ابتکارات مدیری در مدرسه

چیزهایی که باید یک معلم در حاشیه کار دقت کند ( با هدف مبارزه با تهاجم فرهنگی و رعایت عفاف و حجاب) توجه به تصاویر جلد دفاتر و یا برچسب هایی که به دفتر می چسبانند ،می باشد. از ابتدای سال توصیه کنید که دفاتری تهیه نکنند که تصاویر باربی  و امثالهم دارد واگر خریده بودند یا از سال قبل داشتند،با جلد دیگری روی آن را بپوشانند .

البته من کلا خرید کلاسور را به همه پیشنهاد داده ام که چندین سال است دفتری نمی خرند و همان کلاسور سال قبل را می آورند و فقط برگه هایش را جابجا می کنند. کلاسور هم شأن  درس ادبیات را بالا می برد هم از نظر جلوگیری از اسراف خوب است و به مقدار خواسته شده برگه مصرف می کنند. در ضمن فارسی ،دستورزبان، املا،انشا و شعر همه یک جا و البته در بخش های جدا نوشته می شود و بررسی آن برای دبیر هم راحت تر است و دانش آموز هم بهانه جا گذاشتن یکی از دفاتر را نمی تواند بیاورد و حمل و نقل آن فقط به تعداد برگه های نوشته شده و راحت است . چون برگه های سفید به تعداد مورد نیاز اضافه می شود.

و چون برای تزیین آن با بچه هازیاد صحبت کرده و نمونه دفاتر تزیین شده را از سال های گذشته نشان داده ام ،عادت کرده اند و مقیدند که هر صفحه را هم با یک به نام خدای شعری زیبا ی متنوع و هم تزیین با گل و بلبل و پرنده و...شروع کنند. چون می دانند در صورت عدم رعایت نمره دفتر را نخواهند گرفت و البته بیشتر با عشق این کار را انجام می دهند و می گویند زیباترین دفتر ما دفتر ادبیاتمان است.

1- کاور وبازوبند رنگی:هر هفته اسامی دانش آموزان برتر شناسایی وتایپ می کنم ودرکلاسها نصب می نمایم وبه دانش آموزان برتر بازوبند رنگی (نفر اول بازوبند آبی-نفردوم کلاس بازوبند قرمز-نفرسوم بازوبند سبز) وبه دانش آموزان نمونه ی هفته کاور رنگی (دانش آموزان نمونه ی هفته )داده می شود.

2-    فیلم مدرسه: کلیه مراسمات واردو ها و...بصورت فیلم در یک سی دی تکثیر می نمایم ودراختیار کلیه دانش آموزان بعنوان یادبود مدرسه در سال آخر تحصیلی تحویل می دهم.

3-    تهیه ماه نامه یافصل نامه:حاوی مطالبی ازقبیل: اخبار مدرسه،تصاویر دانش آموزان برتر،نکات آموزشی درسی،جدول، طنز ومطالب پزشکی و...

4-    جشن تولد همکاران:جشن تولد همکاران وحتی فرزندان آنهارالیست می کردم وبه همین مناسبت یک هدیه زیباهر چند کوچک بایک کارت پستال زیبا بصورت پست به منزلشان ارسال می کردم.

5-    ناهارمدرسه:برای اینکه تنوعی درمحیط مدرسه ایجادشود ودانش آموزان باهم بودن وباهم غذا خوردن راتجربه نمایند هرماه یا سه ماه یک بارازدانش آموزان می خواستم تایک ناهار دراندازه کم وسبک رابه مدرسه بیاورندتادرکنار غذا هم بخورند.

6-    تابلوی آزاد نویسی:درسالن مدرسه،تخته ی وایت برد بزرگی راقراردادم وبرای دانش آموزان توضیح دادم روی این تخته شما می توانیدمطالب علمی،سوال،کلمات زیبا،پیشنهادو..رابرای دوستانتان ومعلمین ومدیرمدرسه یادداشت کنید.

7-    نقاشی مدرسه:دراین طرح من به دنبال نقاط مثبت ومنفی کار خودبودم.به همین خاطر ازدانش آموزان خواستم تاآنچه ازمدیرمدرسه درذهن دارندنقاشی کنندوحتی می توانندبدون نام خود نقاشی های خود رادرصندوقی به همین نام بیاندازند.

بااجرای این طرح توانستم پاسخ بسیاری ازسوالاتم رااز نقاشی های دانش آموزان دریابم.

