چست تیوب گذاری" دارد .پیش بینی لازم در این مورد فراهم کردن فوری لوازم جراحی مذکور است .

     به خوبی می دانیم کسی که آمادگی کار کردن در اتاق عمل را دارا می باشد در حین فعالیت های تیمی تمرین شده نسبت به موارد زیر حساس است:

•        حرکات و تکلم را در اتاق عمل به حداقل می رساند.

•        حرکات تمیز وسنجیده دارد

•        استریلیته را شدیداً رعایت می کند

•        در وضعیتی می ایستد که بتواند به آسانی از لوازم جراحی استفاده کند

•        توجهش دائم به میدان عمل است 

•        از وسایل مناسب استفاده می کند 

•        بافت را حین عمل مرطوب نگه می دارد

•        فقط چیزی را حرکت می دهد که لازم است 

•        فقط چیزی را می برد که می بیند

•        درحین عمل با ملایمت و نرمش بافت را دستکاری می کند

•        با ارتقاءتکنیک و کار گروهی زمان باز ماندن زخم را به حداقل می رساند   



مطالب مشابه :


معرفی اساتید

Early intervention --یازدهمین کنگره شاپور اهواز-بررسی تاثیر همایش یک روزه آناتومی در




فهرست کنگره ها، کارگاه ها، همایش ها و سمینارهای داخلی و خارجی سال ۱۳۹۰

کارگاه تخصصی آناتومی یازدهمین کنگره دانشکده پرستاری و مامایی جندی شاپور اهواز




آموزش و مشاوره قبل از ازدواج

یازدهمین کنگره بین المللی بیمارستان امام خمینی ره اهواز; فیزیولوژی و آناتومی




لینک دانشجویان و علوم پزشکی

حادثه دلخراش در کوی صادقیه اهواز؛ مردی یازدهمین کنگره بین سایت آموزشی آناتومی




اصول کلی تکنیک های جراحی

حادثه دلخراش در کوی صادقیه اهواز یازدهمین کنگره « دانش پــــــزشکی شامل آناتومی




دوره آموزشی فوریتهای پزشکی

یازدهمین کنگره بین المللی جوانان هلال احمردانشگاه آزاداسلامی اهواز ; • آناتومی و




معرفی رشته کارشناسی اتاق عمل

یازدهمین کنگره جوانان هلال احمردانشگاه آزاداسلامی اهواز ; - دانش لازم در مورد آناتومی و




برچسب :