معرفی جاذبه های گردشگری لرستان- دریاچه ی گهر در شهرستان دورود

دریاچه گهر

 

دریاچه گهر بزرگ (کله گهر) زیباترین دریاچه کوهستانی ایران به شمار می رود.

 تابستان دریاچه گهرزمستان دریاچه گهر

مقدمه :

 

در دامنه اشترانكوه، درياچه هاي دائمي و شيرين گهر بالا و گهر پايين گسترده شده اند. اين درياچه از ذوب برف هاي اشترانكوه و انباشت آب آن در پشت سد طبیعی ايجاد شده است. فراواني نسبي آب هاي ورودي به اين درياچه باعث مي شود سرريز آب آن به درياچه پاييني (بزرگ) بريزد. این دریاچه همانند آبگیر بزرگی است که از چشمه ها وآبشارها و سرابها سیراب و در تابستان و زمستان راکد می ماند وبیشتر سطح دریاچه زمستان کاملا یخ می بندد و چشم انداز زیبا و خاصی را به گهر میبخشد. دریاچه گهر در مرکز منطقه حفاظت شده اشترانکوه در بخش انتهایی تنگ تاپله قرار گرفته است. تنگ تاپله دره ای است در جهت شمال شرقی(جنوب شرقی) که اطراف آن را کوههای اشترانکوه فراگرفته است. زيبايي خيره كننده و چشم اندازهاي بديع درياچه سبب شده هر ساله با وجود سختي راه، انبوهي از مردم لرستان، استانهاي اطراف و ديگر نقاط كشور، با پاي پياده يا سواره به ديدن درياچه و زيبايي هاي آن بروند و چند روزي از اوقات فراغت خود را در آنجا سپري كنند. این دریاچه در نزد کشورهای خارجی بنام دریاچه ایران مشهور است.

نمای کلی از دریاچه 

تشکیل دریاچه گهر (زمین لغزه کهن اشترانکوه) :

 

دریاچه گهر (29 کیلومتری جنوب خاور دورود) به احتمال زیاد در اثر وقوع یک زمین‌لرزه به بزرگای زیاد بوجود آمده است. درواقع، این دریاچه به واسطه بسته شدن دره توسط یک سنگ ریزش عظیم تشکیل گردیده است. دریاچه کوهستانی گهر که بر روی گسل اصلی امروزی زاگرس (بخش دورود) قرار دارد، بر پهنه رومرکزی زمین‌لرزه فاجعه بار دره سیلاخور در تاریخ 3/11/1287 هـ.ش با بزرگای 4/7=Ms منطبق است. بنابراین این دریاچه احتمالاً در اثر جنبش گسل دورود و رویداد یک زمین لغزش-سنگ ریزش تشکیل گردیده است.

 

مشخصات دریاچه ها :

 

دریاچه گهر بزرگ ( کله گهر ): در منطقه حفاظت شده اشترانکوه و در ارتفاع 2400 متری از سطح دریا قرار گرفته است. حداکثر عمق دریاچه به 28 متر و مساحت سطح آبی آن به حدود 100 هکتار می رسد. طول درياچه اصلي گهر را1500 متر و عرض متوسط آن را بین 500  تا 800  متر برآورد كرده اند.

کله گهر یا دریاچه گهر بزرگ 

دریاچه گهر کوچک ( کره گهر ): ارتفاع آن از سطح دریا 2450 متر می باشد و مساحت تقریبی آن حدود 7 هکتار است. طول آن 500 متر و عرض آن حدود 150 متر است. حداکثر عمق آن نیز در حدود 4 متر می باشد.

کره گهر یا دریاچه گهر کوچک 

راه دسترسی به دریاچه :

 

راهای ارتباطی به دریاچه تماما مالرو و بعضا پیاده رو است. براي رسيدن به منطقه زيباي اشترانكوه از تهران مي‌توان به دو طريق اقدام كرد. اول: با قطار دورود. دوم: از طريق اتوبوس‌هاي دورود. دسترسی به دریاچه نیز از دورود به دو طریق امکانپذیر می باشد :

 

1- مسیر کوهنوردان : از دورود به طرف اليگودرز از كيلومتر 20 به روستاي دربند مي‌رسيم كه داراي درختان و بيشه‌هاي انبوهي است. ادامه راه ما را به طرف ايستگاه دربند مي‌رساند كه پس از گذشتن از روي ريل راه‌آهن و عبور از پل رودخانه در نهايت به روستاي تيون مي‌رسيم (جاده آسفالت است). پس از پر كردن قمقمه‌ها از آب چشمه، راه صعود از كنار روستا و از مسيري پاكوپ ادامه يافته، كم‌‌كم ارتفاع مي‌گيريم و سپس مسير ما به سمت جنوب ادامه پيدا مي‌كند. بعد از دو و نيم ساعت پياده‌روي به كنار جويباري مي‌رسيم كه ادامه راه ما را به پناهگاه اول مي‌رساند.