8-کی دانش آموزرابه دفتر بفرستم:یک دفتر60 برگ که درهرصفحه عکس ونام دانش آموزرایادداشت نمودم وسپس آن رابه دبیران دادم وازآنها بصورت زیر دفترراکامل کنند ودراین کار می تواننداز نماینده کلاس کمک بگیرند:

(دریک سطرعلت انجام ندادن کاررابپرسندوبنویسند.اگرجلسه ی بعدی کارانجام نخورده بوددرسطر دوم بنویسند که این کارانجام نگرفته است اگر دانش آموزی دوبار پشت سرهم(درفاصله رمانی کم) کاری راانجام نداده باشدهمراه دفتر پیش مدیربفرستند.{اگردانش آموزباراول کارراانجام می دادبخشش میخورد}.من نیز درسطرسوم می نوشتم که جلسه بعدوقت دارد که انجام بدهد درغیر این صورت از اولیاء درخواست میشدتادرمدرسه حضوریابند.

9-کلاس اختصاصی هنر وریاضی:ازکلاسهای اضافی بعنوان کلاسهای هنر وریاضی و...استفاده کردم وبابهره گیری ازطراحی ،اشکال مناسب همان درس راروی دیوارها وسقف کلاس باکمک دانش اموزان کشیدم.مثلا برای کلاس ریاضی اشکال هندسی وفرمولها راکشیدیم وکاردستی مربوط به ریاضی را درآن چیدیم.

10-رادیوامروز:خواندن چندخبر(ورزشی-علمی-هنری-اقتصادی و...)درروز پنج شنبه هرهفته درمراسم آغازین .

11-اولیاء واینترنت:اولیاءمدرسه ودانش آموزان ازطریق سایت مدرسه از مسائل جاری مدرسه،نمرات ماهانه دانش آموز خودو... اطلاع نمایند.

12-آبونه(اشتراک)مجله پیوندبرای اولیاء:بعداز ثبت نام اولیاء مجلات ازطریق مدیرمجله بوسیله پست به منزل ارسال می گردید

13- زنگ لقمه:هرروز نوبت صبح،بچه هاازساعت45/8الی9 مشغول خوردن صبحانه(لقمه)می شوندحتی من وهمکاران نیز یک لقمه برای خوردن دراین ساعت آماده می کنیم وهمراه بچه هامی خوریم.

14-تولدت مبارک:درابتدای سال،تاریخ تولددانش آموزان ومعلمین راتهیه وتنظیم می کنم وسپس لوح یادبودی دریک برگه باکامپیوتر آماده می نمایم که نام وعکس ،تاریخ تولد ،کلاس وباجمله ای زیبای(تولدت مبارک) طراحی می نمایم ولوح هارادرسرصف به دانش آموز می دهم وتمامی بچه ها باصدای بلند می گویند(تولدت مبارک)

برای کسانی که تولدشان تابستان است،در یک روزجشن نزدیک به آخرسال تحصیلی لوح ها راپیشاپیش به دانش آموزان می دهم وتولدشان راتبریک می گوئیم.

15-بازیافت زباله:از دانش آموزان خواستم ازدور ریختنی هامانند:قوطی شیر،کاغذباطله هاو.. وسائلی مفیدبسازند.بعدازجمع آوری وسائل نمایشگاهی از وسائل دایرنمودم وبه آثار خوب جوایزی اهداءنمودم.

16اتاق فکر:دانش آموزان به ترتیب کلا س هفته ای یک زنگ بعنوان زنک فکردارندکه دراتاق فکر درمورد هرموضوعی (اخلاقی-تربیتی-مشکلات مدرسه-بلوغ و...)به صورت بارش مغزی باهم صحبت می کنند.ونتیجه را گاهی باچند جمله دریک مقوا روی دیوار اتاق فکر می چسبانند

17-صف های متغیر:برای تنوع هر ماه صف های آغازین رابصورت های عمودی،افقی،uشکل،> شکل،دایرهایشکل و..

18-دیوارهای متغیر:دیوارهای حیاط مدرسه راباکمک خود بچه هادر هرماه برای دروس مختلف آرایش می دهیم مثلا : درکادر های دیوارنقشه کشورها،جدول ضرب،وسائل آزمایشگاه ،فرمول ها و...

19-تغییر زنگ مدرسه: صدای زنگ کلاس رابصورت موزیکال تغییر دادم.

20-نماز خانه یاسالن کشتی:یک سری مسابقه کشتی درنمازخانه ی مدرسه اجرا نمودم دراین کار از یک فرد آشنابه کشتی درداوری واجراءیاری جستم این مسابقه دریک روز تعطیل اجراء شد)

21-مشت زنی درمدرسه:درقسمتی ازمدرسه که قابل دید دردفترباشددوکیسه بوکس آویزان نمودم تا دانش آموزان درزنگ های تفریح وورزش هیجان خود رابامشت ولگد روی کیسه خالی کنند.(برای همه ی پایه ها)

22-ویدئو کلوپ:درکنارکمدکتابخانه ،یک کمد حاوی سی دی های آموزشی وفیلم وکارتون بصورت  اجاره وفروش فیلم قرار دادم وازدرآمد آن،جوایز مدرسه راتهیه می نمودم(مسئولیت کمد بایک دانش آموز بود)

23-تمام معلمینم مجلات رشد رامی خواندند:بامعلمانم قرار گذاشتم بجای روز معلم در ابتدای سال دومجله ی رشد معلم ورشدتکنولوژی را بصورت پست از طرف مدیر مجله به منزل آنان ارسال شود.(قیمت دومجله برای یک معلم،4000تومان)

24- مجله رشد کودک-نوجوان-جوان بجای جایزه: درابتدای سال با دانش آموزان قرار گذاشتیم درپایان ترم برای دانش آموزان تلاشگر وممتاز اشتراک روزنامه های بالا را بجای جایزه به منزل ارسال نمائیم.

