تقویت و رویش مو با استفاده از تونيك گياهي

    بهترین عامل در بهداشت و سلامت مو در درجه اول تغذیه سالم و جریان گردش خون در پوست سر می باشد ماساژ و استفاده از مواد موثر روی پوست سر نه تنها رشد مو را تسریع می کند بلکه از مو محافظت و نگهداری کرده و از ریزش غیر معمول مو می کاهد .

اخيراً استقبال عمومي از فراورده هاي گياهي بسيار مشهود و قابل توجه شده است. بر اساس گزارش سازمان جهاني بهداشت بيش ازهشتاد درصد جمعيت دنيا تمايل به استفاده  از درمانهاي گياهي دارند.      

تونیکهاي تقویت و رویش مو اغلب شامل ترکیبات گیاهی  زير مي باشند :

آویشن  - سیر  - سدر  - کافئین  - بابونه  -  گزنه  – عصاره برگ زیتون  - زعفران - شنبلیله - خارخسک – پرسیاوشان

حال به بررسي خواص دارويي هركدام از اين تركيبات مي پردازيم تا به اهميت تركيبات و خواص درماني اين تونيك بيشتر پي ببريم :

   آويشن:

آویشن با نام علمی  (  Thymos)  که از گیاهان دو لپه است. اسم این گیاه از لغت یونانی    Thymos  گرفته شده که به معنای جرات و قدرت است و می‌تواند نمادی برای اثر دارویی و شفابخشی این گیاه باشد. این گیاه از خانواده نعنائیان ( Lamiaceae ) و منشاء پیدایش آن مناطق دریای مدیترانه است. این گیاه از گیاهان چند ساله بوده و تا ارتفاع ۴۰ سانتیمتر بر روی شاخه‌های کوچک و چوبی‌اش رشد مي كند ،  و داراي برگهای نوک تیز به رنگ سبز تیره می باشد.

آویشن کوهی :

  آویشن کوهی یکی از گیاهان زیبا و معطر است که در اکثر مناطق معتدله رویش دارد. نمونه اهلی این گیاه آویشن شیرازی است که به صورت کشت داده شده مورد بهره برداری قرار می‌گیرد و در شیراز کشت می‌شود. از نظر شکل ظاهری و طعم این دو نوع آویشن باهم فرق دارند. البته خواص درمانی آویشن کوهی بسیار بیشتر از آویشن شیرازی است.

خواص دارویی آويشن كوهي :

  این گیاه بوی بسیار مطبوع و مزه تندی دارد و به خاطر خاصیتش در شدت دادن به جریان خون ، به هر عضوی که مالیده شود خون به آن طرف سرازیر می‌شود. برای جلو گيري از ریزش مو ، جوشانده این گیاه استفاده می‌شود تا جریان خون را در آن قسمت بیشتر کرده و پیاز مو تغذیه شود. این گیاه داروی بسیار خوبی برای دستگاه تنفسی و بیماریهایی از قبیل زکام ، برونشیت ، آسم وگریپ است. همچنین این گیاه داروی خوبی برای معده می‌باشد و ناراحتیهای معده را از نظر هضم ، نفخ بطور کلی برطرف می‌کند.

 سير:

سير(Allium sativum) با بوي مخصوص خود براي همه شناخته شده است هرچند از خواص بسيار آن اطلاعات کمي داريم. سير به عنوان يک آنتي اکسيدان با خنثي نمودن راديکالهاي آزاد اکسيژن که براي سلولها مضر هستند، موجب محافظت از سلولها ميشود. لذا در مراقبت از پوست و مو از سير براي ترميم موهاي آسيب ديده و کاهش ريزش مو استفاده ميشود.سير داراي اثرات ضد باکتر ي و ضد قارچ است لذا براي برطرف شدن شوره سر که به علت قارچ مالاسزيا فورفور بوجود ميآيد بکار ميرود.ترکيبات گوگرد دار سير نيز در برطرف شدن شوره سر موثرند.سير داراي مواد معدني فراوان از جمله سلنيوم،سديم ، پتاسيم، روي، آهن و ....است که براي رشد موها اهميت حياتي دارند.وجود بوي مخصوص سير به علت وجود ماده اي بنام آليسين است و اين ماده مسئول بروز اثرات دارويي سير ميباشد. لذا بوي سير نشانگر وجود ماده موثر دارويي سير است و بسياري از محققين معتقدند فراورده هاي  سير بدون بو فاقد اثرات دارويي هستند يا لااقل به قدر کافي موثر نيستند.

