آشنایی با بندر امام خمینی و ماهشهر

ماهشهر

شهرستان ماهشهر، با حدود 7304 کیلومتر مربع مساحت، در جنوب شرقی استان خوزستان ، در کنار خور موسی قرار دارد و از طرف شمال به اهواز و رامهرمز، از شرق به بهبهان ، از غرب به خرمشهر و از جنوب به خلیج فارس محدود است. ارتفاع این شهرستان از سطح دریا 3 متر استو شامل 3 بخش مرکزی ، بندر امام خمینی و هندیجان است. فاصله ماهشهر تا تهران 1032 ، تا اهواز 151، تا آبادا 95، تا آغاجاری 72 و تا بندر امام خمینی 18 کیلومتر است.

آب و هوای این شهر مرطوب و حداکثر درجه حرارت آن در تابستان حدود 48 درجه سانتی گراد و متوسط درجه حرارت آن در سال حدود 8/24 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی آن در ساعت 30/6 صبح در حدود 65 درصد و ساعت 30/6 عصر حدود 40 درصد است. میزان بارندگی سالیانه ماهشهر در حدود 196 میلی متر می باشد.

 محسوب می شودکه سرانجام در سال 1339 با نام فعلی به شهرستان تبدیل شده است. بندر ماهشهر از دو ناحیه قدیم و جدید تشکیل شده است:
ماهشهر جدید، در پی ایجاد بندر صادراتی نفت به وجود آمده و تا قبل از ساخته شدن تاسیسات خارک، بزرگترین بندر صادراتی نفت ایران بوده است. فاصله ماهشهر قدیم تا ماهشهر جدید، حدود 3 کیلومتر است. مردم ماهشهر بیشتر در این ناحیه سکونت دارند و بافت آن قدیمی تر است و دوایر دولتی در این قسمت قرار دارند.

مزیت های فراوان اقتصادی در آبراهه خورموسی ، شرکت ملی صنایع پتروشیمی را برآن داشت تا از سال 1370 ، توسعه صنایع پتروشیمی را با جدیت بیشتر در منطقه دنبال کند. این امر باعث رشد و توسعه اقتصادی و جمعیتی ماهشهر شده، به طوری که جمعیت شهرستان در سال 1380، بیش از 100 هزار نفر برآورد شده است.

بر طبق سرشماری سال 1375 ، جمعیت شهرستان ماهشهر 88394 نفر بوده و پس از شهر های آبادان، اهواز و اندیمشک، خرمشهر ، دزفول و مسجد سلیمان، مقام هفتم را در استان دارا است. رودخانه مهم زهره و جراحی(مارون) نیز در حومه این شهرستان جاری هستند و مهمترین آثار باستانی و تاریخی آن عبارتند از :

  •  شهر باستانی آسک(کلات)

  • روستای باستانی صالحک و قلعه باستانی باسیف

علاوه بر تاسیسات مربوط به صادرات نفت در بندر ماهشهر، وجود کارخانه گاز مایع و صدور گاز از این بندر و همچنین وجود تاسیسات عظیم و گسترده پتروشیم در 20 کیلومتری این بندر، بر اهمیت آن افزوده است.


بندر امام خمینی

بندر امام خمینی (سربندر) شهری است در استان خوزستان. سربندر در اصل همان بندر امام خمینی است. با ساخت بندر شاهپور (که بدلیل اینکه در زمان نخست وزیری شاهپور بختیار ایجاد شد به این نام نامگذاری شد و بعد از انقلاب اسلامی ایران به بندر امام خمینی تغییر نام یافته‌است) در دوره پهلوی، برای اسکان کارکنان و کارگران بندر، تصمیم گرفته شد شهرکی در پانزده کیلومتری شمال بندر ساخته شود. نام این منطقه سربندر نهاده شد. در دوره جنگ ایران و عراق، جمعیت سربندر به یکباره افزایش یافت.اکثر افرادی که جنگ زده نامیده می شدند به یکباره و بدلیل در امان بودن از حملات رژیم بعثی عراق از شهرهای خرمشهر، آبادان، شادگان و دیگر شهرهای همجوار به سربندر هجوم آوردند و شهرکهای متعددی مانند شهرک ابوذر (زمینا)، مقداد و شهرک صدوقی  در آن ساخته شد. این مساله باعث شد تا سربندر بیشتر به صورت یک شهر مستقل در نظر گرفته شود. سربندر دارای خط اختصاصی راه آهن میباشد که به دستور رضاخان شاه اسبق ایران و بدلیل انتقال راحت تر مهمات و سربازان متفقین از راه دریا به مرکز کشور ساخته شد.