25- کتاب بچه ها:بجای تکالیف نوروزی 9موضوع از دروس مختلف تهیه شدو قرار شد دانش آموزان یک موضوع را انتخاب کنند ودریک یا دوبرگ تایپ شده با فونت مشخص بعد ازعید بیاورند.ورقه ها بعد ازعید جمع آوری شد وبرای هر کلاس بصورت جداگانه یک کتاب از تکلیف خودشان با جلدی درخور وزیبا تهیه کردیم ودرکتاب خانه مدرسه قرار دادم

منبع:وبلاگ مجید رحمانیmajid-1350.mihanblog.com

خبر های روز:انتخاب  خبرهای روز از جراید ونصب در پانل مربوطه که باعث ارتقا سطح فکری  همکاران در دبستان با موضوعات جدید روز در زمینه های  علمی – آموزشی –تربیتی  می گردد.
 کتابخانه دوار: این طرح کمک می نماید که از هر فرصت ممکن پیش آمده دانش آموزان واولیا استفاده نموده وبه مطا لعه بپردازندمحل  ورودی سالن گذاشته شد. وتعدادی کتابهای مختلف روی آن قرار دارد .
نمایشگاه کلاسی : در این طرح با گذاشتن قفسه ای درب هر کلاس نمونه ی کارهای دستی دانش اموز در طول هفته به نمایش گذاشته می شود این کار باعث تشویق فراگیران  در فعالیت های فوق برنامه وکلاسی می گردد .
کارگاه و آزمایشگاه: مکان در نظر گرفته شده از نظر تابلو – صندلی ووسائل آزمایشگاهی – وسائل سمعی وبصری  مجهز بوده  آموزگار ودانش آموزان  به راحتی می توانند در آن محل کارگروهی کارگاهی همراه با نمایش فیلم داشته باشند واز زمان راه اندازی آن  تاکنون مورد توجه آموزگاران ودانش آموزان قرار گرفته است .
تولد دانش آموزان: کلیه دانش آموزان   آموزشگاه  با توجه به ماه  تولد دسته بندی  می شوند و در طول  سال تحصیلی  دانش آموزانی که در ماههای مشخص  شده  سال متولد شده اند به  صورت  گروهی برای آنها ضمن گرفتن مراسم جشن تولد کارت تولد همراه  با لوح یاد بود اهدا  می گردد .
دفترچه  دانش آموزی:   تهیه  دفاتری که حاوی اطلاعاتی  درخصوص نکات آموزشی –بهداشتی –تربیتی – رفتاری وورزشی  وکارنامه نمرات مستمر سال تحصیلی وجدول زمانبندی آ موزش خانواده به صورت کلاسی وعمومی  وحاوی اطلاعاتی برای اولیا  جهت مراجعات آنان به مدرسه وکلاسهایی که به صورت فوق برنامه طراحی  شده واطلاعاتی در زمینه کتابخانه خاص اولیا  دانش آموزان وفعالیتهای اردوی دانش آموزان ومواردی تحت عنوان مشاوره  اولیا را در بر می گیرد که نهایتا جهت باز خورد ورسیدن به اهداف کمی وکیفی از موارد یاد شده ارزیابی به عمل می آید .
فرم  لباس دانش آموزان: با هماهنگی با اولیا دانش آموزان فرم های ( لباس ) به صورت یکرنگ ویک شکل برای دانش آموزان تهیه گردیده است به صورتی که برای هر فرم سردوشی طراحی گردیده است که  نماد  پایه تحصیلی  دانش آموز را  مشخص می کند به طور مثال سردوشی  که از یک خط ضخیم   برخوردار است نماد پایه اول وبه همین ترتیب پنج پایه مشخص می شود .
تابلو  دیجیتالی: نصب وراه اندازی تابلو تبلیغاتی دیجیتال به عرض  درب ورودی سالن مدرسه به صورتی که با تنظیم زمان بندی مشخص اطلاعات بهداشتی –آموزشی –پرورشی وورزشی در معرض دید دانش آموزان قرار می گیرد وهمچنین ورود دانش آموزان را به کلاس مشخص نموده وضمنا دمای محیط آموزشگاه را نشان می دهد .