 سدر:

سدر گیاهی مقوی است و در قرآن مجید نیز درباره این گیاه سفارشات فراوانی شده است همچنین مسیحی‌ها معتقدند که تاجی که بر سر حضرت عیسی قرار داشت، از برگ درخت سدر بوده است.

  گیاه سدر تقویت‌کننده موی سر بوده و برای رشد موها بسیار مفید است همچنین خاصیت ضد قارچی قوی دارد.  سدر خشک‌کننده رطوبت داخلی بدن و پوست و مصرف خارجی آن براي  ضدخارش و اگزماست. سدر، یکی از گیاهان دارویی است که دارای طبع سرد و خشک بوده و مسهل صفرا محسوب می‌شود.

 فواید گیاه سدر:

از جمله مکانیسم‌های گیاه سدر می‌توان به خاصیت خنک‌کنندگی، مسکن، قابض، تقویت‌کننده، تب‌بر، صفرابر، ضدانگل، ضدالتهاب، ضدتومور پوستی و ضداورام اشاره کرد.

خواص پوستی گیاه سدر:

گیاه سدر ضدالتهاب، خنک کننده پوست، تقویت‌کننده پوست، تقویت‌کننده و حالت‌دهنده مو است؛ این گیاه همچنین از ریزش موی سر جلوگیری می‌کند، ضدشوره سر بوده و برای رفع ورم، درمان خارش و اگزما مفید است همچنین برای ترمیم زخم‌ها، ضدعفونی‌کردن چرک‌های پوستی، باز کنندگی رخسار مؤثر بوده و ضد ضایعات آبله است.

میوه درخت سدر را کُنار می‌نامند که بیشتر شبیه آلوزرد است. میوه کُنار به دلیل داشتن تانن در خونریزی‌های مختلف از جمله خونریزی‌های زنانگی اهمیت دارد. میوه کُنار از نظر گوارشی هم قابض و هم ملین است.

ترکیبات شیمیایی:

 ترکیبات شیمیایی سدر صابونی است و از سدر برای شست و شوی بدن یا سر استفاده می‌‌شود؛ این گیاه خاصیت کف‌کنندگی دارد، ضدقارچ قوی است و در درمان بیماری‌های قارچی مفید است همچنین باعث تقویت و افزایش رشد مو می‌شود و میوه درخت سدر نیز برای درمان سرفه و برونشیت مفید است .

   كافئين:

قهوه به دلیل داشتن کافئین ، سبب تحریک فولیکول‌های ریز مو می‌شود در نتیجه رشد مو دوباره آغاز می‌شود.     معمولاً ًطاسی مو بیشتر در مردان دیده می‌شود و کافئین موجود در قهوه مانع می‌شود عوامل مختلفی به فولیکول مو آسیب برساند. کافئین همچنين با سرطان پوست مبارزه می‌کند . کافئین این قدرت را دارد که در مرحله‌ی پیش از سرطانی شدن سلول‌ها، تأثیر این پروتئین خاص را خنثی کند. بنابراین می‌تواند با تومورهای پوستی مقابله کند .

بر اساس نتایج یک پژوهش آمریکایی، کافئین (اصلی‌ترین مولکول سازنده‌ی قهوه) خواصی دارد که با برخی از سرطان‌های پوست مقابله می‌کند. این ماده از سرعت رشد سلول‌هایی که به واسطه‌ی اشعه‌های ماورای بنفش آسیب دیده‌اند  می‌کاهد.

پیش از این نیز محققان نقش موثر کافئین را در مقابله با برخی تومورها به اثبات رسانده بودند و اخیراً محققان دانشگاه واشنگتن روی مکانیسم حفاظتی کافئین مطالعاتی انجام دادند تا علت این ساز و کار را دریابند.

برای این کار آن‌ها در ژن‌های موش‌ها تغییراتی ایجاد کردند تا میزان پروتئین مخصوصی به نام ART که در پوست وجود دارد را کاهش دهند.