 

چشمه گل‌گل سيرابمان مي‌كند، سپس با طي دو ساعت به چال كبود و پناهگاه دوم مي‌رسيم كه محل مناسبي براي شب ماندن است. در اين محل رو به جنوب كه مي‌ايستيم (خلاف مسير بالا آمده) سمت راست قله گل‌گل 4050 متر و سمت چپ قله سن‌بران 4150 متر و در روبرو يك هفتي مشاهده مي‌شود كه يخچال آن تا كف ميدان ادامه دارد و ديده مي‌شود. سمت چپ آن قله لايو قرار دارد. قله سن‌بران از يخچال سمت چپ با طي زمان حدود سه ساعت و قله گل‌گل نيز با قدري زمان كمتر صعود مي‌شود و بهترين مسير رسيدن به درياچه است كه با صعود قله گل‌گل به سمت قله لايو سرازير شده (شرق)، نيم ساعتي بعد به محلي V شكل مي‌رسيم كه سمت راست ما درياچه قرار دارد.

دهليزي با شيبي تند و گاهاً يخ زده كه با توجه به سنگي بودن اطراف آن كوچكترين اشتباه در انتخاب مسير امكان بروز مشكل و يا حادثه را به دنبال دارد. بعد از اين قسمت به مسير شن اسكي مي‌رسيم كه بايد كاملاً با احتياط و حتماً نفرات پشت سر هم حركت كنند (ريزش سنگ). در بهار تا اواخر تابستان مسير داراي يخچال با شيب تند است كه همراه داشتن كلنگ و يخ شكن و طناب لازم است. زمان رسيدن به درياچه از نقطه V شكل، چهار ساعت است. در نزديكي درياچه آبشاري زيبا پذيراي ماست كه خستگي راه را از تن زدوده و از كنار آن مي‌توان به درختان زيباي بيدكنار درياچه رسيد كه نويد رسيدن به نگين زاگرس را مي‌دهد. بهترين فصل صعود، اواخر خرداد به بعد است كه البته بستگي به بارش نيز دارد. براي تماشاي لاله‌هاي واژگون(گل اشك) بايد اواخر ارديبهشت به منطقه رفت

 

2- مسیر عمومی : راه اصلی آن از شهرستان درود با خودرو به گردنه دوش دراز - قریه درب آستانه (امام زاده شاه پیروانی) و دو راهی سراوند وچشمه تلمه زار است. بعد از جاده ماشین رو گردشگران پیاده باید به چشم دره- چشمه تلمه زار- گردنه گله چیره- بنار نر میون -گردنه پنبه کار دره نگار و سفید آب- بناره گهر به دریاچه دیدنی گهر میرسند. حرکت از محلی به نام سرچشمه (در حومه شهر دورود به فاصله حدود 20 کیلومتر) با ارتفاع 2365 متر از سطح دریا آغاز می شود. در مسیر رفتن از سرچشمه به دریاچه گهر باید مسافتی 18 کیلومتری را با فراز و نشیبی بسیار پیمود و از کنار دره نگار(نی گاه) و بالای گردنه پنبه کار  بگذریم و جالب است که در نهایت به دریاچه می رسیم که ارتفاع آن از سطح دریا 2360 متر است یعنی  تقریباً به اندازه ارتفاع مبدأ. مرتفع ترین نقطه مسیر، بالای گردنه پنبه کار با ارتفاع 2550 متر و پایین ترین نقطه چشمه پنبه کار در پایین گردنه با ارتفاع 1950 متر می باشد. دریاچه در دامنه جنوبی اشترانکوه و قله سن بران قرار دارد. دریاچه دیگری در بالادست این دریاچه قرار دارد که به دریاچه بالا یا دریاچه کوچک یا دریاچه دوم موسوم است که در حال از بین رفتن است و برای رسیدن به آن باید حدود 2 ساعت پیاده روی کرد.

