رانت پیش فروش خودرو

احمد نعمت بخش با بیان اینکه موضوع اختلاف قیمت زیاد نمایندگی و بازار خودروها در سال ۷۳ نیز وجود داشت گفت : آن زمان روال اینگونه بود که خودرو سازی ها قرعه کشی می کردند و برنده صاحب خودرو می شد . شرکت های خودرو سازی در آن زمان کیفیت را ملاک کار خود قرار نمی دادند و فقط به فکر افزایش قیمت بودند .

دبیر انجمن خودرو سازی ها به خبرنگار الف گفت : در آن زمان شورای اقتصاد مصوبه ای تصویب کرد که خودرو در حاشیه بازار به فروش برود و کمیته ای در سازمان حمایت و به ریاست سازمان حمایت از مصرف کنندگان تشکیل شد که نمایندگان وزارت صنایع و بازرگانی و مدیر عامل خودرو سازی ها در آن عضویت داشتند. این کمیته هر ماه تشکیل جلسه می داد و در واقع به خودرو ساز تکلیف می کردند که قیمت خودرو را بر اساس میانگین قیمت بازار خودرو در نظر بگیرد و کارخانه موظف بود با یک درصد کمی این خودرو را به فروش برساند .

وی ادامه داد : در این میان اگر کسی خودرویی خریده بود این خودرو را با همان قیمت ثبت شده تحویل می دادند و سود مشارکت آن را حساب می کردند . پایان هر سال بر اساس گزارش سازمان حسابرسی قیمت خودروها را محاسبه می کردند. مثلا فلان خودروسازی که قیمت تمام شده خودروهایش سه میلیون و دویست هزار تومان است و ۴۰۰ تومان به خودرو ساز سود پرداخت می شد که جمعا مبلغی معادل ۳ میلیون و ششصد هزار تومان می شد . چون آنجا می گفتند ۴ میلیون تومان بفروشد از هر خودرو ۴۰۰ تومان مابه التفاوت می گرفتند .

نعمت بخش گفت : ما در سال ۷۳ الی ۷۶ خودرو را در حاشیه بازار می فروختیم . این موضوع ادامه داشت تا اینکه در سال ۷۷ رئیس سازمان حمایت عوض شد مدير جديد خیلی محاسبات سازمان حسابرسی را قبول نداشت و در واقع می خواست قیمت تمام شده را پایین تر نگه دارد که بتواند مابه التفاوت بیشتری بگیرد . مجددا موضوع به شورای اقتصاد رفت . در بند سه مصوبه شورای اقتصاد اختیار قیمت گذاری را دوباره در حاشیه بازار و به وزیر صنایع محول کرد.

دبیر انجمن خودروسازی ها اظهار کرد : چون این مصوبه سال ۱۳۷۷ تصویب شد نمایندگان مجلس در قانون بودجه ۱۳۷۸ ، ده درصد مالیات بر خودرو تعیین کردند و مابه التفاوت از بین رفت .سال ۸۱ بخشی از نمایندگان مجلس مصوبه ای را تصویب کردند که سود بازرگانی خودرو بایستی حداقل ۶۰ درصد باشد . و در واقع آن ده درصد مالیاتی که برای خودرو تعیین کردند از بین رفت .

وی با تاکید بر اینکه در مدتی که وزارت صنایع مسئول قیمت گذاری بود ما قیمت خودرو را در حاشیه بازار تعیین می کردیم گفت : مثلاً اگر قیمت پژو در بازار ۱۲ میلیون تومان بود به کارخانه می گفتیم ۱۱ میلیون و هفتصد هزار تومان قیمت بگذارد تا اینکه حباب ایجاد نشود . همچنین به کارخانه اختیار داده بودیم که اگر تولیدات آن بیش از تعهداتش باشد یعنی مثلا الان در آبان ماه ۱۰۰۰۰ خودرو تعهد دارد ولی کارخانه ۱۵۰۰۰ تولید می کند کارخانه می توانست۵۰۰۰ خودرو مازاد را در حاشیه بازار بفروشند .

او خاطر نشان کرد : در نتیجه آنجا قیمت برای ثبت نامی ها ۱۱ میلیون و هفتصد بود و خودروسازی این ۵۰۰۰ خودروی مازاد تحویل فوری را ۱۱ میلیون و ۹۵۰ قیمت می گذاشت که کسی رانت گیرش نیاید . این روش ادامه داشت تا موقعی که متاسفانه آقای محرابیان وزیر شد .

نعمت بخش با انتقاد از محرابیان می گوید : در سال ۸۷ آقای محرابیان گفت من نمی خواهم خودرو گران شود و این سیاست دولت است که می خواهم خودرو گران نشود . لذا با توجه به تورم سالانه قیمت خودرو در بازر بالا رفت و قیمت کارخانه ثابت مانده بود .