مجلد نمودن مجلات : مجلات رشد –تکنولو ژ ی  -  مدیریت  آموزش ابتدایی – مدرسه فرداآموزش ابتدایی پایان هر سال تحصیلی جهت تقویت بنیه علمی همکاران ودسترسی به اطلاعات ونظریات  صاحب نظران در خصوص  کیفیت بخشی به فعالیت های یا د دهی  و یاد گیری تمام  مجلات رشد  اختصاصی با توجه به  ماه مجلد شده ودر اختیار همکاران قرار می گیرد ضمن مطرح نمودن در شورای آموزگاران ودر ساعات استراحت همکاران در صورتی که هر همکاری نیازمند به مطالعات جمع بندی می باشد می تواند مجلات مجلد شده را به صورت چند  روز در اختیار داشته باشد .
کتابخانه اولیا: جهت ارتباط وتعامل هر چه بیشتر اولیا با آموزشگاه  واطلاع رسانی در خصوص شرایط جسمانی وروانی فرزندانشان با همکاری آموزگاران وخود اولیا کسی که می تواند در این زمینه به آنها یار ی رساند تهیه گردیده وبا مسئولیت اولیای  داوطلب کتابخانه ای  طراحی گردید که صرفا اختصاص به اولیا دارد و آنها طبق جدول زمانبندی روزهای سه شنبه هر هفته نوبت صبح ساعت 10  و نوبت بعد از ظهر ساعت 3 جهت دریافت وتحویل کتاب به مدرسه مراجعه می نمایند که نتایج رضایتمندی را از مطالعات آنان در تغییرات رفتاری فراگیرانشان مشاهده  می نماییم .
 معرفی  دانش آموزان نمونه هرماه: جهت ایجاد انگیزه وحس رضایتمندی در دانش آموزان نسبت به تلاش هایی که در زمینه مسائل آموزشی واخلاقی ورفتاری انجام داده اند در هرماه دانش آموزانی را که در این زمینه تلاش بیشتری نموده اند با عناوین ممتاز – برتر –خوب با هماهنگی آموزگار مربوطه همراه با عکس آن دانش آموز درپانل نصب نموده تا در معرفی دید تمام دانش آموزان قرار گیرد .
کارت حضور درنماز: این طرح :جدول زمانبندی روزهای حضور دانش اموزان را در نمازنشان داده که توسط معاون پرورشی کارتهای مربوطه مهر گردیده و در پایان هر ماه ارزیابی از شرکت دانش اموز در نماز خواهد شد ..
مشاوره: حضور مشاور دردبستان دوهفته  یک بار جهت رفع مشکلات اولیا ودانش آموزان با برنامه ریزی ووقت  قبلی دفتر با استقبال بسیار خوب روبرو شده است که این کار کمک بزرگی به آنان درحل مشکلاتشان می نماید .
کتابخانه کلاسی: با هماهنگی وبرنامه ریزی انجام شده جهت اعتلای فرهنگ کتاب وکتابخوانی کلاسی این طرح با  مشارکت دانش آموزان تجهیز  که هردانش آموز از یک تا چند کتاب به کتابخانه اهدامی  نماید با این کار تعدا د کتابها افزایش  وهزینه ای در این راستا برای دبستان دربرنخواهد داشت  .دانش آموزان  پایه اول  با گرفتن کتاب وخواندن آن در منزل توسط اولیا با  داستان آن آشنا می گردند ودریک فرصت مناسب  توسط آموزگار به آنها اجازه داده می شود که داستان کتاب را تعریف نمایند با این  روش دیگران هم با گوش نمودن داستان را یاد می گیرند واگر حساب کنیم که تعداد دانش آموزان این کلاس 25 نفر باشند  تمامی دانش آموزان  با 25 داستان کتاب تا  پایان سال آشنا  می گردند .
ویترین  مدیریت  مشارکتی: در این طرح کلیه کسانی که در کارهای مدرسه  مشارکت می نمایند به صورت کارت عکس دار شامل اعضا انجمن – شورای دانش آموزی –همیاران دبستان ومسئولین کتابخانه اولیا در آن نصب گردیده است .
 بانک نوار سی دی: این مجموعه  شامل نوارهای 30 جز ء قرآن کریم – نوارها وسی دی های آموزشی – فیلم کارهای انجام شده دبستان – جلسات آموزش خانواده که دسترسی به آن آسان می باشد .
کمد جوایز پیشنهادی: این طرح  به اولیا کمک می کند که در زمانهای مناسب با توجه به وضعیت درسی ورفتاری وشرایط پایه تحصیلی دانش آموز خود یکی از جوایز داخل کمد را انتخاب وبرای دانش آموزان خود تهیه نمایند.
 تقسیم مسئولیت های دبستان: این طرح آموزگاران محترم  با توجه به علاقه مندی خود در یکی از  فعالیتهای مدرسه با توجه به ابلاغ مدیر دبستان همکاری می نمایند  این کار باعث مشارکت و بالا ر فتن  کارهای پرورشی دبستان می گردد . ودر پایان سال تحصیلی  ضمن تقدیر از طرف مدیر ، در بند ارزشیابی امتیاز مربوطه را کسب نمایند .
  آموزش زبان انگلیسی در کلاس فوق برنامه :
 در روز جمعه کلاسهای فوق برنامه ی زبان انگلیسی برای کلیه ی مقاطع ابتدایی به جز اول بصورت اختیاری و با رضایت اولیاء دانش آموزان برگزار می گردد.کلاس زبان برای دانش آموزان پایه ی اول ابتدایی در روزهای سه شنبه برگزار می گردد.ضمنا چندین جلسه ی توجیهی و کمک آموزشی برای اولیاء دانش آموزان در مورد یادگیری زبان انگلیسی فرزندانشان با حضور دبیر زبان هر یک ماه یکباربرگزار می گردد.عکس و اسامی دانش آموزان نمونه هر یک ماه یکبار در بورد مخصوص زبان مدرسه زده می شود و به دانش آموزان نمونه جوایزی تو سط مربی زبان اهداء می شود. مدرسه به عنوان جامعه ای کوچک نقش بسیار مهمی در پیشرفت تحصیلی و کسب مهارت های زندگی دانش آموزان ایفا می کند  و می توان آن را به عنوان یک کارخانه ی انسان سازی شناخت و از آنجا که قرار است  در مدرسه علم و فرهنگ  و تمدن تولید شود  و این مهم به دست نخواهد آمد مگر اینکه به صورتی اصولی ، برنامه ریزی شده و با یک مدیریت صحیح  و تلاش هم عرض مدیر و معلم باشد . گاهی او.قات عدم آشنایی  و عدم آگاهی مدیران با اصول مدیریت  باعث از دست رفتن  هزینه های مالی ، زمان و انگیزه در مدرسه بین دانش آموزان  و معلمان خواهد شد ، کارکنان آموزشگاه اگر انگیزه نداشته باشند کم کار ، غیر فعال خواهند شد  پس مدیر باید برای ایجاد انگیزه در مدرسه بکوشد . در این مقاله سعی شده است  که با ارائه نکته های مدیریتی یک جرقه ای در مدیران ایجاد شود تا احساس شمولیت بیشتری کند  و وضعیت موجود در مدرسه را بسنجند ، از خود ابتکار نشان دهند  و علل ناکارآمدی مدرسه را شناسایی کنند و در جهت رفع آن بکوشند .