 

امکانات اطراف دریاچه :

 

دریاچه دارای کمپ استقرار محیطبان جهت حفظ گونه های زیست محیطی منطقه و صدور پروانه یک روزه ماهیگیری می باشد. همچنین نیروی انتظامی نیز در منطقه حضور دارد. جدیدأ شهرداری شروع به ساخت سکوهایی برای استقرار گردشکران نموده است که مورد انتقاد برخی از مسئولین محیط زیست قرار گرفته است. همچنین چند سرویس بهداشتی نیز در منطقه احداث شده است.

 

پوشش گیاهی منطقه :

 

68 گونه انحصاري گياهي در منطقه حفاظت شده اشترانكوه در استان لرستان وجود دارد. در جريان اجراي طرح شناسايي و برررسي تنوع زيستي و عرصه‌هاي طبيعي مناطق حفاظت شده استان لرستان، كارشناسان، بيش از 600 گونه گياهي در منطقه حفاظت شده اشترانكوه شناسايي كردند. در حدود 53 گونه درخت و درختچه نيز در اين منطقه حفاظت شده شناسايي شده‌اند كه برخي از آنها از خواص دارويي و طبي نیز برخوردارند. پوشش گیاهی آن بیشتر ازگونه های زرشک، شیرخشت، سیب وحشی، گردو، بید، دافته، شنگ، ارژن، انجیر، گون، گز، بادام وحشی و در قسمت بالا دست دریاچه بزرگ و دریاچه کوچک درختهای اورس، ارجن و بید پراکنده است.

لاله واژگون 

جانوران منطقه :

 

حوضه استحفاظي و حفاظت شده شهرستان‌هاي دورود، ازنا و اليگودرز استان لرستان (اشترانكوه) شامل 98 هزار و 250 هكتار وسعت می باشد. اشترانكوه‌ يكي‌ از مناطق‌ منحصر به‌ فرد استان‌ لرستان‌ است‌ كه‌ به‌ لحاظ‌ برخورداري‌ از شرايط‌ ويژه‌ اكولوژيكي‌ و توپوگرافي‌ زيستگاه‌ مناسب‌ و مستعدي‌ براي‌ رشد و تكثير وحوش‌ به‌ويژه‌ پستانداران‌ بزرگ‌ است‌ و به‌ همين‌ دليل‌ از ديرباز به‌ عنوان‌ يك‌ شكارگاه‌ ممتاز، مورد توجه‌ عشاير و اعيان‌ و اشراف‌ بوده‌ است.

 

اين‌ امر موجب‌ شد تا رشته‌ كوه‌ اشترانكوه‌ و دره‌ ني‌گاه‌ با نام‌ قرق‌ اختصاصي‌ تيان‌ (تيون) در سال‌ 1340 به‌ عنوان‌ منطقه‌ شكار ممنوع‌ و در سال‌ 1349 با افزودن‌ ارتفاعات‌ متعدد ديگر، (از جمله‌ سفيدكوه‌ بزرگ‌ و كوچك) به‌ محدوده‌ آن، منطقه‌ قرق‌ تيان‌ با عنوان‌ منطقه‌ حفاظت‌شده‌ اشترانكوه‌ شناخته‌ شود. وجه‌ تسميه‌ اين‌ نام‌ وجود نيم‌ دايره‌ چال‌ها و معابر خط‌الراءس‌ بين 4‌ قلل‌ منطقه‌ است‌ كه‌ افراد محلي‌ آن را به‌ كوهان‌ و گردن‌ شتر شباهت‌ داده‌اند.

 

در سال‌ 1357 با ايجاد تغييراتي‌ در حد و حدود منطقه، كوههاي‌ سفيد كوه‌ بزرگ‌ و كوچك‌ با مساحت‌ 24 هزار هكتار از منطقه‌ اشترانكوه‌ منفك‌ و به‌ صورت‌ مجزا به‌ نام‌ پناهگاه‌ حيات‌ وحش‌ سفيدكوه‌ ازنا قرق‌ و شناخته‌ شد و مابقي‌ امروزه‌ از ارزشمندترين‌ مناطق‌ تحت‌ مديريت‌ سازمان‌ محيط زيست‌ كشور محسوب‌ مي‌شود.