سپس این موش‌ها را با موش‌های نرمال دیگر در معرض اشعه‌های ماورای بنفش قرار دادند.

در نهایت محققان ملاحظه کردند بعد از 19 هفته قرار گرفتن در معرض اشعه‌های ماورای بنفش، تومورهای پوستی موش‌هایی که در ژن آن‌ها تغییراتی ایجاد شده بود به میزان 69 درصد کاهش یافته و در واقع میزان ابتلا به سرطان‌های بدخیم در این موش‌ها نسبت به موش‌های نرمال چهار برابر کمتر بوده است.

محققان معتقدند کاهش پروتئین ART در بدن موش‌هایی که در ژن‌های‌شان تغییراتی صورت گرفته بود، باعث کاهش پیشرفت تومورها می‌شود.

در واقع این مولکول‌ها سلول‌ها را سرطانی می‌کنند اما کافئین این قدرت را دارد که در مرحله‌ی پیش از سرطانی شدن سلول‌ها، تأثیر این پروتئین خاص را خنثی کند. بنابراین می‌تواند با تومورهای پوستی مقابله کند.

  بابونه:

بابونه با نام علمی Matricaria chamomilla و متعلق به خانواده Asteraceae می باشد، گیاهی است یکساله، علفی که ریشه آن تقریباً مخروطی بوده و کم و بیش سطحی می باشد .

بابونه گياهي دائمي و كوچك به ارتفاع تقريباً 30 سانتيمتري و داراي بويي معطر است كه در چمن‌زارها و زمين‌هاي شني مي‌رويد.

از زمان رومي‌ها خواص دارويي بابونه مورد توجه مردم بوده است. بابونه ضد اسپاسم، ضدالتهاب، قابض و خوشبوكننده است. چاي بابونه عفونت‌هاي انگلي و كرم را از بين مي‌برد و در رنگ مو به عنوان نرم كننده از آن استفاده مي‌كنند.

استفاده از بابونه در زیبایی به اندازه قدمت به کارگیری آن در عطاریها سابقه دارد. خواص آن به خصوص برای پوستهای شکننده و حساس در مقابل تغییرات جوی مفید است. امروزه در صنعت لوازم آرایش آن را به تنهایی یا همراه با گیاهان دیگری از قبیل اکلیل کوهی، خلنگ و بنفشه به کار می‌گیرند. دم کرده ساده بابونه در استعمال خارجی روی پوست صورت برای حفاظت از پوست بهترین تاثیرها را دارد. شامپوی همراه با بابونه اندکی رنگ مو را روشن می‌گرداند.بابونه در کنار زیزفون و نعناع در برخی از کشورها بیشترین مصرف را در صنعت داروسازی دارد.

از اثرات مفيد گياه بابونه مي‌توان به خواصي همچون ضد درد، ضد التهاب، ضد اسپاسم، قاعده‌آور، محرك پوست، آرام‌بخش اعصاب و خواب‌آور خفيف، تسريع در ترميم زخم، ضد ورم، ضد تومور، آنتي آلرژيك، رقيق ‌كننده خون غليظ، آنتي اكسيدان، افزاينده دفاع ايمني بدن، تقويت و تكثير wbc (گلبول سفيد)، عرق‌آور، ضد ميكروب و تقويت معده اشاره كرد.

استفاده بيش از حد از بابونه موجب تعريق زياد، ورم چشم، سقط جنين، سردرد و سنگيني سر، پيدايش زخم در دهان، كاهش شير مادران و ورم پروستات مي‌شود.

  گزنه:

نام انگليسي گزنهNettle  و نام علمي آن   Urtica dioicaمي باشد .

گزنه داراي تانن ، لسيتين ،‌اسيد فورميك ، نيترات پتاسيم و كلسيم ، تركيبات آهن درد ، ويتامين C و نوعي گلوكوزيد است كه پوست را قرمز مي كند از سرشاخه هاي اين گياه ماده قرمز رنگي بنام اورتي سين استخراج مي شود .

گزنه گیاهی است علفی و چند ساله که ساقه آن چهار گوش است و به طور قائم تا ارتفاع یک متر بالا می‌رود. نام‌های دیگر آن عبارت است از: گزنه کبیر، گزنه دو پایه، گزنه سفید (انجره)، گزما، گزنک و...