نحوه ی صحیح عملکرد مدیر برای اینکه به هدف مطلوب خود برسد.

1.        مدیر باید با کارکنان خود  ارتباط نزدیک داشته باشد  چون کارکنان نقش سازنده ای در مدرسه دارند  و نباید آنها را به عنوان  یک ابزار شناخت  . یکی از هنرهای مدیران خوب گوش دادن به درد دل  کارکنان است ، نظرات آنها را بخواهد . ارتباط با کارکنان امری حیاتی و ضروری در اداره ی مدرسه است.

2.        مدیر باید مشکلات کارمندان  و دانش آموزان  خود را در حد امکان شناسایی نموده و در جهت رفع و ارائه راه کارهای مناسب  برای حل مشکلات آنان بکوشد .

3.       یک مدیر باید به نظرات و دیدگاههای کارمندان خود اهمیت بدهد.

4.       مدیر باید کارکنان را در امور مدرسه مشارکت دهد.

5.       شناسایی کارکنان خلاق

6.        ایجاد انگیزه در میان کارکنان مدرسه

7.       مدیر باید ابتکار عمل داشته باشد .

یک مدیر باید در ایجاد ارتباط با همکاران  مهارت خاصی داشته باشد . مدیر خوب دارای ارتباط خوب می باشد و ارتباط ، خود باعث ایجاد محیطی خوب و پویا می شود  . مدیران جهت پیشرفت کار خود  باید این مورد را در راس کار خود قرار دهند.

کار مدیر نباید به صورت انفرادی باشد بلکه باید بتواند گروهی و با همکاری  و هماهنگی معلمان خود اقدامات خود را پیش ببرد . باید سعی خود را به کار ببرد  و با مدیریت صحیح و کار گروهی و ساختن گروهی یکنواخت  و یکدست و ایجاد فضایی مناسب جهت استفاده از این سیستم  و استفاده ی بهینه  از آنها و پیاده کردن برنامه ها  نهایت تلاش و کوشش خود را بنماید.

مدیر باید در عین حال که با کارکنان مدرسه مشورت و نظرخواهی می کند تصمیمی که می گیرد ثابت قدم باشد  و پس از اتخاذ تصمیم بر اثر اظهارنظر گروهی دیگر  به سادگی نظر خود را عوض کند  این چنین مدیران باعث بی برنامگی و بی نظمی می شوند.

