وسایل نقلیه مراغه در زمان قاجار

وسایل نقلیه مراغه در زمان قاجار

وسایل رفت و آمد مردم شهر مراغه از اسب الاغ یا کالسکه  و درشکه تجاوز نمی کرد، طبیعی است که در چنین شرایطی سفر کردن از شهری به شهر دیگر رفتن چقدر دشوار بود. مردم مراغه همانند همه دوره های تاریخی به سه طبقه فقیر متوسط و مرفه تقسیم می شدند و هر طبقه به نسبت میزان درآمد و قدرت خریدشان امکان بهره گیری از یک نوع وسیله نقلیه را داشتند. معمولا خانواده های مرفه از کالسکه شخصی که با دو اسب حرکت می کرد، برخوردار بودند و علاوه بر این همیشه چند اسب در اصطبل های خود نگاهداری می کردند و افرادی را نیز به عنوان مهتر ( جهت رسیدگی به علف و علیق اسبان) و سورچی در استخدام داشتند. گروهی دیگر از خانواده های نسبتا مرفه که تمکین و ثروت دسته اول برخوردار نبودند، معمولا درشکه هایی با یک اسب در اختیار داشتند و در بیشتر موارد بدون سورچی بود و خود رانندگی درشکه را انجام می دادند.درشکه وسیله نقلیه عمومی بود که با دریافت کرایه  مختصری مردم را به نقاط مختلف شهر می رساند. خیابانهای مراغه سنگ فرش و خبری از آسفالت نبود.

تاریخ ورود اتومبیل به مراغه:

ورود اتومبیل به ایران تقریبا به سال 1279 شمسی و هنگامی که مظفر الدین شاه نخستین سفر خود را به اروپا انجام داد دو اتومبیل با راننده فرانسوی به تهران آورد.

اما اینکه اتومبیل توسط چه کسی و در چه تاریخی وارد مراغه گردیده دقیقا مشخص نیست. و به طور دقیق نمی توان کسی را به عنوان اولین وارد کننده ماشین به مراغه معرفی کرد

اما انچه پر واضح است خانواده های متمول مراغه ای ، اولین کسانی بودند که اتومبیل را وارد مراغه کرده و از آن استفاده کردند . وضعیت خیابان ها و کوچه های مراغه در آن روزها به هیچ وجه مناسب برای حرکت اتومبیل ها نبود و کوچه های باریک شهر وخیابان ها با پل های کوچک خود مانع حرکت اتومبیل در شهر می شد.

اولین اتومبیل هایی که وارد مراغه شدند سرعتی در حدود چهل کیلومتر در ساعت را داشتند و چون گیربکس و جعبه دنده ای برای پایین و بالا بردن فشار موتور نداشت، امکان استفاده از آنها فقط در سطوح هموار وجود داشت و به هیچ وجه نمی شد در جاده های شیب دار از آن استفاده نمود . همچنین در سرازیری ها به دلیل اهرمی بودن ترمز و از آنجائی که امکان کنترل اتومبیل به طور کامل ناممکن بود چاره ای وجود نداشت جز اینکه مسافران پیاده شده تا اتومبیل سبک گردد.

جایگاه خاصی به عنوان پمپ بنزین وجود نداشت، بنزین در داخل حلب که توسط نمایندگی شرکت نفت که مرحوم سیدی بود، توزیع می شد. قیمت هر حلب 18 ریال بود. مکانیکی که بتواند از کار اتومبیل سر در بیاورد وجود نداشت جز یک مکانیک آلمانی که آنهم بعدها از مراغه رفت. از کسانی که صاحب اتومبیل بودند از خانواده موسوی می توان یاد کرد و مرحوم مطفی خان فتوحی نیز از دارندگان اتومبیل شخصی بودند . صمصام امیر مقدم نخستین کسی بود که در مراغه به کرایه دادن اتومبیل پرداخت.

عکس قدیمی از اتومبیل شورولت ۱۹۳۶ میلادی در مراغه

شورولت قدیمی مراغه

 

 

منابع:

تاریخ مراغه به روایت تصویر- مسعود غلامیه

وبلاگ دروازه تمدن آذربایجان    http://azarbaijan-maragheh.blogfa.com/post-49.aspx  

 


مطالب مشابه :


گزارشی تکان دهنده از هزینه‌ها و شرایط اجاره اتومبیل‌های لوكس

برخی دلالان، اتومبیل‌های فسیلی كه در پاركینگ خانه‌ها یا گوشه ★ پیاده در باران ★ تبریز




فاصله شهر رشت تا مراکز استان ها

موسسه توریستی کرایه اتومبیل تبریز. ۴۶۰. نقشه + نوشته شده در پنجشنبه پانزدهم دی ۱۳۹۰ساعت




وسایل نقلیه مراغه در زمان قاجار

کوچک خود مانع حرکت اتومبیل در که در مراغه به کرایه دادن اتومبیل تبریز شهر اولین




معرفی مناطق کوهنوردی ترکیه

باشگاه کوهنوردی و اسکی آلپ تبریز با اتومبیل به روستای حیوانات کرایه ای نیز در




راهنمای سفر به جمهوری آذربایجان

از طریق آژانس های مسافرتی معتبر در تهران، تبریز و یا سایر شهرهای کرایه اتومبیل




زندگینامه برادران خیامی بنیانگذار ایران ناسیونال و پیکان در ایران

احمد نمی‌توانست با پولی که از حمل مسافر با موتور سیکلت یا کرایه اتومبیل در در تبریز




برچسب :