این گیاه در خرابه‌ها، باغ‌ها و نقاط مرطوب که چهارپایان از آن عبور می‌کنند به حالت خودرو می‌روید ریشه این گیاه خزنده بوده و در ناحیه‌ای که سبز می‌شود کم‌کم تمام منطقه را فرا می‌گیرد.

گزنه گیاهی است که از دوران ما قبل تاریخ نیز وجود داشته و مردم آن زمان از آن برای تغذیه استفاده می‌کرده و از خواص درمانی آن اطلاع داشته‌اند.

جالینوس حکیم که در قرن دوم میلادی زندگی می‌کرد آن‌را برای رفع سرماخوردگی و بیماری‌های دستگاه تنفسی به کار می‌برد.

گزنه مو را تقویت کرده و از ریزش موی سر جلوگیری می‌کند، حتی در بعضی از موارد موی سر دوباره می‌روید .

برای استفاده از این خاصیت 6 گرم سر شاخه‌ها و برگ‌ها و ریشه گزنه را به تنهایی و یا با 30 گرم چای کوهی در یک لیتر آبجوش بریزید و آن قدر بجوشانید تا حجم مایع به نصف برسد، شب‌ها مقداری از این مایع را به سر بمالید و صبح بشویید.

برای براق شدن و جلا دادن به موها بعد از شستشوی سر موها را با چای گزنه ماساژ دهید. بدین منظور یک قاشق چای‌خوری برگ گزنه خشک را در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید بماند. ماساژ دادن با این چای، شوره سر را برطرف می‌کند.

تماس گزنه با پوست موجب سوزش و خارش می‌شود (البته تأثیر درمانی دارد) ، گزنه دافع پتاسیم است و گاهی در بعضی افراد مصرف خوراکی آن باعث نفخ می‌شود.

گزنه اگر بیش از حد استفاده شود ممکن است برای روده‌ها و کلیه‌ها مضر باشد بنابراین بهتر است با صمغ عربی و کتیرا خورده شود. مقدار مصرف بیش از 10 گرم در روز ممکن است باعث بند آمدن ادرار شود.  زنان باردار و کودکان باید از مصرف آن خودداری کنند.

گروهی از محققان دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با بررسی تأثیر برگ گیاه گزنه روی حیوانات آزمایشگاهی دریافتند که عصاره برگ این گیاه می‌تواند میزان قند خون را به صورت قابل توجهی کاهش دهد.

در این طرح با استفاده از داروهایی که لوزالمعده را تخریب می‌کند به صورت مصنوعی در حیوانات آزمایشگاهی، دیابت ایجاد و با بررسی عصاره برگ گیاه گزنه در این حیوانات تأثیر مثبت عصاره این گیاه در کاهش قند خون آن‌ها مشخص شد.

بر خلاف تصور همگان استفاده از گیاه گزنه در افرادی که دیابت ندارند هیچ‌گونه اثری بر روی میزان قند خون ندارد.

  عصاره برگ زيتون:

 زیتون با نام  علمی: (Olea europaea) و به انگلیسی:  (Olive )  شامل تقریباً ۲۰ گونه درختان کوچک از خانواده Oleaceae بوده و در جهان کهن از حوزه دریای مدیترانه، شمال آفریقا، جنوب شرقی آسیا، شمال تا جنوب چین، اسکاتلند و شرق استرالیا پراکندگی گسترده‌ای داشته‌اند. آنها همیشه سبز بوده و دارای برگهایی کوچک و یکپارچه هستند که روبروی هم قرار گرفته‌اند.

اما از دیدگاه پرورش دهندگان مدرن، تنوع زیتون‌های شناخته شده بسیارزیاد است. فقط در ایتالیا حداقل ۳۰۰ گونه وجود دارد اما تعداد کمی از آنها تاحد زیادی رشد می‌کنند.