مدیران انسان دوست و پسندیده

این قبیل مدیران در کارآیی مدارس بسیار مفید هستند  و این قبیل مدیران قابل اطمینان ، دوستدار قانون ، خلاق و کارآمد ، دارای نظم و انضباط هستند  . افراد خلاق را می ستایند  و با دیگران با احترام برخورد می کند ، زیبا پسند است و دوست داشتنی و برای کارکنان خود به هیچ وجه خسته کننده نیست . این مدیران باعث شکوفایی استعدادها می شوند  و نقش بسزایی در مدرسه دارند .

وظایف مدیران در امر آموزش و یادگیری

1.  تسهیل و پیشبرد  امر آموزش و یادگیری : برای پیشبرد  امر آموزش و یادگیری باید امور زیر در سرلوحه ی کار مدیر قرار گیرد .

الف ) برنامه ریزی

ب) سازماندهی

ج) کنترل

د) نظارت

ه) هدایت

و) رهبری

ر) امور مالی

ز) مشارکت

2. ارتباط متقابل میان مدرسه و اجتماع

هدف  این رابطه ایجاد اعتماد بین اولیاء مدرسه است . از یک طرف  نیازها  و نظرات اولیا  و در مقابل شناسایی این نیازها و تلاش در جهت پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ، تشکیل جلسات با اولیا و یا تشکیل انجمن اولیا و مربیان  یکی از اقداماتی است که به پیشبرد این هدف کمک می کند .

    3.تهیه و مدارک و امکانات و تجهیزات

    مدیر و ارتباط آن با روان شناسی

    مدیر در واقع مدیریت یک مکان مهم را به عهده دارد . مدرسه مثل یک کارخانه انسان  سازی است . مدیر با انسان سر و کار دارد و مدیر باید بتواند با همه ی موجود در مدرسه  اعم از دانش آموز ، معلم ، خدمتگزار و اولیا ارتباط برقرار کند مثلا مدیر باید بتواند اطلاعاتی هر چند محدود  در خصوص دانش آموزی که پرخاشگری ، دروغگویی ، خیال پردازی می کند داشته باشد یا بتواند مشکلات معلم خود را شناسایی  و درک کند و در صورت امکان تلاش خود را در رفع مشکلات او به کار گیرد .

مدیر موفق

مدیر باید فرصت ها را در یابد ، ضعف ها را جبران کند ، قوت های خود را گسترش دهد ، مسائل معلمان برای او مهم باشد و بتواند با در نظر گرفتن پاداش و انگیزه معلمان خود بیافزاید .

بهترین هدیه یک مدیر ایجاد محیطی گرم و صمیمی است تا معلمان در کنار دانش آموزان با مهربانی ، اطمینان و امنیت خاطر و حرمت و احترام متقابل رفتار کند . 

چند مورد از اقدامات مدیران به طور موردی

  • مدیر باید به معلمان خود توجه داشته باشد تا او نیز به دانش آموزان توجه داشته باشد.
  • مدیر باید قبل از معلمان خود به مدرسه بیاید و بعد از معلمان خود از مدرسه خارج شود
  • مدیر باید کمک کند که افراد در مدرسه باهم کار کنند نه در مقابل هم
  • بهترین مدیران کسانی هستند که از خود ابتکار دارند و ضعیف ترین مدیران برای نوآوری لابلای بخشنامه ها را می گردند.
  • یک مدیر اگر در اندیشه ی داشتن مدرسه ای مطلوب و مورد رضایت دانش آموزان ، معلمان و والدین باشد بهتر است از آغاز سال تحصیلی کارهای بزرگ و مهم را شروع کند .
  • بهتر است برنامه های سالیانه را در ایام تابستان آماده کند .
  • یک مدیر بدون داشتن برنامه هدفمند  راه به جایی نخواهد برد.
  • برخی از مدیران بعضی از موضوعات را که لازم است در ابتدای سال تحصیلی به آن توجه کنند در بهمن  یا اسفند به فکر انجام آن می افتند.
  • وظیفه ی یک مدیر با نشاط کردن فضای مدرسه ، گسترش فضایل اخلاقی و دینی دانش آموزان است .
  • مدیر باید از نظرات دانش آموزان در جهت بهبود کارها استفاده کند.
  • - تشویق دانش آموزان به کتاب خوانی و مطالعه ی مستمر که باعث تقویت ذخیره ی واژگان ذهنی شود. خلاصه کردن کتب و داستان های گلچین شده بهترین شیوه برای وادار کردن دانش آموزان به مطالعه می باشد. همچنین با تجهیز کتابخانه ی مدارس می توان ساعاتی را جهت مطالعه در کتابخانه ی مدرسه گذراند.