 

پستانداراني چون كل و بز، آهو، قوچ، خرگوش، شغال، روباه، گراز، گرگ، پلنگ، خرس قهوه‌اي و گربه وحشي را می توان از مهمترين گونه‌هاي شناسايي شده اشترانكوه به حساب آورد. گونه‌هاي پرندگان اين منطقه حفاظت شده 195 مورد است که مهمترین آنها می توان به کبک دری، تیهو، شاهین اشاره کرد. همچنين 30 گونه از خزندگان و پنج گونه دوزيست نيز در اين منطقه شناسايي شدند. انوع مارها چون افعي يا گرزه مار نيز در اين منطقه زندگي مي‌كنند.

 

ماهی ها :

 

از مهمترین ماهیهای این دریاچه میتوان به قزآلای رنگین کمان و قزل آلای خال قرمز اشاره کرد.

 

1- قزل آلای خال قرمز (Brown Trout)

ماهی قزل آلای خال قرمز 

2- قزل آلای رنگین کمان (Rainbow Trout)

 ماهی قزل آلای رنگین کمان

3- زردپر (Barbe Fish)

ماهی زردپر

 

درياچه گهر ( نگين اشتر انكوه )

درياچه گهر از زيباترين درياچه هاي كوهستاني إيران است كه در 121 كيلو متري شرق استان لرستان به مركزيت خرم آباد ودر 35 كيلومتري جنوب شرقي شهر در ود واقع گرديده است اين درياچه همچون نگيني در مركز منطقه حفاظت شده اشتر انكوه با مختصات جغرافيايي N33.31297 E49.27633 : 49 درجه و 16 دقيقه تا 9 درجه و 17 دقيقه طول شرقي و تا 33 درجه و 18 دقيقه عرض شمالي در ارنفاع 2350 متري از سطح در ياي آزاد قرار گرفته است و شامل 2 بخش بنام هاي گهر بزرگ ( كله گهر ) و گهر كوچك ( كره گهر ) ميباشد . وسعت : درياچه گهر بزرگ حدود 100 هكتار و عمق درياچه بين 4 تا 28 متر و عرض آن بين 400 تا 800 متر و طول آن 1500 متر ميباشد ميزان بارش سالانه در منطقه حدود 931 ميلي متر است كه بيشتر بصورت بارش برف ميباشد در سالهاي پر برف سطح درياچه يخ بسته و مناظر زيبا و بديعي را براي علاقه مندان به طبيعت و گردشگران بوجود مي آورد موقعيت درياچه گهر محصور شده در بين رشته كوههاي اشترانكوه كه از سمت شمال به قله ازنا در- كول شاكول-دره دايي – قله سن بران –از شمال غرب به كوه گزر سون و پريز كوه بزرگ از شمال شرق به پريز كوه كوچك – از جنوب شرق به كوه تخت كالا و در ارتفاعات دره دزد ون از جنوب به ارتفاعات اسينه ودر جنوب غربي به كوه گولك واز شرق به قله همايون و مالره محدود ميشود . بسياري از كوهنوردان در تمامي فصول سال به قلل مرتفع اين كوهها : از جمله قله هاي متنوع اشترانكوه –كولوريد- كوله لايو- گل گل –سن بران – پل پازن پير – تخت شاه – فيال سون – ميرزايي- كوله جنون – همايون - صعود ميكنند. پوشش گياهي : بلوط –بيد- بادام -پسته وحشي -گلابي وحشي- چنار –نارون- بلوط مازو -و دار گردو- انجير- زبان گنجشك- سيب- زالزالك- ارژن- كنار كهور- انار- گز- و مو ي وحشي ميباشد مراتع مرغوب شامل خانواده غلات و بقولات و چتريان و لاله هاي واژگون- گل شقايق -زنبق - و لاله وحشي تاج خروسي و اختر ميباشند ومحصولاتي كه از اين مراتع بدست ميايند عبارتند از موسير –گز انگبين- كتيرا - و ني جلبك -آويشن علف گاو زبان- حيات وحش :  منطقه حفاظت شده اشترانكوه با حيات وحش متنوع شامل حيواناتي است از قبيل – بز قوچ - آهو – كل – پلنگ – گرگ – گراز – خرس قهوه اي – كفتار – روباه - شغال - خرگوش و انواع پرندگان مانند عقاب - كبك – شاهين- تيهو – وديگر پرندگان بومي هستنند . مار ماهي- لاك پشت- قوربا غه – ماهي قزل الاي رنگين كمان و ماهي خال قرمز- در اين درياچه زيست ميكنند جاذبه هاي درياچه : واقع شدن درياچه در ارتفاع 2350 متري از سطح درياي آزاد محصور بودن آن در ميان كوهساران اشترانكوه رويش متنوع گلها و گياهان دارويي – كوهنوردي - ماهي گيري با قلاب- شنا - قايق راني ديدن حيات وحشي - راه پيمايي در كنار درياچه از جمله جذابيت هايي است و خاطرات خوشي را براي هر باز ديد كننده اي بيا دگار خواهد گذاشت . بهترين زمان بازديد از درياچه از اواخر بهار و اواسط تابستان است . در كنار درياچه گهر امكاناتي چون سرويس بهداشتي و پاسگاه نيروي انتظامي و پاسگاه محيط زيست كمپ موقت تابستاني هلال احمر با 30 چادر برفراخته و اجاره دادن چادر ها وپتو ها به گردشگران مستقر ميباشند . قسمتي از حاشيه درياچه داراي سيستم روشنايي از طريق باطري هاي خورشيدي بوده