زیتون نقرس و رماتیسم را درمان می‌کند، برگ زیتون با اثر مقوی درمان کننده فشار خون و زخم‌های عفونی است. شیرابه‌ای قندی تحت نام (مان زیتون) از ساقه این درخت ترشح می‌شود که مصرف خوراکی دارد. همچنین برگ زیتون نیز حاوی گلوکزید، مواد قندی، مواد تلخ، کلروفیل، اسید گالیک، تائن، موم و مانیت است. روغن زیتون، سوزش و درد ناشی ازسوختگی را تسکین داده و از بروز تاول جلوگیری می‌کند. کمپرس پوست در موارد آفتاب زدگی، سرمازدگی، گزش مار، عقرب و حشرات با روغن زیتون سبب تسکین درد و سوزش و التیام می‌شود. همچنین ماساژ پوست با روغن زیتون، تعریق زیاد را کاهش داده، مژه و ابرو را تقویت می‌کند. این درحالی است که ماساژ پوست سر با روغن زیتون سبب تقویت پوست و مو گشته و شوره سر را برطرف می‌سازد و موهای سپید شده را سیاه می‌نماید. چند قطره روغن زیتون سریعا خارش و سوزش چشم و پلک راتسکین داده و آبریزش چشم را برطرف ساخته و قوه بینایی را تقویت می‌کند.

مخلوط مساوی روغن زیتون و گلیسیرین نیز نقش مفیدی در معالجه پوست پای ترک خورده، درمان شوره سر و ریزش مو، جلوگیری از سفیدی مو دارد. پوست و برگ درخت زیتون دارای خواص تب‌بر است.

اجزای مغذی خاص در روغن زیتون و برخی غذاهای دیگر می‌تواند دلیل تأثیر مثبت رژیم غذایی مدیترانه‌ای بر سلامت قلب باشد. این ترکیبات که تحت عنوان “فنل” نامیده می‌شوند اثر آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و جلوگیری از تشکیل لخته در عروق دارند. در این مطالعه تأثیر سودمند روغن‌های زیتون سرشار از فنل بر عملکرد عروق خونی مشخص شده‌است. مصرف غذاهای غنی از ترکیبات فنلی می‌تواند سلامت قلبی عروقی را بهبود بخشد و بر قلب نیز تأثیر حفاظت بخش دارد.

تحقیقات نشان داده که مصرف روزانه دو قاشق غذا خوری (۲۳ گرم) روغن زیتون، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش می‌دهد که این امر، به دلیل وجود چربیهای اشباع نشده در این روغن است. بنابراین برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، بهتر است که به جای چربیهای اشباع شده از روغن زیتون استفاده شود تا میزان مصرف کالری روزانه از حد لازم بیشتر نباشد. همچنین روغن گردو و اسید چرب امگا۳ که در گوشت ماهی و سبزیجات وجود دارد همچون روغن زیتون، اسیدهای چرب اشباع نشده دارند و بنابراین برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی مفیدند.

روغن زیتون دفع کننده سنگ کیسه صفرا است برای این منظور باید آنرا با آبلیمو مصرف کرد . روغن زیتون برای رفع سرفه‌های خشک مفید است . برای رفع پیوره لثه، روغن زیتون را بر روی لثه بمالید .برای برطرف کردن خراش و ترک پوست جویدن برگ زیتون برای از بین بردن زخم‌های دهان مفید است وزیتون تقویت کننده نیروی جنسی است. مصرف روزانه زیتون از امراض قلبی وسرطان جلوگیری می‌کند و بالاخره روغن زیتون بهترین روغن برای پخت و پز می‌باشد .

مصرف زیاد میوه زیتون سبب لاغری، بی‌خوابی واختلالات تنفسی می‌شود. باعث لاغری هم می‌شود.

    زعفران:

نام علمی گیاه:  Crocus Sativus L ،  نام تیره:Iridacea  و   نام معمول:Saffron مي باشد، كه گیاهی کوچک و چند ساله به ارتفاع 10 تا 30 سانتی متر است .

زعفران از نظر طب قدیم ایران دارای طبع گرم است‌ که مهمترین خاصیت آن که از گذشته مورد استفاده قرار می گرفته، درمان افسردگی است  ، همچنین عصارهٔ آن به صورت محصولی به نام Bitters Swedish توسط کارخانجات مختلف تهیه و جهت مصارف دارویی مختلف عرضه می‌شود. بر حسب آزمایش‌هایی که در اروپا انجام شده‌است، زغفران خاصیت کاهش چربی و کلسترول خون و افزایش نفوذ اکسیژن در پلاسما را در موش آزمایشگاهی از خود نشان داده‌است.