    - اختصاص قسمتی از ساعات کلاس به خواندن اشعار و متون برجسته ادبی گذشته و معاصر متناسب با سن دانش آموزان و توسط خود آن ها در کلاس.

    - گاهی اوقات روخوانی متن را بر عهده ی دانش آموزان نهاده تا با درک عمیق و صحیح مطالب ، نقاشی ساده ای رسم نمایند. مثلاً در مقطع راهنمایی پایه اول و در درس «فصل های سال» با توجه به متن «[در پاییز] درختان از پوشش سبز خود عریان می شوند و گویی با اهتزاز برگ های زرد و نارنجی و سرخ آتشین در باد ، شعله می کشند و هزار رنگ با هم در می آمیزند .....» از دانش آموز بخواهیم تصویری رسم کند. این عمل خود نوعی خلاقیت است.

    - وادار کردن دانش آموزان به فکر کردن فراتر از حد معمول و آموزش شیوه های تفکری که منجر به خلاقیت گردد. در این شیوه با نوشتن کلمات غیر مرتبط با هم از فراگیر می خواهیم جمله یا جملاتی بنویسد و این واژه ها را به کار برد. به عنوان نمونه واژه های (ماهی ـ ماشین ـ دشت). با این عمل درگیری ذهنی دانش آموز بیشتر می شود.

    - قرائت مطالب ادبی آموزنده در کلاس و بحث و تبادل نظر توسط دانش آموزان در کلاس. مثلاً گفتن یک ضرب المثل و بحث دانش آموزان درباره ی آن

    - استفاده از تصاویر؛ معلم می تواند به دو صورت از تصاویر در درس انشا استفاده کند:

    1- انعکاس تصاویر ترکیبی بر روی دیوار. این تصاویر در نگاه اول کلیتی را نشان می دهد که بیشتر جلب توجه می کند اما با دقت در جزئیات تصاویر دیگری نیز به چشم می خورد. معلم می تواند این تصاویر را برای لحظه ای به دانش آموزان نشان دهد ، سپس از آن ها بخواهد درباره ی تصویر با درک خود مطلبی بنویسند. در مرحله ی دوم تصویر را منعکس کند و بخواهد با دقت بیشتری به آن نگاه کنند تا ضمن بالا رفتن دقتشان ، حافظه ی دیداری آن ها تقویت گردد.

    2- انعکاس تصاویر ساده بر روی دیوار. در این قسمت معلم از دانش آموزان بخواهد تا با محوریت تصویر داستانی بنویسند.

    - دست کاری اشعار و نوشته های دیگران

    - تکمیل داستان ها و اشعار نیمه تمام؛ معلم چند سطری از داستان را می خواند و از دانش آموزان می خواهد با فعالیت ذهنی خود ، داستان را به اتمام برسانند یا اینکه مصراعی را می نویسد و از دانش آموزان می خواهد مصراع دیگری متناسب با آن بسازند.

    در خلق داستان های جدید می توان بر اساس شخصیت های یک داستان که قبلاً نوشته شده است از دانش آموز خواست که به خلق یک اثر جدید بپردازد. در این روش بهتر است داستانی انتخاب شود که فراگیر قبلاً آن را نخوانده باشد اما راهنمایی دانش آموز مانعی ندارد. در نهایت داستان های خلق شده با هم متفاوت هستند.

    - گسترده نویسی؛ مطالب مجملی به حد چند جمله به دانش آموز ارائه شود تا در چند بند کامل کند.

    - طرح پرسش توسط معلم و نظرخواهی از دانش آموزان

    - فراهم کردن زمینه توسط معلم به نحوی که منجر به پرسش هایی با محوریت چرایی و چگونگی از جانب دانش آموز گردد.

    - دادن موضوعات از قبیل خاطره نویسی ، سفرنامه و زندگی نامه. در این نوشته ها توصیف صحنه ها جایگاه اصلی را داشته باشد.

    - تنوع موضوعات ارائه شده به دانش آموزان با توجه به اختلاف سلایق و استعدادها. اما در خلق هر اثر ادبی با هر موضوعی باید به پیام و هدف نوشته توجه ویژه گردد. به خصوص در موضوعات تخیلی ، نباید تخیل زیاد مانع انتقال پیام شود.

    - تشکیل کلاس نگارش در محیط خارج از کلاس نظیر طبیعت که ضمن ایجاد تنوع ، حواس پنجگانه ی دانش آموز را بیشتر به فعالیت بیندازد و باعث کسب تجربه بیشتر گردد.

    - تهیه ی روزنامه ی دیواری و نشریات دیگر در مدارس که هم مشارکت گروهی را تقویت ببخشد و هم باعث خلاقیت در دانش آموز گردد. البته نظارت مستمر معلم در هدفمند بودن این نشریات نیاز است.