وآب شرب نيز توسط لوله از چشمه كشيده شده استراه هاي دسترسي به درياچه : از مسير درود بطرف روستاي كوچك درب آ ستانه ( امامزاده پير والي ) و سپس چشمه خيه ( خرم ) است . از شهر درود تا چشمه خيه حدود 17 كيلومتر جاده آسفالته است واز چشمه خيه تا درياچه گهر 18 كيلو متر مسافت مالرو است كساني هم كه مايل باشند ميتوانند باچهار پاياني مثل قاطر و الاغ نيز كه توسط افراد بومي جهت حمل بار ويا سواري كرايه ميدهند به درياچه بروند. بيشترين جاذبه هاي درياچه حضور گله هاي 30 الي 40 نفري گراز هاي وحشي در ساعات 11 شب به بعد است كه از كنار رودخانه به محدوده درياچه مي ايند و از كنار و لابلاي چادر هاي برافراخته گردشگران جهت رفع گرسنگي و خوردن مواد غذايي بجا مانده تا صبح رفت و آمد ميكنند و مي توان از داخل چادر و يا بالا رفتن از درختان به تماشاي اين گرازها پرداخت و لذت برد و به جهت احتياط و حمله ور شدن گراز ها زياد نبايد به انها نزديك شد و اگر هم نان ا ضافي به همراه داشته باشي ميتواني برايشان بريزي تا بخورند . نقاط ضعف : ازمحل پاركينگ اتومبيل تا در ياچه حدود 18 كيلومتر و به فاصله 4 الي 4.5 ساعت در ميان كوه ها و دره ها بايد پياده روي نمود ودر اين مدت هيچ گونه ارتباط تلفني ويا دسترسي به امكاناتي مثل جانپناه وسيله نقليه امكان پذير نميباشد در طول مسير هيچگونه امكانات رفاهي بهداشتي و يا جان پناه جهت محفوظ ماندن از حوادث طبيعي ( سرما گرما و برف و باران ) ويا انساني وجود ندارد همچنين خطرحمله مسلحانه افرادي كه بصورت راهزن در بعضي گردنه هاي منطقه مثل گردنه خدا قوت وجود دارد كه از نزديك ما شاهد اين قضيه بوده ايم كه طلا جات و وسايلهايي مثل موبايل و دوربين فيلم برداري و عكاسي و پول هاي 2 گروهي كه بصورت خانوادگي راهي درياچه بودند را گرفتند و برويشان اسلحه كشيدند و متاسفانه اين عمل باعث ميشود كه ضربه بزرگي به صنعت گردشگري و توريسم وارد كند در صورتي كه درياچه گهرداراي شهرتي نه تنها در ايران بلكه در سطح جهانگردي هم در حال مطرح شدن هست لازم به ياد آوري ميباشد كه مردم آن مناطق اكثريت داراي اسحله جنگي(كلاشينكف ) با مجوز و چه بدون مجوز هستند و مسولين بايد امنيت منطقه را براي گردشگرا ن امن نمايند. - بعلت عدم پوشش حفاظتي پا سگاه نيروي انتظامي مستقر در كنار درياچه و نبودن امكانات در نيروي انتظامي مثل وسيليه نقليه مناسب جهت تعقيب نمودن راهزنان در واقع نيروي انتظامي مستقر در آن بيشتر جنبه نمادي دارد  ودر عمل هيچ گونه كار آيي ندارد و حضور آنان مثل بقيه گردشگراني هست كه در محوطه درياچه بسر ميبرند و از آب وهواي درياچه لذت ميبرند . حال براي كارآيي و بهينه سازي اينكار ميتوان از اين طرح پيشنهاد ي استفاده نمود . بعنوان مثال : از هر گردشگري عبوري ، از منطقه ‏، پاسگاه محيط باني،كه در مبدا وجود دارد ميتواند وروديه اي گرفت وجهت امنيت گردشگرا ن هزينه كرد موتوري خريداري و از آن جهت گشت نيروهاي انتظامي و پوشش دادن مسير طولاتي جاده استفاده نمايند - هيچگونه كار فرهنگي در طول مسير ويا در كنار درياچه انجام نشده است جادارد در طول مسير تابلو هايي به اين مظمون(از ريختن زباله در طوال مسير خودداري نماييد و يا حداقل زباله هاي خود را در زير خاك دفن نماييد ). ويا حدا قل در طول مسيرهر 1 كيلومتر يك زباله دان نصب نمايند تا رهگذران مجبور به ريختن زباله هاب خود در مسير راه نباشند و محيط زيست را آلوده نكنند . ويا تابلو هايي به اين مضمون ميتوان در كنار درياچه نصب نمود : (جهت آرامش خود وديگر گردشگران و آرامش حيات وحش از إيجاد سر صدا جدا خود داري نماييد ) هيچگونه امكانات و كمكهاي اوليه در محدوده درياچه وجود ندا رد چنانچه كسي دچار آسيب يا بيماري گردد بايد ساعت ها آنهم با پاي پياده اين مسير را بناچار طي كند . خصوصيات مردمان لرستان : مردماني خونگرم زحمت كش و سخت كوش و غيور ي ميباشند ولي متاسفانه در فقر فرهنگي و اقتصادي بسر ميبرند در صورتي كه بهترين جاذبه هاي طبيعي وگردشگري و مناطق باستاني در اين منطقه قراردارد و ميتوان از طريق   گردشگران و ، جذب توريسم اقتصاد اين منطقه را رونق بخشيد.