در طب عوام نقاط مختلف جهان، زعفران به عنوان آرام بخش، ضد اسپاسم، اشتها آور و مقوی معده استفاده می‌شود. در کشور آلمان زعفران به عنوان آرام بخش، درمان درد معده و شکم و آسم مصرف می‌شود. زعفران بدلیل رنگ شادی که دارد در غذاها باعث نشاط انسان می‌شود

‌کاشت زعفران در ایران قدمتی ۳۰۰۰ ساله دارد.كلاله زعفران حاوی مقادیری ریبوفلاوین و ویتامین می باشد.  رنگ قرمز مایل به نارنجی كلاله مربوط به كروسین است.زعفران تا 4 % حاوی تركیبات پیكروكروسین است   كه باعث طعم تلخ زعفران می شود. بوی خاص زعفران بعلت وجود روغن فرار سافرانال می باشد. همچنین حاوی مقادیری اسید چرب و نشاسته است.

مهمترین اثرات زعفران:

ضددرد، ضد افسردگی، ضد سم، ضد ادم، ضد اکسیدان، ضدعفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد نفخ، ضد تومور، تقویت کننده قوای جنسی، مقوی قلب، خنثی کننده رادیکال های آزاد، سقط کننده، معرق هضم کننده غذا ، قاعده آور ، خلط آور ، بند آورنده خون ، کاهش دهنده کلسترول ، کاهش دهنده پُرفشاری خون، نارکوتیک (مخدر)، مقوی اعصاب ، محافظ اعصاب ، مسکن ، محرک، مقوی معده مقوی رحم.

  تحقیقات جدید در مورد زعفران:

در تحقیقاتی که به تازگی در آمریکا صورت گرفت، نشان داده شده است که کروستین موجود در زعفران در نخاع ، فشار خون ، ادم مغزی و پاپیلمای پوست در حیوانات اثرات مثبت و ارزنده ای ایجاد کرده است. تحقیقات دیگری نشان داده است که زعفران اکسیژن پلاسما را افزایش داده و دارای اثرات ضدسرطان می باشد.

تحقیقات دیگری نشان داده است که زعفران می تواند باعث کاهش تری گلیسریدها و کلسترول گردد.  همچنین مطالعاتی در اسپانیا نشان داده است که کاهش امراض قلبی در قسمتی از این منطقه احتمالاً مربوط به مصرف دائم از زعفران می باشد.

عوارض جانبی:

مصرف زیاد آن قاعده آور و سقط کننده جنین است. همچنین مصرف زیاد آن ممکن است باعث استفراغ، خون ریزی رحمی، اسهال خونی، خون در ادرار، خون دماغ، خون ریزی کنار چشم و لب، زرد شدن پوست و زرد شدن غشاء مخاطی شود.  مصرف حدود 20 گرم آن به طور کلی کشنده است.

 شنبليله:

شَنبَلیله یا شنبلید بانام علمی: ( Trigonella foenum-graecum ) گیاهی است از تیره باقلائیان (Fabaceae) و به همین دلیل توانایی هم‌زیستی با باکتری‌های تثبیت کننده ازت را داشته و می‌تواند بخش زیادی از از نیتروزن مورد استفاده خود را تولید کند.

گیاهی است علفی به ارتفاع ۱۰ تا ۵۰ سانتیمتر با گلهایی منفرد و به رنگ روشن که رنگ میوه‌های آن زرد تا قهوه‌ای است.

بر اساس تحقيقات دانشکده داروسازي دانشگاه تهران، دانه‌هاي شنبليله داراي خاصيت کاهش قند خون است. از اين دانه‌ها مي‌توان هر روز يک قاشق مرباخوري استفاده كرد. همچنين مي‌توان با استفاده از يک ليوان آب به مدت 5 دقيقه، دانه‌ها را جوشانده و پس از صاف کردن ، آن را مصرف کرد.

مصرف شنبلیله، مانع ریزش مو و مانع به وجود آمدن شوره سر می شود.

این گیاه بومی ایران بوده و در بیشتر نواحی ایران از جمله آذربایجان، اصفهان، فارس، خراسان، سمنان و دامغان می‌روید و به عنوان سبزی خوراکی کاشته شده و مصرف می‌شود.