    - طنز نویسی و طنز پردازی

    - ذکر پدیده های امروزی و درخواست نوشتن مطالب با استفاده از آرایه های ادبی از دانش آموز

    - معلم نمونه هایی را که دربردارنده آرایه های ادبی است از کتب جدید و قدیم انتخاب نماید و پس از پایان کار دانش آموزان ، با کارهای آن ها مقایسه نماید و درباره ی موضوع بحث نمایند. البته در این روش اصل کار دانش آموز است و نمونه ها برای آشنایی بیشتر آنهاست.

    - نوشتن آنی در کلاس بدون کمک دیگران یا با کمک گروه های دانش آموزی. تأکید معلم بر این گونه نوشته ها بیشتر از نوشته هایی باشد که در خانه و به کمک دیگران نوشته می شود. در این روش بهتر است معلم خود نیز همراه دانش آموزان موضوع انشا را بنویسد و در پایان کار بخواند تا با این کار دانش آموزان به مقایسه ی کار خویش با معلم بپردازند و بدون انتقاد مستقیم در برابر جمع ، به نقاط ضعف خویش پی ببرند.

    - طراحی رسانه های آموزشی متناسب با روحیه ی خلاقیت برای دانش آموزان و استفاده مناسب از IT

    - برگزاری کلاس های ضمن خدمت خلاقیت برای دبیران

             پیشنهاد پیشنهاد 

    1- تشویق زبانی توسط معلم

    2. برگزاری مسابقات آموزشگاهی ، منطقه ای ، استانی و کشوری در زمینه بروز خلاقیت ادبی دانش آموزان به شیوه حضوری. زیرا اکثر مسابقات غیرحضوری است و چه بسا ، آثار ادبی ، آثار والدین و اقتباس از منابع و یا کمک دیگران باشد و این امر در روحیه ی دیگر دانش آموزان اثر منفی داشته باشد.

    3. درج بهترین آثار خلق شده دانش آموزان در نشریات آموزشگاهی ، منطقه ای و ....

    4. اختصاص نمره به فعالیت های خلاقانه و تأثیر آن در آینده ی تحصیلی دانش آموزان؛ امروزه خلاقیت چندان تأثیری در پذیرش های بعدی دانش آموز ندارد و بهتر است به عنوان ملاکی برای پذیرش های آموزشی بعدی در نظر گرفته شود.

    5.تقدیر دانش آموزان خلاق در مراسم عمومی نظیر صبحگاه و جشن ها. البته برای اینکه این تشویق ها به مرور زمان اثر منفی نداشته باشد باید غیرمنتظره صورت گیرد.

    موانع موجود در ایجاد خلاقیت ادبی

    1. نبودن درس انشا در دوره ی دبیرستان و کم اهمیت بودن آن در دوره ی راهنمایی.

    2- اهمیت اندک کتاب های دبیرستان به خلاقیت ادبی به صورتی که بیشتر آموزش ها جنبه ی ویرایش را در نظر می گیرد.

    3- ارزشیابی دانسته ها تا حیطه ی دانش و اهمیت ندادن به خلاقیت.

    4- کمبود وسایل کمک آموزشی در درس های ادبی مانند کتابخانه با فضای مناسب

    5.عدم وجود هدف واحد آموزشی از دوران ابتدایی تا پایان دبیرستان.

    6. مهم ترین عامل نبودن انگیزه کافی در همکاران و دانش آموزان


مطالب مشابه :


این فقط یک سوم کارهای منه!!!

همکاری ومشارکت انجمن اولیا ومربیان - اجرای مسابقه متن - آشنایی انجمن با آیین نامه




ابتکارات مدیری در مدرسه

همکاری ومشارکت انجمن اولیا ومربیان 3- تهیه ماه نامه - گاهی اوقات روخوانی متن را




نکاتی برای برگزاری مفید جلسات انجمن اولیا و مربیان

مسئول انجمن اولیا ومربیان اداره از این کارهای تکراری آنان تقدیر خواهد متن کامل




برنامه سالیانه

متن تقدیر نامه از و مدارس تحت پوشش و انجمن اولیا و مربیان همانند اولیاء ومربیان.




نکاتی برای برگزاری مفید جلسات انجمن اولیا و مربیان

مسئول انجمن اولیا ومربیان اداره از این کارهای تکراری آنان تقدیر خواهد نامه | نهج




برنامه سالانه مجتمع اموزشی و پرورشی مطهری 14 غلامان

به صورت تقدیر از انجمن اولیا ومربیان انجمن اولیا قبلا طی نامه ای از




گزارش

متن تقدیر نامه از آباد با هم یاری اولیا انجمن اولیاء ومربیان و




شیوه نامه طرح همیار پلیس

شیوه نامه طرح 9- نماینده انجمن اولیا ء ومربیان . استانهای فعال منجر مقتضی تقدیر به




برچسب :