دبیر انجمن خودرو سازان بیان داشت : من به آقای محرابیان در شورای سیاستگذاری خودرو گفتم که این زانتیایی که شما الان ۲۶ میلیون می فروشید و در بازار ۳۳ میلیون است و همين موضوع رانت ایجاد می کند و باعث ایجاد سود جویی و اختلاف قیمت می شود . برای اینکه ما قیمت ها را پایین بیارویم بايد ۵۰۰ خودرو را در بازار با قیمت ۳۲ میلیون وارد کنیم .و همینطور با ورود ۵۰۰ تا خودور این اختلاف قیمت را کم کنیم تا به مبلغ اولیه برسد .

وی افزود : آقای محرابیان گفتند همه را ۲۶ میلیون بدهند که در عرض یک روز همه باندهای فساد و دلالی خودروها را ۲۶ میلیون خریدند و بازار هم متلاطم شد . وقتی قیمت بازار با قیمت کارخانه زیاد باشد پولهای سرگردانی که در این جامعه است به این سمت سرازیر می شود من اعتقاد دارم که قسمت فروش خودرو سازی ها به آن رانت خواران بازار خودرو اطلاع می دهند و اینها می آیند در کامپیوتر ثبت نام می کنند فردا موقع باز شدن سایت برای ثبت نام با یک دکمه فقط آن رانت خواران را ثبت نام می کند و سایت پر می شود . و کسانی که می خواهند ثبت نام کنند با سایت بسته و تکمیل ظرفیت مواجه می شوند و مجبورند در بازار آزاد از همین افراد بخرند .

دبیر انجمن خودرو سازی ها با بیان اینکه قیمت هر کالا را عرضه وتقاضا مشخص می کند وقتی تقاضا زیاد شود قیمت هم بالا می رود گفت : ما اکنون به آقای غنضنفری گفتیم که اجازه بدهید قیمت خودرو را در حاشیه بازار تعیین کنیم که تاکنون اجازه این مورد را به ما نداده و مطمئناً اگر این اتفاق بیفتد ما شاهد کاهش قیمت خودروها می شویم. ما بارها به آنها گفتیم که قیمت خودروها از نان و سکه و ارز حساس تر نیست که ۵ برابر شد .کارخانه ایران خودرو و سایپا از اول سال تاکنون ۵۰۰ میلیارد تومان زیان کردند . طبق اطلاعات بورس سهام سایپا نیز کاهش یافته است . یعنی سهامداران اینها در بورس هم در حال ضرر هستند .

متاسفانه افت تولید هم به این امر کمک کرده و به دلیل کمبود نقدینگی نیز باعث شده در شهریور ماه نسبت سال قبل ۶۶ درصد افت تولید داشته باشیم . یعنی عرضه کمتر به این مسائل دامن زده است .

مراجع ما باید امر هم در نظر بگیرند که هنگامی که قیمت ارز در کشور یک شبه سه برابر می شوند مطمئنا قیمت خودرو ها نیز بالاتر می رود .

نعمت بخش در پایان گفت : مرکز مبادلات ارزی تا اکنون حتی یک دلار به خودروسازی نداده و هر موقع خودرو سازی ها تقاضای ارز کنند می گویند ما ارز نداریم.

منبع : الف


مطالب مشابه :


شرایط جدید پیش فروش انواع محصولات سایپا

شرایط جدید پیش فروش انواع سایپا+قیمت محصولات ایران خودرو+قیمت خودروهای وارداتی




شرایط ویژه پیش فروش خودروی رانا

خودرو ایران iran automotives - شرایط ویژه پیش فروش خودروی رانا - به امید روزی که همه خانواده های




پیش فروش خودرو رانا در نمایشگاه خودرو شیراز

پیش فروش خودرو رانا در رانا ، گروه صنعتی ایران خودرو پیش فروش ویژه این خودرو را




پیش فروش قطعی محصولات ایران خودرو

پیش فروش قطعی محصولات ایران خودرو شروع شده و جالب اینجاست که فروش قطعی فقط برای 405 و پژو




پیش فروش ایران خودرو

پیش فروش ایران خودرو. از قرار معلوم هفته سوم آبان سال 91 مقارن شد با رونمایی از عجیب ترین




پیش فروش خودرو تیبا با وام پنج میلیون تومانی

در حال حاضر پیش فروش محصولات خانواده x100 و تیبا فعال است و پکیج های خودرو ایران; مجله خودرو;




جزییات سیستم جدید پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو

عصرخودرو : معاون بازاریابی و فروش ایرانخودرو درباره سیستم جدید پیش فروش این شرکت گفت: در




رانت پیش فروش خودرو

خودرو ایران iran automotives - رانت پیش فروش خودرو - به امید روزی که همه خانواده های ایرانی ماشين خوب




برچسب :