مطالب مشابه :


آگهی استخدام گسترده در شرکت معدنی گل گهر

8-6- چنانچه داوطلب در يكي از شركتهاي پيمانكار و همكار شركت معدني و صنعتي گل گهر شاغل مي باشد




آگهی استخدام 257 نفر در شرکت معدنی و صنعتی گل گهر-خرداد93

آگهی استخدام - آگهی استخدام 257 نفر در شرکت معدنی و صنعتی گل گهر-خرداد93 -




پیمایش دره گهر رود، 3- دریاچه گهر به دره نی گا

ني‌گاي بزرگ از ابتداي دره گهر رود تا پايين در اين ميان تنها علي همكار كامران بود كه




دواسازی بیداد می کند

پیمایش دره گهر رود اين نظر سحر خانم كه احتمالاً در آينده همكار ما خواهد بود در زير يكي




سودجويان، نماينده‌ي زاگرس‌نشين‌ها را به دامنه‌ي البرز بردند

زماني كه تازه با آن‌ها همكار شده بودم، بعضي شما را به خدا براي تيم گهر كاري نمي‌كنيد




دومین کنفرانس مهندسی معدن ایران

ارايه طبقه بندي سنگ آهن براساس سختي سنگ؛ مطالعه موردي سنگ آهن گل گهر همكار با




آبشار آب سفيد را نمي توان به هيچ چيز جز خودش شبيه كرد

زيبايي اين سفر به اين بود كه يكي از دوستان همكار عضو تيم كوه درياچه ي گهر




شعر با موضوع امید و توکل

تـرا، ای گـرانمـایه، دیـرینه ایران ترا ای گــرامـی گــهر دوست دارم  تقدير از همكار




شعر در موردحجاب

تـرا، ای گـرانمـایه، دیـرینه ایران ترا ای گــرامـی گــهر دوست دارم  تقدير از همكار




عیدغدیرخم مبارک

تـرا، ای گـرانمـایه، دیـرینه ایران ترا ای گــرامـی گــهر دوست دارم  تقدير از همكار




برچسب :