شنبلیله در کنار راه‌ها نیز می‌روید و به این خاطر در قدیم به آن گل راه‌رو هم می‌گفتند.

شنبلیله دارای خواص اثر تقویتی، ملین، اشتهاآور، خلط آور و ضدتب، محرک جریان شیر است. همچنین این گیاه حاوی مقادیر زیادی آهن، فسفر و ویتامین دی است. شنبلیله یک داروی گوارشی تلخ است و می‌توان آن را در بیماری قند و به صورت موضعی در التهابات پوستی مصرف کرد.جوشانده دانه‌های این گیاه برای نرمی پوست و همچنین رفع تحریکات جلدی به کار می‌رود. به این منظور می‌توان جوشانده آن را به شکل کمپرس به کار برد.دانه‌های شنبلیله به لحاظ دارا بودن برخی عناصر همچون آهن در درمان ضعف عمومی بدن بسیار موثر است.جوشانده دانه‌های این گیاه اگر به صورت غرغره مصرف شود و در رفع ورم لوزه‌ها بسیار مفید و موثر است، همچنین از جوشانده آن برای افزایش میزان شیر در دوران شیردهی می‌توان استفاده کرد.پودر گیاه را می‌توان به صورت خمیر درآورده و روی کورک و دُملهای چرکی پوست قرار داد.

دانه‌های شنبلیله که مهم‌ترین قسمت دارویی این گیاه است با باز کردن مجاری عروق خون، از بروز سکته قلبی جلوگیری می‌کند. این گیاه سرشار از آهن است. پزشکان مصرف این گیاه را به افرادی که مبتلا به کم خونی، کمبود آهن و کمبود هموگولوبین خون اند، توصیه می‌کنند این گیاه علاوه بر ایران در هند ایتالیا واسپانیا کشت می‌شود.

شنبلیله را بعد از شستن خشک کرده خرد کنید روزی ۳ بار به مقدار یک قاشق مربا خوری با ماست مخلوط کرده میل نمایید برای پایین آوردن قند خون بسیار موثر می‌باشد.

 عوارض جانبي:

 در مصرف طولاني مدت ويا در صورت حساسيت به شنبليله ممكن است عوارض ذيل ايجاد گردد:

تحريكات پوستي، سردرد، تهوع ، طولاني كردن مدت زمان انعقاد خون، كاهش شديد قند خون.

 خار خسك :

خارخسک (tribulus terrestris) از جمله گیاهان دارویی است که نام عجیبی دارد . براساس ترجمه هندی آن، گیاهی است که وقتی در پای فیل فرو می‌رود، فیل فریاد می‌زند؛ یعنی خاری که اثر گزندگی زیادی دارد. در زبان فارسی به این گیاه، خارخاسک هم می‌گویند. در شیراز به آن "خارسوهک"، در اصفهان "هرواد" و در شهرهای دیگر به اسامی خارسه‌گوش، خارسه کوهک، شکر خنج و شکوهنج معروف می‌باشد. اعراب برای خارخسک از نام‌های خسک، صمغ الجوز و حمص الامیر استفاده می‌کنند. خوب است بدانید که میوه خارخسک به اسامی خسک دانه، تخم کافشه و تخم کاجیره معروف است.

گیاه شناسی:

خارخسک گیاهی علفی است. برگ‌های خارخسک متقابل، گل‌های آن زردرنگ و کوچک و میوه آن سبز مایل به زرد، بدون بو، مدور و شامل 5 قسمت جداشدنی و خاردار است. قسمت‌های مورد استفاده این گیاه میوه، دانه، برگ، ریشه و گاهی کلیه اعضای گیاه است ولی بیش از همه میوه آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 ترکیبات شیمیایی:

ترکیبات شیمیایی گیاه خارخسک شامل یک نوع آلکالوئید، مقدار کمی اسانس روغن فرار، مقداری روغن ثابت رزین، تانن، استرول‌های گیاهی، مواد معدنی شامل کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسیم، گوگرد، ازت و کلر، 25 نوع فلاونوئید (مانند کوئرستین)، ساپونین ها (مانند دایوزژنین و فوروستانول)، گلوکز و گالاکتوز و در دانه آن هرمین است.