((بندر امام خمینی در دوره پهلوی با نام بندر شاهپور برای توسعه صادرات و واردات ساخته شد و خیلی زود به قطب اقتصادی خوزستان تبدیل شد.))

این بندر در انتهای شمال غربی خلیج فارس، در 90 کیلومتری شرق آبادان و خرمشهر و در جنوب شرقی اهواز قرار دارد و از نظر طبیعی بهترین موقعیت را برای توسعه دارد.
بندر امام خمینی به وسیله آبراهه خورموسی ، به خلیج فارس متصل می شود. کشتی های نفتکش که به طرف بندر ماهشهر در حرکت هستند، می بایست از خور موسی عبور کنند. این آبراهه، یکی از مهمترین آبراهه های طبیعی است و کشتی های تا 100 هزار تن برای ورود به بندر امام خمینی و ماهشهر باید از این آبراهه بگذرند.
بندر امام خمینی با داشتن 36 بارانداز، بزرگترین بندر ایران به شمار می آید. به طور کلی، بزرگترین کشتی هایی که می توانند به ایران کالا حمل کنند، در بندر امام خمینی پهلو می گیرند. محل سکونت اهالی بندر امام خمینی از سال 1352 به سربندر منتقل شده است و بیشترین ساکنان این بندر غیربومی هستند. ظرفیت این بندر برای تخلیه و بارگیری کالا، بیش از 4 میلیون تن در سال و گنجایش محوطه آن در حدود یک میلیون تن است.
بندر امام به واسطه توسعه صنایع پتروشیمی ، طی سالیان اخیر از رشد و توسعه چشمگیری برخوردار بوده است.
پتروشیمی بندر امام خمینی ، رازی ، فارابی و منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی به عنوان بخشی از بزرگترین واحدهای صنعتی کشور در این شهرستان واقع اند.

در حال حاضر بندر امام خمینی به علت اختلافات مسئولین شهرستان بر سر  چگونگی تقسیم           در امدهای (مالیات عوارض و ...)شرکتهای پتروشیمی بین دو شهر و عدم داشتن بخش و یا روستا با توجه به جمعیت زیاد نتوانسته به شهرستان تبدیل شود ...


مطالب مشابه :


آشنایی با بندر امام خمینی و ماهشهر

آب و هوای این شهر مرطوب و حداکثر درجه حرارت آن در تابستان (سربندر) شهری است نقشه ماهواره




عكس هاي ابگرفتگي معابر سربندر

خبرهای بندرامام خمینی - عكس هاي ابگرفتگي معابر سربندر | خبر های بندر امام خمینی و حومه




چهارشنبه سوری در سربندر

خبرهای بندرامام خمینی - چهارشنبه سوری در سربندر | خبر های بندر امام خمینی و حومه




طرح های جامع

به منظور رعايت اصول شهرسازي و بررسي و تصويب نقشه هاي سربندر ، جلفا شهر و حوزه نفوذ




گم شدن خارجیها در سربندر

چند نفر ملوان خارجی که در هتلی از هتلهای سربندر اقامت مشکلات شهر از طریق نقشه ماهواره




معرفی بندرماهشهر معاصر

سربندر(بندرامام)-شهر امروزه ساختن گذشته‌ي ساختگي و نامهاي بي پايه و ساخت نقشه‌ها و




معرفي شهرك طالقاني ماهشهر(كوره ها)

تنگاره - معرفي شهرك طالقاني ماهشهر(كوره ها) - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران




برچسب :