خواص درمانی خارخسک:

گیاهی موثر در کاهش قند خون بیماران دیابتی: میوه گیاه خارخسک در کاهش قند خون مبتلایان به دیابت موثر است. بر اساس يك تحقيق علمي با بررسی تعدادی از موش‌های صحرایی دریافت گرديد که مصرف عصاره میوه گیاه خارخسک باعث کاهش قند خون موش های دیابتی می‌شود. شایان ذکر است که در طب سنتی، از میوه این گیاه، برای درمان دیابت استفاده می‌شود.

خارخسک و ناتوانی جنسی:

 این ماده از زمان‌های قدیم در اروپا و آسیا قبل از اینکه پیشرفت‌های علمی، داروهای شیمیایی و درمان‌های پزشکی برای این عارضه پیدا شود و ماده اصلی آن که "پروتودیوسین" نامیده می‌شود کشف شود، برای درمان ناتوانی‌های جنسی و ناباروری استفاده می‌شده است. شش دانشگاه و بیمارستان آکادمیک، بیش از نه تحقیق روی این گیاه انجام داده‌اند که آثار آن را روی ناتوانی جنسی به اثبات می‌رساند. این تحقیقات نشان داده است خارخسک در مواقعی کاربرد دارد که هورمون‌های جنسی فرد نامتوازن بوده یا تستوسترون کاهش یافته باشد. در این حالت ماده فعال موجود در خارخسک می‌تواند با استفاده از آنزیم‌های طبیعی بدن فرد این کمبود را جبران کند. همچنین، تحقیقات دیگری نشان داده است که خارخسک می‌تواند اثر بروي مواردي همچون  :
دستگاه ادراری ـ تورم پروستات ـ سرعت انزال ـ خارش ـ مدر ـ تنظیم قاعدگی ـ سنگ کلیه ـ عفونت ـ روماتیسم ـ تب ـ سوزاک ـ ضد سموم ـ تب ـ فشارخون ـ استسقاء ـ تقویت کبد ـ اسهال خونی ـ افزایش دید چشم راداشته باشد .

از فرآورده هاى موجود در بازار مى توان قطره پروستاتان ، قطره سنكل و قطره آفرودیت را نام برد.

 پرسياوشان:

مطالب مشابه :

بهترین راه ها برای درمان خار پاشنه پا

دکتر بیژن فروغ - بهترین راه ها اند درد و سفتی در پایین کامل روغن به پوست ادامه




لیست پزشکان متخصص کرمانشاه-پوست

جهت مشاهده لیست پزشکان متخصص پوست به ادامه دکتر محمد علی وبلاگ در راستای کمکهای آموزشی




پرسش های کرایولیپولیز-کرایولیپولیز-کرایولیپولیزچیست؟-کرایولیپولیزچیست؟؟

البته اثرات دستگاه کرایولیپولیز به طور کلی آهسته است و در بهترین دکتر, ببخشید من پوست




آغاز درمان ساییدگی زانو با سلول‌های بنیادی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز

دکتر بیژن فروغ انجام شده این روش بهترین می‌شد که امروز در شیراز نیز ارائه آن به




حمام آب داغ برای مبتلایان به خشکی پوست و اگزما ، ممنوع

وب دا در شیراز با های اگزمایی پوست می شود . دکتر بهترین سایت ها برای




گفتگو با دکتر محمد علی جعفریان مدیر و موسس موزه تاریخ طبیعی اصفهان

دکتر محمد علی جعفریان در سپس به همراه عمویشان به شیراز رفته و در بهترین شرایط نمایش




لیست پزشکان متخصص کرمانشاه-زنان و زایمان

فروشگاه اینترنتی کتاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز. دکتر فرزانه پزشکی در قالب نکته های




تقویت و رویش مو با استفاده از تونيك گياهي

قرار می‌گیرد و در شیراز برای حفاظت از پوست بهترین 20:8 توسط دکتر شهناز




سوسک تاریکی

سهره شیراز غذای لذیذ و خوشمزه در بهترین رستورانها سرو میشود پوست اندازی تبدیل




مشخصات 100 شرکت برتر فعال در زمینه فروش مستقیم در سطح جهان

بازاریابی شبکه ای پنبه ریز در شیراز سطح پوست، روش های پیشرفته در محافظت بهترین




برچسب :